Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Πως τα παράπονα και οι αρνητικές σκέψεις επηρεάζουν τον εγκέφαλο...!!!!

Σε κάθε σκέψη που κάνουμε, ο εγκέφαλος μας παράγει χημικά. Όταν σκεφτόμαστε τα καλά, χαρούμενα πράγματα ο εγκέφαλος παράγει χημικά που μας κάνουν να νιώθουμε χαρούμενοι και ολοκληρωμένοι. Από την άλλη, αν έχουμε κακές, αρνητικές ή ανασφαλείς σκέψεις, ο εγκέφαλος παράγει χημικά που μας κάνουν να νιώθουμε όπως και οι σκέψεις μας - αρνητικοί και ανασφαλείς. 

Οπότε, κάθε χημικό που παράγει ο εγκέφαλος μας, είναι στην πραγματικότητα ένα μήνυμα που επηρεάζει το σώμα και την ευεξία μας. Το σώμα κυριολεκτικά αισθάνεται όπως σκεφτόμαστε. Χρειάζεται μόνο μια ματιά σε ιστοσελίδες με κριτικές καταναλωτών για να δούμε πως οι άνθρωποι τείνουν να παρατηρούν τα αρνητικά σχόλια παρά τα θετικά. 

Επίσης, ένας καταναλωτής που είχε κάποια αρνητική εμπειρία σε ένα ξενοδοχείο είναι περισσότερο πιθανό να γράψει μια κακή κριτική από έναν άλλον που έμεινε ευχαριστημένος από την εξυπηρέτηση. 

Και αυτό ισχύει και για τις προσωπικές σχέσεις επίσης. Τείνουμε να εστιάζουμε στα ένα-δύο πράγματα που δεν πάνε καλά αντί στα τόσα πολλά που είναι μια χαρά. Γιατί συμβαίνει αυτό; Και σημαντικότερα, πως η αρνητική σκέψη επηρεάζει τον εγκέφαλο και το μυαλό με τον χρόνο; 

Μπορούμε να επανασυνδέσουμε τον εγκέφαλο μας ώστε να εστιάζει μόνο στα θετικά πράγματα; Ο νευροεπιστήμονας Rick Hanson στο βιβλίο του «Buddha Brain - The Practical Neuroscience of Happiness, Love and Wisdom» λέει πως ο εγκέφαλος μας παράγει δυσάρεστα συναισθήματα άγχους που μπορούν να είναι πολύ έντονα για κάποιους ανθρώπους. 

Επίσης, το άγχος κάνει δύσκολο το να εστιάσουμε εσωτερικά, να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και να καταλάβουμε τι πραγματικά συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος συνεχίζει να αναζητά για να είναι βέβαιος πως δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Η αναζήτηση του εγκεφάλου είναι τόσο διακριτική που δεν γνωρίζουμε καν ότι συμβαίνει. 

Το υποσυνείδητο αναθεωρεί τους καινούργιους ανθρώπους, πράγματα ή μέρη για πιθανές βλάβες. Το συνειδητό εκδηλώνει αυτή τη δραστηριότητα του υποσυνείδητου περιορίζοντας μας ώστε να μην νιώθουμε πολύ ενθουσιασμένοι με καινούργια πράγματα και να προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα που ίσως συμβούν. 

Η απώλεια χρημάτων, η κριτική, το ράγισμα της καρδιάς ή το να χάσουμε κάποιον αγαπημένο είναι πράγματα για τα οποία είμαστε ψυχικά προετοιμασμένοι πριν συμβούν. Οπότε, τι μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσουμε αυτή τη διαδικασία; 

Το να παίρνουμε βαθιές ανάσες, ο διαλογισμός ή η άσκηση του συνειδητού επιπέδου για να συνδεθούμε με αυτά που πραγματικά συμβαίνουν στην ζωή μας, μπορούν να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε περισσότερη διορατικότητα γι το τι είναι αληθινό και τι προϊόν των αρνητικών σκέψεων. Αν θέλουμε να επανασυνδέσουμε τον τρόπο σκέψης του εγκεφάλου, πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στις σκέψεις που ενεργοποιούν αυτές τις ανταποκρίσεις. 

Η επανασύνδεση του εγκεφάλου για θετικές σκέψεις Ο εγκέφαλος μας δημιουργεί ένα δίκτυο νευρώνων από κάθε εμπειρία, αρνητική σκέψη ή αίσθηση που έχουμε. Αυτό σημαίνει ότι οι σκέψεις και οι εμπειρίες που επαναλαμβάνουμε περισσότερο θα έχουν την μεγαλύτερη επίδραση στη σύνδεση του εγκεφάλου. 

Για παράδειγμα, αν ξεκινάμε κάθε μέρα με αρνητικές σκέψεις και παράπονα σχετικά με το ότι πρέπει να πάμε στην δουλειά, θα αγχωθούμε περισσότερο και αυτό θα οδηγήσει σε περισσότερες αρνητικές σκέψεις. Το να βιώνουμε τα ίδια συναισθήματα κάθε μέρα διαμορφώνει με τον καιρό ένα νευρικό δίκτυο στον εγκέφαλο. 

Με άλλα λόγια, μια μικρή αρνητική σκέψη μπορεί να οδηγήσει σε μια ατελείωτη ροή αρνητικών μοτίβων που συμβαίνουν στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια όλης της μέρας. Οπότε, είναι βασικό να είμαστε προσεκτικοί και να γνωρίζουμε τον εαυτό μας αρκετά ώστε να μπορούμε να σταματήσουμε αυτές τις αρνητικές σκέψεις. 

Πρέπει να έχουμε κάτι πιο ισχυρό από αυτές. Μια δόνηση ανώτερη από τις σκέψεις μας. Σε ενεργειακό επίπεδο, το πιο ισχυρό όπλο για να πολεμήσουμε αυτές τις σκέψεις είναι τα συναισθήματα αγάπης και ευγνωμοσύνης. 

Αυτά τα συναισθήματα έχουν περισσότερη δόνηση και βρίσκονται σε υψηλότερη συχνότητα από τον φόβο και την ανησυχία. Ωστόσο, χρειάζεται πραγματικά να νιώσουμε και να πιστέψουμε στην αγάπη και στην ευγνωμοσύνη για να μπορέσουμε να τις χρησιμοποιήσουμε. 

Επειδή αν δεν τις νιώθουμε, χάνουν την δύναμη τους. Μπορείτε να βοηθηθείτε με το να φανταστείτε τον φόβο σαν ένα παιδί που του λένε συνεχώς να μην μιλά, τον θυμό σαν ένα παιδί που πάντα του λένε ότι οι απόψεις του είναι λάθος και την λύπη σαν ένα παιδί που πάντα μένει μόνο του και κανείς δεν του δίνει προσοχή. 

Οπότε, αγκαλιάστε αυτό το παιδί μέσα σας και προσφέρετε του αγάπη και υποστήριξη. Σύντομα θα μάθετε πώς να αλλάζετε τα επίπονα συναισθήματα σε κάτι που θα αγκαλιάσετε πέρα από τον φόβο. 




Μετάφραση: awakengr.com via curiousmindmagazine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου