«Η γαλήνη της φύσης θα κυλήσει μέσα σας όπως οι ηλιαχτίδες περνούν ανάμεσα από τα δέντρα. Ο αέρας θα σας μεταδώσει τη φρεσκάδα τους και οι καταιγίδες την ενέργεια τους, καθώς οι έγνοιες θα πέφτουν σαν τα φθινοπωρινά φύλλα ,»έγραψε ο John Muir, που είχε κατανοήσει το πόσο σημαντικό είναι να περνάμε χρόνο στη φύση.
Μαζί με τον Muir, πολλοί από εμάς αναγνωρίζουμε ότι η πεζοπορία στη φύση είναι ευεργετική για το σώμα, το μυαλό και την ψυχή. Ένας περίπατος στο δάσος, παρατηρώντας τα πολύχρωμα πουλιά και φυλλώματα, μυρίζοντας τα πεύκα και ακούγοντας τον χαλαρωτικό ήχου του ρυακιού να κυλά, μπορεί να καθαρίσει το μυαλό μας και να μας κάνει να αισθανθούμε όμορφα.
Ευτυχώς για μας, οι γιατροί συμφωνούν. Πολλές μελέτες, έχουν αποδείξει τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει η επαφή με τη φύση στην ψυχική μας υγεία.
Η πεζοπορία μειώνει τις αρνητικές σκέψεις
Οι άνθρωποι που κάνουν αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό τους, μπορεί να παρουσιάσουν άγχος, κατάθλιψη, και άλλα προβλήματα, όπως η υπερφαγία ή η διαταραχή μετα-τραυματικού στρες. Σε μια πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές διερεύνησαν το κατά πόσο ο χρόνος που περνούμε στη φύση επηρεάζει τις σκέψεις μας, και κατέληξαν στο ότι η πεζοπορία στη φύση μειώνει αυτές τις επίμονες, αρνητικές σκέψεις.
Σε αυτή την έρευνα οι επιστήμονες σύγκριναν την αρνητικότητα των ανθρώπων που περπατούσαν σε αστικό περιβάλλον με αυτών που περπατούσαν σε φυσικό περιβάλλον.
Διαπίστωσαν ότι εκείνοι που περπατούσαν για 90 λεπτά σε ένα φυσικό περιβάλλον ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα αρνητικών σκέψεων και είχαν μειωμένη νευρική δραστηριότητα στον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου που συνδέεται με ψυχικές ασθένειες. Εκείνοι που περπατούσαν σε αστικό περιβάλλον, δεν είχαν αυτά τα οφέλη.
Οι ερευνητές αυτοί, αποδεικνύουν ότι η αστικοποίηση συνδέεται με την κατάθλιψη και άλλες μορφές ψυχικής ασθένειας.
Εμφανώς, η απλή μετακίνησή μας από ένα αστικό περιβάλλον στη φύση όπου υπάρχουν λιγότεροι παράγοντες ψυχικής καταπόνησης, λιγότερος θόρυβος και λιγότεροι αντιπερισπασμοί μπορεί να ωφελήσει την ψυχική υγεία μας.
Η απομάκρυνση από την τεχνολογία ενισχύει τη δημιουργική επίλυση προβλημάτων
Σύμφωνα με μια έρευνα των Ruth Ann Atchley, David L. Strayer η δημιουργική επίλυση προβλημάτων μπορεί να βελτιωθεί αν αποσυνδεθούμε από την τεχνολογία και επανασυνδεθούμε με τη φύση.
Σε αυτή την έρευνα οι συμμετέχοντες περπατούσαν στη φύση κουβαλώντας τα σακίδια τους για 4 ώρες και τους απαγορεύτηκε να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε μέσο τεχνολογίας.
Τους ζητήθηκε να εκτελέσουν καθήκοντα που απαιτούσαν δημιουργικότητα και ικανότητα επίλυσης σύνθετων προβλημάτων. Διαπιστώθηκε πως εκείνοι που είχαν απορροφηθεί στην διαδικασία της πεζοπορίας, αύξησαν την δυνατότητα τους να επιλύουν σύνθετα προβλήματα κατά 50 τοις εκατό.
Οι επιστήμονες αποδεικνύουν ότι η τεχνολογία και η ηχορύπανση των κατοικημένων περιοχών αποσπούν συνεχώς την προσοχή μας και μας παρεμποδίζουν να συγκεντρωθούμε, γεγονός που επιβαρύνει τις γνωστικές μας λειτουργίες.
Έτσι όταν αισθανόμαστε κατακλυσμένοι από στρες και ότι είμαστε στην «πρίζα» 24 ώρες το 24ωρο λόγω της αστικής ζωής, ένας περίπατος στη φύση μπορεί να λειτουργήσει λυτρωτικά.
Η πεζοπορία στη φύση μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά με σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ)
Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ) είναι ένα σύνδρομο που συναντάμε σε αρκετά παιδιά. Οι άνθρωποι με ΔΕΠ-Υ δυσκολεύονται να μείνουν συγκεντρωμένοι, αποσπώνται εύκολα, εμφανίζουν υπερκινητικότητα, και δυσκολεύονται να ελέγξουν τις παρορμήσεις τους.
Οι γονείς που μεγαλώνουν παιδιά με ΔΕΠ-Υ μπορεί να δυσκολευτούν αρκετά. Ωστόσο οι επιστήμονες φέρνουν καλά νέα. Μια μελέτη που διεξήχθη από τους ερευνητές Frances E. Kuo, PhD and Andrea Faber Taylor, PhD έδειξε ότι οι δραστηριότητες και το παιχνίδι στη φύση μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα του ΔΕΠ-Υ σε παιδιά.
Έτσι, σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, οι εξορμήσεις στη φύση μπορεί να βοηθήσουν οποιονδήποτε αντιμετωπίζει αντίστοιχα προβλήματα.
Οι γιατροί συμπεραίνουν ότι απλές αλλαγές που συμπεριλαμβάνουν δραστηριότητες σε πράσινο περιβάλλον μπορούν να βελτιώσουν τη συγκέντρωσή μας και να μειώσουν τα ανεπιθύμητα συμπτώματα του ΔΕΠ-Υ.
Η πεζοπορία στη φύση είναι μια εξαιρετική άσκηση που ενδυναμώνει την ισχύ του εγκεφάλου
Όλοι μας έχουμε ακούσει την έκφραση «νους υγιής εν σώματι υγιή». Η πεζοπορία σε εξωτερικούς χώρους είναι μια εξαιρετική μορφή άσκησης που μπορεί να κάψει 400 έως 700 θερμίδες την ώρα, ανάλογα με τη δυσκολία της πεζοπορίας.
Επιπροσθέτως, η πεζοπορία δεν επιβαρύνει τόσο τους συνδέσμους, όσο άλλες δραστηριότητες όπως το τρέξιμο. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι αυτοί που ασκούνται σε εξωτερικούς χώρους έχουν περισσότερες πιθανότητες να τηρήσουν το πρόγραμμα άσκησής τους, γεγονός που καθιστά τη πεζοπορία μια εξαιρετική επιλογή για όσους επιθυμούν να ενσωματώσουν την άσκηση στην καθημερινότητά τους.
Το μυαλό και το σώμα είναι φυσικά συνδεδεμένα. Η άσκηση τρέφει τα τα κύτταρα του εγκεφάλου μας και μας βοηθά να τα κρατήσουμε υγιή. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, η αερόβια άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και τις γνωστικές ικανότητες.
Στη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αερόβια άσκηση αύξησε τον όγκο του ιππόκαμπου σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Ο ιππόκαμπος είναι το μέρος του εγκεφάλου που σχετίζεται με βραχύχρονη και την μακρόχρονη μνήμη.
Η άσκηση δεν βελτιώνει μόνο τις γνωστικές ικανότητες, αλλά μειώνει και την πιθανότητα μείωσης τους όπως αποδεικνύει η έρευνα και μπορεί να μειώσει το στρες και το άγχος και να αυξήσει την αυτοπεποίθηση και απελευθερώνει ενδορφίνες (ορμόνες της χαράς). Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι μια δραστηριότητα τόσο ανέξοδη, όσο η πεζοπορία μπορεί να παρέχει τόσα ψυχικά οφέλη.
Η πεζοπορία συνταγογραφείται από γιατρούς
Έχει τύχει ποτέ να σας πει ο γιατρός σας να πάτε μια εκδρομή; Τυπικά αυτή δεν είναι μια φράση την οποία θέλουμε να ακούσουμε, ειδικά από τον γιατρό μας, αλλά στην πραγματικότητα νοιάζονται για την υγεία μας. Οι σύγχρονοι γιατροί γνωρίζουν ότι οι άνθρωποι που περνούν χρόνο στη φύση έχουν μειωμένο στρες και καλύτερη ψυχική υγεία.
Σύμφωνα με το WebMD, όλο και περισσότεροι γιατροί γράφουν «συνταγές» για εξορμήσεις στη φύση ή συνιστούν την οικοθεραπεία για να να μειωθεί το άγχος και τα επίπεδα του στρες, αλλά και για να περιοριστεί η κατάθλιψη.
Πως να ξεκινήσετε την πεζοπορία
Η πεζοπορία είναι ένα από τα πιο εύκολα και ανέξοδα σπορ που μπορείτε να ξεκινήσετε και ωφελεί όλη την οικογένεια. Αν ξεκινάτε τώρα μην οργανώσετε κάποια μεγάλη εκδρομή. Ξεκινήστε από μια απλή βόλτα σε ένα πάρκο της περιοχής σας. Αργότερα μπορείτε να βρείτε χάρτες στο διαδίκτυο και εφαρμογές σε κινητά που θα σας βοηθήσουν με την αναζήτηση μονοπατιών. Μια ακόμα καλή επιλογή είναι να συμμετέχετε σε εκδρομές που οργανώνουν ομάδες πεζοπορίας.
Βεβαιωθείτε ότι φοράτε ανθεκτικά παπούτσια πεζοπορίας που είναι κατάλληλα για το έδαφος. Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπατόν τα οποία μειώνουν την καταπόνηση των γονάτων, μπορούν να αυξήσουν την ταχύτητά σας και να βελτιώσουν τη σταθερότητα σας. Φορέστε τα κατάλληλα ρούχα, βεβαιωθείτε ότι ενυδατώνεστε επαρκώς και μην ξεχνάτε να φοράτε αντηλιακό, καπέλο και γυαλιά ηλίου για την προστασία σας από τον ήλιο.
Επιμέλεια-Μετάφραση: copyrights
http://thesecretrealtruth.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου