Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Η ψευδαίσθηση του τυχαίου στην ζωή μας + video…!!!!

Αναρωτηθήκατε ποτέ πόσο τυχαία μπορεί να είναι όλα αυτά που εμείς οι ίδιοι θεωρούμε τυχαία; Σκεφτήκατε ποτέ πως πολλά από αυτά που θεωρούμε τυχαία είναι πράγματι τυχαία;
Αναζητώντας λίγο για το συγκεκριμένο θέμα , κατέληξα πως δεν υπάρχει τίποτα τυχαίο, όμως τα πρότυπα που καθορίζουν την έκβαση όλων αυτών των - ας πούμε - γεγονότων, είναι τόσα πολλά, τόσο λεπτομερειακά που καταντούν όχι μόνο ασύλληπτα για την ανθρώπινη ικανότητα επέμβασης, αλλά και τελικά αδύνατο τις περισσότερες φορές να... χειραγωγηθούν. 

Αφού λοιπόν εμείς και τα μηχανήματα μας δεν έχομε καταφέρει να βρούμε τρόπο να τα προβλέψουμε, τα βαφτίσαμε τυχαία και, ξεμπερδέψαμε!

Ουσιαστικά όταν μιλάμε για τυχαία πράγματα, πάντα το μυαλό μας πάει είτε στο ζάρι είτε στο στρίψιμο του νομίσματος. Στο δεύτερο, μάλιστα τα πράγματα θεωρητικά είναι πιο απλά αφού μιλάμε για 50% πιθανότητες. 

Στην πράξη όμως είναι τόσο λεπτές οι ισορροπίες που θα έπρεπε κανείς να ασκήσει πολύ συγκεκριμένες δυνάμεις από πολύ συγκεκριμένο σημείο του δαχτύλου του κατά την φορά του νομίσματος, ώστε αυτό να καταλήξει με μία προβλεπόμενη πλευρά. 

Στο ζάρι φυσικά τα πράγματα είναι απείρως δυσκολότερα αφού μιλάμε για έξι πλευρές που μάλιστα δεν είναι ίσες μεταξύ τους! Κατά συνέπεια η πρόβλεψη μιας... ζαριάς είναι πρακτικά αδύνατη! 
Την επόμενη φορά που θα συναντήσετε έναν φίλο σε κάποιο σημείο της πόλης, σκεφτείτε πριν ενθουσιαστείτε για την τόσο τυχαία συνάντηση, λαμβάνοντας υπόψη σας παραμέτρους όπως τα κοινά χαρακτηριστικά της φιλίας σας τα οποία ίσως συνετέλεσαν ακόμα και ασυναίσθητα στο να σας υποχρεώσουν να βρίσκετε και οι δύο την ίδια στιγμή στο ίδιο σημείο. 

Ακόμα και αν συμπτωματικά, χάσατε το λεωφορείο που μόλις πέρασε, αναρωτηθείτε πόσο τυχαίο μπορεί να ήταν αυτό συνυπολογίζοντας στην ρουτίνα σας κάποια δευτερόλεπτα παραπάνω τεντώματος ή ακόμα και τις συνθήκες που επικρατούν στην κίνηση στην περιοχή.

Είπαμε, τα πρότυπα που καθορίζουν την έκβαση ενός γεγονότος είναι προβλεπόμενα αρκεί να οριοθετηθούν, να μελετηθούν και να αναλυθούν επαρκώς. Όχι! 

Εσύ κι εγώ δεν μπορούμε να το κάνουμε και για να σε παρηγορήσω, προς το παρόν για τα περισσότερα “τυχαία” πράγματα δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν ούτε οι μηχανές. Έτσι μείνε ήσυχος, όπως είμαστε, θα συνεχίσουμε να πιστεύουμε στα τυχαία πράγματα! 




Yanni Spiridakis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου