Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

Αυτά σε γερνάνε…!!!!!!

                             
Σκέφτεσαι ότι γερνάς.
Κοιτάς στον καθρέφτη σου και πάντα ανακαλύπτεις μια καινούργια άσπρη τρίχα που δεν την έπιασε καλά η βαφή, μια χαρακιά- επονομαζόμενη ρυτίδα - στις άκρες των ματιών ή στο κούτελο, μια μικρή χαλάρωση στα μάγουλα.

Κοιτάς το κορμί σου και πάντα κάτι αλλάζει. Κάτι που αλλάζει και δεν ξαναφτιάχνεται. Κάτι που για να βελτιωθεί θέλει τη διπλάσια προσπάθεια.

Και μετά βγαίνεις στο δρόμο και παρατηρείς.

Κάτι νέους που δείχνουν πιο γέροι από σένα κι ας μην έχουν ούτε μια ρυτίδα.

Κάτι γέρους που δείχνουν πιο νέοι από σένα κι ας μην μπορούν πλέον ούτε καν να τις μετρήσουν.

Κάτι καμπουριασμένα κορμιά με λαμπερά μάτια και κάτι λαμπάδες με θολό βλέμμα.

Κάτι πιασμένα σαν κόμπο γερασμένα χέρια και κάτι άλλα λευκά και αδούλευτα που κινούνται μόνα τους κατά μήκος του σώματος.

Μπαίνεις σε σπίτια και βλέπεις.

Σαμπανιέρες γεμάτες ξύδι και ριχτάρια γεμάτα κόμπους.

Πλαστικά ποτήρια γεμάτα με το καλύτερο κρασί και ψωμοτύρι που σε χορταίνει.

Χάπια που συντηρούν το σώμα σου και χάπια που καταστρέφουν το μυαλό σου.

Κρέμες για το γέμισμα των ρυτίδων και κάπου αλλού ευτυχία που τις κάνει να μη φαίνονται.

Γερνάω λες.

Κι όμως , κανείς δεν γερνάει από τα χρόνια που περνάνε από πάνω του.

Κανείς δεν δίνει σημασία αν μπορεί ή δεν μπορεί να κάνει αυτά που έκανε στα νιάτα του, όταν έχει βρει διαφορετικά πράγματα να κάνει μεγαλώνοντας.

Κανείς δεν γερνάει όταν η ζωή του είναι πλημμυρισμένη από ευγένεια, αγάπη, αφοσίωση, χαμόγελα, στιγμές ευτυχίας. Δεν γερνάει όταν τα προβλήματα υγείας του είναι αντιμετωπίσιμα, όταν η ανταμοιβή από αυτά που δίνει στα παιδιά του είναι η βελτίωσή τους, όταν το βράδυ κοιμάται κουμπωμένος σε μια αγκαλιά, όταν το πρωί ξυπνάει θέλοντας να γίνει καλύτερος.

Κανείς δεν γερνάει όταν τρώει από ευχαρίστηση, όταν κοιμάται χωρίς ανάγκη, όταν μιλάει χωρίς προσπάθεια, όταν κάνει πράγματα που τον ευχαριστούν.

Κι ας μην τα κάνει τέλεια. Κι ας μην κερδίσει ποτέ βραβείο.

Ας μην υπάρχει κανείς να τον χειροκροτήσει. Ας μην υπάρχει κανείς να καταγράψει το γεγονός.

Κανείς δεν γερνάει όταν δεν στάζουν στην καρδιά του φαρμάκι.

Όταν εκτιμούν και σέβονται την αγάπη που δίνει. Χωρίς απαραίτητη ανταπόκριση αλλά με την απαραίτητη προσοχή.

Οι λεπτομέρειες γερνάνε.

Εκείνες οι μικρές αλλά σημαντικές λεπτομέρειες που μένουν χαραγμένες στη ψυχή και μεταφέρονται στο δέρμα και στα όργανα.

Εκείνα τα «δεν θέλω» που έγιναν πραγματικότητα. Εκείνα τα «δεν μπορώ» που έγιναν καθημερινότητα.

Αυτές οι δουλειές που δεν παράγουν έργο. Εκείνες οι φιλίες που υπάρχουν προς εκμετάλλευση.

Οι αγάπες που σε πρόδωσαν με αντίτιμο . Οι σχέσεις που κρατήθηκαν χωρίς να υπάρχουν.

Τα ξύλινα ή χάρτινα σπίτια.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης. Η ξεφτίλα που ανέχεσαι. Η ζωή που δεν ζεις.

Οι αναπάντητες λέξεις γερνάνε και όχι αυτές που σου απαντάνε ακόμα κι αν δεν είναι αυτό που περιμένεις.

Η αδιαφορία στο ενδιαφέρον γερνάει. Ο τζάμπα κόπος. Οι χαμένες ώρες και οι μη αναγνωρίσιμες προσπάθειες.

Οι τοίχοι και τα σίδερα. Οι παγωμένες αντιδράσεις.

Το τρύπημα του στομαχιού από τα οξέα. Οι χτύποι της καρδιάς από το ανώφελο άγχος.

Η προσπάθεια να αρέσεις εκεί που δεν σου αρέσει.

Η αποδοχή της διαφορετικότητας σου από κάποιους που δεν έχουν δεχθεί ούτε τον εαυτό τους.

Η εξάρτιση χωρίς σκοινιά και ο θάνατος χωρίς μαχαίρι.

Αυτά σε γερνάνε.

Όλα τα άλλα είναι απλά σημάδια στο σώμα σου χωρίς καμία ιδιαίτερη σημασία.

Σκέφτεσαι ότι γερνάς.

Κοιτάς στον καθρέπτη σου και επιβεβαιώνεις ότι το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να αλλάξεις τις αιτίες πρόκλησης των ρυτίδων.

Ας υπάρχουν εκεί.

Απλά φρόντισε οι ιστορίες που κρύβουν μέσα τους, να είναι όλες άξια χαραγμένες.




Δήμητρα Καφρομάνη

5 σημάδια που δηλώνουν ότι το τρίτο μάτι σας ανοίγει....!!!!!

Από τις αρχαίες εποχές, το τρίτο μάτι ήταν σεβαστό από όλων των ειδών κουλτούρες. Σήμερα, το ξέρουμε ως επίφυση αλλά αποκαλείται ακόμα τρίτο μάτι στο πνευματικό κόσμο.

Το τρίτο μάτι θεωρείται ως πνευματικό σημάδι που αντιπροσωπεύει την ικανότητα μας να κατακτούμε όλων των ειδών προκλήσεων στην καθημερινή μας ζωή με το να στρεφόμαστε στην εσωτερική μας σοφία.

Αλλά υπάρχουν περισσότερα για το τρίτο μάτι από αυτό.
Στις περισσότερες ανατολικές παραδόσεις, το τρίτο μάτι είναι αναμφισβήτητα αληθινό, κάτι που ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί και προφανώς να αισθανθεί όταν έχει δυνατή αίσθηση του εαυτού του και ενσυνειδητότητα.

Είναι αυτό που αναφέρεται ως η σύνδεση μεταξύ του σώματος και του πνεύματος μας.

Όταν διαλογιζόμαστε χωρίς καμία συνοχή, το τρίτο μάτι ανοίγει και ο εσωτερικός καθοδηγητής μας γίνεται δυνατότερος και περισσότερο παρών στο να οδηγήσει δύναμη στη ζωή μας.

5 σημάδια που δηλώνουν πως το τρίτο μάτι σας ανοίγει
1. Έντονη πίεση ανάμεσα στα φρύδια σας.
Γενικά, όταν το τρίτο μάτι ανοίγει ξεκινά να εκδηλώνεται σε ένα βαθύτερο επίπεδο, σχετίζεται με την συνείδηση της αίσθησης ανάμεσα στα φρύδια σας.

Είναι σαν κάποιος να σας ακουμπά ελαφρά ή ίσως να νιώσετε μια διάδοση θερμότητας.Είναι σαν ένα σημάδι που σας τραβάει πίσω στο πνευματικό επίπεδο του μυαλού.

2. Αυξημένη προβλεπτικότητα
Ένα από τα πιο φανερά σημάδια που δηλώνουν πως το τρίτο μάτι ανοίγει είναι η αύξηση της προβλεπτικότητας ή της διαίσθησης που ξεκινάτε να βιώνετε. Εάν δώσετε προσοχή.

Διαίσθηση είναι η ικανότητα του να γνωρίζετε κάτι πριν συμβεί ή να ξέρετε ότι κάτι είναι σωστό ή λάθος λόγω της προαίσθησης.

Συχνά έρχεται και φεύγει χωρίς προειδοποίηση. Ωστόσο, με τον καιρό αυτό το αίσθημα μπορεί να γίνει δυνατότερο και να καταλήξει να γίνει μια διαδικασία καθοδήγησης στην καθημερινότητα σας.

Μπορεί να ξεκινήσετε να νιώθετε προειδοποιητικά σημάδια ή το ποια θα πρέπει να είναι η επόμενη σας κίνηση χωρίς εξήγηση.

Μην αμφισβητείτε την διαίσθηση σας. Χρησιμοποιείστε την! Μπορεί να μην είναι πάντα σωστή, ωστόσο τις περισσότερες φορές σίγουρα θα σας οδηγήσει στον σωστό δρόμο.

3. Eυαισθησία στο φως
Με το άνοιγμα του τρίτου ματιού, θα μπορούσατε να βρείτε τον εαυτό σας λίγο περισσότερο ευαίσθητο στο φως και να βλέπετε τα χρώματα πιο φωτεινά. Τα ζωηρά χρώματα και η επίγνωση του φωτός μπορεί να ξεκινήσουν απότομα. Δεν γίνονται πάντα αμέσως φανερά ή αφόρητα. Ωστόσο, η ευαισθησία στο φως συχνά φέρνει περαιτέρω επίγνωση γι αυτό που συμβαίνει γύρω σας.

Όταν επικεντρωνόσαστε βαθιά στο τρίτο μάτι (όπως στον διαλογισμό), τα φώτα του τρίτου ματιού ίσως εμφανιστούν. Το τρίτο μάτι και η σχέση του με το φως αναφέρεται για χρόνια σε πολλές παραδόσεις παγκοσμίως. 

Είναι ευρέως γνωστό με πολλές μορφές στα καλλιτεχνικά και θρησκευτικά έργα. Αν μελετήσετε αυτά τα έργα, μπορείτε να δείτε συχνά την φωτεινή σύσταση σε κυκλικά σχήματα και αστέρια φωτός να εμφανίζονται μέσα από τα σύννεφα.

Τα μάτια σας θα αλλάξουν με τον καιρό και ίσως νιώσετε ότι δεν μπορείτε να δεχτείτε αρκετό ήλιο στο δέρμα σας. Είναι φυσιολογικό. Απολαύστε το! Απλά σιγουρευτείτε πως δεν βλάπτετε το δέρμα σας.

4. Αίσθημα σταδιακής και συνεχούς αλλαγής
Περισσότερο σημαντικό, το να υποθάλπετε ένα υγιές τρίτο μάτι σταθερά αλλάζει την προοπτική και την προσωπικότητα σας στη ζωή.

Τα αποτελέσματα του στις ωφέλιμες αλλαγές είναι επειδή τα θέλουμε και ίσως εκλιπαρούμε γι αυτά. Μπορείτε συνήθως να το δείτε στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεστε στους άλλους. Ίσως γίνετε πιο ανεκτικοί και λιγότερο εγωιστές.

5. Αυξημένοι πονοκέφαλοι
Η πίεση του πονοκεφάλου είναι δυνατότερη από την πίεση που αναφέραμε πριν η οποία συμβαίνει ανάμεσα στα φρύδια σας.

Ανά καιρούς, αυτή η πίεση μπορεί να ξεκινήσει ελαφρώς. Σκεφτείτε το ως μικρή ποσότητα ενέργειας που υπερφορτώνεται. Πηγαίνετε έξω και κάντε κάτι που αγαπάτε όπως διαλογισμό ή μια βόλτα.

Η πίεση στο κεφάλι είναι ένα σημάδι πως το πνευματικό μάτι ανοίγει, συγκεκριμένα στο κέντρο στου μετώπου.Είναι μια ένδειξη ότι η επίφυση κάποιου αναπτύσσεται ενεργειακά.

Συμβουλές για την ανάληψη του τρίτου ματιού
Όταν το τρίτο μάτι ανοίγει, ξεκινάν οι συζητήσεις μεταξύ σώματος-μυαλού στο μυαλό σας με την αντίληψη της θέσης σας στο Σύμπαν και πως είστε οι δημιουργοί της πραγματικότητας σας!

Θα συναντήσετε μεγαλύτερα επίπεδα νοημοσύνης, δίνοντας σας την ικανότητα να οραματιστείτε μια καλύτερη ζωή και να επικεντρωθείτε στις δυνατότητες σας.

Θα γίνετε πολύ διαισθητικοί, κάτοχοι καλής μνήμης και θα έχετε την ικανότητα να καταλαβαίνετε χωρίς κανένα πρόβλημα.

Μπορείτε να βοηθήσετε την υποθαλπόμενη δυνατή αίσθηση διαίσθησης με την ενεργοποίηση του τρίτου ματιού. Ξεκινήστε κάνοντας αυτά τα πράγματα :

· Διαλογιστείτε.

· Μείνετε μακριά από ζάχαρη και γαλακτοκομικά όσο περισσότερο μπορείτε.

· Διαλογιστείτε έξω, φυσικά, καθισμένοι στο γρασίδι ή σε φυσικό έδαφος.

· Να είστε προσεκτικοί με τις αισθήσεις σας.

· Πίνετε περισσότερο νερό.

· Περπατήστε στη φύση για τουλάχιστον μισή ώρα την ημέρα.

· Επιδείξτε και φορέστε λουλακί και μωβ χρώμα.

· Αφήστε τις περιορισμένες πεποιθήσεις.

· Κάντε αισθητικά πράγματα: ασχοληθείτε με τις εικαστικές τέχνες, ζωγραφική, δουλέψτε με την μνήμη σας, ύπνωση, ακόμα και ονειροπόληση.




Μετάφραση: awakengr.com
Credits: powerofpositivity.com

Γιατί η ζωή δοκιμάζει σκληρά τους καλούς ανθρώπους ;

Η ζωή τεστάρει τους ανθρώπους κάθε μέρα. Και για λόγους που δεν γνωρίζουμε, ο καθένας περνάει μια διαφορετική δοκιμασία. Κάποιοι παλεύουν με δύσκολους υπολογισμούς κι άλλοι αντιμετωπίζουν απλά μαθηματικά. Έτσι ή αλλιώς, όλοι πρέπει να ασχοληθούμε με αυτό που μας έτυχε.

Γιατί τελικά, όλα μας δίνονται στην τύχη. Γονίδια, τόπος, οικονομική κατάσταση – όλα είναι ζήτημα του που θα κάτσει η μπίλια. Ωστόσο, ό,τι κι αν φέρει η ζωή στο δρόμο σας, εσείς πρέπει να αποφασίσετε αν θα είστε θύμα ή αγωνιστής. Εσείς επιλέγετε αν η ζωή σας θα είναι γλυκιά ή πικρή. Και εκείνοι που επιλέγουν να είναι γλυκιά – οι αγωνιστές – είναι οι ισχυρότεροι.

Ο Ελβετός ψυχίατρος και συγγραφέας, Elisbeth Kübler-Ross, έχει δηλώσει πολύ σωστά: Οι πιο όμορφοι άνθρωποι είναι εκείνοι που έχουν γνωρίσει την ήττα, τον πόνο, τον αγώνα, την απώλεια και βρήκαν το δρόμο τους. 

Αυτά τα άτομα έχουν μια εκτίμηση, μια ευαισθησία και μια κατανόηση της ζωής που τους γεμίζει με συμπόνια, ευγένεια, και ένα βαθύ ενδιαφέρον αγάπης. Με άλλα λόγια, οι καλοί άνθρωποι δεν γεννήθηκαν καλοί – επέλεξαν να είναι.

Οι καλοί άνθρωποι φέρνουν φως στον κόσμο, επειδή προέρχονται από σκοτεινά παρελθόντα.

Στον κόσμο του σκότους στον οποίο γεννήθηκαν, χρησιμοποιούν τη θετικότητα ως ένα φανάρι για να δημιουργήσουν περισσότερο φως. 

Αντιμετωπίζουν συχνά κακοτυχίες. Ωθούνται σε επιζήμιες καταστάσεις, όπως τα ναρκωτικά ή η φτώχεια. Και έχουν μάθει όχι μόνο να πετυχαίνουν. Έχουν μάθει να ξεπερνούν. Πετάνε τα δεκανίκια και κάνουν το αδύνατο: Διδάσκουν τον εαυτό τους να τρέχει και να καλύπτει τη διαφορά με τους άλλους σε έναν κόσμο που δεν περιμένει κανέναν.

Οι καλοί άνθρωποι αγαπούν τα δύσκολα επειδή έχουν πληγωθεί περισσότερο.

Αυτοί οι άνθρωποι είναι πιθανόν να σας περιποιηθούν καλύτερα αν έχουν πληγωθεί από έναν πρώην εραστή. Γιατί συμβαίνει αυτό; Τα άτομα που έχουν ραγισμένες καρδιές ξέρουν πως είναι να ξανακολλάνε τα κομμάτια τους.

Οι καλοί άνθρωποι έχουν μάθει με σκληρό τρόπο ότι τα μειονεκτήματα είναι ευκαιρίες για ανάπτυξη.

Συνήθως γεννιούνται απαισιόδοξοι. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, μαθαίνουν πώς να είναι θετικοί. Ίσως συνειδητοποιούν ότι κάθε μικρό πράγμα που φαίνεται να τους τραβάει κάτω στη ζωή γίνεται τελικά ένα σκαλοπάτι προς την επιτυχία.

Οι καλοί άνθρωποι δεν θέλουν να πληγωθούν οι άλλοι με τον τρόπο που πληγώθηκαν οι ίδιοι.

Μπορεί να έχουν δεχθεί πειράγματα για τις φακίδες τους, τα μεγάλα αυτιά ή την ακμή. Ίσως μια σωματική αναπηρία τους κάνει να αισθάνονται αόρατοι στους άλλους ανθρώπους. Ίσως η ίδια η αόρατη αναπηρία τους αποτρέπει από το να πάρουν τη φροντίδα που χρειάζονται. 

Και επειδή ξέρουν πως είναι να αισθάνεσαι βασανισμένος, δεν θα ήθελαν ποτέ να προκαλέσουν σε κάποιο άλλον αυτό το ίδιο είδος πόνου. Η καλοσύνη προκύπτει από εκείνους που έχουν γνωρίσει μόνο την σκληρότητα. 

Αντί να παρενοχλούν τους άλλους, οι καλοί άνθρωποι σπάνε την κυκλική φύση της αναισθησίας. Δίνουν φιλοφρονήσεις και λένε λόγια ενθάρρυνσης. Θέλουν οι άλλοι να αισθάνονται πραγματικά όμορφοι και με αυτοπεποίθηση αντί άσχημοι και κακοί.

Οι καλοί άνθρωποι επιλέγουν να είναι αγωνιστές που βοηθούν τους άλλους να επιβιώσουν.

Μπορούν να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε κατάσταση βρεθεί στον δρόμο τους. Ξέρουν ότι μπορούν να επιβιώσουν παντού, επειδή το έχουν ήδη κάνει. 

Γνωρίζοντας ότι μπορούν να υπομένουν, κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν τους άλλους να προχωρήσουν μπροστά. Στον αγώνα της ζωής, οι περισσότεροι δρομείς συνήθως κοιτάνε μόνο μπροστά και επικεντρώνονται στον εαυτό τους. 

Αλλά οι άνθρωποι που έχουν υποφέρει κοιτάνε εκείνους που μπορεί να βιώνουν παρόμοιες δυσκολίες. Φτιάχνουν το κέφι των φίλων, μοιράζουν μπουκάλια νερού και παρακινούν τους άλλους να τρέξουν μαζί τους. Γίνονται η χείρα βοηθείας που θα ήθελαν να είχαν για τον εαυτό τους.




Η Συγκλονιστική Ιστορία του «τίμιου γιατρού» που πληρωνόταν μόνο αν ο ασθενής έμενε ικανοποιημένος – Αυτός ευθύνεται και για τη φράση «Δεν ιδρώνει το αυτί του»....!!!!

Ο Ασκληπιός ήταν τίμιος γιατρός όσο κι αν κάποιες από τις θεραπείες του φαίνονται σήμερα πρόχειρες ή παραπέμπουν σε τσαρλατάνους θεραπευτές παλαιότερων χρόνων. Ο πατέρας της Ιατρικής δεν ξεγελούσε τους ασθενείς του οι οποίοι συχνά απευθύνονταν σε αυτόν όχι μόνο για να γιατρέψουν τις πληγές του σώματος, αλλά και της ψυχής. Δεν ζητούσε πληρωμή, παρά αφού έμεναν ευχαριστημένοι από την επέμβαση του.

Οι πλάκες που βρέθηκαν στην Επίδαυρο αποκαλύπτουν πολλά από τα ερωτήματα που απηύθυναν στον Ασκληπιό οι αρχαίοι Έλληνες. Μια γυναίκα ζητά τη συμβουλή του για να κάνει παιδί. Άλλος τον ρωτά πως να ξαναβρεί την όρασή του. Κάποιος πάλι τον ευχαριστεί, επειδή τον απάλλαξε από τις ψείρες και πολλοί απλοϊκοί άνθρωποι του ζητούν χάρες άσχετες με την υγεία.

Ανάμεσα σε αυτούς και μία γυναίκα την οποία απασχολεί ο αγαπημένος της. Ρωτά λοιπόν τον Ασκληπιό με ποιον τρόπο να κάνει τον φίλο της να την αγαπήσει. Και ο Ασκληπιός της απαντά: «Να τον κλείσεις σ’ ένα πολύ ζεστό δωμάτιο». Και συμπληρώνει τη συμβουλή του: «κι αν ιδρώσουν τ’αυτιά του, θα σ’αγαπήσει. Αν δεν ιδρώσουν μην παιδεύεσαι άδικα».

Από την περίεργη αυτή συμβουλή του Ασκληπιού, έμεινε ως τα χρόνια μας η φράση: «Δεν ιδρώνει τ’αυτί του», που τη λέμε συνήθως για τους αναίσθητους και τους αδιάφορους.

Ο φιλάνθρωπος Ασκληπιός
Ο Ασκληπιός άρχισε από επαρχιακός γιατρός στα Τρίκαλα. Αν έγινε θεός το χρωστά στον Δία, που θέλησε να ασχοληθεί μαζί του.

Σύμφωνα με το μύθο λοιπόν, ο Δίας ήξερε καλά να γιατρεύει τις αρρώστιες. Είχε, μάλιστα, ειδικότητα στις επιδημίες, αλλά ήταν πολύ μεγάλος για να τον ζαλίζουν οι άνθρωποι με μικροπράγματα. Δημιούργησε, λοιπόν, δευτερεύουσες θεότητες που πήραν πάνω τους τις καθημερινές έννοιες του γένους των θνητών.

Ο Δίας κράτησε την ψυχή. Το σώμα το ανέλαβε ο Ασκληπιός, μεγάλος φιλάνθρωπος, ο μόνος που βοήθησε τους φτωχούς και τους αρρώστους.

Ο Παυσανίας μας εξηγεί πως ήταν τα Ασκληπιεία. Είχαν πελώριες αίθουσες, ανοιχτές στον καθαρό αέρα, κάτι σαν τα παλιά σανατόρια.

Στα Ασκληπιεία αυτά αναφέρονται θεραπείες ψυχοπαθών, λεπρών, πασχόντων από αρθρίτιδα και άλλων.

Η λατρεία της υγείας ξεκίνησε το 2.000 π.Χ. στην περιοχή της Επιδαύρου όπου βρίσκεται το Ασκληπιείο. Κατά την αρχαιότητα είχε 70 κτίσματα και καταλάμβανε μια έκταση 400 στρεμμάτων.




Πώς να γεράσετε ευτυχισμένοι...!!!!

Το όνομά της είναι Margaret Manning και μοιράζεται μαζί μας ορισμένες συμβουλές για το πώς να γεράσετε ευτυχισμένοι. Όταν συμπλήρωσε τα 60 είπε στον εαυτό της ότι ήρθε η στιγμή να κάνει κάτι εποικοδομητικό, κάτι που θα βοηθούσε τους άλλους. Αποφάσισε να παραιτηθεί από τη δουλειά της για να ξεκινήσει ένα αρκετά δημοφιλές έργο με την ονομασία Sixty and me, έναν οργανισμό για γυναίκες άνω των 60

Στην ιστοσελίδα της, κάθε γυναίκα μπορεί να μιλήσει για τη ζωή της, για τα πράγματα που έχει καταφέρει και για τα πράγματα που έχει μάθει. 

Παράλληλα, η Margaret Manning έχει αναλάβει ένα ακόμη ενδιαφέρον έργο : να βοηθήσει τις νεότερες γυναίκες να σταματήσουν να φοβούνται τις ρυτίδες που εμφανίζονται με την πάροδο του χρόνου, να κάνουν τον εαυτό τους καλύτερο και να γεράσουν ευτυχισμένες.

Σύμφωνα με όσα μας εξηγεί η ίδια, έχει ξαφνιαστεί από τον αριθμό των ανθρώπων, κυρίως γυναίκες, που αισθάνονται ότι έχουν ήδη χάσει τη νεότητά τους μόλις γίνονται 30 ετών. Γι’ αυτόν το λόγο, μας έδωσε ορισμένες συμβουλές για όλες τις γυναίκες, από 30 ετών και πάνω που έχουν αρχίσει να υποφέρουν από μικρές υπαρξιακές κρίσεις και αναρωτιούνται αν η ζωή τους έχει κάποιο νόημα, στόχο ή αξία.

Αν ανήκετε κι εσείς σε αυτήν την κατηγορία, αν είστε μεταξύ 30 με 50 ετών, συνεχίστε να διαβάζετε αυτές τις ενημερωτικές συμβουλές. Σίγουρα θα σας κάνουν να αναλογιστείτε μερικά πράγματα.

Συμβουλές από μια 60χρονη γυναίκα για τις νεότερες
· Να θυμάστε πάντα ένα πράγμα : έχετε μόνο μια ζωή και δεν αξίζει να τη σπαταλάτε με τη δυστυχία ή την ανησυχία για διάφορα πράγματα τα οποία στην ουσία δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία.

· Να βλέπετε πάντα τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Να είστε θετικές.

· Να δίνετε αξία στο παρόν, στο «εδώ και τώρα». Είναι το μόνο πράγμα που είναι πραγματικά σημαντικό.

· Να ζείτε την κάθε σας ημέρα στο μέγιστο, να απολαμβάνετε τα μικρά πράγματα της καθημερινότητας.

· Να θυμάστε ότι η ζωή σας μπορεί να αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη. Αν ζείτε τη στιγμή, είτε είστε 30 είτε είστε 60, είναι σημαντικό ό,τι κάνετε να το κάνετε με πάθος και μεράκι.

· Να απολαμβάνετε τη φύση και τον ελεύθερο χρόνο σας. Μην βάζετε επιπλέον δεσμά στη ζωή σας.

· Ψάξτε για μια δουλειά που πραγματικά σας αρέσει. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, βρείτε τουλάχιστον ένα χόμπι που θα σας κάνει ευτυχισμένες και θα αισθάνεστε ολοκληρωμένες.

· Να είστε πάντα ο εαυτός σας και όχι αυτό που θέλουν οι άλλοι. Με αυτόν τον τρόπο θα γεράσετε με αξιοπρέπεια.
· Γεράστε σκεπτόμενες θετικά. Μην προσπαθείτε να αποφύγετε την πάροδο του χρόνου αλλά ούτε και να προσπαθείτε επίμονα να κρύψετε τα σημάδια της ηλικίας σας και τις ρυτίδες γύρω από τα μάτια σας. Μην φοβάστε. Να είστε ευτυχισμένες με τον κάθε χρόνο που περνά από τη ζωή σας.

· Είστε κάτι παραπάνω από μια απλή ηλικία. Είστε πολλά περισσότερα από 32 ή 42 ετών.

· Να είστε πάντα ειλικρινείς με τον εαυτό σας. Η γήρανση είναι μια αργή διαδικασία από την οποία μπορείτε να μάθετε πολλά. Ωστόσο, είναι επίσης μια περιπέτεια που αξίζει τον κόπο και αν το δείτε με αυτόν τον τρόπο θα φαίνεστε πάντα ελκυστικές.

· Κρατήστε τις καλές αναμνήσεις της ζωής σας και μην «δεσμεύεται» τον εαυτό σας με τις κακές εμπειρίες καθώς αυτό θα σας κάνει να αρρωστήσετε εσωτερικά και θα αρχίσει να φαίνεται και στην εξωτερική σας εμφάνιση.

· Η Virginia Woolf είχε δίκιο, αλλά όχι απόλυτο δίκιο. Μια γυναίκα χρειάζεται το δικό της χώρο για να αισθάνεται ανεξάρτητη και ολοκληρωμένη αλλά χρειάζεται παράλληλα και ένα εισόδημα.

· Αφήστε στην άκρη τα στερεότυπα που έχει θέσει η κοινωνία σχετικά με τη γήρανση. Βγάλτε τα τελείως από το μυαλό σας.

· Τι αξία έχει να ανησυχείτε επειδή μεγαλώνετε; Είναι καλύτερο να ανησυχείτε για την ανία.

· Θα πρέπει να ξεκαθαρίσετε μέσα σας ότι ο χρόνος περνά, είτε το θέλετε είτε όχι και απλά αρχίστε να ζείτε με αυτό!

· Εμπνευστείτε από την κάθε ημέρα, ταξιδέψτε, μάθετε, καλλιεργηθείτε, διαβάστε, ζήστε μια απλή αλλά ευχάριστη ζωή.
· Μην σπαταλάτε τα χρήματά σας στα παπούτσια· οι άντρες δεν επικεντρώνονται στα πόδια σας.

· Μην γεμίζετε τη ζωή σας με ανθρώπους που δεν σας εκτιμούν και σας φέρνουν μόνο προβλήματα.

· Να είστε πάντα ο εαυτός σας, να λάμπετε, να αστράφτετε από ευτυχία και να δίνετε αξία στην κάθε μέρα της ζωής σας.

· Γιατί να σας γίνουν εμμονή οι ρυτίδες; Αυτές αποτελούν το χάρτη της ζωής· να της φοράτε με αξιοπρέπεια.

· Να ζείτε έντονα και να απολαμβάνετε την αγάπη με όλες σας τις αισθήσεις.

· Να προσφέρετε αγάπη άνευ όρων σε όλον τον κόσμο γύρω σας και μάθετε να δέχεστε κι εσείς αυτήν την αγάπη.

· Αποκτήστε παιδιά όποτε θέλετε εσείς: δεν υπάρχει καμία κατάλληλη στιγμή, κανείς δεν μπορεί να σας αναγκάσει αλλά ούτε και να στηρίζεστε σε αυτά που λέει ο κόσμος. Εσείς είστε κυρίαρχοι του εαυτού σας και εσείς ελέγχετε το σώμα σας και το μυαλό σας.

· Αναπτύξτε το συναίσθημα της κατανόησης.

· Μάθετε να συγχωρείτε. Μην κρατάτε μίσος ή πικρία στην καρδιά σας διαφορετικά, θα γεράσετε με έναν πολύ άσχημο τρόπο.

· Αναπτύξτε έναν καλό κύκλο στενών φίλων.

· Μην ξαπλώνετε στο κρεβάτι με προβλήματα και θυμό.

· Αν έχετε αναπτύξει κάποια άσχημη σχέση, τερματίστε την όσο πιο σύντομα μπορείτε.

· Να χαμογελάτε κάθε μέρα, να φροντίζετε το δέρμα σας και να προσέχετε τι τρώτε.

· Να εμπιστεύεστε τα προαισθήματά σας, το ένστικτό σας.

· Μην προσπαθείτε να γίνετε η τέλεια μητέρα. Να αγαπάτε τα παιδιά σας και να τα βοηθάτε όσο περισσότερο μπορείτε.

· Να είστε πάντα αγωνίστριες, να είστε αυτάρκεις και να αυξάνετε τους πόρους σας.

· Μην αφήνετε το φόβο να κυβερνά τη ζωή σας.

· Μην επιτρέπετε σε κανέναν να σας λέει ότι είστε πολύ μεγάλη για να κάνετε ορισμένα πράγματα. Αυτό είναι λάθος!

· Να είστε ευγνώμονες για κάθε μέρα που περνάει, επειδή υπάρχει πάντα κάτι για να μάθετε, ακόμη και από αρνητικά πράγματα. Αν ζείτε κάθε μέρα με κουράγιο, απλότητα και πληρότητα τα χρόνια σας θα περάσουν με μεγαλύτερη ακεραιότητα. Αν είστε καλά εσωτερικά, θα φαίνεται και στην εξωτερική σας εμφάνιση. Συνεχίστε να είστε μια πολύτιμη γυναίκα.

Είμαστε βέβαιοι ότι πολλές από αυτές τις συμβουλές, σας έκαναν να αναλογιστείτε ορισμένα πράγματα. Επομένως, μην τις ξεχνάτε ποτέ και αρχίστε να τις εφαρμόζετε. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβάστε την πάροδο των χρόνων, να φοβάστε μόνο πώς θα είναι η ζωή σας χωρίς την πραγματική ευτυχία.




Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

7 ιδανικοί τρόποι για να χαλαρώνετε το μυαλό σας...!!!!

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας περνάτε στιγμές έντασης, στρες, άγχους ενώ υπάρχουν στιγμές που θέλετε να τρέξετε μακριά και να ξεφύγετε απ’όλα. Αλλά ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαχειρίζεστε αυτά τα αρνητικά συναισθήματα; Να τα διατηρείτε σε μια απόσταση έτσι ώστε να μην μπορούν να βλάψουν την υγεία σας;

Στο σημερινό άρθρο, θα μιλήσουμε για επτά εύκολους τρόπους που μπορούν να χαλαρώσουν το μυαλό σας εκείνες τις στιγμές που το χρειάζεστε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Πρόκειται για πρακτικές στρατηγικές που θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες και σας προσκαλούμε να τις μάθετε μαζί μας.

1. Η προσωπική σας κρυψώνα, το καταφύγιό σας
Αυτό αποτελεί ένα απλό παράδειγμα για να μπορέσετε να κατανοήσετε το πρώτο βήμα. Φανταστείτε ότι βρίσκεστε στη δουλειά όπου σας περιμένουν χιλιάδες εργασίες που πρέπει να ολοκληρώσετε ενώ οπουδήποτε και αν κοιτάξετε βλέπετε ακόμη περισσότερη ένταση, οχλαγωγία, συνάδελφοι να σας ρωτάνε διάφορα, τόσα πολλά βάρη… 
Ή φανταστείτε ότι έχετε έναν άσχημο καυγά με το σύντροφό σας όταν συνειδητοποιείτε ότι τα παιδιά σας περιμένουν να τα πάρετε από το σχολείο. Πώς μπορείτε να βρείτε χρόνο για να χαλαρώσει το μυαλό σας ακόμη και για ένα δευτερόλεπτο;

Σκεφτείτε ένα άδειο δωμάτιο. Αυτός είναι ένας προσωπικός χώρος ηρεμίας και γαλήνης, όπου μπορείτε να κλείσετε την πόρτα πίσω σας και να μείνετε μόνοι. Πίσω από αυτή την πόρτα βρίσκεται η οχλαγωγία και το στρες αλλά είστε ασφαλείς μέσα στον προσωπικό και ήρεμο χώρο σας. Εδώ, μπορείτε να ξεκαθαρίσετε ορισμένα πράγματα και να παραμένετε ήρεμοι. Δεν υπάρχει καμία πίεση.
                                                   
2. Ένας λευκός τοίχος
Αυτή η άσκηση είναι εύκολη και αποτελεσματική. Όλοι μας έχουμε περάσει τέτοιου είδους στιγμές όταν ξαφνικά κατακλυζόμαστε από μια ατελείωτη σειρά από ανησυχίες, άγχη και φοβίες. Αισθάνεστε ότι κατά κάποιο τρόπο δέχεστε επίθεση από αρνητικά συναισθήματα που σας κάνουν να παραλύεται.

Όταν σας συμβαίνει κάτι τέτοιο, πρέπει αμέσως να αλλάξετε τη ροή αυτών των σκέψεων και να φανταστείτε ένα λευκό τοίχο μπροστά σας. Αφήστε αυτό το απέραντο λευκό να σας καθησυχάσει και να σας ηρεμήσει. Δοκιμάστε το. Δώστε ένα τέλος στις ανησυχίες και εξαλείψτε τις φοβίες σας με αυτή την προστατευτική εικόνα ενάντια στην προσωρινή αρνητική ενέργεια.

3. Επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας
Το στρες και το άγχος σας κάνουν να αναπνέετε πολύ γρήγορα, εισπνέοντας μεγάλη ποσότητα αέρα και κάνοντας την καρδιά σας να λειτουργεί με πιο έντονο ρυθμό απ’ ότι θα έπρεπε. Ξαφνικά και χωρίς να το καταλάβετε υποκύπτετε στη μυϊκή ένταση και σε πονοκεφάλους.

Όταν συμβαίνει αυτό, προσπαθήστε να επικεντρωθείτε στην επιβράδυνση της αναπνοής σας. Ξεκινήστε βάζοντας το ένα χέρι πάνω από την κοιλιακή σας χώρα και πάρτε μια βαθιά ανάσα. Νιώστε την κοιλιά σας να διαστέλλεται και να συστέλλεται καθώς το στήθος σας φουσκώνει και μετά πέφτει. Δουλέψτε την κάθε σας αναπνοή για μερικά δευτερόλεπτα και θα παρατηρήσετε ότι, καθώς ο αέρας απελευθερώνεται από το σώμα σας, αισθάνεστε σαν να φεύγει ένα βάρος από πάνω σας. Είναι πολύ χαλαρωτικό για το σώμα και το μυαλό σας.
4. Γράψτε
Ένας απλός και πολύ θεραπευτικός τρόπος για να χαλαρώσετε το μυαλό σας είναι να έχετε πάντα στη τσέπη σας ένα σημειωματάριο. Είναι ένα πολύ απλό μέρος για να γράφετε όλες σας τις ανησυχίες που μπορεί να μαζευτούν σαν ένα επικίνδυνο κοπάδι από κοράκια.

Απελευθερωθείτε από τις φοβίες σας και το στρες μέσα από τις λέξεις και στη συνέχεια αν θέλετε μπορείτε να κάψετε όλες αυτές τις σελίδες σαν ένα τελικό βήμα απελευθέρωσης. Μπορείτε επίσης να τις κρατήσετε σε ένα ημερολόγιο που θα σας βοηθήσει να καταγράψετε όχι μόνο τις ανησυχίες σας αλλά και τις ελπίδες και τα όνειρά σας. Μέρα με τη μέρα αυτό το ημερολόγιο θα γίνει ο καλύτερός σας φίλος, το προσωπικό σας μονοπάτι διαφυγής.

5. Βγείτε για λίγο στον ήλιο και περπατήστε στο γρασίδι
Όταν αρχίσετε να αισθάνεστε καταπιεσμένοι ή όταν το άγχος και οι υπόλοιπες καθημερινές ανησυχίες σας ταράζουν σε σημείο που να είστε φοβερά στρεσαρισμένοι, μην το σκέφτεστε: πηγαίνετε έναν περίπατο στο πάρκο, στο δάσος, στην παραλία ή στο βουνό.

Αισθανθείτε τον ήλιο στην πλάτη σας και αφήστε την ηρεμία να σας κατακλύσει σαν ένα φωτεινό χάδι πάνω στο δέρμα σας. Είναι σαν να ταξιδεύετε πίσω στο χρόνο στις αρχές της ανθρωπότητας και σας βεβαιώνουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο θεραπευτικό και χαλαρωτικό από έναν καθημερινό περίπατο στη φύση.

6. Βρείτε κάποιον που να σας ακούει
Σίγουρα ξέρετε ότι, κάπου μέσα στον κοινωνικό σας κύκλο, υπάρχει ένα άτομο που θα σας ακούσει με συμπάθεια και αγάπη. Αυτό το άτομο σας βοηθά να χαλαρώνετε το μυαλό σας για λίγο καθώς περιγράφετε τα πράγματα που σας στενοχωρούν, σας ανησυχούν ή σας προκαλούν στρες.

Ορισμένες φορές δεν θέλετε να σας συμβουλεύσει κάποιος ή κάποιον που να σας πει τι πρέπει να κάνετε αλλά χρειάζεστε κάποιον για να σας ακούσει. Εφόσον καταφέρετε να βγάλετε αυτό το βάρος από μέσα σας, μετά μπορείτε να τους ζητήσετε να σας βοηθήσουν για να αποφασίσετε ποια βήματα θα πρέπει να ακολουθήσετε.

7. Βρείτε τον προσωπικό σας χώρο
Όλοι χρειαζόμαστε έναν προσωπικό, ιδιωτικό χώρο στον οποίο θα μπορούμε να χαλαρώνουμε και να είμαστε ο εαυτός μας. Ορισμένοι άνθρωποι τον βρίσκουν ακούγοντας μουσική και κλείνοντας τα μάτια τους. 

Άλλοι στη ζωγραφική, στο χορό ή στο πλέξιμο – δεν έχει σημασία το είδος της δραστηριότητας. Αυτό που έχει σημασία είναι να έχετε κάποια μέθοδο ή ένα χόμπι που να σας βοηθά να αποβάλλετε την ένταση και να είστε ο εαυτός σας· να διαγράφετε όλες τις ανησυχίες σας.

Τέλος, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ή να ανακαλύπτετε μόνοι σας ποιο είναι το καλύτερο όταν έχετε ανάγκη να χαλαρώσετε το μυαλό σας. Ο καθένας είναι μοναδικός και ξεχωριστός και δεν γίνεται όλοι να επωφελούμαστε από την ίδια συμβουλή. Έτσι, αρχίστε σιγά-σιγά να δοκιμάζετε αυτές τις συμβουλές που σας περιγράψαμε σε αυτό το άρθρο για να δείτε ποια σας ταιριάζει περισσότερο.

Να θυμάστε ότι πρέπει πάντα να βάζετε σε προτεραιότητα τη ζωή και την ευτυχία. Μην δίνεστε πολύ στους άλλους σε σημείο που να σταματήσετε να νοιάζεστε για τον εαυτό σας. Δώστε στην καρδιά σας και στο μυαλό σας αυτό που χρειάζεται και προστατεύστε τον προσωπικό σας χώρο, την ιδιωτική σας ζωή και την ελευθερία σας. Μην τα χάσετε από τα μάτια σας!




5 ελευθερίες που πρέπει να δώσετε σήμερα στον εαυτό σας για συναισθηματική ανάπτυξη...!!!!

               
Αν και μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, τα πιο αξιόλογα δικαιώματα που θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας είναι εκείνα που προσφέρετε στον εαυτό σας. Όλα τα άλλα είναι δευτερεύουσας σημασίας

Ας μιλήσουμε για τις συναισθηματικές άδειες. Είναι πιθανό να μην έχετε ακούσει ποτέ ξανά για αυτές. Στην πραγματικότητα, δεν τις μαθαίνουμε στο σχολείο και οι γονείς σας μπορεί να μην τις μοιράστηκαν ποτέ μαζί σας.

Οι συναισθηματικές άδειες είναι βασικά συστατικά για να έχετε μια ευτυχισμένη και ισορροπημένη ζωή. Αποτελούνται από ελευθερίες και συναισθήματα που μπορούν να σας θεραπεύσουν στις δύσκολες στιγμές.

Κάτι που όλοι μας γνωρίζουμε είναι ότι το περισσότερο διάστημα, οι άνθρωποι επικεντρώνονται στην εξωτερική τους ύπαρξη. Σας ενδιαφέρει να τα πηγαίνετε καλά με τους άλλους ανθρώπους. Είναι καλύτερα όταν προσφέρετε τον καλύτερό σας εαυτό στον κόσμο.

Αλλά γιατί να μην αρχίσετε να επικεντρώνετε την προσοχή σας και στον εσωτερικό σας κόσμο; Είτε το πιστεύετε είτε όχι με αυτό τον τρόπο θα έχετε μια πραγματική αφύπνιση: κοιτάξτε μέσα σας για να είστε πιο ελεύθεροι εξωτερικά.

Σήμερα σας προτείνουμε να ανακαλύψετε πέντε άδειες που μπορείτε να προσφέρετε στον εαυτό σας για να προωθήσετε την προσωπική σας ανάπτυξη. Ξεκινήστε εφαρμόζοντας όσα διαβάσετε από σήμερα. Στην πραγματικότητα, το μόνο που χρειάζεστε για να πετύχετε είναι το εξής :

Το θάρρος και την επιθυμία να είστε ευτυχισμένοι.
5 άδειες για την προσωπική σας ανάπτυξη

Παίρνουμε άδεια από τη δουλειά για να πάμε στο γιατρό ή για να επιλύσουμε γραφειοκρατικά θέματα. Μερικές φορές επιτρέπουμε στον εαυτό μας απλές ιδιοτροπίες : να βγούμε έξω με τους φίλους μας, να αγοράσουμε ένα βιβλίο, να πάρουμε ένα καινούργιο φόρεμα, να πάμε μια βόλτα μόνοι μας προς το τέλος της ημέρας…

Τώρα… ποιες είναι οι άδειες της ευτυχίας; Πότε ήταν η τελευταία φορά που είπατε στον εαυτό σας: «Θα είμαι ευτυχισμένος/η;». Ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολο, γενικά είναι δύσκολο να απελευθερωθείτε από τις υποχρεώσεις σας και να κάνετε αυτό που θέλετε.

Ωστόσο, το κλειδί είναι η ισορροπία και πάνω από όλα να δίνετε την άδεια στον εαυτό σας να είναι ευτυχισμένος σε οτιδήποτε κάνετε. Δώστε προσοχή σε αυτά τα πέντε βασικά πράγματα.

1. Δίνω την άδεια στον εαυτό μου να είναι αυτός που είναι και δεν θα αλλάξω για κανέναν

Μπορεί να ξαφνιαστείτε αλλά οι άνθρωποι αλλάζουν πολύ συχνά λόγω των εξωτερικών επιρροών τους. Μερικές φορές μια σχέση μπορεί να είναι θυελλώδης και περίπλοκη, περιορίζοντας πολλά από τα χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου.

· Σταματάτε να είστε ο εαυτός σας για να γίνετε η σκιά κάποιου άλλου. Ξεχνάτε να φροντίσετε τον εαυτό σας και τελικά καταλήγετε να ζείτε με περισσότερες φοβίες παρά ελπίδες.

· Μην αλλάζετε για κανέναν. Προστατεύστε αυτό που είστε, τις αξίες σας, την εσωτερική ομορφιά σας. Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να γιορτάσει αυτό που είναι χωρίς να χρειάζεται να κάνει θυσίες.

2. Δίνω στον εαυτό μου την άδεια να με αισθάνεται και να με καταλαβαίνει

Αυτό συμβαίνει πολύ συχνά: αισθάνεστε αποτυχημένοι, εκνευρισμένοι με κάποιον άλλο, πληγωμένοι ή απογοητευμένοι. Αντί να ξεμπλέξετε αυτόν τον συναισθηματικό κόμπο για να φτάσετε σε μια λύση, το κρατάτε βαθιά μέσα στην καρδιά σας και το αφήνετε να παραμονεύει.

· Προσποιούμαστε ότι δεν συμβαίνει τίποτα, ότι «όλα είναι καλά» ενώ στην πραγματικότητα τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει.

· Μην το κάνετε αυτό – δώστε στον εαυτό σας την άδεια να αισθάνεται, να καταλαβαίνει, να επιλύει και να θεραπεύεται. Η συναισθηματική ελευθερία είναι ζωτικής σημασίας για να χτίσετε την ευτυχία σας.

· Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να κατανοήσετε και να αναγνωρίσετε ότι αυτά που αισθάνεστε μπορούν να επηρεάσουν ορισμένα πράγματα και ανθρώπους. Όμως έτσι θα μπορέσετε να γνωρίσετε τον εαυτό σας πολύ καλύτερα. Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να διεισδύει στα πιο σκοτεινά σημεία σας, φέρτε τα στο φως και θεραπεύστε τα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάτι θα σας αναγκάσει να αντιμετωπίσετε πολλούς από τους φόβους σας όπως επίσης και εκείνα τα ζητήματα που δεν έχετε επιλύσει και τα οποία σας έχουν φτάσει στην παροντική κατάσταση.

3. Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να αναζητήσει αυτά που θέλει

Πριν αρχίσετε να ψάχνετε τι θα σας κάνει να κάνει ευτυχισμένους, θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσετε τι θέλετε. Είναι περίεργο αλλά πολλοί άνθρωποι ζουν τις ζωές τους αισθανόμενοι αυτό το κενό μέσα τους επειδή δεν γνωρίζουν τις προτεραιότητές τους ή τι χρειάζονται για να είναι ευτυχισμένοι.

· Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να βρει εσωτερική γαλήνη. Μην αφήνετε κανένα να σας πικραίνει ή να σας αναγκάσει να κάνετε πράγματα που δεν ταιριάζουν με τις αξίες σας.

· Δώστε την άδεια στον εαυτό σας να κάνει την κάθε μέρα που ζείτε να αξίζει. Ανεξάρτητα από τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντά σας: δώστε στον εαυτό σας μια ώρα ή δυο για να κάνετε αυτά που θέλετε εσείς.

· Θέστε στόχους για τους οποίους θέλετε να παλέψετε· να έχετε βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα όνειρα.

· Εστιάστε τη ζωή σας έτσι ώστε τα όνειρά σας κάθε φορά που ανοίγετε τα μάτια σας το πρωί να σας ωθούν να συνεχίσετε να παλεύετε.

4. Να διατηρείτε πάντα το δικαίωμα να έχετε τη δική σας γνώμη, να εξασφαλίζετε στον εαυτό σας το δικαίωμα να εκφραστεί ελεύθερα

Μην παραμένετε σιωπηλοί να είστε ειλικρινείς κάθε μέρα της ζωής σας. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα νιώσετε ότι υπάρχει συναισθηματική ισορροπία και ότι αυτά που σκέφτεστε και αισθάνεστε αντιστοιχούν σε αυτά που κάνετε και λέτε.
5. Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να κλείσει μερικά κεφάλαια

Δεν είναι εύκολη υπόθεση να κλείσουμε μερικούς κύκλους και κεφάλαια. Στην πραγματικά, είναι πολλοί οι άνθρωποι που αρνούνται να το κάνουν αυτό. Θεωρούν ότι είναι καλύτερα να παραμένουν σιωπηλοί, να υπομένουν και να παραμένουν σε μια δυναμική που τους κάνει δυστυχισμένους επειδή απλά αυτό είναι το μόνο που έχουν.

Μην το κάνετε αυτό : δώστε στον εαυτό σας την άδεια να είναι ευτυχισμένος και να μπορεί να εγκαταλείψει ό,τι δεν τον υποστηρίζει, ό,τι τον πληγώνει και δεν του ταιριάζει.

Κλείστε κεφάλαια και πείτε ναι στις αλλαγές που έρχονται για το καλύτερο επειδή θα σας φέρουν νέες ευκαιρίες για να ευτυχήσετε. Επιλέξτε να αναπτυχθείτε εσωτερικά για να είστε ευτυχισμένοι εξωτερικά.

Δώστε στον εαυτό σας αυτές τις πέντε άδειες ξεκινώντας από σήμερα κιόλας.




Μάθετε να αγαπάτε τον εαυτό σας και θα αγαπηθείτε όπως επιθυμείτε...!!!!

Συχνά κάνουμε το λάθος και μετράμε την αξία μας ανάλογα με το πόσο έχουμε αγαπηθεί από τους άλλους κάτι που συχνά μας φέρνει μεγάλη απογοήτευση.

Αυτό σημαίνει ότι αν έχετε λάβει υποκρισία, πόνο και χειραγώγηση αντί για στοργή και αγάπη, θα καταλήξετε να πιστεύετε ότι δεν σας αξίζει η αγάπη.

Υπάρχουν πολλές περίπλοκες και καταστροφικές καταστάσεις, για τις οποίες κανείς από εμάς δεν είναι προετοιμασμένος.

Στην πραγματικότητα, είναι αστείο το γεγονός ότι μαθαίνουμε στα παιδιά μας τις πρωτεύουσες του κόσμου αλλά δεν τους διδάσκουμε πώς να αγαπούν τον εαυτό τους.

Με άλλα λόγια, δεν τους μαθαίνουμε να βλέπουν τον εαυτό τους ως ξεχωριστό ον, που είναι, και φυσικά ότι αξίζουν περισσότερα από όσα πιστεύουν ότι αξίζουν.

Συνεπώς, το θέμα μας στο σημερινό άρθρο είναι η αγάπη για τον εαυτό μας. Πιο συγκεκριμένα, θα μιλήσουμε για το πώς μπορούμε να μάθουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας και να διδάξουμε τις ίδιες στρατηγικές στα παιδιά μας.

Να αγαπάτε τον εαυτό σας επειδή κανείς δεν αξίζει την προσοχή σας περισσότερα από εσάς τους ίδιους

Η κοινωνία συχνά μας διδάσκει μια αξία που συνήθως είναι δίκοπο μαχαίρι: την αγάπη για τον εαυτό μας. Μερικές φορές αυτό μπορεί να θεωρηθεί εγωιστικό.

Μας λένε να είμαστε ευγνώμονες, να αφήνουμε τους άλλους να περνούν πριν από εμάς, να βοηθάμε τον διπλανό μας, να προσφέρουμε τα πάντα σε αυτούς που αγαπάμε…

Είναι αλήθεια ότι αυτές οι πράξεις είναι καλές και δεν πρέπει ποτέ να σταματήσουμε να τις κάνουμε. Ωστόσο, θα πρέπει επίσης να διδάξουμε στον εαυτό μας τι σημαίνει ακεραιότητα, αυτοεκτίμηση και αγάπη προς τον εαυτό μας.

Μην εκτιμάτε τον εαυτό σας με βάση αυτά που λαμβάνει

Φανταστείτε ένα παιδί που έχει πέσει θύμα εκφοβισμού στο σχολείο. Τώρα φανταστείτε ότι αυτό το παιδί είναι πάντα μόνο του στο σπίτι. Δεν λαμβάνει την ανάλογη προσοχή και στοργή από τους γονείς του.

Τώρα φανταστείτε το ίδιο παιδί ως ενήλικα. Σκεφτείτε τις προσπάθειές του να διατηρήσει ευχάριστες, συναισθηματικές, ώριμες και εμπλουτισμένες σχέσεις. Αν δεν το καταφέρει αυτό, πιθανότατα θα καταλήξει να πιστεύει ότι είναι ένα άτομο που δεν αξίζει την αγάπη.
Ακόμη κι αν αυτό φαίνεται σκληρό, πολλοί άνθρωποι έχουν παρόμοιες εμπειρίες. Δεν είναι απόλυτο ότι όταν κάποιος έχει τραυματική παιδική ηλικία, θα έχει σίγουρα και αρνητικές συναισθηματικές σχέσεις. Ωστόσο, είναι ένας παράγοντας που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν θέλουμε να προσδιορίσουμε την ποιότητα των μελλοντικών του σχέσεων.

· Δεν πρέπει να μετράμε την αξία μας με βάση αυτά που λαμβάνουμε.

· Να αγαπάτε τον εαυτό σας κάθε μέρα όπως του αξίζει και μην περιμένετε από τους άλλους να σας προσφέρουν αυτά που θέλετε.

· Μην ψάχνετε συνεχώς την έγκριση και την αποδοχή των άλλων για τις πράξεις και τις σκέψεις σας. Εσείς είστε ο κριτής του εαυτού σας. Ακριβώς, εσείς είστε εκείνοι που θα πρέπει να προσφέρετε ζωή, υποστήριξη και προσπάθεια σε κάθε ενέργεια που αποφασίζετε να πραγματοποιήσετε.

· Αν η παιδική και η εφηβική σας ηλικία δεν ήταν και οι πιο ευτυχισμένες εποχές της ζωής σας τότε προσπαθήστε να διαχωρίσετε το παρελθόν από το παρόν. Ήδη γνωρίζετε τι σημαίνει να μεγαλώνει κανείς χωρίς υγιή, σταθερή και στοργική αγάπη, γι’ αυτό το λόγο αφήστε πίσω σας αυτό το κομμάτι.

· Επουλώστε τις πληγές σας ξεκινώντας με το να αγαπάτε τον εαυτό σας. Καλομάθετε τον εαυτό σας και προστατέψτε τον από πράγματα που μπορεί να τον βλάψουν αλλά παράλληλα διαλέξτε νέους δρόμους που θα σας βοηθήσουν να γίνεστε όλο και καλύτεροι άνθρωποι μέρα με τη μέρα.
Κυνηγήστε αυτό που σας αξίζει.

Αξίζετε πολύ περισσότερα από αυτά που σας προσφέρουν μερικοί άνθρωποι

Μερικές φορές απλά δεν μπορούμε να αφήσουμε μερικούς ανθρώπους να φύγουν. Παρόλο που δεν είμαστε απολύτως ευτυχισμένοι από μια σχέση, λέμε στον εαυτό μας: «Έτσι είναι η ζωή. Δεν πρόκειται να βρω τίποτα καλύτερο. Έτσι είναι καλύτερα από το να είμαι εντελώς μόνη/μόνος.»

· Είτε το θέλουμε είτε όχι, η συναισθηματική στασιμότητα προσκολλάται σε αυτή την έμμεση και επιφανειακή νοοτροπία που υπονομεύει την αυτοεκτίμησή μας.

Δυστυχώς αποκτούμε αυτό το κενό, τη λύπη, την περιφρόνηση ή ακόμη και τη δυστυχία. Αυτό είναι κάτι επικίνδυνο, δεδομένου ότι χάνουμε τα πάντα όταν η ηττοπάθεια παρεισφρύει στη ζωή μας.
Αξίζετε πολύ περισσότερα από αυτά που ορισμένοι άνθρωποι σας προσφέρουν. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αυτό συμβαίνει επειδή ορισμένοι άνθρωποι δεν ξέρουν πώς να αγαπούν τους άλλους και δεν κατανοούν την έννοια της αμοιβαιότητας που αποτελούν δυο ακρογωνιαίους λίθους της ειλικρινούς αγάπης.Αυτό το είδος ανθρώπων δεν νοιάζεται και δεν προσπαθεί να φέρει το χαμόγελο και αντιθέτως φέρνει τα δάκρυα στη σχέση του.

· Δεν πρέπει να μπείτε σε μια τέτοια σχέση. Η αγάπη θα πρέπει να φέρνει χαρά και όχι πίκρα. Να είστε γενναίοι και να αφήνετε πίσω τον πόνο που έχετε ζήσει έτσι ώστε να μπορέσετε να αποκτήσετε και πάλι την ακεραιότητά σας.

· Ακεραιότητα σημαίνει να καταφέρουμε να ενώσουμε αυτά που μας αξίζουν με αυτά που αισθανόμαστε και με αυτά που κάνουμε στη ζωή μας. Με άλλα λόγια, είναι η ισορροπία του μυαλού, της καρδιάς και των πράξεων.

· Να αγαπάτε πραγματικά τον εαυτό σας όπως του αξίζει, ακόμη και αν χρειαστεί να περάσετε λίγο διάστημα μόνοι σας. Αυτή η επιλογή θα είναι πάντα καλύτερη από το να ζείτε με έναν ψεύτικο φίλο που σας πληγώνει.

Είστε ένας καταπληκτικός άνθρωπος που του αξίζουν τα καλύτερα στη ζωή. Πολεμήστε γι’ αυτό, πολεμήστε για τον εαυτό σας και πολεμήστε για αυτούς που αγαπάτε.




Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Το εσωτερικό παιδί....!!!!

Τι είναι το εσωτερικό παιδί;
Σύμφωνα με τη θεωρία αρχετύπων του Καρλ Γιούνγκ, κάτω από τα τραύματα της παιδικής ηλικίας και τον προγραμματισμό που δεχτήκαμε τότε, μέσα στον πυρήνα της συνείδησής μας, υπάρχει το «θεϊκό παιδί» ή το «αιώνιο παιδί», το οποίο ενσωματώνει τις ύψιστες ψυχικές ποιότητες : είναι γεμάτο πηγαία χαρά, έχει αθωότητα, είναι παιχνιδιάρικο, είναι ευάλωτο, εμπιστεύεται, θαυμάζει, συνδέεται με ανθρώπους, με πράγματα και με τη φύση και είναι απείρως δημιουργικό. 

Μέσα από περαιτέρω επεξεργασία που υπέστη το αρχέτυπο αυτό από διαφόρους ψυχολόγους και ειδικούς αυτοβοήθειας, καταλήξαμε σήμερα σε αυτό που ευρέως αναγνωρίζουμε ως το αρχέτυπο του «εσωτερικού παιδιού».

Στο μυαλό μας πρέπει να έχουμε ότι το «εσωτερικό παιδί» υπάρχει, είναι αληθινό όχι με την κυριολεκτική έννοια, όχι ως φυσική υπόσταση, αλλά ως ψυχολογική και φαινομενολογική πραγματικότητα. 

Τα μοτίβα σκέψης και οι συμπεριφορές του, οι τρόποι αντίδρασής του σε καταστάσεις, εξακολουθούν να υπάρχουν ολοζώντανα μέσα μας, χωρίς οι περισσότεροι ενήλικοι να το συνειδητοποιούμε καν. 

Το παιδί αυτό, εμπεριέχει όλες τις θετικές ποιότητες που προαναφέραμε, αλλά εμπεριέχει και όλα τα συσσωρευμένα τραύματα, τους φόβους και τον θυμό που έχει βιώσει. 

Και μπορεί ηλικιακά να θεωρούμαστε ενήλικοι, αλλά, ψυχολογικά, η ενηλικίωση συμπεριλαμβάνει το να αναγνωρίσουμε, να αποδεχτούμε και να αναλάβουμε την ευθύνη να αγαπήσουμε, να φροντίσουμε και να περιθάλψουμε το εσωτερικό μας παιδί.

Ένας θαυμάσιος τρόπος για να μπούμε μέσα σε αυτόν τον πολύπλοκο και απέραντο χώρο του υποσυνειδήτου, υπό την καθοδήγηση και τον έλεγχο της συνειδητής μας αντίληψης, είναι μέσω της τεχνικής που ονομάζεται «γονική υποκατάσταση» (re-parenting), η οποία στην περίπτωσή μας χρησιμοποιεί άλλη μια συνεισφορά του Γιουνγκ, την «ενεργητική φαντασία» (active imagination).

Η γονική υποκατάσταση, βοηθώντας μας να καλλιεργήσουμε και να μετασχηματίσουμε τη σχέση μας με το «εσωτερικό παιδί», μάς δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουμε πρόσβαση στη φυσική κατάσταση του εσωτερικού παιδιού, που συνεχώς προσπαθεί να εκφραστεί, με οποιονδήποτε δυνατό, υποσυνείδητο, θετικό ή αρνητικό τρόπο. 

Το να αναπτύξουμε μια δυνατή σχέση με αυτό το εσωτερικό δυναμικό μας, δύναται να αλλάξει σε πολύ βαθύ επίπεδο τον τρόπο με τον οποίο συσχετιζόμαστε και βιώνουμε τον εξωτερικό κόσμο μας.

Διαδικασία :
1. Πάρτε ένα σημειωματάριο, αποκλειστικά για αυτό το σκοπό, για να καταγράψετε την πορεία αυτής της σχέσης. Εάν θέλετε να κάνετε τη διαδικασία ακόμα πιο δυναμική, ζητήστε από το παιδί μέσα σας να διαλέξει το τετράδιο ή το σημειωματάριο και δώστε του συνειδητά την επιλογή ακόμα και να το διακοσμήσει με σχέδια.

2. Με το καλό σας χέρι (πχ το δεξί), γράψτε δύο ερωτήσεις, με τις οποίες θα ξεκινάει κάθε φορά η συζήτηση : 
«Πώς αισθάνεσαι;» και 

«Τι χρειάζεσαι;» 

Είναι σημαντικό να διατυπώσετε με αυτό τον τρόπο τις ερωτήσεις, καθώς το τι «χρειάζεσαι» μπορεί να είναι πολύ διαφορετικό από το τι μπορεί να «θέλεις».

3. Αφού γράψετε τις ερωτήσεις, πάρτε το μολύβι με το άλλο χέρι (πχ το αριστερό) και επιτρέψτε στο παιδί να απαντήσει, χρησιμοποιώντας το χέρι αυτό. Εάν σας φαίνεται ότι δεν σας έρχεται τίποτα να γράψετε, έχετε υπομονή. 

Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο. Μπορείτε να φανταστείτε στην αρχή το τι θα έγραφε το παιδί, προσκαλώντας το να εκφραστεί. Η ποιότητα της γραφής και το λεξιλόγιο μπορεί να μην είναι αυτό που θα περιμένατε. Μπορεί να φαίνεται πιο… παιδικό. Μην προσπαθήσετε να το αλλάξετε ή να το βελτιώσετε.

4. Ο στόχος αυτής της διαδικασίας είναι να προσφέρετε εσείς ο ίδιος «σαν γονέας» προς το εσωτερικό σας παιδί, εκείνο το οποίο δεν του προσφέρθηκε : άνευ όρων αγάπη, παρουσία, αποδοχή, αναγνώριση, συνειδητότητα, υπομονή, ευγένεια, συμπόνοια. Γίνετε για το εσωτερικό σας παιδί ο γονιός που πάντα θα θέλατε να είχατε.

5. Χρησιμοποιήστε αυτή τη μέθοδο του γραπτού διαλόγου, επιτρέποντας τη φυσική και ελεύθερη ροή της συζήτησης, για να ξεκινήσετε τη διαδικασία ανάπτυξης μιας νέας, συνειδητής σχέσης με αυτή την πλευρά του εαυτού.

Συμβουλές :
1. Δώστε προσοχή στη γλώσσα που χρησιμοποιείτε. Προσπαθήστε συνειδητά να μιλάτε με τρόπο που να εμπεριέχει αγάπη και αποδοχή. Εάν έχετε απορίες ή εάν έχετε μπερδευτεί με τις πληροφορίες που λαμβάνετε, ζητήστε ευγενικά επεξηγήσεις.

2. Ρωτήστε ποια ηλικία έχει το παιδί στο οποίο μιλάτε. Σε διαφορετικές μέρες, μπορεί να μιλάτε με διαφορετικές πλευρές του εαυτού σας, σε διαφορετικές ηλικίες του εσωτερικού παιδιού. Είναι χρήσιμο να διευκρινίσετε με ποιον μιλάτε, καθώς είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να προσαρμόσετε το λεξιλόγιό σας και το περιεχόμενο του διαλόγου σας, ώστε να ταιριάζει στην ηλικία του παιδιού.

3. Ζητήστε από το παιδί να σας βοηθήσει στη μέρα σας. Να θυμάστε ότι ένα πληγωμένο παιδί που αισθάνεται παραμελημένο και ότι δεν το αγαπάει κανείς, τείνει να αντιδράει είτε με παγώματα είτε με ξεσπάσματα, καταστάσεις τις οποίες εμείς βιώνουμε ως υποσυνείδητες τάσεις αυτοσαμποτάζ. 

Αρκετά συχνά, αυτή η υποσυνείδητη συμπεριφορά είναι η αιτία που αισθανόμαστε «μπλοκαρισμένοι» ή ότι «τίποτα δεν δουλεύει» ή ότι υπάρχει «κάτι απροσδιόριστο μέσα σας» που εμποδίζει να συμβούν πράγματα που θέλουμε στη ζωή μας. Μερικές φορές, αυτές οι αντιδράσεις, όσο καταστροφικές και να είναι για εμάς, για το παιδί μπορεί να είναι το μόνο μέσο που έχει για να εκφραστεί. 

Μέσω της τεχνικής που περιγράφουμε, αυτό που δημιουργούμε προσφέρει στο παιδί έναν νέο, διαφορετικό, ασφαλή τρόπο επικύρωσης και έκφρασης του παιδιού. Ζητήστε του λοιπόν να σας βοηθήσει μέσα στη μέρα σας, μέσω των ανώτερων ψυχικών ποιοτήτων που αναφέραμε στην αρχή και, εσείς από την πλευρά σας, περιποιηθείτε τις παραμελημένες πληγές του με αγάπη.

4. Πάντα να κρατάτε το λόγο σας στο εσωτερικό παιδί. Να θυμάστε ότι εάν δεν μπορείτε να κρατήσετε μια υπόσχεσή σας, τότε μην κάνετε σαν να μην υπήρξε ποτέ η συζήτηση. Προτιμότερο είναι να επαναδιαπραγματευτείτε το θέμα και να βρείτε μια λύση. 

Πολλές από τις πληγές που κουβαλάμε από την παιδική μας ηλικία, προέρχονται από τις επανειλημμένες απογοητεύσεις που εισπράξαμε από τους γονείς μας που δεν τηρούσαν το λόγο τους και την εσωτερικοποίηση αυτών των απογοητεύσεων, στη συνέχεια. 

Με το να απαντήσει το παιδί στην ερώτηση «τι χρειάζεσαι», έχει ήδη ανοίξει και εκθέσει τον εαυτό του σε εσάς. Δείξτε σεβασμό.

5. Παρατηρήστε μοτίβα. Αυτό θα σας βοηθήσει να καταλάβετε πώς διαφορετικές ηλικίες του παιδιού συσχετίζονται με διαφορετικές σημερινές συμπεριφορές σας. Κρατήστε σημειώσεις. Θα σας χρησιμεύσουν αργότερα.

6. Κρατήστε μια σταθερή ρουτίνα και ρωτήστε το παιδί κάθε πότε θα ήθελε να επικοινωνείτε. Οπωσδήποτε η καθημερινή επαφή, στην αρχή, θα έχει πιο γρήγορα αποτελέσματα και θα χτίσει βαθύτερο δέσιμο με τον εσωτερικό κόσμο.

7. Σεβαστείτε τη διαδικασία. Δεν πρόκειται για άσκηση, ούτε για παιχνίδι. Είναι ένα εργαλείο για την εξερεύνηση του εαυτού μας και για το χτίσιμο της ενσυναίσθησης.

Επιτρέψτε στη διαδικασία αυτή με τα εσωτερικά μέρη του εαυτού σας, να εξελιχθεί. Όσο περισσότερο εξασκείστε, τόσο καλύτερα θα μαθαίνετε να χειρίζεστε την επικοινωνία. Προσπαθήστε να μην σκέφτεστε υπερβολικά και να αφήνετε τη ροή της συζήτησης να ακολουθεί τη φυσική της πορεία, χωρίς να έχετε προκαθορισμένες προσδοκίες ως προς το πώς ακριβώς θα μπορούσε να εξελιχθεί. 

Η διαδικασία ρέει πηγαία, χωρίς προσπάθεια. Με το να προσπαθείτε να την εκβιάσετε ή να την στρίψετε προς κάποια κατεύθυνση, χάνει μέρος της αυθεντικότητας και της αποτελεσματικότητάς της. Να είστε ευγενικοί και υπομονετικοί με τον εαυτό σας. Με το εργαλείο αυτό, προσπαθούμε να αναπτύξουμε την αγάπη και την κατανόηση προς τον εαυτό.

Η παραπάνω διαδικασία είναι προσαρμοσμένη από το βιβλίο «Inner Work» του ψυχολόγου Robert A. Johnson, της σχολής του Γιουνγκ. Η περιγραφή της τεχνικής έχει βασιστεί σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο μπλογκ του Markus William Kasunich, Holistic Life Coach.




Γράφει ο Στράτος Λάσπας - O Στράτος Λάσπας είναι Certified Eating Psychology & Mind-Body Nutrtition Coach -mindbodynutrition.gr

Ελευθερώσου… από τον Πόνο....!!!!


Δεν τον θυμάσαι, αλλά αυτός σε ξέρει καλά. Ήταν ο πρώτος που σε υποδέχτηκε στον κόσμο. Έστησε όλο το σκηνικό «γιορτής» του ερχομού σου. «Οι πόνοι της γέννας είναι ευλογία», διατείνεται η κάθε μητέρα. Άραγε το νεογέννητο βρέφος έχει την ίδια άποψη;

Για τους περισσότερους από εμάς, ο πόνος του ερχομού μας στον κόσμο δεν υπάρχει σαν ανάμνηση, αλλά ήταν εκεί. Πιστοποιήθηκε με το πρώτο κλάμα, με το μελανό από την πίεση κορμί, με το τρέμουλο από το κρύο… Όχι… εδώ το κλίμα δεν είναι εύκρατο!

Κι αφού σε υποδέχτηκε έτσι, «γιορτινά», άρχισε να σε εκπαιδεύει. Πάντα εκεί… δίπλα σου… σε κάθε ανήσυχη νύχτα που κοιλοπονούσες, σε κάθε «μη» που άκουγες, κάθε φορά που κάποιος εφιάλτης σε κατέκλυζε με φόβο, σε κάθε τιμωρία που στόχο είχε να σε κάνει «καλό παιδί», όταν έπεσες από το ποδήλατο, όταν μια παρέα πιτσιρικάδων σε άφησε έξω από το παιχνίδι, όταν πήρες το πρώτο «Β» στους βαθμούς σου, όταν δεν βρήκες ανταπόκριση στον παιδικό σου έρωτα, όταν οι εξετάσεις δεν πήγαν τόσο καλά όσο σου είπαν ότι θα έπρεπε, όταν δε βρήκες την ιδανική εργασία, όταν δε βρήκες την κατάλληλη σύντροφο, όταν τα παιδιά σου δεν ακολουθούν αυτά που εσύ πιστεύεις, όταν δοκίμασες να εκδηλώσεις την αλήθεια σου και σε απέρριψαν αυτοί των οποίων την αποδοχή έμαθες να επιζητείς.

Πάντα εκεί… άγρυπνος φρουρός, στις αμφιβολίες σου, στην απογοήτευσή σου, στις τύψεις σου, στη θλίψη σου, στο φόβο σου, στο θυμό σου, όταν νιώθεις μόνος. Αφοσιωμένος εκπαιδευτής – δεσμώτης… ο Πόνος!

Γαλούχησε τον χαρακτήρα σου. Έθεσε τα όριά σου μέσα στον κόσμο. Σε έμαθε μέχρι που μπορείς να κινείσαι και πως, τί μπορείς και τί δεν μπορείς να κάνεις, και κάθε φορά που «ξεχνιόσουν» ήταν και είναι πάντα εκεί να στο θυμίζει… πονώντας σε!

Μαστίγιο και καρότο! Το καρότο όμως, είναι σχεδιασμένο ώστε να σε οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην τροχιά του μαστίγιου. Και αυτό έχει ένα μόνο σκοπό… να σε σμιλέψει!

Κάθε του χτύπημα και μια πληγή, που σιγά σιγά αλλάζει σχήμα, γίνεται όλο και πιο βαθιά, όλο και πιο πλατιά. Μέχρι να πάρεις τη μορφή που χρειάζεται ώστε να είσαι άλλο ένα κατάλληλο δοχείο, που θα φιλοξενεί όλη αυτή την διαστρέβλωση που ο πόνος προκαλεί. Και τότε σκληραίνεις… και είσαι έτοιμος πια και εσύ να τον μοιράσεις στις γενιές που ακολουθούν.

Ο πόνος έχει χτίσει τα περιοριστικά σου όρια. Έγινε το σημείο αναφοράς σε μια περιφέρεια έξω από το κέντρο σου, έξω από την ουσία σου.

Έμαθες να λες «ευχαριστώ» και «πάλι καλά», όταν δεν πονάς. Γνώρισες την ηδονή του ουδέτερου, που έρχεται όταν ο πόνος παύει. Το αυτονόητο έγινε ζητούμενο!

Τα κριτήριά σου αλλοιώθηκαν από τον πόνο. Και έτσι, το μόνο που πιστεύεις και επιδιώκεις είναι η αυτοσυντήρηση του ΕΓΩ.

Παρόλο, όμως, που υπήρξες «καλός μαθητής» συνεχίζεις να πονάς!

Γιατί;… Αναρωτήθηκες ποτέ;

Γιατί είσαι εξαρτημένος από τον πόνο!

Όλη σου τη ζωή έχεις μάθει να προσπαθείς να απαλλαγείς από αυτόν ή να επιδιώκεις οτιδήποτε σε οδηγεί μακριά του. Έκανες τον πόνο σημείο αναφοράς σου!

Ακόμα και την αξία αυτού που είσαι έμαθες να την μετράς με βάση τις δυσκολίες που σε πόνεσαν και τις ξεπέρασες. Τα δεσμά στα οποία ο πόνος σε φυλάκισε, εκπαιδεύτηκες να τα συντηρείς και να τα προασπίζεσαι.

Κι ενώ συνειδητά κανείς δεν θέλει να πονά, ασυνείδητα τον προκαλούμε στη ζωή μας γιατί μας καθορίζει. Σαν άλλοι φυλακισμένοι στο σπήλαιο του Πλάτωνα δεν μπορούμε, γιατί δεν γνωρίζουμε, πώς να είμαστε ελεύθεροι από αυτόν.

Σκέψου για λίγο, μια ζωή χωρίς δυσκολίες και πόνο!… Πώς θα τη ζούσες; Τί θα έκανες; Ποιος θα ήσουν;

Ξέρω ξέρω, κάτι παθαίνει το μυαλό σου στη σκέψη αυτή… το έπαθα κι εγώ.

Κάνε μια επιλογή! Μια επιλογή ουσίας! Μια επιλογή ελευθερίας! Απελευθερώσου από τον Πόνο!

Μην τον αφήνεις πια να σε καθορίζει, να αλλοιώνει τα κριτήριά σου και να υποβάλλει τις επιλογές σου!

Μην σκληραίνεις την καρδιά σου και κλείνεις την πόρτα στην αγάπη, επειδή κάποιος με τον τρόπο του σε πλήγωσε. Δεν φταίει η αγάπη για αυτό.

Μην είσαι άδικος και καχύποπτος επειδή κάποιος σε αδίκησε. Δεν φταίει η δικαιοσύνη που δεν μπορεί κάποιος να την καταλάβει.

Μην είσαι εγωιστής επειδή φοβάσαι μην χάσεις. Ότι χρειάζεσαι αληθινά είναι μέσα στην καρδιά σου!

Άλλωστε ξέρεις κάτι;… όλοι είναι σε πλάνη αφού έχουν μάθει να αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους και τον κόσμο με βάση τον πόνο. Πονούν κι αυτοί, παθητικά και ενεργητικά.

Εσύ όμως, μπορείς να πάψεις να πονάς για σένα!

Άλλωστε αυτό που μας πονάει δεν έχει να κάνει με την αντικειμενική πραγματικότητα μιας κατάστασης, αλλά με την υποκειμενική μας αντίληψη σχετικά με αυτή!

Επέλεξε να ζεις με κριτήριο την Αλήθεια και την Ουσία που κομίζει η καρδιά σου και όχι με τη στρέβλωση του Εγώ σου! Απελευθερώσου από τον πόνο και ζήσε με Χαρά και Δημιουργία!




Άγγελος Τσιώνας

Φοβήθηκα να είμαι μόνος, έως ότου έμαθα να αγαπώ την μοναχικότητά μου....!!!!!

Ζωή, ένα μεγάλο και όμορφο ταξίδι με προορισμό την ολοκλήρωση της αποστολής μας και την πνευματική εξύψωση της ψυχής μας. Όσο μεγαλώνουμε μαθαίνουμε και ωριμάζουμε. Τι όμως μαθαίνουμε και πόσο καλοί αποδέκτες γινόμαστε στα μαθήματα που παίρνουμε από την ζωή; Τελικά η ζωή είναι κακό σχολείο ή εμείς είμαστε κακοί μαθητές;

– Φοβήθηκα να είμαι μόνος, έως ότου έμαθα να αγαπώ την μοναχικότητα μου.

– Φοβήθηκα την αποτυχία, έως ότου συνειδητοποίησα ότι αποτυγχάνω μόνο όταν δεν προσπαθώ.

– Φοβήθηκα την επιτυχία, έως ότου συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να προσπαθήσω προκειμένου να είμαι ευχαριστημένος με τον εαυτό μου.

– Φοβήθηκα τις απόψεις των ανθρώπων, έως ότου έμαθα ότι οι άνθρωποι θα εκφράζανε πάντα τις απόψεις τους για μένα.

– Φοβήθηκα την απόρριψη, έως ότου έμαθα να έχω αυτοπεποίθηση.

– Φοβήθηκα την αστάθεια σε καθε θραύση των σταθερών μου. Ίσως τελικά η μονη λύση να ειναι η ισορροπία με τον εαυτό μου οποια κατεύθυνση κι αν παρω.

– Φοβήθηκα να μην πληγωθώ μέχρι την στιγμή που πληγώθηκα και συνειδητοποίησα ότι ήταν απαραίτητο για να ωριμάσω.

– Φοβήθηκα την αλήθεια, έως ότου είδα την ασχήμια στα ψέματα.

– Φοβήθηκα τόσες φορές να μιλήσω κι ας φοβήθηκα να ζήσω… αυτός τελικά ο φόβος με έκανε να ανακαλύψω ότι τελικά έχω φτερά.

– Φοβήθηκα τη ζωή, έως ότου δοκίμασα την ομορφιά της.

– Φοβήθηκα το θάνατο, έως ότου συνειδητοποίησα ότι δεν είναι ένα Τέλος, αλλά μια Αρχή.

– Φοβήθηκα το πεπρωμένο μου, έως ότου συνειδητοποίησα ότι είχα τη δύναμη να αλλάξω τη ζωή μου.

– Φοβήθηκα την αγάπη, έως ότου άγγιξε την καρδιά μου και την γέμισε με φως.

– Φοβήθηκα τον εμπαιγμό, έως ότου έμαθα να αυτοσαρκάζομαι.

– Φοβήθηκα τα λάθη, έως ότου συνειδητοποίησα ότι κανείς δεν είναι τέλειος.

– Φοβήθηκα το γήρας έως ότου συνειδητοποίησα ότι κέρδιζα τη φρόνηση κάθε ημέρα.

– Φοβήθηκα το μέλλον, έως ότου συνειδητοποίησα ότι η ζωή συνεχίζεται και μου δίνει την ευκαιρία να γίνω όλο και καλύτερος.

– Φοβήθηκα το παρελθόν, έως ότου συνειδητοποίησα ότι δεν θα μπορούσε πλέον να με βλάψει.

– Φοβήθηκα την αλλαγή, έως ότου είδα ότι ακόμη και η ομορφότερη πεταλούδα έπρεπε να υποβληθεί σε μια μεταμόρφωση για να μπορέσει να πετάξει…




Photo: Author/Depositphotos