Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

Μινιμαλισμός : Όταν το να ζούμε με λιγότερα σημαίνει περισσότερη ψυχική υγεία...!!!!

Πάρτε μια ανάσα για να εστιάσετε σε όσα είναι σημαντικά.
Οι φωνές στο κεφάλι σου που σου υπενθυμίζουν την προθεσμία της Παρασκευής, ο σύζυγός σου που σου λέει ότι μόλις προέκυψε μια συνάντηση με φίλους, το παιδί σου που κλαίει γιατί δεν μπορεί να τελειώσει την εργασία του και χρειάζεται βοήθεια. Οι περισσότεροι από εμάς ζουν με κάποια μορφή νοητικής «μουρμούρας».

Πώς αποφορτίζεσαι διανοητικά; Εν ολίγοις, ξεκαθαρίστε το μυαλό σας από τις ιδεοληπτικές σκέψεις που σας πανικοβάλλουν και σας ωθούν στην αποφυγή, την αναποφασιστικότητα και την αναβλητικότητα. Το ακραίο παράδειγμα είναι η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή αν και συνήθως, παλεύουμε με ασυλλόγιστες, αυτόματες, αρνητικές σκέψεις που προκαλούν νοητική εξάντληση.

Σε κάθε περίπτωση, πάρα πολλοί από εμάς ζούμε τους φόβους μας, και όχι τα όνειρά μας.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται από τη διανοητική «συσσώρευση». Ή όταν κάθε δεύτερη αρνητική σκέψη, κακή ανάμνηση, και προσωπική ταπείνωση γεμίζει την τράπεζα μνήμης μας, μονοπωλώντας το ενδιαφέρον.

Η συσσώρευση ανθυγιεινών σκέψεων έχει διόδια. Το μυαλό σας είναι ένα πνευματικό πεδίο μάχης, οι ημέρες σας σπαταλούνται στο ένα ψυχολογικό μπρα-ντε-φερ μετά το άλλο. Το πρόβλημα επιδεινώνει η σωματική εξάντληση.

Ανεξάρτητα από την κατάστασή σας ή το DNA σας, το μυαλό σας δεν θα γίνει ήρεμο, σίγουρο για τον εαυτό του και καθαρό, αν δεν φροντίζετε να δίνετε προσοχή :

· Δεν μπορείτε να σταματήσετε το να νιώθετε πλήξη, αν δεν συνειδητοποιήσετε ότι εσείς είστε που αποσύρεστε.

· Δεν μπορείτε να ξεπεράσετε την αποφυγή, αν δεν αναγνωρίζετε ότι φοβάστε την πραγματικότητα αυτή τη στιγμή.

· Δεν μπορείτε να κάνετε βήματα για να αισθανθείτε ήρεμοι, αν δεν ακούτε τα σήματα που σας δίνει το σώμα σας ότι νιώθει πίεση.

Η επίγνωση είναι πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση του άγχους. Πολύ συχνά, η ενέργεια σπαταλάται ανάμεσα σε δύο ψυχικές καταστάσεις: την «πρόβα» για το μέλλον ή την αναμάσηση του παρελθόντος.

Παρόλο που δεν υπάρχουν σύντομοι δρόμοι για να απαλλαγούμε από τις ανεπιθύμητες σκέψεις, οι παρακάτω μινιμαλιστικές νοοτροπίες μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε ένα… καθαρότερο ψυχολογικό μητρώο.

Είναι καλύτερο να δωρίζετε, παρά να συσσωρεύετε
Όταν κολλάτε στην αναμάσηση του παρελθόντος, βοηθάει να βγείτε από το κεφάλι σας και να βοηθήσετε τους άλλους. Εστιάστε στη δημιουργία σημαντικών εμπειριών και θυμηθείτε πως ό,τι και αν είναι αυτό που σας δυσκολεύει, υπάρχει πάντα κάποιος που δίνει μια μεγαλύτερη μάχη.

Όταν ήμουν 20 ετών, πρόσφερα εθελοντική εργασία σε διάφορες οργανώσεις για ανθρώπους με HIV και AIDS. Περνούσα τα πρωινά της Κυριακής μοιράζοντας γεύματα σε σπίτια ανθρώπων που ήταν πολύ άρρωστοι για να μπορούν μαγειρέψουν μόνοι τους.

Μήνες αργότερα, άλλαξα πορεία και επισκεπτόμουν ετοιμοθάνατους ασθενείς που είχαν επιλέξει να ζήσουν τις τελευταίες μέρες τους στο σπίτι τους. Μερικές φορές μου ζητούσαν να τους διαβάσω, άλλες φορές να τους κάνω ένα απαλό μασάζ στα πόδια. Η πιο αξέχαστη εμπειρία ήταν ένας γλυκός άνθρωπος με ένα απλό αίτημα : “Μην μιλάς, σε παρακαλώ. Μόνο κράτα μου το χέρι. Αυτό είναι όλο”.

Καθώς καθόμουν δίπλα του στο κρεβάτι και κρατούσα απαλά το αδύναμο, κοκκαλιάρικο χέρι του, περιτριγυρισμένη από φωτογραφίες του νεότερου εαυτού του από την περίοδο που ήταν υγιής, οι όποιες σκέψεις με απορροφούσαν, σταματούσαν αυτόματα. Όπως λέει και η παροιμία, «Ένα χαμόγελο μπορεί να ξεκινήσει μια φιλία. Μια λέξη μπορεί να λήξει έναν καυγά. Μια ματιά μπορεί να σώσει μια σχέση. Ένα άτομο μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας».

Αγαπήστε τους ανθρώπους, όχι τα πράγματα
Γνωρίζουμε ότι τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία, αλλά εξακολουθούμε να αγοράζουμε ό,τι μας υπαγορεύουν τα μέσα. Κάθε νέα γενιά διακοπών, οικογενειακών εκδηλώσεων και Black Friday δεν μας έπεισε ότι η κατανάλωση δεν λειτουργεί.

Αυτό που λειτουργεί είναι να ορίσετε τα ακόλουθα :

1. Τι σας ενδιαφέρει;

2. Τι δίνει στη ζωή σας νόημα;

3. Με ποιους συνδέεστε;

Αν αύριο όλα τελειώσουν, ποια θα είναι η τελευταία σου ανάμνηση; Το όμορφο σπίτι σου που ήταν ο φθόνος της γειτονιάς; Ή ο χρόνος που οδηγούσες 75 λεπτά μέσα στην κίνηση για να προλάβεις το τελευταίο τέταρτο του αγώνα μπάσκετ του γιου σου και η χαρά του όταν σε είδε να μπαίνεις στο γήπεδο;

Απλοποιήστε, απλοποιήστε, απλοποιήστε
Η υλική ακαταστασία προκαλεί νοητική ακαταστασία. Οι μινιμαλιστές που αφήνουν στη ντουλάπα τους μόνο 33 αντικείμενα κάνουν κάτι έξυπνο.

Η ενέργεια που ξοδεύεται στο πλύσιμο, το άπλωμα και το μάζεμα των ρούχων προστίθεται. Ακριβώς όπως και το να αγοράσεις μια νέα συσκευή κουζίνας, να την ξετυλίξεις, να πετάξεις τα υλικά της συσκευασίας, να αποθηκεύεις τις οδηγίες και να βρεις χώρο στον πάγκο της κουζίνας για να την τοποθετήσεις, έχει ένα τίμημα.

Κάθε μέρα που βλέπεις αυτό τό αστραφτερό νέο σου απόκτημα, το μυαλό σου αποσπάται, επειδή πρέπει να καταγράψει κάτι ακόμα.

Πώς θα ήταν η ζωή σου αν το μυαλό σου είχε λιγότερα πράγματα να επεξεργαστεί;

Μινιμαλιστική Ψυχική Υγεία
Οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται στη θεραπεία για να απαλλαγούν από τις ανθυγιεινές συνήθειες, την αρνητική σκέψη, την αναποφασιστικότητα, τις δυσλειτουργικές σχέσεις, την υπερβολική χρήση αλκοόλ, την υπερβολική κατανάλωση και την υπερβολική δραστηριότητα γενικά.

Η επιβράδυνση είναι το σημαντικότερο για να δημιουργήσετε διανοητική ηρεμία. Τα “νοητικά διαλείμματα” γίνονται με βαθιά αναπνοή, διαλογισμό και επίγνωση. Με ένα πιο ήρεμο μυαλό και σώμα, οι αρνητικές σκέψεις χάνουν τη δύναμή τους, με μια φράση κάθε φορά :

· Να είστε περισσότερο με λιγότερα

· Αγχωθείτε λιγότερο

· Οδηγήστε λιγότερο

· Στείλτε λιγότερα μηνύματα

· Μιλήστε λιγότερο

· Φάτε λιγότερο

Έχουμε μια πεπερασμένη ποσότητα νοητικής ενέργειας κάθε μέρα. Τα αχρησιμοποίητα λεπτά δεν μεταφέρονται στον επόμενο μήνα. Επιλέξτε τις σκέψεις, τις δραστηριότητες και τις σχέσεις σας με σύνεση.

Καθώς εργάζομαι με πολλά μέλη του κλαμπ νοητικής εξάντλησης, λέω πως χρειάζεται να τελειώνουμε την εμμονή μας με ασυλλόγιστους περισπασμούς και να αγκαλιάσουμε την απλότητα. Η ενσωμάτωση μιας μινιμαλιστικής νοοτροπίας σημαίνει τη διαφορά ανάμεσα στο “Είμαι απασχολημένος” και “Είμαι ελεύθερος”. 




Photo by Bench Accounting on Unsplash
Της Linda Esposito
Η Linda Esposito είναι ψυχοθεραπεύτρια και βοηθά ενήλικες και εφήβους να ξεπεράσουν το στρες και το άγχος τους. 
Μετάφραση και επιμέλεια
από την ομάδα της Όμορφης Ζωής
Στην Όμορφη Ζωή είμαστε αφιερωμένοι με πάθος στο σκοπό να ενημερώνουμε τους ανθρώπους για τους δρόμους που υπάρχουν για να βελτιώσουν την ζωή τους.Στόχος μας να αποτελεί την πρώτη επιλογή για κάθε αναγνώστη που θέλει να διανύσει το ταξίδι της ζωής του όμορφα και με θετικό τρόπο.Αν θέλεις κι εσύ να συμμετέχεις στην ομάδα μας, σαν αρθρογράφος ή συνεργάτης, στείλε μας μήνυμα στο info@omorfizoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου