Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Η επικοινωνία με τον Ανώτερο Εαυτό...!!!!

Ο Ανώτερος Εαυτός είναι αυτό που πραγματικά είμαστε, μια υπερδιαστατική συνείδηση που έχει όλες τις απαντήσεις στα προβλήματα και τις αγωνίες μας.

ΣΤΙΣ δύσκολες και σκοτεινές μέρες που διανύουμε όλοι μας, έχουμε στερηθεί, και στερούμαστε καθημερινά, όλο και περισσότερα από τα υλικά αγαθά και τις ανέσεις, που απολαμβάναμε μέχρι χτες. Τη θέση της ξεγνοιασιάς και της εμπιστοσύνης στο τι θα φέρει το μέλλον, την έχουν πάρει η αμηχανία και ο φόβος για το άγνωστο, δύο συναισθήματα που παραμονεύουν μέσα στη λέξη «Αύριο…» :

«Αύριο πώς θα είμαι;»

«Αύριο, θα έχω;»

«Αύριο, θα μπορώ;»

Είμαι βέβαιη ότι ο καθένας από σας έχει θέσει στον εαυτό του κάποια από αυτές τις ερωτήσεις – ή και όλες.

Θα μου πείτε : Τι μας απομένει τώρα; 
Τι υπάρχει μπροστά, στο άμεσο ή στο πιο μακρινό μέλλον, για να κρατηθεί κάποιος; Ποια Ιθάκη έχει απομείνει στον καθένα μας για να ονειρευτεί πώς θα φτάσει εκεί; Και ποια είναι η προσωπική αποστολή, ο σκοπός, που μπορεί να βρει κάποιος για να γεμίσει την ύπαρξή του;

Είναι αλήθεια ότι κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη να προσβλέπει σε κάτι μελλοντικό για να επιβιώσει ψυχολογικά – σε μια απολαβή ή σ’ ένα όραμα, που θα τον βοηθάει ν’ αντέχει τις δυσκολίες που συναντάει καθημερινά στην τρικυμισμένη ζωή του.

Κι όμως! Έχει περάσει από το μυαλό σας ότι ίσως υπάρχει κι ένας άλλος τρόπος για να «διαβάσουμε» την αδιέξοδη κατάσταση που ζούμε και που βλέπουμε όλοι γύρω μας καθημερινά;

Γιατί πράγματι, καθετί που περνάει ο καθένας μας στη διάρκεια του προσωπικού ταξιδιού του πάνω σ’ αυτή τη γη, έχει δύο όψεις. Μια απ’ αυτές είναι, αλήθεια, αυτή της σκληρής δοκιμασίας. Η άλλη, είναι η όψη της… «ανακάλυψης»! Της ανακάλυψης, μέσα από τη δοκιμασία ενός άλλου, εναλλακτικού δρόμου.

Για να το καταλάβετε καλύτερα, σκεφτείτε το με τη μορφή μιας παραβολής.

Φανταστείτε ότι μας έχει αρπάξει ένα φουσκωμένο ποτάμι. Μήπως η τύχη μας εξαρτάται μόνο απ’ το πού θα μας παρασύρει η ορμή του; Όχι βέβαια. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν δύο πιθανότητες. Υπάρχει, φυσικά, η πιθανότητα ν’ αφεθούμε στην απελπισία μας, ώστε να νικηθούμε απ’ τη δύναμη του νερού και να πνιγούμε. 

Υπάρχει, όμως, και η πιθανότητα να κολυμπήσουμε και να φτάσουμε τελικά σε μια όχθη. Εκεί, μπορεί να μας περιμένει η νέα πατρίδα μας, ίσως κι ένας μικρός, προσωπικός παράδεισος…

Θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι η εποχή που διανύουμε μοιάζει πράγματι να είναι μια δοκιμασία, μεγάλη και σκληρή για όλους μας. 

Θα με ρωτήσετε όμως :
«Πώς θα καταφέρουμε να κολυμπήσουμε μέχρι την όχθη;»

«Κι αφού όλα τα υλικά σωσίβια που γνωρίζαμε χρεοκόπησαν, τι θα μας σώσει τελικά;»

«Και, τέλος, με τι μοιάζει η πατρίδα αυτή;»

Για να τ’ ανακαλύψετε όλα αυτά, θα πρέπει να εστιάσετε την προσοχή σας σε μια άλλη διάσταση των πραγμάτων. Στην Αλήθεια που υπάρχει μέσα σας, και ο μόνος που μπορεί να σας την αποκαλύψει είναι ο Ανώτερος Εαυτός σας.

Τι είναι, όμως, ο «Ανώτερος Εαυτός»; Πώς μπορεί κάποιος να συνδεθεί μαζί του και να τον ακούσει;

Είναι ένας πυρήνας ανώτερης ευφυΐας που κρύβεται μέσα στον κάθε άνθρωπο, και ξεπερνάει κατά πολύ τα στενόμυαλα πρότυπα, με τα οποία έχουμε μάθει να μετράμε τα βήματά μας, σ’ αυτή τη ζωή.

Είναι, αν θέλετε, η μικρή πνοή που μας άφησε ο Θεός ή η Φύση ως σωσίβιο, όταν μας πέταξε για να παλέψουμε με τα κύματα πάνω σ’ αυτή τη γη. Ο καθένας από εμάς, πλούσιος ή φτωχός, δυνατός ή αδύναμος, έχει έναν Ανώτερο Εαυτό που είναι σοφός και στέκει πάντα δίπλα μας, έτοιμος να μας συμπαρασταθεί ενεργά σε όλες τις στιγμές της ζωής μας – στις καλές αλλά, προπάντων, στις δύσκολες!

Ο Ανώτερος Εαυτός είναι το αντίδοτο στην απελπισία και το ψέμα που μας περιβάλλει.

Αρκεί να επικοινωνήσουμε μαζί του και να τον ακούσουμε.

Ας τον περιγράψουμε μ’ έναν άλλον τρόπο, που είναι ίσως πιο οικείος: ο Ανώτερος Εαυτός είναι εκείνη η μικρή φωνούλα, που οι περισσότεροι θα έχετε ακούσει κάποιες φορές να ψιθυρίζει στο αυτί σας: «Μην το κάνεις αυτό!» ή «Κινδυνεύεις∙ μην πιστεύεις όσα σου λέει αυτός ο άνθρωπος!». 

Αλλά τις περισσότερες φορές την αποπέμπουμε βιαστικά και πεισματωμένα, για να κάνουμε αυτό που μας υπαγόρεψε μια πιο «μπακάλικη» λογική. Λέμε: «Ωχ τώρα… βλακείες!» Και μόνο εκ των υστέρων διαπιστώνουμε πόση ταλαιπωρία θα είχατε γλιτώσει, αν την είχαμε ακούσει τότε!

Από πού, όμως, έρχεται αυτή η φωνή; Πώς λειτουργεί ο Ανώτερος Εαυτός;

Για να το πούμε κάπως ποιητικά, ο Ανώτερος Εαυτός είναι ένα είδος έμπνευσης, η έμπνευση μιας Υπεροντότητας που συλλέγει και μας στέλνει η συμπαντική Υπερσυνείδηση, ενόσω βρισκόμαστε σε κατάσταση γαλήνης και χαλάρωσης, που προσομοιάζει με ύπνο.

Τότε η ψυχή μας «απλώνεται» έξω από το φυσικό σώμα μας, και το μυαλό μας καταφέρνει να σταθεί σε ψηλότερες διαστάσεις, παίρνοντας μια ψύχραιμη και σφαιρική εικόνα για τα πάντα. Είναι η έμπνευση που μπορεί να μας αποκαλύψει το πώς θα συμφιλιώσουμε μέσα μας τη λογική με το συναίσθημα, τα πρέπει με τις επιθυμίες μας, χωρίς να προδώσουμε κανέναν, και προπαντός, χωρίς να προδώσουμε τον εαυτό μας.

Πώς, όμως, μπορούμε να καλέσουμε αυτή τη φωνή;

Οι αρχαίοι πολιτισμοί είχαν βρει τους δικούς τους τρόπους. Στην αρχαία Αίγυπτο, για παράδειγμα, η σύνδεση με την Υπερσυνείδηση ήταν το κεντρικό γεγονός μιας μυστηριακής τελετής, που θεωρείτο ότι οδηγούσε στη θεοποίηση του μύστη. 

Στην Ελλάδα υπήρχαν τα ιερά του Ασκληπιού, ενώ η αρχαία ιαπωνική παράδοση μάς μιλά για ναούς, όπου οι Ιάπωνες αυτοκράτορες κατέφευγαν για να «εγκοιμηθούν». Εκεί, εμπνεόμενοι από τα όνειρα και απλώνοντας την ψυχή τους στο επέκεινα, λάμβαναν «άνωθεν» βοήθεια, για να επιλύσουν τα ζωτικά προβλήματα του κράτους.

Πώς όμως εμείς, οι κοινοί θνητοί του εικοστού πρώτου αιώνα, που δεν ξέρουμε «απ’ αυτά», μπορούμε να «συνδεθούμε» μ’ αυτή τη φωνή;

Η απάντηση είναι απρόσμενα απλή: προσφέροντας στον εαυτό μας λίγα λεπτά πραγματικής μόνωσης από τους έξωθεν περισπασμούς. «Δύσκολο…» θα μου πείτε. Ναι, αλλά όχι ανέφικτο. Αρκεί να είστε, μια στο τόσο, διατεθειμένοι να εξασφαλίσετε λίγα λεπτά που θα τα αφιερώσετε στον εαυτό σας, σ’ ένα μέρος όπου δεν θα σας ενοχλήσει κανείς.

Αρχίστε βρίσκοντας μια αναπαυτική θέση. Κλείστε τα μάτια και ξεκινήστε ένα εσωτερικό ταξίδι μέσα στο σώμα σας. Προσπαθήστε να εστιάζετε μόνο στην αναπνοή σας, κάνοντάς την ολοένα πιο αργή και πιο βαθιά, έως ότου να «ακούτε» μονάχα αυτήν.

Στην αρχή, ίσως να σας φανεί λίγο «ξένο» όλο αυτό - οι περισσότεροι είμαστε συνηθισμένοι να τρέχουμε, ακόμα κι όταν δεν βιαζόμαστε, κι επιλέγουμε να βομβαρδιζόμαστε συνέχεια από μικρά και μεγάλα ερεθίσματα - αξίζει όμως μια δοκιμή.

Αν επιμείνετε, θ’ ανακαλύψετε πως σύντομα θα το απολαμβάνετε, μιας κι είναι αυτός ο ελάχιστος χρόνος που θα σας ανταμείψει με τεράστια αποθέματα ενέργειας και γαλήνης.

Τότε είναι η στιγμή για να συνδεθείτε με τις προσωπικές αναζητήσεις σας. Ποια θα είναι η πρώτη, αυθόρμητη ερώτηση, που θ’ αναδυθεί από μέσα σας; Ζητήστε από την εσωτερική φωνή να σας δώσει την απάντηση κι αφουγκραστείτε προσεκτικά.

Μια μικρή, σιγανή φωνή θα σας απαντήσει, κάπου «πίσω απ’ το αυτί σας». Εμπιστευτείτε την χωρίς να τη λογοκρίνετε. Σε ορισμένους δεν παίρνει πολύ χρόνο για να καταφέρουν να «συνδεθούν», ενώ άλλοι ενδέχεται να χρειαστούν λίγη περισσότερη εξάσκηση.

Αξίζει πάντως τον κόπο κι όσοι επιμείνετε, θα δείτε πως δεν θα βγείτε χαμένοι. Γιατί, όταν κάποιος μάθει τον τρόπο να συνδέεται με τον Ανώτερο Εαυτό του, δεν αποκτά μόνο τη δυνατότητα να «βλέπει» ποιο είναι το μέλλον που πραγματικά επιθυμεί να έχει, αλλά και κάτι άλλο ακόμα, παρασάγγας πιο σημαντικό: το πώς θα μπορέσει να το πραγματώσει. 

Υπάρχει καλύτερο πράγμα από το να σου δώσουν το χρυσό κλειδί, για να υλοποιήσεις τα όνειρά σου;

Αυτή, λοιπόν, την εσωτερική φωνή κάποιοι την λένε «Ένστικτο», κάποιοι άλλοι «Διαίσθηση». Εσείς πείτε την όπως σας αρέσει. Δώστε όμως την ευκαιρία στον Ανώτερο Εαυτό σας να σας μιλήσει. Χαράζοντας ο καθένας μας για τον εαυτό του μια δεύτερη ευκαιρία, ένα μέλλον εναλλακτικό, μπορεί να ζήσει σ’ ένα παρόν περισσότερο ελπιδοφόρο και πιο ανθρώπινο. 

Μπορεί να σπάσει το δικό του αδιέξοδο, ανοίγοντας μια δίοδο προς το οξυγόνο και το φως που έχει ανάγκη για να επιβιώνει ψυχικά, σε πείσμα των σημερινών καιρών. Καιρών σκοτεινών, που απειλούν να μας βυθίσουν όλους στο πηγάδι της Απώλειας…




Δώρα Νικολαΐδου (*)
(*) Η Δώρα Νικολαΐδου είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Ψυχοθεραπεύτρια. Μετά το Πανεπιστήμιο και σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Τραυματοθεραπείας έχει μετεκπαιδευτεί στην θεραπεία της Μετατραυματικής Αγχωτικής Διαταραχής με τις μεθόδους CRM και Brainspotting, και στην θεραπεία του Διαγενεακού Τραύματος. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα, και σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς διδάσκει σε σεμινάρια σε θέματα της ειδικότητάς της.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου