Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

10 προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι δυσκολεύονται να εκφραστούν συναισθηματικά...!!!!

Για πολλούς ανθρώπους, η έκφραση των συναισθημάτων τους αποτελεί μια δύσκολη υπόθεση. Φοβούνται ότι μπορεί να είναι επώδυνα ειλικρινείς για τους άλλους και για τον εαυτό τους και κυρίως δεν μπορούν να βρουν τις κατάλληλες λέξεις για να εκφράσουν τις εσωτερικές συγκρούσεις τους. 

Το να κρατάμε όλα μας τα συναισθήματα για τον εαυτό μας μπορεί να αποβεί εξαιρετικά ζημιογόνο για εμάς και για όσους από εμάς δεν μπορούν να βρουν τον τρόπο να εκφράσουν το συναισθηματικό χάος που βιώνουν. Πριν βέβαια βρεθεί ένας ξεχωριστός για τον καθένα τρόπος έκφρασης, μπορεί να υπάρχει και η άρνηση που πρέπει να ξεπεραστεί. 

Οι «μάχες» που καθημερινά δίνουν οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να εκφραστούν 

1. Για τα άτομα που δυσκολεύονται να εκφραστούν, τα δάκρυα έρχονται πάντα στη λάθος στιγμή.Το κλάμα δεν είναι κάτι που συμβαίνει με φυσιολογικό τρόπο. Μπορεί να βρίσκονται σε πολύ ήρεμα πλαίσια, σε ένα τελείως άσχετο περιβάλλον και κάτι να πυροδοτήσει τα δάκρυα, τα οποία βγαίνουν με μεγάλη ένταση. 

2. Όταν τους ρωτάει κάποιος πώς είναι σήμερα, σχεδόν πάντα η απάντηση τους θα είναι «μια χαρά», ακόμα και αν δεν είναι καθόλου. Πέρα από τα ξαφνικά και έντονα ξεσπάσματα που σπάνια έχουν, οι περισσότεροι άνθρωποι αποφεύγουν να εκφράζονται σε μικρά ή και μεγάλα πλήθη. 

3. Μια από τις δυσκολίες τους αποτελεί και το γεγονός ότι δυσκολεύονται πολύ να θάψουν και να απωθήσουν τα συναισθήματα τους άμεσα και με ευκολία. Γι’ αυτό και συχνά εξαφανίζονται στην άνεση και την ιδιωτικότητα του σπιτιού τους και μένουν να παλεύουν μόνοι τους, χωρίς να αφήνουν κάποιο άλλο άτομο να τους βοηθήσει. 

4. Όπως και με τα αρνητικά συναισθήματα, έτσι και με τα θετικά, τα άτομα που δυσκολεύονται να εκφραστούν, δύσκολα θα ομολογήσουν ότι αγαπούν κάποιον. Πολλές φορές, νιώθουν ότι πιέζονται όταν πρέπει να ανταποκριθούν στα συναισθήματα αγάπης και έρωτα του συντρόφου τους. 

Επιπροσθέτως, το βρίσκουν πολύ δύσκολο να συγκινηθούν σε στιγμές που συνήθως άλλοι άνθρωποι το κάνουν χωρίς προσπάθεια, όπως σε γάμους, κηδείες, ή τελετές αποφοίτησης. Το ζήτημα εδώ είναι ότι το περιβάλλον του ατόμου συνήθως νομίζει εσφαλμένα ότι αφού δεν συγκινούνται εμφανώς, είναι απαθείς και αναίσθητοι. 

5. Σε περίπτωση, που ζητηθεί σε ένα τέτοιο άτομο να εκφραστεί και νιώσει πιεσμένο, ένα βασικό πράγμα θα έρθει στο νου του: πώς να την γλυτώσει. Η φυγή είναι η καλύτερη λύση γι’ αυτό, ειδικά σε περιπτώσεις που δεν θέλει να μπει στη διαδικασία σύγκρουσης, κάτι που πιθανώς να αποκαλύψει τον θυμό του. 

6. Ο σαρκασμός αποτελεί ένα πολύ βοηθητικό εργαλείο για τα άτομα που δυσκολεύονται να εκφραστούν. Ο σαρκασμός καταφέρνει πολλές φορές να αποσπά την προσοχή από τα πραγματικά θέματα και να μας βγάζει από τη δύσκολη θέση να απαντήσουμε με συναίσθημα. 

Προσοχή όμως : δεν πρέπει να τον συγχέουμε με την αναισθησία. Ο σαρκασμός έχει τα όρια του, καθώς είναι πολύ άσχημο να πληγώνεις κάποιον για να την γλυτώσει εσύ! 

7. Πολλοί τέτοιοι άνθρωποι βρίσκουν τις αγκαλιές μια βασανιστική διαδικασία. Για την ακρίβεια, κάθε μορφή δημόσιας επίδειξης τρυφερότητας τους προβληματίζει. Όπως επίσης, το βρίσκουν δύσκολο να αγκαλιαστούν και να έρθουν πολύ κοντά με τους αγαπημένους τους ανθρώπους. Αποτελεί κάτι σαν αντανακλαστικό για αυτούς. 

8. Μια άλλη δυσκολία που μπορεί να αντιμετωπίζουν είναι τα δώρα. Προτιμούν να μην τους κάνουν δώρα, γιατί ποτέ δεν μπορούν να είναι τόσο εκστατικοί ή ενθουσιώδεις, όπως βλέπουν ότι είναι οι άλλοι άνθρωποι. 

9. Κάποιοι από τους ανθρώπους που δυσκολεύονται να εκφραστούν, βρίσκουν εύκολο το να παίξουν το χαρτί του θύματος. Αυτό σημαίνει ότι όποτε τα βρίσκουν σκούρα, όποτε πιέζονται, πρέπει να εκφραστούν ή ακόμα και να πάρουν την ευθύνη για κάτι σοβαρό, καταφέρνουν, παίζοντας το «θύματα», να βγαίνουν από τη δύσκολη θέση. 

10. Συχνά νομίζουν ότι οι άλλοι μπορούν να διαβάσουν τη σκέψη τους. Αυτό είναι αρκετά δυσλειτουργικό. Καθώς φοβούνται μην αποκαλυφθούν τα συναισθήματα τους, στέκονται κάποιες φορές επιθετικά και καχύποπτα απέναντι στους άλλους, γιατί στην ουσία νιώθουν εκτεθειμένοι. Αυτό μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στη διαδικασία κοινωνικοποίησής τους. 




ΑΝ : Μια λέξη με καθοριστική σημασία...!!!!

Έχετε σκεφτεί ποτέ τί θα γινόταν αν τα πράγματα δεν γίνονταν έτσι όπως έγιναν;

Αν αντιμετωπίζατε τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο; Αν ενεργούσατε διαφορετικά σε μια κατάσταση που αντιμετωπίζατε; Αν σκεφτόσασταν διαφορετικά τη στιγμή που σας συνέβαινε ένα γεγονός και παίρνατε διαφορετικές αποφάσεις;

Αν δεν σας είχε συμβεί τίποτα από αυτά που σας συνέβησαν;
Αν, αν, αν…

Άπειρα «αν» ακολουθούν το ένα μετά το άλλο. Όταν ξεκινάμε να σκεφτόμαστε κάτι με βάση το «αν» στο τέλος δεν μπορούμε να καταλήξουμε πουθενά. 

Συμβαίνει κάτι στη ζωή μας και αμέσως το πρώτο που σκεφτόμαστε είναι τί θα γινόταν αν δεν είχε συμβεί ή αν δεν είχε συμβεί εκείνη τη χρονική στιγμή ή αν δεν συνέβαινε ποτέ. Αμέσως σκεφτόμαστε πώς θα ήταν τα πράγματα σε μια διαφορετική περίπτωση.

Τελικά συνειδητοποιείτε κάτι από τα παραπάνω;
Αυτή η τόσο μικρή λέξη, αυτός ο υποθετικός σύνδεσμος έχει καθοριστικό ρόλο στη ζωή μας και στη σκέψη μας. Είναι άπειρες οι φορές που ενεργούμε με βάση το «αν».

Τί θα γίνει αν συμβεί αυτό; Τί θα γινόταν αν δεν συνέβαινε αυτό; Τί θα γίνει αν συμπεριφερθώ έτσι; Τί θα γινόταν αν δεν συμπεριφερόμουν έτσι; Αν το κάνω αυτό θα μετανιώσω; Αν δεν το κάνω αυτό θα μετανιώσω; Το βλέπετε;

Πόσες φορές βάζουμε πριν από κάθε μας σκέψη τη λέξη «αν»; Άπειρες για να μην πω σχεδόν πάντα. Και όταν δεν βάζουμε αυτή τη λέξη από την πρώτη κιόλας στιγμή μετά αρχίζουν οι δεύτερες σκέψεις, οπότε στα ίδια ερχόμαστε.

Σκεφτόμαστε αν ενεργήσαμε σωστά, αν πήραμε τις σωστές αποφάσεις, αν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι ακόμα κι άλλα πολλά. Δεν μπορούμε να αποφύγουμε να χρησιμοποιήσουμε τη λέξη «αν», όσο αποφασιστικοί και σταθεροί χαρακτήρες κι αν είμαστε.

Αλήθεια, γιατί σε καθετί που μας συμβαίνει ή μας έχει συμβεί αναρωτιόμαστε πώς θα ήταν «αν…»;

Ίσως γιατί δεν μπορούμε να δεχτούμε το γεγονός. Ίσως γιατί θέλουμε να δώσουμε ένα καλύτερο τέλος σε μια ιστορία που έληξε άδοξα. Ίσως για να δικαιολογηθούμε λέγοντας πως σε μια άλλη περίπτωση ή υπό άλλες συνθήκες θα ενεργούσαμε διαφορετικά.

Τώρα που βρισκόμαστε έξω από αυτή την κατάσταση βλέπουμε τα πράγματα με μια άλλη ματιά και σκεφτόμαστε πιο καθαρά. Έχουμε συνειδητοποιήσει τα λάθη που ενδεχομένως κάναμε και έχουμε αποφασίσει την επόμενη φορά να μην τα επαναλάβουμε.

Γι’αυτό και αρχίζουμε να σκεφτόμαστε υποθετικά, ώστε να είμαστε πιο προετοιμασμένοι την επόμενη φορά. Άλλες φορές πάλι, έχουμε την τάση να ρίχνουμε την ευθύνη στην μοίρα που έφερε τα πράγματα όπως τα έφερε και σκεφτόμαστε πώς θα ήταν αν δεν γίνονταν έτσι, χωρίς να θεωρούμε τους εαυτούς μας υπεύθυνους. 

Θεωρούμε πως όλα τα κάναμε σωστά και μια ανώτερη δύναμη οδήγησε αναγκαστικά τις καταστάσεις σε αυτό το σημείο χωρίς να είμαστε υπεύθυνοι για τις πράξεις μας.

Στην πραγματικότητα είναι λάθος να σκεφτόμαστε και να ενεργούμε με βάση το «αν».

Είναι γραφτό να συμβεί κάτι, όπως επίσης είναι γραφτό να ενεργήσουμε με ένα συγκεκριμένο τρόπο τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Δεν θα πρέπει μετά να βάζουμε στο μυαλό μας το «τί θα γινόταν αν είχα ενεργήσει έτσι» / «τί θα γινόταν αν τα πράγματα δεν γίνονταν έτσι» κλπ. 

Ό,τι έχει συμβεί έχει συμβεί. Πρέπει να μάθουμε να αποδεχόμαστε τα γεγονότα. Πρέπει να αρχίσουμε να πιστεύουμε πως καθετί που γίνεται έχει κάποιο λόγο να γίνει έτσι.

Καμιά φορά το θεωρούμε δικαιολογία των αδύναμων ανθρώπων, που δεν έχουν κρίση και δεν μπορούν να πάρουν αποφάσεις εύκολα. Μπορεί δηλαδή να πούμε πως ένας τέτοιος άνθρωπος αποδίδει στην μοίρα, στο πεπρωμένο ένα γεγονός και όχι στην λανθασμένη απόφαση που πήρε.

Δεν είναι απίθανο να ευθύνεται η λανθασμένη απόφασή του, ίσα ίσα είναι πολύ πιθανό, αλλά σίγουρα ήταν γραφτό να συμβεί αυτό. Γενικότερα, δεν χρειάζεται να μπαίνουμε στην διαδικασία να σκεφτόμαστε τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία. Όλο αυτό μας καταστρέφει ψυχολογικά και σίγουρα μόνο καλό δεν κάνει.

Γιατί τις περισσότερες φορές σκεφτόμαστε με βάση το «αν» για καταστάσεις που μας έχουν πληγώσει, απογοητεύσει, στεναχωρήσει. Πρέπει να αποδεχόμαστε τα γεγονότα όπως είναι και να μάθουμε να ζούμε με βάση αυτά και την έκβασή τους και όχι με βάση το «αν».

Όλη αυτή η διαδικασία μας κρατάει πίσω, δεν μας αφήνει να προχωρήσουμε και να πάμε μπροστά, να δούμε τι θα γίνει παρακάτω. Όταν σκεφτόμαστε πώς θα ήταν διαφορετικά η κατάσταση δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην επόμενη κατάσταση.

Απ’ό,τι φαίνεται έχουμε την ανάγκη έστω και να φανταστούμε πώς θα ήταν κάποια γεγονότα, κάποιες καταστάσεις αν γίνονταν διαφορετικά ή σε κάποια άλλη χρονική στιγμή. Έχουμε την ανάγκη να φανταστούμε πώς θα σκεφτόμασταν, τί θα αποφασίζαμε αν οι συνθήκες ήταν διαφορετικές.

Τώρα έχουμε τον χρόνο να σκεφτούμε διαφορετικά και ξέρουμε τί θα κάνουμε σε ανάλογες καταστάσεις. Όλοι οι άνθρωποι εκείνη τη στιγμή δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν σε κάτι που τους συμβαίνει, στην πορεία όμως βρίσκουν το σωστό δρόμο και την επόμενη φορά ενεργούν διαφορετικά.

Τελικά, μπορούμε να πούμε πως υπάρχουν και οι στιγμές που το «αν» μας βοηθάει συναισθηματικά, μας παρηγορεί, δικαιολογεί τον τρόπο που έγιναν τα γεγονότα και τον τρόπο που τα αντιμετωπίσαμε. 

Καμιά φορά διατυπώνοντας σκέψεις και βάζοντας το «αν» μπροστά νιώθουμε καλύτερα γιατί σκεφτόμαστε πως τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά προς το χειρότερο και όχι προς το καλύτερο για μας.

Παρ’όλα αυτά, άλλες φορές αισθανόμαστε πως τα γεγονότα έγιναν τη στιγμή που έγιναν γιατί εκείνη η χρονική περίοδος ήταν η καταλληλότερη να μας συμβούν. Με αυτό τον τρόπο δεν αρχίζουμε να σκεφτόμαστε «αν είχαν γίνει αυτά νωρίτερα/αργότερα θα….». 

Θεωρούμε πως τότε ήταν η ιδανικότερη στιγμή να γίνουν. Αυτή είναι μια θετική επίδραση που έχει το «αν» στη σκέψη μας, μας επηρεάζει θετικά.

Αυτή τη σκέψη θα πρέπει να έχουμε όσον αφορά το «αν».
Πως καθετί γίνεται γιατί πρέπει να γίνει και γίνεται τη στιγμή που πρέπει. Δεν υπάρχει επομένως λόγος να μπαίνουμε στη διαδικασία να σκεφτόμαστε τις καταστάσεις από άλλες οπτικές γωνίες. 

Ζήστε τη στιγμή, ζήστε το σήμερα και αφήστε πίσω καθετί παλιό. Τίποτα παρελθοντικό δεν αλλάζει επομένως δεν υπάρχει λόγος να προσπαθούμε να το αλλάξουμε, έστω και υποθετικά.

Ό,τι είναι γραφτό να μας συμβεί συμβαίνει είτε πιο γρήγορα είτε πιο αργά.




Τέτας Βλαβιανού

Ποιος είναι ο πιο... επικίνδυνος καφές; Φραπέ, Freddo Espresso ή Freddo Cappuccino ;

Το χειμώνα μερικοί τον προτιμούν… ζεστό, το καλοκαίρι, όμως, όλοι τον προτιμούν κρύο. Μιλάμε φυσικά για τον καφέ και τις διάφορες εκδοχές του, που απολαμβάνουμε το καλοκαίρι. Ποιος καφές όμως είναι η καλύτερη επιλογή για την υγεία μας;

Tις προηγούμενες δεκαετίες ο ελληνικός καφές φραπέ, είχε τα πρωτεία και αποτελούσε την επιλογή του κάθε Έλληνα (μετά τον ελληνικό φυσικά), σήμερα οι επιλογές έχουν πληθύνει και ο φραπέ δεν αποτελεί πια τον ένα και μοναδικό καφέ, με το φρέντο καπουτσίνο, το φρεντοτσίνο, το φραπουτσίνο και το φρέντο εσπρέσο να κερδίζουν επίσης την προτίμησή μας.

Κάποιοι από τους παραπάνω καφέδες, όμως, αποτελούν θερμιδικές βόμβες για τον οργανισμό, λόγω των συστατικών και λιπαρών που περιέχουν, ενώ αντίθετα, κάποιοι άλλοι είναι λιγότερο βλαβεροί για την υγεία και τη σιλουέτα μας. 

Βάλαμε, λοιπόν, τους πιο διάσημους καλοκαιρινούς καφέδες στο μικροσκόπιο και ψάξαμε να βρούμε αυτόν που υπερτερεί. Δείτε τα αποτελέσματα.

Φρέντο καπουτσίνο: ο αντικαταστάτης του φραπέ
Το 17ο αιώνα, μοναχοί στη Βιέννη της Αυστρίας που θεωρούσαν τον τούρκικο καφέ πολύ δυνατό για τα γούστα τους, αποφάσισαν να τον αναμείξουν με μέλι και κρέμα, δίνοντας μια πρώιμη μορφή στο φρέντο που σήμερα γνωρίζουμε. 

Το χρώμα του καφέ έγινε περισσότερο καφετί, μοιάζοντας στο χρώμα του ράσου που φορούσαν οι μοναχοί του τάγματος των επονομαζόμενων Capuchin, δίνοντας αργότερα το όνομα «cappuccino» στον καφέ.

Ο αγαπημένος καφές που την τελευταία δεκαετία κάνει θραύση στις ελληνικές καφετέριες και οι Έλληνες τον έχουν προτιμήσει, αντικαθιστώντας τον με τον πρώην αγαπημένο τους φραπέ. Φτιάχνεται με μια δόση καφέ espresso, ζάχαρη, παγάκια και πλούσιο αφρόγαλα, γι’ αυτό και δεν ανήκει στους «αθώους» καφέδες. 

Το αφρόγαλα αποδίδει περισσότερες από 100 θερμίδες και περίπου 1 γραμμάριο λιπαρών, ενώ αναλόγως με τη ζάχαρη που προσθέτετε, οι θερμίδες του αυξάνονται κατά 20 ανά κουταλάκι. Παρόλα αυτά, σαν καφές θεωρείται πιο ήπιος και ελαφρύς από το φραπέ, αφού φιλτράρεται, γι’ αυτό και προτιμάται από τους περισσότερους, αγγίζοντας μέχρι και 80mg καφεΐνης ανά ποτήρι.

Φραπέ : ο πάλαι ποτέ αγαπημένος καφές των Ελλήνων
Αν όλα αυτά τα χρόνια ψάχνατε να ευχαριστήσετε τον άνθρωπο που επινόησε το φραπέ, σας ενημερώνουμε πως θα τον βρείτε στο πρόσωπο του Δημητρίου Βακόνδιου, υπαλλήλου μεγάλης ελβετικής εταιρίας στην Ελλάδα, ο οποίος το 1957 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, μη βρίσκοντας ζεστό νερό να φτιάξει τον καφέ του, χρησιμοποίησε σέικερ, για να δοκιμάσει να φτιάξει καφέ με κρύο νερό. Απ’ ό,τι φαίνεται η πατέντα δεν πέτυχε μόνο γι’ αυτόν τη δεδομένη στιγμή, αλλά πανελλαδικά εδώ και 55 χρόνια.

Ο αγαπημένος καφές, λοιπόν, φτιάχνεται με καφέ, ζάχαρη, νερό, παγάκια και γάλα για όποιον επιθυμεί. Όταν ο καφές δεν περιέχει ούτε ζάχαρη, ούτε γάλα, τότε δεν αποδίδει ούτε θερμίδες, ούτε λιπαρά. 

Επειδή συνήθως, όμως, τον προτιμάμε και με τα δύο, η ζάχαρη του προσθέτει 20 θερμίδες ανά κουταλάκι και το γάλα περίπου άλλες 10-20 θερμίδες ανάλογα με την ποσότητα και ελάχιστα λιπαρά. Θεωρείται αρκετά βαρύς για το στομάχι, πολύ διεγερτικός, ενώ έχει και υπακτική δράση. Η περιεκτικότητά του σε καφεΐνη μπορεί να φτάνει τα 100mg.

Φρέντο εσπρέσο : μεγάλη τόνωση, σε μικρές δόσεις
Οι πρώτες μηχανές εσπρέσο κυκλοφόρησαν στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν ο Λουίτζι Μπετζέρα από το Μιλάνο καθιέρωσε την πρώτη πατέντα το 1901. Όταν μετά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο οι μηχανές βελτιώθηκαν, ο εσπρέσο έγινε πιο δημοφιλής και τη δεκαετία του ’50 πήρε τη σημερινή του μορφή. Στην Ελλάδα, μάλιστα, το 2008 οι Έλληνες διέθεσαν περίπου 1,5 εκατομμύριο περισσότερα ευρώ στα σούπερ μάρκετ από το 2007 για την αγορά εσπρέσο, δείχνοντας για μια ακόμη φορά τη μεγάλη τους προτίμηση.

Ο φρέντο εσπρέσο πίνεται σκέτος ή με ζάχαρη και ανάλογα με την ποικιλία του καφέ, η περιεκτικότητά του σε καφεΐνη μπορεί να φτάνει και τα 80mg ανά ποτήρι (με τη συνιστώμενη ημερήσια δόση να βρίσκεται ανάμεσα σε 200-300mg), προσφέροντας άμεση δράση στο νευρικό σύστημα. Οι θερμίδες του εξαρτώνται από τη ζάχαρη που θα του προσθέσουμε.

Φρεντοτσίνο : μια γλυκιά παραλλαγή καφέ
Πρόκειται για παγωμένο ρόφημα με βάση τον καφέ που απομακρύνεται λίγο από την καθιερωμένη έννοια του καφέ, μοιάζει με smoothies και προέρχεται από την Αγγλία. Λόγω του ότι περιέχει πολύ γάλα, ζάχαρη και σιρόπι, οι θερμίδες του «εκτινάσσονται» σε περισσότερες από 450, ενώ αν το γάλα δεν είναι αποβουτυρωμένο μπορεί να ξεπερνάνε και τις 500. Τα λιπαρά του φτάνουν τα 4,4 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια προϊόντος, όπως αναφέρει το tonwtiko.

Φραπουτσίνο : ένας καφές που μοιάζει με μιλκ σέικ
Άλλος ένας καφές που εντάσσεται στη μετά-φραπέ εποχή, το φραπουτσίνο, είναι τόσο γλυκό και δροσερό, ώστε να χαρίζει απόλαυση στα καλοκαιρινά μας πρωινά και απογεύματα. Δυστυχώς, όμως, το τίμημα της απόλαυσης το «πληρώνουμε» με πολλές θερμίδες που ανέρχονται στις 500 και ο καφές μας μετατρέπεται σε ένα παχυντικό… επιδόρπιο, που συνήθως συνοδεύεται με κρέμα σαντιγί. Κυκλοφορεί, όμως, και η light έκδοσή του με 54% λιγότερες θερμίδες.

Ποιος είναι τελικά πιο υγιεινός;

Με το φρεντοτσίνο, το φραπουτσίνο και το φρέντο να βγαίνουν από το «παιχνίδι» λόγω των αυξημένων θερμίδων και λιπαρών τους, απομένουν οι «δυνατοί» φραπέ και φρέντο εσπρέσο. Ανάμεσα στους δύο, πιο υγιεινός είναι ο εσπρέσο, καθώς ο καφές του φιλτράρεται, ενώ δεν περιέχει γάλα το οποίο συνηθίζουμε να προσθέτουμε στο φραπέ, προσθέτοντάς του θερμίδες, λιπαρά και κάνοντας τον καφέ μας δύσπεπτο. 

Αυτό το καλοκαίρι, λοιπόν, προτιμήστε τον εσπρέσο κι αφήστε την ελληνική παράδοση του φραπέ για εξαιρετικές περιπτώσεις…




Paulo Coelho : Κλείσε τον κύκλο! Ότι τελείωσε, άστο να φύγει...!!!!

Πάντα πρέπει να ξέρουμε πότε κάποιο στάδιο φτάνει στο τέλος του. Αν επιμείνουμε να παραμείνουμε εκεί περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται, θα χάσουμε τη χαρά και το νόημα των άλλων σταδίων, τα οποία πρέπει να ζήσουμε. 

Να κλείνουμε κύκλους, πόρτες, να γυρίζουμε σελίδα, να ολοκληρώνουμε κεφάλαια – δεν έχει σημασία πώς το λέμε, αυτό που έχει σημασία είναι να αφήνουμε στο παρελθόν τις στιγμές της ζωής μας που πέρασαν. 

Χάσατε τη δουλειά σας; Τελείωσε μια σχέση; Φύγατε απ’ το σπίτι των γονιών σας; Φύγατε στο εξωτερικό; Η φιλία που καλλιεργούσατε τόσο καιρό εξαφανίστηκε χωρίς εξηγήσεις; 

Μπορείτε να περάσετε πολύ καιρό απορώντας γιατί συνέβη αυτό. Μπορείτε να πείτε στον εαυτό σας ότι δεν θα κάνετε ούτε ένα βήμα πριν κατανοήσετε τις αιτίες που έκαναν ξαφνικά σκόνη κάποια πράγματα που ήταν τόσο σημαντικά και σταθερά στη ζωή σας. 

Αυτή η στάση όμως θα αποδειχτεί πολύ ψυχοφθόρα για όλους: Οι γονείς σας, ο άντρας ή η γυναίκα σας, οι φίλοι σας, τα παιδιά σας, η αδερφή σας, όλοι θα ολοκληρώνουν κεφάλαια, θα γυρίζουν σελίδα, θα προχωρούν και όλοι θα στεναχωριούνται επειδή εσείς βρίσκεστε σε τέλμα. 

Κανείς δεν μπορεί να βρίσκεται ταυτόχρονα στο παρόν κ στο παρελθόν, ούτε καν όταν προσπαθούμε να κατανοήσουμε αυτά που μας συμβαίνουν. 

Αυτά που πέρασαν, δεν θα ξαναγυρίσουν: Δεν μπορούμε να μείνουμε για πάντα παιδιά, όψιμοι έφηβοι, γιοι που νιώθουν ενοχές ή μνησικακία για τους γονείς τους, εραστές που ζουν μέρα και νύχτα ένα δεσμό με κάποιον που έχει πια φύγει και δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να επιστρέψει. 

Οι καταστάσεις περνούν και το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τις αφήσουμε πράγματι να φύγουν.

Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό (όσο επίπονο κι αν είναι) να καταστρέφουμε αναμνηστικά, να μετακομίζουμε, να δίνουμε πράγματα σε ορφανοτροφεία, να πουλάμε ή να χαρίζουμε τα βιβλία που έχουμε. Τα πάντα στον ορατό κόσμο είναι εκδήλωση του αοράτου, όσων συμβαίνουν στην καρδιά μας – και καταστρέφοντας ορισμένες αναμνήσεις, σημαίνει και ότι δημιουργούμε χώρο για να πάρουν τη θέση τους άλλες. 

Αποδεσμευτείτε από τα πράγματα. Αφήστε τα να φύγουν. Απαγκιστρωθείτε. Κανείς δεν παίζει με σημαδεμένη τράπουλα στη ζωή, έτσι λοιπόν μερικές φορές κερδίζουμε και μερικές χάνουμε. Μην ελπίζετε να σας δώσουν κάτι πίσω, να αναγνωρίσουν τις προσπάθειες σας, να ανακαλύψουν τη μεγαλοφυϊα σας, να κατανοήσουν την αγάπη σας. 

Σταματήστε να ανοίγετε την τηλεόραση των συναισθημάτων σας και να βλέπετε συνέχεια την ίδια εκπομπή που σας δείχνει πόσο έχετε υποφέρει από μια απώλεια: Αυτό απλώς σας δηλητηριάζει, τίποτα άλλο. 

Δεν υπάρχει τίποτα πιο επικίνδυνο από το να μην αποδεχόμαστε ερωτικούς χωρισμούς, υποσχέσεις για δουλειά που δεν έχουν συγκεκριμένη ημερομηνία εκκίνησης, αποφάσεις που αναβάλλονται συνεχώς στο όνομα της “ιδανικής στιγμής”. Πριν αρχίσει ένα νέο κεφάλαιο, πρέπει να ολοκληρωθεί το παλιό: Πείτε στον εαυτό σας ότι αυτό που πέρασε δεν θα ξαναγυρίσει ποτέ. 

Θυμηθείτε ότι κάποτε μπορούσατε να ζήσετε χωρίς αυτό το πράγμα ή αυτόν τον άνθρωπο – τίποτα δεν είναι αναντικατάστατο, η συνήθεια δεν είναι ανάγκη. Μπορεί να μοιάζει προφανές, μπορεί να είναι ακόμα κ δύσκολο, άλλα είναι πολύ σημαντικό. 

Κλείνοντας κύκλους. Όχι από υπεροψία, από αδυναμία ή από αλαζονεία, απλώς επειδή κάτι δεν είναι πια μέρος της ζωής σας. Κλείστε την πόρτα, αλλάξτε δίσκο, καθαρίστε το σπίτι σας, τινάξτε τη σκόνη. 

Σταματήστε να είστε αυτός που ήσασταν και μεταμορφωθείτε σ’ αυτόν που είστε. 




Paulo Coelho 

Έχω 2 εαυτούς : Ο ένας θέλει και ο άλλος φοβάται…!!!!

Πιστεύω ότι οι πιο πολλοί άνθρωποι έχουν βρεθεί σε μία θέση που ένιωθαν το ένα μέρος να τους τραβάει από την μια μεριά και το άλλο από την άλλη. Από τη μια να θέλουν αλλά από την άλλη να φοβούνται. Αυτό μέσα μας για τον ασυνείδητο νου σημαίνει σχίσμα. Ή αλλιώς διάσπαση.

Σημαίνει ότι δεν μπορεί να δουλεύει ολοκληρωμένα και ότι όσο και να θέλεις, σπας τη δύναμη σου. Γιατί αν για παράδειγμα, σε τραβάει από το ένα χέρι ένας άνθρωπός και ένας άλλος από το άλλο, τότε που θα πας; Ακόμα και αν κερδίσει ο ένας από τους δύο, η δυναμική σου θα έχει πέσει. 

Έτσι λοιπόν για να πετύχεις όλα όσα θέλεις τόσο γρήγορα όσο δεν φανταζόσουν, ή με τον λιγότερο κόπο, χρειάζεται να υπάρχει μια δυναμική, χρειάζεται να υπάρχει μια ολοκλήρωση μέσα σου! Χρειάζεται να μην διασπάται ο ασυνείδητος νους σε δύο μέρη. 

Για να συμβεί αυτό χρειάζεται να γίνει μια ολοκλήρωση σε κάτι το οποίο είναι πολύ πιο σημαντικό. 

Πρέπει να ξέρεις όλα τα μέρη που έχει ένας άνθρωπος μέσα του. Και όταν λέω μέρη εννοώ όλα αυτά τα αντικρουόμενα μέρη που στην ουσία εξυπηρετούν έναν ανώτερο θετικό σκοπό. 

Γι’αυτό λοιπόν τι θέλεις; Θέλεις να σπαταλάς την λιγότερη ενέργεια για να μπορείς να πετύχεις κάτι. Και για να το κάνεις αυτό χρειάζεται να μην υπάρχουν αντικρουόμενα μέρη μέσα σου. 

Έτσι λοιπόν αυτό που έχεις να κάνεις είναι το εξής : 
Πάρε ένα φύλλο χαρτί 

Από τη μία στήλη γράψε όλα αυτά που θέλεις να πετύχεις 

Στην άλλη στήλη γράψε όλους τους φόβους που μπορεί να αναδύονται όσο σκέφτεσαι το τι θέλεις πραγματικά στη ζωή σου. 

Τώρα είμαι απόλυτα σίγουρος πως κατανοείς το εξής : 
Στην ουσία οι άνθρωποι δεν είναι ότι έχουμε τόσο φόβους όσο δεν έχουμε υψηλά κίνητρα που θα υπερνικήσουν τους φόβους μας. Γιατί όσο και να φοβάσαι κάτι, αν υπάρξει ένας πραγματικός λόγος, ένας πολύ σημαντικός λόγος, τέτοιος που δεν θα έχεις άλλη επιλογή να κάνεις κάτι άλλο, αυτό το πράγμα θα το κάνεις και τον φόβο θα τον ξεχάσεις. 

Έτσι λοιπόν, αυτό που θέλουμε, δεν είναι το να ασχολείσαι με τους φόβους και τι κάνουν αυτοί εκεί για εσένα. Αυτό που θέλουμε είναι να αυξήσουμε τα κίνητρα που έχεις σχετικά με αυτό που θέλεις. 

Γι’αυτό λοιπόν τι θα κάνεις; Στη στήλη όπου έχεις τους στόχους σου άρχισε να απαντάς γιατί θέλεις αυτό που θέλεις; 

Παραδείγματος χάριν : 

– Τι θέλω; 

– Θέλω να ταξιδεύω! 

– Γιατί θέλω να ταξιδεύω; 

– Γιατί μου αρέσουν τα ταξίδια. 

– Γιατί μου αρέσουν τα ταξίδια; 

– Γιατί γνωρίζω καινούργιες χώρες. 

– Γιατί μου αρέσει να γνωρίζω καινούργιες χώρες; 

– Γιατί γνωρίζω καινούργιες κουλτούρες. 

– Γιατί μου αρέσει να γνωρίζω καινούργιες κουλτούρες; 

– Γιατί έτσι αποκτώ περισσότερες εμπειρίες. 

– Γιατί μου αρέσει να αποκτώ περισσότερες εμπειρίες; 

– Γιατί εξελίσσομαι. 

Ουάου! Εξελίσσομαι! Σε ποιον άνθρωπο δεν είναι σημαντική η εξέλιξη; 

Ας κάνουμε κάτι ακόμη : 

– Γιατί είναι σημαντική η εξέλιξη για εμένα; 

– Γιατί κάθε φορά που εξελίσσομαι νιώθω πληρότητα. 

– Από το 1 εώς το 10 πόσο σημαντικό είναι να εξελίσσομαι; 

– 10! 

– Τι θα συμβεί εάν δεν εξελιχθώ; 

– Μιζέρια… Απογοήτευση… Κατάθλιψη… Συρρίκνωση… 

Κάθε φορά λοιπόν που απαντάς με αυτή την αλληλουχία στις ερωτήσεις, στα θέλω σου, θα παρατηρήσεις ότι θα αρχίσεις να συνδέεσαι με μία δύναμη όπου αυτά που νόμιζες ότι ήταν οι φόβοι, τα εμπόδια σου, απλά δεν θα τα θυμάσαι, δεν θα τα σκέφτεσαι. 

Και όταν φτάσεις στην εξέλιξη και δεις πόσο σημαντική είναι η εξέλιξη για εσένα, τότε θα συνειδητοποιήσεις ότι ανάμεσα στην εξέλιξη και στα ψιλοεμπόδια, στους μικρούς αυτούς φόβους, κερδίζει η εξέλιξη! 

Έτσι λοιπόν σταμάτα να ασχολείσαι με τους φόβους, σταμάτα να ασχολείσαι με αυτά τα εμπόδια, και ψάξε να βρεις εκείνους τους λόγους και τα κίνητρα που θα κάνουν τη διαφορά στη δική σου ζωή. 

Να αγαπάς τον εαυτό σου και να ζεις με Πάθος! 




Μανώλης Ισχάκης 

Οι 12 νόμοι του Κάρμα που μπορούν να αλλάξουν την πραγματικότητα σας...!!!!

Το Κάρμα είναι Σανσκριτική λέξη που σημαίνει ένα έργο ή μια πράξη. Οτιδήποτε λέμε ή κάνουμε είναι βασικά Κάρμα. Κάθε φορά που αναλαμβάνουμε οποιαδήποτε πράξη πραγματοποιούμε Κάρμα και το βγάζουμε στο σύμπαν. Και για κάθε Κάρμα υπάρχει μια αντίθετη αντίδραση, όπως ο νόμος της δράσης - αντίδρασης. 

Για να δείτε πως το Κάρμα μπορεί να αλλάξει την ζωή σας, συνεχίστε την ανάγνωση : 

1. Ο πρώτος νόμος του Κάρμα δηλώνει πως οτιδήποτε κάνετε (σπείρετε), ακριβώς το ίδιο θα λάβετε (θερίσετε). 

2. Δεν είμαστε σιωπηλοί θεατές στο ταξίδι της ζωής. Πρέπει συμμετάσχουμε ενεργά σε αυτή για να συμβούν πράγματα. 

3. Το πρώτο βήμα για να αλλάξετε τον κόσμο ή κάτι άλλο είναι να αποδεχτείτε ότι υπάρχει. 

4. Αν θέλετε την ανάπτυξη των εξωτερικών σας χαρακτηριστικών όπως της καριέρας ή των σχέσεων πρέπει πρώτα να αλλάξετε τον εαυτό σας. 

5. Πρέπει να σταματήσετε να κατηγορείτε τους άλλος όταν κάτι δεν πηγαίνει όπως το σχεδιάσατε. Εσείς είστε υπεύθυνοι για την ζωή σας. 

6. Δεν υπάρχει κάποια σημαντική στιγμή, όλα είναι μια αλυσιδωτή αντίδραση και όλα έχουν ίση σημασία. 

7. Πρέπει να εστιάζετε την ενέργεια σας σε ένα πράγμα κάθε φορά. Οι πολυάριθμες εργασίες ίσως ακούγονται καλές αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματικές. 

8. Όταν δίνετε κάτι σε κάποιον ή στο σύμπαν, μην το σκέφτεστε και μην περιμένετε κάτι σε αντάλλαγμα. 

9. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να είστε παρόντες στο τώρα. Το να σκέφτεστε υπερβολικά το παρελθόν ή το μέλλον θα σας κάνει να χάσετε το εδώ και τώρα. 

10. Όλα υπόκεινται σε αλλαγές, αλλά μπορούν να γίνουν όταν μάθετε από το παρελθόν. 

11. Μην κάνετε τίποτα περιμένοντας το ίδιο ως αντάλλαγμα. Όταν μάθετε να αντλείτε αληθινή χαρά από την ίδια την πράξη και όχι επειδή περιμένετε κάτι σε αντάλλαγμα, τότε κερδίζετε την μεγαλύτερη ανταμοιβή. 

12. Όλα στον κόσμο είναι τόσο σημαντικά όσο και το ποσοστό ενέργειας και σκληρής δουλειάς που κάνετε γι αυτά. 




Η ζωή σου θα αλλάξει όταν θα πάψεις να αναβάλλεις πράγματα που έχεις προγραμματίσει...!!!!

Συχνά, ακούμε ότι αξίζει να τον κόπο να περιμένουμε, ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή και όλα θα γίνουν. 

Εντούτοις, δεν είναι σωστό να αφηνόμαστε εντελώς και να εγκαταλείπουμε την ύπαρξή μας, τη ζωή μας και να θέτουμε τον εαυτό μας σε φάση αναμονής και αναβλητικότητας, διότι έτσι κινδυνεύουμε να χάσουμε το παρόν μας, να γλιστρήσει μέσα από τα χέρια μας χωρίς να το καταλάβουμε. 

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Boston Globe», οι άνθρωποι, ειδικότερα ο νεαρός πληθυσμός, αναζητούν άμεση ικανοποίηση των επιθυμιών τους, διότι δυσκολεύονται να κάνουν υπομονή έστω και για λίγο. 

Ωστόσο, όσον αφορά την προβολή του μέλλοντος και την υλοποίηση μακροπρόθεσμων στόχων, «η ανάγκη επίσπευσης» δεν είναι τόσο έντονη. Στην ουσία, έχουμε την ικανότητα, θεωρητικά, να κλανουμε υπομονή μακροπρόθεσμα για τις επιθυμίες μας που χρειάζονται πολύ χρόνο για να επιτευχθούν, μέχρι όμως αυτό να βιωθεί. 

Μερικές φορές, το άγχος συνδέεται με μεγάλες περιόδους προσμονής, οι οποίες ίσως προκαλέσουν ματαίωση και απογοήτευση στο άτομο. 

Η ζωή μας θα αρχίσει να αλλάζει τη στιγμή που θα πάψουμε να αναβάλλουμε πράγματα και θα προσαρμόσουμε τις προσδοκίες μας πάνω στη δική μας πραγματικότητα. 

Θα πρέπει να πάρουμε το παρόν μας στα χέρα μας, να γίνουμε οι δημιουργοί νέων προσδοκιών, νέων σκέψεων, νέων συναισθημάτων, που θα μας οδηγήσουν σε ενέργειες καινοτόμες, ανανεωτικές. Ας σκεφτούμε λοιπόν μαζί τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό! 

Όταν η αναβλητικότητα γίνεται μη ηθελημένη επιλογή! 
Υπάρχουν άνθρωποι που ξοδεύουν την ύπαρξή τους σε περιμένοντας αιώνια σε έναν προθάλαμο, μέσα στον οποίο ονειρεύονται, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα, δεν πραγματοποιείται κανένα όνειρο. 

Επίσης, υπάρχουν άνθρωποι που βιώνουν έντονα συναισθήματα απογοήτευσης, καθώς περιμένουν την επίτευξη ενός στόχου τόσο ζωτικού που δεν έρχεται ποτέ. 

Είναι σαφές ότι δεν αντιμετωπίζουμε όλοι με τον ίδιο τρόπο αυτές τις καταστάσεις αναμονής: ορισμένοι βουλιάζουν σε μαύρη απελπισία, ενώ κάποιοι άλλοι την αξιοποιούν. Η δεύτερη περίπτωση αφορά μια νέα αντίληψη, την οποία αποκαλούμε υγιή αναμονή. 

· Η αναβολή είναι να μεταθέτουμε με συστηματικό τρόπο για την επόμενη μέρα καθήκοντα που πρέπει να εκτελέσουμε.

Πρόκειται για ένα κοινωνικό και ψυχολογικό φαινόμενο που δεν συνδέεται πάντοτε με οκνηρία και είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Στην ουσία, τα πρόσωπα που απωθούν, ή μεταθέτουν τις υποχρεώσεις, ή τις δραστηριότητες που πρέπει να εκτελέσουν, δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να περιμένουν το μέλλον να λειτουργήσει και να τα κάνει όλα για εκείνους. 

· Γενικά, η «αναβολή» υπερκτιμά τον χρόνο που απομένει για την υλοποίηση ενός καθήκοντος, ή ενός σχεδίου. Θεωρεί ότι αξίζει περισσότερο να περιμένει κανείς την κατάλληλη στιγμή, η οποία, προφανώς, δεν είναι ποτέ η παρούσα στιγμή. 

· Θα πρέπει να ξέρουμε ότι η αναβολή είναι σύνηθες χαρακτηριστικό των πολύ δραστήριων ανθρώπων που έχουν έμπνευση και αντιλαμβάνονται έννοιες, αλλά δεν τις τοποθετούν σε πρακτικό επίπεδο, διότι, προς στιγμή, αλλάζουν άποψη και θέτουν έναν νέο στόχο. 

Τα πράγματα δεν γίνονται από μόνα τους, ουρανοκατέβατα! Πιθανόν το σύμπαν να συνωμοτεί και να έρθει εκείνη η μαγική, τυχερή στιγμή! Κι όμως, αυτό γίνεται σπάνια! 

Το μέλλον δεν επιλύει τίποτα εάν εμείς δεν κινηθούμε, δεν δραστηριοποιηθούμε και δεν αλλάξουμε στάση. Καλύτερα να πάψουμε να περιμένουμε να αλλάξει η πραγματικότητά μας, να γίνει διαφορετική. 

Η ζωή μας είναι καλύτερη όταν δεν περιμένουμε τίποτα από κανέναν, παρά μόνο από τον εαυτό μας. 

Ας πάψουμε να ζούμε σε φάση «αναβολής»: εμείς είμαστε οι κυρίαρχοι της δικής μας πραγματικότητας! 

Ακόμη κι εάν ο Léon Tolstoï μας λέει ότι, όποιος ξέρει να περιμένει στο τέλος ανταμείβεται, στην ουσία η ζωή σε κατάσταση «αναβολής» μπορεί να μας βουλιάξει σε μια δίνη ματαίωσης, έλλειψης άμυνας, η οποία μπορεί να μας κάνει να καταρρεύσουμε. 

Μία μελέτη του 1997 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Psychological Science” μας προειδοποιεί σχετικά με τον κίνδυνο που μπορεί να έχει η αναβολή των υποχρεώσεών μας, καθώς περιοριζόμαστε σε μια αναμονή ενός μέλλοντος που ίσως μας φέρει όλα εκείνα που επιθυμούμε (τους στόχους μας). 

Πρέπει να γίνουμε ενεργοί παράγοντες της πραγματικότητάς μας, οπότε, ίσως πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ΄όψιν κάποιες ιδέες: 

• Ας σταματήσουμε να επικεντρώνουμε τις προσδοκίες μας αποκλειστικά στο αύριο: αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα λαμβάνουμε υπ΄όψιν το μέλλον, αλλά είναι απαραίτητο να ενεργούμε σήμερα για να μπορούμε να ονειρευόμαστε αύριο. 

• Καλύτερα να περιμένουμε λιγότερα πράγματα από εκείνα που γεμίζουν τις προσδοκίες μας: διότι όταν έχουμε πολλές προσδοκίες ίσως καταλήξουμε να υποφέρουμε. Ας περιμένουμε τα αποτελέσματα των δικών μας ενεργειών και ας αποκτήσουμε μία συμπεριφορά δεκτικότητας αντί να έχουμε απαιτήσεις από τους γύρω μας. 

• Δεν υπάρχει η τέλεια ζωή, όμως υπάρχει μια κατάσταση, η οποία μπορεί να μας προσφέρει χαρά κι ευτυχία. Αυτό ενισχύει την άποψη ότι πράγματι είναι επικίνδυνο να έχουμε πολλές προσδοκίες στη ζωή μας. 

Η τελειότητα δεν υπάρχει, πρέπει να το αποδεχτούμε! Ωστόσο, υπάρχει κάπου μία θαυμαστή ισορροπία, στην οποία νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας, περήφανοι για όλα εκείνα που έχουμε. 

• Ας αξιοποιήσουμε την ικανότητά μας να ενεργούμε και να αποφασίζουμε χωρίς φόβο. Θα πρέπει εμείς να γίνουμε πρωταγωνιστές της δικής μας ιστορίας κι αυτό μας υποχρεώνει να είμαστε ενεργητικοί, να διαμορφώνουμε νέες καταστάσεις, τις οποίες θα πρέπει να διαχειριζόμαστε θαρραλέα. 

Μερικές φορές ξοδεύουμε χρόνο και ονειρευόμαστε το μέλλον, το οποίο, μπορεί να μη μας φέρει τίποτα καινούργιο. Οπότε, μπαίνουμε σε φάση αναμονής, προβάλλουμε τον εαυτό μας στο μέλλον. 

Καλύτερα λοιπόν να μην απογοητευόμαστε, ας πετύχουμε εκείνες τις μαγικές αλλαγές, ας οργανώσουμε ένα σχέδιο, να βγούμε από τη ζώνη ασφάλειάς μας, να αγγίξουμε το φεγγάρι, να το χαϊδέψουμε με τα ακροδάκτυλά μας, όσο μπορούμε…με λίγα λόγια, ας οραματιστούμε το άπιαστο! 




Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ. 
share24.gr / Spirit Alive

Δε χρειαζόμαστε όσους δε μας χρειάζονται…!!!!

Σκεφτήκατε, άραγε, ποτέ πόσες φορές στη ζωή σας παραμελήσατε τον εαυτό σας, χάσατε ώρες ολόκληρες, κόπο κι ενέργεια για κάποιους που ούτε καν το άξιζαν; Για κάποιους που δε σας άξιζαν;

Βλέπετε, εν έτι 2018 ορισμένες καταστάσεις εν τέλει αξεπέραστες δεν εκλείπουν, αν κι αυτό θα ήταν το λογικό. Πόσοι και πόσοι δεν προσπάθησαν να στριμωχτούν στη ζωή σας και να σας κλέψουν λίγη; 

Πόσοι και πόσοι δε γύρισαν την πλάτη τους όταν εσείς τους είχατε ανάγκη δίπλα σας κι όχι απέναντι; Πόσοι και πόσοι σας φέρθηκαν «εντάξει» και πόσοι μικρόψυχα, εγωιστικά, αδίστακτα; Θυμάστε καλά.

Αναλωθήκατε σε συμπεριφορές και πράξεις απαράδεκτες που με πλάγιο κι έμμεσο τρόπο σας κατέστρεφαν και μείωναν τον χαρακτήρα, την ταυτότητά σας. 

Οι παλιοί δεν ξεχνούσαν να προειδοποιούν τα παιδιά τους, λέγοντάς τους πως μόνο λίγους και καλούς θα έπρεπε να βάζουμε στη ζωή μας. Δηλαδή, μόνο εκείνους που μας χρειάζονται αληθινά και χρειαζόμαστε κι εμείς.

Μόνο εκείνους που βγάζουν στη φόρα τον καλά κρυμμένο εαυτό μας με αποτέλεσμα να μεταμορφωνόμαστε στους πιο καλούς και γλυκούς ανθρώπους του πλανήτη. Μόνο εκείνους με την τεράστια καρδιά, υπομονή και θαλπωρή να κάνετε παρέα. Γιατί, στο τέλος μόνο αυτοί θα σας μείνουν, εκείνοι οι μοναδικοί που συνεχώς σας γεμίζουν με όμορφες σκέψεις και στιγμές.

Οι άνθρωποι ως κοινωνικά όντα έχουμε ανάγκη την συντροφικότητα και την αποδοχή από το περιβάλλον που ζούμε. Οι αφίξεις κι οι αναχωρήσεις όσο μεγαλώνουμε πολλαπλασιάζονται και διαπιστώνουμε πως όλοι οι άνθρωποι δεν είναι σαν εμάς. Κρατούν βαλίτσες πολλές φορές. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι πως η ζωή συνεχίζεται μια χαρά και μακριά τους. Ευτυχώς.

Στο τέλος ο καθένας θα πάρει εκείνο που του αρμόζει. Το κάρμα δε συγχωρεί αλλά, αντίθετα θυμάται τις πράξεις μας και μας μοιράζει ό,τι αξίζουμε. Η φιλία κι η αγάπη είναι το παν για όλους μας γιατί μέσα από αυτές γινόμαστε καλύτεροι, περισσότερο δυνατοί και χαρούμενοι κι εύκολα κάνουν τις τσαλακωμένες ψυχές, ατσαλάκωτες.

Όμως, παρ’ όλα αυτά, τα συναισθήματα απαιτούν κι αμοιβαιότητα. Έτσι, όσο μεγαλώνουμε έχουμε κοντά μας ανθρώπους που μας χρειάζονται αλλά και χρειαζόμαστε εξίσου. Ανθρώπους που υπολογίζουν τις αισθήσεις τους, που δίνουν, που αγαπούν τη ζωή και τον άνθρωπο. Ανθρώπους που δεν τους νοιάζει μόνο να παίρνουν. Σαν το ταυτόχρονο συναίσθημα, τελικά, δεν έχει!

Όταν, όμως, παρατηρούμε πως οι άνθρωποί μας δε μας έχουν πια ανάγκη, δηλαδή δε μας χρειάζονται, τους κουνάμε λευκό μαντίλι και φεύγουμε από κοντά τους. Δεν αξίζουν προσπάθειες για επιστροφή. 

Μην ξεχνάμε μόνο, πως όσοι μας αγαπούν - είτε φίλοι είναι αυτοί είτε σχέσεις - δεν απομακρύνονται, αλλά μένουν χωρίς απαιτήσεις και παραλογισμούς. Είναι εδώ γιατί γουστάρουν. Εκτιμούν και καθημερινά ανεβαίνουν κι ένα σκαλοπάτι ευτυχίας.

Οι υπόλοιποι ας φροντίσουμε να μάθουν πόσο «όμορφοι άνθρωποι» στην τελική είναι. Ας μάθουν επιτέλους πόσο μεγάλη αξία πήραν κοντά μας, χάνοντάς την. Γιατί, όταν εμάς δε μας θέλουν μία, εμείς εκατό φορές φεύγουμε πάντοτε με το κεφάλι ψηλά.

Γεννήθηκες για να δίνεις αγάπη και να παίρνεις αγάπη. Για να δίνεις σεβασμό, αλλά και το αντίστροφο. Μη χάνεις καιρό σε άσκοπα μονοπάτια χωρίς φως. Να είσαι με όσους χρειάζεσαι, αλλά και σε χρειάζονται για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Πάντα με κάποιους ανθρώπους θα νιώθεις τυχερός. Να ζεις με αυτούς!

Μην ξεχνάς να μένεις με όσους σε αγαπάνε κι αγαπάς.




Συντάκτης: Ευαγγελία Μικέ
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Kάντε αυτές τις 10 ερωτήσεις στον εαυτό σας και αλλάξτε τον τρόπο που βλέπετε τα προβλήματά σας...!!!!

Στη ζωή υπάρχουν πολλά πράγματα που είναι πέρα από τον έλεγχο μας. Στην πραγματικότητα το μόνο που μπορούμε να ελέγξουμε είναι ο τρόπος που επιλέγουμε να χειριστούμε μια κατάσταση. Είναι η ερώτηση που κάνουμε στον εαυτό μας αυτή που ορίζει τον τρόπο που αντιδρούμε. Όταν δυσκολεύεστε να καταλάβετε πως θα πρέπει να δείτε το πρόβλημα, κάντε στον εαυτό σας τις παρακάτω ερωτήσεις : 

1.Αποδίδω σε κάποιον άλλο το φταίξιμο για τα προβλήματά μου; 
Αν και μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κάπως καλύτερα, το να παίζετε το θύμα δεν αλλάζει την ουσία προβλημάτων. Επίσης, όταν ρίχνετε το φταίξιμο σε άλλους, αυτοί δεν θα προσπαθήσουν να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τα προβλήματα σας. 

2. Είμαι αυστηρός με τον εαυτό μου; 
Όταν αντιμετωπίζετε παράλληλα πολλά θέματα, είναι πιθανό να αισθάνεστε ότι δεν είστε αρκετά καλοί. Ωστόσο, αυτό είναι τελείως λανθασμένο. Αν δίνετε τον καλύτερο σας εαυτό, τότε αυτό είναι αρκετό. 

3. Για ποια πράγματα θα έπρεπε να είμαι ευγνώμων και χαρούμενος αυτή τη στιγμή; 
Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα σας είναι να έχετε μια θετική στάση απεναντί τους. Όταν είστε συγκεντρωμένοι στα αρνητικά της ζωής, δεν μπορείτε να είστε ευτυχισμένοι. 

4. Υπάρχει κάτι στο οποίο επιμένω και θα έπρεπε να το αφήσω να φύγει; 
Όταν προσπαθείτε να ξεπεράσετε μια κατάσταση, είναι μια καλή ευκαιρία να κοιτάξετε μέσα σας και να δείτε αν υπάρχει κάτι στο οποίο επιμένετε, το οποίο θα ήταν προτιμότερο να το αφήσετε να φύγει. Ενώ μπορεί να μοιάζει δύσκολο, η απελευθέρωση που θα αισθανθείτε θα σας δώσει τη δυνατότητα να συγκεντρωθείτε περισσότερο στην επίλυση των τρεχόντων προβλημάτων. 

5. Τι προβλήματα ΔΕΝ έχω και θα έπρεπε να είμαι χαρούμενος για αυτό; 
Ναι, μπορεί να περνάτε πολλά, αλλά πάντα υπάρχουν χειρότερα. Καθίστε ένα λεπτό και σκεφτείτε: » Ποιος ξέρει τι άλλο θα μπορούσα να περνάω αυτή τη στιγμή;» 

6. Τι έχω μάθει; 
Αυτά που έχετε μάθει από παλιότερες καταστάσεις θα έχουν μεγάλη επίδραση στην εξέλιξη της ζωής σας. Αν και σίγουρα πρέπει να ζούμε το σήμερα. Μην ξεχνάτε τα προβλήματα που έχετε ξεπεράσει, γιατί αυτά θα σας βοηθήσουν να γίνετε δυνατότεροι. 

7. Έχω πολλές απαιτήσεις από τους άλλους; 
Αυτή η ερώτηση συσχετίζεται με την 1. Μην περιμένετε πράγματα από τους άλλους που γνωρίζετε ότι δεν είναι εφικτά. 

8. Χρειάζεται να συγχωρήσω κάποιον; 
Ο θυμός που κρατάτε μέσα σας, είναι κάτι που σας βλάπτει, πολλές φορές χωρίς να το συνειδητοποιείτε. Αν και μπορεί να σας έχουν φερθεί άδικα στο παρελθόν, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αξίζει κάποιος τη συγχώρεσή σας. Ρωτήστε τον εαυτό σας: » Υπάρχει κάποιος που θα μπορούσα να συγχωρήσω;» 

9. Έχω υπερβολικές απαιτήσεις από τον εαυτό μου; 
Μη φορτώνεστε πολλά. Αυτό κάνει τη ζωή σας δύσκολη. Εκτιμήστε τη ζωή και τις σχέσεις που έχετε. 

10. Είναι το μυαλό μου αρκετά καθαρό ώστε να αντιμετωπίσω αυτό το πρόβλημα; 
Όταν εμφανίζονται προβλήματα, είναι πολύ φυσικό να εκνευρίζεστε. Ωστόσο αυτό θολώνει το μυαλό σας και σας δυσκολεύει να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις που παρουσιάζονται. Είναι σημαντικό να εστιάσετε στα προβλήματα με καθαρό μυαλό. 




10 πράγματα που συμβαίνουν όταν καταπιέζετε τα συναισθήματά σας...!!!!

Δεν είναι ασυνήθιστο οι άνθρωποι να κρύβουν τα συναισθήματά τους ώστε να φαίνονται ήρεμοι, ενώ δεν είναι. Αν και αυτό είναι κάτι φυσιολογικό, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στον άνθρωπο όταν συμβαίνει έντονα και για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες που έχουν γίνει, υπάρχουν 10 πράγματα που συμβαίνουν όταν καταπιέζετε τα συναισθήματά σας. 

Υψηλή αρτηριακή πίεση 
Η καταπίεση των συναισθημάτων μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική υγεία ενός ανθρώπου. Συγκεκριμένα, πολλοί άνθρωποι μπορούν να επιβεβαιώσουν το γεγονός ότι αυξάνεται ο καρδιακός ρυθμός και μαζί η αρτηριακή τους πίεση όταν θυμώνουν και δεν μπορούν να το εκφράσουν. Επομένως, αυτό το είδος του στρες δεν είναι καλό για το σώμα, την καρδιά και τον εγκέφαλο. 

Αύξηση σωματικού βάρους 
Πέρα από την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, μπορεί να υπάρξει και αύξηση του σωματικού βάρους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η καταπίεση των συναισθημάτων μπορεί να συμβαίνει σε καθημερινή βάση, στη δουλειά ή στο σπίτι. Ως εκ τούτου πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στην κατανάλωση διαφόρων ειδών φαγητών προκειμένου να αντλήσουν ευχαρίστηση από κάπου. 

Πολλές φορές δεν παίζει ρόλο η γεύση του φαγητού καθότι η συναισθηματική κατανάλωση τροφής αρκείται απλά στη διαδικασία της κατανάλωσης τροφής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους χωρίς καν να το αντιληφθούν. Οπότε είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πότε πρέπει να λέτε αυτά που αισθάνεστε.

Προβλήματα πέψης 
Όταν οι άνθρωποι βρίσκονται υπό την πίεση γεγονότων που δεν μπορούν να αλλάξουν, μπορεί να προκύψουν διάφορα προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα πέψης, καθώς δεν γίνεται σωστή πέψη του φαγητού όταν ο άνθρωπος είναι στρεσσαρισμένος. 

Για παράδειγμα, κάποια από τα προβλήματα που βιώνουμε μπορεί να εκδηλωθούν με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, στομαχικές διαταραχές, ακόμα και δυσκοιλιότητα. 

Βρουξισμός (τρίξιμο δοντιών) 
Ένα άλλο πρόβλημα που συχνά οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν, εκτός αν κάποιος άλλος το αντιληφθεί και τους το αναφέρει, είναι το τρίξιμο των δοντιών. Όταν ένας άνθρωπος κρύβει τα συναισθήματά του και αυτά συσσωρεύονται μέσα του, αυτό μπορεί να εκδηλωθεί με τρίξιμο των δοντιών. 

Συνήθως οι άνθρωποι που τρίζουν τα δόντια τους, προσπαθούν να μην εξωτερικεύσουν τον θυμό τους και την απογοήτευσή τους στο άτομο ή στα άτομα που τους δημιουργούν το πρόβλημα. 

Εμφανίζονται ρυτίδες στο πρόσωπο 
Οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να αποφύγουν την πρόωρη γήρανση, χρησιμοποιώντας αντιγηραντικές κρέμες προκειμένου να διατηρήσουν το δέρμα τους νεανικό και απαλό, χωρίς ρυτίδες. Ωστόσο, η γήρανση δεν είναι ο μοναδικός λόγος που εμφανίζονται ρυτίδες στο πρόσωπο. 

Οι ρυτίδες μπορεί να εμφανιστούν από την προσπάθεια κάποιου να κρύψει τις εκφράσεις του προσώπου του, που σχετίζονται με τα συναισθήματά του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εμφανίζονται πρόωρα ρυτίδες στο πρόσωπο. 

Διαταραχές ύπνου 
Ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα που προέρχεται από την καταπίεση συναισθημάτων είναι οι διαταραχές ύπνου. Στην πραγματικότητα, κάποιοι άνθρωποι μπορεί να μην μπορούν να κοιμηθούν καθόλου μέχρι να βρεθεί λύση για αυτό που τους απασχολεί. 

Παρεμποδίζεται η λειτουργία του κροταφικού λοβού 
Σημεία του σώματος όπως ο κροταφικό λοβός, επιτελούν συγκεκριμένες λειτουργίες όπως η σταθεροποίηση των συναισθημάτων. Ωστόσο αυτό το σημείο του σώματος δεν μπορεί «να κάνει τη δουλεία του», όταν ο άνθρωπος καταπιέζει τα συναισθήματά του. Για αυτό θα ήταν προτιμότερο να μην παίρνουμε κάποια πράγματα προσωπικά ή αν νιώθουμε αδικημένοι ή προσβεβλημένοι να το εκφράσουμε όσο πιο ευγενικά μπορούμε. 

Λαμβάνουμε λιγότερη ωκυτοκίνη 
Η ωκυτοκίνη είναι μία ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του στρες στο σώμα. Θα ξέρει τι να κάνει όταν τα συναισθήματα εκφράζονται με φυσικό τρόπο. Όταν όμως τα αρνητικά συναισθήματα καταπιέζονται και δεν εξωτερικεύονται, παράγεται λιγότερη ωκυτοκίνη και μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα όπως η αύξηση του στρες. 

Ψυχική κόπωση 
Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι και ο εγκέφαλος μπορεί να κουραστεί, ειδικά όταν προσπαθεί να επεξεργαστεί πολλές πληροφορίες ταυτόχρονα. Ειδικά όταν ένας άνθρωπος καταπιέζει τα συναισθήματα του και προκύπτουν συνεχώς νέα προβλήματα ή υποχρεώσεις που ο εγκέφαλος θα πρέπει να επεξεργαστεί. 

Απώλεια μνήμης 
Ο εγκέφαλος, σε μια προσπάθεια του ατόμου να απαλλαγεί απο τις αρνητικές πληροφορίες, μπορεί να χάσει και κάποιες ωφέλιμες. 




5 ασπίδες για να προστατεύσετε την θετική σας ενέργεια...!!!!

Υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων στον κόσμο, αυτοί που είναι πολύ ευαίσθητοι στις ενέργειες που υπάρχουν γύρω μας και αυτοί που είναι απαθείς σε τέτοιες αισθήσεις. 

Υπάρχουν διαφορετικές ενεργητικές συχνότητες που μπορεί να συναντήσουμε: υψηλές, μεσαίου και χαμηλού επιπέδου ενέργειες. Τα άτομα που είναι πολύ ευαίσθητα σε αυτά τα πράγματα, είναι πολύ εύκολο να επηρεαστούν από αυτές τις ενέργειες. 

Για παράδειγμα, όταν έρχονται σε επαφή με μια αρνητική ενέργεια ή αύρα μπορεί να τους προκαλέσει αίσθημα κατάθλιψης ή άγχους γύρω από αυτό το άτομο. Μπορεί να γίνει εμπόδιο για τη συνεχή επικοινωνία με ανθρώπους που τους αφήνετε να σας επηρεάζουν από τέτοιες ενέργειες αλλά το πώς να προστατέψετε την εσωτερική σας ύπαρξη είναι κάτι που πρέπει να μάθετε. 

Με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο ενδυναμώνετε τα συναισθήματα σας αλλά επίσης ελέγχετε τον εσωτερικό σας εαυτό και έχετε καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπίσετε τις διαφορετικές μορφές ενεργειακών συχνοτήτων. 

1. Επιδιορθώστε τον μηχανισμό σας με άσκηση 
Σιγουρευτείτε πως είστε απασχολημένοι με πράγματα που απολαμβάνετε. Γιατί; Σας βοηθά να συγχρονιστείτε και με το σώμα και με το μυαλό σας. Με το να κάνετε πράγματα που σας κάνουν να αισθάνεστε ωραία, επιτρέπετε στο σώμα σας να παράγει την “Ορμόνη της Χαράς” που λέγεται ενδορφίνη. Οπότε, πάτε στο γυμναστήριο ή κάντε οποιαδήποτε άσκηση που σας κάνει να νιώθετε καλά. 

2. Η απόρριψη είναι στοργή 
Δεν χρειάζεται να καταβάλλεστε όλη την ώρα, κάνετε στους άλλους όλες τις χάρες και καταλήγετε στο τέλος να υποτιμηθείτε για όλα αυτά που κάνατε. Μάθετε να λέτε «όχι» κάποιες φορές και δώστε στον εαυτό σας το πλεονέκτημα να είναι η πρώτη σας προτεραιότητα στη λίστα σας για πρώτη φορά. 

Μάθετε πώς να απορρίπτετε άλλους ανθρώπους, πάτε στον καθρέφτη και δώστε στον εαυτό σας κουράγιο ενώ λέτε «όχι» κάθε φορά δυνατότερα και με περισσότερη πεποίθηση από την προηγούμενη. Είναι ένας τρόπος για να κάνετε τον εαυτό σας να νιώσει καλύτερα και να βοηθήσετε τους φίλους σας να μάθουν και αυτοί για τον εαυτό τους. 

3. Χτίστε μια αίσθηση υπερηφάνειας 
Αντιμετωπίστε την πηγή της αρνητικής ενέργειας με μια εξουσιαστική αίσθηση. Χτίστε την δύναμη μέσα σας σαν να είστε αντιμέτωποι σε πεδίο μάχης. Εξασκείστε τον εαυτό σας να είναι πάντα έτοιμος να  ''αντιμετωπίσει τις δυνάμεις του κακού''.  Μόλις συνεφέρετε την θετική σας ενέργεια και μάθετε να λέτε «όχι», είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τον εχθρό σαν ένας καινούργιος εκπαιδευμένος ιππότης έτοιμος να προστατεύσει την κόρη του, την καρδιά σας. 

4. Συγχρονιστείτε με την εσωτερική σας ενέργεια 
Μόλις επηρεαστείτε από αρνητική ενέργεια, πηγαίνετε σε ένα ήσυχο μέρος για να αντιληφθείτε τι συνέβη. Βάλτε τα ακουστικά σας και κάντε μια βόλτα. Πάρτε τον σάκο γυμναστικής σας και κάντε κάποια δραστηριότητα. Ή ακόμα πάτε μια βόλτα τον σκύλο σας και παίξτε μαζί του. 

Δώστε στον εαυτό σας μια αίσθηση ηρεμίας και ανεβάστε τη μουσική κάνοντας πράγματα με ζωτικότητα. Με άλλα λόγια, αφού αποβάλλετε την αρνητική ενέργεια που απορροφήσατε, ξεκινήστε το παιχνίδι σας ξανά. 

5. Μοιράστε αγάπη 
Όταν αντιμετωπίζετε μια αρνητική ενέργεια, η επιλογή ‘αν δεν μπορείς να την νικήσεις, πήγαινε μαζί της’ δεν πρέπει να περάσει ποτέ από το μυαλό σας. Αν δεν μπορείτε να την νικήσετε, συνεχίστε την εξάσκηση και την επόμενη φορά θα την νικήσετε. Μοιράστε την θετική σας ενέργεια σε όλους όσους συναντάτε, μην επιτρέψετε σε κανέναν να σας βυθίσει σε τέτοιο σκοτάδι, αν ξέρετε πως οι ίδιοι δίνουν στον εαυτό τους τέτοια αρνητικότητα. 

Μοιράστε αγάπη, κάντε καλές πράξεις όταν μπορείτε, κάτι απλό, όπως να σηκώσετε τα πράγματα μιας εγκύου γυναίκας, βοηθήστε κάποιον να φωνάξει ένα ταξί ή κάτι τόσο απλό όπως το να είστε ευγνώμονες για οτιδήποτε καλό σας συμβαίνει. 

Για να προστατέψετε τον εαυτό σας από τέτοιες ενέργειες, μάθετε πώς να ενδυναμώσετε τον εαυτό σας πρώτα. Μην αντιμετωπίσετε ένα φρούριο μόνο με ένα σπαθί αλλά με ένα στρατό που μπορεί να εξολοθρεύσει εντελώς την αρνητική ενέργεια. Καταστρέψτε τη, κατακτήστε τη και να είστε χαρούμενοι ενώ το κάνετε, είναι το δικό σας πεδίο μάχης για να κερδίσετε. 




12 αποτελεσματικοί τρόποι για να αλλάξετε τη ζωή σας όταν αισθάνεστε εξουθενωμένοι...!!!!

Ξέρετε αυτό το συναίσθημα; Είναι δέκα το πρωί, έχετε πιει το τρίτο φλιτζάνι καφέ και το μυαλό σας είναι ήδη ζαλισμένο. Αισθάνεστε κυριολεκτικά ''στραγγισμένοι'', σωματικά, ψυχικά και συναισθηματικά και δεν νοιώθετε τίποτα για πράγματα που κάποτε σας έφερναν χαρά. Δεν αισθάνεστε κανένα κίνητρο, είστε νευρικοί και οξύθυμοι και όσον αφορά την προσωπική σας υγεία και ευημερία ούτε λόγος να γίνεται! 

Πολύ συχνά, φαίνεται ότι η εξάντληση και η επιτυχία πάνε χέρι-χέρι, αλλά, η εξουθένωση δεν είναι ένα σημάδι επιτυχίας. Είναι ο τρόπος του σώματός σας για να σας πει να επιβραδύνετε λίγο. Αν και ο διπλός καφές εσπρέσο ή η δεύτερη στρώση concealer θα σας βοηθήσουν να φαίνεστε φρέσκοι, η βαθιά και ουσιαστική αλλαγή απαιτεί χρόνο. Είναι μια δια βίου επένδυση στον εαυτό σας και θα πρέπει έτσι να την δείτε. 

Μοιραζόμαστε λοιπόν με εσάς 12 δοκιμασμένους τρόπους για να πάρετε την τύχη σας στα χέρια σας και να μεταμορφώσετε την ζωή σας. 

1. Κοιμηθείτε σαν να μην υπάρχει αύριο 
Το σώμα σας είναι μια μηχανή. Μια όμορφη, αυθεντική και απίστευτα περίπλοκη μηχανή που χρειάζεται φροντίδα και ανάπαυση. Ακριβώς όπως ο τερματισμός της λειτουργίας του υπολογιστή σας, στο τέλος της κάθε ημέρας, το ίδιο θα πρέπει να επαναφορτίζετε το σώμα σας και το μυαλό κάθε βράδυ. 

Μελέτες δείχνουν ότι ένας καλός βραδινός ύπνος καθαρίζει κυριολεκτικά το μυαλό σας από τις τοξίνες που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, πράγμα που σημαίνει ότι επτά με οχτώ ώρες ύπνου είναι ζωτικής σημασίας για τη σωματική και ψυχική σας ευεξία. Συμπληρώστε γεμάτες οχτώ ώρες ύπνου με μόλις 30 λεπτά περισσότερο ύπνο από ό, τι κοιμάστε τώρα, την νύχτα ή με ένα μεσημεριανό υπνάκο. 

2. Συγκεντρωθείτε στο φαγητό σας 
Το να τρώτε φαγητό συγκεντρωμένοι μόνο σε αυτό χρειάζεται πολύ εξάσκηση. Ειδικά αν είστε το είδος του ατόμου που καταβροχθίζει το μεσημεριανό γεύμα με το ένα χέρι ενώ με το άλλο χέρι απαντά σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τηλεφωνικές κλήσεις. Συγκεντρωθείτε σε αυτό που τρώτε και σκεφτείτε τι έχει μέσα, τι ουσίες καταναλώνετε, από που προήλθαν, τι βοήθεια δίνουν στο σώμα σας και πώς έφτασαν μέχρι το πιάτο σας. 

Τρώγοντας συνειδητά, σας βοηθά να δημιουργήσετε μια υγιή, βιώσιμη σχέση με την τροφή σας κάτι που ξεπερνά την απλή ικανοποίηση της πείνας σας. Οι μελέτες δείχνουν ότι όταν συγκεντρώνεστε συνειδητά στο φαγητό σας, θα έχετε ανεβασμένη την διάθεσή σας, λιγότερο άγχος, θα οδηγηθείτε σε απώλεια βάρους και σε καλύτερη διατροφική συμπεριφορά. 

3. Σταματήστε την καφεΐνη 
Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό που επηρεάζει άμεσα το κεντρικό νευρικό σας σύστημα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο πολύς καφές μπορεί να κάνει την καρδιά σας να χτυπά γρήγορα και να αισθάνεστε τους παλμούς στο κεφάλι. Αν έχετε ήδη αίσθημα άγχους, στρες ή είστε εξουθενωμένοι, ένας διπλός espresso δεν είναι η μακροπρόθεσμη λύση. Αντ’ αυτού, δοκιμάστε πιο φυσικές, μακροπρόθεσμες λύσεις, όπως η άσκηση και ο διαλογισμός για να νιώσετε γεμάτοι ενέργεια και ζωή. 

Αν απλά δεν μπορείτε να φανταστείτε την ζωή σας χωρίς τον πρωινό καφέ σας, δοκιμάστε να έχετε μια πιο προσεκτική σχέση με τον καφέ. Νοιώστε την έντονη μυρωδιά και γεύση του ενώ τον απολαμβάνετε στην αγαπημένη σας κούπα. Με την πάροδο του χρόνου ίσως βρείτε το τελετουργικό πιο αναγκαίο από ό, τι τον ίδιο τον καφέ. 

4. Κινηθείτε 
Η κίνηση βοηθά πολύ στην αύξηση της διάθεσης και της μνήμης, δρα ενάντια στο στρες και προστατεύει τις δεξιότητες της σκέψης. Είτε κάνετε ποδήλατο, πηγαίνετε για ένα σύντομο τρέξιμο, ή κάνετε μερικά λεπτά γιόγκα, μάθετε να χρησιμοποιείτε την κίνηση σαν ένα τρόπο για την ανακούφιση από το στρες, όταν αισθάνεστε ότι αυτό συσσωρεύεται. 

Η άσκηση το πρωί μπορεί να σας βοηθήσει στο ρυθμό που θα έχετε την υπόλοιπη ημέρας σας και να οξύνει την εστίασή σας. Πρέπει να αναφέρουμε εδώ ότι οι σούπερ επιτυχημένοι άνθρωποι τείνουν να γυμνάζονται το πρωί. Προσπαθήστε να έχετε μόλις 10 επιπλέον λεπτά μέτριας άσκησης κάθε μέρα και προσπαθήστε σιγά σιγά να φτάσετε τα συνιστώμενα 30 λεπτά καθημερινά. 

5. Απολαύστε την σιωπή 
Το συναντάμε πολύ συχνά αυτό : Κάθε άρθρο που αναφέρεται στην αλλαγή της ζωής σας κηρύττει τις θεραπευτικές δυνάμεις του διαλογισμού, αλλά αυτό είναι επειδή λειτουργεί πραγματικά. 

Περίπου το 80 τοις εκατό των επισκέψεων στον γιατρό είναι για προβλήματα που σχετίζονται με το άγχος. Αυτό μεταφράζεται σε πολύ χρόνο και χρήματα που δαπανώνται για να αντιμετωπιστούν θέματα που θα μπορούσαν να αποφευχθούν, εάν όλοι ασκούνταν στο να φροντίζουν τον εαυτό τους μέσω του διαλογισμού. 

Ο διαλογισμός μπορεί να μειώσει το στρες, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό, να βελτιώσει τον ύπνο και ενδεχομένως, να αυξήσει την ευτυχία. Ακόμα και μόλις 5 λεπτά διαλογισμού μπορεί να φωτίσουν την ημέρα σας. Πλέον, οι άνθρωποι που διαλογίζονται, στην πραγματικότητα είναι πιο ορθολογικοί και έχουν λιγότερο άγχος όταν έρχονται αντιμέτωποι με προκλήσεις. 

6. Ακολουθήστε μια υγιή ρουτίνα φροντίδας για το δέρμα σας 
Ευτυχισμένο δέρμα ισούται με ένα ευτυχισμένο άτομο και όπως με οτιδήποτε άλλο, το να αποκτήσετε υγιείς συνήθειες φροντίδας για το δέρμα σας απαιτεί χρόνο. Υπάρχει ένα παλιό γνωμικό που λέει ότι χρειάζονται 21 ημέρες για να αποκτήσει κανείς μια συνήθεια. 

Ας πούμε απλά ότι η συνέπεια, η επανάληψη και η αγάπη για την νέα ρουτίνα σας θα κάνουν πολύ περισσότερα για την επιτυχία και το δέρμα σας από το να διαγράφετε ημέρες στο ημερολόγιο. Η επιπλέον στρώση concealer μπορεί να είναι μια γρήγορη λύση για τα κουρασμένα μάτια σας, αλλά οι πραγματικές αλλαγές του δέρματος είναι οι επενδύσεις που συμβαίνουν από μέσα. 

Ψάξτε για προϊόντα και τροφές που προσφέρουν κάτι περισσότερο από την βελτίωση της επιδερμίδα σας. Ακολουθήστε ένα καθημερινό και νυχτερινό τελετουργικό φροντίδας του δέρματος που θα σας κάνει να αισθάνεστε υγεία και ομορφιά και με την πάροδο του χρόνου θα δείτε τα αποτελέσματα που θα συμβούν στο δέρμα σας άρα και στην διάθεσή σας. 

7. Λιμοκτονείστε το εγώ σας και θρέψτε την ψυχή σας 
Είναι πολύ απλό: Κάντε πράγματα που σας κάνουν ευτυχισμένους. Επειδή κάτι φέρνει την αίσθηση της επιτυχίας, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι σας γεμίζει με χαρά. Σίγουρα, η διαμονή αργά στη δουλειά μπορεί να είναι παραγωγική αλλά τροφοδοτεί την εξουθένωση και ίσως αποδειχθεί λιγότερο εποικοδομητική από λίγη ξεκούραση και χαλάρωση που άλλωστε την δικαιούστε. 

Αγοράστε τα παπούτσια που έχετε βάλει στο μάτι, προσφέρετε στον εαυτό σας ένα παγωτό στο μεσημεριανό διάλειμμα σας, ή περάσετε όλο το Σαββατοκύριακο με ένα μαραθώνιο κλασικών ταινιών. Ό, τι κι αν επιλέξετε, κάντε το γιατί σας κάνει ευτυχισμένους και όχι επειδή πρέπει. 

8. Ακούστε την διαίσθησή σας 
Ακούτε το ένστικτο σας όταν πρέπει να πάρετε μεγάλες αποφάσεις; Αν όχι, αρχίστε να το κάνετε. Το σώμα μας συχνά μας λέει τι χρειαζόμαστε πριν καταλάβουμε εμείς ότι το χρειαζόμαστε. Πάρτε έναν υπνάκο, όταν είστε κουρασμένοι. Πηγαίνετε ένα ταξίδι, αν νοιώθετε όρεξη για περιπλάνηση. Ρωτήστε τον εαυτό σας γιατί κάτι δεν πάει αρκετά καλά μέσα σας. 

Εκτός και αν είστε ένα ιδιαίτερα διαισθητικό άτομο, το να ακούτε το ένστικτό σας απαιτεί εξάσκηση. Ξεφύγετε από ό, τι σας προκαλεί, δώστε χώρο να αναπνεύσετε και γίνετε ειλικρινείς με τον εαυτό σας για τα συναισθήματά σας. Οι πιθανότητες είναι ότι ήδη ξέρετε τι χρειάζεστε, απλά πρέπει να ελαττώσετε ρυθμό για να ακούσετε. 

9. Ανακατέψτε τα πράγματα 
Η διακοπή της καθημερινής ρουτίνας σας μπορεί να είναι μία από τις καλύτερες θεραπείες παγκόσμια για την κόπωση. Προκαλείτε τον εαυτό σας να κάνει κάτι εντελώς νέο μία φορά την εβδομάδα ή, εάν αισθάνεστε πραγματικά ενθουσιώδεις, μία φορά την ημέρα. 

Θα μπορούσε να είναι τόσο απλό όσο το περπάτημα μιας νέας διαδρομής προς την δουλειά σας ή αρχίζοντας το blog σας που όλο λέτε να ξεκινήσετε. Οι νέες εμπειρίες θα ανοίξουν το μυαλό σας για νέους τρόπους σκέψης και αντίληψης, που με τη σειρά τους θα σας κάνουν πιο ευτυχισμένους. 

10. Επενδύστε στα θετικά γύρω σας 
Το χτίσιμο υγιών σχέσεων ξεκινά με το να είστε προσεκτικοί με τι και με ποιους γεμίζετε την ζωή σας. Μπορεί να φαίνεται δύσκολο να αλλάξετε εύκολα τις τοξικές σχέσεις μέσα στις οποίες έχετε μεγαλώσει όταν μάλιστα πρόκειται για φίλους ή την οικογένεια, το φαγητό, την εργασία, ή ακόμα και τον εαυτό σας. 

Επανεκτιμήστε τις σχέσεις σας και να είστε προσεκτικοί σχετικά με την αξία που προσθέτουν στη ζωή σας και την ευημερία. Οι άνθρωποι που έχουν επίγνωση των σχέσεών τους τείνουν να είναι πιο σίγουροι για τη δική τους κρίση. 

11. Μάθετε κάτι νέο 
Η μάθηση μας κάνει ευτυχισμένους. Θα μπορούσε επίσης να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο, να είμαστε ανοιχτόμυαλοι και πιο ικανοποιημένοι από την ζωή. Αν θέλετε να αρχίσετε από κάτι μικρό, δοκιμάστε κάτι να μάθετε παρακολουθώντας βίντεο στο YouTube από την άνεση του κρεβατιού σας. 

Αν σκέφτεστε για κάτι μεγαλύτερο, γραφτείτε σε κάποια δραστηριότητα για ένα τρίμηνο μέσω διαδικτύου. Ότι και να αποφασίσετε να μάθετε, ο εγκέφαλός σας θα σας ευχαριστεί που τον διατηρείτε νεανικό και σε εγρήγορση. 

12. Κρατήστε ημερολόγιο 
Γράφοντας σε ένα ημερολόγιο έχει αποδειχθεί ότι ανακουφίζει την πίεση, ενισχύει την κατανόηση και την σπίθα της δημιουργικότητας, συμβάλλει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και σας ενθαρρύνει να ακολουθήσετε τους στόχους σας. Αυτό είναι μια πολύ μεγάλη θεραπεία για μια τόσο απλή πράξη. Αλλά μην πιέζετε τον εαυτό σας να γράφετε καθημερινά. 

Η ίδια η διαδικασία της γραφής είναι πολύ πιο σημαντική από το πόσο συχνά ανοίγετε το ημερολόγιό σας. Κάντε στον εαυτό σας μια ερώτηση όπως ''Πώς θέλω να είναι η ημέρα μου;'' και σημειώστε αυτά που έρχονται στο μυαλό σας. Αρχίστε να γράφετε μια - δυο φορές την εβδομάδα και τελικά θα ανυπομονείτε για αυτές τις εβδομαδιαίες συνεδρίες γραφής. 




Wayne Dyer : Τα σημάδια και τα συμπτώματα της προσωπικής μεταμόρφωσης...!!!!

Μια όμορφη γυναίκα, που ονομαζόταν Πης Πίλγκριμ, γυρνούσε αυτή τη χώρα λίγα χρόνια πριν, διαδίδοντας παντού το μήνυμα της για ειρήνη και αγάπη και προσωπική μεταμόρφωση. 

Περιέγραφε τα χαρακτηριστικά της προσωπικής μεταμόρφωσης δίνοντας αυτό το σύντομο κατάλογο : 

Κάποια σημάδια και συμπτώματα της εσωτερικής ειρήνης 

§ Η τάση να σκεφτόσαστε και να ενεργείτε αυθόρμητα μάλλον, παρά με φόβους που βασίζονται σε εμπειρίες του παρελθόντος. 

§ Η αλάθητη ικανότητα ν’ απολαμβάνετε την κάθε στιγμή. 

§ Η απώλεια ενδιαφέροντος να κρίνετε τους άλλους. 

§ Η απώλεια ενδιαφέροντος να ερμηνεύετε τις πράξεις των άλλων. 

§ Η απώλεια της ικανότητας ν’ αγωνιάτε. 

§ Συχνά, εκπληκτικά περιστατικά αξιολόγησης. 

§ Συγκρατημένα συναισθήματα συνδέσμου με τους άλλους και με τη Φύση. 

§ Συχνά ξεσπάσματα χαμόγελου. 

§ Μια αυξημένη δεκτικότητα στην αγάπη που προσφέρουν οι άλλοι, καθώς και μια συγκράτητη παρόρμηση να την προσφέρετε κι εσείς. 

§ Αυτά θα πρέπει να γίνουν τμήμα του εαυτού σας. Η ζωή θα γίνει ένα γοητευτικό ταξίδι, γεμάτο χαρά και καλούς οιωνούς. 

§ Το τμήμα του εαυτού σας που έδρευε τόσο πολύ καιρό μέσα στους περιορισμούς που εσείς είχατε επιβάλει στον εαυτό σας, ζώντας αποκλειστικά με τη μορφή θα καταστεί ελεύθερο για να δει ένα ολόκληρο πανόραμα…αν κι όταν πιστέψετε σ’ αυτό. 

§ Θ’ανακαλύψετε τον εαυτό σας να ηρεμεί και να ζει μέσα σ’ αυτό τον ήσυχο εσώτερο χώρο, όπου μπορείτε να αξιολογήσετε το κάθε τι που έρχεται στο δρόμο σας. 

§ Θα ξέρετε μέσα στην καρδιά σας ότι δε χρειάζεται να νιώθετε πως σας απειλούν οι απόψεις ή οι πράξεις του όποιου άλλου. 

§ Θα έχετε πιο πολλή χαρά κι άνεση στη ζωή σας, επειδή αυτό ακριβώς θα στέλνετε κι εσείς προς τα έξω. 

§ Θ’ ανακαλύψετε ότι είναι πιο εύκολο ν’ αποδεχόσαστε αντίθετες απόψεις, ξέροντας ότι δεν χαρακτηριζόσαστε από τίποτα κι από κανένα έξω από τον ίδιο τον εαυτό σας. 

§ Θ’ ανακαλύψετε μεγάλη χαρά μέσα στην ηρεμία που αντικαθιστά την πικρία και τον πόνο. 

§ Θα εκμηδενίσετε τις συγκρούσεις και τις αντιπαραθέσεις, καθώς θ’ ανακαλύψετε, ότι δε χρειάζεται πια ν’ αποδείξετε την ικανότητά σας σε κανέναν άλλο. 

§ Στην πραγματικότητα θ’ αρχίσετε να δαμάζετε την τεράστια δύναμη του μυαλού σας. 

§ Θα διαλογιζόσαστε ειρηνικά, έστω κι αν οι άλλοι γύρω σας βρίσκονται σε κατάσταση εξαλλοσύνης. 

§ Θα είσαστε η δύναμη ενός ήρεμου μυαλού, και θα επιλέγετε να καταφεύγετε σ’ αυτό συχνά. 

§ Θ’ ανακαλύψετε για τον εαυτό σας πράγματα που ίσως ποτέ πριν δεν είχατε εκτιμήσει. 

§ Θα βρισκόσαστε μέσα σ’ αυτή την τέλεια ευφυΐα που υπάρχει εσώτερη στην κάθε μορφή, σ’ αυτόν τον θαυμαστό εσώτερο χώρο, όπου το κάθε τι που μπορείτε να οραματιστείτε είναι πιθανό. 




Πίστεψέ το και θα το δεις , Γουέην Ντύερ – Εκδόσεις Γλάρος