Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Το λουλούδι που αντιστοιχεί στο μήνα που γεννήθηκες και τι συμβολίζει.....!!!!!

Σύμφωνα με το astrology.gr, είσαι τριαντάφυλλο, χρυσάνθεμο, νάρκισσος ή μήπως βιολέτα;.. Ανάλογα με το μήνα που γεννήθηκες ανήκεις σε ένα λουλούδι που έχει συγκεκριμένο συμβολισμό και σου προσδίδει διάφορα χαρακτηριστικά.

Βρες ποιο αντιστοιχεί στο μήνα που γεννήθηκες και μάθε τι σημαίνει :

Αν γεννήθηκες Ιανουάριο
Γαρύφαλλο
Το γαρύφαλλο συμβολίζει την αγάπη, την ομορφιά, τη γοητεία και τη διάκριση. Επίσης, γενναιότητα και φιλία.

Οι άνθρωποι που ανήκουν στο «Γαρύφαλλο» πιστεύεται ότι είναι πολύ φιλόδοξοι και αφιερωμένοι στο να καταφέρουν μεγάλα επιτεύγματα στη ζωή τους. Είναι πολύ προστατευτικοί με την οικογένεια και τους δικούς τους ανθρώπους. Είναι πιστοί φίλοι και πάντα έτοιμοι να βοηθήσουν τους άλλους. Έχουν ευαίσθητο χαρακτήρα που όμως δεν το δείχνουν.

Αν γεννήθηκες Φεβρουάριο
Βιολέτα
Η Βιολέτα συμβολίζει τη σεμνότητα και την αγνότητα, την απόλυτη πίστη και το ρίσκο.

Οι άνθρωποι που ανήκουν στη «Βιολέτα» πιστεύεται ότι έχουν ισχυρή θέληση. Συχνά παραμένουν ψύχραιμοι, ακόμη και σε δύσκολες καταστάσεις και προσπαθούν πολύ για να βρουν τη λύση. Είναι ευλογημένοι με καλή διαισθητική ικανότητα, ώριμοι, πρωτότυποι και ποτέ δεν ακολουθούν ή αντιγράφουν άλλους.

Αν γεννήθηκες Μάρτιο
Νούφαρο
Το νούφαρο θεωρείται σύμβολο για μια νέα αρχή, την ελπίδα και την αναγέννηση. Επίσης, θετική στάση, στοργή και συμπάθεια.

Το νούφαρο δείχνει ανθρώπους ειλικρινείς και ειρηνιστές. Είναι συνήθως καλλιτέχνες ή έχουν ανάλογα ταλέντα. Είναι ευγενικοί και με συμπάθεια απέναντι στους λιγότερο τυχερούς. Φροντίζουν τους πάντες, είναι αγαπητοί και προσπαθούν πάντα να επιλύουν κάθε είδους παρεξηγήσεις.

Αν γεννήθηκες Απρίλιο
Μαργαρίτα
Η Μαργαρίτα συμβολίζει την αθωότητα και την ευτυχία, όπως επίσης τη σεμνότητα, τη νεανική φύση και την πιστή αγάπη.

Οι άνθρωποι που ανήκουν στη «Μαργαρίτα» είναι γενικά έξυπνοι, ευτυχισμένοι, τυχεροί και θέλουν να μεταδίδουν τη χαρά και το χαμόγελο σε όλους γύρω τους. Επιπλέον, έχουν εξαιρετικές ηγετικές ιδιότητες και τείνουν να τις χρησιμοποιούν σωστά για να πετύχουν στη ζωή.

Αν γεννήθηκες Μάιο
Κρινάκι
Το Κρινάκι της κοιλάδας συμβολίζει την επιστροφή της ευτυχίας, τη σεμνότητα, την καθαρότητα και τη γλυκύτητα. Επίσης, την ελπίδα και την πίστη.

Οι άνθρωποι που ανήκουν στο «Κρινάκι» πιστεύεται ότι είναι όμορφοι και γοητευτικοί. Παρά τη γλυκύτητά τους, διαθέτουν πρακτικό πνεύμα, ανθεκτικότητα και μπορούν εύκολα να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις. Επιπλέον είναι πιστοί φίλοι.

Αν γεννήθηκες Ιούνιο
Τριαντάφυλλο
Το Τριαντάφυλλο συμβολίζει την αγάπη, το ρομαντισμό, τον θαυμασμό και τη φιλία. Από κει και πέρα ανάλογα με το χρώμα του η ερμηνεία του αλλάζει όπως το κόκκινο που συμβολίζει τον έρωτα και το πάθος, το λευκό την αθωότητα και την αγνότητα, το ροζ τα φιλικά αισθήματα και την ευγνωμοσύνη ή τα κίτρινα που κατ’ άλλους σημαίνουν πλατωνική αγάπη και άλλους μίσος.

Οι άνθρωποι που ανήκουν στο «Τριαντάφυλλο» θεωρούνται ρομαντικοί και ευσυγκίνητοι. Αγαπούν τη διασκέδαση και είναι καλοί στο να κάνουν γνωριμίες και φιλίες. Επίσης είναι ευέλικτοι, ευπροσάρμοστοι, κινητικοί, και κάνουν εξοικονόμηση δυνάμεων για να ανταποκριθούν στις τυχόν δυσκολίες.

Θέλεις να πίνεις τα αγαπημένα σου ροφήματα σε μια μοναδική κούπα; Επισκέψου το AstroShop του astrology.gr και απόκτησε την δική σου!

Αν γεννήθηκες Ιούλιο
Δελφίνιο
Το Δελφίνιο συμβολίζει κυρίως την καλή τύχη αλλά και το γέλιο, τη χαρά και την ευτυχία.

Οι άνθρωποι που ανήκουν στο «Δελφίνιο» πιστεύεται ότι έχουν μια καταπληκτική αίσθηση του χιούμορ, όπως επίσης μια πολύ γοητευτική και εντυπωσιακή προσωπικότητα. Είναι γενικά ζεστοί και συμπαθείς, συχνά αφοσιωμένοι στην οικογένεια.

Αν γεννήθηκες Αύγουστο
Γλαδιόλα
Η Γλαδιόλα συμβολίζει το ενδιαφέρον, τη μνήμη, την αφοσίωση και την προσήλωση στην οικογένεια. Κατά την βικτοριανή εποχή σήμαινε «έρωτα με την πρώτη ματιά».

Οι άνθρωποι που ανήκουν στη «Γλαδιόλα» πιστεύεται ότι είναι γοητευτικοί και ενθουσιώδεις, ισχυρογνώμονες, με πυγμή και αγωνίζονται σκληρά για επιτυχία. Επίσης, επιθυμούν να ηγούνται σε οτιδήποτε κάνουν.

Αν γεννήθηκες Σεπτέμβριο
Ζέρμπερα
Η Ζέρμπερα συμβολίζει κυρίως την αγάπη και την ικανοποίηση. Επίσης, την αφοσίωση και την φροντίδα.

Οι άνθρωποι που ανήκουν στη «Ζέρμπερα» πιστεύεται ότι είναι εργατικοί, δραστήριοι κι επικεντρωμένοι σε ό,τι κάνουν. Ακολουθούν πάντα ένα συγκεκριμένο τρόπο και κυνηγούν την τελειότητα. Θεωρούνται επίσης καλοί ακροατές και ως εκ τούτου τείνουν να έχουν επικοινωνιακά ταλέντα.

Αν γεννήθηκες Οκτώβριο
Καλέντουλα ή Κατιφές
Η Καλέντουλα σημαίνει κυρίως καλή τύχη, μακροζωία, έντονο μαγνητισμό, γοητεία, άνεση, συμπάθεια και την ευγνωμοσύνη.

Οι άνθρωποι που ανήκουν στην «Καλέντουλα» πιστεύεται ότι είναι ρομαντικοί, χαριτωμένοι, όμως διαθέτουν άψογες διαπραγματευτικές ικανότητες κι επομένως είναι καλοί ηγέτες. Είναι γενικά ευαίσθητοι, ερωτικοί κι επιδιώκουν την αρμονία και την άνεση στη ζωή.

Αν γεννήθηκες Νοέμβριο
Χρυσάνθεμο
Το Χρυσάνθεμo συμβολίζει κυρίως τη συμπόνια και την μυστική αγάπη. Σημαίνει επίσης τον πλούτο, την απόλαυση, τη χαρά και την αισιοδοξία.

Οι άνθρωποι που ανήκουν στο «Χρυσάνθεμο» πιστεύεται ότι έχουν μια ευχάριστη προσωπικότητα. Είναι γενικά πολύ ευγενικοί και συμπονετικοί από τη φύση τους, με ισχυρή έκτη αίσθηση αλλά τείνουν να σκέπτονται με το μυαλό, παρά με την καρδιά τους. Κάνουν νέους φίλους αρκετά εύκολα κι είναι πολύ ειλικρινείς.

Αν γεννήθηκες Δεκέμβριο
Νάρκισσος
Ο Νάρκισσος συμβολίζει την επιτυχία, τη γλυκύτητα, την αυτοεκτίμηση, τη διασκέδαση και τον πλούτο. Κατά την βικτοριανή εποχή, αν προσφερόταν, σήμαινε «πιστή αγάπη».

Οι άνθρωποι που ανήκουν στον «Νάρκισσο» πιστεύεται ότι είναι δυνατοί, υπομονετικοί και δεν πτοούνται από δυσκολίες. Έχουν αυτοπεποίθηση, είναι της οικογένειας, λογικοί και αρκετά συστηματικοί και προσεκτικοί σε ό,τι κάνουν.




Έρευνα : Κάθε Δόντι είναι Συνδεδεμένο με Ένα Όργανο του Σώματος – Ο Πόνος στα Δόντια Μπορεί να είναι Ένδειξη Ασθένειας.....!!!!!!!

Οι επαγγελματίες ρεφλεξολόγοι ακολουθούν τα μονοπάτια των μεσημβρινών των δοντιών για να βελτιώσουν τις θεραπευτικές πρακτικές τους. Έτσι, και ο καθένας μας, μπορεί να χρησιμοποιήσει τα δόντια για να διαγνώσει μια πάθηση ή ακόμα και να θεραπεύσει τα μέρη του σώματος με το οποία είναι συνδεδεμένα.

Για παράδειγμα, οι κεντρικοί και πλευρικοί κοπτήρες της κάτω σιαγόνας είναι στον μεσημβρινό που συνδέεται με τα επινεφρίδια. Έτσι λοιπόν, όταν νοιώθουμε ευαισθησία ή πόνο σε αυτά τα μπροστινά δόντια μπορεί να είναι ένδειξη μιας ανωμαλίας στην λειτουργία των επινεφριδίων.

Οι μεσημβρινοί και τα δόντια
Το κάθε δόντι αντιστοιχεί σε συγκεκριμένα όργανα και συστήματα οργάνων. Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα χάρτη με περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο πόνος σε κάποιο δόντι μπορεί να είναι αποτελεί σύμπτωμα ενός προβλήματος σε ένα άλλο μέρος του σώματος. Για παράδειγμα ο ριζικός σωλήνας του δεύτερου προγόμφιου (δόντι 4) μπορεί να επηρεάσει τους ιστούς του μαστού ή του πνεύμονα.

Μερικές φορές συμβαίνει να βιώνουμε πόνο σε ένα δόντι που είχε γίνει εξαγωγή στο παρελθόν, ένα φαινόμενο γνωστό ως «πονόδοντος φάντασμα». Αυτή η εμπειρία μπορεί να κάνει πιο κατανοητή της σχέση μεταξύ των δοντιών και των άλλων μερών του σώματος κατά μήκος των μεσημβρινών: ένα δόντι που δεν βρίσκεται πια στη θέση του δεν μπορεί πλέον να προκαλέσει πόνο. Ωστόσο, το όργανο με το οποίο ήταν συνδεδεμένο, μπορεί να είναι η πηγή αυτού του πόνου.

Τι λένε οι μελέτες
Πολλοί επαγγελματίες της υγείας πιστεύουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της στοματικής υγείας και της ευεξίας του σώματος στο σύνολό του.

Μια μελέτη του 2009 που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Dental Aegis με τίτλο: η νέα κατεύθυνση στην οδοντιατρική, τα δόντια ως αισθητήρια όργανα. Διάφοροι μηχανοϋποδοχείς στα δόντια ελέγχουν μια σειρά από δραστηριότητες του νευρικού συστήματος, όταν τρώμε. 

Ελέγχουν πόσο δύσκολα ή εύκολα και πόσο γρήγορα μπορούμε να μασάμε και δίνουν αυτές τις πληροφορίες πίσω στον εγκέφαλο. Ο πολφός των δοντιών περιέχει τέτοιες ίνες μηχανοϋποδοχέων.

«Οι μηχανοϋποδοχείς είναι η ασυνείδητα αισθητήρια ή συνειδητά αισθητήρια της αφής και της μηχανικής μετατόπισης που προκαλείται σε αυτά από εξωτερικά μη σωματικά ερεθίσματα. Είναι αισθητήρια στις απολήξεις των οργάνων και αποκρίνονται σε μηχανικά ερεθίσματα όπως στην εφέλκυση, την πίεση και την δόνηση» (1).

Ως εκ τούτου, τα δόντια δεν είναι αδρανή σώματα, αλλά αρκετά σημαντικά για τη νευρωνική επικοινωνία και παρέχουν μοναδικές αισθητηριακές πληροφορίες που υποκινούν άλλες βιολογικές λειτουργίες

Φινλανδοί ερευνητές απομόνωσαν τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη των δοντιών και διαπίστωσαν ότι αυτά τα ίδια γονίδια είναι υπεύθυνα και για την ανάπτυξη άλλων οργάνων. 

Στο πλαίσιο της κυτταρικής ανάπτυξης και διαφοροποίησης, τα γονίδια που εμπλέκονται στην ανάπτυξη των οργάνων είναι δείκτες για την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου αργότερα. Μάλιστα, η ανώμαλη ανάπτυξη των δοντιών σχετίζεται με την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου (2). 

Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει πως υπάρχει σχέση μεταξύ της ανάπτυξης βακτηρίων στον οδοντικό πολφό των δοντιών και στον σχηματισμό καρκίνου του μαστού. Ομοίως, χρόνιες οδοντικές λοιμώξεις συμβάλλουν στην εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων και στη στυτική δυσλειτουργία (3).

Σύμφωνα με τη σχέση μεταξύ της υγείας των δοντιών και υγείας σε άλλα μέρη του σώματός, παρακάτω θα βρείτε μερικές ασθένειες που έχουν συνδεθεί με συγκεκριμένα δόντια (4). Φυσικά, ένας πονόδοντος δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει πρόβλημα σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος, ωστόσο καλό θα είναι να το γνωρίζουμε αν η δυσφορία που νοιώθουμε συνεχίζεται.

Εδώ παραθέτουμε κάποιους από τους μεσημβρινούς που συνδέονται με τα δόντια :

· Οι κοπτήρες και οι κυνόδοντες βρίσκονται σε μεσημβρινούς που συνδέονται με τα νεφρά, το ήπαρ και της χοληδόχο κύστη.

· Οι μεσημβρινοί των προγομφίων και των γομφίων συνδέονται με το παχύ έντερο και το στομάχι.

Οι παραπάνω μεσημβρινοί συνδέουν διάφορα όργανα, αδένες, μύες και τις αρθρώσεις με τα δόντια:

· Πόνος στους άνω και κάτω κοπτήρες μπορεί να είναι ένδειξη λοίμωξης στα νεφρά, την ουροδόχο κύστη ή στο αυτί. Μπορούν επίσης να επισημαίνουν προβλήματα στο λεμφικό σύστημα ή στα όργανα αναπαραγωγής.

· Πόνος στους τραπεζίτες μπορεί να είναι ένδειξη αναιμίας, έλκους στομάχου εντερικού προβλήματος, χρόνιας γαστρίτιδας (φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου), αιμορροΐδων, λοίμωξης στην ουροδόχο κύστη, πρόβλημα στο μαστό, ρευματισμών ή χρόνιας φλεγμονής του παγκρέατος.

· Οι φρονιμίτες συνδέονται με το κεντρικό νευρικό σύστημα, την καρδιά, το συκώτι, και το έντερο. Μπορούν να προειδοποιήσουν γα υψηλή αρτηριακή πίεση, έκζεμα, πονοκέφαλο, ηπατική νόσο, πόνος στα άκρα ή καρδιαγγειακές παθήσεις.
Ειδικές Ασθένειες
Μπορούμε να εξιδεικεύσουμε περαιτέρω προβλήματα που συνδέονται με συγκεκριμένα δόντια :

· Πόνος στο πρώτο κοπτήρα μπορεί να είναι σημάδι του προστάτη ή λοίμωξης στις αμυγδαλές.

· Ο χρόνιος πόνος στους κυνόδοντες μπορεί να είναι σημάδι φλεγμονής του ήπατος ή της χοληδόχου κύστης (ηπατίτιδα ή χολοκυστίτιδα).

· Πόνος στους προγομφίους μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας αλλεργικής αντίδρασης, ανισσοροπιάς στην εντερική χλωρίδα (δυσβακτηρίωση), πνευμονίας ή κολίτιδας.

· Οι κυνόδοντες της κάτω σιαγόνας αντιστοιχούν στο κυκλοφορικό σύστημα και ο πόνος σ’ αυτούς μπορεί να είναι σημάδι αθηροσκλήρωσης ή δυσλειτουργίας των πνευμόνων.

· Πόνος στους κάτω κοπτήρες μπορεί να υποδεικνύει κιρσούς στα πόδια, πολύποδα στο παχύ έντερο ή κάποια ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος (βρογχίτιδα, πνευμονία, και άσθμα).

Ολιστική Οδοντιατρική
Η αυξανόμενη τάση για ολιστικές θεραπείες αφορά και την οδοντιατρική και έτσι αρχίζουμε να εξετάζουμε τα δόντια στο ευρύτερο πλαίσιο της υγείας του σώματος.

Η «Βιολογική Οδοντιατρική» είναι ένας όρος που επινοήθηκε από τη Διεθνή Ακαδημία της Στοματικής Ιατρικής και Τοξικολογίας.

Σύμφωνα με αυτή : «Επιζητείται πάντα ο ασφαλέστερος και λιγότερο τοξικός τρόπος για να επιτευχθεί η η θεραπεία και οι στόχοι της σύγχρονης οδοντιατρικής, για να γίνει αυτό θα πρέπει να επιβαρύνεται όσο λιγότερο δυνατόν γίνεται η βιολογία του ασθενούς. 

Η ενοποίηση και συσχέτιση της κατάστασης της υγείας των δοντιών με την εμφάνιση των παθήσεων είναι το σήμα κατατεθέν της βιολογικής οδοντιατρικής» (5). Η ολιστική προσέγγιση της οδοντιατρικής περιλαμβάνει την εξέταση του στόματος και των δοντιών ως μέρος του υπόλοιπου σώματος χωρίς να θεωρούνται ανεξάρτητα.




*Οι πληροφορίες που περιέχονται στο http://share24.gr δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
Οι παραπομπές που υπάρχουν στο άρθρο:

(1) https://www.dentalaegis.com/special-issues/2009/10/teeth-as-sensory-organs
(2) http://journals.plos.org/plosgenetics/article?id=10.1371/journal.pgen.1000856
(3) http://www.huffingtonpost.com/thomas-p-connelly-dds/mouth-health-how-bad-teet_b_397133.html
(4) http://www.grotonwellness.com/wp-content/uploads/2015/10/Meridian-Chart_RIGHT-706×1024.gif
(5) https://iaomt.org/intro-articles-biological-dentistry/

Γιατί πρέπει να ευγνωμονούμε τα ψυχοσωματικά μας συμπτώματα....!!!!!

Ορολογία
Ο όρος ψυχοσωματική διαταραχή χρησιμοποιείται κυρίως με τον ακόλουθο ορισμό: μια σωματική ασθένεια που πιστεύεται ότι προκαλείται, ή επιδεινώνεται, από ψυχικούς παράγοντες. Μερικές σωματικές ασθένειες που επιδεινώνονται συνήθως από παράγοντες ψυχικής υγείας είναι η ψωρίαση, το έκζεμα, το έλκος στομάχου, η υψηλή πίεση του αίματος, οι καρδιακές παθήσεις και το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.

Έχετε αναπτύξει κάποια σωματικά συμπτώματα και έχετε επισκεφτεί 10 διαφορετικούς γιατρούς. Κανένας γιατρός όμως δε βρίσκει κάτι λάθος με την υγεία σας. Η φράση «πρέπει να είναι ψυχολογικό» επαναλαμβάνεται συχνά μέσα στο γραφείο, ενώ η συνταγογράφηση διαφόρων αγχολυτικών και αντικαταθλιπτικών φαρμάκων της αγοράς πάει και έρχεται. Τα χάπια φαίνεται να βοηθούν άμεσα την κατάσταση και έτσι ο ασθενής ανακουφίζεται.

Αναρωτιέμαι όμως, αν ο ασθενής γνωρίζει ότι κάποια στιγμή που θα πρέπει να σταματήσει τα χάπια – καθώς η χρήση τους εφ’ όρου ζωής προξενεί πολλά προβλήματα υγείας – τα όποια ψυχοσωματικά συμπτώματα θα επιστρέψουν, μόνο που αυτή τη φορά θα έχουν αποκτήσει χειρότερη μορφή, καθώς θα έχουν καταπιεστεί για μήνες, ή και χρόνια. 

Αυτό μάλιστα αποτελεί το καλύτερο σενάριο, καθώς πολλές φορές όταν αγνοούμε κάποιο ψυχοσωματικό σύμπτωμα που έχει μεγάλη ένταση για αρκετό καιρό, το σώμα βρίσκει άλλους τρόπους να τραβήξει την προσοχή μας, αναπτύσσοντας έτσι σοβαρότερα προβλήματα υγείας.

Γιατί αναπτύσσουμε ψυχοσωματικά συμπτώματα;
Οι άνθρωποι τείνουν να αντιμετωπίζουν τα ψυχοσωματικά συμπτώματα σαν ένα κακό που τους βρήκε, το οποίο ανυπομονούν να τινάξουν από πάνω τους επιστρέφοντας έτσι στις παλιές τους συνήθειες. Αυτός όμως ο τρόπος σκέψης μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση δραματικά. 

Αντίθετα από την κοινή αντίληψη, τα ψυχοσωματικά συμπτώματα αναπτύσσονται ως άμυνα του οργανισμού μας ενάντια σε εμάς, και όχι για να μας τιμωρήσουν ή επειδή το σώμα μας και οι δυνάμεις μας αποφάσισαν να μας εγκαταλείψουν.

Γιατί το σώμα μας αμύνεται σε εμάς;
Γιατί είναι σοφό. Οι καθημερινές μας συνήθειες και απαιτήσεις, μπορούν να κάνουν την πραγματικότητα μας αρκετά επιβλαβή για το σώμα μας. Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος ο οποίος έχει πολύ άγχος, έχει δημιουργήσει συνθήκες στη ζωή του οι οποίες τον κρατούν μόνιμα σε μια κατάσταση φόβου. 

Ο φόβος αυτός βιώνεται και αποθηκεύεται στο σώμα σε καθημερινή βάση, μέχρι που το σώμα αναζητά έναν τρόπο εκτόνωσης. Μπορεί αυτός ο τρόπος να είναι η ξαφνική ανάγκη για παραπάνω ύπνο, αλλαγές στην όρεξη, μόνιμη κούραση, δυσκολία συγκέντρωσης, τάση για πολυλογία κλπ.

Ο άνθρωπος όμως, είναι εκπαιδευμένος να θυμώνει με το σώμα του όταν αυτό δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες που έχει εκείνος για να βγάλει τις δραστηριότητες της ημέρας του, και έτσι πιέζει το σώμα μόνιμα να ξεπεράσει τα όρια του – αντί να το φροντίσει. 

Καθώς αυτό λοιπόν επαναλαμβάνεται, κάποια στιγμή το σώμα δεν έχει άλλη λύση από το να «ξεράσει» ότι κρατάει μέσα του με βίαιο πλέον τρόπο, χωρίς πια να ζητήσει την άδεια του ατόμου. Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος που έχει το σώμα ώστε να αποφορτιστεί από όλα αυτά τα συναισθήματα που αναγκάζεται να καταπιέσει διαρκώς.

Είναι η μόνη του προστασία ενάντια σε εμάς και τις σκληρές μας απαιτήσεις, ή την αδυναμία μας να το φροντίσουμε επαρκώς, ώστε να μην αρρωστήσει σοβαρά. 

Σε αυτό λοιπόν το στάδιο, μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να εκφράσει ένα σώμα είναι : κρίσεις άγχους/πανικού, δερματικά (ψωρίαση, λεύκη), έντονη τριχόπτωση, ανισορροπία του θυρεοειδούς, εντερικά προβλήματα, θέματα με την καρδιά και την πίεση, πόνοι στο σώμα δίχως βιολογικά αίτια, προβλήματα πέψης κλπ. 

Εδώ λοιπόν καλούμαστε, αντί να θυμώσουμε με τον εαυτό μας και το σώμα μας που παλεύει με νύχια και με δόντια να μας κρατήσει σώφρονες, να το ακούσουμε και να στραφούμε στα αίτια αυτού του ξεσπάσματος, ώστε να αποκαταστήσουμε την ψυχική μας ισορροπία και κατ’ επέκταση, το σώμα μας.




Συγγραφέας Μαρτίνα Αθανασίου 

Η γνώση είναι ανάμνηση γιατί η ψυχή γνωρίζει ανέκαθεν - Διάλογος, Σωκράτης - Μένων....!!!!!

ΠΛΑΤΩΝΟΣ, ΜΕΝΩΝ
Επειδή λοιπόν η ψυχή είναι αθάνατος, και έχει γεννηθεί επανειλημμένως, και έχει ιδεί όλα τα πράγματα, και εδώ και εις τον Άδην, δεν υπάρχει τίποτε που να μη το έχει μάθει ώστε δεν πρέπει ν' απορήσωμεν εάν της είναι δυνατόν να ενθυμηθή και ως προς την αρετήν, και ως προς άλλα πράγματα, αυτά που εγνώριζε και από πριν.

Διότι επειδή όλα τα πράγματα συγγενεύουν μεταξύ των, και αφού η ψυχή τα έχει μάθει κάποτε όλα, τίποτε δεν εμποδίζει τον άνθρωπον, μόλις ενθυμηθή το ένα, πράγμα που οι άνθρωποι ονομάζουν μόλις το μάθη, να επανεύρη πάλιν όλα τα άλλα, εάν έχη κανείς θάρρος και δεν κουράζεται με την αναζήτησιν· διότι και η αναζήτησις και η εύρεσις είναι όλα μαζί μία ανάμνησις.

Ο Πλάτωνας στο βιβλίο του «ΜΕΝΩΝ» αναλύει επακριβώς την άποψή του για την ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ, αλλά και για το άμεσο συμπέρασμα που προκύπτει από αυτό καθ'εαυτό το γεγονός της αθανασίας.

Υποστηρίζει δηλαδή, ότι η Ψυχή μας, λόγω της αιώνιας και άφθαρτης φύσης της, είναι σε θέση να γνωρίζει τα πάντα, αφού κατά την διάρκεια των προηγουμένων ενσαρκώσεών της, έχει ζήσει πάρα πολλές και διαφορετικές καταστάσεις, τις οποίες όμως δυστυχώς δεν μπορεί να θυμάται, όσο βρίσκεται σε ένσαρκη κατάσταση.

Σε αυτήν την λογική βασίζεται η περίφημη άποψη του Πλάτωνα ως προς το θεμελιώδες θέμα της ανάμνησης, υποστηρίζοντας ξεκάθαρα ότι «Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΜΝΗΣΗ».

Ας δούμε όμως αναλυτικά, το σχετικό απόσπασμα του διαλόγου μεταξύ του Σωκράτη και του Μένωνα, σε ό,τι αφορά στο θέμα της ΑΝΑΜΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΑΣ.

Διάλογος Σωκράτης - Μένων

Σωκράτης : Βεβαίως, έχω ακούσει πολλούς σοφούς άνδρες και γυναίκες, που ανέπτυξαν θεολογικές συζητήσεις.

Μένων : Ποια επιχειρήματα πιστεύεις ότι χρησιμοποιούσαν;

Σωκράτης : Πιστεύω ότι ο τρόπος που ανέπτυσσαν τα θέματά τους, βασιζόταν στην αλήθεια και γι αυτό παρουσίασαν ωραίες ιδέες.

Μένων : Ποια είναι αυτά τα λόγια και ποιοι ήταν αυτοί οι σοφοί άνθρωποι που τα ανέπτυσσαν;

Σωκράτης : Άλλοι μεν από τους ομιλητές ανήκαν στην τάξη των ιερέων ή και των ιερειών, εφόσον αυτοί είχαν το ενδιαφέρον να αναπτύξουν τέτοιου είδους θεολογικά θέματα, κάτι που βεβαίως θεωρούμε δεδομένο. Το αναφέρει μάλιστα και ο Πίνδαρος, όπως και πολλοί άλλοι ποιητές που ασχολούνται με θεολογικά θέματα και είναι θεόπνευστοι, για τα οποία ισχυρίζονται ότι όσα λένε είναι αλήθεια. Αλλά προσπάθησε να διερευνήσεις αν πράγματι τα όσα λένε ανταποκρίνονται στην αλήθεια.

Αυτοί οι σοφοί, ισχυρίζονται λοιπόν ότι η ψυχή του ανθρώπου είναι αθάνατη, και αυτό που ΟΝΟΜΑΖΟΥΝ ΘΑΝΑΤΟ θεωρείται ένα προσωρινό τέλος που συμβαίνει κάποια δεδομένη στιγμή, ενώ κάποια άλλη στιγμή αργότερα, Η ΨΥΧΗ ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΝΕΟ ΣΩΜΑ, με αποτέλεσμα, Η ΨΥΧΗ ΠΟΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ.

Για τον λόγο αυτόν, θα έπρεπε κάθε άνθρωπος να διάγει τον βίο του με ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΕΝΤΙΜΟΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ. Αυτοί οι σοφοί, θα πρέπει να γνωρίζουν το εξής ποίημα (του Πινδάρου) «Η Περσεφόνη υποδέχεται την Ψυχή του νεκρού, (στον κάτω κόσμο του Πλούτωνα) και της επιβάλλει την ποινή που αναλογεί στις αμαρτίες του προηγούμενου ένσαρκου βίου της, για να τιμωρηθεί όταν επανενσαρκωθεί, μετά την πάροδο εννέα ετών (στον επάνω κόσμο της θάλασσας του Ποσειδώνα) που ζούνε οι ένσαρκες Ψυχές.»

Μέσα από αυτήν την διαδικασία της επανενσάρκωσης, επανέρχονται στη ζωή ακόμα και οι βασιλικές ψυχές, με ισχυρό σθένος και με σοφία, ώστε να εξελιχθούν σε ανθρώπους μέγιστης σημασίας. Αυτές τις ενσαρκωμένες ψυχές οι άνθρωποι τις αποκαλούν ήρωες και τις λατρεύουν αιωνίως.

Εφόσον λοιπόν αυτή η Ψυχή έχει ενσαρκωθεί πολλές φορές ΚΑΘΟΤΙ ΕΧΕΙ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΑΘΑΝΑΤΗ, και έχει δει πάρα πολλά, τόσο τα ΟΡΑΤΑ που συμβαίνουν στον κόσμο των ζωντανών, όσο και τα ΑΟΡΑΤΑ που συμβαίνουν στον κόσμο του Άδη, και με τον τρόπο αυτόν, έχει γνωρίσει όλα αυτά που κάποια στιγμή θα της χρησιμεύσουν, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ, ΟΤΙ Η ΨΥΧΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΔΑΧΘΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ! 

Ώστε δεν πρέπει να μας προκαλεί εντύπωση ούτε και θαυμασμό, το γεγονός ότι η Ψυχή έχει την δυνατότητα να επαναφέρει στην μνήμη της όλα αυτά για τα οποία έχει αποκτήσει γνώσεις στις προηγούμενες ενσαρκώσεις της, τόσο όσον αφορά το θέμα της αρετής όσο και όλα τα άλλα θέματα.

Επειδή λοιπόν ο,τιδήποτε που βρίσκεται μέσα στη φύση, συγγενεύσει με το σύνολό της, και εφόσον Η ΨΥΧΗ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ, δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο, η Ψυχή να μπορέσει να επαναφέρει στην μνήμη της ένα γεγονός, το οποίο οι άνθρωποι ονομάζουν διδασκαλία. 

Κατόπιν η Ψυχή θα έχει την δυνατότητα να θυμηθεί όλα τα υπόλοιπα γεγονότα που έχει βιώσει στις προηγούμενες ζωές της, όπως επίσης και όλες τις γνώσεις που είχε αποκτήσει.

Όλα αυτά θα συμβούν υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτει κάποιος την απαιτούμενη ανδρεία, (ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμα και τις δύσκολες καταστάσεις που βίωσε η ψυχή στις προηγούμενες ζωές) και να μην παραιτηθεί με την δικαιολογία της εξάντλησης από αυτήν την προσπάθεια.

Σαν τελικό συμπέρασμα καταλήγουμε ότι κάθε έρευνα αλλά και κάθε διδασκαλία πρέπει να έχει σαν στόχο ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΑΙ ΓΝΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ.




platonakademy.blogspot.gr

Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Σύμφωνα με τα νέα έρευνα - Δυο μυρωδικά με ισχυρή αντικαρκινική δράση....!!!!!!!

Δύο μυρωδικά που χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην ελληνική κουζίνα παρέχουν ισχυρή προστασία ενάντια στον καρκίνο όταν τα συστατικά τους δρουν συνδυαστικά, διαπίστωσαν ερευνητές από τη Ρωσία. Τα οφέλη τους για την υγεία είναι πολλαπλά και διαπιστωμένα, από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την προστασία της όρασης μέχρι την ενδυνάμωση των οστών. Τώρα, στην ήδη μακρά λίστα των ευεργετικών τους ιδιοτήτων έρχεται να προστεθεί και η μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, χημικές ουσίες που βρίσκονται στον μαϊντανό και τον άνηθο αποτρέπουν την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων, αφού όταν συνδυάζονται σχηματίζουν μια σύνθετη ουσία (glaziovianin A) με γνωστή αντικαρκινική δράση.

Η ίδια ουσία αντλείται από τα φύλλα του δέντρου Ateleia glazioviana Baill, το οποίο ευδοκιμεί στη Βραζιλία, και έχει αντιμιτωτική δράση, δηλαδή εμποδίζει τη διαίρεση των κυττάρων (μίτωση) ώστε να μην εξελιχθούν σε καρκινικά.

Ο καθηγητής Alexander Kiselyov από το Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας της Μόσχας και ένας εκ των μελών της ερευνητικής ομάδας αναφέρει πως η ανάπτυξη της νέας μεθόδου παραγωγής της σύνθετης ουσίας από φυσικές πηγές μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή καλύτερων φαρμάκων ενάντια στον καρκίνο. 

Σήμερα η χημειοθεραπεία αποτελεί την κύρια θεραπεία για τον καρκίνου αλλά είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που στοχεύει στην αναστολή της αύξησης των καρκινικών κυττάρων, σταματώντας την διαίρεσή τους. 

Και πρόσθεσε: «Σήμερα είναι σημαντικό όχι μόνο να ανακαλύψουμε νέους μηχανισμούς ενάντια στον καρκίνο αλλά, παράλληλα, να καλυτερεύσουμε τους ήδη υπάρχοντες». Η ομάδα του καθ. Kiselyov ανέφερε επίσης ότι η νέα προτεινόμενη μέθοδος θεραπείας κατά του καρκίνου κοστίζει λιγότερο από τις ήδη υπάρχουσες καθώς χρησιμοποιεί συνηθισμένα διαθέσιμα υλικά ενώ απαιτεί και πολύ μικρότερη διαδικασία σύνθεσης. Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Natural Products.

Προηγούμενες επιστημονικές μελέτες, έχουν διαπιστώσει επίσης ότι η μυρικετίνη, μία φλαβονόλη που περιέχει ο μαϊντανός, έχει αποδειχθεί ότι έχει χημειοπροληπτική επίδραση για τον καρκίνο του δέρματος.

Περιέχει επίσης υψηλές ποσότητες χλωροφύλλης, η οποία έχει αποδειχτεί ότι μπλοκάρει τις καρκινογόνες επιδράσεις των ετεροκυκλικών αμινών, οι οποίες παράγονται κατά το ψήσιμο των τροφών σε υψηλή θερμοκρασία.

Τέλος, μια φυσική χημική ουσία που βρίσκεται στο μαϊντανό, γνωστή ως απιγενίνη, έχει αποδειχτεί ότι μειώνει το μέγεθος ενός όγκου σε μια επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού, σε μια έρευνα που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο του Μιζούρι των ΗΠΑ. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό δείχνει πως η απιγενίνη είναι μια πολλά υποσχόμενη μη τοξική θεραπεία για τον καρκίνο στο μέλλον. 

Όσον αφορά τον άνηθο, οι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωσή του καθώς είναι πλούσια πηγή φλαβονοειδών και κυρίως μονοτερπενίων που, εκτός από αντιοξειδωτικές και αντιθρομβωτικές, παρουσιάζουν και ιδιαίτερα σημαντικές αντικαρκινικές ιδιότητες. 




Ο ένας και απλός τρόπος που θα σώσει το μυαλό σου....!!!!!!

Πώς μπορείς με καθημερινή άσκηση να "γυμνάσεις" το μυαλό σου απέναντι στη φθορά του χρόνου

Περπάτημα, αεροβική, ποδήλατο, ή γιόγκα. Ακόμη και χορός. Λίγη άσκηση τη μέρα, την αμνησία και τη γήρανση του εγκεφάλου, κάνει πέρα.

Δύο πρόσφατες έρευνες του NCBI (National Center for Biotechnology Information) των ΗΠΑ, αναφέρουν πως οποιαδήποτε αεροβική άσκηση που αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς και προκαλεί εφίδρωση στον οργανισμό μας, έχει θετικό αντίκτυπο στη λειτουργία του εγκεφάλου. Οι συντάκτες της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο μπλογκ του Harvard Medical School, αναφέρουν πως η αεροβική άσκηση "είναι το κλειδί για το κεφάλι και για την καρδιά".

Brain train
Οι ασκήσεις, όπως η ποδηλασία, αν τηρούνται σε καθημερινό πλαίσιο μπορούν μεσοπρόθεσμα να αυξήσουν τη θετική διάθεση, ενώ σε μακροπρόθεσμο επίπεδο βοηθούν τη μνήμη, αρκεί να επαναλαμβάνονται με περιοδική συνέπεια.

Η καλύτερη άσκηση για το μυαλό, είναι αεροβική, διάρκειας 45 λεπτά τη μέρα. Επίσης, οι ερευνητές κατέληξαν πως το μισάωρο περπάτημα κάθε μέρα, λειτουργεί θετικά απέναντι στην κατάθλιψη. Η αεροβική, σύμφωνα πάντα με την ίδια μελέτη, μπορεί να λειτουργήσει θετικά για τα άτομα που δεν πάσχουν από κλινική κατάθλιψη αλλά αντιμετωπίζουν κρίσεις άγχους, μιας και μειώνει τις στρεσογόνες ορμόνες που παράγει ο οργανισμός, όπως την αδρεναλίνη.

Για τα άτομα που βρίσκονται στα 50 τους, συνίσταται συνδυασμός αεροβικής με δυναμική άσκηση, που θα μπορούσε να είναι 7 λεπτά δυναμικής γιόγκα, push ups ή χορός. 

Για τα άτομα 60-88, το περπάτημα 30 λεπτών για τέσσερις ημέρες την εβδομάδα και για 12 συνεχείς εβδομάδες, ενδυναμώνει τα μέρη του εγκεφάλου που σχετίζονται άμεσα με τη μνήμη. Η αυξημένη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο που προκαλείται με την άσκηση, βοηθά τον εγκέφαλο να οξυγονωθεί καλύτερα. 

Μπορεί τα παραπάνω να θεωρούνται για πολλούς "αυτονόητα", ωστόσο ελάχιστοι τα εφαρμόζουμε στην καθημερινή μας ζωή.




Φωτογραφία: AP Photo/Alastair Grant
news247

Ο εθισμός στις σκέψεις μέσα από την τεχνολογία.....!!!!!!

Ομολογώ ότι κι εγώ χρησιμοποιώ την τεχνολογία, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό όσο ο υπόλοιπος κόσμος. Έχω παρατηρήσει όμως ότι είναι πολύ εύκολο να εθιστεί κανείς σε όλα αυτά, στο διαδίκτυο και σε όλα τα gadget και τις μικροσυσκευές, ακριβώς όπως κάποτε εθιζόταν ο κόσμος στην τηλεόραση.

Απ' τη μια μας παρέχουν τεράστιες δυνατότητες διασύνδεσης, επικοινωνίας και μετάδοσης πληροφοριών, αλλά υπάρχουν και μεγάλοι κίνδυνοι.

Ο πιο σημαντικός κίνδυνος είναι ότι ενισχύεται ο εθισμός μας στα πράγματα, γενικά. Ο εθισμός μας στην επόμενη σκέψη, που είναι ένας ασυνείδητος μηχανισμός και τον αποκαλώ "εθισμό στο σκέπτεσθαι". 

Συνήθως όταν μιλάμε για εθισμούς και εξαρτήσεις, το μυαλό μας δεν πάει στις σκέψεις, αλλά για πολλούς οι σκέψεις είναι ένας εθισμός, και σε πολλές περιπτώσεις είναι και τοξικός. Είναι σαν ναρκωτικό. Οι άνθρωποι αντλούν την ταυτότητά τους από τις σκέψεις.

Όλες αυτές οι ηλεκτρονικές συσκευές μεγεθύνουν την κατάσταση που ήδη προϋπήρχε και γεμίζουν το μυαλό με ολοένα και περισσότερα πράγματα, το ένα μετά το άλλο. Το Facebook, το Twitter, τα μηνύματα στο κινητό, τα email, το σερφάρισμα σε ιστοσελίδες... Ο νους δεν ηρεμεί ποτέ.

Η τεχνολογία έχει ένα τεράστιο δυναμικό, αλλά αν δεν μάθουμε να το χειριζόμαστε σωστά μπορεί να μας καταστρέψει. Αν δείτε τα μικρά παιδιά, δεν παίζουν πια όπως έπαιζαν κάποτε, δεν κουνάνε ούτε το σώμα τους και πολλά από αυτά είναι παχύσαρκα. 

Κάθονται συνεχώς μπροστά σε μια οθόνη και οι συσκευές τούς απορροφούν όλη την προσοχή. Αν τα στερήσετε από τα παιχνίδια τους, θα δείτε ότι υποφέρουν πολύ, με τον ίδιο τρόπο που υποφέρει και ένας τοξικομανής όταν δεν παίρνει τη δόση του. Πολλά παιδιά εμφανίζουν αδυναμία συγκέντρωσης. Δεν μπορούν να συγκεντρωθούν σε ένα μόνο πράγμα. Ο νους τους έχει συνηθίσει να παρακολουθεί εικόνες που εναλλάσσονται ταχύτατα η μία μετά την άλλη.

Όλα αυτά που μας αποσπούν τόσο πολύ την προσοχή έχουν μόνο σχετική αξία στη ζωή μας και είναι όλα προσωρινά. Πιο σημαντικό από όλα αυτά είναι η αφύπνιση της συνειδητότητας, το να γνωρίσουμε τι είμαστε στ' αλήθεια. 

Αν δεν το καταλάβουμε αυτό, θα είμαστε δυστυχισμένοι. Και ειδικά οι νέοι άνθρωποι που νιώθουν τώρα άτρωτοι και είναι όλο ζωντάνια, μπορεί να μην είναι τώρα δυστυχισμένοι, αλλά αν δεν καταλάβουν τι είναι σημαντικό και τι όχι στη ζωή τους, θα γίνουν δυστυχισμένοι γιατί δεν θα έχουν γνωρίσει τίποτα άλλο πέρα από το περιεχόμενο του νου τους.

Παίρνοντας κάποιες αποφάσεις μπορούμε να αποτρέψουμε να κυριαρχείται η ζωή μας από όλα αυτά τα τεχνολογικά μέσα. Απαιτείται κάποιου είδους αυτοπειθαρχία για να μην αφήσουμε τον νου να μας κυριεύσει.

*Απόσπασμα από μαγνητοσκοπημένη ομιλία του Έκχαρτ Τόλλε..........Μετάφραση: Ν. Μπάτρας




Η δύναμη της υψηλότερης φύσης μας είναι η σιωπηλή δύναμη.....!!!!!

Το στρες υπάρχει γιατί εσείς επιμένετε! Είναι τόσο απλό. Η λανθασμένη αντίληψή σας ότι πρέπει να πιέζετε τη ζωή προς την κατεύθυνση που επιλέγετε, είναι που σας κρατά φυλακισμένους σε μια τεταμένη και δυστυχισμένη σχέση μαζί της.

Η επιθυμία της δύναμης ελέγχου της ζωής έρχεται από τη λανθασμένη σχέση με τη ζωή. Η πραγματικότητα έχει τη δική της ακούραστη πορεία και εσείς μπορείτε είτε να την ακολουθείτε είτε να την ανταγωνίζεστε, προσπαθώντας ασταμάτητα να της επιβάλετε τη δική σας. Δεν χρειάζεται δύναμη για να ακολουθήσετε τη ροή της. Γιατί να σπρώχνετε όταν μπορείτε να μάθετε να οδηγείτε;

Αναζητάμε να αποκτήσουμε προσωπική δύναμη, γιατί κυριαρχούμαστε από τα δικά μας συναισθήματα. Μας παρασύρουν οι ίδιες μας οι αντιδράσεις. Αυτό είναι οδυνηρό, γιατί η αρχική μας φύση, η αληθινή μας φύση λαχταρά να απελευθερωθεί από τα βάρη που της προσθέτουν οι καταναγκαστικές σκέψεις και αισθήματα που περιορίζουν τον εαυτό και δημιουργούν ηττοπάθεια.

Το πρόβλημα είναι πως στο σημερινό μας υπανάπτυκτο επίπεδο πιστεύουμε ότι ένα άλλο άτομο ή γεγονός μάς προκαλεί τα συναισθήματα της δυστυχίας μας. Θέλουμε να αποκτήσουμε δύναμη πάνω σ' αυτούς, με την ελπίδα να αποκτήσουμε δύναμη για να κυριαρχήσουμε στα συναισθήματα που βιώνουμε.

Η υψηλότερη μόνιμη φύση δεν χρειάζεται καμία άλλη δύναμη έξω από τον εαυτό της, προκειμένου να ελέγξει έναν εσωτερικό ή εξωτερικό εχθρό που επιτίθεται. Η δύναμη της υψηλότερης φύσης μας είναι η σιωπηλή δύναμη. Η σιωπηλή δύναμη είναι η κατανόηση πως δεν χρειάζεται να απαντήσεις σε οποιαδήποτε ενόχληση νιώθεις μέσα σου. Δεν πρέπει να αντιδράσεις.

Όταν αναζητάμε κάποια δύναμη για να εξαναγκάσουμε το φόβο να υποχωρήσει, το μόνο που κάνουμε είναι να δυναμώνουμε αυτό το φόβο. Δεν υπάρχει δύναμη που μπορεί να μετατρέψει το σκοτάδι σε φως. 

Θα πρέπει να θυμάσαι αυτό το μάθημα την επόμενη φορά που νιώθεις ότι πρέπει να βοηθήσεις τον εαυτό σου να βγει από μια σκοτεινή, εσωτερική σκέψη ή αίσθημα. Θυμήσου τη σιωπηλή δύναμη. Σιώπησε. Αυτή η σιωπή και το εσωτερικό φως θα κάνουν αυτά που δεν μπορείς να κάνεις ο ίδιος για τον εαυτό σου.

*Από το βιβλίο "Το μυστικό να μην κολλάς", Guy Finley, Εκδ. Αλκυών 




Δείτε πως το μυστικό της μακροζωίας μπορεί να κρύβεται στο δενδρολίβανο...!!!!

Το δενδρολίβανο μπορεί να είναι το μυστικό της μακροζωίας 300 υπερήλικων στο Ιταλικό χωριό Acciaroli, κοντά στο Σαλέρνο της Ιταλίας. Περιτριγυρισμένο από βουνά και θάλασσα, το χωριό αυτό έχει περίπου χίλιους κατοίκους ανάμεσα στους οποίους 300 άντρες και γυναίκες πάνω από τα εκατό, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο των κατοίκων

Οι υπερήλικες του Acciaroli, όχι μόνο έχουν ξεπεράσει κάθε προσδόκιμο ζωής αλλά παρουσιάζουν μικρή συχνότητα καρδιαγγειακών νόσων και Αλτσχάιμερ.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι παράγοντες που ευθύνονται για την άριστη πνευματική και φυσική τους κατάσταση είναι η περίφημη μεσογειακή δίαιτα και η χρήση δεντρολίβανου στη μαγειρική τους. Στο Acciaroli, το δεντρολίβανο είναι σχεδόν σε όλα τα πιάτα.

Άλλοι παράγοντες που πιθανώς να εμπλέκονται είναι πιθανότατα ο φρέσκος αέρας και το περπάτημα. Το χωριό είναι κτισμένο πάνω σε μια πλαγιά κάτι που σημαίνει ότι οι κάτοικοι περπατούν ανηφόρες για τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Επίσης οι κτηνοτρόφοι και οι γεωργοί του χωριού πεζοπορούν συχνά στου γύρω λόφους. Αυτή η συχνή και ήπια σωματική δραστηριότητα πιθανώς να τους κρατάει σε καλή κατάσταση. 

Για το λόγο αυτό, μία μεικτή ομάδα ερευνητών από το University of California San Diego School of Medicine και το Πανεπιστήμιο της Ρώμης, θα μεταβούν στο χωριό προκειμένου να καταγράψουν τις συνθήκες ζωής και να πάρουν δείγματα για εργαστηριακές έρευνες.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, San Diego School of Medicine, Δρ Alan Maisel εξηγεί ότι αυτό θα είναι το πρώτο ερευνητικό γκρουπ που θα επισκεφτεί το Acciaroli στην ιστορία και θα εξετάσει την δίαιτα των κατοίκων, θα διεξαγάγει μια πλήρη γενετική ανάλυση και θα καταγράψει τις παραμέτρους του τρόπου ζωής. 

Τα αποτελέσματα αναμένεται να δώσουν πολύτιμα στοιχεία για την δράση του δενδρολίβανου ως αντιοξειδωτικό και ελιξίριο ζωής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δράση του δενδρολίβανου στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του Αλτσχάιμερ είναι ήδη επιστημονικά τεκμηριωμένη. Φαίνεται πως το βότανο αυτό που υπάρχει και στη χώρα μας κρύβει το μυστικό της αιωνιότητας.




Γιατί 40 ημέρες ;

40 ημέρες για να συνηθίσουμε μία καινούρια συνήθεια

90 ημέρες για να σταθεροποιηθεί κάτω από όλες τις συνθήκες

120 ημέρες για να γίνει βίωμα και να λειτουργεί αυτόματα

Μερικά χρόνια (1000 ημέρες) για να ξεπεραστούν φόβοι και τραύματα

Ο αριθμός 40 έχει μία μυστικιστική και μεταφυσική σημασία. 

Ο πρώτος φιλόσοφος που μίλησε για τους αριθμούς ως ιερά σύμβολα, ήταν ο Πυθαγόρας πριν από 25 αιώνες. 

Εκτός από τον τέλειο αριθμό 10, η ιστορία αναφέρει ότι για τις προσωπικές του αναζητήσεις είχε ταξιδέψει μέχρι την Αίγυπτο και είχε περάσει 40 ημέρες νηστείας και πνευματικής άσκησης – σαν ένα είδος μύησης - για να γίνει δεκτός σε μία Σχολή μυστικισμού. 

Μέσα από αυτή την εμπειρία είχε κερδίσει ένα διαφορετικό είδος γνώσης και αντίληψης για τα πράγματα. 

Παρόμοιες είναι οι ιστορίες για τη φώτιση του Βούδα μετά από 40 ημέρες διαλογισμού και νηστείας αλλά και του Μωυσή που απομονώθηκε για 40 ημέρες στο όρος Σινά. 

Τόσες ήταν οι ημέρες που νήστεψε ο Ιησούς στην έρημο της Ιουδαίας, τόσες κράτησε ο Κατακλυσμός και τόσο χρονών ήταν ο Μωάμεθ όταν έλαβε την πρώτη αποκάλυψη από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ. 

Σαράντα ημέρες θέλει το έμβρυο για να σχηματισθεί από την έναρξη της εγκυμοσύνης, να σαραντίσει η λεχώνα για να βγει από το σπίτι, σύμφωνα με την ελληνική παράδοση, σε 40 ημέρες οπού ο πόνος του πένθους μαλακώνει γίνεται το πρώτο μνημόσυνο.

Μία αραβική παροιμία λέει πως για να καταλάβεις έναν λαό πρέπει να ζήσεις με τους ανθρώπους του για 40 μέρες, ενώ η ηλικία των σαράντα θεωρείται η δημιουργικότερη στον άνθρωπο και λένε ότι μας ξανά επισκέπτονται οι μοίρες, αυτές που είχαν έρθει όταν γεννηθήκαμε για να επαναπροσδιορίσουν τις ιδιότητες που μας είχαν δώσει.

Σήμερα το NLP (ο Νεύρο- Γλωσσικός- Προγραμματισμός) μέσω της νευροεπιστήμης, αποδεικνύει πως επαναλαμβάνοντας μια καινούργια δομή για 40 ημέρες μπορούμε να αλλάξουμε τις νευρωνικές διασυνδέσεις στον εγκέφαλο ώστε επαναλαμβανόμενες ενέργειες να γίνουν συμπεριφορές και σύμφωνα με τη φιλοσοφία της γιόγκα, 40 ημέρες διαλογισμού και εξάσκησης εστιάζοντας σε κάτι νέο που θέλετε να φέρετε στη ζωή σας, επιτρέπουν στο νου να έχει πρόσβαση σε ένα υποσυνείδητο επίπεδο για να ξεπεραστούν παλιές, μη ωφέλιμες συνήθειες και να υιοθετηθούν καινούριες. 

Ωστόσο, για να επιτευχτεί κάτι τέτοιο, η εξάσκηση πρέπει να γίνεται σε καθημερινή βάση ανεξάρτητα από όλους τους περισπασμούς.

Η θέληση και η δέσμευση είναι τα κλειδιά, αν χάσετε μία μέρα μειώνεται η δράση. 

Σηματοδοτεί στο νου ότι αυτό που επιθυμείτε δεν έχει τόση μεγάλη σημασία. 

Τι κι αν περάσουμε από 40 κύματα; 

Τα «Καλά Σαράντα» είναι μία καλή ευχή!




Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

«Ψυχική Αποτοξίνωση» : 10 νοοτροπίες από τις οποίες πρέπει να απαλλαχτούμε.....!!!!

Μήπως χρειαζόμαστε ψυχική και συναισθηματική αποτοξίνωση; Νιώθουμε αγχωμένοι και γεμάτοι από συναισθήματα που δε μπορούμε να διαχειριστούμε; Ας διαβάσουμε παρακάτω ένα απόσταγμα από θεωρίες «προσωπικής αποτοξίνωσης».

Τι μας λένε λοιπόν αυτές οι θεωρίες :

Η αποτοξίνωση σαν έννοια δεν αφορά μονάχα τοξικές ή γαστριμαργικές εξαρτήσεις. Είναι επίσης πολύ πιθανό να χρειάζεστε ή να χρειαστείτε στο μέλλον ψυχική και συναισθηματική αποτοξίνωση. Πώς τη διαχειρίζεται όμως κανείς;

1. Συχνή αργοπορία
Το «φάρμακο» έχει δύο πτυχές : μάθετε να κάνετε καλύτερη διαχείριση του χρόνου σας, και οργανωθείτε καλύτερα, ώστε να μην ψάχνετε για δικαιολογίες της τελευταίας ώρας. Ο σημαντικότερος λόγος για να κόψετε τον… ομφάλιο λώρο με την αργοπορία, είναι ότι είναι αγένεια προς τους άλλους και σας κοστίζει στα μάτια τους.

Αν εκείνος ή εκείνη που περιμένετε αργοπορεί συχνά, σταματήστε να περιμένετε! Οριοθετήστε ένα εύθετο χρονικό διάστημα (15 λεπτά) και στη συνέχεια φύγετε, αφήνοντας ένα σημείωμα για το πού θα σας βρει. Έτσι, δεν θα καθορίζετε το πρόγραμμά σας με βάση τους άλλους. Θα εκπλαγείτε από το πόσο σύντομα αυτό θα «διδάξει» τους άλλους.

2. Συχνά νεύρα και ενόχληση
Το να νευριάζετε ή να ενοχλείστε συχνά, είναι ένας πολύ «καλός» τρόπος αυτοτιμωρίας. Σας ανεβάζει την πίεση και τείνει να δημιουργεί αχρείαστα προβλήματα με τους άλλους. Ο θυμός θολώνει την κρίση, και το να ενοχλείστε για ψύλλου πήδημα κάνει δύσκολη τη συναναστροφή σας με τους υπόλοιπους ανθρώπους.

Για να αλλάξετε αυτό το «συνήθειο», χρειάζεται μεγαλύτερη συναισθηματική ωριμότητα. Καταλάβετε ότι ο θυμός σας δε γίνεται αντιληπτός σαν δύναμη από τους άλλους, αλλά αντίθετα αντιμετωπίζεται σαν παιδιάστικη συμπεριφορά. Χάνετε πολύ περισσότερα απ’ όσα κερδίζετε. 

Περιορίστε - με την καλή έννοια - τις απαιτήσεις σας από τους άλλους. Αφήστε τους να είναι ο εαυτός τους και μην περιμένετε να πηγαίνουν πάντα με τα νερά σας. Το να μετράτε μέχρι το 10 πιάνει, όπως επίσης και το να παίρνετε τρεις βαθιές αναπνοές.

Η γιόγκα, ο διαλογισμός, το tai chi, και άλλες αντίστοιχες «ηρεμιστικές» δραστηριότητες, μπορούν να διδάξουν υπομονή. Η έντονη σωματική δραστηριότητα είναι επίσης καλός τρόπος να «καίει» κανείς τον άχρηστο θυμό. Αν τίποτα από τα παραπάνω δε δουλέψει, δεν είναι καθόλου υποτιμητικό να δείτε έναν ψυχοθεραπευτή ή να γίνετε μέλος μιας ομάδας διαχείρισης θυμού.

3. Αβεβαιότητα για τον αν θα τα καταφέρετε
Η ανασφάλεια και τα συναισθήματα σχετικής ανικανότητας, είναι από τα πλέον αγχωτικά, αλλά μπορούν να αποδειχτούν και χρησιμότατα. Ψάξτε κατά πόσο είστε στ’ αλήθεια απροετοίμαστοι για την «αποστολή» που ακολουθεί. Μη φοβηθείτε να ρωτήσετε ή και να ζητήσετε βοήθεια. Δεν είναι ντροπή να είσαι αρχάριος σε κάτι, ακόμα κι αν είσαι εξπέρ σε άλλους τομείς.

Αν δεν προσπαθήσεις να το «παίξεις» καλύτερος απ’ ό,τι είσαι, θα πάρεις και μεγαλύτερη βοήθεια από τους άλλους. Κάντε το αργά, και επιτρέψετε στον εαυτό σας να μάθει στην πορεία του χρόνου. Πάνω απ’ όλα, υποστηρίξτε ο ίδιος τον εαυτό σας και μην τον υποβάλετε στην πλέον σκληρή εσωτερική κριτική.

4. Υπερφόρτωση με εργασία
Συχνά το να φορτώνεστε «βαρύ φορτίο» μπορεί να είναι δείγμα μεγαλείου - μεγάλη εκτίμηση των δυνατοτήτων σας - ή δείγμα ότι προσπαθείτε να ελέγξετε μια κατάσταση. Μειώστε τις προσδοκίες από τις δραστηριότητες που εξαρτώνται αποκλειστικά από σας, και αφήστε τους άλλους να σας βοηθήσουν με τον τρόπο τους. Μακροπρόθεσμα, το να είστε ομαδικός παίκτης είναι πιο αποτελεσματικό από το να προσπαθείτε να κάνετε τον «άνθρωπο-ορχήστρα».

5. Έλλειψη χρόνου για χαλάρωση
Πρόκειται για πρόβλημα που συνδέεται με το να φορτώνεστε υπερβολικά πολλές δραστηριότητες. Ίσως είναι και δείγμα ότι τον ίδιο σας τον εαυτό, τον βάζετε τελευταίο στις προτεραιότητές σας.

Μάθετε να εξασφαλίζετε χρόνο για τον εαυτό σας, για χαλάρωση και παιχνίδι. Αν θέτετε τον προσωπικό σας χρόνο, σα στοιχείο του προγράμματός σας, όπως κάνετε με τις υποχρεώσεις και με τα ραντεβού σας, είναι πιο πιθανό να καταφέρετε να τον βρείτε. Η συμμετοχή σε μια ομάδα που ασχολείται σε σταθερή βάση με μια χαλαρωτική δραστηριότητα, όπως ο χορός ή ο διαλογισμός, είναι επίσης βοηθητική. Ακόμα και το μασάζ ή το μανικιούρ είναι μια ευκαιρία για χαλάρωση.

6. Αίσθημα έντασης
Αν έχετε πολύ άγχος, μπορεί να χρειαστείτε επαγγελματική βοήθεια. Το άγχος και οι κρίσεις πανικού είναι από τα ευκολότερα πράγματα που μπορούν να λυθούν με μερικές συμβουλευτικές συνεδρίες. 

Ίσως να σκέφτεστε συνεχώς αρνητικά, γεγονός που σας δημιουργεί άγχος για τα πάντα. Γι’ αυτό προσπαθήστε να σκέφτεστε θετικά και αισιόδοξα. Μάθετε να αναπνέετε βαθιά από το διάφραγμά σας, όταν νιώθετε άγχος, καθώς αυτό επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό και ηρεμεί.

7. Απαισιοδοξία
Η αρνητική στάση είναι αποτέλεσμα της αρνητικής οπτικής των πραγμάτων και της αρνητικής συμπεριφοράς που πιθανόν μάθατε στην παιδική σας ηλικία. Υπάρχουν πολλά βιβλία αυτοβοήθειας που θα σας καθοδηγήσουν στο να αλλάξετε τη φύση της προσέγγισής σας στη ζωή. Τεχνικές όπως ο διαλογισμός η συζήτηση, αλλά και ο καθορισμός μικρών στόχων κάθε μέρα, θα σας βοηθήσουν να αλλάξετε οπτική.

8. Αναστατώνεστε από τις διαφωνίες σας με τους άλλους
Όλες οι διαφωνίες είναι δυσάρεστες. Το «κλειδί» είναι να μειώσετε τον αριθμό των συγκρούσεων στη ζωή σας. Πολλές από τις παραπάνω τεχνικές, όπως ο έλεγχος και η θετική αυτοκριτική, θα συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεών σας με τους άλλους.

Επιπλέον, μπορείτε να μάθετε καλύτερες κοινωνικές τεχνικές, όπως η ενεργητική ακρόαση, η θετική άποψη, η διαπραγμάτευση και η ξεκάθαρη επικοινωνία, που θα εξαλείψουν τις πηγές των συγκρούσεων. 

Μάθετε να ακούτε τους άλλους (ακόμα και όταν δεν συμφωνείτε μαζί τους) και πριν μιλήσετε, σκεφτείτε πώς τα λόγια σας μπορεί να ακουστούν στο άλλο άτομο. Αντιμετωπίστε τους άλλους, όπως θα θέλατε να σας φέρονται κι εκείνοι και το πιο σημαντικό, σταματήστε και σκεφτείτε πριν πείτε κάτι σε κάποιον άλλον.

9. Εξαντλείστε και συχνά ξεσπάτε
Το να εξαντλείστε και να ξεσπάτε, είναι το αποτέλεσμα του να έχετε «πλημμυρίσει» από συναισθήματα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι περισσότεροι από μας μπορούμε να διαχειριστούμε μικρά ποσά απογοήτευσης και συναισθημάτων, αλλά όταν χάνουμε τον έλεγχο και το κίνητρο, νιώθουμε εξάντληση. Μάθετε να εκτιμάτε κάθε μικρό επίτευγμα και να επιδιώκετε την εκτίμηση των άλλων όταν τη χρειάζεστε.

10. Αίσθημα μοναξιάς
Η μοναξιά δεν οφείλεται πάντα στο ότι είμαστε μόνοι, αλλά περισσότερο από συναισθήματα που παρεξηγούνται ή δεν αξιολογούνται σωστά. Οι άνθρωποι απομονώνονται συχνά από μόνοι τους, επειδή αισθάνονται ανεπαρκείς σε κοινωνικές καταστάσεις. 

Εκτιμήστε τους φίλους που έχετε και κάντε νέους φίλους, παρακολουθώντας συνεδρίες όπου μπορείτε να εργαστείτε ομαδικά. Αυτό θα σας απαλλάξει από το στρες που μπορεί να έχετε όταν βρίσκεστε με άλλους και θα δημιουργήσει κάτι κοινό μαζί τους.

Προσπαθήστε να μην σπαταλάτε πολύ χρόνο στον υπολογιστή σας, καθώς πολλές δραστηριότητες μεγεθύνουν τη μοναξιά. Βεβαιωθείτε ότι αφιερώνετε χρόνο για να βλέπετε τους φίλους σας και αν δεν έχετε φίλους, χρησιμοποιήστε αυτό το χρόνο για να συμμετέχετε σε μια ομάδα (για παράδειγμα σε μια ομάδα φίλων του βιβλίου ή σε μια αθλητική ομάδα), που θα σας δώσει την ευκαιρία να κάνετε νέους φίλους.




Ο άνθρωπος είναι αιχμάλωτος του μυαλού του… Κανενός άλλου....!!!!!

Υπάρχουν άνθρωποι που είναι σχεδόν πάντα θλιμμένοι, απογοητευμένοι, φοβισμένοι…

Βαθιά ασυνείδητα διακατέχονται από την πεποίθηση ότι τίποτα δεν έχει νόημα στην ζωή τους, παρατηρώντας πως εξελίσσεται το δράμα της.

Αναζητούν διεξόδους και όταν τούτοι δεν καταφέρνουν να τους δείξουν την έξοδο από την δυσαρέσκεια, σε βάθος χρόνου απογοητεύονται ολοένα και περισσότερο, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι δεν φταίνε οι διέξοδοι, αλλά οι προσδοκίες τους.

Υπάρχει πάντα κάτι που θα του επιτρέψουν να τους κλέψει την χαρά και την αγάπη της κάθε στιγμής, πάντα κάτι που θα του επιτρέψουν να τους ανατρέψει προθέσεις και όνειρα…

Γκρινιάζουν για όσα δεν καταφέρνουν, για όσα δεν μπορούν να λάβουν, για όσα είναι οι άλλοι…

Γυρνάνε γύρω γύρω από μια ματαιότητα και έτσι δεν είναι ευχαριστημένοι με τίποτα, μα ούτε βαθιά Ζωντανοί είναι…

Ψάχνουν να βρουν ένα σκοπό, μα αυτός δεν βρίσκεται σχεδόν ποτέ… Και αν βρεθεί δεν καταφέρουν να διατηρήσουν το ενδιαφέρον τους για την Ζωή σε βάθος χρόνου.

Προσπαθούν να γεμίσουν την ζωή τους με παρέες και συναναστροφές, με επιβεβαιώσεις και αποδοχές, μα ούτε αυτές οι «επιτυχίες» τους δημιουργούν μέσα τους την αίσθηση του Αιώνιου. Τρομάζουν εύκολα… και επικρίνουν ακόμα ευκολότερα. Απομονώνονται μετά…

Δεν επιτρέπουν στον Εαυτό τους να φωτίσει τα σκοτάδια τους και να τα μεταβάλλει στην αιώνια φλόγα του Ζωντανού Πνεύματος, που περιλαμβάνει και δεν απομονώνει…

Παραιτούνται ευκολότερα από όσο είναι διατεθειμένοι να πολεμήσουν, γιατί δεν ξέρουν για ποιο πράγμα αξίζει κανείς να πολεμήσει, όταν όλα γύρω τους έχουν ματαιωθεί… Και απλά περιμένουν να αλλάξει η ζωή τους…

Μερικές φορές ο άνθρωπος θέλει την αλλαγή, αρκεί να μην αλλάξει ο ίδιος…

Αλήθεια, είναι τόσα λίγα αυτά που προκαλούν πραγματική θλίψη… Όλα τα άλλα είναι πληγωμένος εγωισμός και έλλειψη βαθιάς Πίστης στο Αιώνιο…

Οι άνθρωποι, λένε, δεν είναι αιχμάλωτοι της μοίρας, αλλά μόνο αιχμάλωτοι του μυαλού τους. 

Αλλά ποιος το συνειδητοποιεί αυτό? Μόνο το ξέρει… όμως είναι διαφορετικό το «γνωρίζω» από το «συνειδητοποιώ»… απέχουν μεταξύ τους μια Αιωνιότητα, ενώ ο νους στριφογυρίζει εκεί γύρω στον χρόνο του πριν και του μετά, γιατί του λείπει η συνειδητή παράδοση στο Αιώνιο Τώρα…

Ο Εαυτός μας έχει Αγάπη για το Κόσμο, από τον οποίο τον κρατάει σε απόσταση ένα «εγώ» που βιώνει απόγνωση, ζώντας μέσα σε έναν απελπισμένο προγραμματισμό. Πως μπορεί να ζει κανείς μισός και να είναι ευτυχισμένος?

Θέλω να τους φωνάξω… καμιά φορά… Ξέρω όμως ότι δεν θα έχει νόημα… Μόνος του το αποφασίζει κανείς να Ζήσει και να ολοκληρωθεί.

Μόνος του θα νιώσει την αλήθεια ότι ολοκλήρωση δεν είναι να κάνεις παιδιά, σπίτια, περιουσίες και να πεθάνεις…

Στο «ιστορικό» του καθενός μας καταγράφεται σαν ολοκλήρωση, το πόσες φορές ήσουν αληθινά Άνθρωπος, το πόσες φορές πολέμησες με την κοσμική ματαιότητα, ευγνωμονώντας την Ζωή και όσα είσαι μέσα σ’ αυτήν, το πόσες φορές συνέπλευσες με την Αρμονία και το πόσες φορές τίμησες την Αιωνιότητά σου.




Βάσω Νικολοπούλου - revealedtheninthwave

Οι άνθρωποι με ευγένεια είναι οι πιο όμορφοι....!!!!!!!

Αν με ρωτήσεις τι μου λείπει περισσότερο απ’ τις ανθρώπινες σχέσεις, θα σου απαντήσω η ευγένεια. Και δεν είμαι η μόνη, νομίζω. Δεν ξέρω αν έχουμε χάσει λίγο την μπάλα και την ανθρωπιά μας με τις νέες τεχνολογίες και τα συναφή, δεν ξέρω αν η υπερβολική αστικοποίηση έφερε την απομόνωση κι εν τέλει τη συμπεριφορά της χάβρας, δεν ξέρω αν η απογοήτευση της κοινωνικοπολιτικής κατάστασης κι η οικονομική δυσπραγία του καθενός, μας έκανε να χάσουμε λίγο απ’ την ευγένειά μας. Σε εκείνα τα απλά και καθημερινά, που τις περισσότερες φορές μας χαρακτηρίζουν.

Χάθηκε πλέον το χαμόγελο απ’ τους ανθρώπους, εκείνο που χωρίς να ξέρεις τον περαστικό σου φτιάχνει τη μέρα. Εκείνο που ανοίγει ο γείτονας την πόρτα του ασανσέρ κουνώντας συγκαταβατικά το κεφάλι, σου δίνει μια σακούλα που σου έπεσε απ’ τα χέρια και σου χαμογελά, απλώς γιατί σε βοήθησε σε κάτι.

Πού πήγε εκείνη η «καλημέρα», που πριν λίγα χρόνια την άκουγες απ’ τον πρώτο τυχόντα που θα συναντούσες εκτός σπιτιού; Πού πήγε εκείνη η τσίχλα, που σε κέρναγε ο περιπτεράς, όταν του έκανες σεφτέ; Το κουλούρι, που σου έδινε ο φούρναρης, γιατί σήμερα του έγιναν πολύ αφράτα!

Πού πήγε το χάδι των λέξεων στα αυτιά μας, η ομορφιά του λόγου κι η ευφορία της ψυχής μας; Πόσο καιρό έχεις να αισθανθείς όμορφα με τα λόγια κάποιου ανθρώπου; 

Ν’ ακούσεις ένα «παρακαλώ», ένα «ευχαριστώ» ή έστω έναν πληθυντικό ευγενείας που ν’ αποτελεί δείγμα σεβασμού κι ευγένειας; Πού πήγαν οι ωραίοι άνθρωποι, βρε παιδάκι μου; Ψάχνω, ψάχνω και μέσα στην οχλαγωγή τους μετράω με τη σέσουλα.

Μας έχουν λείψει οι άνθρωποι που φέρονται όμορφα στους γύρω τους. Εκείνοι που είναι όμορφοι εξωτερικά κι εσωτερικά. Εκείνοι που έχουν βαλθεί να ομορφύνουν τον κόσμο και ν’ αλλάξουν την ψυχολογία, έστω κι ενός ανθρώπου. Είναι λίγοι, το έχουμε πάρει πρέφα, αλλά είναι ξεχωριστοί κι ευδιάκριτοι. Λάμπουν από μακριά, όπως ο χρυσός. Κι η λάμψη τους είναι μεταδοτική.

Οι άνθρωποι με ευγένεια χειρίζονται το λόγο με λεπτότητα. Κρατάνε τις λέξεις στα χείλη τους με διακριτικότητα, γιατί τρέμουν μην τις πληγώσουν. Κι αν μια λέξη πληγωθεί, αν τη χρησιμοποιήσεις λάθος, αν δεν την εκφέρεις όμορφα, τότε ταυτίζεται με άσχημα συναισθήματα, με αρνητισμό, θυμό και πόνο. Θέλουν χάδι οι λέξεις, όπως και τα’ αυτιά μας.

Με τι λεπτότητα και τι χάρη σου συμπεριφέρονται λες κι είσαι κύριος επί των τιμών! Έτσι αισθάνεσαι δηλαδή, μιας και σπάνια πλέον σου συμπεριφέρονται με όμορφο τρόπο. 

Πες μου ποια ήταν η τελευταία φορά που κάποιος σου χάρισε ένα λουλούδι. Υπήρξε κάποιος που έγραψε για σένα ένα ποίημα; Κάποιος που σηκώθηκε για να τραβήξει την καρέκλα σου πριν καθίσεις; - Στις κυρίες πάει αυτό -. 

Κάποιος που σου άνοιξε την πόρτα του αυτοκινήτου για να κατέβεις; Κάποιος που προσφέρθηκε να σε γυρίσει σπίτι γιατί ήταν αργά; Κάποιος που σε ευχαρίστησε απλώς για κάτι που του προσέφερες; Κάποιος που σου έστειλε ένα μήνυμα γιατί σε θυμήθηκε ή για να σου πει ένα «περαστικά»;

Οι ευγενείς άνθρωποι είναι υπό εξαφάνιση. Γι’ αυτό κι όταν μας φέρονται όμορφα, όπως θα έπρεπε να φερόμαστε όλοι στην καθημερινότητά μας, κυριαρχεί η έκπληξη και θεωρούμε ότι ανακαλύψαμε κάποιο θησαυρό.

Κοιτάξτε γύρω σας κι εντοπίστε τους. Φοράνε χαμόγελο, μοιράζουν ευχές, βοηθάνε απλόχερα και σου φτιάχνουν τη μέρα με τη γλυκύτητα και τον εκλεπτυσμένο λόγο τους. Άνθρωποι με ήθος που οι τρόποι τους είναι μιας άλλης εποχής, μιας εποχής που πολλοί θα θέλαμε να έχουμε ζήσει.

Η ευγένεια ανοίγει πόρτες, κλείνει στόματα με αποστομωτικό τρόπο, αποτελεί την πιο διπλωματική απάντηση σε μια άσχημη συμπεριφορά και το κυριότερο είναι ο πιο σίγουρος τρόπος να σ’ αγαπήσουν.

Να είστε ευγενείς, γιατί όπως έλεγε κι ο Πλούταρχος: «Ο ευγενής άνθρωπος δίνει αξιοπρέπεια σ’ όλες τις πράξεις».




Αναστασία Νάννου

Ο δύσκολος δρόμος προς την αυτογνωσία....!!!!!!

Ο άνθρωπος αλλάζει καθημερινά. Δέχεται νέα ερεθίσματα, βιώνει νέες εμπειρίες, αφομοιώνει νέες πληροφορίες, σφυρηλατεί νέα χαρακτηριστικά προσωπικότητας ενώ αφήνει άλλα να εξασθενίσουν. Η αυτογνωσία δεν είναι ένα χαρακτηριστικό που κάποιος το κατέχει ή δεν το κατέχει, είναι κάτι που μέρα με τη μέρα το κατακτά, λιγότερο ή περισσότερο, ανάλογα με τις προσωπικές του άμυνες και αντιστάσεις σε συνδυασμό με τις εξωτερικές συνθήκες. 

Πέρα από τα παραπάνω, η αυτογνωσία δεν μπορεί να είναι ένα μετρήσιμο απόλυτο και αντικειμενικό χαρακτηριστικό γιατί αναφέρεται στην ανθρώπινη ύπαρξη που εξ ορισμού είναι υποκειμενική. Δηλαδή, όπως κάθε άνθρωπος βλέπει τη ζωή, το περιβάλλον και τον κόσμο μέσα από το προσωπικό, μοναδικό του βλέμμα, έτσι βλέπει και τον εαυτό του με τον προσωπικό μοναδικό του τρόπο. 

Υπάρχουν ωστόσο, συγκεκριμένες δυσκολίες που εμποδίζουν κάποιον να δει τον υποκειμενικό του εαυτό.

Συγκεκριμένα : Όροι αξίας.
Οι όροι αξίας είναι επιταγές που παίρνουμε από το περιβάλλον μας για το πως πρέπει να είμαστε αν θέλουμε να είμαστε αρεστοί, αγαπητοί, επιτυχημένοι κλπ. Φράσεις όπως 'τα αγόρια δεν κλαίνε', «τα καλά κορίτσια δεν θυμώνουν», «οι καλοί φίλοι δεν μαλώνουν», που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε δεχτεί κατά την παιδική μας ηλικία, στέλνουν το μήνυμα πως για να είναι κάποιος αποδεκτός πρέπει να μπλοκάρει κάποια κομμάτια των συναισθημάτων και των σκέψεών του. 

Ο θυμός, η ζήλια η λύπη κ.α. είναι συναισθήματα που συχνά θεωρούνται πως δεν ταιριάζουν σε ένα «καλό παιδί» και το «καλό παιδί» μαθαίνει από νωρίς να μπλοκάρει και να φιμώνει τα συναισθήματά του και τα «θέλω» του.

Όταν κάποιος νιώθει πως τα συναισθήματά του ή τα «θέλω» του είναι σε αντίθεση με τους όρους αξίας που του έχουν επιβληθεί από το εξωτερικό του περιβάλλον βιώνει μια συναισθηματική σύγκρουση. 

Π.χ. Σε κάποιον δεν αρέσει η διασκέδαση των κέντρων διασκέδασης, στην παρέα του όμως αυτή είναι πολύ δημοφιλής. Το να αναγνωρίσει πως βαριέται στα κέντρα αυτά θα τον φέρει σε σύγκρουση με την ανάγκη του να ανήκει στην παρέα του.

Έτσι ασυνείδητα μπλοκάρει εκείνα τα συναισθήματα και τα κομμάτια της εμπειρίας του που του λένε πως δεν του αρέσει η διασκέδαση των clubs και πείθει τον εαυτό του πως εκεί όντως διασκεδάζει. 

Από την άλλη πλευρά, συχνά αυτά τα απωθημένα του συναισθήματα βρίσκουν τρόπο έκφρασης με άλλους έμμεσους τρόπους π.χ. με ψυχοσωματικά συμπτώματα, με κακή διάθεση, χωρίς να είναι σαφής ο λόγος της, με επιθετικότητα προς τους άλλους κλπ. 

Κάποιος άνθρωπος που συχνά κάνει τέτοιες παραχωρήσεις, απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τον εαυτό του, αλλοτριώνεται και η γνώση του πραγματικού του εαυτού συρρικνώνεται όλο και περισσότερο αφού γίνεται μέσα από τις συμπληγάδες πέτρες των όρων αξίας του περιβάλλοντός του και της ιδανικής εικόνας που θέλει να δείξει προς τα έξω.

Στην εποχή μας οι κοινωνικές επιταγές είναι πάρα πολλές και προέρχονται από πολλές και συχνά συγκρουόμενες πηγές με αποτέλεσμα οι άνθρωποι εύκολα να χάνουν το προσωπικό τους βλέμμα και κατά συνέπεια και την ικανότητά τους για αυτογνωσία. 

Η διαδικασία διερεύνησης του πραγματικού εαυτού είναι αυτή που δίνει στον άνθρωπο την δυνατότητα να τον αγαπήσει να ζει μέσα από τις δικές του επιλογές, χωρίς να γίνεται πιόνι στα χέρια των άλλων, αλλά και να μην παρασύρεται από τη δικιά του θέληση για να δείξει μια «ιδανική», πλην όμως ψεύτικη, εικόνα προς το περιβάλλον του.




*Ψυχολόγος, MSc in applied psychology,
Επιστημονικός Συνεργάτης του E-Psychology.gr

Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Ιπποκράτης : Η στεναχώρια είναι η πηγή όλων των ασθενειών...!!!!

Το σώμα μας το ίδιο μπορούμε να πούμε με απόλυτη σιγουριά ότι είναι ο εκφραστής της ψυχικής μας κατάστασης. Και τα δύο συνυπάρχουν με αξιοζήλευτη ισορροπία και στο σώμα μας αποτυπώνεται ότι υπάρχει μέσα στον ψυχικό μας κόσμο.

Δυσάρεστες ψυχικές καταστάσεις όπως η θλίψη, η μελαγχολία και η στεναχώρια επιδρούν με αρνητικό τρόπο στο σώμα μας και εμφανίζονται με επίπονα και πολλές φορές δυσάρεστα σωματικά συμπτώματα.

Ο Ιπποκράτης , ο πατέρας της Ιατρικής, έγραψε αιώνες ολόκληρους πριν μία φράση η οποία συμπυκνώνει μέσα της μία από τις μεγαλύτερες αλήθειες:

''Η στεναχώρια είναι η πηγή όλων των ασθενειών''.
Μελετώντας την επίδραση της στεναχώριας σε βασικά όργανα του σώματός μας μπορούμε να αναφέρουμε κάποιες άσχημες συνέπειες της στεναχώριας:

Καρδιά: Η μεγάλη στεναχώρια μπορεί να επιφέρει αρρυθμία στην καρδιά, αύξηση της πίεσης, έντονη δυσφορία. Η δύναμη της στεναχώριας είναι τόσο μεγάλη που μπορεί να προσκαλέσει ακόμα και έμφραγμα.

Πεπτικό σύστημα: Η στεναχώρια προκαλεί πολλές διαταραχές στο στομάχι, από έντονο κοιλόπονο και δυσκοιλιότητα, μέχρι στην πιο ακραία μορφή γαστρορραγία.

Θυρεοειδής: Η στεναχώρια χτυπά πάρα πολύ τον θυρεοειδή, τον μεγαλύτερο αδένα που υπάρχει στο σώμα μας και ρυθμίζει τις λειτουργίες του οργανισμού μας. Επηρεάζοντας τη λειτουργία του , οδηγεί σε διάφορες παθήσεις.

Πνεύμονας: Η στεναχώρια χτυπάει πολύ το αναπνευστικό μας σύστημα, τους πνεύμονές μας. Έχει διαπιστωθεί ότι άτομα που εμφάνισαν αναπνευστικές παθήσεις , είχαν βιώσει άσχημες και στενάχωρες καταστάσεις.

Δέρμα: Το δέρμα αποτελεί ίσως το πιο εύκολο ''θύμα'' της στεναχώριας. Η κακή διάθεση επιδρά στο δέρμα μας περισσότερο από οπουδήποτε αλλού αφού δερματικές παθήσεις , κοκκινίλες, εκζέματα και δερματίτιδες οφείλονται στο μεγαλύτερο βαθμό τους στη στεναχώρια ή το άγχος.

Μαλλιά: Τα μαλλιά μας επηρεάζονται και αυτά εξίσου πολύ από τη στεναχώρια με γνωστό σύμπτωμα την τριχόπτωση και την ελάττωση της ποιότητας.

Η στεναχώρια , πραγματικά, εξασθενεί τις άμυνες του οργανισμού μας. Έχει διαπιστωθεί ότι η καρδιακή ανακοπή και το εγκεφαλικό, συνδέεται με μεγάλη στεναχώρια τις περισσότερες φορές ( άνθρωποι που θρηνούσαν , για παράδειγμα, λόγω της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν ένα από τα δύο).

Οι άσχημες διαπροσωπικές σχέσεις, οικονομικά προβλήματα, η δύσκολη καθημερινότητα και επαγγελματικές ή συναισθηματικές απογοητεύσεις, εντείνουν τη στεναχώρια μας τις περισσότερες φορές. Πώς μπορεί ένας άνθρωπος να προστατεύσει τον εαυτό του, τη ζωή του;

• Με το να υιοθετήσει έναν τρόπο ζωής στον οποίο αποφεύγει συνήθειες οι οποίες έχουν αποδειχθεί ότι είναι βλαπτικές για την υγεία μας. Το κάπνισμα, το ποτό και η ανθυγιεινή διατροφή εντείνει πολλές φορές τη διόγκωση του προβλήματος. 

Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, η καλή διατροφή, η άθληση και ενασχόληση με αθλήματα και ο επαρκής ύπνος βοηθούν στο να νοιώθουμε ελκυστικοί , όμορφοι και συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας μας.

• Με το να μην φορτωνόμαστε όλες τις επιθυμίες και τα θέλω των άλλων. Πολλές φορές η στεναχώρια απορρέει από τη διαπίστωση ότι δε μπορούμε να ικανοποιήσουμε – και είναι λογικό – τις επιθυμίες όλων και ίσως νοιώθουμε, λανθασμένα , να φοβόμαστε μήπως οι άλλοι αποσύρουν την αγάπη τους.

Τα παιδιά πολλές φορές νοιώθουν στεναχώρια επειδή νοιώθουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των γονιών, ένας άνεργος μπορεί να νοιώθει στεναχώρια επειδή δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του.

Με το να ξεκαθαρίσουμε μέσα μας τις ανάγκες και τα δικά μας θέλω και το γεγονός ότι δεν μπορούμε να ευχαριστούμε τους πάντες, αποβάλλουμε από μέσα μας τη στεναχώρια και τις ενοχές που προκύπτουν από το βάρος της μη εκπλήρωσης των προσδοκιών των άλλων.

• Με το να μη μεγεθύνουμε με το μυαλό μας διάφορες καταστάσεις, χωρίς να έχουμε – όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές- επίγνωση της πραγματικότητας και όλων των γεγονότων. Με το να γνωρίζουμε την αλήθεια μίας κατάστασης, χωρίς να υπερβάλλουμε και να φτιάχνουμε σενάρια καταστροφής, μειώνουμε τη στεναχώρια.

• Με το να αποδεχτούμε ότι κάποιες καταστάσεις δεν αλλάζουν. Ένας κακός χωρισμός , μία απώλεια, μία αποτυχία στις εξετάσεις αργά ή γρήγορα θα κάνει την εμφάνιση στη ζωή του κάθε ανθρώπου. Η στεναχώρια για κάτι που μπορεί να μην αλλάξει, είναι και καταστροφική και περιττή. Ας αναλογιστεί ο κάθε άνθρωπος τι μπορεί να τον διδάξει μία επώδυνη κατάσταση. Η αποδοχή, πολλές φορές, είναι φάρμακο.

• Με το να απομακρυνόμαστε από τους τοξικούς ανθρώπους. Οι άνθρωποι που δε μας εκτιμούν, μας φθονούν ή μας βλάπτουν δεν έχουν θέση στη ζωής μας, μόνο στεναχώρια μας προσφέρουν.

• Με το να προσέχουμε την υγεία μας. Η παρακολούθηση της υγείας μας , μας προφυλάσσει και μας προστατεύει από ανυπόστατα - μερικές φορές - σενάρια.

• Με το να αρχίσουμε να εκτιμάμε τα καλά πράγματα που μας προσφέρει η ζωή. Πολλές φορές θεωρούμε δεδομένα πράγματα όπως ο ήλιος, μία βόλτα με φίλους, το να δούμε μία ταινία ή το γεγονός ότι ξυπνήσαμε και γεμίζουμε στεναχώρια για όλα αυτά που δεν έχουμε. Με το να αρχίσουμε να εκτιμάμε κάθε τι στη ζωή , τότε θα διώξουμε τον αρνητισμό.

Η ψυχική μας υγεία είναι προπομπός της σωματικής.
Οφείλουμε να τη σεβόμαστε και να τη φροντίζουμε, όπως το σώμα μας. Η στεναχώρια και η θλίψη όχι μόνο δεν επιλύουν κανένα πρόβλημα, αλλά οδηγούν σε μαρασμό και ανοσοποιούν την κριτική μας ικανότητα και τα αντανακλαστικά για να ανταπεξέλθουμε με ωριμότητα και ψυχραιμία.




Μαρία Σκαμπαρδώνη – healingeffect.gr