Αρκετοί άνθρωποι όταν αρχίζουν ψυχοθεραπεία, πέρα από το πρόβλημα που τους απασχολεί, διακατέχονται και από συναισθήματα θυμού και απογοήτευσης με τον εαυτό τους που δεν τα κατάφεραν μόνοι τους, που δεν ήταν τόσο δυνατοί όσο έπρεπε για λύσουν τα θέματα τους.
Σχεδόν πάντα απαιτούμε από τον εαυτό μας να είναι λογικός, δυνατός, σκληρός, να μην έχει αρνητικά συναισθήματα, να είναι σχεδόν άτρωτος. Η ευάλωτη, πληγωμένη μας πλευρά είναι για πολλούς από εμάς ντροπιαστική, άβολη, ανεπιθύμητη.
Φτάνουμε στο σημείο να αποδοκιμάζουμε έντονα τον εαυτό μας, τα λάθη μας και τις αδυναμίες μας. Προσπαθούμε να φορέσουμε το προσωπείου του «σκληρού» πρώτα απ’ όλα για να πείσουμε τον εαυτό μας βέβαια.
Αυτή η άρνηση της αδυναμίας μας και το αποπειρώμενο μασκάρεμα της έχει συνήθως το αντίθετο αποτέλεσμα. Τα δυσάρεστα συναισθήματα που βιώνουμε στοιβάζονται μέσα μας προκαλώντας μία αργή αλλά σίγουρη αποδυνάμωση.
Για να ενισχύσεις την «εσωτερική σου δύναμη»,
1. Συνειδητοποίησε πώς η ανθρώπινη φύση είναι φτιαγμένη έτσι ώστε να βιώνει όλο το εύρος των συναισθημάτων : από την ευτυχία και τον ενθουσιασμό μέχρι τη λύπη, το θυμό, την ντροπή. Επίσης πως θα ήταν πραγματικά δύσκολο να είμαστε καλά σε όλους τους τομείς, πάντα. Υπάρχουν περίοδοι επιτυχίας όπως και αποτυχίας, περίοδοι προσωπικής εκπλήρωσης και άλλες που κάτι μας λείπει. Όπως δεν απορρίπτεις τις καλές σου στιγμές, προσπάθησε να δείξεις λιγότερη αποδοκιμασία στις στιγμές που δεν είναι και τόσο καλές.
Αυτές οι στιγμές δεν είναι ευχάριστες αλλά εάν προσπαθείς να τις κατανοήσεις καλύτερα ίσως να είναι ευκαιρίες για βελτίωση. Ακόμα κι αν δεν πιστεύεις πως θα μπορούσε να βγει κάτι καλό από αυτές, σίγουρα δεν θα διαρκέσουν για πάντα: αυτός είναι ο κύκλος της ζωής.
2. Απόφυγε να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους. Η σύγκριση είναι ένα από τα πιο υπονομευτικά παιχνίδια που παίζει το μυαλό μας : Γιατί ο τάδε να είναι πιο επιτυχημένος; Γιατί να είμαι μόνος μου ενώ όλοι οι άλλοι έχουν βρει έναν σύντροφο; Γιατί να πρέπει να προσπαθώ πάντα περισσότερο ενώ στους άλλους όλα έρχονται ευκολότερα; Γιατί να νιώθω χάλια ενώ οι άλλοι γύρω μου φαίνονται μια χαρά; Τέτοιου είδους συγκρίσεις υπονοούν ότι είμαστε υποδεέστεροι και δημιουργούν πλήγμα στην αυτοεκτίμηση μας. Αντί να συγκρίνεις, επικεντρώσου στο να καταλάβεις ποιες είναι οι επιθυμίες και οι στόχοι σου. Άρχισε βάζοντας μικρούς και βραχυπρόθεσμους στόχους οι οποίοι είναι ευκολότερο να πραγματοποιηθούν άμεσα.
3. Μίλησε στον εαυτό σου με βαθιά κατανόηση και συμπόνια. Όταν πιέζεις, επικρίνεις, θυμώνεις και απογοητεύεσαι με τον εαυτό σου, τα αρνητικά συναισθήματα αυξάνονται, έτσι και το αίσθημα της αδυναμίας μέσα μας. Ο εαυτός μας γίνεται κάτι ασήκωτο που πρέπει να κουβαλάμε παντού. Όταν αρχίσουμε όμως να δίνουμε ζεστασιά και αγάπη στον εαυτό μας, να του μιλάμε με σεβασμό, κατανόηση και κάποια αισιοδοξία, η αυτοεκτίμηση και η δύναμη μας ενισχύονται.
4. Εξάσκησε την προσοχή σου στο εδώ και τώρα. Το μυαλό μας περιπλανάται αδιάκοπα στο παρελθόν και το μέλλον. Μας προσφέρει ερμηνείες, αξιολογήσεις, κρίσεις, προβλέψεις οι οποίες δύνανται να μας αναστατώνουν και να μας στερούν την παρούσα στιγμή. Μαθαίνοντας να είμαστε παρόντες στο εδώ και τώρα, μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε και να κάνουμε αυτό που είναι σημαντικό για εμάς χωρίς να διασπόμαστε και ν ’αποδυναμωνόμαστε από την αέναη φλυαρία των σκέψεων μας.
Η φύση του μυαλού είναι έτσι κι αλλιώς ακριβώς αυτή. Όμως εμείς δεν χρειάζεται να το υπακούμε πιστά ή να το πιστεύουμε , ειδικά όταν οι σκέψεις που μας παρουσιάζει, δεν μας βοηθούν να νιώσουμε καλά ή να εκπληρώσουμε όσα έχουν σημασία για εμάς.
5. Αναλογίσου τι είναι για σένα πραγματικά σημαντικό στη ζωή και τι ακριβώς θέλεις ν’ αλλάξεις, να επιτύχεις ή να δημιουργήσεις. Ποιος είναι ο ιδανικός εαυτός σου όσον αφορά τις οικογενειακές σχέσεις για παράδειγμα; Το επαγγελματικό; Την κοινωνική ζωή; Τις υπόλοιπες σχέσεις; Την υγεία σου; Όταν ξέρεις τι θέλεις να επιτύχεις είναι ευκολότερο να θέσεις στόχους και να προσπαθήσεις να τους πραγματοποιήσεις.
Θυμήσου ότι στην διαδρομή για τη πραγματοποίηση αυτών των στόχων, ίσως να συναντήσεις εμπόδια, ίσως παροδικά να κουραστείς, να αισθάνεσαι πώς χάνεις τη δύναμη σου. Αυτό είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης μας. Όταν συμβεί, δώσε στον εαυτό σου τη φροντίδα που χρειάζεται και ενίσχυσε τον να συνεχίσει, όταν νιώσει έτοιμος, την διαδρομή του προς την εκπλήρωση.
via happymind.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου