Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

Γιατί μουλιάζουν τα δάχτυλα μας στο νερό...!!!!

Όσο και εάν ακούγεται περίεργο, το μούλιασμα των δαχτύλων των χεριών και των ποδιών αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του ανθρώπινου σώματος. Λοιπόν το μυστήριο αυτό μάλλον λύθηκε. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ, οι οποίοι κατάφεραν να εξηγήσουν γιατί τα δάχτυλα μας στο νερό αποκτούν... αυλάκια και ρυτίδες.

Πρόκειται για μια θεωρία που με απλά λόγια εξηγεί ότι το ρυτίδιασμα στα δάχτυλα έχει τις ρίζες του στο εξελικτικό παρελθόν του ανθρώπου, όταν για να επιβιώσει έπρεπε να πιάνει με γυμνά χέρια πράγματα μέσα στο νερό, δίχως να του γλιστράνε, καθώς επίσης και να περπατάει με γυμνά πόδια σε ρηχούς βυθούς και έπρεπε να στηρίζεται καλύτερα, να δημιουργείται τριβή για να μην ολισθαίνει.

Ο επικεφαλής της έρευνας, εξελικτικός βιολόγος Τομ Σμούλντερς του Κέντρου Συμπεριφοράς και Εξέλιξης του Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου του Νιούκαστλ, και η ομάδα του, δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο περιοδικό βιολογίας "Biology Letters" της Βασιλικής Εταιρίας επιστημών της Βρετανίας, και καταρρίπτουν την έως τώρα κυρίαρχη θεωρία γιατί μουλιάζουν τα δάχτυλα μας. 

Μέχρι στιγμής η επικρατούσα άποψη ήταν ότι οι μουλιασμένες αυλακιές των άκρων οφείλονται απλώς στο ότι το εξωτερικό στρώμα του δέρματος απορροφά νερό. Οι ρυτίδες αυτές δημιουργούνται ύστερα από εντολή του νευρικού συστήματος που συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία κάτω από το δέρμα. 

Η νέα έρευνα θεωρεί ότι η συγκεκριμένη αντίδραση του νευρικού συστήματος, που μουλιάζει το δέρμα εξυπηρετεί ένα πανάρχαιο εξελικτικό σκοπό. Το να πιάνει ο άνθρωπος καλύτερα μια υγρή επιφάνεια και να μην γλιστράει σε αυτή.

Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τη νέα θεωρία, επικράτησε σταδιακά μέσω της διαδικασίας της φυσικής επιλογής, επειδή προσέδιδε αυξημένες δυνατότητες προσαρμογής και επιβίωσης των προγόνων μας στο περιβάλλον τους.

Η ομάδα του δρ Σμούλντερς έκανε πειράματα σε 20 εθελοντές που κλήθηκαν να σηκώσουν κομμάτια μαρμάρου και άλλα βαριά αντικείμενα, τόσο με στεγνά χέρια, όσο και με χέρια μουλιασμένα στο νερό επί 30 λεπτά.

Όπως αποδείχτηκε, όλοι τους σήκωναν περισσότερο άνετα και πιο γρήγορα τα διάφορα αντικείμενα (τουλάχιστον κατά 12%) με τα ρυτιδιασμένα από το μούλιασμα χέρια τους.

«Αποδείξαμε ότι τα ρυτιδιασμένα δάχτυλα γραπώνουν καλύτερα σε υγρές συνθήκες», δήλωσε ο Σμούλντερς, και συνέχισε “Τα μουλιασμένα δάχτυλα λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που ένα πέλμα ειδικού ελαστικού για τη βροχή «πιάνει» καλύτερα στο δρόμο από ένα συμβατικό ελαστικό.”

Ο ίδιος πιστεύει ότι το χαρακτηριστικό αυτό ήταν χρήσιμο στους προϊστορικούς ανθρώπους προκειμένου να συλλέγουν τροφή από τη βρεγμένη βλάστηση ή μέσα από τα ποταμάκια, ή και τη θάλασσα (ψάρεμα) καθώς επίσης και να βαδίζουν ξυπόλυτοι και πιο γρήγορα και ασφαλέστερα μέσα στη βροχή, όταν τους κυνηγούσαν ή όταν οι ίδιοι κυνηγούσαν.

Στο εύλογο ερώτημα γιατί οι άνθρωποι δεν έχουν μόνιμα ρυτιδιασμένο δέρμα στα δάχτυλα τους αφού έχουν περισσότερες ικανότητες , ο δρ Σμούλντερς θεωρεί ως πιθανότερη εξήγηση πως κάτι τέτοιο θα μείωνε την ευαισθησία της αφής σε στεγνές συνθήκες. 




Χάστε τα περιττά κιλά με 6 ώρες ύπνου την ημέρα...!!!!

Εάν δεν κοιμάστε πολύ και έχετε και τα παραπανίσια κιλάκια σας, τότε ξεκινήστε να κοιμάστε περισσότερο. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να μειώσει την παραγωγή μιας ορμόνης, που ελέγχει το αίσθημα του κορεσμού, ενώ παράλληλα ενισχύει μια άλλη ορμόνη που ανοίγει την όρεξη. 

Γάλλοι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Λιόν, παρουσίασαν την έρευνα τους στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας, και σύμφωνα με αυτή, ένας άνθρωπος που κοιμάται λίγο, μπορεί να νιώσει πιο έντονο κατά 25% το αίσθημα της πείνας και έτσι να καταναλώσει 350 έως 500 περισσότερες θερμίδες τη μέρα, ακριβώς δηλαδή τις θερμίδες που θα έπαιρνε εάν έτρωγε ένα πλήρες τσίζμπεργκερ. Η επίπτωση της έλλειψης ύπνου στην όρεξη είναι πιο έντονες στα παιδιά και τους νέους ενήλικες. 

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι, παρόλο που θα περίμενε κανείς πως ο ανεπαρκής ύπνος θα συνεπαγόταν την κατανάλωση από τον οργανισμό περισσότερων θερμίδων και συνεπώς την απώλεια βάρους, τελικά συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή ο οργανισμός ζητά περισσότερο φαγητό και προσθέτει θερμίδες, άρα και παραπάνω κιλά. Οι Γάλλοι επιστήμονες συστήνουν περισσότερο ύπνο, τουλάχιστον πάνω από έξι ώρες το βράδυ και, κατά προτίμηση επτά έως οκτώ. 

Μία δεύτερη γερμανική έρευνα, με επικεφαλής τον βιολόγο Τιλ Ρένεμπεργκ του πανεπιστημίου του Μονάχου, δείχνει ότι έχουμε κάθε λόγο να μισούμε το ξυπνητήρι 

Η μελέτη συμπέρανε ότι, διαταράσσοντας τον φυσιολογικό ρυθμό του οργανισμού, οι συνεχείς διακοπές του ύπνου πιο νωρίς από αυτό που έχει ανάγκη ο άνθρωπος, οδηγούν τελικά σε αύξηση του βάρους. 

Το φαινόμενο σχετίζεται με το λεγόμενο «κοινωνικό τζετ-λαγκ», δηλαδή τον βαθμό στον οποίο ο φυσιολογικός ρυθμός ύπνου ενός ανθρώπου δεν συγχρονίζεται με το κοινωνικό πρόγραμμά του (σχολείο, εργασία κλπ). 

Όταν κανείς, όπως συνήθως συμβαίνει, ξυπνάει πιο αργά τα Σαββατοκύριακα, αλλά τις καθημερινές επανέρχεται στην «τρομοκρατία του ξυπνητηριού», τότε, κατά τους ερευνητές, ο οργανισμός του αισθάνεται να βιώνει διαδοχικά διαφορετικές χρονικές ζώνες. 

Οι έρευνες δείχνουν ότι όσο πιο νωρίς βάζει κανείς το ξυπνητήρι του και άρα όσο περισσότερο πάει κόντρα στο φυσικό βιολογικό ρυθμό ύπνου - ξύπνιου, τόσο πιθανότερο είναι να καπνίζει, να πίνει αλκοόλ και καφέ και ακόμα να παχύνει. 

Οι ερευνητές μελέτησαν τις επιπτώσεις του κοινωνικού τζετ-λαγκ σε ανθρώπους ηλικίας 16 έως 65 ετών και έδειξαν ότι η έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο να βάλει κανείς πρόσθετα κιλά, ιδίως αν είναι ήδη υπέρβαρος. Όσοι έχουν κανονικό βάρος, κινδυνεύουν λιγότερο. 




Φαντάσου μια πνευματική λύση για το πρόβλημά σου...!!!!

Σκέψου το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζεις σήμερα. Γράψε το, για να το βλέπεις κατάματα. Τώρα ξαναθυμήσου όλες τις προσπάθειες που έχεις κάνει για να βρεις μια λύση. Θα διαπιστώσεις ότι κυριολεκτικά όλες σου οι προσπάθειες να λύσεις το πρόβλημα επικεντρώνονται στον εξωτερικό κόσμο.

Τώρα κάνε μια προσπάθεια να προσεγγίσεις το θέμα από μια εντελώς νέα σκοπιά :

Πρώτα παρατήρησε τη συγκινησιακή πλευρά του προβλήματος που σε απασχολεί - τη λύπη, το θυμό, τον πόνο, το φόβο. Έπειτα πάρε την απόφαση πως δε θέλεις πια να έχεις αυτά τα αρνητικά συναισθήματα στη ζωή σου και παρατήρησε πως νιώθεις με αυτή την απόφαση.

Συγκέντρωσε την προσοχή σου στη συνειδητοποίηση της αρνητικότητας των συναισθημάτων που περιβάλλουν το πρόβλημά σου. Απλά παρατήρησέ την. 

Τώρα, αφαίρεσε την ταμπέλα του «αρνητικού» από κάθε συναίσθημα και απλά αποδέξου το γι’ αυτό που είναι – ούτε καλό, ούτε κακό, απλά ένα συναίσθημα. Αντί να του βάλεις μια ταμπέλα δες το ως ενέργεια και παρατήρησέ το.

Αυτή είναι μια πνευματική προσέγγιση προς τη λύση του προβλήματός σου. Έχεις γίνει παρατηρητής. Βλέπεις τα συναισθήματα, που σου δημιούργησε το πρόβλημα, ως ενέργεια. Σε λίγο θα δεις αυτά τα συναισθήματα της λύπης, της αγωνίας και του φόβου να εξανεμίζονται, απλά και μόνο μέσα από τη διαδικασία της παρατήρησης.

Καθώς σταδιακά αποστασιοποιείσαι από τα συναισθήματα, το πρόβλημα σιγά σιγά εξαφανίζεται και εμφανίζεται η λύση.

Η πνευματική λύση είναι εκείνη που έρχεται, όταν αποστασιοποιείσαι από την αγωνία σου για να βρεις τη λύση και απλά βλέπεις την ενέργεια να ρέει μέσα σου. Παρατηρώντας αυτή την ενέργεια, αποχωρίζεσαι από τον πόνο. Η διαδικασία της ευεργετικής παρατήρησης, λύνει το πρόβλημα. 

Από τον Dr.WAYNE DYER και το βιβλίο του «Ταξίδι στην Ελευθερία»  Εκδόσεις Success Dynamics




Βάσια Ρ. 

Πως να κατακτήσετε το αντίθετο φύλο...!!!!

Δείτε 10 πολύτιμες συμβουλές για να κατακτήσετε την καρδιά μίας γυναίκας. Εφαρμόστε τες και εντυπωσιαστείτε από τα αποτελέσματα. 

Έχουμε χορτάσει για να μην πω έχουμε πήξει από άρθρα για συμβουλές σε γυναίκες πως να κάνουν τον άντρα να τις θέλει, να τις κυνηγάει και πολλά πολλά σχετικά! Ας συμβουλέψουμε επιτέλους και τους "ξεχασμένους" από σχετικά άρθρα, του αντρικού πληθυσμού για το "πως θα τρέχει μια γυναίκα πίσω τους" 

Καλές οι συμβουλές για το πώς να τις πλησιάσεις, πως ν' ανοίξεις κουβέντα αλλά και τι χρειάζεται για να "κλείσεις την συμφωνία". Ακόμα καλύτερες όμως οι δέκα επόμενες συμβουλές για το πως θα τις κάνεις να τρέχουν από πίσω σου. 

Η πρώτη εντύπωση μετράει 
Πες ότι μπαίνεις σ' ένα μπαρ και είσαι όλο "Αχχχ" και "Εμμμ". Ποια περιμένεις να σε πλησιάσει; Αφού δεν τολμάς να πλησιάσεις εσύ. Αν όμως τελειοποιήσεις τις τεχνικές σου και νιώθεις την αυτοπεποίθηση να πλησιάσεις οποιαδήποτε γυναίκα, οποιαδήποτε στιγμή, όλα αλλάζουν. Ξαφνικά έχεις μια αυτοπεποίθηση που μαγνητίζει τις γυναίκες και θα τις δεις να σε πλησιάζουν πριν καν προλάβεις να τις παρατηρήσεις. 

Γίνε μια πρόκληση 
Και θα μου πεις τι εννοώ. Απλά τα πράγματα. Αν μοιάζεις απελπισμένος, με μεγάλη ανάγκη να βρεις γυναίκα και θα έκανες τα πάντα για να την ικανοποιήσεις και να μην την χάσεις, το έχεις χάσει το παιχνίδι. Οι γυναικείες κεραίες θα σε πιάσουν από χιλιόμετρο και δεν πρόκειται να νιώσουν καμία έλξη για σένα. 

Αντίθετα, αν έχεις μια φήμη στην πιάτσα (την όποια εσύ με τέχνη θα καλλιεργήσεις) ότι για παράδειγμα δεν είσαι εύκολος, δεν κάνεις σχέσεις, έχεις ρε παιδί μου το στυλ του περιζήτητου εργένη, τότε θα δεις για πότε θα τρέξουν. Οι γυναίκες λατρεύουν αυτούς που νομίζουν ότι δεν μπορούν να έχουν. 

Κάνε τις κατάλληλες ερωτήσεις 
Αν μια γυναίκα σχηματίσει τη γνώμη ότι είσαι λίγο διαφορετικός από τους άλλους, θα σε αντιμετωπίζει έτσι εκτός και αν της αλλάξεις τη γνώμη. Αν δηλαδή έχεις καλλιεργήσει τη φήμη σου, σε πλησιάσει, και αρχίσεις να λες βλακείες, τα γκρέμισες όλα. Όποτε ερωτήσεις του τύπου "Ποιος τύπος άντρα σου αρέσει; "ή" Είμαι ο τύπος σου; "ή "Είσαι ελεύθερη ή έχεις σχέση", ξέχνα τες. Έκτος αν θες να γυρίσεις πίσω στο σημείο μηδέν. 

Μην βιάζεσαι 
Λένε ότι η απουσία κάνει την καρδιά να χτυπάει πιο δυνατά, και δεν υπάρχει πιο σωστή φράση για το πως λειτουργεί ένα γυναικείο μυαλό. Αν είσαι συνέχεια μαζί της ή αν δεν περιμένεις αρκετά μέχρι να κάνεις το πρώτο τηλεφώνημα, δεν υπάρχει καθόλου ανυπομονησία. Κι όταν δεν υπάρχει ανυπομονησία, δεν υπάρχει και κίνητρο να σε κυνηγήσει. 

Δώσε προσοχή με τον σωστό τρόπο 
Είναι γνωστό και σας το έχω πει χίλιες φορές, ότι οι γυναίκες λατρεύουν τους άντρες που τις προσέχουν. Πρέπει όμως να της δώσεις την προσοχή σου με το σωστό τρόπο. Ξέχνα τα ακριβά δώρα και τα καθημερινά κομπλιμέντα. Αντίθετα, πες της ότι την σκεφτόσουν σήμερα ή ότι την είδες στον ύπνο σου. Με λίγα λόγια δώσε της να καταλάβει ότι είναι στο μυαλό σου όταν δεν είναι δίπλα σου. Όσο θα εθίζεται σ' αυτό, τόσο θα το αναζητά. 

Μπες στο μυαλό της 
Για να κάνεις τις γυναίκες να σε κυνηγάνε, πρέπει να τις κάνεις να σε σκέφτονται και όχι να τις σκέφτεσαι. Ο πιο εύκολος τρόπος για να το πετύχεις αυτό είναι να αρνηθείς ή να αγνοήσεις τα πρώτα σημάδια που θα σου δώσουν. "Την Παρασκευή; Δεν ξέρω ακόμα. Έχω κάποια πραγματάκια να κάνω και δεν ξέρω τι ώρα θα ξεμπερδέψω." Μην ξεχνάς. Θέλει θυσίες για να γίνεις περιζήτητος. 

Κάνε το τεστ 
Πρόσεχε γιατί αυτό το βήμα είναι ζωτικής σημασίας. Ήρθε η ώρα να αντιστρέψεις τους ρόλους. Πρέπει να τους δώσεις να καταλάβουν ότι εσύ είσαι αυτός που θα διαλέξει και όχι εκείνες. Άμα σε πλησιάσουν, πρέπει να κάνεις τις κατάλληλες ερωτήσεις. "Τι είναι αυτό που σε κάνει πιο ενδιαφέρουσα από τις άλλες γυναίκες;" ή "Τι πιστεύεις ότι θα μου άρεσε σ' εσένα, πέρα από την εμφάνισή σου;". Κι αν όλα αυτά τα ρωτήσεις μ' ένα παιχνιδιάρικο τρόπο και με μπόλικο χιούμορ, είναι εγγυημένο ότι θα πέσει στην παγίδα του κυνηγητού. 

Δούλεψε το χιούμορ σου 
Δεν το λέω μόνο εγώ, αλλά όλες οι γυναίκες. Το χιούμορ είναι το πιο γρήγορο μονοπάτι για να φτάσεις στον προορισμό σου. Αν στην πρώτη επαφή, καταφέρεις και κάνεις μια γυναίκα να γελάσει, έχεις πάρα πολλές πιθανότητες να την κάνεις να σκέφτεται. Στρώσου λοιπόν και δούλεψέ το! 

Κράτα κλειστά τα χαρτιά σου 
Αυτή είναι η καλύτερη συμβουλή απ' όλες, μιας κι έτσι βάζεις εκείνη να κάνει όλη τη δουλειά. Πως; Όταν πρωτογνωρίζεις μια γυναίκα, μην ανοίγεσαι. Ας πούμε μην πεις τ' όνομα σου αν δεν σε ρωτήσει ή χρησιμοποίησε την μαγική λέξη "ίσως". Το σασπένς και το μυστήριο θα κάνουν την δουλειά για σένα. 

Σταμάτα να κυνηγάς 
Ο Νο1 και ο σημαντικότερος κανόνας του παιχνιδιού. Αν θες να σε κυνηγάνε, σταμάτα να κυνηγάς. Αλλιώς θα το ρίξετε και οι δύο στο κυνηγητό και μετά συνήθως ακολουθεί και το κρυφτό. 




Διατηρήστε τον γάμο σας ευτυχισμένο...!!!!

Ο γάμος ειδικότερα στις μέρες μας, λόγω του καθημερινού άγχους και της έλλειψης του χρόνου, εξαιτίας του γρήγορου ρυθμού ζωής, τείνει να υποβιβάζεται σαν αξία. Μήπως όμως υπάρχουν λύσεις που περιμένουν να τις εφαρμόσουμε; 

*Θες να γίνουμε φίλοι;
Καλός ο έρωτας και το πάθος αλλά με τον άνθρωπο που θα επιλέξετε να περιδιαβείτε τα μονοπάτια της ζωής θα πρέπει να περνάτε καλά, να συζητάτε καλά, να αλληλοστηρίζεστε, να αλληλοσυγχωρήστε. Με λίγα λόγια, είναι σημαντικό ο σύντροφος σας να μπορεί να είναι και φίλος σας, να αισθάνεστε ασφάλεια μαζί του αλλά και να διασκεδάζετε πραγματικά. 

Θα εκτιμήσετε αυτήν την κατάσταση όσο θα μεγαλώνετε και το σεξ αλλά και τα κοινωνικά σούρτα φέρτα θα μειώνονται. Τότε που ακόμη και καθισμένοι όλη μέρα στον καναπέ και την πολυθρόνα σας θα περνάτε καλά και θα αισθάνεστε πλήρεις. 

*Money issue, no honey issue
Τα οικονομικά είναι ένα ζήτημα που δυστυχώς μπορεί να φέρει ρήξη σε πολλές σχέσεις - φιλικές, οικογενειακές, ερωτικές. Αποτελεί ένα λεπτό ζήτημα που απαιτεί και λεπτούς χειρισμούς. Φροντίστε η διαχείριση του κοινού ταμείου αλλά και γενικότερα των εσόδων-εξόδων να είναι τέτοια που να μην χρειαστεί να προκληθεί καβγάς και έντονες διαμάχες. 

Σε αυτήν την κατηγορία, εντάσσονται και τα κληρονομικά ζητήματα - κόψτε εξ αρχής κουβέντες που θα ξεκινούν με την ρητορική ερώτηση «τι θα γίνει με αυτό το οικοπεδάκι της θείας σου στη Λούτσα;». 

Ευτυχώς στην Ελλάδα η ακραία λύση των προγαμιαίων συμβολαίων σπανίζει αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να διατηρείται τις οικονομικές ισορροπίες με τον σύντροφο σας. Οι καβγάδες για τα λεφτά μπορεί να προκαλέσουν βαριές κουβέντες που δύσκολα σβήνονται. 

*Μια ρημάδα μπουκιά
Η αλήθεια είναι ότι από τις 24 ώρες που έχει μια μέρα λίγες είναι αυτές που προσφέρονται για πραγματική κουβέντα ή έστω καυγά χωρίς άγχος - μια η δουλεία, μια τα παιδιά, μια ο ύπνος... Και σίγουρα μέσα σε αυτές τις ακατάλληλες στιγμές για οποιοδήποτε καυτό θέμα που θα προκαλέσει φασαρίες είναι η ώρα του φαγητού. 

Είναι μια κακή συνήθεια που δεν θέλουμε να μας συμβαίνει αλλά εμείς συχνά υποπίπτουμε. Το μόνο που καταφέρνουμε έτσι, βέβαια, είναι ο σύντροφος μας να μας αντιμετωπίζει ως υπερβολική και υστερική χωρίς να έχει ποτέ τη διάθεση να ακούσει την ουσία αυτών που λέμε. 

Ακόμη και οι τρόποι που επιλέγουμε να λύσουμε τις διαφορές μας είναι σημαντικοί στη διατήρηση της πολύχρονης ισορροπημένης συμβίωσης μας.
Η πολιτισμένη συζήτηση είναι από τα μεγαλύτερα κεκτημένα στα υγιή ζευγάρια. Προστατεύστε το. 

*Μετά τιμών
Στην πολύ ιδανική και κάπως ουτοπική κατάσταση οι δυο σύντροφοι πρέπει να συμπεριφέρονται σαν ο ένας να είναι επίτιμος καλεσμένος του άλλου. Με λίγα λόγια, είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί όλα τα χρόνια του γάμου μια ευγένεια ανάμεσα στο ζευγάρι. Η οικειότητα δεν σημαίνει ότι ξεχνάμε τη λεπτότητα και την ευγενική μας συμπεριφορά.

 Ακόμη και το να μας κρατά την πόρτα να περάσουμε πρώτες είναι κάτι. Και αν το μειώνεται στο μυαλό σας σκεφτείτε πόσο άσχημο θα σας φαινόταν αν έπαυε να ίσχυε αυτό η απλή, μικρή κίνηση. Η ευγένεια μαρτυρά το σεβασμό μας απέναντι στον άλλον. Γιατί το να χαθεί ο έρωτας όλοι το κατανοούμε αλλά ο σεβασμός είναι κάτι παραπάνω και όταν ο άλλος μας αντιμετωπίζει σαν εχθρό δεν είναι ό,τι καλύτερο. 

Ο σεβασμός και η ευγένεια διατηρούν ένα επίπεδο στη σχέση και προφυλάσσουν από ακραίες αντιδράσεις και συμπεριφορές σε δύσκολες στιγμές. 

*Ώρα για ρομάντζο
Επέτειοι και γιορτές είναι ευκαιρίες να ανανεώνετε τη σχέση σας. Μην τα θεωρείτε χαζομάρες και ξεπερασμένα. Το να ντυθείτε όμορφα και να ξεφύγετε από την καθημερινή ρουτίνα είναι από μόνο του ανανεωτικό για τη διάθεση σας. Δέστε το και σαν αφορμή να ξαναφλερτάρετε με τον σύντροφο σας, να μην δείτε για χιλιοστή φορά μια ακόμη ταινία στον καναπέ και να μην νιώσετε ένα ακόμη βράδυ εγκλωβισμένοι στους 4 τοίχους. 

Αντιμετωπίστε αυτά τα... έκτακτα ραντεβού σαν μια ευκαιρία να έρθετε κοντά με το σύντροφο σας, να μιλήσετε γλυκά και ήρεμα, να ξαναθυμηθείτε όλα αυτά που σας ενώνουν. Αν τα οικονομικά σας το επιτρέπουν, δοκιμάστε και τις αποδράσεις του σαββατοκύριακου. Οι δεσμοί του γάμου σας ισχυροποιούνται και είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε κάθε εμπόδιο. 

*Η ελευθερία μάς φέρνει κοντά
Εδώ δεν υπάρχουν πολλά να πει κανείς και ούτε χρειάζονται πολλά επιχειρήματα. Το να έχει ο καθένας το χρόνο και το χώρο του είναι το καλύτερο φάρμακο κατά της καταπίεσης και του μπουχτίσματος. Είναι ο πιο ανώδυνος τρόπος να διατηρηθεί το ενδιαφέρον του ενός για τον άλλον χωρίς τίποτα να φαντάζει καταναγκαστικό και βαρύ. Όταν είμαστε ευτυχείς και πλήρεις ξέρουμε να είμαστε και δοτικοί και συναισθηματικά γενναιόδωροι. 




Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Τα 10 χειρότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στα μαλλιά σας...!!!!

Όλοι θέλουν να έχουν πανέμορφα, δυνατά και λαμπερά μαλλιά. Αν και ο κύριος τρόπος για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι μια ισορροπημένη διατροφή και καλή φροντίδα των μαλλιών, θα θέλαμε να σας δείξουμε μερικά πράγματα που μπορεί να κάνετε εσφαλμένα χωρίς καν να το γνωρίζετε. Θα έπρεπε καλύτερα να αποφύγετε τα πράγματα σε αυτή τη λίστα για να διατηρήσετε τα μαλλιά σας υγιή. 

1. Περιμένετε πάρα πολύ για να καθαρίσετε τις άκρες ή να κουρευτείτε 
                                  © depositphotos 
Εάν έχετε σπασμένα, φριζαρισμένα μαλλιά, αν φαίνονται ακατάστατα και δεν έχουν σχήμα πια, εάν τα μαλλιά σας μπερδεύονται εύκολα ή έχουν πολλούς κόμπους – πιθανόν να έχετε καθυστερήσει για το ραντεβού σας, ειδικά αν θέλετε να έχετε μακριά μαλλιά. Τα μαλλιά σας θα είναι μακρύτερα, εάν τα κόβετε σε τακτική βάση. Όχι επειδή τα μαλλιά σας θα μεγαλώσουν γρηγορότερα, αλλά επειδή οι άκρες δεν θα χωρίζουν και δεν θα σπάνε. 

Λύση: Επισκεφθείτε τακτικά το κομμωτήριο. 

2. Βάφετε τα μαλλιά σας μόνες σας 
                                 © depositphotos 
Το να βάφετε μόνες σας τα μαλλιά σας για πολλές περιπτώσεις είναι ένα πρακτικό ζήτημα, αλλά για κάτι τέτοιο θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία κομμωτή. Πιθανότατα, τελικά θα πάτε σε ένα κομμωτήριο ούτως ή άλλως, αλλά θα είναι πολύ πιο δύσκολο και δαπανηρό να διορθώσετε ό, τι έχετε κάνει. Αφήστε τους επαγγελματίες να το χειριστούν από την αρχή. 

Λύση: ραντεβού με το κομμωτήριο. 

3. Βούρτσισμα ή στάιλινγκ σε βρεγμένα μαλλιά 
                                  © depositphotos 
Όταν τα μαλλιά σας είναι βρεγμένα, είναι πολύ λεπτά και πιο επιρρεπή στην θραύση. Μπορείτε να πειραματιστείτε λίγο για να το ελέγξετε την επόμενη φορά που θα πλύνετε τα μαλλιά σας. Επιλέξτε μια τούφα (μόνο μια, δεν θέλουμε να μείνετε φαλακρές) και προσπαθήστε να σπάσετε τις τρίχες. Θα διαπιστώσετε ότι σπάνε πολύ πιο εύκολα σε σύγκριση με τα στεγνά μαλλιά. Η βούρτσα κάνει το ίδιο πράγμα, αλλά αντί μιας τρίχας σπάει εκατοντάδες. 

Η θερμότητα από ζεστά εργαλεία (ισιωτικό σίδερο, ψαλίδι για μπούκλες) κάνει το νερό να εξατμίζεται εκτενώς και, όπως όλοι μαθαίνουμε στο σχολείο, το νερό εξαπλώνεται με την εξάτμιση, σπάζοντας τα μαλλιά σας. Χρησιμοποιώντας τα ζεστά εργαλεία είναι σαν να τηγανίζετε τα μαλλιά σας για να ολοκληρώσετε τη ζημιά. 

Λύση: αφήστε τα να στεγνώσουν πριν το βούρτσισμα και το στάιλινγκ και συνιστούμε επίσης την χρήση ορισμένων προϊόντων θερμικής προστασίας. 

4. Χρησιμοποιείτε βρώμικες βούρτσες 
                                © depositphotos 
Όταν βουρτσίζετε τα μαλλιά σας, πολλά νεκρά σωματίδια του δέρματος καταλήγουν στην βούρτσα σας, ακόμα κι αν δεν μπορείτε να τα δείτε. Το νεκρό δέρμα είναι το τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων, όλων των ειδών. Εκτός από το να είναι απλά αηδιαστικό, μπορεί να μεταφερθεί πίσω στο τριχωτό της κεφαλής σας εάν δεν πλένετε τακτικά τα μαλλιά σας. 

Λύση: πλύνετε τις βούρτσες σας ή βάλτε ιστό πάνω στη βούρτσα πριν χτενίσετε τα μαλλιά σας. Απομακρύνετε τον ιστό μετά το βούρτσισμα, αφήνοντας την ίδια τη βούρτσα καθαρή. 

5. Πλένετε τα μαλλιά σας πολύ συχνά και με πολύ ζεστό νερό 
                                 © depositphotos 
Οι αδένες στο τριχωτό της κεφαλής μας παράγουν φυσικά έλαια που είναι απαραίτητα για υγιή μπούκλες και το ζεστό νερό μπορεί να τα αφαιρέσει, κάνοντας τα μαλλιά σας ξηρά και εύθραυστα. Το συχνό λούσιμο τελικά θα κάνει το ίδιο πράγμα. Οι κομμωτές συνιστούν να πλένετε τα μαλλιά σας δύο φορές την εβδομάδα ή τρεις φορές εάν έχετε πολύ λιπαρά μαλλιά. 

Λύση: Μην πλένετε τα μαλλιά σας καθημερινά και χρησιμοποιείτε μόνο χλιαρό νερό. 

6. Μη χρησιμοποιείτε μαλακτική ή την χρησιμοποιείτε αντί για σαμπουάν 
                                   © depositphotos 
Τα σαμπουάν και τα μαλακτικά είναι τελείως διαφορετικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται για διαφορετικούς σκοπούς και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το ένα το άλλο. Τα σαμπουάν καθαρίζουν, τα μαλακτικά ενυδατώνουν. Εδώ είναι μια απλή σύγκριση: Το αυτοκίνητό σας χρειάζεται και βενζίνη και λάδια, όχι το ένα ή το άλλο. 


Αυτά είναι δύο διαφορετικά προϊόντα και το αυτοκίνητό σας δεν θα το εκτιμήσει εάν ρίχνετε βενζίνη όπου πρέπει κανονικά να μπαίνουν τα λάδια. Το ίδιο ισχύει και για τα μαλλιά σας: εάν χρησιμοποιείτε μαλακτικό αντί για σαμπουάν ή δεν το χρησιμοποιείτε καθόλου, το κρανίο δεν θα σας πει «ευχαριστώ». Αν και η ζημιά δεν θα είναι τόσο δαπανηρή σε σύγκριση με το αυτοκίνητο… φυσικά. 

Λύση: Χρησιμοποιήστε και τα δύο, πρώτα σαμπουάν και στη συνέχεια την μαλλακτική. 

7. Δεν αλλάζετε προϊόντα, όταν τα μαλλιά σας αλλάζουν 
                                  © depositphotos 
Υπάρχουν πολλά διαφορετικά προϊόντα στην αγορά αυτές τις μέρες – για λεπτές, χοντρές, βαμμένες, ταλαιπωρημένες τρίχες και πολλά άλλα. Έχουν ελαφρώς διαφορετικά συστατικά ανάλογα με το σκοπό. 

Εάν τα μαλλιά σας έχουν αλλάξει, θα πρέπει να αλλάξετε και τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε. Ας κάνουμε μια σύγκριση αυτοκινήτων και πάλι. Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν πρέπει να βάζετε βενζίνη σε 4WD ντίζελ. Γιατί λοιπόν θα χρησιμοποιούσατε σαμπουάν για λιπαρά μαλλιά εάν έχετε ξηρά; 

Λύση: καιρός για ψώνια. 

8. Βουρτσίζετε τα μαλλιά σας πάρα πολύ συχνά και το κάνετε από τις ρίζες 
                                     © depositphotos 
Αν βουρτσίζετε τα μαλλιά σας από τις ρίζες, καταλήγετε στη δημιουργία ενός τεράστιου κόμπου και τραβάτε πολλά μαλλιά. Κάνοντας το αυτό αποδυναμώνει επίσης τις ρίζες. Το υπερβολικό βούρτσισμα προκαλεί παρόμοιες ζημιές. Σε γενικές γραμμές, μην διορθώσετε κάτι αν δεν χρειάζεται διόρθωση. Με άλλα λόγια, μην βουρτσίζετε τα μαλλιά σας αν δεν χρειάζεται πραγματικά να τα βουρτσίσετε. 

Λύση: Ξεκινήστε πάντα το βούρτσισμα των μαλλιών σας από τις άκρες και προχωρήστε προς τις ρίζες, χτενίζοντας τους κόμπους κατά μήκος της διαδρομής (και μην το παρακάνετε). 

9. Πιάνετε τα μαλλιά σας σφιχτά πολύ συχνά 
                                   © depositphotos 
Εάν πιάνετε τα μαλλιά σας πολύ σφιχτά πολύ συχνά, μπορεί τελικά να τα βλάψει γιατί κυριολεκτικά τραβάτε τα μαλλιά σας από τις ρίζες. Εάν μια αλογοουρά είναι το προτιμώμενο στυλ σας, αποφύγετε τα λαστιχάκια μαλλιών με τα μεταλλικά μέρη ή αλλάξτε καθημερινά το ύψος της κοτσίδας, άλλοτε σε πιο ψηλό και άλλοτε σε πιο χαμηλό. 

Λύση: Πιάνετε τα μαλλιά σας περιστασιακά, αλλά όχι κάθε μέρα. 

10. Εκθέτετε πολύ τα μαλλιά σας στον ήλιο 
                                 © depositphotos 
Κανονικά, αν σκοπεύουμε να περάσουμε πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, θυμόμαστε να χρησιμοποιούμε αντηλιακό, αλλά συχνά ξεχνάμε να προστατεύουμε τα μαλλιά μας. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο βλάπτει όχι μόνο το δέρμα, αλλά και τα μαλλιά σας. Εάν τα μαλλιά σας είναι πολύ ξεθωριασμένα, φαίνονται ξερά και οι άκρες σας είναι σπασμένες, τότε η UV ακτινοβολία είναι πιθανώς υπεύθυνη για αυτό. 

Λύση: φορέστε ένα καπέλο ή ένα μαντήλι.




11 συνήθειες για να παραμείνετε υγιείς και ελκυστικοί με ελάχιστη προσπάθεια...!!!!

Μπορείτε να βρείτε εκατοντάδες συμβουλές στο διαδίκτυο, σχετικά με το πώς να παραμείνετε υγιείς και ελκυστικοί: μετρήστε θερμίδες, κάντε πολλά αθλήματα, φάτε λιγότερο και ούτω καθεξής. Αλλά οι επιστήμονες έχουν διαφορετική οπτική γωνία. 

Σήμερα θα μάθετε 14 επιστημονικά αποδεδειγμένες συμβουλές, που θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε υγιείς με λίγη προσπάθεια. Παρακάτω θα βρείτε μερικές λιγότερο προφανείς συμβουλές για να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το σώμα σας λεπτό, υγιές και ελκυστικό για πολλά χρόνια. 

#1 Σταματήστε να μετράτε τις θερμίδες 
Η υψηλή ποιότητα των τροφίμων, είναι πιο σημαντική από τις θερμίδες. Μια μελέτη 20 ετών, έδειξε ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα ζαχαρούχα ποτά, προκαλούν το μεγαλύτερο κέρδος βάρους. Επομένως, δώστε προσοχή όχι στο πόσες θερμίδες υπάρχουν στο φαγητό σας, αλλά στο πόσο υγιεινό είναι. 

#2 Γεμίστε το μισό σας πιάτο με λαχανικά 
© Whiterabbit83 / depositphotos.com © olhaafanasieva / depositphotos.com © Whiterabbit83 / depositphotos.com © olhaafanasieva / depositphotos.com 

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πηγές ινών, νερού και χρήσιμων μικροστοιχείων. Έρευνες έχουν δείξει ότι αν βάζετε πολλά λαχανικά και φρούτα στο πιάτο σας, η υγεία σας βελτιώνεται. Το ίδιο πράγμα λειτουργεί και για τα σούπερ μάρκετ: αν το μισό καλάθι αγορών σας είναι γεμάτο με φρούτα και λαχανικά, βρίσκεστε στα μισά του δρόμου για να είστε υγιείς. 

#3 Φάτε ό, τι θέλετε και όποτε θέλετε 
Μερικές φορές αποφασίζουμε να αποφύγουμε τα αγαπημένα μας προϊόντα για λίγο, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό για πάντα, και τότε τρώμε περισσότερο και παίρνουμε βάρος. Για να παραμείνουμε πάντα δυνατοί και υγιείς, πρέπει να τρώμε ό, τι θέλουμε και να απολαμβάνουμε κάθε κομμάτι χωρίς να αισθανόμαστε ένοχοι. Ξεχάστε την ιδέα πως δεν πρέπει να σκέφτεστε το αγαπημένο σας φαγητό. 

#4 Χρησιμοποιήστε τον «κανόνα των 2 δαγκωματιών» 
© MichaelJayFoto / depositphotos.com © Andrey_Kuzmin / depositphotos.com © MichaelJayFoto / depositphotos.com 

Αν θέλετε να φάτε κάτι ανθυγιεινό, παραπλανήστε το μυαλό σας με αυτό τον τρόπο: Φάτε 2 μπουκιές, πιείτε ένα ποτήρι νερό και έπειτα, δαγκώστε ξανά. Θα νιώσετε γρηγορότερα πως είστε πλήρεις. 

#5 Ξεκινήστε την ημέρα σας με πρωτεΐνες 
Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, μειώνουν τα επίπεδα της «ορμόνης της πείνας» της γκρελίνης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα αβγά, το στήθος κοτόπουλου και το γιαούρτι, μπορούν να σας βοηθήσουν πιο αποτελεσματικά να αισθανθείτε πλήρεις μέχρι το μεσημεριανό γεύμα, από ένα πρωινό με υδατάνθρακες. 

#6 Περπατήστε 2 λεπτά κάθε ώρα 
Αν πρέπει να κάθεστε ενώ εργάζεστε, θέστε ως κανόνα να περπατάτε 1-2 λεπτά για κάθε ώρα που περνάτε καθισμένοι. Μπορείτε πάντα να βρείτε έναν λόγο να επισκεφθείτε ένα διαφορετικό τμήμα, να ανεβείτε στον επάνω όροφο ή να βγείτε έξω για ένα λεπτό. Αυτό θα σας βοηθήσει να παραμείνετε ενεργοί όλη την ημέρα. 

#7 Μην τρώτε ποτέ σνακ από τη συσκευασία τους 
© ljsphotography / depositphotos.com © coolfonk / depositphotos.com 

Μπορείτε να φάτε γρήγορα μια τεράστια ποσότητα από πατατάκια, μπισκότα ή καραμέλες από ένα μεγάλο πακέτο, σε 5 λεπτά. Βάλτε τα σνακ σε ένα πιάτο ή σε μικρότερες συσκευασίες. Αυτό θα σας βοηθήσει να ελέγξετε πόσα έχετε φάει και πότε πρέπει να σταματήσετε. 

#8 Χρησιμοποιήστε τον «κανόνα των 10 λεπτών» 
Αυτός ο κανόνας λειτουργεί για κάθε καλή συνήθεια. Αν θέλετε να κοιμηθείτε πιο νωρίς, πάτε για ύπνο 10 λεπτά νωρίτερα από όσο είχατε προγραμματίσει αρχικά. Αν θέλετε να κάνετε γιόγκα αλλά δεν μπορείτε να βρείτε ελεύθερο χρόνο, αρχίστε με 10 λεπτά την ημέρα. 

#9 Επιλέξτε μεγάλα γεύματα 
© mandrixta / depositphotos.com © studioM / depositphotos.com 

Ένας καθηγητής από την Πενσυλβάνια, έκανε μια μελέτη και κατέληξε στο εξής συμπέρασμα : Οι μεγάλες μερίδες ή τα γεύματα που περιέχουν πολύ νερό, είναι ένας πολύ καλός τρόπος να μην παραφάμε. Ένα μεγάλο μπολ σαλάτας θα γεμίσει το στομάχι σας πολύ πιο γρήγορα από μια χούφτα καρύδια, και αυτό θα σας κάνει να νιώσετε πλήρεις. 

#10 Μειώστε την κατανάλωση ζάχαρης 
Μια τεράστια ποσότητα ζάχαρης στο φαγητό, αυξάνει τις πιθανότητες να εμφανίσετε διαβήτη τύπου 2. Επίσης, οδηγεί στην παχυσαρκία. Οι ειδικοί σε θέματα υγείας συνιστούν για την καθημερινή κατανάλωση ζάχαρης : 6 κουταλιές για τις γυναίκες και 9 για τους άνδρες. 

#11 Να είστε εγωιστές 
Το να είστε εγωιστές, σημαίνει να σκέφτεστε πως είστε το πιο σημαντικό άτομο. Η ειδική διατροφολόγος Ανν Φλέτσερ, συνιστά να βάζετε και να ενδιαφέρεστε πρώτα για τον εαυτό και το σώμα σας. Να είστε ιδιοτελείς : σταματήστε να δίνετε τα πάντα στους άλλους και κάντε κάτι για τον εαυτό σας πρώτα. 

#12 Μετακινήστε το γραφείο σας πιο κοντά στο παράθυρο 
© AntonMatyukha / depositphotos.com © AntonMatyukha / depositphotos.com 

Μια έρευνα δείχνει πως το ηλιακό φως, επηρεάζει θετικά την ποιότητα του ύπνου και την παραγωγικότητά σας. Για να είστε υγιείς, βρείτε ένα τρόπο να εργάζεστε σε έναν καλά φωτισμένο χώρο. 

#13 Πίνετε ζεστά ροφήματα 
Τα ζεστά ροφήματα μειώνουν την ποσότητα των μεταβολικών απεκκρίσεων, οπότε η διαδικασία γήρανσης επιβραδύνεται. Το τσάι ή ένα ποτήρι ζεστό νερό (ιδανικά 30 λεπτά πριν το γεύμα), επιταχύνουν την πέψη, αυξάνουν την παραγωγικότητα του μεταβολισμού και βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος. 

#14 Μην βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά το φαγητό 
© ara245 / depositphotos.com © Noedelhap / depositphotos.com 

Οι ειδικοί δεν συνιστούν το βούρτσισμα των δοντιών αμέσως μετά το φαγητό. Πρέπει να το κάνετε τουλάχιστον 30 λεπτά μετά. Αν έχετε φάει ή έχετε πιει κάτι ξινό, μην βουρτσίζετε τα δόντια σας αμέσως μετά, ώστε να μην βλάψετε το σμάλτο.




Είναι ψευδοεπιστήμη ο Βιοσυντονισμός και η Κβαντική θεραπεία...!!!!

Στην εποχή μας, που οι νεώτερες φυσικές επιστήμες, όπως η κβαντική φυσική, έχουν αποδείξει ξεκάθαρα και απόλυτα τεκμηριωμένα, ότι η ύλη και κάθε τι το υλικό-οργανικό, όπως εμείς, είναι απλά πλάνη των αισθήσεων και ψευδαισθητικό νοητικό κατασκεύασμα του ανθρώπινου εγκεφάλου, το να υπάρχουν άνθρωποι και ειδικότερα οι (θεωρούμενοι) επιστήμονες, που εννοούν ακόμη να μην αντιλαμβάνονται την έξω και πέρα από την οργανική ύλη υπόσταση του ανθρώπου, μοιάζουν με τους αδαείς εκείνους που κάποτε θεωρούσαν ότι ζούσαν σε μία επίπεδη λεκάνη και όχι σε μία στρογγυλή γη!

Η μεγάλη εγγενής παθογένεια του ανθρώπου είναι το να ταμπουρώνεται πίσω από κατεστημένες πεποιθήσεις και δοξασίες και να μην μπορεί να αντιληφθεί το ευρύτερο πεδίο της ζωής, του κόσμου και της ύπαρξής του της ίδιας. 

Έτσι γίνεται εύκολα υποχείριο διαφόρων συστημάτων που τον κρατούν υπόδουλο, ώστε να τον εκμεταλλεύονται και ενώ βαυκαλίζεται ότι η ζωή του γίνεται καλύτερη δεν αντιλαμβάνεται ότι διολισθαίνει συνεχώς στην άβυσσο της καταστροφής και οι ορίζοντες για μία ανθρώπινη ευημερία και ευζωία κλείνουν συνεχώς όλο και περισσότερο. 

Ειδικότερα στον ευαίσθητο χώρο της υγείας, αυτοί που πεισματικά αντιμετωπίζουν τον άνθρωπο σαν μία υλική-οργανική κατασκευή-μηχανή και δεν θέλουν να βλέπουν την ολιστική φύση του ανθρώπου, την ενεργειακή-κυματική οντότητά του δηλαδή, που είναι αναπόστατο μέρος μιάς ενιαίας άπειρης Ενότητας-Ολότητας, δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία στον άνθρωπο και εξ' αυτού του λόγου προκύπτουν τα πολλαπλά αδιέξοδα στα οποία έχουν περιέλθει οι σημερινές συμβατικές επιστήμες της υγείας. 

Έτσι στα πλαίσια του σκοταδισμού που έχει επιβληθεί από τις κραταιές και εγκατεστημένες αντιλήψεις, όπως και τα κάθε είδους συμφέροντα που λυμαίνονται τον άνθρωπο, επιστήμες και θεραπευτικές παρεμβάσεις, όπως ο βιοσυντονισμός (εφαρμογή παλλόμενων ηλεκτρομαγνητικών πεδίων-PEMF) .

και η κβαντική θεραπεία που κατευθύνονται στην ίδια την ουσιαστική φύση του ανθρώπου με σκοπό να αποκαταστήσουν την πρωτογενή αιτία των διαταραχών της υγείας, χαρακτηρίζονται εύκολα "ψευδείς" και ας είναι οι μόνες που έχουν να κάνουν με την "αλήθεια". 

Αλλά η μεγάλη ανατροπή έχει ήδη ξεκινήσει, αφού διάσημοι επιστήμονες του χώρου της υγείας και συγγραφείς της εποχής μας, όπως οι D. Chopra, B. Lipton, J. Dispenza και R. G. Hamer, πρεσβευτές της κβαντικής θεραπείας, αλλά και άλλοι ερευνητές, όπως οι P. Gariaev και C. Ventura που έδειξαν ότι μπορούμε να... 

επιδρούμε στο DNA μας, στρέφοντάς τα κύτταρά μας προς την υγεία, ή την ασθένεια, είτε με κβαντική, είτε με ενεργειακή επίδραση (εισαγωγή στο DNA πληροφοριών κυματικής-ηλεκτρομαγνητικής φύσης), έχουν ανοίξει τον δρόμο, δείχνοντας ότι...

η ουσιαστική και αποτελεσματική θεραπεία πρέπει να κατατείνει στην αποκατάσταση της διαταραγμένης βαθύτερης και αληθινής ουσίας του ανθρώπου, που δεν είναι άλλη από τη νοητική-ενεργειακή του υπόσταση, έξω τελείως από τις κατεστημένες αντιλήψεις που αντιμετωπίζουν τον άνθρωπο κυρίως ως υλική-οργανική οντότητα. 

Στον ίδιο ακριβώς δρόμο βρίσκεται και η μέθοδος του βιοσυντονισμού που δείχνει, μέσω εκατοντάδων επιστημονικών αναφορών, να αποτελεί τη νέα μεγάλη ελπίδα στον πολύπαθο χώρο της υγείας, αφού και αυτή κατευθύνεται στην εξισορρόπιση του ενεργειακού υποβάθρου του ανθρώπου, δηλαδή στην πρωτογενή αιτία των ασθενειών, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα αποτελεσματική θεραπεία. 

Για του λόγου το αληθές, δεν έχει κάποιος παρά να βάλει τον όρο PEMF (Pulsed Electromagnetic Fields) σε μία "μηχανή αναζήτησης" στο διαδίκτυο, για να διαπιστώσει την κοσμογονία που επιτελείται στις επιστήμες του χώρου της υγείας τα τελευταία χρόνια και έτσι να πάψει να ταμπουρώνεται πίσω από ψευδεπίγραφες αλήθειες και να αναμασάει τα τετριμμένα, αποπροσανατολιστικά και προ πολλού ξεπερασμένα βιοσυντονισμός-ψευδοεπιστήμη, βιοσυντονισμός-Morell-Σαϊεντολογία κλπ. 

Είναι πραγματικά πέραν πάσης λογικής, ενώ έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι οι διαταραχές υγείας εδράζονται κυρίως στην αλλοιωμένη μνήμη του DNA των κυττάρων, που λειτουργεί σαν υπολογιστής και ανταλλάσσει συνεχώς πληροφορίες με την Ολότητα, υπό τύπον ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων-πληροφοριών, όπως οι υπολογιστές στο παγκόσμιο διαδίκτυο, να υπάρχουν "επιστήμονες" του χώρου της υγείας, πιστοί υπηρέτες του κατεστημένου συστήματος, καθώς... 

και "ορντινάτσες"-"παπαγαλάκια" τους, που επιμένουν πεισματικά στις "κοπτοραπτικές" παρεμβάσεις στα οργανικά συστήματα και στην χορήγηση τοξικών ουσιών, που πολλές φορές, αντί να ρυθμίσουν, απορρυθμίζουν την ουσιαστική υπόσταση του ανθρώπου και συνεπώς την υγεία του. 

Αν θέλει να λέγεται και να είναι κάποιος επιστήμονας και μάλιστα του χώρου της υγείας, είναι υποχρεωμένος να διευρύνει επιστημονικά συνεχώς τους ορίζοντές του, κατ' εξοχήν μάλιστα σήμερα, που οι σύγχρονες φυσικές επιστήμες έχουν ανατρέψει τα πάντα και συνεπώς όλα όσα αποτελούσαν στερεότυπη και εδραιωμένη πεποίθηση-γνώση του ανθρώπου. 

Έτσι μόνο, ο επιστήμονας του χώρου της υγείας θα γίνει πραγματικός θεραπευτής, θα προσφέρει αγαθή υπηρεσία στον πάσχοντα συνάνθρωπο, θα συνεισφέρει στην Παγκόσμια Ενότητα και θα είναι και αυτός ένας "Κολόμβος" που δείχνει ότι η γη είναι στρογγυλή και όχι επίπεδη! Και ας μην ξεχνάμε, ότι το μόνο που μένει από όλους μας είναι μόνο η "αγαθή μνήμη" (Δ. Λιαντίνης). 




Δρ Ιωάννης Δαύρος 

Εμείς δημιουργούμε την ασθένεια και εμείς μπορούμε να τη θεραπεύσουμε...!!!!

Η ασθένεια στην πραγματικότητα είναι ένα μήνυμα που έρχεται από τον εσώτερο εαυτό μας και μας φέρνει την πληροφορία ότι κάτι κάνουμε λάθος και ότι πρέπει επειγόντως να αλλάξουμε τις σκέψεις μας και συνειδητά να επιλέξουμε να είμαστε με το μέρος της ζωής και όχι με το μέρος της φθοράς και της απώλειας.

Αν υποφέρουμε σωματικά και το σώμα μας ασθενεί, αυτό σημαίνει ότι βρισκόμαστε σε ψυχική ανισορροπία και μας υποδεικνύει ότι υπάρχει κάτι στη συνειδητότητά μας που πρέπει να το ψάξουμε, να το αναγνωρίσουμε και να το αλλάξουμε. 

Δηλαδή πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι ασθένειες είναι αντανακλάσεις των εσωτερικών μας σκέψεων και συναισθημάτων. Με άλλα λόγια, το σώμα μας συνεχώς μας μιλά και εκφράζει την εσωτερική μας κατάσταση, δηλαδή είναι ο καθρέφτης των σκέψεων, των συναισθημάτων και των πεποιθήσεών μας και μας στέλνει συνεχώς μηνύματα για την απώτερη ισορροπία μας. 

Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι ο πατέρας της Ιατρικής Ιπποκράτης δεν εντόπιζε τη νόσο στα όργανα, αλλά θεωρούσε ότι η αρρώστια αποτελεί μια ενιαία ψυχοσωματική οντότητα και ότι ξεκινάει πρώτα από την ψυχή. 

Οι πραγματικές αιτίες των ασθενειών είναι οι εσωτερικές συγκρούσεις, τα αρνητικά συναισθήματα και οι αρνητικές σκέψεις που δημιουργούν εσωτερική δυσαρμονία και στο αδιέξοδο που προκύπτει το σώμα βρίσκει σαν λύση την αρρώστια. 

Έτσι λοιπόν μπορούμε να πούμε γενικά ότι η ασθένεια είναι στην ουσία μια κραυγή του εσωτερικού εαυτού μας για αγάπη, αρμονία και ενότητα και ότι η ουσιαστική θεραπεία έρχεται πάντα από μέσα μας. Επίσης, επειδή δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τα πραγµατικά αίτια, θεωρούµε ότι το τυχαίο κυβερνά τη ζωή μας. 

Η εµφανιζόµενη, όμως, ασθένεια, όχι µόνο δεν είναι κάτι τυχαίο, αλλά στην ουσία είναι η κορυφή του παγόβουνου που ειδοποιεί έγκαιρα για το τι ακριβώς συµβαίνει βαθιά µέσα µας και η ψυχή, μέσω αυτής, βρίσκει τρόπο να επικοινωνήσει μαζί μας και να τραβήξει την προσοχή μας, ζητώντας απεγνωσμένα να σκύψουμε μέσα μας για να δούμε τί πραγματικά συμβαίνει και να αποκαταστήσουμε και πάλι την εσωτερική μας ισορροπία. 

Όποιο κι αν είναι το σύμπτωμα που εμφανίζεται στο σώμα μας, είναι σίγουρα ένα μήνυμα από την ψυχή μας, στο οποίο αν ανταποκριθούμε ανάλογα, τότε η ένταση του συμπτώματος θα υποχωρήσει. 

Aν αρπάξουμε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με την ψυχή μας, τότε πραγματικά μπορούμε να ελευθερωθούμε από αυτήν την κατάσταση και να προχωρήσουμε σε μια πιο αρμονική και υγιή ζωή. 

Η συνειδητοποίηση αυτή είναι ικανή να μας µετατρέψει και πάλι σε πρωταγωνιστές της ζωής µας και δημιουργούς του πεπρωμένου μας, έτσι ώστε στο τέλος να ξαναβρούµε και πάλι την χαμένη ισορροπία μας. 




Η Οργή είναι παροδική τρέλα : Οι Στωικοί γνώριζαν πως να την ελέγξουν...!!!!

Οι άνθρωποι θυμώνουν για διάφορους λόγους. Άλλες φορές για ασήμαντους και άλλες για πιο σοβαρούς. Αλλά, ως επί το πλείστον, η οργή αναδύεται για ασήμαντους λόγους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η American Psychological Association έχει ένα τμήμα της ιστοσελίδας της αφιερωμένο στη διαχείριση του θυμού. Είναι ενδιαφέρον ότι μοιάζει εξαιρετικά σαν μία από τις παλαιότερες πραγματείες σχετικά με το θέμα, «Περί Οργής», που γράφτηκε από τον στωικό φιλόσοφο Λεύκιο Ανναίο Σενέκα, τον 1ο αιώνα μ.Χ. 

Ο Σενέκας πίστευε ότι η οργή είναι μια παροδική τρέλα και ότι ακόμα και όταν δικαιολογείται, δεν πρέπει ποτέ να ενεργούμε βάσει αυτής, διότι, «αν και άλλα πάθη επηρεάζουν την κρίση μας, ο θυμός επηρεάζει τη λογική μας: τα άλλα έρχονται σε ήπιες επιθέσεις και μεγαλώνουν απαρατήρητα, αλλά ο νους μας βυθίζεται απότομα στην οργή. … 

Η έντασή της δεν ρυθμίζεται καθόλου από την προέλευσή της: γιατί ανέρχεται στα μεγαλύτερα ύψη από τις πιο ασήμαντες αφορμές». 

Το σύγχρονο ιδανικό περιβάλλον διαχείρισης του θυμού είναι το διαδίκτυο. Αν έχετε λογαριασμό στο Facebook ή στο Twitter ή γράφετε, διαβάζετε ή σχολιάζετε ένα blog, καταλαβαίνετε. 

Η έκφραση της οργής του κόσμου στα social media έχει φθάσει στα ύψη (ή πάτο, ανάλογα με την άποψή σας). 

Τι θα κάνατε αν βρισκόσασταν σε ένα δημόσιο μέρος και κάποιος ξεκινούσε να σας προσβάλλει με τον χειρότερο τρόπο; 

Ο Επίκτητος, ένας άλλος Στωικός φιλόσοφος που έζησε τον 2ο αιώνα και από δούλος έγινε δάσκαλος, νουθετούσε τους μαθητές του ως εξής : «Να θυμάστε ότι εμείς οι ίδιοι βασανίζουμε τους εαυτούς μας, εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε δυσκολίες για τους εαυτούς μας – δηλαδή, οι απόψεις μας. 

Για παράδειγμα, τι σημαίνει προσβλήθηκα; Αν σταθείτε σε έναν βράχο και τον προσβάλλετε τι θα καταφέρετε; Αν κάποιος απαντήσει σε μια προσβολή όπως ο βράχος, τι θα έχει κερδίσει ο υβριστής με την προσβολή του;». 

Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν απέναντι στις προσβολές; Να νοιώθετε σαν βράχος. Απλώς αγνοήστε τες. Φυσικά, η ανάπτυξη μιας τέτοιας στάσης απέναντι στις προσβολές απαιτεί χρόνο και εξάσκηση.

Μερικοί άνθρωποι λένε ότι ο θυμός είναι η σωστή απάντηση σε ορισμένες περιστάσεις, για παράδειγμα η αντίδραση στην αδικία και ότι – με μέτρο – μπορεί να αποτελέσει κινητήρια δύναμη δράσης. Αλλά ο Σενέκας θα απαντούσε ότι για να μιλάμε για μέτρο στον θυμό είναι σαν να μιλάμε για ιπτάμενους γαϊδάρους. 

Όσον αφορά τα κίνητρα, ο Στωικός τρόπος είναι ότι μεταφερόμαστε στη δράση με θετικά συναισθήματα, όπως η αίσθηση αγανάκτησης στην ύπαρξη μιας αδικίας ή μια επιθυμία να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο για όλους. Ο θυμός δεν είναι απαραίτητος και στην πραγματικότητα αποτελεί εμπόδιο. 

Η φιλόσοφος Martha Nussbaum έδωσε ένα σύγχρονο παράδειγμα σε ένα δοκίμιό της για τον Μαντέλα στο Aeon. Όπως περιγράφει την ιστορία, όταν ο Μαντέλα καταδικάστηκε σε 27 χρόνια φυλάκιση από την κυβέρνηση του Απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, ήταν εξοργισμένος, και φυσικά, όχι άδικα. Είχε διαπραχθεί μια τεράστια αδικία όχι μόνο εναντίον του ίδιου αλλά και εναντίον του λαού του γενικότερα. 

Κι όμως, κάποια στιγμή ο Μαντέλα συνειδητοποίησε πως με το να καλλιεργεί τον θυμό του και να επιμένει να βλέπει τους πολιτικούς του αντιπάλους ως υπάνθρωπα τέρατα, δεν οδηγούσε πουθενά. 

Έπρεπε να ξεπεράσει αυτό το καταστροφικό συναίσθημα για να προσεγγίσει την άλλη πλευρά, να χτίσει εμπιστοσύνη, αν όχι φιλία. Έγινε φίλος με τον ίδιο του τον φρουρό και τελικά το ρίσκο του απέδωσε, καθώς να επιβλέψει την ειρηνική μετάβαση σε μια καλύτερη κοινωνία, πράγμα που δυστυχώς σπάνια συμβαίνει. 

Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι μία από τις σημαντικότερες στιγμές στη μεταμόρφωσή του προέκυψε όταν ένας συγκρατούμενός του του έφερε λαθραία στη φυλακή αντίτυπο του «Εις Σεαυτόν» του Μάρκου Αυρήλιου, ενός ακόμα στωικού φιλοσόφου, που πίστευε πως αν κάποιος κάνει κάτι λάθος, τότε απλώς πρέπει «να του μάθεις, να του δείξεις το σωστό, χωρίς νεύρα». Αυτό ακριβώς έκανε κι ο Μαντέλα, και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. 

Παρακάτω είναι ένας σύγχρονος Στωικός οδηγός για να διαχειριστείτε τον θυμό σας, εμπνευσμένος από τις συμβουλές του Σενέκα : 

§ Εμπλέξτε τον προληπτικό διαλογισμό : σκεφτείτε ποιες καταστάσεις προκαλούν την οργή σας και αποφασίστε από πριν πώς να τις αντιμετωπίσετε. 

§ Ελέγξτε τον θυμό μόλις αισθανθείτε τα συμπτώματά του. Μην περιμένετε, αλλιώς θα ξεφύγει από τον έλεγχο. 

§ Να συναναστρέφεστε με γαλήνιους ανθρώπους, όσο το δυνατόν περισσότερο. αποφύγετε τις ευερέθιστους και τους νευρικούς. Οι διαθέσεις είναι μεταδιδόμενες. 

§ Παίξτε ένα μουσικό όργανο, ή κάντε κάποια οποιαδήποτε δραστηριότητα που χαλαρώνει το μυαλό σας. Ένα ήρεμο και ειρηνικό μυαλό δεν θυμώνει. 

§ Αναζητήστε περιβάλλοντα με ευχάριστα και ξεκούραστα χρώματα. Οι εξωτερικές συνθήκες έχουν πράγματι επιπτώσεις στις διαθέσεις μας. 

§ Μην συμμετέχετε σε συζητήσεις όταν είστε κουρασμένοι, τότε είστε πιο επιρρεπείς στον εκνευρισμό, ο οποίος μπορεί στη συνέχεια να κλιμακωθεί σε θυμό. 

§ Μην ξεκινάτε συζητήσεις όταν είστε διψασμένοι ή πεινασμένοι, για τον ίδιο λόγο. 

§ Χρησιμοποιήστε το αυτοσαρκαστικό χιούμορ, το κύριο όπλο μας ενάντια στον απρόβλεπτο χαρακτήρα του σύμπαντος, καθώς και στην προβλέψιμη κακεντρέχεια μερικών συνανθρώπων μας. 

§ Εξασκηθείτε στη διανοητική αποστασιοποίηση – αυτό που ο Σενέκας αποκαλεί «καθυστερώντας» την απάντησή σας – πάτε για μια βόλτα ή αποσυρθείτε στο μπάνιο, οτιδήποτε θα σας επιτρέψει να πάρετε μια ανάσα από μια τεταμένη κατάσταση. 

§ Αλλάξτε το σώμα σας για να αλλάξετε το μυαλό σας: σκοπίμως επιβραδύνετε τα βήματά σας, μειώστε τον τόνο της φωνής σας, επιβάλλετε στο σώμα σας τη συμπεριφορά ενός ήρεμου ατόμου. 

Πάνω απ’ όλα, να είστε επιεικείς με τους άλλους, ως ένα μονοπάτι για καλή διαβίωση. Οι συμβουλές του Σενέκα για την οργή έχουν αντέξει στο πέρασμα του χρόνου και καλά θα κάναμε όλοι να τις ακολουθήσουμε. 




Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε αρχικά στο Aeon από τον Massimo Pigliucci και αναδημοσιεύτηκε εδώ με άδεια Creative Commons. Μεταφράστηκε από το Visual Meditation. 

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Συνειδητότητα : Τι είναι και πώς βοηθά να γίνεις ευτυχισμένος...!!!!

Συνειδητότητα: Πώς βοηθά να είσαι ευτυχισμένος 
Πώς γίνεται να ακούσετε τις αρνητικές σκέψεις σας και ύστερα απλώς να τις αφήσετε να φύγουν; Ξέρουμε ότι η διαδικασία δεν είναι εύκολη. Όσο λοιπόν το προσπαθείτε, υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για να απαλύνετε τη ζημιά που προκαλούν οι αρνητικές σκέψεις. 

Συνειδητότητα είναι η ενέργεια του να μένεις στη στιγμή, να είσαι παρών σε ό,τι σε περιβάλλει και να έχεις επίγνωση του εαυτού. Έχει να κάνει με την αναγνώριση πραγμά­των που είναι ταυτόχρονα θετικά και αρνητικά, με την αποδοχή και την απομάκρυνσή τους 

Μπορεί ως πρακτική να φαίνεται κάπως άβουλη, αλλά πρόκειται για ψυχολογική και συμπεριφορική φιλοσοφία των ανατολικών χωρών που βασίζεται σε εκατοντάδες χρόνια μελετών. 

Η συνειδητότητα προτείνει να ενθαρρύνουμε τον εαυτό μας να δει τις σκέψεις ως σκέψεις και τα συναισθήματα μόνο ως συναισθήματα – είναι αυτό που είναι και δεν καθορίζουν ποιοι είμαστε. 

Αναγνωρίστε τα ως πρόσκαιρα ψυχικά γεγο­νότα που έρχονται και φεύγουν, κι όχι ως πλευρές του βαθύτερου είναι ας (δηλαδή, ενδογενή μέρη της προσωπικότητάς σας) ή ως αντανακλάσεις μιας αντικειμενικής αλήθειας (είστε απλώς άχρηστοι και αυτό το γνωρίζουν όλοι). 

Η συνειδητότητα ελαχιστοποιεί τη ζημιά που προκά­νουν οι άσχημες σκέψεις αλλάζοντας τη μορφή της σχέσης σας με αυτές, αφορά το να πάρετε τον έλεγχο του νου σας αντί να αφήνετε το μυαλό σας να σας ελέγχει – να αναγνωρίσετε τη σκέψη, να έχετε επίγνωση αυτής, αλλά ύστερα να την αφήσετε να φύγει και να μην την αναμασάτε 

Σύμφωνα με ένα άρθρο στο Frontiers in Human Neuroscience, έχει αποδειχτεί ότι με τη συνειδητότητα οι άνθρωποι ανακτούν τον έλεγχο εναντι της κατάθλιψης και των επιπέδων άγχους τους, και φαίνεται ακόμα ότι βοηθάει στις περιπτώσεις χρόνιου σωματικού άλγους. Προηγούμενες μελέτες έχουν καταδείξει ότι μπορεί να μειώσει την επανεμ­φάνιση της κατάθλιψης κατά 50%. 

Πρόκειται για μια διαδικασία στοχασμού που παρομοιάζεται με το ό κάθεστε στην όχθη ενός ρυακιού. Καθώς ένα φύλλο ή ένα κλωναράκι επιπλέει, μπαίνει στη συνειδητή επίγνωση. Παρατηρείτε το φύλλο, to προσέχετε, κι ύστερα αυτό ακολουθεί το ρεύμα και το χάνετε από τα άτια σας. 

Στην περίπτωση που δεν το καταλάβατε, το φύλλο αντιπροσωπεύει τις σκέψεις σας – τις αναγνωρίζετε και ύστερα τις αφήνετε να βγουν χωρίς να προσπαθείτε να τις αλλάξετε, να απομακρυνθείτε από αυτές ή να τις κρίνετε. Πρόκειται για έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο σκέψης και ύπαρξης, και είναι ένας ιδιαίτερα αποτελεσματικός τρόπος α να αισθανθούμε πιο ευτυχισμένοι. 

Αποκτήστε μεγαλύτερη συνειδητότητα 
Ένας απλός και καθημερινός τρόπος για να εξασκήσετε τη συνειδητό - τα είναι ο εξής: να είστε παρόντες κάθε στιγμή. 

Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να έχετε απόλυτη επίγνωση.οποιαδήποτε δουλειά κάνετε ή αναλαμβάνετε. Οποιαδήποτε. Μπορεί να τρώτε, να περπατάτε, να οδηγείτε ή να ντύνεστε. Κάνουμε τόσα πράγμα­τα στον αυτόματο πιλότο, που μπορεί να χαθούμε μέσα σε αυτό που κάνουμε. 

Πρέπει να αρχίσετε να αφιερώνεστε πλήρως σε ό,τι κάνετε και να χρησιμοποιείτε όλες σας τις αισθήσεις. Τι γεύση έχει, πώς μυρίζει, τι αίσθηση αφήνει, τι ακούτε και τι βλέπετε; 

Αν χρειάζεστε βοήθεια για να απαγκιστρωθείτε από οποιαδήποτε εξωτερική παρεμβολή, δοκιμάστε την προσέγγιση της εσωτερικής ομι­λίας. 

Πείτε στον εαυτό σας (ας πούμε, για παράδειγμα, ότι κάνετε μπάνιο) 

Εισπνέω. 

Ξέρω ότι κάνω μπάνιο. 

Εκπνέω. 

Νιώθω το ζεστό νερό να πέφτει στο δέρμα μου. 

Εισπνέω. 

Νιώθω τη γεύση του νερού. 

Εκπνέω. 

Το ακούω να πέφτει γύρω μου. 

Εισπνέω. 

Βλέπω τα περιστρεφόμενα σχέδια του ατμού να ανεβαίνουν γύρω από τα πόδια μου. 

Εκπνέω. 

Μυρίζω το άρωμα του σαμπουάν μου. 

Αν το κάνετε αυτό, θα αποκτήσετε συνείδηση, σωματικά και ψυχικά, του τι συμβαίνει την κάθε στιγμή. Πρόκειται για μια αποτελεσματική τεχνική στην οποία όσο περισσότερο εξασκείστε τόσο λιγότερες αρνητικές σκέψεις κάνετε. 




Απόσπασμα από το μικρό Βιβλίο της Χαράς. Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Μεταίχμιο για την ευγενική παραχώρηση του υλικού. 

Πώς η ενοχή «μασκαρεύεται» σε αγάπη και καταστρέφει μια σχέση ;

Η ενοχή είναι ένα συναίσθημα δεσμοφύλακας. Μέσα από την ψυχολογική τιμωρία του εαυτού μας, του δίνουμε το δικαίωμα να επαναλάβει το ίδιο λάθος αφού έχει εξιλεωθεί μέσα από το ψυχικό βασανιστήριο της ενοχής και έχει μεταβεί στην αθωότητα. Μέσα από αυτόν τον φαύλο κύκλο επαναλαμβάνει κανείς τις ίδιες συμπεριφορές. 

Οι ενοχές είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο καθένας μέσα σ’ έναν γάμο. 

Το παρελθόν της ανθρωπότητας και του γάμου είναι σε μεγάλο βαθμό στηριγμένο στις ενοχές. Έτσι, κάθε νέα γενιά είναι πιο φορτωμένη από την προηγούμενη. Οι πουριτανικές θρησκείες έχουν δηλητηριάσει τον αυθορμητισμό της ζωής με ενοχές καθώς έτσι χειρίζονται ευκολότερα τους ανθρώπους και τους μετατρέπουν σε σκλάβους των θεσμών. 

Πρόκειται για έναν μηχανισμό που στρέφει τους ανθρώπους ενάντια στον ίδιο τους τον εαυτό. Αν κάποιος είναι παντρεμένος και αισθανθεί συμπάθεια ή αν γοητευθεί από ένα άτομο του αντίθετου φύλου, θα νιώσει ενοχές, θα το εκλάβει ως αμαρτία. Η ζωή όμως έχει τον δικό της ρυθμό, τη δική της μελωδία. 

Οι ενοχές είναι ένα παιχνίδι του Εγώ, όπου το ένα μέρος του εαυτού στρέφεται εναντίον του άλλου, ακριβώς επειδή μόνον έτσι μπορεί να επιβιώσει το Εγώ – μέσα από τη σύγκρουση. 

Το να ελευθερωθεί κανείς από τις ενοχές σημαίνει ότι θα απελευθερωθεί από το βάρος του παρελθόντος. Αυτό που θα μας απελευθερώσει είναι η συνειδητότητα – μόνο η συνειδητότητα θα μπορέσει να βάλει σε τάξη το Εγώ μας χωρίς να οδηγηθούμε σε μια ατελή ελευθερία, μια ελευθεριότητα. 

Η συνείδηση δίνει τη λύση διότι, δίχως ενοχές, δε σε ενδιαφέρει ούτε να είσαι άγιος ούτε αμαρτωλός. 

Κερδίζεις το δικαίωμά να αφήσεις τον εαυτό σου να ζήσει φυσιολογικά, και να γίνει άνθρωπος όχι μέσα από την υποταγή και την πειθαρχία αλλά με το να αποδεχτεί ολοκληρωτικά την αταξία του. 

Πολλές φορές, σ’ έναν γάμο η ενοχή λειτουργεί αντισταθμιστικά και κατευναστικά απέναντι σε μια αντίδραση έλλειψης σεβασμού του ορίου του συντρόφου μας: αν, για παράδειγμα, μια γυναίκα πετάξει στα σκουπίδια κάποιες παλιές αναμνηστικές φωτογραφίες του συζύγου της με έρωτες του παρελθόντος, που αποτελούν όμως μέρος της δικής του εξελικτικής πορείας σαν άτομο, θα το αντισταθμίσει ίσως με ένα ρομαντικό δείπνο κάτω από το φως αναμμένων κεριών και με γεμάτο ανταπόκριση σεξ. 

Το παιχνίδι του κατευνασμού και το μασκάρεμα της ενοχής σε αγάπη μπορεί να παιχτεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και για ένα πλήθος από αιτίες. 

Σ’ έναν αυτόφωτο γάμο όμως, ο σύντροφος δε θα αισθανθεί ενοχές επειδή βγήκε για φαγητό με μια παλιά του φίλη. Ούτε θα κατευνάσει την ενοχή του προς τη σύζυγό του και την παραβίαση των ορίων του συμβατικού γάμου κάνοντάς της ένα ακριβό δώρο. 

Επίσης, αν αυτός το έκανε, η γυναίκα του θα έπρεπε να προβληματιστεί για το κατά πόσο ο ίδιος σέβεται την ελευθερία και το δικαίωμά του σε μια ανοιχτή συντροφικότητα που θα βοηθήσει και τους δύο στην ολοκλήρωση της ατομικότητάς τους. 




Απόσπασμα από το βιβλίο «Γάμος ή Χαμός» του Μιχαήλ Καρπαθιου. Ευχαριστούμε τις εκδόσεις iWrite.gr για την ευγενική παραχώρηση του υλικού. 

Οι λέξεις που δε λέμε : Γιατί πρέπει να εκφράζεις αυτό που σκέφτεσαι...!!!!

Οι λέξεις που δε λέμε….. 
Πόσες άραγε λέξεις θέλουμε να πούμε καθημερινά τις οποίες τελικά δε λέμε... 

Αν σκεφτεί ο καθένας μας σίγουρα θα βρει πολλές. Από το ευχαριστώ, το παρακαλώ και το σ’αγαπώ μέχρι καρκίνος, αυτισμός, σύνδρομο down, νοητική καθυστέρηση, ψύχωση και τόσες άλλες… Πόσο δύσκολο να αποδεχτώ ότι το παιδί μου έχει μία δυσκολία...πόσο δύσκολο να πω στους φίλους και τους συγγενείς ότι διεγνώσθηκα με καρκίνο και φοβάμαι… 

Είναι μόνο μία λέξη κι όμως σημαίνει τόσα πολλά..αλλά και τίποτα…δίνουμε νόημα στις λέξεις… κι άλλες φορές βάζουμε ταμπέλα με τις λέξεις… πόση δύναμη κρύβει μέσα της μία λέξη… πόση δύναμη της δίνουμε εμείς… 

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να αποδεχτώ ότι κάποιος με βοήθησε και να του πω ευχαριστώ, να αποδεχτώ τη χαρά που μου δίνει η παρουσία του άλλου στη ζωή μου και να του πω σ’αγαπώ. 

Η λέξη είναι άραγε ή τα συναισθήματα που βιώνουμε ακούγοντάς τη ή λέγοντάς τη.… όταν λέω σ’αγαπώ έρχομαι σε επαφή με τα συναισθήματα αγάπης, συνεργασίας, όταν λέω πονάω έρχομαι σε επαφή με τη μοναξιά μου…. τα αντέχω όλα αυτά;; Και φοβάμαι την έκθεση, την κριτική, το στιγματισμό από τους άλλους. 

Μιλώντας για την αδυναμία μου καταρρίπτονται οι προσδοκίες που είχα για μένα, για το παιδί μου. Πώς να συμβιβαστώ με την ιδέα ότι το παιδί μου έχει μαθησιακές δυσκολίες, πώς να έρθω σε επαφή με τα συναισθήματα που βιώνω κάθε μέρα όταν βλέπω το παιδί μου με αυτισμό και δεν μπορώ να επικοινωνήσω μαζί του, όταν έχει μία χρόνια ασθένεια και δεν ξέρω την έκβασή της. 

Πώς να μετατρέψω αυτή την αγωνία και το φόβο, σε πίστη και ελπίδα; Με το να αφήσω τον εαυτό μου να νιώσει τον πόνο και να του επιτρέψω να νιώσει τη χαρά. Να βιώσω τη θλίψη της απώλειας της υγείας, της σχέσης και να ζήσω με τον αυτισμό, τον καρκίνο, το χωρισμό. Και τελικά τον πόνο να τον κάνω δημιουργία. 

Η ζωή είναι στιγμές που καλούμε να τις αντέχω και να δημιουργώ άλλες καλύτερες. Να αποδεχτώ την ύπαρξη του θανάτου και να χαρώ με τη ζωή… ο θάνατος και η ζωή υπάρχουν καθημερινά μέσα από τα γεγονότα, μέσα από τα συναισθήματα και τις σκέψεις . 

Η αποδοχή, η επαφή με αυτά, η έκφρασή τους μας κάνει καλύτερους, μας μειώνει το βάρος, μας δίνει δύναμη. Γι’αυτό μίλα, μοιράσου όσα νιώθεις, όσα σκέφτεσαι, πάντα βγαίνεις κερδισμένος.. είναι απλό να πεις… ντρέπομαι… φοβάμαι… πονάω…. σ’αγαπώ…. 




Σοφία Κουφοπούλου ψυχολόγος-ψυχοδραματίστρια 
6947834889