Σε μία μελέτη που παρακολούθησε σχεδόν 7.000 άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών για περισσότερο από μία δεκαετία, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι πιθανότατα θα πεθάνουν σε νεαρότερη ηλικία, εάν αισθάνονται ότι η ζωή τους έχει ελάχιστο νόημα.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημινικό περιοδικό JAMA Network Open.
«Βρήκαμε μία ισχυρή σχέση μεταξύ του σκοπού της ζωής και της θνησιμότητας στις Η.Π.Α.», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Leigh Pearce της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Michigan.
«Αυτό έχει διαπιστωθεί επίσης σε αρκετές μελέτες που διεξάγονται σε πολλούς πληθυσμούς και φαίνεται να αποτελεί μία αρκετά ισχυρή σχέση».
Τι σημαίνει όμως «σκοπός της ζωής»; «Νομίζω ότι πρόκειται για το τι πιστεύουν οι άνθρωποι ότι είναι πολύτιμο για αυτούς», αναφέρει η Pearce. «Κοινότητα, επίτευγμα, φήμη, σχέσεις, πνευματικότητα, καλοσύνη.
Όλα αυτά μπορούν να τροφοδοτήσουν το σκοπό της ζωής ενός ατόμου. Επομένως, δεν υπάρχει συγκεκριμένος ορισμός για κανένα άτομο».
Η Pearce και οι συνάδελφοί της διερεύνησαν το θέμα χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Health and Retirement Study, μία εθνική μελέτη ενηλίκων των ΗΠΑ ηλικίας άνω των 50 ετών. Οι πρώτοι συμμετέχοντες εγγράφηκαν στη μελέτη το 1992 και γεννήθηκαν μεταξύ 1931 και 1941.
Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 6.985 άτομα που συμπλήρωσαν μία έρευνα. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν κάθε στοιχείο της έρευνας σε κλίμακα από ένα έως έξι.
Μεταξύ των επτά στοιχείων ήταν: «Μου αρέσει να κάνω σχέδια για το μέλλον και να εργάζομαι για να τα κάνω πραγματικότητα», «Οι καθημερινές δραστηριότητες συχνά μου φαίνονται τετριμμένες», «Δεν έχω καλή αίσθηση του τι προσπαθώ να επιτύχω στη ζωή», «Ζω τη ζωή κάθε μέρα και δεν σκέφτομαι πραγματικά το μέλλον».
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι με τις χαμηλότερες βαθμολογίες που δεν είχαν συγκεκριμένο σκοπό στη ζωή τους, ήταν 2,66 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από καρδιά σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες με τις υψηλότερες βαθμολογίες.
Ήταν επίσης δύο φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από προβλήματα του πεπτικού συστήματος, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες με τις υψηλότερες βαθμολογίες που είχαν σκοπό στη ζωή τους.
Αυτά τα σκορ μπορούν να αλλάξουν, είπε η Pearce. «Η βιβλιογραφία δείχνει ότι ο διαλογισμός ή η γιόγκα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στην οικοδόμηση ενός σκοπού στη ζωή», εξήγησε.
«Και υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι ο εθελοντισμός μπορεί να έχει θετική επίδραση. Πιστεύω λοιπόν ότι η λήψη μέτρων που επηρεάζουν και βελτιώνουν τον σκοπό της ζωής μπορεί να είναι επωφελής».
theepochtimes.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου