Τη χρησιμοποιούμε το χειμώνα για να "ανεβάσουμε” την ένταση ενός πιάτου ενώ είναι αγαπημένο συστατικό στη μαγειρική της Βόρειας Ελλάδας, χειμώνα καλοκαίρι. Πέρα από τη γεύση της όμως η καυτερή πιπεριά, ολόκληρη ή αποξηραμένη και τριμμένης (μπούκοβο δηλαδή) έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.
Η τακτική κατανάλωση κρατά υπό έλεγχο τις φλεγμονές
Οι φλεγμονές συνδέονται με πολλές παθήσεις, από διαβήτη και καρκίνο μέχρι κυτταρίτιδα. Συνήθως είναι ο ένοχος πίσω από την αρθρίτιδα και την οστεοπόρωση. Η χρόνια φλεγμονή μπορεί επίσης να βλάψει τις φλέβες αυξάνοντας τις πιθανότητες για καρδιαγγειακές νόσους.
Ελέγξτε τις φλεγμονές στον οργανισμό σας προσθέτοντας νιφάδες κόκκινης καυτερής πιπεριάς στη διατροφή σας.
Συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο καρκίνος είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Οι νιφάδες καυτερής πιπεριάς περιέχουν σε σημαντικές ποσότητες τα ίδια αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα βότανα και τα μπαχαρικά που θεωρούμε πως διαθέτουν αντικαρκινική δράση και συμβάλουν έτσι στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, που σχετίζονται με την ανάπτυξη του καρκίνου.
Παρατείνει τη νεότητα
Χάρη στα αντιοξειδωτικά τους, όταν καταναλώνονται τακτικά οι καυτερές πιπεριές καθυστερούν τη διαδικασία της γήρανσης καθώς τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα από τη βλαβερή επίδραση των ελευθέρων ριζών. Πέρα από πιο ελαστική και νεανική επιδερμίδα, με τον ίδιο μηχανισμό συμβάλουν στην πρόληψη διαφόρων νόσων που σχετίζονται με τη γήρανση όπως η αρθρίτιδα και η οστεοπόρωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου