Ίσως έχετε βιώσει τη βραχυπρόθεσμη επίδραση του φαγητού στον εγκέφαλό σας : μια αύξηση του σακχάρου μετά από πολλά γλυκά, ή μια νοητική αδυναμία λόγω πείνας. Ωστόσο, αυτό που τρώμε μας επηρεάζει και μακροπρόθεσμα. Αρχής γενομένης από τη μήτρα μέχρι τα βαθιά γεράματα, οι διατροφικές μας συνήθειες δεν διαμορφώνουν μόνο το σώμα μας, αλλά και τον εγκέφαλό μας. ~ Οργανισμός Νευροεπιστήμης
Διατροφή δυτικού τύπου και ανεπάρκεια σε θρεπτικές ουσίες.
Ο όρος «διατροφή δυτικού τύπου» είναι συνώνυμος μιας προβληματικής υγείας – και ο λόγος είναι προφανής. Η διατροφή αυτή έχει τη φήμη ότι τρελαίνεται για χοτ-ντογκ, cheeseburgers, λιπαρά γλυκά, παγωτά, κ.λπ. – αγαθά που καταναλώνονται κατά κόρον στη δύση.
Αν λάβει κανείς υπ΄όψιν τις 20 πιο παχύσαρκες χώρες στον κόσμο, θα δει ότι πάνω από τις μισές καταναλώνουν «διατροφή δυτικού τύπου»∙ αυτό σημαίνει περισσότερα πρόσθετα και συντηρητικά, λιγότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και μεγαλύτερη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων.
Όταν ο οργανισμός σώμα μας στερείται την παρουσία θρεπτικών ουσιών, φαινόμενο που είναι πολύ συχνό στις χώρες της δύσης, το σώμα μας αντιδρά, λαχταρώντας σχεδόν τα πάντα.
Είμαστε πιο ευάλωτοι στα φτηνά γεύματα και στις αλυσίδες γρήγορου φαγητού, εκείνο το «γεύμα της ξεπέτας»!
Μπορεί αυτή η συνήθεια να είναι σωτήρια για τη γραμμή παραγωγής των McDonald’s, αλλά δυστυχώς όχι για εμάς, εκτός κι αν είμαστε οι ιδιοκτήτες!
Ξέρετε ποια είναι η λύση: Περισσότερα Superfoods, δηλαδή περισσότερες υπερτροφές!
Μια υπερ-τροφή είναι μια τροφή που είναι «πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και θεωρείται ιδιαίτερα ευεργετική για την υγεία και την ευεξία»!
Γιατί ο οργανισμός μας χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα υπερτροφών; Ας δούμε μαζί κάποιους λόγους:
– Καταπολέμηση της πείνας (και της ανάγκης για «γρήγορα γεύματα»).
– Διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους.
– Προσωπική ευεξία.
– Σταθεροποίηση σακχάρου του αίματός μας.
Και, φυσικά, υγιής λειτουργία του εγκεφάλου μας!
Σπανάκι: Μία τέλεια υπερτροφή!
Η Megan Ware, μια έγκριτη διατροφολόγος, αναφέρει στο MedicalNewsToday:
«Κάτι ήξερε ο Popeye! Το σπανάκι είναι μια σούπερ-τροφή γεμάτη θρεπτικά συστατικά με ελάχιστες θερμίδες. Τα σκούρα, φυλλώδη πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι είναι σημαντικά για την υγεία του δέρματος, των μαλλιών και των οστών.Παρέχουν επίσης πρωτεΐνες, σίδηρο, βιταμίνες και μέταλλα».
Τώρα που έχουμε διαπιστώσει πόσο σπουδαίο είναι το σπανάκι για γενικότερη υγεία του οργανισμού μας, ας δούμε πέντε οφέλη που θα έχει ο εγκέφαλός μας αν καταναλώσουμε το αγαπημένο λαχανικό του Popeye.
Τρώτε σπανάκι; Ας δούμε 5 λόγους που θα πρέπει να βάλουμε το σπανάκι στη διατροφή μας!
1. Το σπανάκι ενισχύει τη μνήμη!
Μια δίαιτα που είναι ανεπαρκής σε φυλλικό οξύ, μια από τις Β-βιταμίνες (B9), μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα, άγχος, σύγχυση, κατάθλιψη, κόπωση και απώλεια μνήμης. Οι Β-βιταμίνες είναι σημαντικές για τη λειτουργία του εγκεφάλου, ειδικά για μνήμη μας.
Η τυπική «διατροφή δυτικού τύπου» – γεμάτη εξευγενισμένα σάκχαρα και ανθυγιεινά λίπη – μπορεί να είναι καταστροφική τόσο για τη βραχυπρόθεσμη όσο και για τη μακροπρόθεσμη μνήμη.
Το σπανάκι, εν τω μεταξύ, είναι ένα συστατικό που ενισχύει τη μνήμη σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ένα φλιτζάνι σπανάκι περιέχει 65% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας (ΣΗΠ) φολικού οξέος και πάνω από 20% της ΣΗΠ βιταμίνης B6
2. Το σπανάκι ενισχύει τη δυνατότητα συγκέντρωσης!
Το αμινοξύ L-τυροσίνη είναι πολύ βασικό για τη σύνθεση (τον συνδυασμό) των νευροχημικών ουσιών, της ντοπαμίνης και της νορεπινεφρίνης.
Η ντοπαμίνη είναι απαραίτητη για την ενεργοποίηση και την κινητοποίηση. Η νορεπινεφρίνη είναι η φυσική καταπραϋντική ουσία του εγκεφάλου. Η ενεργοποίηση, τα κίνητρα και η αντίσταση στο στρες είναι ζωτικής σημασίας για τη δυνατότητα του εγκεφάλου μας για συγκέντρωση και εστίαση.
Ένα φλιτζάνι σπανάκι περιλαμβάνει 20% ΣΗΠ τυροσίνης. Άλλα τρόφιμα πλούσια σε τυροσίνη είναι το αβοκάντο, τα φασόλια, το κρέας, ο τόνος, τα πουλερικά, ο σολομός, τα όσπρια και τα καρύδια.
3. Το σπανάκι προλαμβάνει φλεγμονές που ενδεχομένως να βλάψουν την εγκεφαλική λειτουργία.
Τα υψηλά επίπεδα φλεγμονών αυξάνουν τον κίνδυνο πολλών ασθενειών. Παρόλο που συνδέουμε τη χρόνια φλεγμονή με καταστάσεις του οργανισμού, ενδεχομένως να επηρεάσουν δυσμενώς τη λειτουργία του εγκεφάλου μας.
Το φυλλικό οξύ μειώνει τον φλεγμονώδη παράγοντα ομοκυστεΐνη, ο οποίος, σύμφωνα με την American Journal of Psychiatry, εμποδίζει τη δραστηριότητα των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου.
4. Το σπανάκι βοηθά στην γνωστική αντίληψη.
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Αμερικανική Εφημερίδα της Κλινικής Διατροφής, μια ομάδα ηλικιωμένων ενηλίκων που κατανάλωσαν διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε διαιτητικές ίνες σημείωσε υψηλότερη βαθμολογία σε τεστ γνωστικής αντίληψης.
Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην ανακούφιση της πέψης και αποτελούν βασική θρεπτική ουσία για την υγιή λειτουργία του εντέρου. Πολλές μελέτες έχουν καταδείξει τη σημαντική σχέση μεταξύ της υγείας του εντέρου και της λειτουργίας του εγκεφάλου. Στην πραγματικότητα, οι δύο λειτουργίες είναι περίπλοκα συνδεδεμένες, σε σημείο που οι επιστήμονες αναφέρονται στο έντερο ως δεύτερος εγκέφαλος.
Ένα φλιτζάνι βρασμένο σπανάκι περιέχει περίπου 17% του ΣΗΠ φυτικών ινών!
5. Το σπανάκι καθυστερεί την γνωστική ανεπάρκεια.
Ένα από τα πιο πολύτιμα δώρα που μπορείτε να κάνετε στην μακροπρόθεσμη υγεία του εγκεφάλου είναι η σωστή διατροφή. Έχει διαπιστωθεί ότι το σπανάκι περιέχει μερικές από τις πιο πολύτιμες βιταμίνες και μέταλλα που ενισχύουν τη γνωστική ανάπτυξη.
Όπως αποδεικνύεται, η σουπερ-τροφή βοηθά στην καταπολέμηση της γήρανσης που σχετίζεται με τη γνωστική ανεπάρκεια. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στην πλούσια ποσότητα αντιοξειδωτικών που περιέχουν τα λαχανικά.
Το σπανάκι, μαζί με άλλα τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, «διαθέτει (μάλλον) ελπιδοφόρες πιθανότητες για την πρόληψη νευρολογικών διαταραχών σε έναν πληθυσμό που ολοένα και γηράσκει».
Δηλαδή; Ας ανακεφαλαιώσουμε λοιπόν!
Γνωρίζουμε πλέον ότι ο εγκέφαλος είναι «ευέλικτος» – μπορεί να αναπτύξει νέες νευρικές συνδέσεις καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής του. Οι επιστήμονες αποκαλούν αυτό το φαινόμενο νευροπλαστικότητα.
Η νευροπλαστικότητα είναι μια μοναδική ικανότητα και μπορούμε να επωφεληθούμε από τη λειτουργία της ως εξής: (1) κάνοντας σωστή διατροφή και (2) «γυμνάζοντας» τον εγκέφαλό μας (διατηρώντας τον σε εγρήγορση)!
Δεδομένου ότι το σπανάκι καθώς και άλλα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, έχουν την ιδιότητα να επεκτείνουν τις γνωστικές δυνατότητές μας και να καταπολεμούν/καθυστερούν τη διανοητική ανεπάρκεια και γήρανση που σχετίζεται με την πάροδος τη ηλικίας, θα πρέπει να εντάξουμε τα λαχανικά στην καθημερινή μας διατροφή!
Ας κάνουμε ένα βήμα προς την ευεξία και την υγεία του οργανισμού μας με απλούς, όμορφους τρόπους που μας δίνει η μητέρα φύση!
Κείμενο – Απόδοση Λ.Τ.
share24.gr / Εναλλακτικές Θεραπείες & Φαρμακείο της Φύσης
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στο http://share24.gr έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή και θεραπεία ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Τα άρθρα μας συνοδεύονται από τις πηγές και τα επιστημονικά δημοσιεύματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου