Το σώμα μας, μας προειδοποιεί πριν αρρωστήσουμε. Όταν αισθανόμαστε πόνο, οποιασδήποτε φύσεως, αποτελεί σημάδι και πρέπει να δίνουμε την πρέπουσα προσοχή, ώστε να προλάβουμε οτιδήποτε αρνητικό πριν εξελιχθεί.
Η καλή ψυχική υγεία και η εσωτερική ισορροπία, συμβάλλουν στο να μην γινόμαστε ευάλωτοι σε αρρώστιες, ιδίως στα αυτοάνοσα νοσήματα.
Για να κρατήσουμε τον εαυτό μας σε ένα καλό σωματικά επίπεδο, αλλά και για να βοηθηθούμε εφόσον νοσούμε, μπορούμε να ακολουθήσουμε τις παρακάτω μεθόδους ώστε να επαναφέρουμε ή και να διατηρήσουμε την ισορροπία, την άμυνα και την ευημερία μας.
1. Κλασική μουσική
Οι συνθέσεις κλασικής μουσικής έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Όπως του Βιβάλντι, Χέντελ, Μπαχ, Σοπέν, Πάχελμπελ και συγκεκριμένα του Μότσαρτ μεταξύ άλλων, η σονάτα «Κ. 448 για δύο πιάνα» και το «κονσέρτο Νο. 3, G-Major K.216». Το μουσικό τους τέμπο είναι αντίστοιχο με τον ρυθμό της καρδιάς μας σε ηρεμία.
Μειώνει την πίεση του αίματος και κατ’ επέκταση το άγχος. Αυξάνει την ντοπαμίνη, έτσι μας χαρίζονται πιο εύκολα στιγμές ευτυχίας, κάνοντας καλό στην ψυχική μας υγεία και βοηθάει στο να μειωθούν τα συμπτώματα της κατάθλιψης και της μελαγχολίας.
Σε έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί για τα οφέλη της κλασικής μουσικής έχει παρατηρηθεί πως ενισχύει την ικανότητα συγκέντρωσης και συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του νου μας, δηλαδή βελτιώνει την μνήμη και την απόδοσή μας.
Ως κατακλείδα των πολλών ωφελημάτων της κλασικής μουσικής, έρευνες έδειξαν πως μειώνει τον πόνο και βοηθάει στην άμεση επούλωση.
Πλέον χρησιμοποιείται ως θεραπεία σε ασθενείς που πάσχουν από την νόσο του Αλτσχάιμερ και για την μείωση των επιληπτικών επεισοδίων, διότι έχουν παρατηρηθεί από επιστήμονες εξαιρετικά αποτελέσματα βελτίωσης.
Εισάγοντας την κλασική μουσική στην ζωή μας, θα καταλαγιάσουν οι σκέψεις μας, θα ηρεμήσει ο νους μας, θα χαλαρώσουμε σωματικά και θα απαλύνουμε την ψυχή μας.
2. Διαλογισμός
Ο διαλογισμός είναι μία πνευματική συγκέντρωση που πραγματοποιείται με τη βαθιά χαλάρωση και την απομάκρυνση κάθε σκέψης και εξωτερικών ερεθισμάτων.
Επιτυγχάνεται με ακίνητη και συνειδητή εστίαση, στους ήχους, στις εικόνες, στην αναπνοή, ότι επιλέγει ο κάθε ένας.
Με βάση έρευνα της ιατρικής σχολής του Harvard, ο διαλογισμός ενισχύει και το ανοσοποιητικό σύστημα. Βοηθάει στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, του άγχους και μειώνει την αρτηριακή πίεση.
Με αποτέλεσμα να μειώνει το ρίσκο της καρδιακής προσβολής και του εμφράγματος, όποτε συμβάλει στην μείωση της θνησιμότητας γενικότερα. Όπως επίσης ελαττώνει την ευαισθησία μας στον πόνο.
Ενισχύει την μνήμη, τις ικανότητες εκμάθησης και την συγκέντρωση.
Βοηθάει στην απεξάρτηση από ουσίες και αλκοόλ.
Ο διαλογισμός επίσης βοηθάει στην πρόληψη του άσθματος, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, την φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και στην αντιμετώπιση των δυσκολιών της εμμηνόπαυσης. Μειώνει τον κίνδυνο του Αλτσχάιμερ, βοηθάει στην ανάκτηση ελέγχου της συναισθηματικής διατροφής, σταθεροποιεί την ψωρίαση και προστατεύει γενικότερα από τα αυτοάνοσα νοσήματα.
Με την θετική στάση του νου, που αποκτάμε μέσα από τον διαλογισμό, μπορούμε να διατηρήσουμε την αγάπη στην ζωή μας, προς τους γύρω μας, αλλά και τον εαυτό μας. Κάτι το οποίο αποτελεί από μόνο του μια από τις καλύτερες θεραπείες.
3. Αναπνοές.
Το άγχος μειώνει το βάθος των αναπνοών μας.
Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς για την υγεία του είναι οι μεγάλες, βαθιές, συνειδητές αναπνοές.
Οι βαθιές αναπνοές απελευθερώνουν ενδορφίνες στο σώμα μας οι οποίες λειτουργούν ως φυσικά παυσίπονα του οργανισμού, ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό και καθυστερούν την εξέλιξη της γήρανσης.
Μια από τις πιο θεμελιώδεις τύπους αναπνοής είναι η αργή, βαθιά αναπνοή.
Περνούμε εισπνοή από την μύτη και εκπνέουμε από το στόμα. Με την κάθε μας ανάσα τραβάμε τον αέρα προς την κοιλιά μας μετρώντας μέχρι το 5, γεμίζοντας την την με αέρα. Εκπνέουμε από το στόμα, σταδιακά, μετρώντας πάλι μέχρι το 5, μέχρι να αδειάσει η κοιλιά μας.
Είναι καλό με τον καιρό να προσπαθήσουμε να αυξήσουμε την μέτρηση σταδιακά μέχρι το 10.
Επαναλαμβάνουμε αυτές τις αναπνοές πέντε με δέκα φορές, μέχρι να γίνουμε πιο συνειδητοί με την αναπνοή μας και έτσι αυτό θα γίνεται όλο και πιο εύκολο.
Σκοπός είναι να επαναφέρουμε τον εαυτό μας στο τώρα και να λάβουμε όλα τα οφέλη που έχει ο έλεγχος των αναπνοών μας. Τα οποία είναι η μείωση του άγχους, μείωση της πίεσης του αίματος, καλύτερη ροή του κυκλοφορικού, η απελευθέρωση τοξινών και πολλά άλλα.
4. Ο ύπνος.
Αν κάποιος κοιμάται λιγότερο από 6-7 ώρες, τότε εκθέτει τον εαυτό του σε κίνδυνο να αναπτύξει ασθένειες. Οι ιδανικές ώρες ύπνου για τα παιδιά και τους εφήβους είναι 8-10 ώρες και για τους μεγαλύτερους 7-9.
Επομένως αν κάποιος επιθυμεί την καλή του υγεία, τότε πρέπει να δίνει την πρέπουσα βαρύτητα στον ύπνο, διότι ο ύπνος βοηθάει στην επούλωση του σώματος του.
Ο ύπνος βοηθάει την καρδιά και μειώνει το άγχος. Κατά την διάρκεια του ύπνου ο οργανισμός μας παράγει ορμόνες συμπεριλαμβανομένης και της σεροτονίνης.
Άνθρωποι με ανεπάρκεια αυτής της ορμόνης συνήθως εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης, όποτε με τις κατάλληλες ώρες ύπνου μειώνεται το ρίσκο έκθεσης στην ασθένεια αυτή όπως και σε άλλες και συμβάλει στην θεραπεία τους.
Το βασικό κοινό ανάμεσα σε όλες αυτές τις θεραπευτικές μεθόδους είναι η καταπολέμηση του άγχους. Το άγχος είναι μια αντανακλαστική αντίδραση σε κατάσταση απειλής.
Στην σημερινή εποχή η απειλή που βιώνει ο άνθρωπος είναι οι πολύ γρήγοροι ρυθμοί και οι άπλετες υποχρεώσεις που καλείται να ανταπεξέλθει.
Αν δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους ρυθμούς της ζωής μας που μας προκαλούν άγχος και μας ασθενούν, τότε ας επιφέρουμε εσωτερική γαλήνη ώστε να θωρακίσουμε τον εαυτό μας.
Στις παραπάνω φυσικές θεραπευτικές μεθόδους, κοινός στόχος είναι η χαλάρωση, να επέλθει η αναπνοή μας σε ηρεμία και να επαναφέρουμε τον εαυτό μας στο τώρα.
Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να φέρνουμε τον εαυτό μας σε γαλήνη, «παγώνοντας» τον χρόνο όσο πιο συχνά μπορούμε κατά την διάρκεια της ημέρας.
Φανταστείτε τι μπορούν να κάνουν όλοι αυτοί οι απλοί, καθημερινοί τρόποι ως πρόληψη. Αν τα εδραιώσουμε στην καθημερινότητα μας, θα επαναφέρουμε τον εαυτό μας σε μια τόσο ισορροπημένη κατάσταση που θα προλάβουμε πολλά πριν καν εκδηλωθούν.
Το άκουσμα της κλασικής μουσικής, ο διαλογισμός, οι βαθιές συνειδητές αναπνοές και ο ύπνος, μόνο ευεργετικά για την ψυχή και το σώμα μας μπορούν να είναι, ποσό μάλλον θεραπευτικά.
Μαρία Πολυμήλη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου