Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Αυτές είναι οι πλούσιες σε φολικό οξύ τροφές...!!!!

Μπορεί, όταν ακούς τη λέξη φολικό οξύ να σου έρχεται στο νου κατευθείαν η εγκυμοσύνη, όμως θα πρέπει να έχεις υπόψη σου ότι το φολικό οξύ ανήκει στην κατηγορία της ομάδας της βιταμίνης Β, που μπορεί να έχει τα θετικά αποτελέσματα μιας «σούπερ τροφής» για κάθε γυναίκα, είτε είναι έγκυος είτε όχι. 

Βασικός του ρόλος είναι η δημιουργία νέων κυττάρων με την υποστήριξη της παραγωγής γενετικού υλικού (DNA και RNA). 

Εάν δεν λαμβάνεις αρκετό φολικό οξύ, διατρέχεις διάφορους κινδύνους, όπως αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του τραχήλου, του παχέος εντέρου, του εγκεφάλου και του πνεύμονα. Επίσης, η έλλειψή του μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση αναιμίας, με συνέπεια την αδυναμία, την κόπωση και την έντονη δύσπνοια. 

Γυναίκες που κυοφορούν, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να λαμβάνουν τουλάχιστον 400 μικρογραμμάρια φολικού οξέος τη μέρα. 
Εάν, λοιπόν, δεν είσαι σίγουρη ότι λαμβάνεις το φολικό οξύ που πρέπει, διάβασε με ποιες τροφές μπορείς να το κάνεις : 

Όσπρια 
Κουκιά, φασόλια, φακές και διάφορα άλλα είναι μια πολύ καλή πηγή πρόσληψης φολικού οξέος. Μισή κούπα περιλαμβάνει επίσης πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, σύνθετους υδατάνθρακες και σίδηρο. 

Σπανάκι 
Ένα φλιτζάνι ωμό σπανάκι περιέχει 58 μικρογραμμάρια φολικού οξέως ή αλλιώς σχεδόν το 15% των καθημερινών σου αναγκών σε αυτό. Το σπανάκι περιέχει, επίσης, Β-καροτίνη και λουτεΐνη, που προστατεύουν απέναντι σε πολλές μορφές και τύπους καρκίνου. 

Μπρόκολο 
Φολικό οξύ περιέχει και το μπρόκολο, που είναι «ορίτζιναλ» superfood, καθώς επίσης αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες που βοηθούν τα μέγιστα στην διαδικασία της πέψης. Μισή κούπα μαγειρεμένου μπρόκολου περιέχει 84 μικρογραμμάρια φολικού οξέως. 

Σπαράγγια 
70 μικρογραμμάρια φολικού οξέως περιέχονται σε μια κούπα σπαράγγια, μαζί με τις βιταμίνες A, C και Κ. 
Αβοκάντο 

Ένα αβοκάντο περιέχει 54 μικρογραμμάρια φολικού οξέως, δηλαδή το 10% των καθημερινών σου αναγκών. Οπώς τονίζουν οι ειδικοί, αν αντικαταστήσεις τη μαγιονέζα ή το βούτυρο με αβοκάντο κάνει καλό και στην υγεία της καρδιάς σου. 




Δ. Μ. 
www.womenshealthmag.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου