Το έντονο άγχος συχνά διαταράσσει και τους ρυθμούς αναπνοής μας.Έτσι, όταν αναστατωνόμαστε, πιάνουμε τους εαυτούς μας να αναπνέουμε πολύ γρήγορα και κατά τρόπο άτακτο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο ανθρώπινος οργανισμός να λαμβάνει πολύ περισσότερο οξυγόνο απ’ ό,τι έχει πράγματι ανάγκη, και οδηγείται έτσι σε μια κατάσταση που ονομάζεται «υπεροξυγόνωση».
Με την υπεροξυγόνωση οι μύες του σώματός μας προμηθεύονται αρκετό οξυγόνο, ώστε να είναι έτοιμοι να δράσουν (π.χ. να το βάλουμε στα πόδια) μπροστά σε μια επικίνδυνη κατάσταση.
Συχνά, όμως, η γρήγορη και άτακτη αναπνοή γίνεται συνήθεια, με αποτέλεσμα να υπάρχει στο αίμα πολύ περισσότερο οξυγόνο και πολύ λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα απ’ ό,τι χρειάζεται. Αυτό προκαλεί συμπτώματα, όπως: τρέμουλο, κράμπες, ζαλάδες και θολή όραση, δύσκολη αναπνοή, αισθήματα κόπωσης, πόνους στο στομάχι ή το στήθος, κλπ.
Τα συμπτώματα αυτά, μέσω ενός φαύλου κύκλου, συντελούν στην παραγωγή εντονότερων αρνητικών συναισθημάτων και αυτό σε επιπλέον υπεροξυγόνωση και δυσάρεστα συμπτώματα.
Η διαφραγματική αναπνοή, ιδιαίτερα πολύτιμη για τους μαθητές που βρίσκονται συνεχώς σε συνθήκη πίεσης, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά να ανακτήσουμε τον έλεγχο.
Ας εξοικειωθούμε με την τεχνική της και ας εξασκηθούμε στην αποτελεσματικότητά της.
– Αξιολογήστε το επίπεδο της έντασης την οποία νιώθετε. Βάλτε το ένα χέρι πάνω στην κοιλιά, ακριβώς κάτω από το θώρακά σας.
– Εισπνεύστε αργά και βαθιά από τη μύτη και νιώστε την αναπνοή να φτάνει μέχρι το κάτω μέρος των πνευμόνων σας. Με άλλα λόγια στείλτε τον αέρα όσο πιο κάτω γίνεται. Αν αναπνέετε από την κοιλιά, το χέρι σας θα πρέπει να σηκώνεται. Το στήθος πρέπει να κινείται ελάχιστα καθώς διαστέλλονται οι κοιλιακοί σας.
– Αφού πάρετε μια πλήρη εισπνοή, κρατήστε την αναπνοή σας για μια στιγμή και μετά εκπνεύστε αργά από τη μύτη ή από το στόμα. Καθώς εκπνέετε αφήστε όλο σας το σώμα να χαλαρώσει.
– Κάντε αργά 10 διαφραγματικές αναπνοές. Προσπαθήστε οι αναπνοές σας να είναι ομαλές και κανονικές, χωρίς να εισπνέετε ξαφνικά μεγάλες ποσότητες αέρα ή να αφήνετε τον αέρα να φεύγει όλος μαζί κατά την εκπνοή.
Για να κάνετε πιο αργή την αναπνοή σας μετρήστε αργά μέχρι το 4 στην εισπνοή και μετά αργά μέχρι το 4 στην εκπνοή. Συνεχίστε να μετράτε για να ρυθμίσετε την αναπνοή σας για μερικές φορές ακόμα και μετά σταματήστε το μέτρημα.
– Αφού έχετε κάνει πιο αργή την αναπνοή σας, μετρήστε αντίστροφα από το είκοσι μέχρι το ένα, λέγοντας έναν αριθμό με κάθε εκπνοή. Η άσκηση πρέπει να γίνεται κάπως έτσι: Εισπνεύστε αργά… Παύση… Εκπνεύστε αργά (πείτε είκοσι) Εισπνεύστε αργά… Παύση…
Εκπνεύστε αργά (δεκαεννιά) και συνεχίστε έτσι μέχρι το ένα. Αν αρχίζετε να νιώθετε ζαλάδα όταν εξασκείστε στη διαφραγματική αναπνοή, σταματήστε για είκοσι περίπου δευτερόλεπτα, αναπνεύστε φυσιολογικά και ξεκινήστε πάλι.
– Μπορείτε να εξασκηθείτε περισσότερη ώρα κάνοντας δύο ή τρία σετ διαφραγματικών αναπνοών. Να θυμάστε να μετράτε αντίστροφα, από το είκοσι μέχρι το ένα σε κάθε σετ. Πέντε λεπτά διαφραγματικών αναπνοών θα έχουν σημαντικά αποτελέσματα, μειώνοντας το άγχος ή τα πρώτα συμπτώματα πανικού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου