Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Τι δεν τρώνε οι διαιτολόγοι ;

Η κοινή συμβουλή, που δίνουν όλοι οι διαιτολόγοι είναι «να τρώτε τα πάντα αλλά με μέτρο». Η αλήθεια όμως είναι ότι, οι περισσότεροι από αυτούς, έχουν κάποιες «κρυφές λίστες» με ορισμένα τρόφιμα που δεν αγγίζουν ποτέ. Τι δεν τρώνε οι διαιτολόγοι;

Λευκό ψωμί, δημητριακά γεμάτα ζάχαρη, μπάρες δημητριακών, ανθρακούχα ροφήματα και έτοιμα φαγητά είναι μερικά μόνο από εκείνα, που αποφεύγουν οι διαιτολόγοι. Με απλά λόγια, όλα όσα δεν έχουν καμία απολύτως θρεπτική αξία. Ποια άλλα τρόφιμα δεν καταναλώνουν οι ειδικοί της διατροφής;

Hot Dogs
Τα hot dog, χωρίς αμφιβολία είναι τόσο γευστικά όσο και απαγορευτικά. Οι θερμιδικές ...βόμβες που αποκαλούνται λουκάνικο και σάλτσες είναι γεμάτες «κακά» λίπη, που δεν προσφέρουν τίποτα θρεπτικό στον οργανισμό, παρά μόνο πρόσκαιρη ευχαρίστηση και μόνιμες θερμίδες.

Τηγανητές πατάτες
Μπορεί οι σπιτικές να είναι σαφώς πιο …ελεγχόμενες στον τρόπο παρασκευής και στην ποσότητα του λαδιού, που θα χρησιμοποιήσετε, από ότι οι έτοιμες, αλλά οι τηγανητές πατάτες δεν παύουν να είναι υδατάνθρακες με υψηλή θερμιδική αξία, χωρίς ιδιαίτερα θρεπτικά οφέλη για τον οργανισμό.

Αλκοόλ
Το αλκοόλ περιέχει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, κερδίζοντας επάξια τη δεύτερη θέση στην κατάταξη με τα πιο παχυντικά προϊόντα στη διατροφή. Ωστόσο, το πρόβλημα με το αλκοόλ δεν είναι μόνο η περιεκτικότητα σε θερμίδες αλλά η δυσλειτουργία, που δημιουργεί στον οργανισμό. Με απλά λόγια, το αλκοόλ παρεμβάλλεται στη διαδικασία καύσης του λίπους από τον οργανισμό. 
Όταν καταναλώνετε αλκοόλ, το σώμα προσπαθεί να μεταβολίσει τις θερμίδες του, διακόπτοντας στην ουσία όλες τις υπόλοιπες διαδικασίας καύσης λίπους και απορρόφησης θρεπτικών συστατικών. Το αποτέλεσμα είναι ο οργανισμός να «χαραμίζει» ενέργεια χωρίς να μπορεί να την αναπληρώσει φυσικά, από το αλκοόλ.

Αναψυκτικά
Όχι μόνο περιέχουν γλυκαντικές ουσίες, σε υπερβολική ποσότητα αλλά προσφέρουν απλόχερα θερμίδες. Ενδεικτικά αναφέρεται, ότι ένα αναψυκτικό τύπου κόλα περιέχει 40 γραμμάρια ζάχαρη και οι ειδικοί επιμένουν, ότι αυτή η ποσότητα ζάχαρης, δεν οδηγεί μόνο σε υπερβολική πρόσληψη θερμίδων αλλά είναι η αρχή για διάφορα προβλήματα υγείας. 
Αν βέβαια, είστε από εκείνους που δεν μπορούν να αντισταθούν, ένα ή δύο αναψυκτικά το μήνα αρκούν. Μία καλή εναλλακτική είναι το τσάι με άρωμα, που μπορεί να ξεγελάσει την όρεξή σας για αναψυκτικό.

Τεχνητά …χρώματα
Οτιδήποτε έχει μη φυσιολογικό χρώμα, θα έπρεπε σύμφωνα με τους ειδικούς να είναι απαγορευτικό για την διατροφή. Ροφήματα χρωματισμένα, όπως είναι τα έντονα γαλάζια και πορτοκαλί, είναι μία ένδειξη για να κρατηθείτε μακριά. Με απλά λόγια, μην καταναλώνετε οτιδήποτε έχει χρώμα που δεν θα βρείτε στη…φύση.

Διαιτητικά φαγητά
Οι περισσότεροι διαιτολόγοι έχουν ως αρχή, ότι το καλύτερο φαγητό είναι το πραγματικό φαγητό με τα απλά και αναγνωρίσιμα υλικά. Τα διαιτητικά, αν και πλασάρονται ως χαμηλής θερμιδικής αξίας, περιέχουν συστατικά, που δεν προσφέρουν καμία θρεπτική αξία στον άνθρωπο, δίνοντάς του, αντίθετα, «ψεύτικο» και κακής ποιότητας φαγητό, γεμάτο τεχνητές γεύσεις και χημικά επεξεργασμένα συστατικά. 

Ιδανικός τρόπος διατροφής είναι να καταναλώνετε «πραγματικό φαγητό» σε μικρότερες μερίδες, παρά μεγάλες ποσότητες τροφίμων που εγγυώνται «χαμηλές θερμίδες».

Επεξεργασμένα έλαια
Το φοινικέλαιο, ηλιέλαιο, καρυδέλαιο, σογιέλαιο κ.λπ, βρίσκονται στην πλειοψηφία των συσκευασμένων γλυκισμάτων, όπως είναι τα μπισκότα, τα τσουρέκια και τα κέικ, ενώ αποτελούν και βασικό στοιχείο στις μαργαρίνες και το γρήγορο φαγητό. 

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος από την συχνή κατανάλωση είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ενώ έρευνα του Πανεπιστημίου του Harvard, έδειξε ότι μόλις 7 γραμμάρια τέτοιων ελαίων τη μέρα, αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου κατά 50%. Στην ίδια λογική, από την κατανάλωση επεξεργασμένων ελαίων, αυξάνεται η «κακή χοληστερίνη» και μειώνεται ταυτόχρονα η «καλή» χοληστερίνη.

Κατεψυγμένα γεύματα
Τα κατεψυγμένα γεύματα είναι πλούσια σε επεξεργασμένα έλαια, γεγονός που κάνουν το φαγητό να φαίνεται πιο γευστικό αλλά στην ουσία να μην είναι. Ωστόσο, η ανύπαρκτη θρεπτική αξία των συγκεκριμένων τροφίμων, είναι ιδιαίτερα βλαβερή για την υγεία.

www.psixologikosfaros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου