Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ακούσει ότι :
1) μια δίαιτα με μειωμένη πρόσληψη αλατιού είναι υγιεινή και.....
2) δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ του μαγειρικού και του θαλασσινού αλατιού.
Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια!
Γιατί όμως είχαμε επικεντρωθεί στη μείωση του αλατιού τα προηγούμενα χρόνια;
Μελέτες που είχαν γίνει τα τέλη της δεκαετίας του ‘70 είχαν ενοχοποιήσει το αλάτι σχετικά με την υπέρταση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Πρόσφατα ήρθαν στην επιφάνεια νέα στοιχεία. Βρέθηκε λοιπόν ότι αυτές οι μελέτες δεν ήταν σωστά σχεδιασμένες και τα συμπεράσματα που είχαν βγει από αυτές ήταν αυθαίρετα*.
Χωρίς το αλάτι δεν θα ήταν δυνατή η ύπαρξη ζωής. Είναι τόσο απαραίτητο όσο το οξυγόνο και το νερό. Το φυσικό μη ραφιναρισμένο θαλασσινό αλάτι περιέχει πάνω από 80 απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία, ενώ το ραφιναρισμένο αλάτι δεν περιέχει καθόλου μεταλλικά στοιχεία.
Είναι αδύνατον για το ανοσοποιητικό μας σύστημα και τα επινεφρίδια (αδένες που βρίσκονται πάνω στα νεφρά και παράγουν αδρεναλίνη και κορτιζόλη έτσι ώστε να μπορεί ο οργανισμός να ανταπεξέλθει σε δύσκολες συνθήκες) να λειτουργήσουν σωστά υπό έλλειψη αλατιού.
Η ιστορία του αλατιού
Στην αρχαιότητα ήταν τέτοια η αξία του αλατιού που χρησιμοποιούνταν ως μέσον συναλλαγής. Ο Ιπποκράτης (450 π.Χ.) ήταν ο πρώτος που αναγνώρισε τις θεραπευτικές ιδιότητες του αλατιού. Χρησιμοποιούσε αλάτι για να θεραπεύσει λοιμώξεις, συμφορήσεις και άλλα νοσήματα. Ο Παράκελσος (1500 μ.Χ.) έγραψε ότι εμείς οι άνθρωποι χρειαζόμαστε απαραίτητα το αλάτι και ότι χωρίς αλάτι θα είχαν αποσυντεθεί τα πάντα.
Ραφιναρισμένο έναντι μη ραφιναρισμένου αλατιού
Το φυσικό μη ραφιναρισμένο θαλασσινό αλάτι, περιέχει πάνω από 80 μέταλλα και στοιχεία απαραίτητα για τη ζωή, ενώ το ραφιναρισμένο αλάτι δεν έχει κανένα ωφέλιμο μεταλλικό στοιχείο, περιέχει όμως πρόσθετα –sodium ferrocyanide, ammonium citrate και aluminum silicate – που δεν έχουν καμία θετική επίδραση στο σώμα.
Το αλάτι ραφινάρεται για να αυξηθεί η διάρκεια ζωής του στα ράφια. Η κατανάλωση ραφιναρισμένου αλατιού αυξάνει την οξύτητα μέσα στο σώμα. Τα όργανα του σώματος (ο εγκέφαλος, το ανοσοποιητικό σύστημα, το συκώτι, τα νεφρά κ.ά.) δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά αν η οξύτητα του οργανισμού είναι αυξημένη.
Σε γενικές γραμμές τα επεξεργασμένα τρόφιμα – από τα οποία έχουν αφαιρεθεί όλα τα υγιεινά συστατικά όπως βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και ένζυμα – αυξάνουν την οξύτητα του οργανισμού. Όταν τρώμε αυτές τις τροφές που τους έχουν αφαιρεθεί όλα τα ζωτικά συστατικά το σώμα αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει τις δικές του αποθήκες βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και ενζύμων για να τις διασπάσει.
Μακροπρόθεσμα αυτό προκαλεί ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά και χρόνια νοσήματα. Ο καρκίνος και τα χρόνια νοσήματα είναι δύο αρνητικές συνέπειες ενός όξινου οργανισμού από την στιγμή που τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται καλύτερα σε όξινο περιβάλλον.
Τα μεταλλικά στοιχεία είναι από τους πιο ισχυρούς αλκαλικούς (αντίθετου του όξινου) παράγοντες στο σώμα. Γι’ αυτό το λόγο να χρησιμοποιείτε μη ραφιναρισμένο φυσικό αλάτι και να αποφεύγετε το ραφιναρισμένο αλάτι όσο μπορείτε.
Δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.
Η υπέρταση είναι ο κύριος λόγος για τη σύσταση δίαιτας με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Η βιβλιογραφία και η πρακτική όμως έχουν δείξει πολύ μικρή σχέση μεταξύ του αλατιού και της υπέρτασης. Μόνον ορισμένοι ευαίσθητοι στο αλάτι ασθενείς έχουν οφέλη από μια δίαιτα που περιορίζει την κατανάλωση αλατιού.
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι σχετίζεται με πάνω από 400% αύξηση των καρδιακών προσβολών στους άνδρες! Οι δίαιτες με μειωμένη πρόσληψη αλατιού αυξάνουν τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα και την αντίσταση στην ινσουλίνη που σχετίζεται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Οφέλη από το αλάτι
Υπάρχουν πολλά οφέλη από το φυσικό, μη ραφιναρισμένο αλάτι που περιλαμβάνουν :
§ Κατάλληλη ενίσχυση και ισορροπία των επινεφριδίων
§ Κατάλληλη ενίσχυση και ισορροπία του θυρεοειδή
§ Το νάτριο και το νερό διατηρούν το νευρικό σύστημα υγιές
§ Τα μεταλλικά στοιχεία από το αλάτι και το νερό βοηθούν όλα τα κύτταρα να αποβάλουν τις τοξίνες τους
§ Το νάτριο βοηθάει τα επινεφρίδια να διατηρούν φυσιολογική αρτηριακή πίεση στο σώμα
§ Επιτρέπουν την αποτοξίνωση από το βρώμιο με το χλώριο
Συμπέρασμα
Βοηθώντας τα βιοχημικά συστήματα του οργανισμού με την εξισορρόπιση των επιπέδων των ορμονών και παρέχοντας αρκετό ιώδιο και φυσικό αλάτι, το οποίο είναι χαμηλό στην πλειοψηφία των ανθρώπων, θα βοηθήσουμε τον οργανισμό να λειτουργεί σωστά χωρίς ενοχλητικά συμπτώματα και θα προλάβουμε τις περισσότερες χρόνιες ασθένειες.
Παρόλα αυτά αυτή η ολιστική, φυσική προσέγγιση απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή από πλευράς των ασθενών – όχι μόνο σε επίπεδο εξετάσεων και λήψεως συμπληρωμάτων – αλλά και προσοχή στη λήψη τροφών αποφεύγοντας τα επεξεργασμένα τρόφιμα, αναψυκτικά, έτοιμα φαγητά με βρώμιο. Συνιστάται η κατανάλωση βιολογικών τροφών (χωρίς φυτοφάρμακα) στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό.
* Το αλάτι στη διατροφή θεωρείται η σημαντικότερη αιτία της υπέρτασης και οι γιατροί συνιστούν τη μείωση του αλατιού για τον έλεγχο της πίεσης. Αλλά η συσχέτιση αυτή έχει αποδειχθεί εδώ και χρόνια ότι δεν ισχύει.
Βασίστηκε, όπως προκύπτει από άρθρο στο San Jose MercuryNews, σε μελέτη που έγινε το 1989 από την αμερικανική ιατρική ένωση στον πληθυσμό των Ινδιάνων του Αμαζονίου που η τροφή τους δεν είχε σχεδόν καθόλου αλάτι.
Η ιατρική ένωση μολονότι, όπως φαίνεται στο άρθρο αυτό, παραδέχθηκε ότι η συσχέτιση αλατιού και υπέρτασης είχε βασιστεί σε λανθασμένη έρευνα, αντί να αποσύρει τη σύσταση για μειωμένη κατανάλωση αλατιού, επέμεινε στη σύσταση αυτή, γιατί, όπως είπαν, δεν ήθελαν να χάσει το κοινό την εμπιστοσύνη του στις συστάσεις των γιατρών.
Το παρακάτω κείμενο είναι από το ιστολόγιο ΦΤΙΑΧΝΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ
“Παραθέτω απόσπασμα που μετέφρασα από το βιβλίο (ABC of Asthma, Allergies and Lupus) του γιατρού Fereydoon Batmanghelidj και είναι σχετικό με θεραπείες βασισμένες σε νερό και φυσικό αλάτι.
Φυσικά ο καθένας θα πρέπει να ρωτήσει το γιατρό του και να έχει τη σύμφωνη γνώμη του πριν προχωρήσει σε όποιου είδους θεραπεία, λαμβάνοντας πάντα υπόψη το ιατρικό ιστορικό”.
Πολλά αλάτια φέρουν την επισήμανση “θαλασσινό αλάτι” αλλά πλένονται και βράζονται σε ακραίες θερμοκρασίες οι οποίες αφαιρούν τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία από το αρχικό ακατέργαστο προϊόν.
Κατόπιν προστίθενται κι ένα σωρό αντισυσσωματικές ουσίες για να μη σβολώνει και το προϊόν αυτό φτάνει στο τραπέζι μας.
Αυτό δεν είναι το αλάτι που θέλει το σώμα μας .
Το σώμα μας θέλει 100% φυσικό θαλασσινό αλάτι.
Το αλάτι έχει πολλές άλλες λειτουργίες εκτός από την απλή ρύθμιση της υγρασίας του σώματος. Εδώ είναι μερικές από τις πρόσθετες σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού σύμφωνα με τον Dr. Batmanghelidj στο βιβλίο του ABC of Asthma, Allergies and Lupus στις σελίδες 144-150:
§ Το αλάτι είναι ένα ισχυρό φυσικό αντισταμινικό.
§ Την επόμενη φορά που θα έχετε μια ρινική καταρροή ή υγρά μάτια από τις αλλεργίες, δοκιμάστε να πιείτε ένα ποτήρι νερό βρύσης, βάλτε μια πρέζα αλάτι στο τέλος της γλώσσας σας και αφήστε το να διαλυθεί.
§ Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και για το άσθμα.
§ Την επόμενη φορά δοκιμάστε το παραπάνω πριν χρησιμοποιήσετε τη συσκευή εισπνοών.
§ Το αλάτι βοηθά στην ανακούφιση του “στρες”.
§ Το αλάτι είναι σημαντικό για την αφαίρεση της οξύτητας από τα κύτταρα του εγκεφάλου σας.
§ Οι νεφροί δεν θα λειτουργήσουν σωστά χωρίς αλάτι.
§ Επίσης η κατάθλιψη και τα συναισθηματικά προβλήματα μπορούν να μετριαστούν κατά πολύ με τη λήψη περισσότερου αλατιού, πίνοντας περισσότερο νερό, με σωστή διατροφή και περπάτημα.
§ Οι έχοντες προβλήματα ελέγχου της ουροδόχου κύστης και ακούσια απώλεια ούρων θα μπορούσαν να βοηθηθούν με την προσθήκη περισσότερου αλατιού στη διατροφή τους.
§ Οι διαβητικοί μπορούν να περιορίσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους και να μειώσουν την ανάγκη τους για ινσουλίνη με τη λήψη αλατιού.
§ Οι καρδιακές αρρυθμίες μπορεί να σταματήσουν με την τοποθέτηση μια πρέζας αλάτι στο τέλος της γλώσσας μέχρι να διαλυθεί.
§ Το πεπτικό μας σύστημα απαιτεί το αλάτι για να απορροφήσει σωστά τα τρόφιμα που τρώμε.
§ Εάν έχετε μυϊκές κράμπες το αλάτι μπορεί να τις ανακουφίσει.
§ Δοκιμάστε να βάλετε μια πρέζα αλάτι στο τέλος της γλώσσας σας και αφήστε το να διαλυθεί.
§ Τα οστά αποκτούν τη σκληρότητά τους από το αλάτι, όχι από το ασβέστιο.
§ Η οστεοπόρωση προκαλείται από τη μη λήψη αλατιού και νερού καθημερινά.
§ Όσοι έχουν προβλήματα διατήρησης της στύσης, θα πρέπει να τρώνε περισσότερο αλάτι και να πίνουν περισσότερο νερό.
Σε μια μελέτη σχεδόν 3.000 άνδρες που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, οι άνδρες σε μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι είχαν 430% αύξηση των καρδιακών προσβολών σε σύγκριση με τους άνδρες που έτρωγαν μια δίαιτα πλούσια σε αλάτι.
Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου UNI.NA. Federico II
Ειδικός στα Χρόνια Νοσήματα και στις Μεταβολικές Διαταραχές
American College for the Advancement in Medicine
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου