Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

9 δρόμοι προς την ευτυχία......!!!

Νέα έρευνα, υποδεικνύει ότι τα χρήματα μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία - αν ξοδεύονται με σοφό τρόπο. 


Πώς το εξηγούν οι ειδικοί, δίνοντάς μας συμβουλές για την απόκτηση της πολυπόθητης ευτυχίας.

Αγοράστε αληθινή ευτυχία
Η ευτυχία δεν κρύβεται στα μαγαζιά. Η αγορά αγαθών, όπως 
η τηλεόραση, ρούχα και μηχανές του καφέ, δεν θα σας οδηγήσουν στην ευτυχία, αλλά η αγορά εμπειριών μεγιστοποιεί την ευτυχία, δήλωσε ο Michael Norton, του Harvard Business School.

Η έρευνα δείχνει ότι άνθρωποι που αγόρασαν εισιτήρια για συναυλίες ή εγγράφηκαν σε σεμινάρια ή επέλεξαν ένα γεύμα ήταν πιο χαρούμενοι σε σχέση με όσους ξόδευαν τα χρήματα σε αγαθά.

Αυτό οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι τείνουμε να αποκομίζουμε την περισσότερη χαρά και ζωντάνια από τους κοινωνικούς δεσμούς. Παρόλα αυτά, η ανταμοιβή αρχίζει πριν ακόμα φύγετε από το σπίτι.


Η αναμονή μια εμπειρίας μπορεί να είναι τόσο πολύτιμη ως πηγή ευτυχίας όσο η ίδια η εμπειρία, δήλωσε ο Norton. Και μήνες μετά, η ανάκληση του γεγονότος συνεχίζει να σας κάνει ευτυχισμένους.

Η επίδραση της ωραίας ανάμνησης μπορεί δρα ακόμα και για εμπειρίες που δεν πήγαν καλά. Άλλες έρευνες ανακάλυψαν ότι άνθρωποι τείνουν να θυμούνται εμπειρίες ως καλύτερες από ότι ήταν. Όχι ότι υπάρχει κάτι λάθος με λίγο υλισμό που και που, θεωρεί ο Norton. Ωστόσο, η έμφαση είναι στο που και που. Σιχαινόμαστε ακόμα και τα πιο συναρπαστικά πράγματα στη ζωή, αν τα έχουμε όλη την ώρα.

Άλλη στρατηγική είναι να αγοράσετε τώρα και να καταναλώσετε αργότερα. Οι οικονομολόγοι μιλούν για την επίδραση του ‘πόνου της πληρωμής’-το αρνητικό αίσθημα του να αποχωρίζεται κάποιος τα χρήματα που κέρδισε με κόπο. 

Όσο περισσότερος χρόνος περνά μεταξύ της αναμονής και της απόκτησης, τόσο πιο χαρούμενος θα είστε με αυτή.

Μεγαλώνοντας
Η ευτυχία μειώνεται όταν οι γυναίκες είναι περίπου στα 40 και επανέρχεται καθώς πλησιάζουν τα 50, ανακάλυψε έρευνα σε 500.000 ανθρώπους, σε 72 χώρες.

Για τους άντρες, η πτώση τυπικά χτυπά στα 52. Ερευνητές δεν έχουν ακόμα εξηγήσει το μπούμεραγκ της ευτυχίας.

Οι γυναίκες στα 40 τείνουν να βάζουν τον εαυτό τους τελευταίο στις απαιτήσεις που αντιμετωπίζουν, δηλώνει η κλινική ψυχολόγος Vivian Diller. Συνθλίβονται μεταξύ των προκλήσεων της ανατροφής παιδιών και της φροντίδας των ηλικιωμένων γονέων και μπορεί να αισθάνονται ότι η ζωή περνά….δίπλα τους…

Καθώς τα παιδιά φεύγουν, οι γυναίκες έχουν χρόνο να ασχοληθούν με τον εαυτό τους και πάλι-αν και υπάρχουν εύκολοι τρόποι να αναβληθεί η ευτυχία. Η Diller θυμίζει στις μητέρες τη συμβουλή ασφαλείας που δίνεται στα αεροπλάνα. Βάλτε πρώτα τη μάσκα οξυγόνου στον εαυτό σας για να βοηθήσετε όσους φροντίζετε.

Σχεδιάστε μια καθημερινή ώρα για σας που δεν θα διακόπτεται από κανέναν ή τίποτα εκτός από επείγοντα.

Μπορεί επίσης να θέλετε να κάνετε προτεραιότητα αυτό που σας φέρνει χαρά, είτε είναι κηπουρική την Κυριακή είτε παιχνίδι με ρακέτες.

Για την Carrie Jablonow στο Scottsdale, Arizona, η εστίαση στις πιο σημαντικές φιλίες της τη βοήθησε.

Δεν έχω ελεύθερες στιγμές να δώσω σε κάποιον που δεν με κάνει ευτυχισμένη-ούε ακόμα και να απαντήσω σε μήνυμα, δηλώνει. Επίσης δεν ασχολούμαι πια με ρούχα που δεν είναι άνετα, είπε αποχαιρετώντας το στενό της τζην.

Ξεχάστε την αυτοβελτίωση
Το να καυχιέστε για αυτό που ήδη είναι καλό σε εσάς είναι πιο αποτελεσματικός δρόμος προς τη χαρά παρά η προσπάθεια επιδιόρθωσης αυτού που δεν είναι, δηλώνει ο Willibald Ruch, του University of Zurich, που μελετά τη δύναμη του χαρακτήρα και την ευτυχία. 
Δήλωσε ότι μπορεί κάποιος να εντοπίσει τα ισχυρά σημεία του με το τεστ Values in Action Inventory of Strengths Survey.
Το τεστ έχει αναπτυχθεί από ψυχολόγους, χρειάζεται 15 λεπτά για να συμπληρωθεί, στη συνέχεια παρέχει κατηγοριοποιημένη λίστα των 24 ισχυρότερων ποιοτήτων ενός ανθρώπου-από τη δημιουργικότητα έως την επιμονή. Σκεφτείτε πώς θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε τα καλύτερα 5 δυνατά σημεία σας στις σχέσεις σας, στο γραφείο και στον ελεύθερο χρόνο, σημειώνει ο Ruch. 

Άνθρωποι που συστηματικά εφαρμόζουν τα χαρακτηριστικά δυνατά σημεία τους εμφανίζουν λιγότερη κατάθλιψη και περισσότερη ευτυχία.

Ανταποκριθείτε στα δύσκολα
Ναι, ακόμα και η απόλυση και τα κατάγματα μπορούν να 
έχουν τα θετικά τους. Για να χρησιμοποιήσουμε ένα υπερβολικό παράδειγμα, έρευνες σε γυναίκες που διαγνώστηκαν με καρκίνο μαστού, ανακάλυψαν ότι η πλειοψηφία είχε θετικές συναισθηματικές αλλαγές, περιλαμβανομένων νέων προτεραιοτήτων στη ζωή και περισσότερη αυτοπεποίθηση-που είναι καταλύτες για την ευτυχία.

Η Sonja Lyubomirsky, του University of California στο Riverside, δήλωσε ότι δεν εννοεί ότι εύχεται καρκίνο σε κανέναν αλλά συχνά είναι οι αρνητικές εμπειρίες αυτές που βοηθούν να ωριμάζουμε και να μαθαίνουμε, που είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της ευτυχίας. 

Σημειώνει πως όταν χτυπήσει η δύσκολη κατάσταση σκεφτείτε πόσο έχετε βελτιωθεί λόγω αυτής.

Ξοδέψτε 21 λεπτά σκεφτόμενοι τη σχέση σας
Ο καλός γάμος θέλει χρόνο και προσπάθεια. Πώς σας φαίνονται 21 λεπτά το χρόνο ; 
Ερευνητές του Northwestern University, παρακολούθησαν την ευτυχία 120 παντρεμένων ζευγαριών. Οι μισοί έκαναν άσκηση 7 λεπτών, 3 φορές το χρόνο, στην οποία αναρωτιόνταν.

1. Πώς ένα ουδέτερο τρίτο μέλος βλέπει το πρόσφατο   
    συζυγικό καυγαδάκι.

2. Κοιτάζοντας μπροστά, ποια εμπόδια στέκονται στο δρόμο 
    τους ώστε να σκέφτονται ως τρίτο μέρος στις διαμάχες

3. Πώς θα μπορούσαν να πετύχουν το να σκέπτονται ως 
    τρίτο μέρος στις διαμάχες και πως θα ωφελούσε αυτό τις 
    σχέσεις τους.

Ζευγάρια που αξιολόγησαν τη σχέση τους με αυτό τον τρόπο είχαν λιγότερο στρες λόγω διαφωνιών και σημαντικά υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας και πάθους σε σχέση με όσους δεν αναρωτιόντουσαν. 

Ο ερευνητής Eli Finkel, δήλωσε ότι πολλές έρευνες δείχνουν ότι η ποιότητα του γάμου τείνει να μειώνεται με τον καιρό, έτσι είναι σημαντικό να προλαμβάνει κάποιος.

Δοκιμάστε κάτι δραματικό
Μπορεί μια δραματική ταινία να μην εγγυάται μια ευχάριστη νύχτα για τους περισσότερους, αλλά έρευνα από το Ohio 
State University, ανακάλυψε ότι όσο πιο μεγάλη λύπη 
ένιωσαν οι θεατές μιας ταινίας τόσο πιο χαρούμενα 
αισθήματα ανέφεραν μετά την προβολή.

Δραματικές ταινίες μας οδηγούν να σκεφτόμαστε, σύμφωνα 
με την ερευνήτρια Silvia Knobloch-Westerwick, καθηγήτρια 
του Ohio States’s School of Communications.

Η λύπη που αισθάνεται κάποιος μπορεί να τον ωθήσει να σκεφτεί τις σχέσεις του και να εκτιμήσει όσα έχει.

Αγαπήστε τη μετακίνηση
Άνθρωποι που περπατούν ή κάνουν ποδήλατο ως το γραφείο μπορεί να είναι πιο ευτυχισμένοι σε σχέση με αυτούς που οδηγούν ή παίρνουν το λεωφορείο, ανακάλυψε έρευνα του 2012 σε 800 ανθρώπους, στο Portland, του Oregon.

Οι αιτίες : Έχετε τον έλεγχο του χρόνου, υπάρχουν ενδορφίνες και όχι κυκλοφοριακό. Αν οδηγείτε μπορείτε παρόλα αυτά να φτάσετε στο γραφείο σε καλή κατάσταση.

Η ώρα της μετακίνησης είναι καλή ώρα για ενδοσκόπηση, δήλωσε ο Todd Kashdan, επίκουρος καθηγητής στο George Mason University στο Fairfax της Virginia.

Σταματήστε να κοιτάτε τα διπλανά αυτοκίνητα και σκεφτείτε κάτι για το οποίο είστε ευγνώμονες. Άνθρωποι που είναι ευγνώμονες σε τακτική βάση είναι πιθανότατα χαρούμενοι, δείχνει η έρευνα. 
Ανοίξετε το ραδιόφωνο. Ακούγοντας μουσική απελευθερώνεται ντοπαμίνη.
Χαρείτε με το δόσιμο
Μπορείτε να κάνετε δωρεές σε εθελοντικές οργανώσεις. Ωστόσο, σκεφτείτε και τις καλές πράξεις κοντά στο σπίτι.

Αν και το να κάνει κάποιος αγαθοεργίες φέρνει μεγαλύτερη χαρά από το να ξοδεύει χρήματα για τον εαυτό του, έρευνα δείχνει ότι το να κάνετε πράγματα για ανθρώπους που γνωρίζετε φέρνει τη μεγαλύτερη ευτυχία, δήλωσε ο Norton. 
Θα αγαπήσετε τη χαρά από τη θετική αξιολόγηση που θα λάβετε.

Υποκριθείτε ότι είστε ευτυχισμένοι μέχρι να το πετύχετε
Όταν είστε λυπημένοι, το να χαμογελάτε μπορεί να σας φτιάξει τη διάθεση. Οι αιτίες για την επίδραση πρέπει να ανακαλυφθούν, αλλά μια έρευνα του University of Kansas 
στο Lawrence, αποκαλύπτει ότι το χαμόγελο μειώνει τους καρδιακούς παλμούς κατά τη διάρκεια τους στρες και σας χαλαρώνει.

Και αν δεν αντέχετε το χαμόγελο ; Η λύπη και η περιστασιακά άσχημη διάθεση είναι επίσης φυσιολογικές. Κανείς δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένος 24 ώρες κάθε ημέρα της εβδομάδας και αυτό μπορεί να είναι το πιο χαρμόσυνο νέο για όλους.

Επιμέλεια: Εύη Ψωμιάδου
http://www.iatronet.gr

1 σχόλιο: