Σύμφωνα με έρευνα, ακόμη και στη πόλη ή σε εσωτερικούς χώρους, το να παρατηρείς τη φύση αυξάνει το γενικό αίσθημα ευτυχίας και ευημερίας. Δεν είναι μυστικό ότι η Μητέρα Φύση έχει να προσφέρει όλα τα είδη ευχαρίστησης, και σε αυτό το άρθρο το υποστηρίζουμε με πολλή έρευνα πέρα από αυτό που οι περισσότεροι από εμάς ενστικτωδώς γνωρίζουμε.
Η Φύση είναι υπέροχη για εκείνους που ζουν κοντά σε περιοχές με δάση ή παραλία σε κοντινή απόσταση, αλλά τι γίνεται με εμάς τους καημένους αστούς;
Όπως αποδεικνύεται, ακόμη και όσοι από εμάς ζουν στην πόλη μπορούμε να επωφεληθούμε από την χαρά της φύσης, που μας παρέχεται γενναιόδωρα. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι απλά να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να σταματήσουμε και να μυρίσουμε τα τριαντάφυλλα.
Η Holli-Anne Passmore, ερευνήτρια του Πανεπιστήμιου του Βρετανικού Κολούμπια (UBC) υποστηρίζει ότι αν οι άνθρωποι απλά αφιερώσουν χρόνο για να συλλογιστούν τη φύση γύρω τους, θα αυξήσουν το γενικό αίσθημα ευτυχίας και ευημερίας που νιώθουν.
Σύμφωνα με την δημοσιευμένη έρευνα της, που εξετάζει την σύνδεση μεταξύ της παρατήρησης της Φύσης και της προσωπικής ευημερίας, τα συμπεράσματα είναι ενθαρρυντικά.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, ζητήθηκε από μια ομάδα ανθρώπων να καταγράφουν πώς τους έκαναν να αισθάνονται στοιχεία της φύσης που συναντούν στην καθημερινοτητά τους. Και η φύση ορίστηκε γενναιόδωρα – ως οτιδήποτε δεν είναι ανθρώπινο.
Ένα φυτό σπιτιού, μια πικραλίδα που μεγαλώνει σε μια ρωγμή σε ένα πεζοδρόμιο, τα πουλιά, ή ο ήλιος μέσα από ένα παράθυρο, εξηγεί η Passmore. Οι συμμετέχοντες τράβηξαν μια φωτογραφία του στοιχείου που τράβηξε την προσοχή τους και έγραψαν μια σύντομη σημείωση για το πώς τους έκανε να αισθάνονται.
Μία άλλη ομάδα της έρευνας έκανε το ίδιο με αντικείμενα που έχουν κατασκευαστεί από τον άνθρωπο, και μία άλλη ομάδα έκανε και τα δύο. Συνολικά, συμμετείχαν 395 συμμετέχοντες.
Η Passmore, της οποίας ο ακαδημαϊκός τομέας είναι η Ευεξία, ανακάλυψε πώς όχι μόνο περισσότερες από 2.500 φωτογραφίες και περιγραφές των συναισθημάτων υποβλήθηκαν ως “κάτι που τους ξεπερνά”, αλλά και ότι η απλή πράξη της παρατήρησης των συναισθηματικών αντιδράσεων στη κοντινή μας φύση είχε σημαντικό αντίκτυπο στην προσωπική μας ευημερία.
«Η διαφορά στην ευημερία των συμμετεχόντων – η ευτυχία τους, η αίσθηση της ανύψωσης και το επίπεδο σύνδεσής τους με άλλους ανθρώπους, όχι μόνο με τη φύση – ήταν σημαντικά υψηλότερα από το πώς οι συμμετέχοντες στην ομάδα που παρατηρούσαν πώς τα αντικείμενα που είναι κατασκευασμένα από τον άνθρωπο τους αισθάνονταν και από την τρίτη ομάδα ελέγχου» λέει η Passmore.
«Αυτή η έρευνα δεν έχει να κάνει με τις ώρες που περνάμε σε εξωτερικούς χώρους ή αν κάνουμε μεγάλες βόλτες στην Φύση» προσθέτει.
«Πρόκειται για το δέντρο σε μια στάση λεωφορείου στη μέση μιας πόλης και τη θετική επίδραση που μπορεί να έχει γενικά ένα δέντρο στους ανθρώπους».
Έτσι, αν μπορείτε, εμπρός πηγαίνετε για την βόλτα σας στο δάσος... Αλλά εάν το μόνο που έχετε είναι μια πικραλίδα στην ρωγμή του πεζοδρομίου, παρατηρήστε την, σκεφτείτε πώς σας κάνει να αισθάνεσθε και μην εκπλαγείτε εάν νιώσετε το πνεύμα σας να εξυψώνεται. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Positive Psychology.
treehugger.com
Όμορφη Ζωή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου