Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το junk food δημιουργεί ένα σωρό προβλήματα στην υγεία μας. Δύσκολα παίρνουμε όμως απόφαση να κόψουμε μαχαίρι τις «κακές συνήθειες» και τις γλυκές αμαρτίες.
Ωστόσο η επιστήμη κρούει τον κώδωνα τόσο στις επιπτώσεις του κακού φαγητού όσο και στους συνδυασμούς «υγιεινών» τροφών. Λίγοι από εμάς γνωρίζουμε πως υπάρχουν συγκεκριμένοι τύποι φαγητού που πρέπει να μη συνδυάζονται σε ένα γεύμα καθώς δημιουργούν προβλήματα στον οργανισμό μας.
Λάθος συνδυασμοί τροφών στην καθημερινότητά μας δημιουργούν ένα σωρό προβλήματα στο πεπτικό μας σύστημα καθώς οι άπεπτες τροφές αποτελούν τη βασική ρίζα των περισσοτέρων πεπτικών διαταραχών.
Στο παρακάτω μας άρθρο θα βρείτε τους 9 πιο συχνούς συνδυασμούς τροφών που πρέπει να αποφεύγουμε. 5 τουλάχιστον συνδυασμοί για τους περισσότερους Έλληνες αποτελούν τακτική που ακολουθείται σε εβδομαδιαία βάση.
Τρώμε ένα φρούτο αμέσως μετά το κυρίως γεύμα.
Η ιδανική ώρα για να φάμε τα φρούτα μας είναι το πρωί με άδειο στομάχι ή σαν δεκατιανό, ανάμεσα από τα γεύματά μας. Στα ενδιάμεσα, μπορούμε να τα καταναλώσουμε 30 λεπτά πριν το γεύμα ή 1 ώρα μετά. Εάν έχετε προβλήματα με το σάκχαρό σας ή αν έχετε διαβήτη καλό είναι να τα καταναλώνετε 1 ώρα πριν ή 2 ώρες μετά.
Συνδυασμός ζωικής πρωτεΐνης με άμυλο.
Σας θυμίζει κάτι; Κρέας με πατάτες στο φούρνο. Κοτόπουλο με ρύζι, μπριζόλες με πατάτες, μακαρόνια με κιμά, σάντουϊτς ή πίτες με γύρο και πατάτες. Η λίστα είναι ατελείωτη.
Γιατί μας κάνει κακό;
Οι πρωτεΐνες και το άμυλο χρειάζονται τελείως διαφορετικό περιβάλλον για να γίνει σωστά η πέψη τους. Οι πρωτεΐνες χρειάζονται όξινο περιβάλλον ενώ οι αμυλούχες τροφές μεταβολίζονται καλύτερα σε αλκαλικό περιβάλλον. Εάν τα καταναλώσετε μαζί στο ίδιο γεύμα το PH (πεχά) του στομάχου δε θα μπορέσει ούτε αρκετά όξινο ούτε αρκετά αλκαλικό ώστε να μεταβολίσει σωστά τις δύο διαφορετικές κατηγορίες τροφών.
Κατ’ επέκταση θα πάρετε ελάχιστα θρεπτικά συστατικά από ένα τέτοιο γεύμα. Πέραν τούτου διάφορα πεπτικά προβλήματα μπορεί να προκύψουν όπως αέρια, αύξηση βάρους, φούσκωμα και δυσπεψίες, καούρες, κόπωση και υψηλή χοληστερίνη.
Βρείτε ενδεικτικά παρακάτω μια λίστα με 6 προτάσεις συνδυασμών που δε θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην πέψη σας :
· Ρολάκια σούσι με αβοκάντο – Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε ωφέλιμα λιπαρά και το ρύζι είναι αμυλούχα τροφή.
· Ψητό κοτόπουλο με μπρόκολο στον ατμό – Φάτε πρώτα το μπρόκολο καθώς είναι μη-αμυλούχο λαχανικό και αφομοιώνεται γρηγορότερα από το κοτόπουλο που είναι πρωτεϊνη.
· Pasta Primavera – Τα μακαρόνια είναι αμυλούχα τροφή ενώ τα υπόλοιπα συστατικά είναι λαχανικά.
· Πράσινη σαλάτα και ψητό ψάρι – Φάτε πρώτα τη σαλάτα που είναι λαχανικό και κατόπιν το ψάρι που είναι πρωτεΐνη.
· Μήλο, και μετά ομελέτα είκοσι λεπτά αργότερα – Πρώτα τρώμε το φρούτο που αφομοιώνεται γρηγορότερα καθώς είναι πολύ πιο ευκολοχώνευτο, μετά τρώμε την πρωτεΐνη που χωνεύεται πολύ πιο αργά.
· Μπριζόλα με ελαφρώς σοταρισμένο σπανάκι– Καταναλώστε πρώτα το σπανάκι που είναι σαλατικό και κατόπιν τη μπριζόλα που είναι ζωική πρωτεΐνη.
Λάϊμ και γκρέιπφρουτ μαζί με σιρόπια για το βήχα.
Γιατί μας κάνουν κακό;
Το γκρέιπφρουτ και ο χυμός του είναι γνωστό ότι δημιουργούν παρενέργειες όταν καταναλώνονται μαζί με φάρμακα. Πέραν τούτου υπάρχουν και κάποια άλλα κιτρώδη φρούτα όπως το λάϊμ που δημιουργούν παρενέργειες.
Σύμφωνα με το Men’s Health Magazine “τα λάϊμ καθώς και οι περισσότερες ποικιλίες πορτοκαλιών μπλοκάρουν ένα ένζυμο που η δράση του είναι ο καταβολισμός των στατινών που ελατώνουν τη χοληστερίνη καθώς και την αντιβηχική ουσία Δεξτρομεθορφάνη (dextromethorphan).
Εάν δε μεταβολίζονται οι στατίνες αυξάνεται επικίνδυνα η συγκέντρωσή τους στο αίμα και ανεβαίνει η πιθανότητα εμφάνισης παρενεργειών όπως αϋπνία και ψευδαισθήσεις!
Σε κάθε περίπτωση σας συμβουλεύουμε όταν αντιμετωπίζετε προβλήματα με το ανώτερο αναπνευστικό να μην καταναλώνετε κιτρώδη φρούτα και να συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό σας για περαιτέρω οδηγίες.
Γεμιστές ντομάτες με ρύζι. Το γνωστό στους παλιότερους ντοματόρυζο και τα διάσημα γεμιστά με ρύζι!
Γιατί μας κάνει κακό;
Οπωσδήποτε πρέπει να αποφύγετε το συνδυασμό της ντομάτας με αμυλούχες τροφές όπως το ρύζι ή οι γλυκοπατάτες.
Δημιουργούν έντονη δυσπεψία, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση καθώς και άλλες πεπτικές διαταραχές. Αυτό οφείλεται στο ότι οι ντομάτα έχει ιδιαίτερα όξινο PH (πεχα) και δημιουργούν άμεσα καούρες σε όσους έχουν ευαισθησία.
Πολλές αναφορές υπάρχουν επίσης για αίσθημα κόπωσης, αδυναμία και υπνηλία μετά από γεύμα που περιλαμβάνει ντομάτες και άμυλο στο ίδιο πιάτο.
Για όλους όσους δε θέλουν να αποχωριστούν τα αγαπημένα τους γεμιστά η Healthia προτείνει μια κάψουλα X-tra Ginger ή μια κάψουλα ALKALINEA. Το έντονο αλκαλικό προφίλ και των δύο προϊόντων θα αντισταθμίσει όλες τις παρενέργειες ενός όξινου γεύματος.
Φρούτα και γιαούρτι.
Γιατί μας κάνει κακό;
Αν και ιδιαίτερα δημοφιλές σνακ και πολύ νόστιμος συνδυασμός δεν είναι και ότι πιο υγιεινό.
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα συχνά ευθύνονται για μια σειρά από αλλεργίες κυρίως λόγω της λακτόζης και της καζεΐνης (μια πρωτεΐνη που υπάρχει στα γαλακτοκομικά).
Σε πολλές περιπτώσεις ευθύνονται για την παραγωγή βλέννας και φλεγμάτων, ειδικά σε όσους έχουν προβλήματα με το ανώτερο αναπνευστικό (μύτη, ιγμόρεια) , μπλοκάροντάς το ακόμη περισσότερο ή φρακάροντάς το τελείως!
Τα συμπτώματα συνήθως αυξάνονται όταν τα συνδυάσουμε με φρούτα.
Δημητριακά με γάλα.
Γιατί μας κάνει κακό;
Αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα σας δημιουργεί απορία.
Είναι ένας συνδυασμός που παγκοσμίως προτείνεται ως ιδιαίτερα υγιεινός και ιδανικός για όσους θέλουν να χάσουν βάρος και πολλά άλλα. Στην πραγματικότητα και το γάλα και τα δημητριακά αφομοιώνονται πολύ γρήγορα από το σώμα.
Έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, ενώ τα περισσότερα συσκευασμένα δημητριακά (τύπου fitness) είναι φορτωμένα με σιρόπια γλυκόζης υψηλής φρουκτόζης (High Glucose / Fructose Corn Syrup).
Οι συγκεκριμένοι άμεσα απορροφήσιμοι υδατάνθρακες στρεσάρουν το πεπτικό σύστημα από πολλές πλευρές. Εκτοξεύουν τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα, προκαλούν λιποαποθήκευση (κοινώς παχαίνουν), δημιουργούν αίσθημα κόπωσης αντί να δίνουν ενέργεια και σε λίγη ώρα προκαλούν έντονη πείνα και λιγούρες (λόγω της απότομης πτώσης της γλυκόζης στο αίμα).
Κρασί και γλυκά.
Γιατί μας κάνει κακό;
Ο συνδυασμός του κρασιού με γλυκά προκαλεί μεγάλη διαταραχή στη διαδικασία της πέψης.
Το αλκοόλ πάντοτε δημιουργεί μια κατάσταση σύγχυσης στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυξάνει απότομα της έκκριση ινσουλίνης, πράγμα που οδηγεί στην αποθήκευση όλων των σακχάρων και των λιπιδίων που κυκλοφορούν εκείνη τη στιγμή στα…επίμαχα σημεία: κοιλιά, γλουτοί, ψωμάκια και φυσικά κυτταρίτιδα.
Σας προτείνουμε να συνοδεύετε το κρασί σας με λαχανικά που έχουν πολλές φυτικές ίνες και έχουν πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Εναλλακτικά σας προτείνουμε 30 λεπτά πιο πριν να πάρετε 2 κάψουλες Garcinia Cambogia της Healthia που έχει την ιδιότητα να μπλοκάρει τη λιποαποθήκευση!
Χάμπουργκερ και πατάτες τηγανιτές.
Γιατί μας κάνει κακό;
Αποτελεί μια πάρα μα πάρα πολύ συνηθισμένη επιλογή για κάτι γρήγορο και χορταστικό.
Στις περισσότερες περιπτώσεις τα υλικά είναι τραγικής ποιότητας με μεγάλες ποσότητες από MSG και άλλα τροφικά πρόσθετα για ενίσχυση της γεύσης ενώ οι πατάτες είναι προτηγανισμένες.
Σε καλά εστιατόρια το υλικά σίγουρα είναι καλύτερα αλλά το κρέας στα κάρβουνα είναι ψημένο σχεδόν πάντα υπερβολικά όπου αναπτύσσονται οι άκρως καρκινογόνες ετεροκυκλικές αμίνες.
Ο συνδυασμός είναι απλά καταστροφικός. Το λιγότερο είναι ότι θα παχύνετε.
Μετά την κατανάλωση ενός τέτοιου γεύματος δημιουργούνται κυτοκίνες που με τη σειρά τους είναι υπεύθυνες για τη δημιουργία φλεγμονών (αρθρώσεις / κλειδώσεις αλλά και στα λιποκύτταρα με τη δημιουργία κυτταρίτιδας) αλλά και της πρόωρης γήρανσης!
Με άλλα λόγια όταν σας πούνε: «πάμε για ένα λαχταριστό μπέργκερ» καλό θα ήταν να το ξανασκεφτείτε.
Κέικ και χυμός εμπορίου.
Γιατί μας κάνει κακό;
Ο συγκεκριμένος συνδυασμός θα σας φορτώσει με ένα σωρό θερμίδες χωρίς να σας προσφέρει απολύτως κανένα θρεπτικό συστατικό.
Εάν ξεκινήσετε τη μέρα σας κάπως έτσι είναι σίγουρο πως εντός ολίγων ωρών η ενέργειά σας θα σας εγκαταλείψει (energy crash), θα διπλωθείτε από την πείνα και θα χαλάσει η διάθεσή σας (insulin related mood swings).
Στους περισσότερους δημιουργείται η επιθυμία για junk food πράγμα που δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο. Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί ο συγκεκριμένος συνδυασμός δε περιέχει καθόλου πρωτεϊνες και καθόλου φυτικές ίνες.
Θα ήταν λίγο καλύτερα τα πράγματα αν το κέϊκ ήταν φτιαγμένο με αλεύρι ολικής άλεσης και ο χυμός να ήταν φρέσκο φρούτο (που περιέχει φυτικές ίνες από τη φύση του). Σε κάθε περίπτωση για τους λάτρες όλων αυτών των μικρών ατασθαλιών η Healthia προτείνει το Sugar Optima.
Υπάρχουν και άλλοι συνδυασμοί τροφών που πρέπει να αποφεύγονται γιατί δυσχεράνουν το μεταβολισμό και την πέψη. Αυτοί όμως είναι οι πιο βασικοί που πρέπει να γνωρίζετε. Όσοι έχετε προβλήματα με το πεπτικό σας καλό θα είναι να γίνετε λίγο πιο σχολαστικοί στη διατροφή σας.
Το πρώτο βήμα σίγουρα είναι η σωστή ενημέρωση. Καθώς οι περισσότερες βλάβες και ασθένειες προέρχονται από το έντερο πρέπει να δώσουμε την πρέπουσα σημασία στη σωστή διατροφή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου