Σκέφτεσαι τη συμφοιτήτριά σου από την Αγγλία με την οποία έχετε να μιλήσετε πάνω από δύο χρόνια και εκείνη τη στιγμή λαμβάνεις μήνυμά της στο κινητό. Στο δρόμο κάτι μέσα σου σου λέει να κόψεις κι ας είναι πράσινο το φανάρι και σε δευτερόλεπτα βλέπεις να πετάγεται από τον κάθετο δρόμο ένα φορτηγό που παραβίασε το δικό του κόκκινο φανάρι.
Αρνείσαι πεισματικά να πας σε ραντεβού στα τυφλά, αλλά τη μία φορά που ούτε κι εσύ δεν ξέρεις γιατί είπες «ναι», κατέληξες να γνωρίσεις τον έρωτα της ζωής σου.
Ναι, είναι οι φορές που αποφάσισες να ακούσεις εκείνη τη φωνή μέσα σου που ονομάζεται διαίσθηση. Τι είναι, αλήθεια, η διαίσθηση; Την έχουν όλοι ή μόνο κάποιοι πιο «ευαίσθητοι»; Τι έχουν ανακαλύψει οι επιστήμονες για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί στον εγκέφαλό μας;
Και, τελικά, πώς μπορούμε να μάθουμε να την εμπιστευόμαστε; Ανοίξαμε το κεφάλαιο «διαίσθηση» και βρήκαμε όλες τις απαντήσεις!
Συνειδητό, Υποσυνείδητο και πεταλούδες στο στομάχι
Όσο μεταφυσικά κι αν μοιάζουν μερικές φορές τα μηνύματα που λαμβάνουμε μέσω της διαίσθησής μας, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αφού βασίζεται στις λειτουργίες του ίδιου μας του σώματος.
Ο ψυχολόγος δρ David Myers λέει : «όσο και αν δεν το συνειδητοποιούμε, η σκέψη μας, η μνήμη μας και οι συμπεριφορές μας λειτουργούν σε δύο επίπεδα – το συνειδητό και το υποσυνείδητο».
Από την έδρα του στο Hope College της Ολλανδίας εξηγεί πως το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου (από το οποίο πηγάζουν λειτουργίες όπως η δημιουργικότητα και η φαντασία), «διαβάζει» συνεχώς δεδομένα από το εξωτερικό περιβάλλον, ακόμα και όταν το αριστερό ημισφαίριο (το οποίο φιλοξενεί κυρίως λεκτικές, αναλυτικές και λογικές νοητικές διεργασίες) είναι απασχολημένο με άλλες λειτουργίες.
Έτσι, το σώμα μας λαμβάνει πληροφορίες χωρίς καν ο συνειδητός μας νους να το αντιλαμβάνεται. Γι’ αυτόν το λόγο πολύ συχνά όταν λειτουργεί η διαίσθησή μας μπορεί να νιώθουμε για παράδειγμα, να ιδρώνουν οι παλάμες μας ή μια περίεργη αίσθηση στο στομάχι μας.
Ο βραβευμένος με Νόμπελ δρ Daniel Kahneman του τμήματος ψυχολογίας του πανεπιστημίου Princeton συμφωνεί λέγοντας πως η διαίσθησή μας μας στέλνει πληροφορίες μέσω του υποσυνείδητού μας, οι οποίες φτάνουν σε εμάς μέσα από τα όνειρά μας, σαν σύμβολα, σαν ένα νιώσιμο ή συναισθηματικές/σωματικές παρορμήσεις.
Σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν πολλές μαρτυρίες ανθρώπων που ανακάλυψαν πως έπασχαν από κάποια ασθένεια επειδή ένιωθαν διαισθητικά πως κάτι δεν πάει καλά, χωρίς να έχουν κάποιο σωματικό σύμπτωμα.
Όπως η Μαίρη, η οποία χωρίς καμία σωματική ενόχληση αλλά επειδή κάτι μέσα της της έλεγε να βιαστεί, έκανε τεστ Παπ στο εξάμηνο αντί να περιμένει να περάσει ένας χρόνος από την προηγούμενη εξέταση, μόνο και μόνο για να ανακαλύψει ότι είχε προσβληθεί από HPV. Χάρη στη διαίσθησή της, το ανακάλυψε αρκετά νωρίς ώστε να το αντιμετωπίσει με επιτυχία.
Μοιάζει σαν τα όργανα που νοσούν να συνδέονται με κάποιο τρόπο με τον εγκέφαλο, έτσι δεν είναι;
Η ψυχοανοσολόγος δρ Candace Pert έχει εξηγήσει πως στην πραγματικότητα «δεν υπάρχει κανένα νεύρο που να συνδέει, π.χ., έναν όγκο στους πνεύμονες με τον εγκέφαλο», αλλά μέσα από την έρευνά της ανακάλυψε πως στο αυτόνομο νευρικό σύστημα (το οποίο μεταφέρει στο κεντρικό νευρικό σύστημα δεδομένα που λαμβάνουμε από τις 5 αισθήσεις μας) τα κύτταρα «επικοινωνούν» χρησιμοποιώντας μια δική τους «γλώσσα» μέσω των πεπτιδίων και των υποδοχέων.
Ο νευροεπιστήμονας δρ Arthur Craig του Barrow Neurological Institute στο Φοίνιξ, εντόπισε πως όλες αυτές οι «ομιλίες» στα κύτταρά μας καταλήγουν στην περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται Νήσος και η οποία αναλαμβάνει να αποκωδικοποιήσει τα μηνύματα.
Γι’ αυτό η δρ Pert είχε πει πως το μυαλό και το σώμα μας συνδέονται σε τόσο μεγάλο βαθμό ώστε θεωρούσε πως «ο νους παράγεται από το σώμα και το σώμα παράγεται από τον νου… Δεν βάζω καν παύλα ανάμεσα στις λέξεις σώμα και νους, τόσο συνδεδεμένες έννοιες είναι».
Λογική και Ευαισθησία
Όπως αποδεικνύουν οι επιστήμονες, λοιπόν, η διαίσθηση κάθε άλλο παρά μεταφυσικό φαινόμενο είναι, αφού έχουν εντοπίσει στο σώμα μας τους μηχανισμούς πίσω από τη λειτουργία της.
Γι’ αυτόν το λόγο η δρ Caroline Myss, συγγραφέας πολλών μπεστ σέλερ όπως το «Γιατί οι άνθρωποι δεν θεραπεύονται – και πώς μπορούν» (εκδ. Διόπτρα), έχει δηλώσει για την διαίσθηση: «Δεν είναι μαγικό, δεν είναι χάρισμα, δεν είναι κάτι που έχουν μόνο κάποιοι άνθρωποι… Είναι μια έμφυτη δύναμη την οποία έχουν όλοι οι άνθρωποι».
Απλώς επειδή δεν μπορούμε να την αντιληφθούμε με τη λογική μας, δεν την εμπιστευόμαστε με τόσο μεγάλη ευκολία. Και μόλις τα φίλτρα της λογικής αρχίσουν να μπαίνουν ανάμεσα σε εμάς και αυτό που εμείς οι ίδιοι έχουμε αισθανθεί, τότε αυτή η φωνή χάνει την έντασή της και καλύπτεται από τον θόρυβο των λογικών μας σκέψεων και της αμφιβολίας…
Πώς θα μάθουμε να ακούμε αυτή την εσωτερική μας φωνή και να την εμπιστευόμαστε;
1. Άρχισε να την παρατηρείς
Επειδή όπως εξηγεί η ψυχίατρος και συγγραφέας δρ Judith Orloff - η οποία εκπαιδεύει και φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου UCLA να χρησιμοποιούν τη διαίσθησή τους στην ιατρική πρακτική -, καθένας μας λαμβάνει με διαφορετικό τρόπο τα μηνύματα της διαίσθησής του, είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε πώς λειτουργεί σε εμάς.
«Κάποιοι άνθρωποι ακούν μια εσωτερική φωνή, άλλοι νιώθουν κάποια αίσθηση στο σώμα τους, όπως ένταση στο στομάχι, άλλοι βλέπουν ζωντανά όνειρα, ενώ άλλοι συναντούν σύμβολα στην καθημερινότητά τους. Το κλειδί είναι να εντοπίσουμε πώς το σώμα καθενός μας μας στέλνει τα μηνύματά του».
Η Σταυριάννα, για παράδειγμα, έχει καταλάβει πως αν όταν γνωρίζει κάποιον είτε σε προσωπικό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο νιώθει έναν κόμπο στο στομάχι της, τότε είναι ζήτημα χρόνου να αποδειχθεί ότι αυτός ο άνθρωπος δεν της ταιριάζει.
Όποιος κι αν είναι ο τρόπος της δικής σου διαίσθησης να σου «μιλάει», λέει η Orloff, συνήθως αυτά τα μηνύματα συνοδεύονται από έντονα συναισθήματα, που αν τα παρατηρήσουμε, θα μάθουμε να ακούμε πιο καλά αυτά τα μηνύματα.
Η γλώσσα του σώματος επίσης μπορεί να μας βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό σε αυτό, σύμφωνα με την Orloff : πηγαίνεις σε συνέντευξη γα δουλειά και πιάνεις τον εαυτό σου να κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια και τα πόδια; Άκου τα μηνύματα που στέλνει το σώμα σου υποσυνείδητα και κράτα επιφυλακτική στάση.
2. Ξεκίνησε με μικρά βήματα
Ακριβώς επειδή έχουμε μάθει να δίνουμε βάρος στα μηνύματα του λογικού μας νου, αν θελήσουμε να προσεγγίσουμε τα μηνύματα που έρχονται από το δεξί, πιο δημιουργικό ημισφαίριο του εγκεφάλου μας, τότε πρέπει να καλλιεργήσουμε αυτή τη νέα για εμάς δεξιότητα.
Στην καθημερινότητά μας, μπορούμε να κάνουμε μικρά πειράματα ώστε να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε πώς λειτουργεί η δική μας διαίσθηση: προσπάθησε να μαντέψεις ποιο ταμείο προχωράει πιο γρήγορα στην ουρά του σινεμά, τι θα παραγγείλει η κολλητή σου όταν βρεθείτε για φαγητό… Νιώθεις ότι ξέρεις την απάντηση;
Έχεις κάποιο σωματικό σημάδι; Με αυτή τη μικρή εξάσκηση θα γνωριστούμε με τη διαίσθησή μας. Άλλωστε, όπως είχε πει και η Martha Graham, μία από τις σπουδαιότερες μορφές του σύγχρονου χορού, «Πιστεύω ότι μαθαίνουμε με την εξάσκηση. Είτε εξασκείσαι στο χορό χορεύοντας είτε εξασκείσαι στη ζωή ζώντας την, οι αρχές είναι οι ίδιες».
3. Άδειασε το μυαλό σου
Πόσο συχνά έχεις μια διαίσθηση; Και πόσο δυνατή είναι αυτή η φωνή; Και τώρα αναλογίσου πόσο γρήγορα εναλλάσσονται οι σκέψεις μας κάθε λεπτό της ημέρας και πόσα πράγματα κάνουμε ταυτόχρονα.
Αυτά τα δύο σε συνδυασμό μοιάζει να μην αφήνουν παρά ελάχιστο ή καθόλου χώρο να ακουστούν τα μηνύματα της διαίσθησης και μάλιστα να έρθουν και στο συνειδητό μας. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να αδειάζουμε το νου μας συχνά από όλες τις σκέψεις.
Είναι σίγουρα πιο εύκολο να ακούσουμε τους ψίθυρους της διαίσθησής μας όταν ο νους μας είναι ήσυχος. Μπορείς κατά διαστήματα μέσα στη μέρα απλώς να πατάς «pause» στον φλύαρο νου σου και να μετράς μέχρι το 15.
Ή να κάνεις διαλογισμό : η δρ Orloff παρομοιάζει τον διαλογισμό με τον πάγκο γυμναστικής, όπου μπορείς να τεντώσεις και να δυναμώσεις τους μυς της διαίσθησής σου. Κάθισε αναπαυτικά, κλείσε τα μάτια, ανέπνεε βαθιά και απλώς παρατήρησε τις σκέψεις ή τις εικόνες που σου έρχονται στο νου.
4. Εμπιστεύσου τον εαυτό σου
Οι αληθινοί φίλοι μας και η οικογένειά μας θέλουν πάντα το καλύτερο για εμάς. Θέλουν να είμαστε χαρούμενοι και ευτυχισμένοι, μα μόνο εμείς οι ίδιοι γνωρίζουμε τι είναι το καλύτερο για εμάς. Οι άλλοι μπορεί να πιστεύουν ότι ξέρουν καλύτερα, αλλά τα δικά τους πιστεύω βασίζονται στις δικές τους εμπειρίες.
Σίγουρα μας στηρίζουν με τον καλύτερο τρόπο που εκείνοι ξέρουν, αλλά αν αποσιωπούμε τη δική μας εσωτερική φωνή το αντίκτυπο το εισπράττουμε εμείς και μόνο εμείς…
5. Μη σταματάς να ονειρεύεσαι!
Βλέπεις την αδερφή σου σε ένα αλλόκοτο όνειρο, ξυπνάς αναστατωμένη και όταν την παίρνεις τηλέφωνο ανακαλύπτεις ότι μόλις χώρισε. Αν είσαι από τους ανθρώπους που η διαίσθησή τους εκφράζεται μέσα από τα όνειρα, βάλε στο κομοδίνο σου ένα σημειωματάριο και ένα στυλό.
Πριν κοιμηθείς, σκέψου κάτι που σε προβληματίζει και για το οποίο ψάχνεις λύση και κάνε στον εαυτό σου μια πολύ συγκεκριμένη ερώτηση.
«Είναι αυτή η δουλειά που μου πρότειναν αρκετά καλή ώστε να αφήσω την τωρινή μου;», «Να προγραμματίσω το ταξίδι στη Ρώμη για τον επόμενο μήνα;»… Το πρωί που θα ξυπνήσεις, μείνε για λίγο στο κρεβάτι, θυμήσου τα όνειρά σου και σημείωσέ τα.
Το πιθανότερο είναι να χρειαστεί να τα αποσυμβολίσεις, αλλά είναι σίγουρο ότι τα υποσυνείδητα μηνύματα της εσωτερικής μας φωνής βρίσκουν μέσω των ονείρων έναν πολύ ταιριαστό τρόπο ώστε να σου μιλήσουν. Απλά χρειάζεται να τα ακούς!
μέσω awakengr.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου