Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Νικήστε τις φλεγμονές με αυτά τα 3 σπιτικά ροφήματα...!!!!

Φτιάξτε υγιεινά ροφήματα ενάντια στις φλεγμονές χρησιμοποιώντας υλικά που έχετε στην κουζίνα σας!

Η φλεγμονή δεν είναι τίποτε παραπάνω από μια φυσική αντίδραση του ανοσοποιητικού μας σε έναν τραυματισμό ή έναν παθογόνο παράγοντα. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα χρήσιμο αμυντικό μηχανισμό που εκκινεί τη διαδικασία ανάρρωσης και επούλωσης.

Όταν, ωστόσο, εξελίσσεται σε χρόνια κατάσταση στο σώμα επιβαρύνει τη λειτουργία της καρδιάς, των οστών, των πνευμόνων και γενικότερα κάθε οργάνου και συστήματος. Η χρόνια φλεγμονή ευθύνεται μάλιστα για ευρύ φάσμα παθήσεων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ελκώδης κολίτιδα, η νόσος του Crohn και το άσθμα.

Φλεγμονές & διατροφή
Η διατροφή παίζει ρόλο-κλειδί στη βιολογική εκδήλωση της φλεγμονής. Ενώ ορισμένες τροφές διαπιστωμένα προκαλούν ή επιδεινώνουν τις φλεγμονές (π.χ. τηγανητά, λευκό ψωμί, αλλαντικά), άλλες λειτουργούν προστατευτικά ή και κατασταλτικά ενάντια στις φλεγμονές.

Πολλά είναι τα φυσικά υλικά που χάρη στα μοναδικά συστατικά τους έχουν αντιφλεγμονώδη δράση ή λειτουργούν ανοσορυθμιστικά για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των φλεγμονών στο σώμα.

Δείτε πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε μερικά από αυτά για να φτιάξετε υγιεινά σπιτικά ροφήματα ενάντια στη φλεγμονή.

1. Νερό + μαγειρική σόδα
Επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Journal of Immunology υπέδειξε ότι η μαγειρική σόδα μπορεί να κατευνάσει τις φλεγμονές που παρατηρούνται στη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Να σημειωθεί ότι η μαγειρική σόδα δεν πρέπει να καταναλώνεται αδιάλυτη και για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Μια καλή αναλογία είναι ¼ της κουταλιάς του γλυκού μαγειρική σόδα ανά 240 έως 360 ml νερό με συχνότητα περίπου δύο φορές την εβδομάδα, το πολύ για τέσσερις εβδομάδες.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση μαγειρικής σόδας σε βάθος χρόνου μπορεί να λειτουργήσει επιβαρυντικά για το συκώτι και τα οστά. Στη μελέτη που αναφέρθηκε παραπάνω η κατανάλωση μαγειρικής σόδας περιορίστηκε στις δύο εβδομάδες.

2. Πράσινος χυμός με μαϊντανό + τζίντζερ
Σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση Cancer Letters, το ενεργό συστατικό του μαϊντανού, η καρνοσόλη, επιδρά στοχευμένα στις φλεγμονές στο σώμα. Και το τζίντζερ όμως, χάρη στο ενεργό συστατικό του, τη τζιντζερόλη, έχει διαπιστωμένη αντιφλεγμονώδη δράση και συγκεκριμένα αποτρέπει την παραγωγή ουσιών που πυροδοτούν και επιδεινώνουν τις φλεγμονές (προσταγλανδίνες, κυτταροκίνες κ.ά.).

Μπορείτε να φτιάξετε εύκολα και γρήγορα έναν αντιφλεγμονώδη χυμό με μαϊντανό και τζίντζερ αναμειγνύοντας στο μπλέντερ τα παρακάτω υλικά:

1 μεγάλη χούφτα μαϊντανό
2 φλιτζάνια σπανάκι
1 πράσινο μήλο
1 λεμόνι
1 μικρό αγγούρι
2-3 κλωνάρια σέλινο
2,5-5 εκατοστά ρίζα τζίντζερ φρεσκοτριμμένη
Μπορείτε να πίνετε τον χυμό καθημερινά για 8-12 εβδομάδες.

3. Λεμόνι + κουρκουμάς
Όλο και περισσότερα είναι τα ερευνητικά δεδομένα που τεκμηριώνουν ότι η κουρκουμίνη, το ενεργό συστατικό του κουρκουμά, έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Αξιοσημείωτη είναι η αντιφλεγμονώδης δράση της κουρκουμίνης, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι μειώνει σημαντικά τους πόνους στις αρθρώσεις και τα επίπεδα της φλεγμονής σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα και σκλήρυνση κατά πλάκας.

Συνδυάζοντας τον κουρκουμά με το λεμόνι και το τζίντζερ, μπορείτε να φτιάξετε ένα αντιφλεγμονώδες ρόφημα που ταυτόχρονα διευκολύνει την πέψη. 

Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι τα εξής:
1 κουταλιά της σούπας τριμμένος κουρκουμάς
1 κουταλιά της σούπας φρεσκοτριμμένο τζίντζερ
Χυμός & ξύσμα από 1 λεμόνι
3 φλιτζάνια νερό

Προαιρετικά, μπορείτε να προσθέσετε 1-2 κουταλιές του γλυκού μέλι και λίγο πιπέρι καγιέν. Τοποθετήστε όλα τα υλικά σε ένα μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και αφήστε τα να σιγοβράσουν για μερικά λεπτά. Σουρώστε το μείγμα και μοιράστε το σε δύο κούπες.




healthline.com, 
medicalnewstoday.com. 
onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου