Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

9 αποτελεσματικοί τρόποι διαχείρισης του χρόνιου στρες...!!!!

Το στρες συχνά περιγράφεται ως ένα συναίσθημα ανησυχίας, μια κατάσταση στην οποία νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα προβλήματα που μας έχουν κατακλύσει. Επηρεάζει ανθρώπους όλων των ηλικιών και όλων των κοινωνικών τάξεων και μπορεί να οδηγήσει σε σωματικά και ψυχικά προβλήματα υγείας. 

 Η Μάρθα δεν είχε συνειδητοποιήσει το μέγεθος του στρες της μέχρι να φτάσει στο γραφείο της θεραπεύτρια της. Εκεί οδηγήθηκε, γιατί ένιωθε ότι έχανε το μυαλό της. Ως διευθυντικό στέλεχος μεγάλης εταιρείας είχε συνηθίσει στο καθημερινό στρες και στην ολοκλήρωση των καθηκόντων σε προκαθορισμένη ώρα. 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ωστόσο, δεν μπορούσε να πάρει αποφάσεις, το στομάχι της πονούσε συνεχώς, οι πονοκέφαλοι της ήταν έντονοι, τα συναισθηματικά ξεσπάσματα της σχεδόν καθημερινά, ενώ υπέφερε και από αυπνίες. Οι ιατρικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε απέδειξαν ότι δεν έπασχε σωματικά. 

Η επίσκεψη της στην θεραπεύτρια έφερε στην επιφάνεια τον αλκοολισμό του πατέρα της, τον βιασμό της στο πανεπιστήμιο, την κακοποίηση που βίωσε στον πρώτο γάμο της και την προσπάθεια της να ξεχάσει όλα τα παραπάνω με την εργασία από το πρωί μέχρι το βράδυ. 

Η επαγγελματική επιτυχία, όμως, που κατέκτησε γοργά δεν κατάφερε να σβήσει τα τραύματα και αυτά ζήτησαν οριστική λύση εμφανιζόμενα ως χρόνιο στρες. 

Η συναισθηματική αστάθεια που η Μάρθα έδειχνε προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στις σχέσεις της με τους γύρω της, οπότε η επίσκεψη στον θεραπευτή ήταν μονόδρομος. 

Η Μάρθα είχε καταλάβει ότι χρειαζόταν να κάνει μια ριζική αλλαγή στη ζωή της αλλά δεν ήξερε από πού να ξεκινήσει. 

Διαβάστε αυτά που έκανε και τα κατάφερε: 

Μίλησε σε θεραπευτή 
Η θεραπεύτρια της έφτιαξε μια λίστα με όλα τα τραύματα που η Μάρθα δεν είχε λύσει και διαχώρισε τις παλιές εμπειρίες από τα νέα συμβάντα, ώστε να διαπιστώσει που ακριβώς χρειάζεται βελτίωση. 

Και μόνο οι εβδομαδιαίες συνεδρίες με την θεραπεύτρια βοήθησαν πολύ τη Μάρθα, που αφενός έβρισκε ανακούφιση στη συμπάθεια της και αφετέρου βρήκε ένα ασφαλές μέρος για να συζητήσει ανοιχτά όλα όσα την προβλημάτιζαν. 

Θεραπεύτηκε από το τραύμα 
Η Μάρθα δεν είχε καταλάβει στην αρχή πως τα παρελθοντικά τραύματα της επηρέαζαν την τρέχουσα ζωή της. Πίστευε ότι αποφεύγοντας τις αναμνήσεις κακοποίησης που είχε βιώσει, δεν θα είχε κανένα πρόβλημα. Έκανε όμως λάθος. Αντιμετωπίζοντας τα τραύματα της και μαθαίνοντας να συγχωρεί η Μάρθα προχώρησε μπροστά. 

Άρχισε να κοιμάται καλά Οι αϋπνίες της Μάρθας την περίοδο που άρχισε να πηγαίνει στη θεραπεύτρια της ήταν εκτός ελέγχου. Η κατάσταση διορθώθηκε και εκείνη μπόρεσε να κοιμάται 7 ώρες κάθε βράδυ, αφού πρώτα άρχισε να απομακρύνει τις ηλεκτρονικές συσκευές από κοντά της μια ώρα πριν ξαπλώσει και παίρνοντας φυτικά συμπληρώματα για τον ύπνο. 

Βελτίωσε τις αποφάσεις της 
Ένα από τα προβλήματα της Μάρθας ήταν ότι ως διευθυντικό στέλεχος έπρεπε να παίρνει καθημερινά δεκάδες αποφάσεις. Προκειμένου να πατάξει το σχετικό άγχος και να είναι σε θέση να παίρνει σωστές αποφάσεις άρχισε να κάνει διάλειμμα για γεύμα για μια ώρα την ημέρα, ώστε να αποφορτίζεται και να μπορεί να σκεφτεί καθαρά. 

Ενσυνείδητη προσευχή / διαλογισμός 
Μαθαίνοντας να μένει ακίνητη και ήσυχη ήταν μια νέα εμπειρία για τη Μάρθα. Αντί να προσπαθήσει να διαλογιστεί για 20 λεπτά την ημέρα ξεκίνησε με 1 μόλις λεπτό καθημερινά. Συγκεκριμένα, άρχισε να παίρνει βαθιές ανάσες σκεπτόμενη πως βρίσκεται σε μια παραλία, με αποτέλεσμα τη σταδιακή χαλάρωση σε όλο της το σώμα. Αυτός ο μίνι-διαλογισμός τη βοήθησε να κοιτάζει κατάματα τα συναισθήματα της και να μην τα σπρώχνει κάτω από το χαλί.

Μείωσε τις λιγούρες 
Η Μάρθα ανακάλυψε ότι εξ'αιτίας των προβλημάτων της αποζητούσε τη σοκολάτα, τα πατατάκια, την καφεΐνη και το ψωμί. Σοκαρίστηκε ιδιαίτερα όταν ανακάλυψε ότι είχε αυξήσει και την κατανάλωση αλκοόλ. 

Η Μάρθα έμαθε ότι έχει πρόβλημα εθισμού και μπορεί να μην ήταν στην καταστροφική φάση του πατέρα της, έπρεπε όμως να το αντιμετωπίσει. Θεραπεύοντας τις λιγούρες μπήκε φρένο και σε αυτή τη λάθος συμπεριφορά. 

Πήρε συμπληρώματα 
Οι λιγούρες της Μάρθας είχαν σαν αποτέλεσμα μια φτωχή διατροφή με έλλειψη σε βιταμίνες και μέταλλα που χρειαζόταν για να αντιμετωπίσει το στρες. Αφού είδε ένα διατροφολόγο, η Μάρθα πήρε συμπληρώματα για να απαλύνει τα συμπτώματα του στρες και να βοηθήσει το σώμα της να γιατρευτεί. 

Άλλαξε άσκηση 
Ένας από τους καλύτερους τρόπους μείωσης του στρες είναι η άσκηση. Ωστόσο, ο λάθος τύπος άσκησης δεν βοηθά το σώμα.Η Μάρθα ανακάλυψε ότι το περπάτημα και η https://www.omorfizoi.gr/yoga-mia-apo-tis-oraioteres-taseis-tis-epochis-mas τη βοηθούσε περισσότερο στην αντιμετώπιση του στρες από ότι οι επισκέψεις της στο γυμναστήριο. 

Έκανε μασάζ 
Μια τελευταία προσθήκη στην καθημερινότητα της Μάρθας ήταν τα τακτικά μασάζ. Το στρες δεν άφηνε τους μύες της να χαλαρώσουν, κάτι που πέτυχε με το μασάζ. Η όλη προσπάθεια μπορεί να χρειάστηκε αρκετούς μήνες για να αποδώσει καρπούς, ωστόσο το αποτέλεσμα δικαίωσε τόσο τη Μάρθα όσο και τους ανθρώπους που τη στήριξαν. 

Συγγραφέας: Christine Hammond, MS, LMHC Η Christine είναι σύμβουλος ψυχικής υγείας στην πολιτεία της Φλόριντα με 15 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας. Εργάζεται κυρίως με εξουθενωμένες γυναίκες και τις οικογένειες τους που βιώνουν δύσκολες καταστάσεις με σκοπό την εύρεση λύσεων. Είναι συγγραφέας του βραβευμένου βιβλίου «The Exhausted Woman’s Handbook». 
Πηγή: Πως ένα τραύμα επηρεάζει τις αποφάσεις μας…




pro.psychcentral.com 
Από Όμορφη Ζωή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου