Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

11 φυτά που χρησιμοποιούσαν οι ιθαγενείς της Αμερικής για να θεραπεύουν σχεδόν τα πάντα...!!!!

Οι Cherokee είναι μια φυλή των ιθαγενών της Αμερικής που είναι εγχώριοι στις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες. Πιστεύουν πως ο Δημιουργός τους έδωσε το δώρο της κατανόησης και της διατήρησης των φαρμακευτικών βοτάνων. Οι Cherokee εμπιστεύονται τις θεραπευτικές και τις προληπτικές ιδιότητες του φαρμακείου της φύσης. 

Επειδή πολλά φυτά σπάνιζαν κατά τη διάρκεια των αιώνων προωθούν τις κατάλληλες τεχνικές συλλογής. Οι παλιοί τους δίδαξαν, πως όταν συλλέγεις πρέπει να μαζεύεις κάθε τρίτο φυτό που βρίσκεις. Αυτό εξασφαλίζει πως αρκετά είδη παραμένουν και θα συνεχίσουν να πολλαπλασιάζονται. 

Εδώ είναι κάποια θεραπευτικά φυτά που χρησιμοποιούνται και συλλέγονται από την φυλή των Cherokee. 

Τα ακόλουθα 12 φυτά χρησιμοποιούταν από την φυλή για σχεδόν κάθε αρρώστια. Ωστόσο, πριν ξεκινήσουμε να εξηγούμε τις ιδιότητες τους, πρέπει να σας προειδοποιήσουμε πως μπορεί να είναι αρκετά δυνατά και επικίνδυνα αν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά. 

Να έχετε στο μυαλό σας πως οι θεραπευτές των Cherokee ήταν έμπειροι καθώς είχαν αιώνες πρακτικής. Επιπλέον είναι υψίστης σημασίας να καταλάβουμε την αξία τους ως ισχυρά θεραπευτικά φάρμακα, οπότε θα πρέπει να είστε ευγενικοί όταν τα συλλέγετε. 

Υπάρχουν φυτά που παρέχουν εκπληκτικά οφέλη στην υγεία: 

Φυτά για θεραπεία 
Μαύρα μούρα 
Για τους Cherokee τα μούρα είναι το πιο γνωστό φάρμακο για ένα αναστατωμένο στομάχι. Ωστόσο αυτό το βότανο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν για τα πάντα. Η χρήση ενός δυνατού τσάι από ρίζα μαύρων μούρων βοηθά στο να μειωθεί η διόγκωση των ιστών και των αρθρώσεων. Ένα αφέψημα από τις ρίζες με μέλι ή σιρόπι από σφεντάμι κάνουν ένα σπουδαίο σιρόπι για τον βήχα. Ακόμα και το μάσημα των φύλλων των μούρων μαλακώνει τα ούλα που αιμορραγούν.

Κάποια άλλα οφέλη για την υγεία που περιλαμβάνουν τα μούρα : 
Καλύτερη πέψη 

Ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος 

Υγιής λειτουργία της καρδιάς 

Πρόληψη του καρκίνου 

Ανακούφιση από ενδοθηλιακή δυσλειτουργία 

Αυτά τα νόστιμα μούρα είναι επίσης απίστευτα θεραπευτικά. Οι βιταμίνες που παρέχονται από τα μούρα περιέχουν τις βιταμίνες Α, Β6, C, Ε, Κ, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νικοτινικό οξύ και φυλλικό οξύ. Τα μούρα έχουν απίστευτο ορυκτό πλούτο ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου και ψευδαργύρου. Είναι επίσης καλή πηγή φυτικών ινών και απαραίτητων αμινοξέων. 

Hummingbird Blossom (Κεάνωθος) 
Ο κεάνωθος χρησιμοποιούταν από τους Cherokee για την θεραπεία των κυστών, για τα ινομυώματα, τις φλεγμονές και για τα προβλήματα του στόματος/ λαιμού. Στη σημερινή εποχή έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως αυτό το βότανο είναι επίσης σπουδαίο για την θεραπεία της υπέρτασης και για τα λεμφικά μπλοκαρίσματα. 

Οι Cherokee κυρίως χρησιμοποιούσαν τον κεάνωθο ως διουρητικό που διεγείρει τη νεφρική λειτουργία, ωστόσο χρησιμοποιούταν για να θεραπεύει περιστάσεις όπως : 

Φλεγμονή των αμυγδαλών 

Διευρυμένοι λεμφαδένες 

Διευρυμένη σπλήνα 

Αιμορροΐδες 

Έμμηνο ρύση 

Για να πάρουν όλα τα οφέλη του κεώναθου, οι Cherokee έβραζαν τα φύλλα και τα άνθη σε νερό για περίπου 5 λεπτά και μετά έπιναν το τσάι ενώ ήταν ακόμα ζεστό. 

Cattail (Τύφα ή ουρά της γάτας) 
Οι Cherokee δεν θεωρούσαν αυτό το βότανο τόσο θεραπευτικό αλλά περισσότερο ως προληπτικό φάρμακο. Είναι ένα ευκολοχώνευτο φαγητό που μπορεί να βοηθήσει στην ανάρρωση από αρρώστιες. 

Σχεδόν κάθε μέρους του φυτού, εκτός από τα ώριμα φύλλα και τα κεφάλια των σπόρων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ιατρικούς σκοπούς. Η ρίζα της τύφας έχει υψηλό ποσοστό αμύλου και τα αρσενικά φυτά έχουν πολύ περιεκτικότητα σε γύρη. Η τύφα μπορεί να ετοιμαστεί με πατάτες, βραστές και πουρές. 

Ο τελικός πολτός είναι σπουδαίος για καψίματα και πληγές. Η γύρη από την τύφα είναι σπουδαία πηγή πρωτεΐνης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα στο ψήσιμο. 

Το χνούδι από το άνθος λέγεται κάτω σπόρος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποτρέψει δερματικούς ερεθισμούς στα μωρά όπως το σύγκαμα από την πάνα. Τα άνθη της τύφας μπορούν ακόμα και να φαγωθούν για να βοηθήσουν στην διάρροια. 

Pull Out a Sticker (Σμίλαξ) 
Οι ρίζες αυτού του βοτάνου έχουν πολύ άμυλο ενώ τα φύλλα και το κοτσάνι είναι πλούσια σε ποικιλία βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων. Λόγω της ελαστικής του υφής, οι ρίζες του μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν πατάτες. Το άμυλο στην ρίζα έχει μια στρυφνή, παράξενη γεύση αλλά έχει πολλές θερμίδες. 

Οι Cherokee χρησιμοποιούσαν το φυτό σμίλαξ για τον καθαρισμό του αίματος και ως ήπιο διουρητικό που θεραπεύει την ουρολοίμωξη. Πολλοί Cherokee θεραπευτές κάνουν μια αλοιφή από τα φύλλα και τον φλοιό και την βάζουν σε μικρές πληγές και εγκαύματα. Τα φύλλα από αυτό το φυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και στο τσάι για την θεραπεία της αρθρίτιδας. 

Τα μούρα του σμίλαξ μπορούν να φαγωθούν ωμά ή σε μαρμελάδα. Κάνουν επίσης τέλεια vegan σφηνάκια ζελέ.

Μέντα 
Η μέντα είναι ένα πολύ συνηθισμένο βότανο στην σημερινή εποχή και συνήθως χρησιμοποιείται στο τσάι. Ωστόσο, πολλοί δεν γνωρίζουν πως η μέντα περιέχει πολλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επίσης περιέχει μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, βιταμίνη C, βιταμίνη A και ίνες! 

Οι Cherokee χρησιμοποιούν αυτό το βότανο για να βοηθήσουν την πέψη. Τα φύλλα μπορούν να πολτοποιηθούν και να χρησιμοποιηθούν ως κρύες κομπρέσες, να γίνουν αλοιφή, ακόμα να προστεθούν στο μπάνιο σας για να καταπραΰνουν την φαγούρα στο δέρμα. 

Οι Cherokee θεραπευτές χρησιμοποιούν ένα μείγμα βλαστών και φύλλων για την υπόταση και την υπέρταση. Αν θηλάζετε και βρίσκετε πως οι θηλές σας «σπάνε» βάλτε λίγη μέντα με νερό. Έκανε θαύματα σε μένα! 

Mullein (Βερμπάσκο ή φλόμος) 
Αυτό το βότανο έχει την ικανότητα να καταπραΰνει το άσθμα και την συμφόρηση στο στήθος. Σύμφωνα με τους Cherokee η εισπνοή του καπνού από καμένες ρίζες και φύλλα φλόμου κάνουν θαύματα στο να ηρεμήσουν τα πνευμόνια και να ανοίξουν νέες οδούς. 

Ο φλόμος είναι κατ’ εξαίρεση βοηθητικός στο να καταπραΰνει τις βλεννώδεις μεμβράνες. Μπορείτε να τον βάλετε σε ζεστό νερό και να κάνετε ένα ποδόλουτρο για να μειώσετε την διόγκωση και τον πόνο στις αρθρώσεις. 

Λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του, ο φλόμος καταπραΰνει τους επώδυνους και ερεθισμένους ιστούς. Τα άνθη του μπορούν να γίνουν τσάι το οποίο έχει ήπιες καταπραϋντικές επιδράσεις. 

Qua lo ga (Σουμάκι) 
Κάθε μέρος του φυτού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς! Ο φλοιός του μπορεί να γίνει αφέψημα για να καταπραΰνει την διάρροια. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως γαργάρα για τον πονόλαιμο. Τα ώριμα μούρα μπορούν να φτιάξουν ένα αφέψημα που είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. 

Το τσάι από τα φύλλα του μπορεί να χαμηλώσει τον πυρετό. Μπορείτε να κάνετε τα φύλλα αλοιφή για την ανακούφιση του εξανθήματος από δηλητήριο κισσού. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε σε ένα περιοδικό φαρμακευτικής έρευνας του Ιράν κατέγραψε πως το σουμάκι αν προστεθεί στην καθημερινή δίαιτα μπορεί χαμηλώσει τα επίπεδα χοληστερίνης. 

Big Stretch (Άσαρο) 
Οι Cherokee το προτείνουν σε τσάι από την ρίζα του για να πραγματοποιηθεί καλύτερη πέψη. Αυτό το βότανο μπορεί επίσης να βοηθήσει στο εντερικό αέριο, στο αναστατωμένο στομάχι και στον κολικό. Ένα δυνατό τσάι από την ρίζα του μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αφαιρέσει την έκκριση από τους πνεύμονες. 

Οι Meskwaki, ακόμα μια φυλή των ιθαγενών αμερικανών, έλιωνε και έβρεχε τα κοτσάνια ως ανακούφιση για τον πόνο στα αυτιά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ρίζες αυτού του βοτάνου και τα άνθη του ως υποκατάστατο για την αρωματική γεύση στην αγαπημένη σας συνταγή! 

Jisdu Unigisdi (Άγριο τριαντάφυλλο ή κυνόροδο) 
Το φρούτο του κυνόροδου είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C και είναι σπουδαία θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα και τις ιώσεις. Οι Cherokee έκαναν τσάι από άγριο τριαντάφυλλο για να διεγείρουν την λειτουργία της ουροδόχου κύστης και των νεφρών. Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας εκχύλισμα από τα πέταλα του για να ανακουφίσετε τον πονόλαιμο. 

Ή προσπαθήστε να φτιάξετε ένα αφέψημα από τις ρίζες που βοηθάει στην διάρροια. Η γιαγιά μου συνήθιζε να κάνει μαρμελάδα από τα πέταλα και ήταν πολύ νόστιμη. 

Squirrel Tail (Αγριαψιθιά) 
Αυτό το βότανο είναι γνωστό για τις ιδιότητες του στην πήξη του αίματος. Φρέσκα, λιωμένα φύλλα μπορούν να εφαρμοστούν σε ανοιχτές πληγές για να σταματήσουν την υπερβολική αιμορραγία. Ο χυμός του, ανακατεμένος με ιαματικό νερό μπορεί να σταματήσει την εσωτερική αιμορραγία του στομαχιού και τις εντερικές ασθένειες. 

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τα φύλλα για να φτιάξετε τσάι το οποίο θα διεγείρει τις κοιλιακές λειτουργίες και θα βοηθήσει στην σωστή πέψη. 

Μπορεί επίσης να βοηθήσει στα προβλήματα των νεφρών και της χοληδόχου κύστης. Ανέφερα πως μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως αφέψημα φτιαγμένο από φύλλα και κοτσάνια για να σας βοηθήσει να καθαρίσετε την ακμή; Κάνει θαύματα σε σκασμένα χέρια και σε άλλους ερεθισμούς του δέρματος. 

Kawi Iyusdi (Αγριολάπαθο) 
Οι Cherokee συχνά χρησιμοποιούν αυτό το βότανο στην κουζίνα. Είναι παρόμοιο με το σπανάκι αλλά περιέχει περισσότερες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία λόγω των μακριών ριζών του που συγκεντρώνουν τα θεραπευτικά συστατικά από το υπέδαφος. 

Τα φύλλα του είναι σπουδαία πηγή σιδήρου και μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως καθαρτικό. Μπορείτε ακόμα να ετοιμάσετε χυμό από το κοτσάνι για να θεραπεύεστε τις μικρές πληγές, το σύγκαμα από πάνα και την φαγούρα. 

Οι θεραπευτές Cherokee χρησιμοποιούν τις λιωμένες ρίζες του σε ζεστό μπάνιο για τις αντισηπτικές του ιδιότητες. Θα πρέπει πάντα να θυμάστε πως όλα τα παραπάνω βότανα είναι πολύ ισχυρά και ίσως είναι επικίνδυνα αν χρησιμοποιηθούν με λάθος τρόπο. 

Οι Cherokee θεραπευτές έχουν πρακτική και εμπειρία πολλών αιώνων. Κάτι ακόμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι όλα αυτά τα βότανα είναι πολύ πολύτιμα! Είναι το φαρμακείο της φύσης, οπότε σας παρακαλώ να είστε ευγενικοί όταν μαζεύετε κάποιο από αυτά. 




Μετάφραση: awakengr.com via consciousreminder

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου