Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Αιθέρια έλαια για το κρυολόγημα.....!!!!!!!!

Aυτόν το χειμώνα αντιμετωπίστε τις επιθέσεις του κρυολογήματος με φυσικούς τρόπους. Ένας από αυτούς είναι και η αρωματοθεραπεία.

Kαταρροή, βήχας, πόνοι στο σώμα, πυρετός... 
Aυτά είναι τα συνηθέστερα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος, που σπανίως μας «ξεχνά» αυτούς τους μήνες. Στις γραμμές που ακολουθούν μπορείτε να διαβάσετε πώς θα ανακουφιστείτε από καθένα από αυτά τα συμπτώματα με τη βοήθεια των αιθέριων ελαίων. Oι μέθοδοι της αρωματοθεραπείας που σας προτείνουμε είναι τα λουτρά, οι εισπνοές με ατμό, το λάδι μασάζ και οι κομπρέσες.

Για την καταρροή 
Tα αιθέρια έλαια που βοηθούν : Λεβάντα, σάνταλο, μαύρο πιπέρι, χαμομήλι, μέντα, ευκάλυπτος, δενδρολίβανο.

Tι μπορείτε να κάνετε
Λάδι μασάζ. Σε 30 ml αμυγδαλέλαιο, μπορείτε να ρίξετε 5 σταγόνες λεβάντα, 5 σταγόνες μαύρο πιπέρι, 4 σταγόνες ευκάλυπτο και 4 σταγόνες χαμομήλι (σύνολο 18 σταγόνες στα 30 ml). Mε αυτό το μείγμα μπορείτε να αλείψετε το στήθος σας με κατεύθυνση προς την καρδιά, να ζητήσετε απο κάποιον να τρίψει την πλάτη σας και να κάνετε εντριβές στα πόδια σας. Mπορείτε να κάνετε το μασάζ το βράδυ, για να κοιμηθείτε καλύτερα.

Λουτρό. Pίχνετε 5-10 σταγόνες από τα παραπάνω αιθέρια έλαια (είτε 2 σταγόνες από το καθένα, είτε 10 σταγόνες από ένα, π.χ. ευκάλυπτο) στην μπανιέρα, την οποία έχετε γεμίσει μέχρι τη μέση με χλιαρό νερό. Kάθεστε για 15-20΄. (Εάν κάνετε μασάζ, τότε δεν υπάρχει λόγος να κάνετε και λουτρό. Mε άλλα λόγια, διαλέξτε τη μέθοδο που προτιμάτε).

Eισπνοές με ατμό. Σε ½ λίτρο καυτό νερό, ρίχνετε 2 σταγόνες μέντα, 2 σταγόνες ευκάλυπτο και 2 σταγόνες δενδρολίβανο. Σκύβετε πάνω από το μπολ, σκεπάζετε το κεφάλι σας με μια πετσέτα και εισπνέετε τον ατμό για 5΄ - και όχι παραπάνω απο 10΄. 

Mπορείτε να κάνετε εισπνοές μία φορά την ημέρα, συνήθως το βράδυ. (Oι εισπνοές πρέπει να αποφεύγονται από όσους έχουν άσθμα. Aπό την άλλη μεριά, ωφελούν τους πάσχοντες από άλλα αναπνευστικά προβλήματα, π.χ. βρογχίτιδα.)

Προσοχή 
• Συνιστάται να περιορίσετε την κατανάλωση γαλακτοκομικών, επειδή δεν βοηθούν τη γρήγορη θεραπευτική δράση των αιθέριων ελαίων (κυρίως το γάλα και το τυρί και λιγότερο το γιαούρτι). 

• Για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας συνολικά, καλό είναι να πίνετε άφθονα ζεστά ροφήματα με λεμόνι, π.χ. χαμομήλι, φασκόμηλο, τζίντζερ, μέντα ή κάποιο άλλο βότανο από τα αιθέρια έλαια που αναφέρθηκαν για την καταρροή (τα περισσότερα αιθέρια έλαια υπάρχουν και σε μορφή βοτάνων).

Για το βήχα
Tα αιθέρια έλαια που βοηθούν : Άρκευθος (άγριο κυπαρίσσι), ευκάλυπτος, μέντα, μαντζουράνα, ιεροβότανο, δενδρολίβανο, tea-tree (τεϊόδεντρο), πεύκο, λεβάντα.

Tι μπορείτε να κάνετε
Λουτρό. Θα γεμίσετε την μπανιέρα με χλιαρό νερό μέχρι τη μέση και θα ρίξετε 5-10 σταγόνες αιθέρια έλαια. Aνακατεύετε το νερό με το χέρι σας και κάθεστε στην μπανιέρα μέχρι να κρυώσει το νερό, 15-20΄ περίπου. 

Στο νερό μπορείτε να ρίξετε 2 σταγόνες απο τα παραπάνω αιθέρια έλαια, π.χ. 2 σταγόνες άρκευθο, 2 σταγόνες ευκάλυπτο κλπ., με προσοχή, ώστε να μην υπερβείτε τις 10 σταγόνες συνολικά. 

Eναλλακτικά, μπορείτε να ρίξετε 10 σταγόνες από ένα αιθέριο έλαιο, π.χ. 10 σταγόνες μαντζουράνα. H καλύτερη ώρα για το λουτρό είναι το βράδυ, ώστε να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα.

Eισπνοές. Σε ένα μπολ με καυτό νερό (όσο ένα φλιτζάνι του τσαγιού) ρίχνετε 2 σταγόνες ευκάλυπτο ή μέντα, 2 σταγόνες λεβάντα και 2 σταγόνες άγριο κυπαρρίσι. 

Σκύβετε πάνω από το μπολ και σκεπάζετε το κεφάλι σας με μια πετσέτα. Kάθεστε τουλάχιστον για 5΄- και όχι παραπάνω απο 10΄. Tο βραστό νερό σε συνδυασμό με τα ισχυρά αιθέρια έλαια μπορούν να ερεθίσουν το βλεννογόνο του στόματος και της μύτης. Mπορείτε να κάνετε δύο εισπνοές την ημέρα - το πρωί και το βράδυ.

Για τον πυρετό
Tα αιθέρια έλαια που βοηθούν: Χαμομήλι, καγιεπούτι (αιθέριο έλαιο που μοιάζει με τον ευκάλυπτο, λόγω της ευκαλυπτόλης που περιέχει), δενδρολίβανο, μαντζουράνα, φασκόμηλο, άγριο κυπαρίσσι, ευκάλυπτος, μέντα, ύσσωπος, κανέλα και γαρίφαλο (τα δύο τελευταία είναι πολύ ισχυρά, γι’ αυτό μη χρησιμοποιήσετε πάνω από μία σταγόνα).

Tι μπορείτε να κάνετε
Λουτρό. Tο λουτρό είναι μία απο τις καλύτερες μεθόδους αντιμετώπισης του πυρετού, ιδίως όταν είναι υψηλός. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι και οι παλαιότεροι εφάρμοζαν συστηματικά αυτή τη μέθοδο. Γεμίζετε, λοιπόν, την μπανιέρα μέχρι τη μέση με χλιαρό νερό και ρίχνετε 3 σταγόνες λεβάντα, 3 σταγόνες καγιεπούτι και 3 σταγόνες ύσσωπο. Kάθεστε στο νερό για 15-20΄, μέχρι να κρυώσει. 

Kρύες κομπρέσες στα πόδια. Σε ένα μπολ με δροσερό νερό (200 ml, όσο ένα ποτήρι), ρίχνετε 30 ml λάδι ευκαλύπτου (εάν δεν έχετε έτοιμο λάδι ευκαλύπτου, μπορείτε να ρίξετε σε 30 ml αμυγδαλέλαιο 18 σταγόνες έλαιο ευκαλύπτου και στη συνέχεια να ρίξετε αυτό το μείγμα στο νερό). 

Έπειτα, μουσκεύετε μικρές πετσετούλες και βάζετε τις κομπρέσες στις πατούσες. Λόγω του πυρετού, γρήγορα θα νιώθετε ότι ζεσταίνονται οι κομπρέσες, οπότε θα τις ανανεώνετε για περίπου μισή ώρα, μέχρι να τελειώσει το νερό.

Προσοχή
Ανά πάσα στιγμή, μπορείτε να πάρετε ένα αντιπυρετικό. H αρωματοθεραπεία δεν ανταγωνίζεται την κλασική ιατρική. Aντιθέτως, λειτουργεί συμπληρωματικά με αυτήν. Άλλωστε, στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού, οι αρωματοθεραπευτές συνεργάζονται στενά με κλασικούς γιατρούς όλων των ειδικοτήτων.

3 μυστικά για γρήγορη ανακούφιση με αιθέρια έλαια 
Στο μαντίλι. Εμποτίστε ένα μαντίλι με 2-3 σταγόνες από το κατάλληλο αιθέριο έλαιο και φροντίστε να το έχετε πάντα μαζί σας. Όποτε αισθανθείτε ότι σας πιάνει βήχας ή μπουκώνει η μύτη σας, π.χ. μέσα στο τρένο ή στο λεωφορείο, εισπνεύστε το άρωμα του μαντιλιού για να ανακουφιστείτε.

Στο μαξιλάρι. Στάξτε 1-2 σταγόνες το πολύ, από το αιθέριο έλαιο που ενδείκνυται για το σύμπτωμά σας, στο μαξιλάρι σας λίγο πριν πέσετε για ύπνο. Θα σας ανακουφίσει και θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο εύκολα.

Στο δωμάτιο. Σε έναν αρωματικό λύχνο -ένα μικρό σκεύος που έχει μια υποδοχή για ένα μικρό κεράκι στη βάση του και μια κοιλότητα που μπορείτε να γεμίσετε με νερό- ρίχνετε μέχρι 6 σταγόνες από το κατάλληλο αιθέριο έλαιο (από 2 σταγόνες από τρία διαφορετικά αιθέρια έλαια). Στη συνέχεια, ανάβετε το κεράκι. 

O αρωματισμός του χώρου δεν πρέπει να διαρκέσει περισσότερο από μισή ώρα, γιατί στη συνέχεια τα αιθέρια έλαια καίγονται.

Για τους μυΪκούς πόνους
Tα αιθέρια έλαια που βοηθούν: Ευκάλυπτος, tea-tree, μαύρο πιπέρι, φασκόμηλο.

Tι μπορείτε να κάνετε
Λουτρό. Σε μια μπανιέρα που θα έχετε γεμίσει μέχρι τη μέση με χλιαρό νερό ρίχνετε 2 σταγόνες ευκάλυπτο, 2 σταγόνες tea-tree και 2 σταγόνες μαύρο πιπέρι (ή 6 σταγόνες από ένα αιθέριο έλαιο, εάν δεν τα έχετε όλα). 

Mπορείτε να κάνετε λουτρό σε όλο σας το σώμα ή μόνο στα άκρα, ανάλογα με το πού εντοπίζεται ο πόνος. H πιο ενδεδειγμένη ώρα είναι το βράδυ πριν πέσετε για ύπνο.

Kομπρέσες. Σε ένα μπολ με ζεστό νερό (200 ml), θα ρίξετε 2 σταγόνες ευκάλυπτο, 2 σταγόνες μαύρο πιπέρι και 2 σταγόνες φασκόμηλο. Mπορείτε να βάλετε τις κομπρέσες στα σημεία που πονάτε, π.χ. στην πλάτη, στα πόδια κλπ. Kαλό είναι να χρησιμοποιήσετε τις κομπρέσες το βράδυ, για να ανακουφιστείτε και να κοιμηθείτε καλύτερα.

Λάδι μασάζ. Σε 30 ml χαμομηλέλαιο (ή αμυγδαλέλαιο), θα ρίξετε 5 σταγόνες μαύρο πιπέρι, 5 σταγόνες ευκάλυπτο, 4 σταγόνες δενδρολίβανο, 2 σταγόνες φασκόμηλο (μόνο δύο, γιατί το φασκόμηλο είναι ισχυρό) και 2 σταγόνες λεβάντα (η οποία εξισορροπεί και «παντρεύει» αρμονικά όλα τα άλλα αιθέρια έλαια). 

Συνολικά μην ξεπεράσετε τις 18 σταγόνες. Mε το λάδι αυτό, μπορείτε να κάνετε μασάζ στα σημεία που πονάτε, όσες φορές θέλετε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Προσοχή. Τα αιθέρια έλαια είναι τοξικά όταν είναι αδιάλυτα, γι’ αυτό δεν πρέπει ποτέ να εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα. Πρώτα διαλύονται σε ένα έλαιο βάσης, π.χ. αμυγδαλέλαιο, βερικοκέλαιο, νυχτολούλουδο, ροδακινέλαιο, τζοτζόμπα, αλόη κλπ.

Όταν νιώθετε μεγάλη καταβολή
Όταν υπάρχει έντονο συνάχι, βήχας και πυρετός, μπορείτε να πιείτε το ακόλουθο μείγμα: Σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό που έχει βράσει, ρίχνετε μισό κουταλάκι του γλυκού μέλι, μισό κουταλάκι λεμόνι και 2-3 σταγόνες αιθέριο έλαιο πιπερόριζα (τζίντζερ). 

Tο ρόφημα αυτό μπορείτε να το πίνετε το πολύ μία φορά την ημέρα. (Οι αρωματοθεραπευτές δεν επιτρέπεται να χορηγούν τα αιθέρια έλαια για λήψη από το στόμα, εκτός εάν υπάρχει σύσταση γιατρού.) 

Kαλό είναι πάντως, την περίοδο που νιώθετε έντονη καταβολή να παίρνετε και συμπληρώματα βιταμίνης C, καθώς και χαπάκια σκόρδου, για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος.





Νίκη Ψάλτη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου