Αν και σε ορισμένους μπορεί να μοιάζει σαν υπερδύναμη, στην πραγματικότητα η διαισθητική νοημοσύνη βασίζεται μόνο στις γνώσεις και στις εμπειρίες που αποθηκεύει το υποσυνείδητο.
Για πολλούς ανθρώπους, πέρα από ένα δώρο ή δεξιότητα, η διαισθητική νοημοσύνη είναι κάτι που φαίνεται πολύ αντιεπιστημονικό ή ακόμη και υπερφυσικό.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι οι ψυχολόγοι ερευνούν τη διαίσθηση εδώ και πολλά χρόνια.
Βιβλία όπως το «Educating Intuition» του Robin M. Hogarth ή το «Intuitive Intelligence: Why We Know What We Know» του Malcolm Gladwell παρέχουν εξαιρετικά παραδείγματα που υπογραμμίζουν τη σημασία αυτής της διάστασης.
Ένα άτομο με διαισθητική νοημοσύνη είναι ικανό να ακούσει τη φωνή του υποσυνείδητού του η οποία καταλήγει σε πιο γρήγορες και χρήσιμες απαντήσεις.Δεν είναι κάποια «μαγική» τέχνη, είναι μια λογική πτυχή της καθημερινής σας ζωής που αξίζει να αναπτύξετε.
Στο σημερινό άρθρο θα σας δώσουμε όλες τις σημαντικές απαντήσεις που χρειάζεστε.
Διαισθητική νοημοσύνη :
παράγοντες για την ανάπτυξή της. Μια κοινή και εσφαλμένη αντίληψη είναι ότι η ανθρώπινη διαίσθηση είναι ανεπτυγμένη μόνο στο γυναικείο εγκέφαλο. Αυτό δεν είναι εξ ολοκλήρου αληθές καθώς τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες έχουν αυτή την ικανότητα.
παράγοντες για την ανάπτυξή της. Μια κοινή και εσφαλμένη αντίληψη είναι ότι η ανθρώπινη διαίσθηση είναι ανεπτυγμένη μόνο στο γυναικείο εγκέφαλο. Αυτό δεν είναι εξ ολοκλήρου αληθές καθώς τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες έχουν αυτή την ικανότητα.
Η μόνη διαφορά είναι ότι οι γυναίκες συνήθως ακούν πιο προσεκτικά αυτή την εσωτερική φωνή τους, τα προαισθήματά τους. Οι γυναίκες συνηθίζουν να δημιουργούν έναν πιο στενό δεσμό με το υποσυνείδητό τους.
Ένα παράξενο φαινόμενο το οποίο σίγουρα θα σας ενδιαφέρει είναι ότι πολλοί άνδρες χρησιμοποιούν τη διαίσθησή τους χωρίς να το καταλάβουν. Σύμφωνα με τον Daniel Goleman, ειδικός στη συναισθηματική νοημοσύνη:
Οι χρηματιστές παίρνουν αποφάσεις μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα. Με τόσο λίγο χρόνο στη διάθεσή τους για να αναλύσουν όλα τα δεδομένα υποκινούνται από τα ένστικτά τους και η διαισθητική νοημοσύνη τους είναι απλώς η αυτόματη αντίδραση των δικών τους εμπειριών.
Οι γιατροί, οι ψυχίατροι και άλλοι επαγγελματίες συνήθως χρησιμοποιούν τη διαίσθησή τους καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να μπορούν να αναγνωρίζουν κάτι επιφανειακό που βασίζεται στα αποθέματα των γνώσεών τους.
Ας δούμε πώς μπορείτε να αναπτύξετε τη διαισθητική νοημοσύνη σας λίγο περισσότερο.
Μάθετε να εμπιστεύεστε την εσωτερική σας φωνή
Σίγουρα σας έχει συμβεί. Να γνωρίσετε έναν άνθρωπο αλλά να μην ξέρετε αν πρέπει να τον εμπιστευτείτε ή όχι. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να κάνετε λάθος αλλά συνήθως είστε σίγουροι. Μήπως έχετε κάποιο χάρισμα;
Φυσικά. Έχετε βιώσει εκατοντάδες, εκατομμύρια εμπειρίες σε όλη τη διάρκεια της ζωής σας που σας έκαναν να μάθετε πράγματα και να καταλήξετε σε συμπεράσματα ακόμη και χωρίς να το κάνετε συνειδητά.
Ο εγκέφαλός σας αποθηκεύει και ταξινομεί εικόνες, αισθήσεις, μυρωδιές και άλλες πληροφορίες τόσο βαθιά που σταδιακά σχηματίζει αυτό που γνωρίζουμε ως υποσυνείδητο αλλά στην πραγματικότητα είναι μέρος του εαυτού σας – η ταυτότητά σας, ικανή να δώσει γρήγορες απαντήσεις σε πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις.
Σε αυτό το σημείο μπορεί να αναρωτιέστε αν είναι καλή ιδέα ή όχι να εμπιστεύεστε τη διαίσθησή σας. Η απάντηση είναι ναι.
Η διαισθητική νοημοσύνη σας επιτρέπει να καταλήγετε σε συμπεράσματα που βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία με την ίδια την ταυτότητά σας, η οποία προσδιορίζει ποιοι είστε. Όσοι αγνοούν τη διαίσθησή τους, αγνοούν και τον ίδιο τους τον εαυτό.
Για παράδειγμα η οικογένειά σας, σας προτείνει να δεχτείτε μια συγκεκριμένη δουλειά. Μπορεί από οικονομικής άποψης να σας διασφαλίζει ένα πιο ασφαλές μέλλον αλλά έχετε ένα προαίσθημα ότι δεν θα είστε ευτυχισμένοι.
Από την άλλη πλευρά, βάση λογικής τα περισσότερα χρήματα ισοδυναμούν με μια καλύτερη ζωή.
Σε αυτή την περίπτωση τι πρέπει να κάνετε;
Ακούστε προσεκτικά τη διαίσθησή σας. Συνδέεται άμεσα με τα συναισθήματά σας, τις εμπειρίες σας και την ταυτότητά σας.
Εφόσον ακούσετε τη διαίσθησή σας, προσπαθήστε να επικεντρωθείτε στην περίπτωση με έναν πιο λογικό τρόπο: γιατί θα διάλεγα μια δουλειά η οποία ξέρω ότι δεν θα με κάνει ευτυχισμένο ή ευτυχισμένη; Η διαισθητική νοημοσύνη σας έχει ήδη δώσει την απάντηση.
Σκεφτείτε το «Ζεν»
Ας επικαλεστούμε πάλι τον Daniel Goleman. Σύμφωνα με τον Goleman, οι επικεφαλείς των μεγάλων εταιρειών (όπως η Google ή το Facebook) προτείνουν στους υπαλλήλους τους «να σκέφτονται το Ζεν». Αυτό βασίζεται στα παρακάτω:
Όταν πρέπει να βρείτε τη σωστή απάντηση σε κάτι, ακούστε τον εαυτό σας.
Όταν λέμε σκεφτείτε το Ζεν, εννοούμε ότι πρέπει πρώτα να φτάσετε σε μια κατάσταση απόλυτης ηρεμίας, παραμερίζοντας τις πιέσεις, το στρες, τις περιορισμένες σκέψεις και τα άγχη. Μόνο τότε θα μπορέσετε να αξιοποιήσετε τη διαίσθησή σας.
Μόλις μπορέσετε να συνδεθείτε με αυτή τη βαθιά και προσωπική υπόσταση, με αυτή την εσωτερική φωνή, αφήστε τον εαυτό σας να συνδεθεί και πάλι με τον εξωτερικό κόσμο – αλλά μόνο εκείνα τα στοιχεία που χρειάζονται για να πάρετε μια καινοτόμα, πρωτότυπη και δημιουργική απόφαση.
Όπως βλέπετε, η διαισθητική νοημοσύνη μπορεί να μας φανεί εξαιρετικά χρήσιμη στην καθημερινότητά μας καθώς μας επιτρέπει να ανακαλύπτουμε πιο ισορροπημένες λύσεις, σύμφωνα με τις ανάγκες και την προσωπικότητά μας.
Ορισμένες φορές η ορθολογική και λογική προσέγγιση παραμερίζει αυτά τα στοιχεία που είναι ζωτικής σημασίας για τη συναισθηματική και προσωπική μας ανάπτυξη. Γι’ αυτό το λόγο ποτέ δεν είναι κακό να χρησιμοποιούμε και τα δυο: τη διαίσθηση και τη λογική μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου