Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

Πώς να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλο σας να σταματήσει να ανησυχεί για πράγματα που δεν μπορείτε να ελέγξετε...!!!!

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι το κεντρικό όργανο του ανθρώπινου νευρικού συστήματος και με τον νωτιαίο μυελό συνθέτει το νευρικό σύστημα. Ο εγκέφαλος περιέχει τα εγκεφαλικά ημισφαίρια, την παρεγκεφαλίδα και το στέλεχος. 

Ελέγχει τις περισσότερες δραστηριότητες του σώματος, επεξεργάζεται, ενσωματώνει και συντονίζει τις πληροφορίες που λαμβάνει από τα αισθητήρια όργανα και παίρνει αποφάσεις με οδηγίες που στέλνονται στο υπόλοιπο σώμα.

Ο εγκέφαλος περιέχεται και προστατεύεται από το κρανίο του κεφαλιού. Τα εγκεφαλικά ημισφαίρια είναι το μεγαλύτερο τμήμα του. Χωρίζονται σε δύο μέρη. Ο εγκεφαλικός φλοιός είναι ένα εξωτερικό στρώμα φαιάς ουσίας που καλύπτει τον πυρήνα της λευκής ύλης. 

Ο εγκεφαλικός φλοιός χωρίζεται στον νεοφλοιό και στον πολύ μικρότερο ιππόκαμπο. Ο νεοφλοιός αποτελείται από έξι στρώματα νευρώνων και ο ιππόκαμπος από τρία ή τέσσερα. Κάθε ημισφαίριο διαιρείται κατά κανόνα σε τέσσερις λοβούς.

Οι επιστήμονες έχουν βρει εξειδικευμένα εγκεφαλικά κύτταρα σε ποντίκια που φαίνεται να ελέγχουν τα επίπεδα του άγχους. Η ανακάλυψη αυτή, θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε καλύτερες θεραπείες για τις διαταραχές του άγχους, οι οποίες επηρεάζουν σχεδόν 1 στους 5 ενήλικες στις Η.Π.Α.

Όλοι αντιμετωπίζουμε το άγχος με κάποια μορφή, είτε όταν σας σταματά η αστυνομία στον δρόμο ή όταν πρέπει να μιλήσετε μπροστά σε πλήθος. Αλλά για κάποιους, το άγχος είναι μια πολύ ισχυρότερη, τρομακτική δύναμη-μια που ποτέ δεν φεύγει.

Το ίδιο το άγχος είναι μια φυσική ανθρώπινη απάντηση που εξυπηρετεί έναν σκοπό. Ο στόχος μας δεν είναι να το απορρίψουμε εντελώς, απλώς να το κάνουμε ένα υγιές και εύχρηστο μέρος της ζωής μας. 

Ακόμη και αν δεν πάσχετε από κάποια αγχώδη διαταραχή, πιθανώς πρέπει να το αντιμετωπίσετε με τον καλύτερο τρόπο που μπορείτε.

Το άγχος είναι μέρος του κόσμου μας, όπως είναι η θλίψη και η ευτυχία, αλλά το κλειδί είναι να κατανοήσουμε πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε και να το αποτρέψουμε από το να γίνει ανθυγιεινό.

Οι παρακάτω προτάσεις είναι μερικές από τις οποίες μας βοηθούν να ελέγξουμε τον εγκέφαλο μας ώστε να μην μας προσθέσει άγχος ή ένταση.

Κατανόηση του άγχους
Το άγχος είναι μέρος της ζωής όλων και πρέπει να μάθουμε πώς να το αντιμετωπίσουμε. Οι χημικές ανισορροπίες στον εγκέφαλο μας προκαλούν κυρίως τις ορμονικές αλλαγές που δημιουργούν το άγχος. Προκαλείται επίσης από το περιβάλλον στο οποίο ζούμε. 

Από το πως αντιμετωπίζουμε τους άλλους και πως αντιδρούν οι άλλοι στις ενέργειες μας. Αν εμπλακούμε υπερβολικά σε κάτι συγκεκριμένο συναισθηματικά ή σωματικά ή αν ανησυχήσουμε πολύ τότε μπορεί να προκληθεί άγχος.

Παρατηρήστε σε τι αντιδρά το σώμα και το μυαλό σας
Η παρατήρηση είναι τέχνη και πρέπει να αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα υπομονετικά. Θα πρέπει να δούμε πως αντιδρά ο εγκέφαλος μας σε διαφορετικές καταστάσεις και στη συνέχεια να τις αντιμετωπίσουμε αναλόγως. 

Μια μικρή αλλαγή σε δύο παρόμοιες καταστάσεις μπορεί να αναγκάσει το σώμα και το μυαλό μας να αντιδράσουν πολύ διαφορετικά. Αυτό θα σας βοηθήσει να είστε πιο προσεκτικοί και να μην εκπλήσσεστε πολύ όταν υπάρχει αλλαγή στο αποτέλεσμα. 

Θα έχετε μεγαλύτερη επίγνωση του περιβάλλοντος και των αντιδράσεων των γύρω σας σε ορισμένες δικές σας πράξεις.

Αντιμετωπίστε τις δύσκολες σκέψεις
Υπάρχουν πράγματα που μας συμβαίνουν κάθε μέρα. Επιλέγουμε να τα αγνοήσουμε και να μην τα σκεφτούμε καθώς θα μας αγχώσουν. Αυτές οι σκέψεις είναι πολύ πολύπλοκες και αμήχανες. 

Ζούμε κάθε μέρα με τον φόβο πως αυτές οι σκέψεις θα μας πανικοβάλουν και έτσι επιλέγουμε να μην τις εξετάσουμε σε βάθος. Αλλά μέχρι να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, πάντα θα ζούμε με φόβους. 

Μόνο εμείς μπορούμε να κάνουμε το μυαλό μας δυνατότερο και να το αποτρέψουμε από το να δημιουργήσει άγχος. Δεν το σκέφτεστε καθώς νομίζετε ότι δεν θα μπορείτε να το ελέγξετε. Αλλά αν δεν ξεκινήσετε, δεν θα ξέρετε ποτέ.

Εκπαιδεύστε τον εγκέφαλο σας
Ολόκληρο το σώμα μας ελέγχεται από το μυαλό μας. Το πώς σκεφτόμαστε, μιλάμε και συμπεριφερόμαστε, όλα εξαρτώνται από το μυαλό μας. Πρέπει να το εκπαιδεύσουμε για να είμαστε ήρεμοι κατά τη διάρκεια αγχωτικών καταστάσεων. 

Ένα ήρεμο μυαλό μας βοηθά να ξεπεράσουμε τις καταστάσεις και να λύσουμε καλύτερα τα προβλήματα. Αλλά δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Για να το κάνει κάποιος πρέπει να είναι επίμονος και αρχικά να έχει ένα υγιές μυαλό για να ξεκινήσει.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου