Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Η πύρινη Ρομφαία του Αρχάγγελου Μιχαήλ....!!!!

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ προστάτης όλων μας και ένας άμεσος εργάτης του Φωτός, είναι πάντα στο πλευρό μας.

Ειδικά αυτή τη χρονική περίοδο που όλοι και όλα βάλλονται. Οι αξίες καθημερινά γκρεμίζονται κι εμείς νιώθουμε αδυναμία ως προς όλες μας τις υποθέσεις. Εκείνος ως αρωγός και βοηθός μας χιλιάδες χρόνια τώρα, θέλει να δώσει σε κάθε άνθρωπο τη δυνατότητα να έχει άμεση προστασία προς όλα όσα του συμβαίνουν στη ζωή του.

Έτσι μας δίνει αυτό το σύμβολο για να μπορέσουμε εμείς με τη χρήση του να έχουμε την προστασία Του, αλλά και την βοήθειά Του.

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι στον Στρατό του Κυρίου Ιησού Χριστού και θέλουν το καλύτερο για όλους μας.

Έτσι μπορούμε να λέμε το Κύριε Ελέησον ως προσευχή και να βάζουμε επάνω μας αυτό το σύμβολο. Το οποίο απαρτίζεται από δύο γράμματα. Το Μ και το Ρ. Το Μ ενεργοποιεί τον Μιχαήλ και το Ρ μπορούμε είτε να το λέμε Ρομφαία, είτε Ροή.

Στη μία περίπτωση Ροή θα έχουμε τη ροή της προστασίας από τον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Στην άλλη περίπτωση Ρομφαία, ο ίδιος ο Μιχαήλ θα αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας καταστάσεις και γεγονότα που μας απασχολούν. 
Αυτό το σύμβολο με τη διπλή χρήση του μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους όσους έχουν αγάπη στην καρδιά τους και πόνους. Μόνο μέσα από την καρδιά ενεργοποιείται αυτό το σύμβολο και ποτέ από το μυαλό. Αν για παράδειγμα κάποιος το ενεργοποιήσει με το μυαλό, απλώς θα ξέρει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στη ζωή του.

Η χρήση του είναι απλή και εύκολη. Βάζουμε πρώτα το γράμμα Μ επάνω μας και στη συνέχεια το Ρ πάνω από το Μ. Όπως το βλέπετε στη φωτογραφία.

Φανταζόμαστε το Μ να μπαίνει έτσι ώστε να δημιουργείται τοV από το Μ στο στέρνο μας. Και οι κάθετες γραμμές να είναι στην περιοχή των ώμων μας. Το Ρ η κάθετη γραμμή του να είναι στο κέντρο της μύτης μας, δηλαδή στο μέσο του σώματός μας και το ημικύκλιο του Ρ να είναι πάνω στην κορυφή του κεφαλιού μας.

Μπορούμε με αυτό το σύμβολο να συνδυάζουμε προσευχές και δονήσεις.

Καλό είναι να μην ξεχνάμε την διαδρομή της ευγνωμοσύνης. Δηλαδή να ευχαριστούμε κάθε φορά τον Αρχάγγελο Μιχαήλ για τη βοήθειά του και τη στήριξή του.

Προσεχώς και η ασπίδα του Αρχάγγελου Μιχαήλ. 




Δωροθέα 

Ανακούφιση = Αν Ακούς Φύση...!!!!

Ανακούφιση, μία έννοια που μόνο με το άκουσμά της μας κάνει να νιώθουμε αγαλλίαση και ηρεμία.

Αλλά ας τη δούμε κάπως αλλιώς την ανακούφιση.

Ανακούφιση = Αν ακούς φύση = μιλάς με τον Θεό.

Ο άνθρωπος όταν είναι εναρμονισμένος με τη φύση ακούει τον Θεό, γιατί ακούει τη φύση. Ποια φύση όμως. Εμείς έχουμε συνηθίσει με το άκουσμα φύση να εννοούμε τα λουλούδια, τα πουλιά κλπ. Ναι ως ένα σημείο είναι και αυτά φύση και εκεί ανήκουν. Αλλά έχουμε κι εμείς δική μας φύση. Το σώμα μας ανήκει στη φύση και μάλιστα στην εξελικτική της μορφή. 

Είμαστε το Ανώτερο Φυσικό Φαινόμενο στον πλανήτη. Όπου υποτίθεται ότι είμαστε εμείς αυτοί που ορίζουμε εμάς, αλλά και όλο το φυσικό μας περιβάλλον.

Όμως ο άνθρωπος παρόλο που είναι ο Άρχοντας όλου του πλανήτη έκοψε τις γέφυρες με την Ακοή του ως προς την Φύση του, δηλαδή την εσωτερική του υπόσταση. Με αποτέλεσμα να μην έχει σχέση με την εσωτερική του σοφία. Μια σοφία η οποία έχει πάντα την δυνατότητα να τον απαλλάξει από κάθε βάρος. 
Γιατί ο Θεός και Πατέρας όλων μας, μας έστειλε εδώ με την εσωτερική σοφία μας. Έβαλε την ψυχή και την Πνοή του μέσα σε ένα καθ’ όλα τέλειο σώμα. Αυτό το σώμα λοιπόν μέσα από αυτή την ιδιότητα έχει όλα τα μέσα και τη γνώση για να μας θεραπεύσει απόλυτα. 

Βασική προϋπόθεση είναι αυτή η τόσο μαγική λεξούλα Ανακούφιση. ΑνακούΦυση λοιπόν η οποία είναι η διαδρομή πρώτον αφουγκράζομαι το σώμα μου. Δεύτερον ηρεμώ και χαλαρώνω από κάθε βάρος όταν αφήνομαι απόλυτα με πίστη στα χέρια Του Πατέρα μας Θεού.

Τότε αυτή η λέξη, η μαγική υπόσταση, ρέει μέσα στις φλέβες μας κάθε λεπτό. Μέσα από όλη αυτή τη γαλήνη που έχει ένα σώμα, τότε από μόνο του αρχίζει να αναστυλώνει κάθε τι που έχει «χτυπηθεί» από κάθε ασθένεια.

Το σώμα μας λοιπόν βάση της βιολογίας μαζί με τη ενεργοποίηση της ψυχής μας μπορεί να φτάσει τον άνθρωπο στην Υπέρτατη σκάλα της Μύησης. Να γίνει ο κάθε άνθρωπος ένας τέτοιος Μύστης ακριβώς όπως ήταν ο Ιησούς μας.

Δύσκολο και ακατόρθωτο δεν είναι τίποτε για τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος όταν βάλει μπροστά του ένα όνειρο και ένα θέλω καρδιάς, δεν υπάρχει περίπτωση να του σταθεί τίποτε εμπόδιο. Τα μόνα εμπόδια που μπορεί να συναντήσει κάποιος που θέλει να γνωρίσει την ανακούφιση θα έρθουν από τον ίδιο, από το μυαλό του και μόνο. Ο μόνος που μας οδηγεί να περπατάμε στην κόλαση, είναι τα φρένα που μας ορίζει το μυαλό.

Γιατί όταν κάποιος βάλει μπροστά του όνειρό του να φτάσει τον Ανώτερο Μύστη, το Μεγάλο Αρχέτυπο δηλαδή τον Ιησού, αυτό είναι και ένα θέλω του ίδιου του Θεού. Τότε για να χάσει κάποιος τον δρόμο, θα πει ότι κάπου στην διαδρομή τον «τσίμπησε» η έπαρση, το έφτασα, το είμαι, το ξέρω κλπ. 

Εκεί λοιπόν σε αυτή τη διαδρομή που θα ορίσει εκείνος το στοπ είναι που και ο Θεός οφείλει να συνεργαστεί απόλυτα με την ελεύθερη Βούληση, οπότε και σταματάει από την πλευρά Του. 

Όμως δεν υπάρχει περίπτωση ένας άνθρωπος να θέλει μέσα από την καρδιά του να γνωρίσει την Αν ακούς Φύση, δηλαδή την πραγματική σου υπόσταση και ο Θεός να μην του δίνει την μεγαλύτερη βοήθεια.

Όχι για τον Θεό μεγάλη βοήθεια δεν είναι να πάρεις ένα τετρακίνητο μεγάλο αμάξι, όχι για τον Θεό μεγάλη βοήθεια δεν είναι να σου βρει μία έπαυλη να μείνεις, όχι για τον Θεό μεγάλη βοήθεια δεν είναι να σε κάνει να πάρεις τη θέση που ονειρεύεσαι χωρίς να πληρείς τις προϋποθέσεις. 

Όπως επίσης κι εσύ ξέρεις ότι αυτά δεν είναι ακούω φύση, αλλά ακούω εγώ και ύλη. Ναι ο Θεός θα σε έχει μέσα σε μία αγκαλιά γεμάτη από την προστασία Του όταν εσύ επιλέξεις να ακούς και να είσαι το θέλημά Του. Έτσι απλά και ταπεινά θα φτάσεις μία μέρα στην απόλυτη ανακούφυση και ανακούφιση.

Όταν ανακουφίζεσαι μιλάς με τον Θεό. Είσαι φυσικότητα. Τότε είσαι ο κυρίαρχος των 4 στοιχείων τότε είσαι ένας ΑΒΑΤΑΡ που περπατά στην γη. Γίνε κι εσύ μία φυσικότητα και ζήσε με αρμονία και με μόνο οδηγό τον Θεό.




Δωροθέα 

Σύντομο Φροϋδικό τεστ : Μια βουτιά στο ασυνείδητό σας...!!!!

Η σελίδα Bright Side σας προσκαλεί να ρίξετε μια ματιά βαθιά στα μυστικά του ασυνείδητου. Πάρτε μολύβι και χαρτί και καταγράψτε τις απαντήσεις σας. Ύστερα, δείτε τι σημαίνουν με βάση το βιβλίο του Σίγκμουντ Φρόυντ “Γενική Εισαγωγή στην Ψυχανάλυση” (A General Introduction to Psychoanalysis).

1. Βλέπετε τη θάλασσα. Τι αισθάνεστε;

2. Περπατάτε στο δάσος και κοιτάζετε κάτω στο έδαφος. Τι βλέπετε; Τώρα καταγράψτε το αίσθημα που νιώσατε.

3. Παρακολουθείτε τους γλάρους που πετούν πάνω από το κεφάλι σας. Πώς αισθάνεστε;

4. Κοιτάζετε άλογα που τρέχουν. Ποια είναι τα συναισθήματά σας;

5. Είστε στην έρημο και υπάρχει ένας τοίχος μπροστά σας. Δεν μπορείτε να δείτε το τέλος του. Υπάρχει μια μικρή τρύπα στον τοίχο. Βλέπετε μια όαση μέσα από αυτό. Τι θα κάνετε;

6. Καθώς περιπλανιέστε στην έρημο, ξαφνικά βρίσκετε μια κανάτα γεμάτη με νερό. Ποιες είναι οι ενέργειές σας;

7. Χάνεστε στο δάσος μέσα στη νύχτα. Ξαφνικά βρίσκετε ένα σπίτι με φώτα. Σκεφτείτε τι θα κάνετε.

8. Βρίσκεστε μέσα στην ομίχλη και δεν μπορείτε να δείτε τίποτα. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θέλετε να κάνετε;
Τι σημαίνουν οι απαντήσεις σας;

1. Αυτή είναι η στάση σας για τη ζωή, τα συναισθήματα και τις επιθυμίες σας.

2. Αυτός είναι ο τρόπος που αισθάνεστε για την οικογένειά σας.

3. Η στάση σας απέναντι στις γυναίκες.

4. Η στάση σας απέναντι στους άνδρες.

5. Αυτή είναι η στρατηγική σας για την επίλυση προβλημάτων.

6. Έτσι επιλέγετε τον σεξουαλικό σας σύντροφο.

7. Η ετοιμότητά σας για το γάμο και την έναρξη οικογένειας.

8. Η στάση σας απέναντι στον θάνατο.




Είμαι ελεύθερος να χτίσω τη ζωή που εγώ επιλέγω...!!!!

“Πόσο μεγάλος γίνεαι αυτός ο καρχαρίας;” ρώτησε ο Ρίτσαρντ, που λατρεύει τα ενυδρεία.

“Εξαρτάται από το μέγεθος του ενυδρείου σου”, του απάντησε ο πωλητής. “Αν τον κρατήσεις σ΄αυτόν τον μικρό χώρο, θα μείνει 20 πόντους. Αν όμως τον αφήσεις στον ωκεανό, τότε θα γίνει αρκετά μεγάλος για να σε φάει”.

Οι καρχαρίες και τα χρυσόψαρα μεγαλώνουν ανάλογα με το μέγεθος του περιβάλλοντος που τους προσφέρεται. Το ίδιο και οι σκέψεις. Δώσε στις θετικές ή στις αρνητικές σου σκέψεις χώρο και τροφή, και θα διαμορφώσουν τη ζωή σου.

Συνειδητοποίησε την ισχύ του δυναμικού και της προσοχής. Μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε με τη ζωή μας, γιατί έχουμε όλο το απαραίτητο υλικό. Πρέπει όμως να διαλέξουμε το τι θέλουμε να κάνουμε. 

Διαφορετικά θα αφήσουμε τον εαυτό μας να υποταχτεί στην καθοδική έλξη της μαζικής σκέψης. Αν δεν χρησιμοποιείς εσύ το νου σου, τότε θα το κάνει κάποιος άλλος.

Ένας Ινδιάνος πήγε σε ένα μάγο-γιατρό και του είπε:¨Μέσα στο μυαλό μου τσακώνονται συνέχεια δύο σκυλιά : το ένα είναι όμορφο και το άλλο άσχημο”.

“Θα νικήσει το όμορφο” του είπε ο σαμάνος

“Γιατί;” ρώτησε ο άντρας.,

“Γιατί θα ταϊζεις το όμορφο“.

Απόσπασμα από το βιβλίο “Μια βαθιά ανάσα ζωής” του Αlan Cohen

Η σπουδαιότερη δύναμη των ανθρώπων είναι η δημιουργικότητα. Ο μοναδικός λόγος που δεν πραγματοποιήσατε τα όνειρά σας είναι επειδή δεν ΠΙΣΤΕΨΑΤΕ πως ήταν εφικτά. Δεν είχατε ΠΙΣΤΗ. 

Από τη στιγμή που οι σκέψεις σας είναι ξεκάθαρες, θα αποκτήσετε την ικανότητα να τις πραγματοποιήσετε, να δημιουργήσετε οτιδήποτε θέλετε. Η ενέργεια που δημιουργείται από μια ξεκάθαρη σκέψη γίνεται πραγματική, φυσική ενέργεια η οποία θα αναπαραχθεί σε ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.

Προσδιορίστε και οραματιστείτε ΞΕΚΑΘΑΡΑ τις επιθυμίες σας, φροντίστε τες και κάντε τες να δυναμώσουν. Η πραγματικότητα είναι αυτό που εσείς αντιλαμβάνεστε - αυτό που εσείς αντιλαμβάνεστε ως αλήθεια, θα γίνει η αλήθεια σας. Να είστε επιλεκτικοί με αυτά που τρέφετε το νου σας! 




Όλα έχουν ομορφιά απλά δεν μπορούν οι πάντες να τη δουν...!!!!

«Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις» λέει και ξαναλέει επανηλημένα ο σοφός λαός. Το λέει συνήθως για καταστάσεις, μα φαίνεται να λειτουργεί το ίδιο καλά αποτυπόνοντας μία φιλοσοφία για τους ίδιους τους ανθρώπους.

Το γιν και το γιανκ, ο διισμός στην Αρχαία ελληνική φιλοσοφία, η επανηλημένα τονισμένη διαφορετικότητα κατά τα αρχαία και νέα συγγράματα του «φαίνεσθαι» και του «είναι».

Μία αιώνια επανάληψη που παρουσιάζει την ύπαρξη δύο κόσμων στην ανθρώπινη ψυχή, διαγράφοντας το απόλυτο και εξυψώνοντας την θεωρία του σχετικού.

Αυτό που ορίζει την διαφορετικότητα και συνάμα την μοναδικότητα κάθε ανθρώπου, η ψυχή, φαινεταί να μην είναι κάτι το απόλυτο (καλός ή κακός άνθρωπος), αλλά κάτι σχετικό που μέσα του εμπεριέχει όχι έναν αλλά δύο κόσμους. Ακόμα και ο διαχωρισμός στους δύο αυτούς κόσμους είναι σχετικός και ξεχωριστός για κάθε ανθρώπινη ψυχή.

Για παράδειγμα, για κάποιον ο ένας κόσμος να είναι αυτό που παρουσιάζει στους υπόλοιπους ανθρώπους και ο άλλος αυτός που κρατάει για τις ώρες που θα είναι μόνος του. 

Για άλλον ίσως είναι ο εαυτός που του αρέσει να έχει στην δουλειά και ο εαυτός που επέλεξε να έχει στην προσωπική του ζωή. 'Ισως ο διαφορετικός τρόπος που αντιδρούμε σε μερικές καταστάσεις να είναι για μερικούς ανθρώπους αυτός ο λεπτός διαχωρισμός.

Για άλλους, λοιπόν, είναι η στιγμή, για άλλους η ύπαρξη ή μη ανθρώπων γύρω του, η σχέση που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα σε αυτόν και σε εκείνους τους ανθρώπους, οι συγκιρίες, και η τολμήρη απαρίθμηση αυτών που ορίζουν αυτήν την ευαίσθητη διαχωριστική μας γραμμή μπορεί να συνεχίζεται αιώνια, να γίνει τόσο μεγάλη που θα απωθεί όποιον τυχόν αναγνώστη μπει στην παγίδα να την διαβάσει.

Παρ 'όλ' αυτά οι δύο μας κόσμοι είναι εξίσου σημαντικοί καθώς η ύπαρξη και των δύο τους καθιστά ίσους. Ίσως με αυτή την θεωρία τελικά να πρέπει να αγαπήσουμε δύο εαυτούς και όχι έναν. 

Και όσο και αν αυτό βάζει τον συνήθως βαριεστημένο άνθρωπο σε μία κουραστική διαδικασία αναγνώρισης και αποδοχής των δύο κόσμων μπορεί να τον βοηθήσει να αγαπήσει τόσο τον εαυτό του όσο και τους υπόλοιπους ανθρώπους.

Υιοθετώντας αυτόν τον τρόπο σκέψης και αντίληψης ίσως μπορέσει να διακρίνει την αλήθεια πίσω από τα φαινόμενα. Έναν δεύτερο καλά κρυμμένο κόσμο πίσω από αυτόν που παρόλο που φαίνεται πραγματικός ίσως είναι απλά μια επιφάνεια, μία ιδέα, πολύ παραπάνω μία επιθυμία τους πως θα ήθελε να είναι κάθε άνθρωπος...

Αν ο καθένας από εμάς μπορέσει να απαλλαχθεί από την καχυποψία που συνοδεύει αυτή την φιλοσοφία αμέσως θα καταλάβει τι εννοούσε ο Κομφούκιος όταν είπε «όλα έχουν ομορφιά απλά δεν μπορούν οι πάντες να την δουν»




Σίλεια Παπαδημητρίου

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Σαμπουάν με Μαγειρική Σόδα : Δυναμώστε τα Μαλλιά σας και Καταπολεμήστε την Τριχόπτωση...!!!!

Η μαγερική σόδα είναι πολύ γνωστή για τις πολλαπλές χρήσεις της, από το μαγείρεμα μέχρι τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων.

Αυτό το απίστευτο συστατικό μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα των μαλλιών σας και να σας βοηθήσει να αποκτήσετε δυνατά και λαμπερά μαλλιά. Για να επωφεληθείτε από τις ιδιότητές του, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας σαμπουάν με μαγειρική σόδα και να το χρησιμοποιείτε καθημερινά, αποφεύγοντας έτσι τα κοινά σαμπουάν του εμπορίου που είναι γεμάτα με χημικές ουσίες.

Αν ψάχνετε για έναν τρόπο να φτιάξετε το δικό σας σαμπουάν,αποφεύγοντας τις επιβλαβείς ουσίες που περιέχονται στα σαμπουάν του εμπορίου, βρίσκεστε στο κατάλληλο μέρος!

Αυτό το σαμπουάν δεν κάνει αφρό όπως τα κοινά σαμπουάν, αλλά σύντομα θα το συνηθίσετε. Τα αποτελέσματά του θα σας ενθουσιάσουν. Διαβάστε τις παρακάτω οδηγίες και φτιάξτε το δικό σας φυτικό σαμπουάν, που θα σας παρέχει εκπληκτικά αποτελέσματα.

Οδηγίες :
Πάρτε ένα μικρό βάζο και ανακατέψτε μαγερική σόδα με νερό σε αναλογία 1:3 ( 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα με 3 κουταλιές της σούπας νερό). Η αναλογία των συστατικών εξαρτάται και από το μήκος των μαλλιών σας. Σε μακριά μαλλιά χρησιμοποιήστε 3 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα και αναμείξτε με 9 κουταλιές της σούπας νερό.

Μόλις τα ανακατέψετε καλά, απλώστε το σαμπουάν στα μαλλιά σας, από την ρίζα εως τις άκρες και αφήστε το να δράσει για κάποια λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλύνετε τα μαλλιά σας με ζεστό νερό.

Έπειτα θα πρέπει να ξεπλύνετε τα μαλλιά σας ξανά, αυτή τη φορά χρησιμοποιώντας μηλόξυδο. Ανακατέψτε το μηλόξυδο με νερό σε αναλογία 1:4 (1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα με 4 κουταλιές της σούπας νερό), αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και κάποιο αιθέριο έλαιο της επιλογής σας. Γύρετε το κεφάλι σας πίσω έτσι ώστε το μείγμα να μην έρθει σε επαφή με τα μάτια σας.

Τα οφέλη είναι εμφανή από την πρώτη μέρα της θεραπείας αυτής. Μετά από κάποιο διάστημα, τα μαλλιά σας θα αρχίσουν να δυναμώνουν και να μακραίνουν γρηγορότερα, καθώς η ποιότητα της τρίχας θα βελτιώνεται.




*Οι πληροφορίες που περιέχονται στο hippieteepee.gr έχουν πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα κάποιον ειδικό πριν εφαρμόσετε οποιαδήποτε πληροφορία. Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.
Επιμέλεια: copyrights © www.hippieteepee.gr
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κάθε αναδημοσίευση άρθρου ολική ή μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικάμε αναφορά πηγής στο site μας www.hippieteepee.gr το οποίο θα πρέπει να είναι ενεργός σύνδεσμος (link) στην σελίδα του άρθρου. Σε αντίθετη περίπτωση το ιστολόγιο επιφυλάσσεται για χρήση κάθε νομίμου δικαιώματος του.

Xρειάζεται να φάτε αυτό αν έχετε απώλεια μαλλιών, εύθραστα νύχια ή αν δεν κοιμάστε καλά...!!!!

Θα ήταν καλό να γνωρίζετε οτι τα θέματα του επινεφριδιακού αδένα μπορεί να επηρεάσουν την υγεία των μαλλιών, των νυχιών σας ακόμη και την ποιότητα του ύπνου σας.

Τα επινεφρίδια σας βρίσκονται στο πάνω μέρος των νεφρών σας και είναι ενδοκρινοί αδένες. Αυτοί οι αδένες είναι υπεύθυνοι για την αποδέσμευση των διαφόρων ορμονών, όπως τα στεροειδή και η αδρεναλίνη.

Η σημασία αυτών των ορμονών δεν μπορεί να μην υπερτονιστεί, καθώς οι ορμόνες αυτές βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής σας πίεσης, στην ενίσχυση της ανοσίας σας και στο ρυθμό του μεταβολισμού.

Το σώμα σας είναι εξοπλισμένο για να χειριστεί το άγχος με αυτές τις ορμόνες που απελευθερώνονται στο σώμα σας, έτσι ώστε κάθε εμπόδιο στη λειτουργία των επινεφριδίων μπορεί να οδηγήσει σε μια μυριάδα από προβλημάτα υγείας.

Η ποιότητα του ύπνου σας θα βελτιωθεί, τα μαλλιά σας θα φαίνονται πιο υγιή και θα έχουν μια φυσική λάμψη και τα νύχια σας θα γίνουν πιο σκληρά.

Μπορείτε να κάνετε τον επινεφριδιακό αδένα σας να λειτουργήσει και πάλι με μια φυσική σπιτική συνταγή στην οποία κύρια συστατικό είναι τα καρύδια.

Δείτε τι θα χρειαστείτε : 
Αγνό φυσικό μέλι 
Φύλλα Μαϊντανού (αποξηραμένα) 
Ριζα τζιντζερ 
Καρύδια 
Σταφίδες 

Παρασκευή : 
Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνετε είναι να ενσωματώσετε τα αποξηραμένα φύλλα μαϊντανού και τα καρύδια σε ένα μπλέντερ και να τα ανακατέψετε. 

Στη συνέχεια, προσθέστε τις σταφίδες σας, τη ρίζα τζίντζερ και το αγνό μέλι. 

Ανακατέψτε όλα τα υλικά μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα. 

Διαχείριση : 
Καταναλώστε δύο κουταλιές από αυτό το μείγμα, προκειμένου να τονώσετε φυσικά τα επινεφρίδια σας νωρίς το πρωί πριν από το πρωινό με άδειο στομάχι. 
Θα πρέπει να πάρετε αυτή την δόση δύο ή τρεις φορές για μια ολόκληρη εβδομάδα. Με τον τρόπο αυτό, θα δώσετε την ώθηση που χρειάζεται ο αδένας σας και θα δείτε οτι θα αισθανθείτε αμέσως τις αλλαγές στο σώμα σας. Η ποιότητα του ύπνου σας θα βελτιωθεί, τα μαλλιά σας θα φαίνονται πιο υγιή και θα έχουν μια φυσική λάμψη και τα νύχια σας θα γίνουν πιο σκληρά. 
 



Η ζωή έχει τις προκλήσεις, η Καρδιά έχει τις λύσεις...!!!!

Κάποιοι πιστεύουν ότι είμαστε φτιαγμένοι τυχαία… χάρη σε μια “πετυχημένη” σύμπτωση! (;)… Προσωπικά, πιστεύω ότι έχουμε πλαστεί από Αγάπη και για την Αγάπη. Ο Ernesto Cardenal γράφει :

“Πόσοι άνθρωποι δεν ζουν σ’αυτό τον κόσμο μια άγονη και ανιαρή ζωή, χωρίς αγάπη, χωρίς να βρίσκουν ποτέ αυτό που αναζητούν για να γεμίσει την ύπαρξή τους;… 

Πόσοι άνθρωποι δεν ζουν σ’αυτό τον κόσμο υποφέροντας από την πικρία της ματαιωμένης αγάπης, την αγωνία και την οδύνη της ανέφικτης, της χαμένης ή της απαγορευμένης αγάπης, χωρίς να βρίσκουν πλήρωμα ή τη θλίψη μιας αγάπης που ανταποκρίνεται, αλλά δεν ικανοποιεί; 

Αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσαν να είχαν κατακλυστεί από αγάπη και η σχεδόν απεριόριστη ικανότητα τους για τρυφερότητα και αυτοπροσφορά θα μπορούσε να είχε πληρωθεί, αν επιχειρούσαν μόνο να στραφούν μέσα τους, στην ανεξάντλητη αγάπη που ζει και ανασαίνει μέσα τους;”….

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι ήταν πρώτα : το συναίσθημα ή η σκέψη;… (αυτό εμένα μου θυμίζει την διάσημη ερώτηση “τι ήταν πρώτα η κότα ή το αυγό;”). Ο Νίτσε είπε : “Οι σκέψεις είναι οι σκιές των συναισθημάτων μας, πάντοτε σκοτεινότερες, κενότερες και απλούστερες”.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η καρδιά στέλνει περισσότερες πληροφορίες στον εγκέφαλο, από όσες στέλνει ο εγκέφαλος στην καρδιά. Όταν αναπτύσσεται το έμβρυο, η καρδιά σχηματίζεται πρώτη και αρχίζει να χτυπά πριν ακόμα σχηματιστεί ο εγκέφαλος (σύμφωνα με έρευνες, τα αγέννητα μωρά συγχρονίζονται με τον χτύπο της καρδιάς της μητέρας τους, όταν εκείνη αναπνέει ρυθμικά. 

Το έμβρυο αισθάνεται τη ρυθμική αλλαγή της καρδιάς της μητέρας και την ακολουθεί προσαρμόζοντας και τη δική του καρδιά στον ίδιο χτύπο).

Ερευνητές του Ινστιτούτου HeartMath διεξήγαγαν πειράματα που αποδεικνύουν ότι ο ρόλος της καρδιάς δεν περιορίζεται μόνο στην άντληση του αίματος. Υπάρχει η πεποίθηση ότι έχει και νοημοσύνη, η οποία φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα. 

Παραθέτω ένα απόσπασμα :
«Η καρδιά είναι ένα από τα πιο σημαντικά όργανα του ανθρώπινου σώματος, διότι είναι ένα από τους κύριους ενδιάμεσους φορείς που μας συνδέουν μεταξύ μας και με το σύμπαν. Η συμβατική επιστήμη μας έχει διδάξει ότι ο κύριος ρόλος της καρδιάς είναι να αντλεί το αίμα και να το προωθεί σε όλους τους ιστούς του σώματος. Αυτός ο ορισμός της καρδιάς δεν είναι και πολύ ακριβής. 

Εκτός από την άντληση του αίματος, η καρδιά έχει μια δική της νοημοσύνη. Σύμφωνα με τους νευροκαρδιολόγους, το 60 έως 65% των καρδιακών κυττάρων είναι νευρωνικά κύτταρα και όχι μυικά κύτταρα. Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο η καρδιά είναι το πρώτο όργανο που ξεκινά να λειτουργεί μετά τη σύλληψη. 

Σε περίπου 20 ημέρες μετά τη σύλληψη η καρδιά αρχίζει να λειτουργεί, αλλά ο εγκέφαλος δεν λειτουργεί παρά μόνο μετά από περίπου 90 ημέρες. Η πληροφορία αυτή μας λέει ότι ο εγκέφαλος έχει δευτερεύουσα σημασία ως προς την καρδιά».

Επίσης, οι χτύποι της καρδιάς επηρεάζονται από την εσωτερική κατάσταση και τα συναισθήματα, όπως συμβαίνει με την διαταραχή του καρδιακού ρυθμού, όταν βιώνουμε άγχος ή αρνητικά συναισθήματα. 

Αντίθετα, όταν αισθανόμαστε θετικά, οι ρυθμοί της καρδιάς είναι πιο σταθεροί. Το νευρικό σύστημα της καρδιάς περιέχει περίπου 40.000 νευρώνες ή αισθητηριακούς νευρίτες. 

Ένας από τους ρόλους τους είναι να παρακολουθούν τις ορμόνες της καρδιάς, τον καρδιακό ρυθμό, και την πίεση του αίματος. Οι πληροφορίες αυτές καθώς και εκείνες που αφορούν τη συμπεριφορά αυτών των χημικών ουσιών, αποστέλλονται στον εγκέφαλο.

Η καρδιά και ο εγκέφαλος επικοινωνούν συνεχώς μέσω του πνευμονογαστρικού νευρικού συστήματος και του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου του σώματος. Μέσω αυτής της δυναμικής διαδικασίας επικοινωνίας είναι που η “συνείδηση” της καρδιάς μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που επεξεργάζεται τις πληροφορίες ο εγκέφαλος. 

Αυτή η διαδικασία μπορεί επίσης να επηρεάσει το πώς η ενέργεια ρέει στο σώμα. 

Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι, η καρδιά συνεργάζεται με τον εγκέφαλο και το σώμα, συμπεριλαμβανομένης της αμυγδαλής, ώστε, να επεξεργάζεται τα συναισθήματα και να ενσωματώνει συναισθηματικές αναμνήσεις (η αμυγδαλή είναι το τμήμα του εγκεφάλου που μας βοηθά στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις πληροφορίες που λαμβάνει και τις επεξεργάζεται, με βάση τις εμπειρίες του παρελθόντος μας και αυτό δείχνει μια σύνδεση μεταξύ των συναισθημάτων και της φυσιολογίας του εγκεφάλου και του σώματος).

Το μαγνητικό πεδίο της καρδιάς
Η έρευνα επίσης αποκάλυψε ότι η καρδιά κοινοποιεί πληροφορίες στον εγκέφαλο και σε όλο το σώμα μέσω αλληλεπιδράσεων του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου. Η καρδιά παράγει το πιο ισχυρό και εκτεταμένο ρυθμικό ηλεκτρομαγνητικό πεδίο του σώματος. 

Η μαγνητική συνιστώσα της καρδιάς είναι περίπου 500 φορές ισχυρότερη από το μαγνητικό πεδίο του εγκεφάλου και μπορεί να ανιχνευθεί αρκετά μέτρα μακριά από το σώμα. Προτάθηκε ότι αυτό το πεδίο της καρδιάς λειτουργεί ως φέρον κύμα για τις πληροφορίες, παρέχοντας ένα συνολικό σήμα συγχρονισμού για ολόκληρο το σώμα (McCraty, Bradley & Tomasino, 2004)

Είμαστε, λοιπόν, «καρδιακοί!» Έχουμε μια καρδιά, που διαθέτει τη δική της ανεξάρτητη λογική, η οποία πολλές φορές αποκλίνει από την κατάσταση στην οποία θέλει να μας οδηγήσει το αυτόνομο νευρικό σύστημα (έχει παρατηρηθεί ότι σε μια μεταμόσχευση καρδιάς, η νέα καρδιά μπορεί και λειτουργεί χάρη στο δικό της ανεξάρτητο νευρικό σύστημα, έστω και αν δεν συνενωθεί σωστά με το νευρικό σύστημα του σώματος του λήπτη).

Όμορφα και «απλά» μας τα είπαν οι επιστήμονες, αλλά στην καθημερινότητα μας τι γίνεται;… Μια καθημερινότητα γεμάτη στρες, προβληματισμούς, αγωνία και ανασφάλεια! Τι μπορούμε να κάνουμε; Να μάθουμε να την ακούμε! 

Να την αφήνουμε να μας «ρυθμίζει», για να μας προσφέρει σωματική και ψυχική αναζωογόνηση! Λίγα λεπτά συγκέντρωσης στην καρδιά και στους χτύπους της, αναπνέοντας βαθιά, είναι αρκετά για να μας ηρεμήσουν και να μας γαληνέψουν. Πόσο μάλλον, αν την αφήσουμε να πλημμυρίσει από αγάπη…




Photo: Author/Depositphotos

Έτσι θα γίνετε άτρωτοι : Συνταγή από την αρχαία Σπάρτη που δυναμώνει τα οστά...!!!!

Η σωστή διατροφή είναι σημαντική για το ανοσοποιητικό μας σύστημα και τη γενική υγεία μας και επομένως για την υγεία των οστών. Σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε μια σπιτική συνταγή που χρονολογείται από την αρχαία Σπάρτη και περιλαμβάνει ειδικές τροφές που ενισχύουν την αντοχή των οστών.

Συστατικά που απαιτούνται :

– 10 κουταλιές της σούπας λιναρόσπορος

– 5 κουταλιές της σούπας αλεσμένο σουσάμι

– λίγοι σπόροι κολοκύθας

– σιτάρι

– λίγοι ηλιόσποροι

– 3 κουταλιές της σούπας σταφίδες

– 1 κιλό μέλι

Παρασκευή :
Ανακατέψτε όλα τα παραπάνω υλικά σε ένα μεγάλο μπολ. Θυμηθείτε να χρησιμοποιήσετε ξύλινο κουτάλι. Μόλις τα ανακατέψετε καλά, βάλτε το μείγμα σε ένα γυάλινο βάζο.

Τρόπος κατανάλωσης :
Καταναλώστε 1 κουταλιά της σούπας από το μείγμα πριν από το πρωινό και 1 κουταλιά πριν από το μεσημεριανό σας γεύμα.

Προσοχή: Πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε συνταγή. Εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν αλληλεπιδράσεις. 




diaforetiko.gr

Αριθμός 7 : Οι Απίθανοι λόγοι που οι αρχαίοι Έλληνες τον θεωρούσαν «μαγικό»...!!!!

Στην περίπτωση του αριθμού 7 είναι πολλές οι ιστορικές αναφορές.

Από τα 7 θαύματα του κόσμου, 4 βρίσκονταν στην Αρχαία Ελλάδα και 3 εκτός. Οι αριθμοί 3 και 4 είχαν επίσης συμβολική σημασία για τους Έλληνες.

– Οι Αρχαίοι Έλληνες χώριζαν τους ωκεανούς του κόσμου σε 7 θάλασσες : Το Αιγαίο, τη Μεσόγειο, την Αδριατική, τη Μαύρη, την Ερυθρά, την Κασπία και τον Περσικό Κόλπο.

– Οι Πυθαγόρειοι θεωρούσαν το 7 τέλειο αριθμό γιατί είναι το άθροισμα του 3 και του 4 που αντιστοιχούν στα τέλεια σχήματα, τρίγωνο και τετράγωνο.

– Οι Αρχαίοι Έλληνες αναγνώριζαν το 7 ως μυστηριώδη αριθμό για τις γεωμετρικές του ιδιότητες, π.χ. 7 σημεία δεν μπορούν να δημιουργήσουν συμμετρία σε ένα κύκλο!

– Ο Φιλοκτήτης έπλευσε με 7 πάνοπλα καράβια στην Τροία με σκοπό να υπερασπιστεί τους Έλληνες κατά τον Τρωικό πόλεμο.

– Η τραγωδία του Αισχύλου Επτά επί Θήβας εξιστορεί την εκστρατεία των 7 Ελλήνων βασιλιάδων κατά τις Θήβας, της Πόλης των 7 Πηλών!

– Τα μέταλλα που γνώριζαν στην Αρχαιότητα ήταν 7: Χρυσός, χαλκός, μόλυβδος, κασσίτερος, υδράργυρος, ασήμι, σίδηρος. Σε αυτά βασίστηκε η εξέλιξη του Πολιτισμού!

– Το 7 στην Αρχαιότητα! Στην Αρχαία Σπάρτη η εκπαίδευση των αγοριών ξεκινούσε από την ηλικία των 7 ετών!

* Οι 7 πλανήτες που ήταν γνωστοί στην αρχαιότητα ήταν οι: Ερμής, Αφροδίτη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ήλιος και Σελήνη.

* Σύμφωνα με τον Όμηρο, ο Απόλλωνας είχε 7 αγέλες βοδιών.

* Στην Αρχαία Αίγυπτο ένα από τα πρώτα μετεωρολογικά συστήματα περιέγραφε 7 διαφορετικά κλίματα, χωρίζοντας τον κόσμο σε μετεωρολογικές ζώνες.

– Οι Αρχαίοι Έλληνες χώριζαν την ανατομία του ανθρώπινου σώματος σε 7 μέρη : Κεφάλι, στήθος, στομάχι, 2 χέρια, 2 πόδια.

– Το 7 εμφανίζεται συχνά στην Μυθολογία : 7 είναι οι Πλειάδες, Κόρες του Άτλαντα και της Πλειώνης, που αντιστοιχούν στα 7 ορατά άστρα του αστερισμού των Πλειάδων!

– Ο αριθμός 7 εμφανίζεται πολύ συχνά στην Ελληνική Μυθολογία : Η λύρα του Αρχαίου Θεού Απόλλωνα, είχε 7 χορδές.

– Η 7η ημέρα της Δημιουργίας είναι αυτή της ανάπαυσης, της αργίας και συμβολίζει την ολοκλήρωση και την τελειότητα!

– Ο αριθμός 7 εμφανίζεται συχνά και στη θρησκεία. 7 είναι οι Χριστιανικές αρετές : ευσπλαχνία, ταπεινότητα, αγνότητα, φιλαλληλία, επιείκεια, καλοσύνη, εργατικότητα.

– Το 7 στη θρησκεία! Σύμφωνα με τη Βίβλο, ο Νώε πήρε στην Κιβωτό του, 7 ζεύγη από κάθε είδος πτηνών.

– Ο αριθμός 7 χρησιμοποιείται 70 φορές στην Παλαιά Διαθήκη!

– Οι Μουσουλμάνοι δικαιούνται να έχουν 7 γυναίκες σύμφωνα με το Κοράνι.

– Το αυτόνομο κράτος του Βατικανού ιδρύθηκε στις 7/7 του 1929!

– 7 μέρη του σώματος διακοσμούνται με κοσμήματα : Το κεφάλι, ο λαιμός, τα χέρια, τα πόδια, τα αυτιά, η μύτη και η μέση.

– Σύμφωνα με την επιστήμη υπάρχουν 7 ενεργειακά πεδία στο ανθρώπινο σώμα και βρίσκονται κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης!

– Κάθε φάση της Σελήνης, διαρκεί 7 ημέρες.

– Στην Κίνα πιστεύουν ότι η 7η μέρα του πρώτου φεγγαριού του έτους, είναι τα γενέθλια της ανθρωπότητας και όλοι γιορτάζουν γενέθλια αυτή τη μέρα.

– Η Κινέζικη Φιλοσοφία θεωρεί ως θεμελιώδη στοιχεία τα εξής 7: Αέρας, νερό, μέταλλο, αιθέρας, φωτιά, ξύλο, και γη.

– Ο αριθμός 7 εμφανίζεται συχνά και στη Μυθολογία. Ο Οδυσσέας προτού επιστρέψει στην πατρίδα του στην Ιθάκη, έμεινε στο νησί της Καλυψούς 7 ολόκληρα χρόνια.

– Το 7 στη Γεωγραφία! 7 είναι τα νησιά του Ιονίου πελάγους: Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθος, Ιθάκη, Λευκάδα, Κύθηρα και Παξοί.

– Ο αριθμός 7 εμφανίζεται συχνά με συμβολική σημασία στη γνωστή σειρά βιβλίων Χάρι Πότερ – που μάλιστα θα αποτελείται από 7 βιβλία.

– 7 είναι οι Βυζαντινές μουσικές νότες: ΠΑ, ΒΟΥ, ΓΑ, ΔΕ, ΚΕ, ΖΩ, ΝΗ.

– Τα 7 ονόματα που έχουν δοθεί στην Κωνσταντινούπολη είναι : Κωνσταντίνου Πόλη, Νέα Ρώμη, Αντωνία, Θησαυρός του Ισλάμ, Διαχωριστής του Κόσμου, Ινσταμπούλ, και Κωνσταντινούπολη.

– Το μυαλό μας μπορεί να μετρήσει στιγμιαία και με ακρίβεια μέχρι κ 7 αντικείμενα ακόμη και αν τα δούμε για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου.

– Το ουράνιο τόξο αποτελείται από τα εξής 7 διαδοχικά χρώματα: Κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, μπλε, μωβ και βιολετί.

Βλέπουμε τελικά; πως ο αριθμός αυτός κρύβει κάτι το ξεχωριστό αλλά… σίγουρα και μυστήριο αφού από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, σημαδεύει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο την ζωή μας. 




Η γλώσσα αλλάζει τη σκέψη...!!!!

Στην ταινία Arrival του Ντενί Βιλνέβ, εξωγήινοι προσφέρουν στην ανθρωπότητα ένα νέο «όπλο» τη γλώσσα τους. 

Όσοι μαθαίνουν αυτή την «κυκλική» και χωρίς χρόνους γλώσσα, μπορούν να αντιληφθούν διαφορετικά τον χρόνο.

Ακούγεται εξωπραγματικό ως ιδέα, κι όμως συμβαίνει : Ό,τι θεωρούμε ως αληθινό εξαρτάται απόλυτα απ’ τη γλώσσα που μάθαμε να μιλάμε.

Η γλωσσολόγος Dorothy Lee, ανέλυσε την ινδιάνικη γλώσσα Wintu και λέει γι’ αυτήν :

Αυτό που επαναλαμβάνεται είναι η νοοτροπία της ταπεινότητας και του σεβασμού προς την πραγματικότητα, προς τη φύση και προς την κοινωνία. Δεν μπορώ να βρω έναν ικανοποιητικό αγγλικό όρο για τη νοητική αυτή διεργασία, που είναι τόσο ξένη στην παιδεία μας.

Εμείς είμαστε επιθετικοί απέναντι στην πραγματικότητα. Λέμε «αυτό είναι ψωμί». Οι Wintu λένε «ονομάζω αυτό ψωμί» ή «αισθάνομαι ότι είναι ψωμί» ή «βλέπω πως είναι ψωμί».

Ένας Wintu δεν λέει ποτέ απόλυτα «αυτό είναι…» Αν μιλά για μια πραγματικότητα που δε βρίσκεται μέσα στην περιοριστική εμπειρία δεν τη δηλώνει καν, απλώς την υπαινίσσεται.

Κι αν μιλά για την εμπειρία τότε ποτέ δεν την εκφράζει ως κατηγορηματικά αληθινή. («Γλωσσολογικός στοχασμός πάνω στη γλώσσα των Wintu» – Dorothy Lee)

Η ελληνική γλώσσα (όπως και οι περισσότερες δυτικές) περιέχει μια έννοια όπως η χρωματική κλίμακα, σ’ ένα φάσμα που εκφράζεται μ’ ευδιάκριτες κατηγορίες : κόκκινο, πορτοκαλί, πράσινο, μπλε κ.ο.κ.

Κάποιος ίσως να πιστέψει ότι ξεχωρίσαμε αυτά τα χρώματα, επειδή αυτά υπάρχουν. Ότι ο εξωτερικός κόσμος (ο «πραγματικός») υπαγόρευσε τις έννοιες. Κι όμως συμβαίνει το αντίθετο : Η γλώσσα δημιουργεί την αντίληψη μας για τον εξωτερικό κόσμο. Σας φαίνεται απίστευτο;

Στη γλώσσα Bassa (μία απ’ τις γλώσσες της Λιβερίας) η χρωματική κλίμακα διαιρείται σε δύο μόνο κατηγορίες. (Η.Α. Gleason, «Εισαγωγή στην Περιγραφική Γλωσσολογία»)

Στη Bassa υπάρχουν μόνο δύο χρώματα, μόνο δύο λέξεις για τα χρώματα. Η μία περιλαμβάνει το μπλε, το πράσινο και το μωβ, η δεύτερη το κόκκινο, το πορτοκαλί και το κίτρινο.

Τα μάτια τους δεν διαφέρουν σε τίποτα απ’ τα δικά μας μάτια. Όμως όταν βλέπουν κάτι μπλε λένε «πάτι». Κι όταν βλέπουν κάτι πράσινο λένε «πάτι».

Προσωπικά δεν μπορούσα να καταλάβω πώς έχει γίνει η ταξινόμηση. Μόλις όμως την ανέφερα στην Νέλλη, που είναι ζωγράφος, μου είπε απλά : ''Α, τα θερμά και τα ψυχρά χρώματα''.

Ένας δυτικός άνθρωπος θα αποφανθεί ότι οι Bassa κάνουν λάθος. Ότι αντιλαμβάνονται τον κόσμο, την πραγματικότητα με λάθος τρόπο.
Όμως το «χρώμα» είναι ένα continuum, ένα συνεχές. Αν υπάρχουν έξι «χρώματα» στο φάσμα, γιατί να μην υπάρχουν εξήντα έξι ή δύο; Σίγουρα ένας ζωγράφος μπορεί να αντιληφθεί (και να ονομάσει, αυτό έχει σημασία) πολύ περισσότερα «πράσινα» απ’ όσα ο υποφαινόμενος.

(λαδί, βεραμάν, σμαραγδί, χακί, βερονέζε, πράσινο celadon, πράσινο ζαντ, πράσινο του χρωμίου, πράσινο αλιζαρίνης-κυανίνης G, πράσινο του μαλαχίτη, πράσινο του καδμίου και άλλα πολλά αν κάνεις μια μικρή αναζήτηση στο διαδίκτυο).

Οπότε δεν είναι κατώτεροι (οπτικά-γλωσσικά-νοητικά) οι Bassa, απλά μιλούν διαφορετική γλώσσα.

Αντίστοιχα οι Εσκιμώοι θα μπορούσαν να περιφρονήσουν τους ανθρώπους της Εύκρατης Ζώνης, που έχουν μόνο μια λέξη για τον πάγο. Αυτοί έχουν διαφορετικές λέξεις (όχι περιφραστικά) για τον πάγο αλμυρού νερού, τον πάγο γλυκού νερού, τον πάγο που κυλάει, τον λεπτό πάγο, τον παλιό πάγο και άλλες πολλές κατηγορίες (Herbert Landar, «Γλώσσα και παιδεία».)

Ποια γλώσσα, ποια αντίληψη της πραγματικότητας είναι η σωστή;

Νομίζω ότι ξέρετε την απάντηση: Καμία.

Οι λέξεις που γνωρίζουμε είναι αυτές που χρειαζόμαστε. Αυτές καθορίζουν τη σκέψη μας.

Ακόμα και τον χρόνο;

«Το σύστημα μας των χρόνων, αποτυπώνει μια διάσταση παρελθόντος, παρόντος, μέλλοντος πάνω στα βιώματα μας, που άλλες γλώσσες (που ούτε κατά διάνοια δεν έχουν παρόμοιο σύστημα χρόνου) δεν υπολογίζουν.» Benjamin LeeWhorf 

Υπάρχουν κοινωνίες, πολιτισμοί, γλώσσες, όπου ο χρόνος είναι διαφορετικός απ’ τον δικό μας.

Σε απομονωμένες φυλές στον Αμαζόνιο και στη Νέα Γουινέα τα ρήματα δεν είχαν παρελθοντικούς ή μελλοντικούς χρόνους.

Υπήρχε μόνο ένας διευρυμένος (και αλλόκοτος για μας) Ενεστώτας.

Αυτοί οι άνθρωποι μιλούσαν και ζούσαν σ’ ένα συνεχές παρόν. Οι νεκροί πρόγονοι υπάρχουν μέσα στα σώματα των ζωντανών. Το ίδιο υπάρχουν και οι αγέννητοι απόγονοι.

Ο κόσμος τους δεν έχει αρχή και τέλος. Μόνο τώρα.

Ο Θεός ορίζεται απ’ τη γλώσσα και τον πολιτισμό που αυτή κουβαλάει;

Οι πρώτοι Αμερινδιάνοι που ήρθαν αντιμέτωποι με τους κονκισταδόρες δεν μπορούσαν ν’ αντιληφθούν την έννοια ενός θεού μοναδικού και τριαδικού, ασώματου και πανταχού παρόντος. Η γλώσσα τους δεν είχε περάσει την περιπέτεια των πολιτισμών που άκμασαν γύρω απ’ τη Μεσόγειο.

Οι κοινωνικές αξίες ορίζονται απ’ τη γλώσσα που μιλάμε;

Λέγεται ότι όταν ο νεαρός Μάο Τσε Τουνγκ βρέθηκε σε ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο παραξενεύτηκε με τη λέξη «ελευθερία» και τη σημασία που της έδιναν οι Ευρωπαίοι.

Στον Κομφουκιανισμό, την πολιτικο-κοινωνική θεωρία της Κίνας, η μεγαλύτερη αρετή είναι η «προσφορά στο κοινωνικό σύνολο» (αυτό εκφράζεται με μια λέξη).

Ενάρετος, άξιος, είναι όποιος προσφέρει στο σύνολο.

Η ελευθερία του ατόμου, όπως καλλιεργήθηκε στον αρχαιοελληνικό πολιτισμό και εξυμνήθηκε στον Ρομαντισμό, εφόσον αντιτίθεται στο κοινό συμφέρον είναι κατάπτυστη στον κομφουκιανισμό.

Ο «πραγματικός κόσμος» οικοδομείται σε μεγάλο βαθμό πάνω στις γλωσσικές συνήθειες της ομάδας. Ποτέ δυο γλώσσες δεν είναι αρκετά όμοιες για να θεωρηθούν ότι εκφράζουν την ίδια κοινωνική πραγματικότητα.

Βλέπουμε και ακούμε, και βιώνουμε, με τον τρόπο αυτό γιατί οι γλωσσικές συνήθειες της κοινότητας μας προδιαθέτουν για ορισμένες εκλογές ερμηνείας. (Edward Sapir, «Δοκίμια πάνω στην Παιδεία, τη Γλώσσα και την προσωπικότητα»)

Σκεφτόμαστε με τις λέξεις που μάθαμε και τον πολιτισμό που αυτές κουβαλούν.

Λέμε «ασθενές φύλο» και εννοούμε τις γυναίκες. Στον σύγχρονο κόσμο, όπου η μυική δύναμη έχει ελάχιστη σημασία, γιατί οι γυναίκες συνεχίζουν να είναι το «ασθενές φύλο»;

Επειδή η γλώσσα ορίζει τη σκέψη κι εμείς μιλάμε-σκεφτόμαστε σύμφωνα με τις λέξεις που παραλάβαμε.

Αισθάνεται διαφορετικό ένα άτομο ανάλογα με τη γλώσσα που μιλάει;

To 1974, στο Σαν Φρανσίσκο, o ψυχολόγος Farb μελέτησε Γιαπωνέζες γυναίκες, που είχαν παντρευτεί Αμερικανούς στρατιώτες. Αυτές μιλούσαν αγγλικά με τα παιδιά τους και τους συζύγους τους -και ιαπωνικά μεταξύ τους.

Ο ερευνητής απέδειξε ότι οι στάσεις που εξέφραζαν οι γυναίκες εξαρτιόνταν από τη γλώσσα που χρησιμοποιούσαν κάθε φορά.

Τους ζητήθηκε να συμπληρώσουν τη φράση: «Όταν οι επιθυμίες μου συγκρούονται με εκείνες της οικογένειάς μου…»

Στα ιαπωνικά έλεγαν «…είναι μία στιγμή μεγάλης θλίψης».

Στα αγγλικά έλεγαν «…κάνω αυτό που θέλω».

Οι γυναίκες συμπλήρωναν τη φράση ανάλογα με τη γλώσσα που έπρεπε να χρησιμοποιήσουν κάθε φορά - και κατ’ επέκταση τον πολιτισμό στον οποίο μετέβαιναν υιοθετώντας τη συγκεκριμένη γλώσσα.

Η γλώσσα δεν αντικατοπτρίζει τον πολιτισμό μας, η γλώσσα ποιεί πολιτισμό.

Κι είναι κάτι πιο βαθύ που μας λερώνει : Η γλώσσα που μιλάμε ορίζει την πραγματικότητα.

Η γλώσσα δεν είναι απλώς το εξωτερικό ντύσιμο μιας σκέψης. Είναι επίσης το εσωτερικό της πλαίσιο [της σκέψης]. Δεν περιορίζεται να εκφράζει τη σκέψη αφού σχηματιστεί. Βοηθά στο να τη σχηματίσει. (Emile D. Durkheim)

Αυτό το κείμενο είναι το theatrical version ενός παλιότερου. Μπορείτε να δείτε το director’s cut, με κάποιες σκέψεις για τον Όργουελ και τη «φυλετική αχρωματοψία», εδώ «Τη γλώσσα -και τη σκέψη- μου έδωσαν ελληνική»




Θέσε τα όριά σου...!!!!

Από τις πρώτες κιόλας κουβέντες με έναν γονιό αντιλαμβάνεται κανείς πως αυτό που ταλαιπωρεί την ελληνική οικογένεια είναι η έλλειψη ορίων. Φαίνεται σαν μην είναι καθόλου σαφές πότε και ποιος χρειάζεται να κάνει κάτι, πόσο μπορεί να διαρκέσει, πότε θα επαναληφθεί και άλλες ποσοτικές και ποιοτικές αποφάσεις. 

Έτσι πολύ νωρίς οι γονείς αναλαμβάνουν όλες τις υποχρεώσεις και καταλήγουν είτε να εκλιπαρούν, είτε να απαιτούν την συνεργασία των παιδιών, τις περισσότερες φορές χωρίς αποτέλεσμα. Αμέτρητοι καυγάδες θα είχαν αποφευχθεί αν ο καθένας ήξερε τις υποχρεώσεις του και είχε αναλάβει την ευθύνη να τις ολοκληρώσει έγκαιρα και με τον καλύτερο τρόπο που μπορεί.

Η λέξη «όριο – όρια» μοιάζει απειλητική στα αυτιά του μέσου Έλληνα και τούτο γιατί ποτέ δεν την έμαθε στην ισορροπία της μέσα από τον τρόπο που μεγάλωνε τουλάχιστον τα μεταπολεμικά χρόνια. 

Η αλήθεια είναι πως στη γενικότερη διαπαιδαγώγηση του είχε να αντιμετωπίσει ή τον αυταρχισμό ή τον επιτρεπτισμό και την υπερπροστασία. Κανένα από τα προηγούμενα μοντέλα δεν μπορούν να εμπνεύσουν τα όρια. Το ένα τα επιβάλει με φόβο και θυμό και το άλλο σύγχυση και αποποίηση ευθυνών.

Δεν πρέπει να μας διαφύγει επίσης και ένας άλλος τρόπος διαπαιδαγώγησης ευρέως διαδεδομένο ακόμη και σήμερα, που είναι το μοντέλο της χειραγώγησης. Είναι εκείνος ο κρυφά και φανερά χειριστικός τρόπος που λέει «κάνε αυτό για να έχεις εκείνο» ή ακόμη χειρότερα «μην κάνεις αυτό γιατί θα πάθω ή θα πάθεις εκείνο». 

Η πολύ διαδεδομένη χειριστική συμπεριφορά των γονιών όχι μόνο δεν εμπνέει τα όρια άλλα καταπατά ύπουλα και βάναυσα ακόμη και τα απλά ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι εκείνο που εισήγαγε η Ελληνίδα μεταπολεμική μάνα που σήμερα είναι η Ελληνίδα γιαγιά η οποία μέσα στη λαίλαπα της Ελλάδας της κρίσης, μεγαλώνει και τα παιδιά του σήμερα, με τους ίδιους απαράλαχτους τρόπους του 50 και του 60.

Δεν ξέρουμε οι Έλληνες τα όρια. Δεν τα μάθαμε ποτέ. 

Δεν μας τα έμαθε ούτε η οικογένεια, ούτε η εκπαίδευση, ούτε η κοινωνία. Κατά καιρούς γίνεται κάποια προσπάθεια, τις περισσότερες φορές αυταρχική, φοβιστική και ενοχική και όλες τις φορές, καταλήγει ξεχασμένη, ανεφάρμοστη και η επιστροφή στο χαοτικό σύστημα ξαναπαίρνει πανηγυρικά τη θέση της στην καθημερινότητά μας. 

Αν θέλουμε να αλλάξουμε θα χρειαστεί να επανατοποθετηθούμε ως προς την έννοια των ορίων. Θα χρειαστεί να ξαναμάθουμε πως τα όρια είναι ταυτόσημα με τη ζωή. Η ζωή έχει όρια. Η φύση έχει όρια. Τα πάντα έχουν αρχή και τέλος άρα όρια.

Αν κατάφερνε ο μέσος γονιός να αντιληφθεί τις Φυσικές και τις Λογικές Συνέπειες και δεν παράπαιε με τις μεθόδους της Αμοιβής και της Τιμωρίας στο μεγάλωμα των παιδιών, τα όρια θα είχαν μπει από μόνα τους. Φυσικές συνέπειες είναι ότι έχει να κάνει με σώμα π.χ. όταν δεν τρώω πεινάω, όταν δεν φοράω ζεστά ρούχα κρυώνω κλπ. 

Λογικές συνέπειες είναι ό,τι έχει να κάνει με τους κανόνες που διέπουν τη φύση και την κοινωνία πχ. η νύχτα έπεται της μέρας, ή το λεωφορείο σταματά στη στάση ενώ το ταξί όπου θέλουμε.

Εκπαιδευόμενο ένα παιδί να αντιλαμβάνεται τις φυσικές και λογικές συνέπειες αναπτύσσει όλο και περισσότερο τον κριτικό εκείνο νου που χρειάζεται για να μπορεί να αποφασίζει και να ενεργεί μέσα στις συνθήκες που καλείται να ζήσει. Δεν χρειάζεται κάποιος να του επιβάλλει κάτι ή να το οριοθετήσει στις συνήθειές του γιατί μόνο του θα αντιληφθεί έγκαιρα τι είναι συμφέρον για το ίδιο. 

Αρκεί κάποιος σαν μέντορας και προπονητής να του θυμίζει πως εκείνο είναι υπεύθυνο για τις συνθήκες που διαμορφώνει στην καθημερινότητά του. Να του μάθει πως δεν ευθύνεται ο γονιός που υπάρχουν πράγματα που δεν είναι διαπραγματεύσιμα όπως πχ. το σχολείο. 

Αυτό διέπεται από την Κοινωνία και άρα είναι μια Λογική Συνέπεια. Δεν γίνεται να μην πάει. Αν πάει διαβασμένο ή αδιάβαστο όμως αφορά το ίδιο γιατί η συνέπεια είναι δική του. Έτσι τα όρια τοποθετούνται από μόνα τους. Κανείς δεν τα επιβάλλει σε κανέναν άρα και κανείς δεν τα καταλύει. Υπάρχουν από μόνα τους, διέποντας μια ποιοτική καθημερινότητα.

Γιατί αυτό το τόσο απλό πράγμα δεν γίνεται αυτόματα; Γιατί οι γονείς έχουν άγνοια και καλούνται αργά η γρήγορα να οριοθετήσουν αυτό που χρειάζεται ή δεν χρειάζεται να γίνεται. Γιατί έτσι κάνουν οι πολλοί. Γιατί και εκείνοι έτσι μεγάλωσαν. Έχοντας οι ίδιοι δυσκολία με τα όρια, θέλουν άλλοτε να ικανοποιούν τις ανάγκες του παιδιού λειτουργώντας ενοχικά (επιτρεπτικοί) και άλλοτε να γίνεται το δικό τους, (αυταρχικοί).

Τα όρια για να εφαρμοστούν χρειάζονται : Λίγα λόγια, επικοινωνία με τα μάτια, κανονικό τόνο φωνής, ευγένεια, επαφή με το σώμα, να είναι κάποιος απολύτως συγκεκριμένος, να είναι συνεπής, τα λόγια του να ταυτίζονται με τα έργα του και να γνωρίζει πως τα παιδιά κάνουν την έρευνά τους για το πόσο εννοεί ο γονιός αυτό που λέει, απλά κάνοντας αυτό που τους απαγορεύει! 

Τα όρια χρειάζονται ένα καθαρό μήνυμα ώστε ο άλλος να αντιληφθεί το πότε θες και το πώς το θες να γίνει κάτι π.χ. «κάνε κάτι γι’ αυτή την αταξία, αλλά βάλε τα παιχνίδια μέσα στο κουτί». Να δίνει τουλάχιστον δύο επιλογές και να παραμένει σταθερά σ’ αυτές.

Ακόμη οι επιλογές χρειάζεται να δίνονται με εκπαιδευτικό τόνο ώστε το παιδί από μόνο του να καταλάβει πως εκείνο έχει την ευθύνη των πράξεών του. 

Εκείνος που θέλει να βάλει όρια χρειάζεται να είναι και να δείχνει σταθερός και πως έχει τον έλεγχο και όχι ανήσυχος, ή αγχωμένος ή θυμωμένος ή ένοχος. Χρειάζεται να μιλά θετικά π.χ. «είναι καλύτερα να καθίσεις τώρα αντί μην πηδάς». «Καλύτερα να κρατήσεις το ποτήρι με τα δύο σου χέρια αντί πρόσεξε μη χύσεις το γάλα».

Και κυρίως χρειάζεται να έχει κατανοήσει και ο ίδιος πως μόνο τα όρια οδηγούν στην ελευθερία. Ελευθερία δεν υπάρχει αν δεν υπάρχουν όρια. Όσο οξύμωρο και αν φαίνεται είναι μια βαθιά και σοφή αλήθεια που όσο πιο γρήγορα την αντιληφθεί τόσο γρηγορότερα θα νοιώσει την χαρά που του δίνει η ευθύνη της αυτοδιάθεσής του.

Ας θυμόμαστε πάντως πως είναι μια απαραίτητη συνθήκη για το υγιές μεγάλωμα του παιδιού. Μόνον έτσι το παιδί μαθαίνει να ξεχωρίζει τον εαυτό του από τους άλλους. Οδηγείται στην υγιή συνύπαρξη, δημιουργεί μια συνθήκη ψυχικής υγείας, γίνεται υγιές μέλος της κοινωνίας. Αυτό δεν θέλει κάθε γονιός;




30 «προκλήσεις» για 30 μέρες : Ένας χρήσιμος οδηγός για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι...!!!!


Αν ανήκετε στους ανθρώπους εκείνους που συνεχώς προσπαθούν να αυτοβελτιώνονται, σας προτείνουμε να δοκιμάσετε αυτό το project των 30 ημερών. Αποτελείται από 3 βασικά επίπεδα, το εύκολο, το μεσαίο και το δύσκολο. Μπορείτε να επιλέξετε ένα από αυτά ή να ακολουθήσετε τις προκλήσεις με τη σειρά, περνώντας ομαλά από το ένα επίπεδο στο άλλο.

Εύκολες προκλήσεις

Αφήστε καθημερινά κενό χώρο στο ημερολόγιο σας για 30 ημέρες
Πολλοί από εμάς πιστεύουν ότι πρέπει να γεμίζουμε το ημερήσιο πρόγραμμά μας με όσα το δυνατόν περισσότερα πράγματα μπορούμε. Όμως, στην πραγματικότητα το αντίθετο ισχύει. Είναι καλό να υπάρχει λίγος ελεύθερος χρόνος. Γιατί όταν η ζωή σας είναι τόσο οργανωμένη και γεμάτη από λίστες, το άγχος κάνει την εμφάνισή του. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να κάνει ένα διάλειμμα και να χαλαρώσει.

Θέστε έναν κανόνα «μη προσδοκίας» για 30 ημέρες
Θα εκπλαγείτε με το πόσο θυμό και απογοήτευση θα αποφύγετε, αν αποτινάξετε από πάνω σας τις προσδοκίες σας για άλλους ανθρώπους και γεγονότα. Γι’ αυτό να είστε δεκτικοί και ανοιχτοί σε νέες δυνατότητες. Μη σχεδιάζετε αυστηρά τα πράγματα. Επίσης, αναρωτηθείτε για το ποιες προσδοκίες έχετε εσείς από τον εαυτό σας; Είναι καλό να έχουμε όνειρα και στόχους, αλλά χωρίς να το παρακάνουμε με εμμονές.

Περπατήστε καθημερινά για 20 λεπτά
Το περπάτημα, το έχουμε τονίσει πολλές φορές, κάνει θαύματα στην υγεία σας. Διατηρεί το βάρος σε υγιή επίπεδα, σας προσφέρει ενέργεια και καθαρίζει το μυαλό σας. Αντί λοιπόν να μπλέκετε στην κίνηση με το αυτοκίνητο, επιλέξτε το περπάτημα.

Κάντε ένα κοπλιμέντο σε κάποιον κάθε μέρα
Η δύναμη των αυθόρμητων καθημερινών κομπλιμέντων είναι υποτιμημένη. Αυτή η μικρή πράξη καλοσύνης μπορεί να φτιάξει τη μέρα κάποιου. Σας δίνει επίσης έναν καλό λόγο να χαμογελάτε και να εστιάσετε έστω και για λίγο σε κάτι καλό. Χτίζει εμπιστοσύνη και σπάει τον «πάγο» στις νέες γνωριμίες.

Βγάλτε μια φωτογραφία την ημέρα
Φτιάξτε ένα άλμπουμ με 30 φωτογραφίες. Μπορείτε να δημιουργήσετε έναν φάκελο στον υπολογιστή ή στο κινητό σας τηλέφωνο. Αλλά ο κανόνας είναι αυστηρός : μία φωτογραφία την ημέρα. 

Έχουμε συνηθίσει να ανεβάζουμε στα κοινωνικά μέσα τόσες πολλές άχρηστες πληροφορίες, που αυτή η πρόκληση, θα σας βοηθήσει να ξεχωρίσετε την πιο σημαντική και πολύτιμη στιγμή της ημέρας σας. Επίσης, λειτουργεί και αντίστροφα. Κάποιες φορές, νιώθουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα ενδιαφέρον και ευχάριστο στη ζωή μας. Με αυτή την πρόκληση, θα είναι ευκολότερο να διακρίνετε τι έχει η κάθε μέρα να σας δώσει.

Καταγράψτε καθημερινά 3 πράγματα, για τα οποία είστε ευγνώμονες
Ξεκινήστε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης και κάθε βράδυ, πριν κοιμηθείτε, καταγράψτε περιληπτικά τρία πράγματα για τα οποία νιώθετε ευγνωμοσύνη. Μπορεί να είναι τα πιο μικρά, φαινομενικά ανούσια πράγματα, όπως ο καλός καιρός, ή πιο σημαντικά, όπως η υγεία σας.

Αποφύγετε τους τοξικούς ανθρώπους για 30 ημέρες
Εντάξει, αυτό μπορεί να θεωρήσετε ότι δεν θα έπρεπε να είναι στο «εύκολο» επίπεδο. Φυσικά, θα υπάρξουν φορές που θα πρέπει αναγκαστικά να συναναστραφείτε με αρνητικά άτομα και δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής από αυτό. Αλλά η ιδέα εδώ είναι ότι χρειάζεται να καταβάλλετε μια συνειδητή προσπάθεια, για να αποφύγετε τους τοξικούς ανθρώπους. Και μείνετε μακριά από συγκρούσεις και δράματα.

Προσπαθήστε να αποφύγετε τις αρνητικές διαβεβαιώσεις για 30 μέρες
Γι’ άλλη μια φορά, ο στόχος αυτής της πρόκλησης είναι να αναπτύξετε τη συνήθεια να χρησιμοποιείτε λιγότερο λέξεις με αρνητικό πρόσημο. Προσπαθήστε να αντιστρέψετε το ύφος μιας πρότασης. Για παράδειγμα, αντί να πείτε «το πιθανότερο είναι να μην τα καταφέρω», δοκιμάστε να πείτε «Θα βάλω τα δυνατά μου γι’ αυτό».

Ανταποκριθείτε όταν τα παιδιά σας χαμογελούν
Έχετε ποτέ αντιληφθεί ότι όταν μικρά παιδιά σας χαμογελούν και σας χαιρετούν, εσείς νιώθετε λίγο άβολα και προσπερνάτε; Το μόνο που κάνουν είναι να μοιράζουν θετική ενέργεια, που πολλές φορές δεν ξέρετε πώς να διαχειριστείτε. Γι’ αυτό, μην κατσουφιάζετε και αποστρέφετε το βλέμμα. Δοκιμάστε κι εσείς να τους χαμογελάσετε. Και τότε θα νιώσετε τη διαφορά στη διάθεσή σας.

Ακούστε μουσική για τη διάθεση που θέλετε να έχετε και όχι γι’ αυτή στην οποία είστε ήδη
Συνηθίζουμε να ακούμε λυπητερά τραγούδια, όταν νιώθουμε θλίψη, ενώ αν επιλέγαμε κάτι πιο χαρούμενο, απευθείας θα άλλαζε η διάθεσή μας. Γι’ αυτό, φτιάξτε μια λίστα με χαρούμενα κομμάτια και ακούστε τη, όταν αρχίζετε να νιώθετε θλίψη ή μοναξιά.

Μεσαίες προκλήσεις

Πετάξτε ένα πράγμα την ημέρα
Θα σας προσφέρει τόσα πλεονεκτήματα αυτή η πρόκληση. Τόσο για το φυσικό χώρο του σπιτιού σας, όσο και για τον ψυχικό/πνευματικό σας χώρο. Ξεκινήστε με μικρά πράγματα, σκουπίδια, άχρηστα αντικείμενα και χαρτιά. Ύστερα, στραφείτε σε πράγματα, με τα οποία αποφεύγετε τόσο καιρό να ασχοληθείτε, όπως παλιά αρχεία και φωτογραφίες. Ξεχωρίστε τα ρούχα που δεν χρειάζεστε και δεν έχετε φορέσει τα τελευταία 5 χρόνια.

Μπορείτε να τα δώσετε σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και δομές για πρόσφυγες. Και τέλος, βρείτε τη δύναμη να ξεφορτωθείτε πράγματα που σας συνδέουν με αρνητικά συμβάντα του παρελθόντος. Ο στόχος είναι να προχωρήσετε μπροστά και όχι να μείνετε κολλημένοι σε ό,τι σας πονά.

Γράψτε σε ένα ημερολόγιο για 10 λεπτά κάθε μέρα
Αγοράστε ένα σημειωματάριο που να σας βολεύει και γράψτε κάτι για την κάθε μέρα σας. Δεν είναι κάτι που μόνοι οι έφηβοι κάνουν. Αντιθέτως, αποτελεί την καλύτερη άσκηση ενσυνειδητότητας. Καθώς καταγράφετε σκέψεις και συναισθήματα, έρχεστε σε επαφή με τον εσωτερικό σας κόσμο, μειώνετε την αίσθηση του στρες και επιλύετε προβλήματα πιο αποτελεσματικά.

Διαβάστε ένα καλό βιβλίο σε 30 μέρες
Αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο, όσο ακούγεται. Πόσα βιβλία αρχίζετε να διαβάζετε, αλλά τελικά δεν τελειώνετε; Ή απλά τα αγοράζετε και μένουν στο ράφι; Θέστε ως στόχο να τελειώσετε ένα βιβλίο σε 30 μέρες. Διαβάστε με τον δικό σας ρυθμό και επιλέξτε το είδος που γνωρίζετε ότι σας αρέσει.

Βρείτε τουλάχιστον 10 λεπτά μέσα στην ημέρα για να φροντίσετε τον εαυτό σας όπως του αξίζει
Παρασυρόμαστε συνεχώς από τις καθημερινές μας υποχρεώσεις, που δεν αφήνουμε καθόλου χρόνο για εμάς. Συνεπώς, είναι ευκαιρία να θέσουμε και έναν τέτοιο στόχο. Σας προκαλούμε λοιπόν για τις επόμενες 30 μέρες, να κάνετε περισσότερα από αυτά που σας κάνουν χαρούμενους.

Διαλογιστείτε για 5-15 λεπτά κάθε μέρα
Αν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να ησυχάσετε τις σκέψεις σας και συνεχώς στρεσάρεστε από το πόσο γρήγορα κυλούν, δοκιμάστε τον διαλογισμό. Δεν είναι τόσο δύσκολο και δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε τις ακριβείς οδηγίες· μπορείτε να διαλογιστείτε παντού, στην καρέκλα, στο κρεβάτι ή όσο περπατάτε. Συμβουλευτείτε τους τόσους οδηγούς διαλογισμού που υπάρχουν εκεί έξω και ενημερωθείτε.

Κοιμηθείτε την ίδια ώρα κάθε βράδυ (και ξυπνήστε επίσης την ίδια ώρα)
Ο καλός ύπνος είναι τόσο σημαντικός, κι όμως οι περισσότεροι άνθρωποι αδιαφορούν και δεν του δίνουν την απαραίτητη προσοχή, ακόμα κι όταν νιώθουν έντονη κόπωση. Μετρώντας 7-9 ώρες πίσω από την ώρα που θέλετε να ξυπνήσετε, ρυθμίστε την ώρα που θα πάτε για ύπνο κάθε μέρα. Αρχίστε την προετοιμασία για ύπνο 20 λεπτά πριν, κλείνοντας τον υπολογιστή σας και κάνοντας ένα χαλαρωτικό, ζεστό μπάνιο.

Κάντε μια αυθόρμητη πράξη καλοσύνης κάθε μέρα
Αυτή είναι η ευκαιρία σας να διαδώσετε στον κόσμο θετικότητα και να φτιάξετε τη μέρα κάποιου. Είναι ευκολότερο απ’ ό,τι νομίζετε, υπάρχουν εκατοντάδες μικρά πράγματα που μπορείτε να κάνετε καθημερινά. 
Κάποιες ιδέες που μπορούν να σας εμπνεύσουν είναι : να πλησιάσετε ένα μοναχικό συνήθως άτομο με φιλική διάθεση, να λέτε ευχαριστώ στους οδηγούς των ταξί, των λεωφορείων, αλλά και στους υπαλλήλους των καταστημάτων που ψωνίζετε. Προσφερθείτε να βοηθήσετε έναν φίλο σε μια δουλειά ή βοηθήστε κάποιον στο δρόμο που δυσκολεύεται με τα ψώνια ή με το αυτοκίνητό του.

Προσπαθήστε να διατηρήσετε επαφές με τους φίλους σας
Σκεφτείτε όλους εκείνους τους φίλους με τους οποίους χαθήκατε. Στείλτε τους ένα αυθόρμητο μήνυμα και ίσως εκείνοι προτείνουν να συναντηθείτε. Είναι δύσκολο να γνωρίσουμε ανθρώπους με τους οποίους ταιριάζουμε πολύ, οπότε αξίζει μια προσπάθεια.

Προσθέστε μια νέα λεπτομέρεια στη λίστα ονείρων σας κάθε μέρα
Το μυστικό της επιτυχίας όσον αφορά στον οραματισμό και στα όνειρα είναι να τα κάνετε πιο ζωντανά, λεπτομερή και ισχυρά. Να λοιπόν μια καλή ευκαιρία να επεξεργαστείτε τα ήδη υπάρχοντα όνειρά σας. Επιλέξτε ένα μεγάλο στόχο και καταπιαστείτε με τις λεπτομέρειες.

Δύσκολες προκλήσεις

Μιλήστε σε έναν άγνωστο κάθε μέρα
Ναι, ήρθε η ώρα να μπείτε στα πιο δύσκολα. Και για τους περισσότερους, το να μιλήσουν σε έναν άγνωστο φαίνεται αδύνατο. Ακόμα και αν δεν αντιμετωπίζετε κάποια κοινωνική φοβία, το να μιλήσετε σε ένα άγνωστο άτομο δεν είναι ποτέ μια εύκολη υπόθεση. 

Η συζήτηση μπορεί να είναι και πολύ απλή για αρχή, όπως: «Γεια σας, κάθεται κάποιος άλλος σε αυτή τη θέση;» ή «Ξέρετε τι ώρα θα περάσει το λεωφορείο;». Γιατί ποτέ δεν ξέρετε πού μπορεί να καταλήξει η απλή επαφή με ένα ενδιαφέρον άτομο. Μην το υπεραναλύετε και γίνετε φιλικοί.

Επαναξιολογήστε μια βαθιά πεποίθησή σας
Η αμφισβήτηση των πεποιθήσεων σας αποτελεί έναν σπουδαίο τρόπο κινητοποίησης, όταν νιώθετε ότι μένετε αδρανείς στη ζωή σας. Το δυσκολότερο μέρος εδώ βέβαια είναι η ίδια η αναγνώριση των «προβληματικών» πεποιθήσεων. 

Μπορεί να είναι κάτι απλό, όπως το να δοκιμάσετε ένα νέο άθλημα, που πιστεύατε ότι δεν θα απολαμβάνατε. Αλλά μπορεί να είναι κάτι πιο σημαντικό, όπως το να ανοίξετε τον αυστηρά οριοθετημένο φιλικό σας κύκλο. Ή ακόμα πιο πολύπλοκο, όπως οι πεποιθήσεις για την αγάπη, την επιτυχία και τα χρήματα.

Δοκιμάστε μια νέα συνήθεια για 30 μέρες
Ως επέκταση της παραπάνω πρόκλησης, δοκιμάστε ένα νέο χόμπι και αφοσιωθείτε σε αυτό για τουλάχιστον 30 ημέρες. Αυτό το βήμα είναι εξαιρετικά σημαντικό για όσους έχουν βαρεθεί τη ρουτίνα τους. Θα προσθέσει ενθουσιασμό και ευκαιρίες προσωπικής εξέλιξης. Όμως, έτσι μπορείτε να κάνετε και νέες γνωριμίες, που στο μέλλον να παίξουν ένα μεγάλο ρόλο στη ζωή σας.

Αποφύγετε τα μέσα επικοινωνίας για 30 μέρες
Μην παρακολουθείτε τηλεόραση όταν επιστρέφετε από τη δουλειά και μη σπαταλάτε το χρόνο σας στο facebook. Περιορίστε τη χρήση του τηλεφώνου. Δεν χρειάζεται να πέσετε στην παγίδα της υπερπληροφόρησης· θα εκπλαγείτε με το πόσο ελεύθερο χρόνο θα έχετε, τον οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για κάτι πιο παραγωγικό. Επίσης, θα παρατηρήσετε ότι η διάθεσή σας θα βελτιωθεί, επειδή πολλά από αυτά που διαβάζουμε ή βλέπουμε στα μέσα μας ταράζουν, χωρίς να το θέλουμε.

Αφήστε στο παρελθόν μια κακή συνήθεια
Εσείς είστε ειδικοί, για να αποφασίσετε ποια είναι εκείνη η κακή συνήθεια που μολύνει τη ζωή σας. Εντοπίστε τη και αφήστε τη πίσω σας. Μπορεί να είναι η κακή διατροφή, η αναβλητικότητα, η άρνηση, οι καταχρήσεις κλπ. 

Ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα, όποιο κι αν είναι αυτό. Φυσικά, πάντα θα υπάρχει μια δύναμη που θα προσπαθεί να σας τραβήξει πίσω. Βρείτε τον τρόπο να αντισταθείτε σε αυτή τη δύναμη και να αλλάξετε αυτό το μικρό κομμάτι της ζωής σας.

Γίνετε πιο δεκτικοί
Δεν χρειάζεται να φτάσετε στα άκρα αλλά δοκιμάστε να λέτε «ναι» πιο συχνά, όταν νιώθετε ότι θα σας κάνει καλό. Η φίλη σας πρότεινε να πάτε μια εκδρομή το σαββατοκύριακο, αλλά εσείς βαριέστε; Πείτε ναι και η διάθεσή σας θα φτιάξει στην πορεία. Λέγοντας «ναι» συχνότερα, ενισχύετε τις πιθανότητές να σας συμβεί κάτι καλό. Δοκιμάστε νέες κουζίνες, διαφορετική μουσική, ένα άλλο είδος ταινίας. Ντυθείτε με κάτι διαφορετικό ή συμπεριφερθείτε λίγο διαφορετικά από το συνηθισμένο.

Δια βίου μάθηση
Αυτό θα αποδειχθεί ανακουφιστικό, ειδικά για όσους δεν είναι ευχαριστημένοι στο επαγγελματικό τους πεδίο. Υπάρχει πάντα κάτι νέο να μάθετε. Βρείτε ένα ετήσιο επαγγελματικό πρόγραμμα επιμόρφωσης ή ένα ενδιαφέρον σεμινάριο και αφοσιωθείτε σε αυτό. Είναι σίγουρο ότι θα σας εξελίξει.

Αποφύγετε τα ψέματα για 30 μέρες
Αυτή πρόκειται για μια αρκετά δύσκολη πρόκληση, γιατί περιλαμβάνει και τα ψέματα προς τον εαυτό μας. Σε αυτό βοηθά το να μάθετε τον εαυτό σας καλύτερα.

Κάντε κάτι που σας τρομάζει κάθε μέρα
Δεν είναι καθόλου εύκολη αυτή η πρόκληση, αλλά θα σας βοηθήσει να πιέσετε λίγο τα όριά σας στο μέλλον και θα σας κάνει πιο παραγωγικούς και ικανούς να εκμεταλλεύεστε πλήρως νέες ευκαιρίες. Επομένως, για τις επόμενες 30 μέρες, αναζητήστε τρόπους για να βγαίνετε από τη ζώνη άνεσής σας.

Μη γκρινιάζετε για 30 μέρες
Πρόκειται για τον καλύτερο τρόπο για να διαμορφώσετε μια πιο θετική ματιά στη ζωή σας. Ξεφορτωθείτε λοιπόν τις αρνητικές δηλώσεις. Θα αποκτήσετε μεγαλύτερη επίγνωση, ενσυνειδητότητα και αίσθηση ευτυχίας. 

Ξεκινήστε, εντοπίζοντας τα πράγματα για τα οποία συνήθως παραπονιέστε. Μπορεί να το κάνετε, χωρίς καν να το αντιλαμβάνεστε. Και το πιο πιθανό είναι ότι παραπονιέστε για τα ίδια πράγματα στους ίδιους ανθρώπους. Επομένως, η αναγνώριση είναι το πρώτο βήμα.

Το δεύτερο είναι να πιέσετε τον εαυτό σας να σταματήσει, μόλις αντιληφθείτε ότι γκρινιάζει. Αποφύγετε τελείως τις αρνητικές λέξεις. Κι αν υπάρχει κάτι σοβαρό για το οποίο θέλετε οπωσδήποτε να γκρινιάξετε, μετατρέψτε το παράπονο σε αναζήτηση λύσης. Μην ονοματίζετε απλά το πρόβλημα, σκεφτείτε τι θα κάνετε γι’ αυτό.