Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

Ξόδεψε τα χρήματά σου σε εμπειρίες, όχι σε αντικείμενα...!!!!


Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά! 
Κάπως μαγικά περίσσεψε ένα 50ευρο στο τέλος της εβδομάδας και αναρωτιέσαι: Λες να είναι η στιγμή να πάρω την μπλούζα που είχα σταμπάρει τελευταία ή μήπως να κάνω ένα μάθημα ιππασίας που νομίζω ότι θα μου αρέσει; Η μπλούζα θα μου μείνει αλλά το μάθημα είναι μόνο μια ώρα, σκέφτεσαι… 

Αν το κριτήριό σου είναι ποια επιλογή θα σε κάνει πιο ευτυχισμένη/ο, η απάντηση της θετικής ψυχολογίας είναι ξεκάθαρη. 

Είναι ώρα για να βγάλεις το… άτι σου! 
Να το γιατί… 

1. Είναι λιγότερο πιθανό να συγκρίνουμε εμπειρίες με εμπειρίες άλλων ανθρώπων, αφού η κάθε μια είναι μοναδική για εμάς. Τη βιώνουμε με το δικό μας προσωπικό τρόπο. Η μπλούζα όμως είναι περισσότερο συγκρίσιμη με μια πιο ακριβή/ωραία/φανταχτερή/σοβαρή μπλούζα και η σύγκριση αυτή μπορεί να μας μειώσει σημαντικά την απόλαυση. 

2. Δεν συγκρίνονται εύκολα οι εμπειρίες, οπότε μια «λάθος» επιλογή σε πειράζει λιγότερο στο μέλλον. Πήγες στο μάθημα και δεν πέρασες καλά. Σε λίγο θα το έχεις ξεχάσει. Η μπλούζα όμως θα παραμένει στο συρτάρι σου, κάνοντάς σε να αναρωτιέσαι κάθε φορά που το ανοίγεις: «Μα, τι σκεφτόμουν όταν την αγόραζα…» 

3. Οι εμπειρίες είναι από τη φύση τους πιο κοινωνικές. Συνδεόμαστε με άλλους και έτσι περνάμε πολύ καλύτερα σαν κοινωνικά όντα που είμαστε. 

4. Τα αντικείμενα παλιώνουν. Οι εμπειρίες ωριμάζουν. Μετά από ένα χρόνο η μπλούζα θα έχει παλιώσει. Δε θα σου αρέσει πια. Θα την έχεις βαρεθεί. Το μάθημα ιππασίας όμως θα το φτιάχνεις όλο και καλύτερο στη μνήμη σου. 

«Μα τι ωραία είχα περάσει. Είχε πολύ γέλιο ο εκπαιδευτής!» θα ξεχνάς το ζόρι που ένιωθες για να ανέβεις και το πόσο άβολα αισθανόσουν. Η μνήμη θα ανακαλεί μόνο τα ευχάριστα. Μπορείς να τις ανακαλείς ανά πάσα στιγμή στο μέλλον και να νιώθεις ευτυχισμένος που τις έκανες. 

5. Είναι πιθανότερο να ταυτιστούμε με τις εμπειρίες μας και λιγότερο πιθανό να θέλουμε να τις αλλάξουμε. Η μπλούζα είναι απλώς ένα ρούχο. Ένα κινητό είναι απλά ένα gadget. Αν όμως ξοδέψεις χρήματα για ιππασία μπορεί σιγά σιγά να γίνεις μια ιππεύτρια/ ένας ιππέας. 

Να αντλείς μεγάλη ικανοποίηση από αυτό και να εντρυφείς με αυξανόμενο ρυθμό στη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Να ψάχνεις που μπορείς να πας διακοπές για να ευχαριστηθείς το άλογο περισσότερο. 

6. Οι εμπειρίες μπορούν να φέρουν προκλήσεις και περιπέτεια. Αν αρχίσεις και ασχολείσαι συστηματικά με την ιππασία (το τένις, το trekking, το surfing, τη ραπτική) μετά μπορεί να βρεθείς σε περιβάλλοντα άγνωστα, στη φύση, σε συνθήκες πρωτόγνωρες για σένα. Μπορεί να νιώσεις την πρόκληση να φτιάξεις εσύ την πρώτη σου μπλούζα! 

Το σκορ είναι ξεκάθαρο: Εμπειρίες – Αντικείμενα 6-0! 
Αν ψάχνεις για ιδέες ως προς το είδος των εμπειριών στο οποίο θα μπορούσες να «επενδύσεις», τότε μια έρευνα, που έγινε πάνω σε ανθρώπους οι οποίοι βρέθηκαν στα πρόθυρα του θανάτου, μπορεί να σου δώσει μερικές ιδέες. 

Οι άνθρωποι αυτοί είπαν ότι θα ήθελαν να είχαν ξοδέψει περισσότερα χρήματα σε πάρτυ ή για να απολαύσουν την τέχνη ή για να μάθουν νέες δεξιότητες και γνώσεις. Εναλλακτικά δήλωσαν ότι θα ήθελαν να είχαν δουλέψει εθελοντικά σε ένα νοσοκομείο ή σε ένα άσυλο ζώων. 

Για τους λόγους αυτούς, αν είσαι τυχερή/ός και σου περισσεύει το 50ευρο αυτό, μην το μετατρέψεις σε άλλο ένα άψυχο αντικείμενο. Κάν’το ζωή! Μετέτρεψέ το σε μια δραστηριότητα που θα μείνει μαζί σου για πάντα. Που θα γίνει κομμάτι του ποιος είσαι. Που θα γίνει εσύ.




ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΛΑΜΟΥΡΗΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου