Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Πώς να Φέρεις τη Δύναμη της Ενσυνειδητότητας στη Ζωή Σου......!!!!

              

Ο όρος Ενσυνειδητότητα (Mindfulness) προέρχεται από την Ανατολή και συγκεκριμένα από τη Βουδιστική παράδοση για την οποία αποτελεί το μονοπάτι προς την απελευθέρωση και τη φώτιση.

Η ενσυνειδητότητα είναι ένα είδος ηθελημένης προσοχής που αφορά την παρούσα στιγμή και πραγματοποιείται χωρίς την άσκηση κριτικής στην εμπειρία που βιώνεται. 



Το νόημα της ενσυνειδητότητας είναι να έχουμε επίγνωση των αισθήσεων, των συναισθημάτων, των σκέψεων ,των επιθυμιών και των προθέσεων μας κάθε στιγμή. 

Ο τρόπος με τον οποίο προσέχουμε αυτή μας την εμπειρία είναι μη κριτικός : αντί να αναρωτιόμαστε για την ορθότητα των αισθήσεων ή των συναισθημάτων μας για παράδειγμα, συνειδητά επιλέγουμε να τα βιώσουμε χωρίς να τα κρίνουμε.

Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι η απαλλαγή από την πίεση και την ένταση που νιώθουμε όταν ασκούμε κριτική στην εμπειρία μας καθώς και η μεγαλύτερη επαφή μας με την παρούσα στιγμή.

Ο τροχός της επίγνωσης/ενσυνειδητότητας παραπάνω μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «πυξίδα» στην καθημερινότητα μας, προκειμένου να διαπιστώσουμε τι είναι αληθινό για εμάς κάθε μας στιγμή. 

Γνωρίζοντας την αλήθεια των αισθήσεων, των συναισθημάτων, των σκέψεων ,των επιθυμιών και των προθέσεων μας, μπορούμε να αναγνωρίζουμε καλύτερα τις επιλογές μας, να παίρνουμε σοφότερες αποφάσεις αλλά και ζούμε περισσότερο στο εδώ και τώρα.

Για να έχεις διαύγεια σε κάθε κατάσταση ή δυσκολία που παρουσιάζεται στη ζωή σου, επικέντρωσε την προσοχή σου στον καθένα από τους παρακάτω τομείς :

Παρατηρώ : Η ενσυνειδητότητα της αντίληψης. Αυτή τη στιγμή της εμπειρίας σου, τι παρατηρείς; Ποιά είναι τα αισθητηριακά δεδομένα που σου είναι διαθέσιμα; Τι βλέπεις, τι ακούς, τι αγγίζεις, τι μυρίζεις; 

Προσπάθησε να ανακαλύψεις τις αντικειμενικές πληροφορίες που υπάρχουν γύρω σου όπως ακριβώς θα τις έβλεπε μια βιντεοκάμερα, χωρίς καμμία κρίση ή ερμηνεία.

Αισθάνομαι : Η ενσυνειδητότητα των συναισθημάτων. 
Πώς νιώθεις αυτή τη στιγμή; Αισθάνεσαι άγχος ή ηρεμία, χαρά ή λύπη, ενθουσιασμό ή ανία; Ποιές λέξεις περιγράφουν καλύτερα την εμπειρία των συναισθημάτων σου αυτή τη στιγμή; Πρόσεχε την τάση σου να λες «Αισθάνομαι ότι..». 

Το να προσθέτεις τη λέξη «ότι» μετά το «αισθάνομαι», πολύ πιθανόν να σημαίνει ότι περιγράφεις κάποια σκέψη ή κρίση σου παρά την ακριβή συναισθηματική σου κατάσταση.

Σκέφτομαι : Η ενσυνειδητότητα των σκέψεων. Ποιές είναι οι σκέψεις ή οι εσωτερικές σου συνομιλίες σου αυτή τη στιγμή; Ποιά είναι η ιστορία που λές στον εαυτό σου σε σχέση με την κατάσταση, ποιές είναι οι υποθέσεις ή οι φαντασιώσεις σου; Σκέφτεσαι με δημιουργικό και καινοτόμο τρόπο για την κατάσταση ή απλώς επαναλαμβάνεις παλιές σκέψεις;
                            
Επιθυμώ : Η ενσυνειδητότητα των επιθυμιών, των αξιών και των προθέσεων. Ποιές είναι οι αξίες σου, τα κίνητρα σου και οι προθέσεις σου; Τι θέλεις ή χρειάζεσαι πραγματικά; Η επίγνωση των επιθυμιών σου και των αξιών σου είναι πολύ σημαντική για να επικοινωνείς αποτελεσματικά και να πράττεις ανάλογα.

Πράττω : Από την ενσυνειδητότητα στην πράξη. Τι προτίθεσαι να κάνεις στη συγκεκριμένη κατάσταση; Τι δεν είσαι πρόθυμος να κάνεις; Τι είσαι πρόθυμος να σταματήσεις να κάνεις;

Το να φέρεις την ενσυνειδητότητα από το κατώφλι της επίγνωσης στο χώρο της συνειδητής πράξης είναι ένα από 
τα κλειδιά μιας ουσιαστικής μεταμόρφωσης. 

Όταν πρώτα αναλογίζεσαι και μετά επικοινωνείς στους άλλους το ποιός είσαι και το τι είσαι πρόθυμος να κάνεις, γίνεσαι συνδημιουργός της εμπειρίας σου και δεν είσαι πια υποδουλώμένος σε αυτή. Επιπλέον, με το να εξασκείς την ενσυνειδητότητα, έρχεσαι πιο κοντά στον εαυτό σου και στο εδώ και τώρα της ύπαρξης σου. Το παρελθόν και το μέλλον δεν είναι τόσο σημαντικά γιατί το παρόν είναι τόσο πλήρες.

« Το χτες δεν είναι παρά ένα όνειρο , το αύριο δεν είναι παρά ένα όραμα. Αλλά το σήμερα, όταν το ζεις με πληρότητα, μεταμορφώνει κάθε χτες σε όνειρο ευτυχίας και κάθε αύριο σε όραμα ελπίδας. 

Γι’ αυτό δώσε την προσοχή σου στη σημερινή μέρα.»
Σανσκριτική παροιμία

“Μια στιγμή απόλυτης επίγνωσης είναι μια στιγμή τέλειας ελευθερίας και φώτισης.” Manjushri.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου