Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα από τα πιο απίστευτα, πολύπλοκα και συναρπαστικά μέρη του σώματος. Είναι για μας, ό, τι η μητρική πλακέτα για τον υπολογιστή. Το κυρίως κέντρο που παρέχει κάθε σύνδεση στο σώμα και μας βοηθά να λειτουργούμε. Το πιο σημαντικό όργανο του σώματος που μας ελέγχει, ερμηνεύει τις πληροφορίες, τις αποθηκεύει και ρυθμίζει τα συναισθήματα μας.
Κι όμως, ζυγίζει περίπου μόνο 1.3 κιλά και καταλαμβάνει πολύ μικρό χώρο στο κεφάλι μας.
Ωστόσο, περιέργως υπάρχουν πολλά που ο μέσος άνθρωπος δεν γνωρίζει για τον εγκέφαλο. Παρακάτω βρίσκονται μερικά ενδιαφέροντα πράγματα για τον εγκέφαλο και τις δυνατότητες του.
1. Ο εγκέφαλος δεν μπορεί να νιώσει πόνο
Πιθανώς να το ξέρετε, λόγω της σκηνής όπου ο Χάνιμπαλ Λέκτερ κόβει ένα κομμάτι από τον εγκέφαλο ενός ομήρου του για να το κάνει γεύμα ενώ αυτός δεν νιώθει τίποτα.
Λοιπόν, είναι αλήθεια. Ακόμα και αν ο εγκέφαλος καλύπτεται με ιστούς και αιμοφόρα αγγεία που έχουν υποδοχείς για τον πόνο, ο εγκέφαλος ο ίδιος δεν νιώθει πόνο.
2. Χρησιμοποιούμε σχεδόν όλο τον εγκέφαλο μας τον περισσότερο καιρό
Το ότι χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του εγκεφάλου μας είναι απλώς ένας μύθος. Αλλά αυτό που είναι πιο τρομακτικό είναι το ότι σχεδόν τα 2/3 του πληθυσμού το πιστεύουν.
Σύμφωνα με τoν Brett Wingeier, νευροεπιστήμονα «Αυτή η παρεξήγηση δημιουργήθηκε επειδή ο εγκέφαλος είναι τόσο ευπροσάρμοστος που μερικές φορές, μικρές βλάβες προκαλούν μόνο ήπια προβλήματα».
Η αλήθεια είναι πως ο περισσότερος εγκέφαλος μας είναι ενεργός την περισσότερη ώρα. Ακόμα και όταν νομίζουμε πως ξεκουραζόμαστε, εξακολουθεί να λειτουργεί.
3. Ο εγκέφαλος δημιουργεί καινούργιους νευρώνες
Νευρογένεση είναι η δημιουργία καινούργιων νευρικών κυττάρων. Αλλά ενώ αυτή η διαδικασία θεωρούνταν ότι συμβαίνει μόνο σε αναπτυσσόμενα στάδια, πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως η γένεση καινούργιων νευρώνων δεν σταματά μετά από μια συγκεκριμένη ηλικία. Βασικά, ο εγκέφαλος συνεχίζει να δημιουργεί νευρώνες για όλη μας την ζωή.
4. Η σωματική άσκηση είναι ωφέλιμη για τον εγκέφαλο
Μελέτες έχουν δείξει πως η άθληση δεν είναι καλή μόνο για την σωματική υγεία αλλά είναι επίσης ωφέλιμη για την ψυχική μας υγεία. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «American Journeyof Psychiatry» έδειξε πως η άσκηση μειώνει την πιθανότητα κατάθλιψης.
Από την άλλη πλευρά, ακόμα μια μελέτη έδειξε επίσης πως η τακτική άσκηση βελτιώνει την μνήμη διεγείροντας την ανάπτυξη αιμοφόρων αγγείων και διατηρεί την ψυχική μας υγεία καθώς μεγαλώνουμε.
5. Οι μαγνητικές τομογραφίες φωτίζονται όταν είστε ερωτευμένοι
Η αγάπη δεν είναι απλώς μια συναισθηματική διαδικασία και οι μαγνητικές τομογραφίες το αποδεικνύουν. Όταν είμαστε ερωτευμένοι ο εγκέφαλος μας παράγει ισχυρές ορμόνες όπως ντοπαμίνη, οξυτοκίνη και βαζοπρεσίνη. Έτσι, οι μαγνητικές δείχνουν δραστηριότητα και φωτίζονται όποτε αυτές οι ορμόνες είναι παρούσες.
6. Η δραστηριότητα του εγκεφάλου μας είναι μοναδική όπως τα αποτυπώματα μας
Δεν το πιστεύετε; Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Neuroscience» υπέδειξε πως οι εγκεφαλικές μας δραστηριότητες είναι τόσο μοναδικές όπως τα αποτυπώματα μας. Για να φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες για να δημιουργήσουν το προφίλ του εγκεφάλου πάνω από 100 ανθρώπων.
Σύμφωνα με την ομάδα «Αυτό θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στο πως οι μαγνητικές μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για να βοηθήσουν κάθε άτομο ξεχωριστά».
7. Το ότι ξεχνάμε πράγματα είναι εργαλείο του εγκεφάλου
Να είστε ευγνώμονες που δεν θυμάστε τα πάντα. Είναι σημάδι ότι ο εγκέφαλος σας δουλεύει όπως πρέπει. Για να αποτρέψει την σύγχυση και για να μειώσει το γνωστικό φορτίο μέσα στο μυαλό μας, ο εγκέφαλος μας επιλέγει ποιες αναμνήσεις είναι σημαντικές και ποιες όχι και απλώς καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πιο ουσιώδεις πληροφορίες.
8. O εγκέφαλος μας έχει το περισσότερο λίπος από κάθε άλλο όργανο
Σε αντίθεση με το λίπος που αποθηκεύεται στο σώμα, το λίπος του εγκεφάλου έχει έναν διαφορετικό σκοπό. Είναι γνωστό ότι είναι γεμάτο με μια ουσία που λέγεται μυελίνη. Η μυελίνη είναι ένας ηλεκτρικός μονωτής που προστατεύει το ένα νεύρο από το άλλο. Επιπλέον, η μυελίνη στέλνει μηνύματα ανάμεσα στα κύτταρα.
9. Η στέρηση ύπνου καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα
Βγάζει νόημα αν σκεφτείτε πως μετά από λίγες ώρες ύπνου δεν μπορείτε να λειτουργήσετε το πρωί.
Για να ανανεώσουν την μνήμη, να λειτουργήσουν σωστά και να αντιδράσουν κατάλληλα και το σώμα και το μυαλό χρειάζονται συγκεκριμένες ώρες αδιάκοπτου ύπνου. Σύμφωνα με ειδικούς, η στέρηση ύπνου καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα, κάτι που τελικά οδηγεί σε επιβλαβείς ψυχικές ασθένειες όπως η ψύχωση.
10. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι άπληστος
Ακόμα και αν ο εγκέφαλος καταλαμβάνει τόσο λίγο χώρο και ζυγίζει ελάχιστα, λαμβάνει περίπου το 30% του αίματος. Αυτό από μόνο του δείχνει πόσο ανώτερος είναι σε σχέση με τα υπόλοιπα όργανα του σώματος.
O Μπένετ Ομάλου, ένας επιδημιολόγος, παθολόγος και νευροπαθολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια εξηγεί πως «Ο εγκέφαλος είναι σαν ένα κακομαθημένο και απαιτητικό παιδί, αλλά όμως είναι εξαιρετικά έξυπνος και αποτελεσματικός. Χρειάζεται μόνο το 1/10.000 του δευτερόλεπτου για να αντιδράσει σε κάτι».
L.C.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου