Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Δημιουργική εργασία, χρήματα και αφθονία.....!!!!!!!!

Σου είπαν, επίσης, ότι η ζωή είναι σκοτεινή.Και μες στην κούρασή σου επαναλαμβάνεις ο,τι ειπώθηκε από κούραση.

Και σου λέω πως η ζωή είναι, πράγματι, σκοτάδι όταν δεν υπάρχει πόθος.

Και κάθε πόθος είναι τυφλός, εκτός αν υπάρχει γνώση.

Και κάθε γνώση είναι μάταιη χωρίς εργασία.

Και κάθε εργασία είναι κενή όταν δεν υπάρχει αγάπη.

Και όταν εργάζεσαι με αγάπη, δένεις το εαυτό σου με τον εαυτό σου. Και με κάθε άλλο και με το Θεό....Χαλίλ Γκιμπράν Ο Προφήτης

Μια από τις πιο δημιουργικές ευκαιρίες για ενδυνάμωση είναι η εργασία μας. Συνήθως, συνδέουμε την εργασία με υποχρέωση. Όμως, οι εκστατικοί άνθρωποι όπως εσείς, ανακαλύπτουν πως μπο­ρούν να αγαπούν τη δουλειά που κάνουν μετατρέποντάς τη σε δημι­ουργική έκφραση αυτού που είναι οι ίδιοι. Έτσι, η δουλειά σας υπη­ρετεί εσάς, άλλους, ακόμα και τον κόσμο.

Να τι έχει πει ο Όσσο σχετικά με αυτό το θέμα : «Η ζωή ανήκει στους δημιουργικούς, γιατί η ζωή δεν είναι παρά μια μακρά, αιώνια διαδικασία κατά την οποία δημιουργείται περισσότερη ομορφιά, πε­ρισσότερη αλήθεια... μια διαδικασία δημιουργίας ανώτερων καταστά­σεων συνείδησης, μια διαδικασία στην οποία, τελικά, δημιουργούμε ένα θεό μέσα μας. 

Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν πως μπορούν να εί­ναι ευτυχισμένοι χωρίς να είναι δημιουργικοί. Αυτό είναι αδύνατον, γιατί η δημιουργικότητα είναι ο μόνος τρόπος για να σχετιστούμε με την έκσταση της ύπαρξης».

Οι περισσότεροι από εμάς δεν ξέρουμε ότι η εργασία μπορεί να αποτελέσει πηγή έκστασης. Κάθε φορά, όμως, που ανακαλύπτουμε πως είμαστε δημιουργικοί, κάνοντας κάτι έξω από τα πλαίσια του επαγγέλματος, ξαναβρίσκουμε τη δύναμή μας και τη θέση μας στον κόσμο.

Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΟΥ 
Ίσως είστε μια διαζευγμένη εργαζό­μενη μητέρα με δύο παιδιά. Ή ένας σύζυγος και πατέρας με πολλές ευθύνες, γραμμάτια που περιμένουν να εξοφληθούν και υποθηκευμένη περιουσία. 

Ίσως είστε ένας άνδρας ή μια γυναίκα που θέλει να κάνει καριέρα και να αναρριχηθεί στην κλίμακα της επιχείρησης που εργά­ζεται. Ίσως ζείτε στα όρια της φτώχειας. Τίποτα, όμως, δεν είναι τόσο τρομερό που να μην μπορεί να μετατραπεί σε μέσο για τη μεταμόρφωσή σας, αρκεί να έχετε θέληση.

Η παραίνεση του Γκουρτζίεφ προς τους οπαδούς του ήταν: «Θυ­μηθείτε γιατί είστε εδώ!» Αν θέλουμε να βρούμε το νόημα της ζωής μας, πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας κάποια σημαντικά ερωτήμα­τα : Σε τι έχω ταλέντο; Είμαι εδώ για να κάνω τι; Ποιος είναι ο αληθινός σκοπός μου; Μόλις βρούμε το νόημα, το σκοπό μας, και συνδέσουμε σ’ αυτό τη θέλησή μας, θ’ αρχίσουν τα θαύματα.

Ο Χαλίλ Γκιμπράν είχε γράψει: «Όταν εργάζεστε, είστε ένα φλά­ουτο που, μέσα από την καρδιά του, ο ψίθυρος των ωρών μετατρέπεται σε μουσική». 

«Δεν έχει να κάνει με κάποια συγκεκριμένη δου­λειά», λέει ο Όσσο. «Μπορεί να φτιάχνετε παπούτσια, αλλά τα φτιάχνετε με τόση ένταση και αφοσίωση που κυριολεκτικά να χάνεστε σ’ αυτό που κάνετε. Τη στιγμή που χάνεστε στην εργασία σας, γίνεστε, σχεδόν, το φλάουτο στα χείλη της ίδιας τής ύπαρξης. Κάθε κίνησή σας γίνεται με χάρη και κάθε στιγμή σας φέρνει στη γη ουράνια μου­σική. Γίνεστε ένας διάμεσος.»

Η δημιουργική εργασία μας τονώνει και μας ανανεώνει, μας γεμίζει με ενθουσιασμό για τη ζωή. Μας κάνει «ένα φλάουτο στα χείλη της ίδιας τής ύπαρξης». Αυτό είναι το τελικό στάδιο της θέλησης όπου, μέσα από τον αγώνα μας με τη ζωή, η ίδια η ζωή αρχίζει να ζει μέσα μας. Τα χαρακτηριστικά μιας τέτοιας απασχόλησης, που μας εμπνέει κατ’ αυτό τον τρόπο, είναι συνήθως τα εξής :

· Μας προκαλεί να βγάλουμε στην επιφάνεια κάτι αποκλει­στικά δικό μας, μια νέα ιδέα, άποψη, ή μια ιδιαίτερη ικανότη­τα.

· Μας προκαλεί να βρούμε μια θέση, από την οποία θα μπορούμε να εργαζόμαστε εκτός συναγωνισμού. 

· Αποτελεί υπηρεσία για τους άλλους.

· Εκφράζει και τα τέσσερα κέντρα μας: το σώμα, την καρδιά, το νου και το Πνεύμα.

· Μας ανταμείβει, από την ίδια της τη φύση. Το θέμα δεν εί­ναι τα λεφτά. Αυτό που μας αποζημιώνει για την εργασία μας είναι η απόλαυση που νιώθουμε καθώς την κάνουμε.

· Μας συνδέει με τη ζωή και με το ενδιαφέρον μας για την ανθρώπινη κοινότητα και τον πλανήτη.

· Μας δίνει την αίσθηση ότι, με κάποιον τρόπο, έστω μικρό, έχουμε συμβάλει στη ζωή.

Το να βρείτε την αληθινή εργασία σας μπορεί να σημαίνει να αφήσετε τη δουλειά που κάνετε τώρα. Μπορεί, όμως, να σημαίνει ότι θα βρείτε μια ταυτότητα έξω από την τρέχουσα εργασία σας. Μπορεί η επαγγελματική σταδιοδρομία σας να μην ανταποκρίνεται σε όλες τις «σημαντικές» σας ανάγκες. 

Αναρωτηθείτε τι μπορείτε να κάνετε έξω από τη δουλειά σας για να ικανοποιηθεί αυτή η ανάγκη, κάτι που θα σας δώσει έναν ανώτερο σκοπό, ένα βαθύτερο νόημα που θα σας εμπνέει.

ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΦΘΟΝΙΑ 
Η αντιεκστατική καταναλωτική κοινωνία μας, μας ζητά να καταναλώνουμε συνεχώς περισσότερα, ενώ συγ­χρόνως νιώθουμε ότι δεν έχουμε αρκετά. Έτσι, πολλοί άνθρωποι νιώθουν πως ο μόνος λόγος για να ζούμε και για να δουλεύουμε είναι τα χρήμα­τα. 

Λέει ο Γκούντγουιν : «Έχει σημασία να καταλάβουμε τι είναι και τι δεν είναι τα χρήματα. Είναι ένα εργαλείο που μπορεί να κάνει τε­ράστιο καλό, αλλά και να καταστρέψει ανθρώπους. Με τα χρήματα δεν μπορείς να αγοράσεις τίποτα από αυτά που έχουν αληθινή αξία : αγάπη, αληθινές σχέσεις και το σεβασμό των άλλων». 

Συχνά, τα χρήματα χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των σχέσε­ων. Ένας από τους στόχους της δουλειάς μας όσον αφορά τα χρήμα­τα είναι να τα απομυθοποιούμε, να παίρνουμε τη δύναμη που έχουν και να την επιστρέφουμε στον εαυτό μας. 

Ο Γκούντγουιν ξεκίνησε με πολύ μικρό κεφάλαιο και, σήμερα, εί­ναι εκατομμυριούχος. Ποιο είναι το μυστικό, τον ρωτάω. «Αν θέλεις αφθονία, πρώτα δώσε. Και αυτό σημαίνει να δίνεις τόσο στον εαυτό σου όσο στους άλλους.» Και προσθέτει : «Γίνεσαι οικονομικά επιτυ­χημένος όταν νιώθεις ότι, με τη δουλειά σου, προσφέρεις στον κόσμο. Έτσι, θα ρίξεις την ψυχή και το πνεύμα σου στον κόσμο και θα πετύχεις». 

Για να εξηγήσει τι χρειάζεται κανείς για να εργάζεται εκστατικά και να δημιουργεί αφθονία, δίνει τις παρακάτω απλές αλλά, συ­νάμα, δυνατές συμβουλές :

· Αγάπα τη δουλειά που κάνεις.

· Άσε τη δουλειά να δείξει ποιος είσαι.

· Δείξε τον καλύτερο εαυτό σου.

· Μάθε πρώτα, να επιστρέφεις κάτι στην κοινότητα και σε φιλανθρωπίες.

· Μετά πλήρωνε τον εαυτό σου.

· Να είσαι λιτοδίαιτος και οικονόμος : να ζεις κάτω από το όριο των δυνατοτήτων σου και να εξοικονομείς ένα ποσοστό από αυτά που βγάζεις για την υπόλοιπη ζωή σου.

ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ
Η επιτυχία στηρίζεται στη δύναμή σου να ξέρεις ποιος είσαι και τι θέλεις από το τρίτο σου τσάκρα, την πηγή της δύναμης που κρύβεται μέσα σου. 

Όταν ο ακτινοβόλος ήλιος ανατέλλει και στέλνει τις ακτί­νες του στον κόσμο, το υπέροχο πλάσμα που κρυβόταν μέσα σου όλον αυτό τον καιρό αποκαλύπτεται σε σένα και στους άλλους. Στη συνέχεια παρατίθενται πέντε θέσεις-κλειδιά για την ενδυνάμωση. Ακολούθησέ τα και θα κρατήσεις ζωντανή την εσωτερική φωτιά.

Γνώριζε τι θέλεις 
Η εμπειρία μου με τους ανθρώπους μου έχει δείξει πως πάντα γνωρίζουμε τι θέλουμε, αλλά συχνά δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να εμπιστευτεί ότι το γνωρίζουμε, ή φοβόμαστε να κάνουμε αυτό που θέλουμε.

Μοιράσου αυτό που ξέρεις 
Το να μοιραζόμαστε τις ιδέες, τη σοφία που έχουμε κερδίσει από την εμπειρία, μας συνδέει με τους άλλους και μας επιτρέπει να επεξεργαστούμε τις γνώσεις μας σε βαθύτερο επίπεδο. Η εργασία σε ομάδα προσφέρει ανε­κτίμητη στήριξη και ανατροφοδότηση.

Αντιμετώπισε τις αντιστάσεις σου 
Πρέπει να αγκαλιάσουμε τις σκιές μας. Κάντε έναν κατάλογο με τις αντιρρήσεις, τους φόβους και τις αμφιβολίες που γεννιούνται όταν έρχεστε αντιμέ­τωποι με τις δεσμεύσεις σας («είναι πολύ δύσκολο», «δεν θ’ αρέσει στο συνεργάτη μου»).

Ανάλαβε δράση 
Ο φόβος εμφανίζεται στη σκιά της αναποφασιστικότητας, αλλά στο φως της δράσης εξαφανίζεται. Πρέπει να προχωράμε προς τους στόχους μας, όσο μικρά κι αν είναι τα βή­ματά μας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις εκφωνήσεις από το Χάρτη του Τσάκρα, ή την επίκληση στην αρχή του κεφα­λαίου. Θα μας βοηθήσουν να μείνουμε στην πορεία μας.

Να είσαι υπομονετικός/ή 
Το ταξίδι των χιλίων μιλίων ξεκινάει με ένα βήμα, αλλά τα βήματα που πρέπει να γίνουν εί­ναι πολλά. Αν τα κάνουμε ένα ένα, θα μπορέσουμε να απολαύ­σουμε κάθε βήμα, κάτι που δεν θα γίνει αν τρέξουμε αμέσως στο τέρμα.
Είμαστε το άθροισμα όλων όσων έχουμε κάνει και έχουμε ζήσει. Και οι προσπάθειές μας συνεχίζουν να λάμπουν στον κόσμο, ανεξάρτητα από το αν είναι ευρέως διαδεδομένες ή δυσδιάκριτες. 

Προς το τέλος της ζωής του, ο Μαχάτμα Γκάντι βρισκόταν σ’ ένα τρένο, όταν ένας δημοσιογράφος πλησίασε από την αποβάθρα το παράθυρό του και τον ρώτησε : «Γκάντι, έχεις κάποιο μήνυμα για τον κόσμο;» Το τρένο ξεκινούσε και ο Γκάντι του απάντησε: «Το μήνυμά μου είναι η ζωή μου!» Το ίδιο ισχύει για όλους μας. Και αυτό που μας δίνει δύναμη είναι να το γνωρίζουμε και, μετά, να το ζούμε.





Η Τέχνη της Καθημερινής Έκστασης
Margot Anand

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου