Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Πώς ν’Ανοίξεις Την Καρδιά Σου Στη Συγχώρεση.

Οι αδύναμοι δε μπορούν να συγχωρέσουν, η συγχώρεση είναι χαρακτηριστικό των δυνατών. Είναι ευκολότερο να συγχωρέσεις έναν εχθρό παρά ένα φίλο. Η συγχώρεση 
δεν είναι μια περιστασιακή πράξη, είναι μια διαρκής συμπεριφορά. Ελευθερία είναι τι κάνεις με αυτό που 
σου έχουν κάνει. 

Ας συγχωρήσουμε ο ένας τον άλλο-μόνο έτσι θα ζούμε γαλήνια. Μαχάτμα Γκάντι, Γουίλιαμ Μπλέικ, Μάρτιν 
Λούθερ Κίννγκ, Ζαν Πώλ Σάρτρ, Λέων Τολστόι.

Πέντε γνωμικά για τη συγχώρεση , από πέντε σπουδαίες προσωπικότητες. Η συγχώρεση δεν ήταν ποτέ ένα εύκολο θέμα, δεν ήταν ποτέ μια εύκολη πράξη. Γιατί είναι τόσο δύσκολη;

Προσπαθώντας να κατανοήσω καλύτερα αυτό το ερώτημα, προτίμησα να ρωτήσω τους ανθρώπους γύρω μου. Πήρα πολλές απαντήσεις κι ευχαριστώ όλους όσους μοιράστηκαν μαζί μου την γνώμη τους και τις εμπειρίες τους. Οι άνθρωποι που ρώτησα, μου είπαν λοιπόν, ότι η συγχώρεση είναι δύσκολη για τους εξής λόγους:

«Γιατί αδυνατούμε να δούμε τον εαυτό μας στους άλλους.»

«Δεν καταλαβαίνουμε τι πραγματικά είναι η συγχώρεση. Κάπου μέσα μας πιστεύουμε ότι με το να συγχωρήσουμε, γινόμαστε πιο ευάλωτοι, πιο ανοιχτοί στην επόμενη πληγή. Το να μη συγχωρούμε μας δίνει την ψευδαίσθηση ότι προστατευόμαστε ενώ ουσιαστικά συμβαίνει το αντίθετο: ο θυμός και η πικρία σκάβουν βαθύτερες πληγές μέσα μας, μας κάνουν όλο και πιο αδύναμους».

« Η συγχώρεση μοιάζει με την ανηφόρα που οδηγεί στην κορυφή του βουνού και τα παραπτώματα που θέλεις να συγχωρήσεις σαν αντικείμενα που πρέπει να σπρώξεις πάνω της. Όσο μικρότερο το αντικείμενο, τόσο πιο εύκολα σπρώχνεις, τόσο πιο εύκολα φτάνεις στην κορυφή. Όσο μεγαλύτερο το αντικείμενο, το λάθος που προσπαθείς να συγχωρήσεις, τόσο πιο πολύ προσπάθεια, χρόνο και δύναμη πρέπει να καταβάλλεις».

«Κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να ξεχάσουν την αδικία που τους έγινε και τους πλήγωσε. Θεωρούν ότι συγχωρώντας αφήνουν τον παραβάτη ατιμώρητο».

« Είναι δύσκολο να συγχωρήσουμε γιατί είναι δύσκολο να νικήσουμε το θυμό και το φόβο μας».

«Για να συγχωρήσεις, πρέπει να αγαπάς τον εαυτό σου και ν’αποδέχεσαι τα λάθη σου, ν’αγαπάς τους άλλους και ν’αποδέχεσαι τα λάθη τους, η συγχώρεση χρειάζεται πολλή αγάπη κι αποδοχή κι αυτά είναι δύσκολα πράγματα».

Συγχώρεση σημαίνει να είμαστε έτοιμοι να απαγκιστρωθούμε από το θυμό που νιώθουμε για τον άνθρωπο που θεωρούμε ότι μας έβλαψε. Να είμαστε έτοιμοι να νικήσουμε το φόβο ότι με το να συγχωρούμε γινόμαστε πιο ευάλωτοι και πιο εύκολοι στην εκμετάλλευση. 

Σημαίνει το να μπορούμε να βάλουμε τον εαυτό μας στη θέση εκείνου που μας πλήγωσε ακόμα κι αν θεωρούμε ότι εμείς δεν θα κάναμε ποτέ κάτι αντίστοιχο. Η συγχώρεση είναι δύναμη που απορρέι από την συμπόνια, την κατανόηση ότι ακόμα κι αν είμαστε διαφορετικοί , είμαστε και όμοιοι με τους άλλους.

Το να συγχωρήσουμε, είναι πραγματικά δύσκολο. Κι όσο περισσότερο πληγωθήκαμε, θιχτήκαμε, εξαπατηθήκαμε , τόσο πιο δύσκολο είναι. Το να μη συγχωρήσουμε, είναι δικαίωμα μας. Μπορούμε να το υπερασπίσουμε και να το τηρήσουμε για πάντα. 

Όμως , και η μη συγχώρεση έχει κι αυτή το κόστος της 
γιατί τις περισσότερες φορές συνοδεύεται από θυμό, 
λύπη κι άλλα δυσάρεστα συναισθήματα. 
Η επιλογή είναι δική μας.
                            

Εάν θέλεις να αποχαιρετήσεις το θυμό σου και 
ν΄ανοίξεις την καρδιά σου στη συγχώρεση:

1) Θυμίσου ότι όλοι κάνουμε λάθη. Κάποια ασήμαντα 
και κάποια σημαντικά, που ίσως πληγώνουν τους άλλους γύρω μας. Εάν εσύ είχες κάνει ένα σημαντικό λάθος, 
δεν θα είχες την ανάγκη να σε συγχωρήσουν;

2) Το να συγχωρήσεις δε συνεπάγεται ότι θα πρέπει να θυσιάσεις τα όρια σου. Ακόμα κι αν συγχωρήσεις, μπορείς να καθορίσεις τα όρια σου για να περιορίσεις συμπεριφορές που ίσως σε ξαναπληγώσουν στο μέλλον.

3) Έχεις ξανασυγχωρήσει ποτέ στο παρελθόν; Θυμίσου 
πως ένιωσες οταν τελικά κατάφερες να συγχωρήσεις. Σ’έχουν συγχωρήσει ποτέ; Πώς ένιωσες όταν σε συγχώρεσαν;

4) Σκέψου: τι πονάει περισσότερο; Το να συντηρείς το θυμό ή το μίσος που μπορεί νιώθεις ή το να συγχωρήσεις;

5) Φαντάσου τον εαυτό σου να συντηρεί το θυμό που νιώθει για χρόνια μέχρι να γεράσει. Φαντάσου τον να σκέφτεται διαρκώς το πως θα εκδικηθεί , ν’αναρωτιέται γιατί του έκαναν αυτό που του έκαναν με θυμό . Τι συνέπειες θα μπορούσε να έχει αυτό στη ζωή σου; Πως θα αισθανόσουν; Πως θα συμπεριφερόσουν; Πώς θα ήταν οι σχέσεις σου; Αξίζει τον κόπο να διατηρείς αυτά τα συναισθήματα στη ζωή σου;

6) Εάν πάλι νομίζεις ότι ο θυμός σου δε διαρκέσει τόσο 
πολύ κι ότι κάποτε θα εξασθενίσει, γιατί δε ανοίγεσαι 
στη συγχώρεση τώρα, αυτή τη στιγμή;
Τι περιμένεις;

Happy mind

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου