Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

7 Στρατηγικές για να διαχειριστείτε μικρές και μεγάλες απογοητεύσεις...!!!!

Η ''μαμά'' του Χάρι Πότερ, συγγραφέας J.K. Rowling μας θυμίζει ότι :  «Είναι αδύνατο να ζήσεις χωρίς να αποτύχεις σε κάτι, εκτός και αν ζεις τόσο προσεκτικά που κάλλιστα θα μπορούσες να μην έχεις ζήσει καθόλου - στην οποία περίπτωση έχεις αποτύχει εξαρχής». 

Οι μικρές και οι μεγάλες απογοητεύσεις είναι μέσα στη ζωή. Δε χρειάζεται όμως να γίνουν η ζωή σας και να σιγοβράζετε στο ζουμί της απογοήτευσης! 

Επιστημονικά δεδομένα τονίζουν ότι υπάρχουν σωστοί τρόποι για να διαχειριστούμε και τελικά να ξεπεράσουμε τις απογοητεύσεις. 

Να τι να κάνεις για να διαχειριστείς μία απογοήτευση 

1. Παραδέξου ότι απογοητεύτηκες. 
Επιτρέποντας στον εαυτό σου να βιώσει το συναίσθημα της απογοήτευσης χωρίς να το κουκουλώσεις ή να το ''καταπιείς'' κάνεις το πρώτο βήμα για να το αντιμετωπίσεις. Επειδή πρόκειται για κάτι που σε στρεσάρει, θα πρέπει να αντιδράσεις με τις ''πρώτες αντι-στρες βοήθειες''. 

Κάνε το αντίθετο από αυτό που κάνουν οι στρεσαρισμένοι άνθρωποι : όταν κάποιος πιέζεται ανάβει τσιγάρο, πίνει πολύ αλκοόλ, αδρανεί, τρώει λιπαρά και junk food, δεν κοιμάται καλά… Βάλε πρόγραμμα και φρόντισε τον εαυτό σου, είναι πολύ σημαντικό! 

2. Τι θα έκανε σε αντίστοιχη περίπτωση ένα άτομο που εμπιστευόμαστε την κρίση του; 
Σκέψου ένα άτομο που ξέρεις ότι έχει σωστή κρίση και αντιμετωπίζει τη ζωή με ωραίο τρόπο. Μπορεί να είναι συγγενής, φίλος, συνεργάτης, δάσκαλός σου τώρα ή κάποτε… Προσπάθησε να φανταστείς πώς αυτό το άτομο θα αντιμετώπιζε την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι. Αν είναι εφικτό, ζήτα τη γνώμη του. Αλλιώς φαντάσου τι θα έκανε.

Ρώτα άτομα που εμπιστεύεσαι τη γνώμη τους. Να θυμάσαι ότι κανείς δε θα σου δώσει μια έτοιμη λύση, αλλά από την άλλη δεν μπορείς να έχεις όλες τις απαντήσεις. Καλό είναι να κοιτάς πέρα από τον εαυτό σου για γνώση και σοφία, αλλά να βασίζεσαι στον εαυτό σου για την τελική λύση του προβλήματος. 

3. Αξιοποίησε τα προτερήματά σου: Ποια είναι τα δυνατά σου σημεία; 
Δε χρειάζεται να είναι κοσμοϊστορικής σημασίας! Τα προτερήματά σου μπορεί να είναι απλές ιδιότητες, που τις μοιράζονται πολλοί άνθρωποι. Εσύ καλείσαι να αξιοποιήσεις αυτά τα δυνατά σου σημεία, να βασιστείς πάνω τους για να ξεπεράσεις την απογοήτευσή σου και να ανοίξεις το δρόμο μπροστά σου. 

4. Τι είναι το σημαντικότερο για εσένα; 
Σε στιγμές κρίσης και απογοήτευσης, οι περισσότεροι άνθρωποι στέκονται στο αποτέλεσμα που δεν τους αρέσει, σε αυτό που δεν κατάφεραν, στην αποτυχία, στην αίσθηση ανικανότητας ή αδυναμίας. Αυτή όμως είναι η μία όψη του νομίσματος. 

Η άλλη όψη του νομίσματος είναι να βρεις τι πραγματικά είναι σημαντικό για εσένα, ποιες αξίες έχουν θέση στη ζωή σου, ποια είναι τα πιστεύω σου και τι ορίζει τη ζωή σου. Αν ξεκολλήσεις από το «δεν πέτυχα αυτό το συγκεκριμένο πράγμα που ήθελα και γι’ αυτό νιώθω ισοπεδωτική απογοήτευση», θα μεταστρέψεις την κατάσταση σε μια φυσιολογική αίσθηση απογοήτευσης και αίσθημα ελπίδας ότι θα τα καταφέρεις στη συνέχεια. 

Επικεντρώσου στις αξίες σου και στην ποιότητα ζωής σου και όχι στενά και αποκλειστικά στις επιτυχίες σου. Τελικά, είσαι οι αξίες σου και οι ποιότητές σου σαν άνθρωπος, όχι οι επιτυχίες και τα επιτεύγματά σου! 

5. Κοινωνικότητα: Μην αυτοπαγιδευτείς στον φαύλο κύκλο της κοινωνικής απομόνωσης! 
Ναι, απογοητεύτηκες, αλλά δεν είναι η συντέλεια του κόσμου! Βγες με συγγενείς και φίλους, μίλα, κάνε όμορφα πράγματα. Δε χρειάζεται να τους πεις τι συνέβη, ούτε να ζητήσεις τη γνώμη τους, ούτε να αναλύσεις την κατάσταση, αν δεν το επιθυμείς. Μέσα στην κοινωνική σου ομάδα όμως θα βρεις συναισθηματική ζεστασιά και υποστήριξη, που θα σε βοηθήσουν να ανακάμψεις. 

6. Τι μπορώ να μάθω από αυτό; 
Αντί να δεις την απογοήτευση σαν μια μόνιμη και εντελώς αρνητική κατάσταση, διαχειρίσου το γεγονός που σε έκανε να απογοητευτείς ως μια ευκαιρία να μάθεις κάτι καινούργιο και να προχωρήσεις. Μερικές φορές δεν είναι αρκετή η επιθυμία, ούτε η απλή προσπάθεια για να πετύχουμε κάτι. Πάρε πληροφορίες, μάθε κάτι από αυτό που έπαθες, καλλιέργησε ανοιχτότητα μυαλού και ευελιξία. Τι θα κάνεις διαφορετικά την επόμενη φορά; 

7. Κάνε θετικές σκέψεις : 
Αν σκέφτεσαι αρνητικά και απαισιόδοξα δεν πρόκειται να αλλάξεις την κατάσταση, αλλά ούτε και να προχωρήσεις! Η έρευνα μας λέει ότι όταν μιλάμε θετικά στον εαυτό μας, χρησιμοποιώντας μάλιστα το όνομά μας, σαν να απευθυνόμαστε στον εαυτό μας (πχ, αντί να πούμε «θα τα καταφέρω», είναι προτιμότερο να πω «Λίζα, θα τα καταφέρεις!) μειώνουμε το άγχος μας και αισθανόμαστε ότι έχουμε τον έλεγχο των πραγμάτων. 

Τι λες; Θα τα καταφέρεις; 
Διαλέξτε Αγάπη, Ηρεμία, Χαρά! 
Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σας και να κουβεντιάσουμε στο http://anelanda.gr/liza/epikoinwnia/




Θυμηθείτε επίσης να επισκεφθείτε την επαγγελματική μου σελίδα στο Facebook 
https://www.facebook.com/lvarvogli και να κάνετε like! 
Δρ Λίζα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου