Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Πέντε θεωρίες...Τι είναι η αγάπη.....!!!!!!!!

Πέντε θεωρίες...Τι είναι η αγάπη
Σε μια προσπάθεια να φτάσουμε στο βάθος αυτού του ερωτήματος η βρετανική εφημερίδα Guardian συγκέντρωσε τις απόψεις συγγραφέων από το χώρο της επιστήμης, της ψυχοθεραπείας, της λογοτεχνίας, της θρησκείας και της φιλοσοφίας.

Ο φυσικός : “Ο έρωτας είναι χημεία”
Βιολογικά ο έρωτας είναι μια δυνατή νευρολογική κατάσταση όπως η πείνα ή η δίψα, μόνο που κρατάει περισσότερο.

Μιλάμε για τον έρωτα λέγοντας πως είναι τυφλός ή αντισυμβατικός, με την έννοια ότι δεν τον ελέγχουμε. Αλλά αυτό δεν είναι τόσο παράξενο αφού ο έρωτας βασικά είναι χημεία.

Ενώ ο πόθος είναι μια προσωρινή σεξουαλική επιθυμία που εμπλέκει την αυξημένη απελευθέρωση χημικών ουσιών όπως η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα, στον πραγματικό έρωτα ο εγκέφαλος μπορεί να απελευθερώσει ένα ολόκληρο σύνολο χημικών όπως φερεμόνες, ντοπαμίνη, σεροτονίννη, οξυτοκίνη και βασοπρεσίνη.

Ωστόσο από μια επαναστατική σκοπιά ο έρωτας μπορεί να θεωρηθεί σαν ένα ζωτικό εργαλείο, ένας μηχανισμός που έχουμε αναπτύξει για να προωθήσουμε τις μακροχρόνιες σχέσεις, λέει ο φυσικός Jim Al-Khalili.

Ο ψυχοθεραπευτής : “Η αγάπη έχει πολλές μορφές”
Η ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας Philippa Perry αναφέρει ότι οι αρχαίοι πρόγονοί μας, σε αντίθεση με μας χρησιμοποιούσαν διάφορες λέξεις για να περιγράψουν όλα τα διαφορετικά συναισθήματα που εμπλέκει η αγάπη.

Μεταξύ αυτών αναφέρει τη λέξη “φιλία” με την οποία περιέγραφαν σχέσεις συνήθως μη σεξουαλικές μεταξύ στενών φίλων και μελών μιας οικογενείας ή μεταξύ στρατιωτών στο ίδιο πεδίο μάχης. 

Μια άλλη λέξη που χρησιμοποιούσαν είναι η “αγάπη” που δεν έχει να κάνει τόσο με την αποκλειστικότητα αλλά τον έρωτα για όλη την ανθρωπότητα. Ως “φιλαυτία” είναι η αγάπη για τον εαυτό μας, και η οποία όμως δεν είναι τόσο εγωιστική όσο ακούγεται.

Τέλος ο έρωτας είναι σεξουαλικό πάθος και επιθυμία που μπορεί να αποβεί καταστροφικός αν δεν πάρει τη μορφή φιλίας ή αγάπης.

Ο φιλόσοφος : «Η αγάπη είναι μια παθιασμένη δέσμευση”
Ο φιλόσοφος και συγγραφέας Julian Baggini υποστηρίζει ότι ο έρωτας είναι απατηλός καθώς δεν είναι μόνο ένα πράγμα. Η αγάπη για τους γονείς, τους συνεργάτες, τα παιδιά, την πατρίδα, τον θεό και πάει λέγοντας έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, η μία μπορεί να είναι τυφλή, η άλλη μονόπλευρη, τραγική, άστοχη, με αντάλλαγμα ή αντισυμβατική.

Στα καλύτερα της ωστόσο η αγάπη κάθε είδους είναι μια παθιασμένη δέσμευση την οποία καλλιεργούμε παρόλο που συνήθως έρχεται στη ζωή μας απρόσκλητη.

Η ρομαντική μυθιστοριογράφος : “Η αγάπη είναι πίσω από τις σπουδαιότερες ιστορίες”
Η Jojo Moyes, η οποία έχει κερδίσει δύο φορές το βραβείο για το “ρομαντικό μυθιστόρημα” της χρονιάς λέει ότι ο έρωτας εξαρτάται από το ποια σκοπιά τον βλέπεις. 

Όταν νιώθει κάποιος ασφαλής ο έρωτας γίνεται απαραίτητος σαν τον αέρα , ενώ η έλλειψή του είναι σαν εμμονή. Η αγάπη είναι αυτή που δημιουργεί όλες τις σπουδαίες ιστορίες, σύμφωνα με τη συγγραφέα, όχι απλά η ερωτική αγάπη αλλά η αγάπη για τα παιδιά, την οικογένεια κ.ά.

Η μοναχή : “Η αγάπη είναι ελεύθερη και όμως μας τυφλώνει”
Η μοναχή Catherine Wybourne αναφέρει ότι η αγάπη είναι πιο εύκολο να τη νιώσει κανείς παρά την ορίσει.Σαν θεωρητική αρετή, βάσει της οποίας αγαπούμε το θεό πάνω απ’ όλα μοιάζει απόμακρη μέχρι να της δώσουμε σάρκα, μέσα από πράξεις καλοσύνης, γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας.

Η αγάπη είναι το μόνο πράγμα που ποτέ δεν μπορεί να βλάψει κάποιον παρόλο που μπορεί να κοστίσει ακριβά. Το παράδοξο με την αγάπη είναι πως παρότι επιφανειακά είναι ελεύθερη μας συνδέει με δεσμούς ισχυρότερους και από το θάνατο.




Χρήματα : Ένα σύμβολο της άπειρης ενέργειας του Σύμπαντος....!!!!!!!

Το χρήμα είναι ένα σύμβολο της δημιουργικής μας ενέργειας. Έχουμε εφεύρει ένα σύστημα κατά το οποίο χρησιμοποιούμε κομμάτια χαρτιού ή μέταλλου τα οποία αντιπροσωπεύουν μια συγκεκριμένη μονάδα δημιουργικής ενέργειας. Κερδίζεις τα χρήματα σου χρησιμοποιώντας την ενέργειά σου, μετά συναλλάσσεσαι μ' αυτά τα χρήματα με εμένα σε αντάλλαγμα της ενέργειας που βάζω για το συντονισμό ενός εργαστηρίου, μιας σειράς μαθημάτων και πάει λέγοντας. 

Όπως η δημιουργική ενέργεια του σύμπαντος δεν έχει όρια και είναι διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή μέσα σε όλους μας έτσι είναι και τα χρήματα. Όσο πιο ικανοί και πιο πρόθυμοι είμαστε να ανοιχτούμε στο σύμπαν τόσο πιο πολλά χρήματα θα έχουμε στη ζωή μας. Η έλλειψη χρήματος καθρεφτίζει απλά τη μπλοκαρισμένη ενέργεια μέσα μας.

Η ικανότητά σου να κερδίζεις και να ξοδεύεις χρήματα με αφθονία και ευκολία βασίζεται στην ικανότητά σου να είσαι κανάλι του σύμπαντος. 

Όσο πιο ενεργό και ανοιχτό είναι το κανάλι σου τόσο περισσότερα χρήματα θα ρέουν μέσα από αυτό. Όσο πιο πολύ είσαι πρόθυμος να εμπιστευτείς τον εαυτό σου και να πάρεις το ρίσκο να ακολουθήσεις την εσώτερή σου καθοδήγηση τόσο περισσότερα χρήματα θα έχεις. Το σύμπαν σε πληρώνει να είσαι ο εαυτός σου και να κάνεις αυτό που πραγματικά αγαπάς!

Τα χρήματα στον παλιό κόσμο
Ο παλιός κόσμος βασίζεται πάνω στις δεσμεύσεις μας για τον εξωτερικό φυσικό κόσμο. Ψάχνουμε να ικανοποιηθούμε από εξωτερικά πράγματα. Επειδή πιστεύουμε ότι η επιβίωση εξαρτάται από την απόκτηση διάφορων πραγμάτων, γι αυτό μπορεί να νομίζουμε ότι η πληρότητα βρίσκεται στον υλικό πλούτο.

Στον παλιό κόσμο μπορείς να δημιουργήσεις μια εύρωστη οικονομική κατάσταση και να κερδίσεις πολλά πράγματα μαθαίνοντας πώς να ενεργείς αποτελεσματικά με τον παλιό τρόπο (το παλιό αρσενικό). Όμως επειδή οι πράξεις σου δε βασίζονται στην καθοδήγηση του σύμπαντος που έρχεται από το εσώτερο θηλυκό, η δημιουργία της οικονομικής σου ευρωστίας θα περιλαμβάνει φόβο και αγώνα και το τίμημα των χρημάτων θα είναι μεγάλο. 

Μπορεί να κερδίζεις πολλά, αλλά να διοικείσαι από αυτά. Νομίζεις ότι το χρήμα είναι κάτι σπουδαίο : 'Όταν θα έχω πολλά χρήματα θα μπορώ να κάνω... και τότε θα είμαι ευτυχισμένος", 'Όταν θα έχω πολλά χρήματα θα νιώθω καλά με τον εαυτό μου και θα είμαι ευτυχισμένος" ή "Οι άλλοι άνθρωποι θα με αγαπούν όταν θα έχω πολλά χρήματα και αυτό θα με κάνει ευτυχισμένο". 

Από αυτήν τη σκοπιά τα χρήματα μοιάζουν να είναι κάτι πολύ σημαντικό, όσο όμως τα αξιολογείς με τον τρόπο αυτόν τόσο θα είναι πάντα ένα πρόβλημα.

Αν έχεις πολύ λίγα χρήματα, τότε συνέχεια θα αγωνίζεσαι για να κερδίσεις περισσότερα και πάντα θα φοβάσαι ότι δε θα είναι αρκετά. θα υπάρχει πάντα αυτός ο φοβερός πόνος μέσα σου, ότι ποτέ δε θα είναι αρκετά. Από την άλλη πλευρά, αν έχεις πάρα πολλά χρήματα, θα είναι πάλι οδυνηρό επειδή πάντα θα φοβάσαι ότι θα τα χάσεις. Δε θα μπορέσεις ποτέ να έχεις αρκετά χρήματα ώστε να εξασφαλίσεις γαλήνη χωρίς κανένα φόβο.

Οι άνθρωποι που έχουν λίγα χρήματα σπάνια συνειδητοποιούν ότι οι άλλοι που έχουν πολλά είναι κι αυτοί τρομοκρατημένοι. Βασικά είναι ανασφαλείς επειδή φοβούνται μη χάσουν τα χρήματά τους. Φοβούνται ότι μπορεί να εμφανιστούν απρόβλεπτες καταστάσεις που θα είναι έξω από τον έλεγχό τους, ότι θα κάνουν μια λανθασμένη επένδυση ή ότι κάποιος μπορεί να τους τα κλέψει. 

Αν η ασφάλειά σου βασίζεται στην απόκτηση των χρημάτων, τότε δεν έχει σημασία αν έχεις λίγα ή πολλά γιατί πάντα θα φοβάσαι.

Αν δε συνειδητοποιήσουμε ότι το χρήμα είναι ένα σύμβολο της άπειρης ενέργειας και αν πιστεύουμε ότι μόνον ένα περιορισμένο ποσό χρημάτων υπάρχει διαθέσιμο στον κόσμο, τότε είμαστε μπλοκαρισμένοι σε δύο επιλογές : να επιλέξουμε να έχουμε πολλά χρήματα και να νιώθουμε ένοχοι ή να τα στερηθούμε και να δυσανασχετούμε με εκείνους που έχουν πολλά. 

Αν διαλέξεις να αποκτήσεις χρήματα θα ζεις με τη σκέψη ότι κάποιοι άλλοι έχουν λιγότερα. Μπορεί να φοβάσαι ότι επειδή εσύ έχεις περισσότερα γι' αυτό τα στερούνται οι άλλοι. Ίσως και να επιλέξεις να γεμίσεις με ενοχές προσπαθώντας να αρνηθείς ή να αγνοήσεις αυτά τα συναισθήματα ή μπορεί και να θελήσεις να "ελαφρύνεις" το βάρος της συνείδησής σου προσπαθώντας να βοηθήσεις τους λιγότερο τυχερούς.

Από την άλλη πλευρά μπορεί να επιλέξεις να πεις : "Δε θέλω να έχω τέτοιες ενοχές. Δε με ενδιαφέρουν τα χρήματα και δε θα πάρω περισσότερα από όσα δικαιούμαι, θα έχω μόνον όσα ακριβώς χρειάζομαι και τίποτε παραπάνω. Έτσι θα είμαι σίγουρος ότι δεν παίρνω από κανέναν άλλο". 

Το πρόβλημα με αυτήν τη συμπεριφορά είναι ότι καταλήγεις να νιώθεις στερημένος. Βλέπεις όλα τα όμορφα και υπέροχα πράγματα στον κόσμο που θα ήθελες να έχεις και να χαίρεσαι αλλά δεν μπορείς να τα αποκτήσεις. Βλέπεις άλλους να έχουν περισσότερα από το "μερίδιό" τους και δυσανασχετείς μ' αυτούς. Βασικά κάτω από αυτό το παλιό κοσμικό πλαίσιο πρέπει να διαλέξεις ή την ενοχή ή τη δυσαρέσκεια.

Η δομή του παλιού κόσμου απαιτεί να κάνουμε πράγματα πάνω από τις δυνάμεις του εγώ μας αντί να αφεθούμε και να επιτρέψουμε να τα κάνει το σύμπαν. Νομίζουμε ότι πρέπει να δουλέψουμε πραγματικά πολύ σκληρά για να αποκτήσουμε αυτό που θέλουμε. Είναι η εργασιακή ηθική που λέει: "Δούλεψε σκληρά, θυσιάσου και πάλεψε". 

Οι περισσότεροι από εμάς το έχουμε τόσο πολύ εμπεδώσει αυτό μέσα μας, που δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να επιτύχει οικονομικά με κανέναν άλλον τρόπο εκτός από τη σκληρή δουλειά, τον αγώνα και τις θυσίες. Αν επιτύχεις να αποκτήσεις χρήματα, τότε πληρώνεις το συναισθηματικό τίμημα που συχνά είναι και σωματικό.

Οι άνθρωποι συχνά οδηγούν τον εαυτό τους σε σημεία αρρώστιας ή ακόμα και θανάτου. Αγωνίζονται και θυσιάζονται συναισθηματικά και στο τέλος, παρ' όλο που μπορεί να έχουν δημιουργήσει μια παγκόσμια επιτυχία, εξακολουθούν να νιώθουν στερημένοι και άδειοι.

Υπάρχουν και άνθρωποι που αρνούνται τελείως να διεκδικήσουν το χρήμα. "Κοίτα πού οδηγεί : αγώνες, θυσίες, πόνο και στέρηση του εαυτού, γι' αυτό κι εγώ δεν το διεκδικώ, θέλω να ζω μόνο με τα απολύτως αναγκαία χρήματα στη ζωή μου". Συχνά κάποιοι ευαίσθητοι αλλά και πνευματικοί άνθρωποι επιλέγουν συνειδητά αυτόν το δρόμο πιστεύοντας ότι έτσι θα μπορέσουν να επικεντρώσουν την προσοχή τους πάνω σε πιο "σημαντικά πράγματα". 
Το πρόβλημα στην περίπτωση αυτή είναι ότι στην ουσία στερούν από τον εαυτό τους τη γνωριμία με ένα από τα πιο συναρπαστικά και πιο όμορφα πράγματα της ζωής. Αν αρνείσαι το χρήμα, τότε ταυτόχρονα αρνείσαι κι ένα μεγάλο κομμάτι της ενέργειας του σύμπαντος, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο κόσμος. Οι άνθρωποι που διαλέγουν την οδό της άρνησης συνήθως δε γνωρίζουν πώς να χειριστούν τα χρήματα και αρνούνται να μάθουν οτιδήποτε γι' αυτά.

Το χρήμα στο νέο κόσμο
0 νέος κόσμος βασίζεται στην εμπιστοσύνη του σύμπαντος μέσα μας. Αναγνωρίζουμε ότι η δημιουργική ευφυΐα και η ενέργεια του σύμπαντος είναι η θεμελιώδης πηγή των πάντων. Μόλις το συνειδητοποιήσουμε αυτό και αφεθούμε, τότε τα πάντα γίνονται δικά μας. Το κενό γεμίζει από μέσα.

Συνειδητοποιούμε ότι το χρήμα είναι η αντανάκλαση της ενέργειας που κινείται μέσα στο δικό μας κανάλι. Όσο περισσότερο μαθαίνουμε να λειτουργούμε στον κόσμο βασισμένοι με απόλυτη εμπιστοσύνη στη διαίσθηση μας τόσο πιο ισχυρό θα είναι το κανάλι μας και τόσο περισσότερα χρήματα θα έχουμε. 

Το χρήμα στη ζωή μας είναι βασισμένο στην ικανότητα που έχουμε να ακούμε την εσώτερή μας καθοδήγηση και να αναλαμβάνουμε το ρίσκο της ενέργειάς μας. Όταν το εγώ σου σταματήσει πια να προσπαθεί να έχει τον έλεγχο και εσύ μάθεις πώς να ακούς το σύμπαν και να ενεργείς σύμφωνα μ' αυτό, τότε το χρήμα θα έρχεται όλο και περισσότερο στη ζωή σου. Ρέει με έναν τρόπο εύκολο, ευχάριστο και χωρίς προσπάθεια, επειδή δεν περιλαμβάνει θυσίες. 

Δεν είσαι πλέον προσκολλημένος σ' αυτό. Αντίθετα αισθάνεσαι χαρά μαθαίνοντας πώς να ακολουθείς την ενέργεια του σύμπαντος. Απλά τα χρήματα είναι ένα επιπλέον δώρο στην όλη διαδικασία.

Γνωρίζεις ότι στην πραγματικότητα το χρήμα δεν είναι δικό σου κι ότι ανήκει στο σύμπαν. Εσύ είσαι κάτι σαν διαχειριστής ή συνοδός του χρήματος. Απλά το χρησιμοποιείς καθώς καθοδηγείσαι από το σύμπαν μέσω της διαίσθησής σου. 

Δεν υπάρχει φόβος απώλειας, επειδή ξέρεις ότι το σύμπαν σε φροντίζει πάντα. Το χρήμα μπορεί να έρθει ή να φύγει, εσύ όμως δε χάνεις τη χαρά και την πληρότητα στη ζωή σου. Όταν νιώσεις αυτήν την ασφάλεια και την ελευθερία, τότε προσελκύεις όλο και περισσότερα χρήματα, ώστε να καλλιεργείς όλο και πιο πολύ την εμπιστοσύνη σου βιώνοντας εντονότερες καταστάσεις που απαιτούν ανάλογο ρίσκο και εμπιστοσύνη. 

Τελικά, σαν κανάλια, πολλοί από εμάς θα κληθούν να χειριστούν τεράστια ποσά χρήματος από τη θέση της τέλειας παράδοσης και της δέσμευσης στην ανώτερη δύναμη. Αυτός είναι ένας από τους τρόπους που η δύναμη του σύμπαντος τον χρησιμοποιεί αποτελεσματικά για να μεταμορφώσει τον κόσμο.

Ενεργητικός και δεκτικός
Υπάρχουν ενεργητικοί και δεκτικοί τρόποι για το χτίσιμο του καναλιού του χρήματος, όπως και σε κάθε άλλη δημιουργική διαδικασία. Ο αρσενικός ή ενεργητικός τρόπος για να βγάζεις χρήματα είναι εκείνος με τον οποίο το επιδιώκεις. Αποφασίζεις εκείνο που θέλεις και το κυνηγάς. Ο θηλυκός ή δεκτικός τρόπος για να αποκτήσεις χρήματα είναι να τα προσελκύσεις.

Πρέπει να είμαστε ικανοί να κάνουμε και τα δύο. Πρέπει να απελευθερώσουμε από μέσα μας την ενέργεια που θέλει να κινηθεί προς ένα συγκεκριμένο στόχο και να ρισκάρουμε άφοβα ενεργώντας με βάση αυτήν. 

Χρειάζεται επίσης να μάθουμε να φροντίζουμε, να εκτιμούμε και να συντονιζόμαστε με τον εσώτερο εαυτό μας για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε και να αποκτήσουμε αυτό που θέλουμε. Πολλοί άνθρωποι έχουν αναπτύξει την μία ή την άλλη πλευρά.

Ή ξέρουν πώς να κυνηγήσουν κάτι που θέλουν αλλά έχουν δυσκολίες να το προσελκύσουν ή ξέρουν να το προσελκύσουν αλλά φοβούνται να το αποδεχτούν. Συνήθως χρειάζεται μια εξισορροπητική διαδικασία. 

Ίσως θα πρέπει να μάθεις να δέχεσαι τα δώρα, την εκτίμηση, την αγάπη και την ενέργεια που σου προσφέρονται. Ή να χρειάζεται να εξασκηθείς στην εξωτερίκευση της ενέργειάς σου, διατηρώντας έτσι τη ροή της μέσα στο κανάλι σου. Μ' αυτόν τον τρόπο η ενέργεια δεν μπλοκάρεται ούτε στην είσοδο ούτε στην έξοδο του καναλιού σου.

Αυτό σημαίνει, σε πρακτικό επίπεδο, ότι πρέπει να είσαι πρόθυμος να διακινδυνεύσεις κάποια πράγματα στον τομέα της δουλειάς και του χρήματος. Αν κάνεις μόνον ό,τι νομίζεις ότι πρέπει να κάνεις, με σκοπό να βγάλεις χρήματα και να είσαι ασφαλής, τότε δεν ακούς την διαισθητική φωνή που σου λέει ποια πραγματικά χρειάζεται να κάνεις.

Αυτό μπορεί να σε τρομάζει όταν αφορά στη δουλειά και στα χρήματά σου. Οι άνθρωποι συχνά θέλουν να ξέρουν: "Τι κάνω αν η διαίσθηση μου, μου πει να μην πάω στη δουλειά μια μέρα; Τι κάνω τότε; Κι αν χάσω τη δουλειά μου"; Αν το να πάρεις μια μέρα ρεπό μοιάζει πολύ ριψοκίνδυνο ίσως να μην είναι ακόμα η καλύτερη κίνηση για σένα. 

Μπορεί να χρειάζεται να ξεκινήσεις ακολουθώντας τις παρορμήσεις σου με μικρότερους στόχους στην αρχή. Μπορεί να πας στη δουλειά σου και να πάρεις μισή μέρα ρεπό ή να προγραμματίσεις ένα τριήμερο αργίας. 

Συνεχίζοντας έτσι μπορεί να ξυπνήσεις μια μέρα και να πεις : "Απλά δε θέλω να πάω στη δουλειά μου σήμερα" και τότε θα ακολουθήσεις την παρόρμησή σου και θα νιώσεις όμορφα γι' αυτό. Συνήθως όταν η εσώτερη φωνή μου λέει να κάνω κάτι τέτοιο, τότε χρειάζομαι λίγη φροντίδα, ηρεμία και ησυχία, λίγο δημιουργικό χρόνο για αναδιοργάνωση ή κάποιο χρόνο για να αναβιώσω παλιά συναισθήματα που ξυπνούν μέσα μου, κάποια συναισθήματα που έχω ανάγκη να τα νιώσω και να τα απελευθερώσω.

Όταν ρισκάρεις ακολουθώντας τις παρορμήσεις σου θα νιώσεις μέσα σε λίγες ώρες ή σε λίγες μέρες ότι η ενέργειά σου έχει ανανεωθεί. Όταν επιστρέψεις στη δουλειά σου θα δεις ότι θα είσαι πολύ πιο αποδοτικός. Θα δουλεύεις με πιο σωστό και δημιουργικό τρόπο. 

Πολλά μπορούν να συμβούν όταν ρισκάρεις και εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου. Π.χ. ενώ θα είσαι στο σπίτι μπορεί να πάρεις ένα τηλεφώνημα από κάποιον που θα σου προσφέρει μια καλύτερη δουλειά με πολύ περισσότερα χρήματα, γεγονός που συνέβη σε ένα φίλο μου. 

Μπορεί να έχεις μια δημιουργική έμπνευση που θα σου δώσει μια ευχάριστη και επικερδή ευκαιρία να κάνεις κάτι ή να σκεφτείς να επισκεφτείς κάποιον που θα σου δώσει το έναυσμα για μια μεγάλη περιπέτεια. 

Αν όμως μισείς τη δουλειά σου, τότε η ενέργειά σου είναι μπλοκαρισμένη και θα συνεχίσεις να είσαι μπλοκαρισμένος οικονομικά. Τελικά κάποια στιγμή θα παραιτηθείς γιατί δε θα αντέχεις άλλο.

Βασικά το όλο θέμα με τα χρήματα είναι να κάνεις πάντα εκείνο που αληθινά θέλεις να κάνεις. Το σύμπαν σε ανταμείβει που ρισκάρεις για λογαριασμό του. Όμως είναι σημαντικό τα ρίσκα που θα παίρνεις να είναι στα μέτρα του επίπεδου της κατασκευής που χτίζεις. 

Με άλλα λόγια αν ξεκινάς τώρα να μαθαίνεις να εμπιστεύεσαι τη διαίσθηση σου, τότε μάλλον δε θα είσαι ακόμα έτοιμος να κλείσεις μια συμφωνία ενός εκατομμυρίου δολαρίων βασισμένος στο ένστικτό σου. Μάλλον δε θα ήταν σοφό να πηδήξεις από ένα κτίριο με την ελπίδα ότι μπορείς να πετάξεις. Είναι σημαντικό να χτίζεις πρώτα τα θεμέλια. 

Εξασκήσου να ακολουθείς τη διαίσθηση σου σε καθημερινά πράγματα. Πες "όχι" αν το νιώθεις, ακόμα κι όταν σε πιέζουν να πεις ναι. Κάνε εκείνο που θέλεις, ακόμα κι αν δεν ξέρεις το γιατί. Κάν' το από παρόρμηση. Διεκδίκησε. Πάρε μια μέρα ρεπό από τη δουλειά σου. 

Σκέψου τα πράγματα εκείνα που σου αρέσει να κάνεις και κάν' τα. Αυτό θα σε δυναμώσει μέχρι να φτάσεις στο σημείο που θα μπορέσεις να κάνεις τα μεγάλα άλματα.

Ισορροπία
Μόλις κατανοήσεις τη βασική διαδικασία και μάθεις πώς να ακολουθείς τη διαίσθηση σου και να ενεργείς με βάση αυτήν έχεις ήδη χτίσει τα θεμέλια της κατασκευής του καναλιού του χρήματος. Υπάρχουν όμως και ορισμένα άλλα θέματα που έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με τα χρήματα και είναι πολύ σημαντικό να τα γνωρίζεις.

Η ισορροπία είναι μια απαραίτητη για την κατασκευή του καναλιού σου ιδιότητα. Αν στο παρελθόν υπήρξες απόλυτος προς μια κατεύθυνση, τώρα μπορεί να χρειαστεί να βρεθείς στο άλλο άκρο για να γεφυρωθούν οι δύο πλευρές και να επέλθει η ισορροπία. 

Αν, για παράδειγμα, ήσουν απρόσεκτος και σπαταλούσες τα χρήματα ή αν αρνήθηκες την ύπαρξη και τη σπουδαιότητα του χρήματος στη ζωή σου, τότε μπορεί να χρειαστεί να ασχοληθείς με περισσότερη λεπτομέρεια και προσοχή για την κατασκευή του καναλιού σου. 

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να μάθεις να διαχειρίζεσαι σωστά το μπλοκ των επιταγών σου, να προϋπολογίζεις τα έξοδά σου και να κατανοείς τους νόμους με τους οποίους λειτουργεί και κινείται το χρήμα στον κόσμο, θα βρεις αυτές τις πρακτικές πολύ ενδιαφέρουσες και ικανοποιητικές. 

Δε θα είναι πια κάτι που θα μπλοκάρει το πνεύμα σου. Αντίθετα οι πρακτικές αυτές θα ανοίξουν για σένα νέους δρόμους για τη ροή του πνεύματος μέσα από εσένα.

Οι άνθρωποι που δεν έχουν κατανοήσει τη φύση του χρήματος έχουν αποφύγει με οποιοδήποτε τρόπο την υποδομή αυτή, γιατί πιστεύουν ότι οι κανόνες, οι ρυθμίσεις και οι λεπτομέρειες θα τους απομακρύνουν από τη μαγεία της ζωής. 

Φοβούνται ότι θα χάσουν πολύ χρόνο χρησιμοποιώντας τη λογική τους και συνεπώς θα αποπροσανατολιστούν από τη ροή τους. Αν έχεις αυτό το φόβο, τότε συντονίσου και ζήτα καθοδήγηση από το σύμπαν. Μπες στην διαδικασία μ' έναν τρόπο που θα σε κάνει να νιώσεις καλά. 

Πιθανόν να σε βοηθούσε η πρόσληψη κάποιου που θα σου έδειχνε πώς να οργανώσεις τα οικονομικά σου. Δε χρειάζεται να κάνεις τα πράγματα επώδυνα για σένα. Θα ανακαλύψεις ότι αυτή η διαδικασία σε ενεργοποιεί και σε κάνει υποστηρικτικό στη ζωή σου χωρίς να είναι καθόλου κουραστική και ανιαρή.

Αυτοί που έχουν ήδη κατασκευάσει μια πολύ καλή δομή για το κανάλι της ροής των χρημάτων στη ζωή τους ίσως χρειαστεί να χαλαρώσουν λίγο. 

Είναι καιρός να σταματήσουν να ακολουθούν τυφλά τους κανόνες και να επιτρέψουν στο φωτεινό πνεύμα του χρήματος να λειτουργήσει πιστά στη ζωή τους. Εμπιστέψου την καθοδήγηση της διαίσθησής σου και ρισκάρισε κάνοντας διαφορετικά πράγματα από εκείνα που κάνεις συνήθως.

Αν πάλι ήσουν ένα άτομο που αποταμίευες τα χρήματά σου και τα ξόδευες πολύ προσεκτικά τώρα χρειάζεται να μάθεις να τα ξοδεύεις πιο αυθόρμητα βασισμένος στη διαίσθηση σου. Ξόδεψε με βάση τον παρορμητισμό σου όταν θέλεις κάτι. Μάθε να ακολουθείς αυτές τις παρορμήσεις και θα ανακαλύψεις ότι δε θα καταλήξεις χρεωμένος. 

Αντίθετα θα δημιουργήσεις έτσι μεγαλύτερη ροή χρήματος στη ζωή σου. Είσαι ικανός να το απελευθερώσεις και να ξοδέψεις με βάση τη διαίσθηση σου.

Αν υπήρξες σπάταλος και πάντα ξόδευες περισσότερα από όσα είχες, τότε μάλλον θα χρειαστεί να ρυθμίσεις και να οργανώσεις καλύτερα τα οικονομικά σου. Και πάλι κάν' το σε συμφωνία με ένα εσώτερο συναίσθημα. Αν είσαι ανοιχτός σ' αυτό η διαίσθηση σου θα σου πει : "Ε! Άρχισε να προγραμματίζεις. Μάθε κάτι για τον προγραμματισμό". 

Θα σε υποστηρίξει και θα σε βοηθήσει. Δε θα σε κάνει να νιώσεις περιορισμένος. Αν ακολουθήσεις τη διαίσθηση σου θα οδηγηθείς σε ανθρώπους που μπορούν να σου δείξουν πώς να τα κάνεις αυτά. Θα είναι μια ενδιαφέρουσα διαδικασία και θα υποστηρίξει το κανάλι σου.

Επικέντρωση
Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να ξέρεις για τη λειτουργία του χρήματος είναι ότι πάντα θα ρέει μέσα σε οτιδήποτε έχεις δημιουργήσει για να το δεχτείς στη ζωή σου. Επειδή είναι ενέργεια θα προσελκυστεί από εκείνο που επιθυμείς, που χρειάζεσαι ή που οραματίζεσαι. 

Αν η σχέση που είχες με το χρήμα βρισκόταν πάντα σε απλό επίπεδο επιβίωσης, έχοντας μόνον τα απαραίτητα για να φροντίσεις τις βασικές σου ανάγκες, τότε σ' αυτό το επίπεδο θα βρίσκονται και τα χρήματα σου. 

Αν αρχίσεις να προσελκύεις περισσότερα χρήματα στη ζωή σου, τότε θα αποκτήσεις πιθανόν την τάση να αυξήσεις τις βασικές ανάγκες σου, αλλά και πάλι θα βγάζεις μόνον τόσα όσα θα χρειάζεσαι.

Αυτό συνέβη και σε μένα για αρκετό καιρό. Είχα μια πεποίθηση που έλεγε "μπορώ να έχω μόνον όσα χρήματα χρειάζομαι. Δεν είναι σωστό να έχω περισσότερα". Δημιούργησα περισσότερες ανάγκες, από τις οποίες ορισμένες δεν ήταν ιδιαίτερα ευχάριστες. 

Το αμάξι μου χαλούσε και έπρεπε να πληρώνω υψηλούς λογαριασμούς στα συνεργεία ή η γάτα μου αρρώσταινε και έδινα συνέχεια χρήματα για τις αμοιβές του κτηνίατρου. Όσα επιπλέον χρήματα εμφανίζονταν πήγαιναν σε κάποια έκτακτη ή σε κάποια βασική ανάγκη. Εξακολουθούσε να μην υπάρχει κάτι παραπάνω για διασκέδαση, για δημιουργία ή για μεγαλύτερη πολυτέλεια.

Κατάλαβα ότι χρειαζόταν να κάνω έναν προϋπολογισμό που να περιέχει ό,τι ήθελα και ό,τι χρειαζόμουν. Άρχισα από ένα λογικό επίπεδο: "Θα ήθελα να αγοράζω τουλάχιστον ένα ένδυμα κάθε μήνα, το οποίο να είναι όμορφο ή πιο πολυτελές, θα ήθελα επίσης να έχω κάποια δραστηριότητα που να με διασκεδάζει". Θα τα περιελάμβανα λοιπόν στον προγραμματισμό μου και τα χρήματα για τα έξοδα αυτά θα εμφανίζονταν. Αυτή είναι η δύναμη του προγραμματισμού. 

Ένας προγραμματισμός είναι όπως ένα σχέδιο. Αν δημιουργήσεις έναν κατάλογο και μια εικόνα στο μυαλό σου από αυτά που θέλεις να έχεις στη ζωή σου, τότε θα δημιουργήσεις τα απαραίτητα χρήματα. Έτσι απλά μπορείς να συνεχίσεις να διευρύνεις τον εαυτό σου βήμα βήμα.

Η ιστορία των οικονομικών μου
Στο μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής μου είχα πολύ λίγα χρήματα. Ποτέ δεν επικέντρωσα την προσοχή μου πάνω στο χρήμα. Δε με ενδιέφερε ιδιαίτερα. Αρχικά έκανα εκείνο που έπρεπε να κάνω για να πληρώνω το νοίκι και τους λογαριασμούς μου, αλλά ξόδευα τον περισσότερο από το χρόνο και την προσοχή μου σης σπουδές μου και στην αναζήτηση της υψηλότερης συνειδητότητας και της δημιουργικής επέκτασης.

Έκανα πάντα οτιδήποτε χρειαζόταν για να βγάλω χρήματα, όπως μελέτες, εμπόριο, ακόμα και δική μου επιχείρηση. Μόνο μια φορά σε ολόκληρη τη ζωή μου είχα κανονική (εννέα με πέντε) δουλειά και συγκεκριμένα για έξι μήνες!

- Είχα συνηθίσει να ζω χωρίς να ενδιαφέρομαι για την πηγή των χρημάτων μου. Μέσα μου υπήρχε η σιγουριά ότι τα χρήματα που θα χρειαζόμουν θα τα είχα. Ορισμένες φορές έφτανα στο σημείο να ξοδεύω και το τελευταίο μου ευρώ, αλλά μετά, με κάποιον τρόπο, αποκτούσα πάλι χρήματα. Ήμουν πάντα εξασφαλισμένη.

Μετά, καθώς άρχισα σταδιακά να χρησιμοποιώ αυτήν τη διαδικασία όλο και πιο πολύ, να εμπιστεύομαι συνειδητά τη διαίσθηση μου και να ενεργώ από αυτήν, να μαθαίνω να ακούω την εσώτερη μου καθοδήγηση και να ρισκάρω δραστηριοποιώντας τον εαυτό μου, απόκτησα περισσότερα χρήματα. 

Άρχισα να ζω με περισσότερη αφθονία. Αυτό συνεχίστηκε μέχρι τη στιγμή που απόκτησα πραγματικά πολλά χρήματα, ζώντας πλέον σε ένα πολύ όμορφο διαμέρισμα και κάνοντας τα περισσότερα από τα πράγματα που πάντα ονειρευόμουν. 

Έφτασα στο σημείο να νιώθω σιγουριά πως αυτό το ποσό των χρημάτων θα υπάρχει συνέχεια, παρ' όλο που δεν ήταν κάτι το σταθερό. Τα χρήματα έμοιαζαν πια να ρέουν συνέχεια. Δήλωνα ανελλιπώς την εμπιστοσύνη μου στο σύμπαν, το οποίο με φρόντιζε κι εγώ πάντα ακολουθούσα την καθοδήγηση του.

Αλλά ξαφνικά έφτασε μια εποχή που δεν είχα καθόλου χρήματα. Έγιναν κάποια απρόσμενα πράγματα και έμεινα χωρίς δεκάρα. Πλήρωσα το νοίκι και τους άλλους λογαριασμούς ρου και συνειδητοποίησα ότι δε μου είχε μείνει τίποτε. Δεν είχα καθόλου αποταμιευμένα χρήματα, ούτε άλλες πηγές για να στηριχτώ. Ήταν μια τρομακτική για μένα εμπειρία, γιατί είχα πια συνηθίσει να έχω ένα συγκεκριμένο ποσό χρημάτων.

Εκείνο όμως που με κατέπληξε σ' εκείνη την εμπειρία ήταν ότι ο πανικός μου κράτησε μόνον πέντε λεπτά. Στην αρχή σκέφτηκα: "Ω, θεέ μου, τι θα κάνω’’. Μετά όμως ένιωσα τέλεια ήρεμη. Αφού έζησα εκείνα τα πέντε λεπτά και ξεπέρασα τον πανικό ο φόβος έφυγε σαν να μην υπήρχε πια καμιά ανησυχία για τα χρήματα. Γνώριζα ότι θα ήμουν εντάξει.

Το σημαντικό σε όλα εκείνα ήταν ότι ήξερα πως ήμουν πρόθυμη να κάνω οτιδήποτε θα μου ζητούσε το σύμπαν να κάνω. θυμάμαι ότι σκεφτόμουν πως "μου αρέσει βέβαια το διαμέρισμά μου, αλλά θα μπορούσα και να το αφήσω. 

Μ' αρέσουν όλα αυτά τα πράγματα που έχω, αλλά θα μπορούσα να ζήσω και χωρίς αυτά. Αν το σύμπαν ήθελε να πάω να ζήσω σε μια σκηνή στον κήπο του σπιτιού κάποιου φίλου θα έκανα χωρίς αντίρρηση. Μάλλον θα το διασκέδαζα".

Υπήρχε μια απίστευτα ακλόνητη πίστη και γνώση ότι κανένα από τα υπάρχοντά μου δεν ήταν τόσο σημαντικό και πως ό,τι θα συνέβαινε θα ήταν για το καλό μου. Οτιδήποτε θα έκανα μετά, ακόμα κι αν θα ήταν τελείως διαφορετικό, θα ήταν υπέροχο. Το σύμπαν θα συνέχιζε να με φροντίζει. 

Δεν ήταν απλά μια διανοητική γνώση. Το είχα ήδη βιώσει για πολύ καιρό. Κι όταν πέρασαν εκείνα τα πέντε λεπτά του πανικού ένιωσα ένα συναίσθημα γενναιότητας. Συναισθηματικά ήξερα ότι ήμουν εντάξει και αυτό ήταν για μένα μια πολύ βαθιά εμπειρία.

Κατέληξα λοιπόν να περιορίσω λίγο τα έξοδά μου και να αλλάξω το είδος της ζωής που έκανα. Αυτό με έκανε να νιώθω όμορφα και καθόλου περιορισμένη. Στην ουσία ήταν μια σύντομη αλλά καλή πειθαρχία. Όλα ήταν μελετημένα. 

Τα χρήματα ήρθαν και κάλυψαν άνετα τα έξοδά μου και ένιωσα ένα συναίσθημα ανακούφισης. Ήξερα πια ότι ήρθαν σε ισορροπία η φυσική και η πνευματική μου φύση και ότι από εκεί και πέρα είχα μια γερά θεμελιωμένη βάση στη γη.

Ήξερα επίσης ότι πατούσα σε μια σταθερή βάση ολοκληρωτικής εμπιστοσύνης στο σύμπαν. Από εκείνη τη στιγμή και ύστερα ήξερα ότι η ροή του χρήματος στη ζωή μου θα συνέχιζε να αυξάνει και δε θα ξαναβίωνα ποτέ τη στέρηση των χρημάτων.

Από τότε που συνέβη αυτό, περίπου δύο χρόνια πριν, υπάρχει μια αύξηση των χρημάτων και της γενικής αφθονίας στη ζωή μου. Τώρα μαθαίνω πώς πραγματικά να τα απολαμβάνω και να επιτρέπω πάντα στην εσώτερη καθοδήγησή μου να μου λέει τι χρειάζεται να κάνω. 

Κινούμαι σε ένα νέο επίπεδο επιχειρηματικό και οικονομικό που πριν μου ήταν άγνωστο. Άρχισα να αναγνωρίζω την ανάγκη να τα χειρίζομαι όλα αυτά με την πλήρη καθοδήγηση του σύμπαντος. Είχα πια μάθει πολύ καλά τον τρόπο να αφήνομαι στο σύμπαν, αλλά η καινούργια μου πρόκληση ήταν να μάθω να το εμπιστεύομαι σε πιο προχωρημένα επίπεδα, εκεί όπου το ρίσκο είναι μεγαλύτερο.

Στην αντιμετώπιση αυτού του νέου επίπεδου ευημερίας αρχικά ένιωσα αδαής και απροστάτευτη. Ήξερα ότι χρειαζόμουν βοήθεια, γι' αυτό και ζήτησα από το σύμπαν να μου στείλει τη σωστή του καθοδήγηση. 

Αφού μίλησα με αρκετούς οικονομικούς συμβούλους οδηγήθηκα σε ένα λογιστή και σε ένα διαχειριστή, που και οι δύο ήταν ακριβώς εκείνο που χρειαζόμουν και οι οποίοι με βοήθησαν να μάθω όλα όσα μου ήταν απαραίτητα.

Όταν συντόνιζα κάποια εργαστήρια στη Χαβάη είχα την ευκαιρία να αγοράσω κάποιο οικόπεδο και παράλληλα να μάθω να εμπιστεύομαι τη διαίσθησή μου σε ευρύτερη κλίμακα. Σκεφτόμουν για πολύ καιρό ότι θα ήταν υπέροχο να χτίσω εκεί ένα ησυχαστήριο. 

Η Χαβάη φαινόταν το ιδανικό μέρος γι' αυτό, αλλά δεν έψαχνα συνειδητά για τίποτε. Στην πραγματικότητα το έβλεπα σαν ένα μελλοντικό σχέδιο. Όμως ένα όμορφο κομμάτι γης έπεσε κυριολεκτικά στην αγκαλιά μου. Κάποιος μου μίλησε γι αυτό, έμαθα ότι πουλιόταν σε πολύ καλή τιμή, το είδα και το ερωτεύτηκα.

Λογικά ήξερα ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή να κάνω μια τέτοια αγορά. Διαισθητικά όμως ένιωθα ότι ήταν η σωστή κίνηση. Έτσι είπα στην ανώτερη δύναμή μου : "Εντάξει, θα προχωρήσω γιατί νιώθω την ενέργεια σ' αυτό. Αν δε θέλεις να το κάνω ή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή, τότε δημιούργησε ένα εμπόδιο και σταμάτησέ το".

Περίμενα κάτι να χαλάσει κατά τη διαπραγμάτευση, επειδή πραγματικά πίστευα ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή. Όμως όλα συνέχιζαν να προχωρούν ομαλά. 

Στην πραγματικότητα όλα εξελίσσονταν με θαυμαστό τρόπο και με ωθούσαν προς εκείνην την κατεύθυνση. Παρ' όλα αυτά όταν έφτασε η στιγμή να πάρω την τελική απόφαση εγώ συνέχιζα να αναρωτιέμαι : "Στ' αλήθεια πρέπει να το κάνω αυτό"; Ο διαχειριστής μου με προειδοποίησε ότι δεν ήταν επιχειρησιακά η σωστή κίνηση για μένα εκείνη τη στιγμή. 

Παρ' όλο που συνήθως ήταν πολύ υποστηρικτικός, εκείνη τη στιγμή καθρέφτιζε το κομμάτι του εαυτού μου που αμφέβαλε για την ορθότητα εκείνης της παρόρμησης. Κι ενώ σκεφτόμουν ότι πράγματι δεν ήταν καλή η ιδέα της αγοράς, μέσα μου άκουγα μια φωνή που μου έλεγε: "Κάν' το!"

Ήξερα ότι δεν ήταν λογικό, αλλά προχώρησα στηριζόμενη στη διαίσθησή μου. Αγόρασα το οικόπεδο και όλα πήγαν πολύ καλά. Όταν όλα τελείωσαν είχα ένα πολύ χαρούμενο συναίσθημα. Ήξερα ότι είχα κάνει ένα άλμα σε ένα τελείως καινούργιο επίπεδο εμπιστοσύνης προς τον εαυτό μου και προθυμίας να είμαι ένα κανάλι και να πηγαίνω με τη ροή της ενέργειας.
Οραματισμός
Κάθισε ή ξάπλωσε σε μια αναπαυτική θέση. Κλείσε τα μάτια σου και άρχισε να αναπνέεις με έναν ήρεμο και φυσικό τρόπο. Με κάθε αναπνοή χαλάρωνε όλο και βαθύτερα.

Άρχισε να παρατηρείς πώς αισθάνεσαι. Πώς νιώθεις συναισθηματικά; Πώς αισθάνεται το σώμα σου; Παρατήρησε την ενέργεια στο σώμα σου. Πώς μοιάζει; Δες τον εαυτό σου να παίρνει όλο και περισσότερη ενέργεια με κάθε αναπνοή. Είναι γεμάτος ενέργεια και ζωντάνια.

Άρχισε να φαντάζεσαι αυτήν την ενέργεια σαν χρήμα. Δες χρήματα να ρέουν μέσα στο σώμα σου. Καθώς ανοίγεσαι στη δική σου ενέργεια ανοίγεσαι και στην αφθονία. Υπάρχει ένα απεριόριστο απόθεμα χρήματος που είναι διαθέσιμο για σένα.

Φαντάσου όλα τα χρήματα που θα μπορούσες να επιθυμήσεις. Δες τα μπροστά σου. Ακούμπησέ τα, παίξε μαζί τους. Μείνε αρκετό διάστημα μ' αυτήν την εικόνα των χρημάτων στη ζωή σου. Δες τα να έρχονται σε σένα. Συνειδητοποίησε ότι εσύ προσελκύεις τα χρήματα και αυτά ρέουν εύκολα προς εσένα.

Δες τον εαυτό σου περιτριγυρισμένο από όλα εκείνα που μπορείς με το χρήμα να τα αγοράσεις. Δες την ομορφιά και τη δημιουργικότητα στη ζωή σού. Δες τα όμορφα ρούχα, τα σπίτια, τα αυτοκίνητα και τον τρόπο της ζωής που θέλεις και έχεις. Δες δημιουργικούς και διασκεδαστικούς τρόπους με τους οποίους ξοδεύεις τα χρήματά σου. Γνώριζε ότι το χρήμα ρέει ελεύθερα προς εσένα και εσύ το ξοδεύεις με την ίδια ευχέρεια.

Νιώσε τον εαυτό σου ανοιχτό στην ενέργεια που βρίσκεται στο σώμα σου και στο απεριόριστο απόθεμα των χρημάτων που είναι στη διάθεσή σου.

Άσκηση
Η έλλειψη χρημάτων καθρεφτίζει μόνον το μπλοκάρισμα της ενέργειας μέσα σου. Γράψε όλους τους τρόπους με τους οποίους περιορίζεις τις επιθυμίες και τη δημιουργικότητά σου. Με ποιον τρόπο εμποδίζεις αυτό που θέλεις να κάνεις;

Ορισμένα παραδείγματα μπορεί να είναι τα πιο κάτω :

1. Κάνω διοικητική εργασία σε γραφείο ενώ θα προτιμούσα να ασχολούμαι με τα παιδιά.

2. θέλω να οραματιστώ αλλά δε βρίσκω το χρόνο.

3. θα ήθελα να εξερευνήσω το ταλέντο μου περισσότερο, αλλά δεν έχω ποτέ χρόνο. Πρέπει να κερδίσω το ψωμί μου.

4. θέλω να πω στη μητέρα μου (στη φίλη μου, στο σύντροφο μου) πώς αισθάνομαι, αλλά φοβάμαι ότι θα τους πληγώσω.

Τώρα φαντάσου τον εαυτό σου να κάνει ακριβώς αυτό που θέλει στις πιο πάνω περιπτώσεις. 




Shakti Gawain

Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Να εκφράζετε καθημερινά την αγάπη σας στα πρόσωπα που αγαπάτε....!!!!!!!

Ανεξάρτητα από το πόσο χρόνο αφιερώνουμε στο σύντροφό μας, θα πρέπει να εκφράζουμε καθημερινά την αγάπη μας σε εκείνον. Επίσης θα πρέπει να μάθουμε να λαμβάνουμε κι εμείς αγάπη και όχι να παραδινόμαστε στη συναισθηματική χειραγώγηση.

Δεν υπάρχει πιο πλούσια και όμορφη αγάπη από εκείνη που προέρχεται από ανθρώπους που πραγματικά σας νοιάζονται και σας σέβονται. Αν την θεωρείτε δεδομένη, δεν της αφιερώνετε τον ανάλογο χρόνο και δεν εκφράζετε καθημερινά την αγάπη σας, τότε θα χαθεί για πάντα.

Οι ειδικοί των σχέσεων μας προειδοποιούν ότι ένας από τους πιο κοινούς λόγους που χωρίζουν τα ζευγάρια είναι επειδή ένας από τους τους δυο δεν λαμβάνει την προσοχή που χρειάζεται.

Συνήθως τα αισθήματα θεωρούνται δεδομένα ενώ στην πραγματικότητα, αισθήματα όπως είναι η αγάπη θα πρέπει να ανανεώνονται σε καθημερινή βάση.

Αν και μπορεί να ακούγεται κάπως ειδυλλιακό ή ποιητικό, οι σχέσεις έχουν ανάγκη από καθημερινή φροντίδα.

Σήμερα, στη σελίδα μας θα σας δείξουμε τι χρειάζεται να συμπεριλάβετε σε αυτή τη σημαντική έκφραση της αγάπης σας.

Όταν φροντίζετε την αγάπη κάθε μέρα, γίνεται όμορφη και ελεύθερη

Μερικές φορές το να μας αγαπούν δεν είναι αρκετό : θα πρέπει να μας το δείχνουν.

Όσο μεγαλώνουμε, παρά τις εμπειρίες που έχουμε αποκτήσει, θέλουμε να μας δείχνουν ότι μας αγαπούν προκειμένου να επιβεβαιώνουμε το δεσμό μας.

Ο εγκέφαλός μας λειτουργεί με ένα εκλεπτυσμένο σύστημα ανταμοιβής. Σε αυτές τις περιοχές του εγκεφάλου «θρέφονται» τα αισθήματα και τα συναισθήματα.

Το συναισθηματικό τμήμα του εγκεφάλου μας αποζητά την οξυτοκίνη και τη ντοπαμίνη που απελευθερώνονται όταν είμαστε πραγματικά ερωτευμένοι και παθιασμένοι.

Ο εγκέφαλος αποτελεί ένα περίπλοκο κομμάτι ενός χημικού μηχανήματος που έχει ένα σκοπό: να αισθανόμαστε ενωμένοι και ότι είμαστε ένα με κάποιον ή κάτι.

Το μυαλό μας χρειάζεται ένα σκοπό και η καρδιά μας ανθρώπους και πράγματα για να αγαπήσει.

Ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι να αγαπάμε τον εαυτό μας αλλά για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε μια σχέση θα πρέπει να δείχνουμε καθημερινά την αγάπη μας ώστε να ενδυναμώνουμε τους δεσμούς μας και να ενεργοποιούμε το νευρικό σύστημα ανταμοιβής που διαθέτουμε.

Τώρα ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις στρατηγικές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε τις σχέσεις μας να ανθίσουν.

Κάνε με να αισθανθώ ότι είμαι σημαντικός στη ζωή σου

· Ο σύντροφος δεν είναι απλά κάποιος που θα σας χαιρετήσει μόλις μπείτε στο σπίτι. Δεν είναι κάποιος για να συζητάμε μόνο όλα τα προβλήματά μας χωρίς να γνωρίζουμε ποια είναι τα δικά του.

· Ο σύντροφος είναι κάποιος που αισθάνεται και έχει κι εκείνος ανάγκες. Του αξίζει η αγάπη και η φροντίδα.

· Καθώς είναι ο άνθρωπος που έχετε επιλέξει για να μοιραστείτε τη ζωή σας μαζί του, είναι βασικό να τον κάνετε να αισθανθεί πόσο σημαντικός είναι για σας.

· Κάθε συζήτηση που έχετε με το σύντροφό σας έχει μια επιρροή στη σχέση σας. Μην ξεχνάτε να του δείχνετε πόσο εκτιμάτε το γεγονός ότι βρίσκεται δίπλα σας και που τον έχετε στη ζωή σας. Αυτά τα μικρά πράγματα κάνουν τεράστια διαφορά.

· Η κατανόηση και η επικοινωνία είναι ένα από τα βασικότερα θεμέλια της αγάπης.

Τα μικρά πράγματα είναι σημαντικά

· Ο σύντροφός σας δεν θέλει δώρα ή ταξίδια σε εξωτικά μέρη κάθε Σαββατοκύριακο. Όποιος σας αγαπάει το μόνο που χρειάζεται είναι την παρουσία σας, όχι μια δικαιολογία της τελευταίας στιγμής για να ακυρώσετε το δείπνο ή τα σχέδια του Σαββατοκύριακου.

· Ένα μέρος από αυτό που κάνει τα μικρά πράγματα τόσο ξεχωριστά είναι η αγάπη με κάθε χειρονομία. Ένα απροσδόκητο χάδι, μια αγκαλιά από πίσω, οι φράσεις «άσε με να το κάνω εγώ για σένα», «είσαι ό,τι καλύτερο μου έχει συμβεί» ή «ομορφαίνεις τη ζωή μου».
Συναισθηματική υποστήριξη, όχι εγωισμός

· Ο σύντροφός σας είναι η καλύτερη πηγή υποστήριξης στη ζωή σας και κάποιος στον οποίο μπορείτε να στηρίζεστε. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι έχουν διαφορετική άποψη για την υποστήριξη: «αν κάνω αυτό για σένα τότε θα πρέπει να κάνεις κι εσύ αυτό για μένα». 

Αυτό δεν είναι σωστό. Η πραγματική αγάπη δεν γνωρίζει τι είναι ο εγωισμός. Δεν βάζει τον εαυτό του πάνω από όλα και περιμένει από το άλλο άτομο να καλύψει τις ανάγκες του.

· Οι πιο ευτυχισμένες και μακροχρόνιες σχέσεις κατανοούν τη σημασία της υποστήριξης άνευ όρων. Ξέρουν ότι είναι ένα πηδάλιο που μας καθοδηγεί στις δύσκολες στιγμές. Εκείνες τις στιγμές όπου χρειαζόμαστε κάποιον δίπλα μας, ο σύντροφός μας είναι εκεί για να μας υπενθυμίσει ότι έχουμε την αγάπη του και την υποστήριξή του.

Η αγάπη που δεν μας κρατά πίσω αλλά μας βοηθά να αναπτυχθούμε

Όποιος σας αγαπάει ποτέ δεν θα προσπαθήσει να εμποδίσει την ανάπτυξή σας. Η αγάπη, μας προσφέρει φτερά για να πετάξουμε και ρίζες για να αναπτυχθούμε, είναι ένας κήπος που χρειάζεται καθημερινή περιποίηση.

· Δεν είναι εύκολο να το κάνουμε καθώς δεν κατανοούν ή δεν γνωρίζουν όλοι πώς να συμβάλλουν στην προσωπική ανάπτυξη του συντρόφου τους. Δεν γνωρίζουν όλοι πώς να περιποιούνται αυτόν τον προσωπικό κήπο που δημιουργούν δυο άνθρωποι σε μια σχέση.

· Με την πραγματική αγάπη μπορούμε να δείξουμε στο σύντροφό μας ότι νοιαζόμαστε για εκείνον, για τα ενδιαφέροντά του, τα χόμπι του και τις αξίες του. Επιτρέπετε στο σύντροφό σας να δει ότι θέλετε να είναι ευτυχισμένος.

Πάντα να θυμάστε: αν αγαπάτε κάποιον, προσπαθήστε να του το δείχνετε έστω και λίγο κάθε μέρα.




Όταν αντιμετωπίζεις ένα ηλίθιο άτομο, βρίσκεσαι ολοκληρωτικά στο έλεός του....!!!!!!!

Στην ουσία, οι ηλίθιοι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι και επιβλαβείς επειδή οι λογικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να συλλάβουν και να κατανοήσουν την παράλογη συμπεριφορά. Ένα ευφυές άτομο πιθανά να κατανοήσει τη λογική ενός κακοποιού. Οι πράξεις των κακοποιών ακολουθούν ένα σχέδιο με κάποια συλλογιστική – επίβουλη συλλογιστική μεν, αλλά παρ’ όλα αυτά συλλογιστική. 

Ο κακοποιός επιθυμεί ενεργητικό στο λογαριασμό του. Εφόσον δεν είναι αρκετά έξυπνος ώστε να σχεδιάσει πρακτικές που θα του αποφέρουν όφελος και παράλληλα θα ωφελήσουν κι εσάς, θα παραγάγει το ενεργητικό του προκαλώντας παθητικό στο δικό σας λογαριασμό. 

Η συμπεριφορά του είναι κατακριτέα, αλλά διέπεται από μία λογική, και ένας λογικός άνθρωπος μπορεί να την προβλέψει. Μπορείς να μαντέψεις πώς θα ενεργήσει ένας κακοποιός, τους κακόβουλους χειρισμούς του και τις υστερόβουλες φιλοδοξίες του και συχνά είναι εφικτό να θωρακίσεις τις άμυνές σου…

Με ένα ηλίθιο άτομο, αυτό είναι παντελώς αδύνατο, όπως εξηγείται από τον Τρίτο Βασικό Νόμο. Ένα ηλίθιο πλάσμα σε κατατρέχει χωρίς λόγο, χωρίς να προσβλέπει σε κάποιο πλεονέκτημα, χωρίς σχέδιο ή μεθόδευση και στις πλέον ακατάλληλες στιγμές και μέρη. Όταν αντιμετωπίζεις ένα ηλίθιο άτομο, βρίσκεσαι ολοκληρωτικά στο έλεός του.

Επειδή οι ενέργειες του ηλίθιου ατόμου δε διέπονται από τους νόμους της λογικής, συνεπάγεται ότι : 

α) η επίθεση, κατά κανόνα, σε βρίσκει απροετοίμαστο, 
β) ακόμη και όταν κάποιος αντιληφθεί ότι δέχεται επίθεση, αδυνατεί να οργανώσει λογικά αντίμετρα, γιατί η ίδια η επίθεση στερείται λογικής δομής.

Το γεγονός πως οι δραστηριότητες και οι ενέργειες του ηλίθιου πλάσματος είναι απόλυτα αλλοπρόσαλλες και παράλογες δεν καθιστά μόνο την άμυνα προβληματική αλλά και την όποια αντεπίθεση εξαιρετικά δύσκολη – σαν να προσπαθείς να στοχεύσεις ένα αντικείμενο που μπορεί να κινηθεί με τις πιο απίθανες και απροσδόκητες κινήσεις.




Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας
Carlo M. Cipolla
Εκδόσεις: ΚΕΔΡΟΣ
Εικόνα: http://dumbway2sdie.wikia.com/wiki/Chainsaw

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Όταν τους απαντάς με την ηρεμία σου...εκνευρίζονται ακόμη πιο πολύ....!!!!!!

Δεν είσαι υπεράνω, πολύ απλά το κάνεις για το δικό σου καλό. 

Είναι κάποιες μέρες δύσκολες. Που όλα δείχνουν να πηγαίνουν στραβά. Που θες να εξαφανιστείς εάν είναι δυνατόν μέχρι να φτάσει η επόμενη μέρα. Ή απλά να σβήσεις έναν διακόπτη και να πάρουν όλα την κανονική τους ροή. Βλέπεις τη μια αναποδιά να υποδέχεται την άλλη και λες δεν γίνεται, θα ναι ανάδρομος ο Ερμής.

Παρεξηγήσεις, συζητήσεις, κακές συνεννοήσεις. Που σε βγάζουν εντελώς από τα πλάνα, το χρονοδιάγραμμα και προπαντός, την ηρεμία σου. Σε αυτή την περίπτωση ψάχνεις να βρεις τη δύναμη να κρατήσεις τις ισορροπίες… 

Και ξαφνιάζεις τον εαυτό σου. Γιατί πραγματικά δεν δίνεις συνέχεια σε θέματα που θα μετανιώσεις μετά από λίγο γιατί ασχολήθηκες. Σε καταστάσεις που έγιναν απλά για να γίνουν γιατί ο άλλος μπορεί να είχε τα θεματάκια του.

Χρειάζεται τεράστια προσπάθεια καμιά φορά να κρατάς την ψυχραιμία σου. Και ξέρεις τι έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία; Να απαντάς σε τέτοιο τόνο, με μετρημένες λέξεις. Να είσαι η ήρεμη δύναμη. 

Εκεί που περιμένει ο άλλος να τον βρίσεις, εκεί που αναμένει να εκραγείς στα ηφαίστειο και να του τα πεις ένα χεράκι γιατί του αξίζει κιόλας, εσύ να ανταποδίδεις με ευγένεια. Να κρατάς με τη στάση σου την κατάσταση στα δικά σου μέτρα και να προσπαθεί να καταλάβει τι γίνεται. 

Τι συμβαίνει και αντιδράς όπως αντιδράς. Συνήθως οι άνθρωποι που αποκαλούμε ήρεμη δύναμη δεν χάνουν ποτέ το δίκιο τους. Και κάνουν κι όλους τους υπόλοιπους να μετανιώνουν και να αισθάνονται άσχημα με τη συμπεριφορά τους.




Πες μου ένα παραμύθι...: η αξία της αφήγησης στην Εποχή της εικόνας.....!!!!!!!!

…Δεν ξέρω κανένα παραμύθι. Κανένα από τα χαμένα αγόρια δεν ξέρει παραμύθια, είπε ο Πήτερ.

Τι φρικτό !, είπε η Γουέντι.
Ξέρεις γιατί τα χελιδόνια χτίζουν τις φωλιές τους στις μαρκίζες των σπιτιών;… Για να ακούνε τα παραμύθια.
J.M. Barrie, Πίτερ Παν ή το παιδί που αρνιόταν να μεγαλώσει.

Η εποχή της εικόνας
Ζούμε στην εποχή της εικόνας. Στην εποχή των γρήγορων ταχυτήτων στο ίντερνετ, των γρήγορων browsers, της σάρωσης της πληροφορίας. Σε ό, τι αφορά την επικοινωνία, όλα γίνονται πανεύκολα, με το πάτημα ενός κουμπιού, με το άγγιγμα της touch screen του tablet ή του κινητού τηλεφώνου. 

Μέσα στον εικονικό αυτό κόσμο, στην εικονική πραγματικότητα επικρατεί η παντελής απουσία των αισθήσεων, καθώς όλα περικλείονται αλλά και περιορίζονται ταυτόχρονα, μπροστά σε μία οθόνη.

Όλο και συχνότερα, συναντούμε νεαρούς ενήλικες που παρουσιάζουν κοινές συμπτωματολογίες : κλείνονται στο σπίτι, περνούν την ημέρα σερφάροντας στο ίντερνετ, δημιουργούν μια παράλληλη εικονική ζωή ή ζουν μέσα στο δωμάτιο/φωλιά μέσα στο οποίο αναλώνεται όλη η καθημερινότητα της ζωής τους.

Πρόκειται για νέες παθολογίες ή για νέες συμπτωματολογίες;
Η συστημική προσέγγιση αναφέρει ότι η παθολογία συνδέεται με τις σχέσεις και αποκτά νόημα αν τη δούμε μέσα στα συστήματα των σχέσεων, με τα οποία το άτομο έρχεται σε επαφή. 

Σίγουρα υπάρχουν συμπεριφορές των νέων που μας φαίνονται προβληματικές, σαν να αναπληρώνουν κάτι που δεν έχουν. Για πολλούς νέους, οι κοινωνικοί δεσμοί χαλαρώνουν, οι τρόποι του σχετίζεσθαι που έχουν δημιουργήσει είναι διαφορετικοί και ορισμένες φορές, αντιτίθενται σε εκείνους που πραγματοποιήθηκαν από τους σημερινούς ενήλικες όταν ήταν εκείνοι νέοι.

Τα νέα αναδυόμενα κοινωνικά φαινόμενα και τα νέα συμπτώματα αναπτύσσονται μέσα σε έναν εικονικό κόσμο, τον κόσμο του ίντερνετ, των βιντεοπαιχνιδιών, με τη χρήση ενός εργαλείου όπως το facebook.

Ο εθισμός στο Διαδίκτυο, αν και δεν έχει αναγνωριστεί επισήμως ως κλινική οντότητα, αποτελεί μια προβληματική κατάσταση με αρνητικές συνέπειες στην ατομική, οικογενειακή και εργασιακή πραγματικότητα του χρήστη, η οποία χρήζει αντιμετώπισης.

Μελέτες έχουν καταδείξει ότι η κοινωνικοποίηση είναι ένας από τους πόλους έλξης πίσω από την εθιστική δύναμη του διαδικτύου. 

Οι δυνατότητες για κοινωνικoποίηση που παρέχει το Διαδίκτυο, ευθύνονται για την υπερβολική ώρα που αφιερώνουν τα άτομα για επαφές σε πραγματικό χρόνο με τη χρήση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, Chat, διαδικτυακών παιχνιδιών. Τα άτομα που συμμετέχουν, στοχεύουν στην ανταλλαγή πληροφοριών, στη συναισθηματική υποστήριξη ή απλά σε μια συζήτηση με άτομα με παρόμοια ενδιαφέροντα.

Έτσι, η σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης εγγράφεται στο κοινωνικό πεδίο ως μία διαδικασία από-συμβολοποιήσεων και τέλους των παραδοσιακών μύθων και των μεγάλων αφηγήσεων, ρήξης του κοινωνικού ιστού και διαρκούς αποξένωσης του ατόμου από τον εαυτό του και τους άλλους. 

Η κοινωνία μέσα στην κρίση της δεν είναι σε θέση να δημιουργήσει τις αναγκαίες διαμεσολαβήσεις όπου θα μπορούσε να βρει έκφραση το κάλεσμα στον Άλλο, η συνάντηση με την ετερότητα, η απόδοση νοήματος στην διυποκειμενική αλυσίδα, στο δίκτυο των σημαντικών Αλλων, η ανακάλυψη των ιχνών μιας προσωπικής και διαγενεακής ιστορίας και του νοήματος που αποκτούν μέσα στην ιστορία.

Η Ψυχική διάσταση της εξάρτησης από ένα αντικείμενο
H εξάρτηση από ένα αντικείμενο (internet, τζόγος), έχει την ψυχική διάσταση που ανάγεται στην καταπράυνση μιας οδυνηρής εσωτερικής έντασης που πηγάζει από την αστάθεια του ψυχισμού του ατόμου, στην αναζήτηση ευχαρίστησης, για την αντιμετώπιση του αισθήματος ανίας, πλήξης, ανικανοποίητου που κυριαρχεί μέσα του, στην αναζήτηση έντονων αισθήσεων, για την αποφυγή του συναισθηματικού κενού που πηγάζει από την απουσία εσωτερικών αντικειμένων.

Γιατί, λοιπόν, είναι τόσο σημαντικό να μας ακούν ; Γιατί είναι τόσο σημαντικό να διηγούμαστε ιστορίες;

Στο έργο του J.M. Barrie «Πίτερ Παν», η ικανότητα της Γουέντι να αφηγείται παραμύθια αποτελεί τόσο μεγάλο πειρασμό για τον Πίτερ, που πείθεται να την πάρει μαζί του. 

Έτσι, η Γουέντι γίνεται το πρώτο κορίτσι που επιτρέπεται να πετάξει στη Χώρα του Ποτέ- Ποτέ, με διαβατήριο τα δεκάδες παραμύθια που θα αφηγηθεί στα «χαμένα» παιδιά… Έτσι, τα «χαμένα» παιδιά αποκτούν μία «μητέρα» που τους λέει ιστορίες. 

Στο τέλος του βιβλίου, επιστρέφουν όλα από τη χώρα του Ποτέ εκτός από ένα, τον Πίτερ Παν. Η αφήγηση της Γουέντι δεν είναι ικανή να τον βοηθήσει να ξεπεράσει το πένθος της δικής του εγκατάλειψης από τη μητέρα του και να βρει ένα νόημα στη ζωή του. Γι’ αυτό και επιλέγει να μείνει μόνος, χαμένος στη χώρα του Ποτέ.

Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι η σχέση μας με τα παραμύθια αποτελεί λειτουργία διαχρονική, διατρέχει όλη μας τη ζωή και την ιστορία μας, είναι συνυφασμένη με τη φύση μας και την ύπαρξη του κόσμου. Οι ιστορίες, μας κρατούν συντροφιά. 

Συντροφιά πολύτιμη, υποστηρικτική, παρηγορητική. Μέσα από τα παραμύθια αλλά και τις προσωπικές αφηγήσεις των παλαιότερων γενεών προς τις νεώτερες, βρίσκουμε τρόπους να ξεπερνάμε τα εμπόδια, να ανακαλύπτουμε εναλλακτικές λύσεις, να προσεγγίζουμε διαφορετικούς τρόπους να υπάρχουμε. 

Η αφήγηση αναπτύσσει τη θετική σκέψη, τις ανθρώπινες αξίες, τη φαντασία, τη δημιουργικότητα, το νόημα της ίδιας της ζωής.

Σε όλους τους πολιτισμούς, υπάρχει ο βασικός μύθος που απαντάται στις ανθρώπινες αφηγήσεις ανά τους αιώνες, η ιστορία του ήρωα που βαίνει προς την ολοκλήρωσή του, ξεπερνώντας δύσκολα εμπόδια. Είναι οι κοινές ιδέες των μύθων που προέρχονται από το κοινό πεδίο, την ανθρώπινη ψυχή και το ανθρώπινο σώμα.

Οι ιστορίες μας βοηθούν στη μετάβαση από το ένα στάδιο της ζωής μας στο άλλο. Δίνουν απαντήσεις σε ερωτήματα «Τι είναι πραγματικά ο κόσμος ;», «Ποιο είναι το νόημα της ζωής;».

Ο μύθος, το παραμύθι, μπορούν να οδηγήσουν στην καλύτερη κατανόηση και στην αντιμετώπιση καταστάσεων όχι με έναν ορθολογικό τρόπο, αλλά μέσα από τα σύμβολα και την ασφάλεια που αυτά παρέχουν. Οι μύθοι συνδέουν την φαντασία με την πραγματικότητα. 

Κάθε φορά που λέγεται μία ιστορία, τόσο ο αφηγητής όσο και ο ακροατής σαλπάρουν για ένα ταξίδι εσωτερικής και εξωτερικής διερεύνησης. Η επιθυμία να αφηγηθούμε την ιστορία μας, αλλά και η δυνατότητα να προχωρήσουμε μέσα από αυτήν, είναι σημαντικά βήματα προς την ωρίμανση. Με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο μεγαλώνουμε αλλά και αποκαλύπτουμε τον αληθινό μας εαυτό.

Η εικόνα μπλοκάρει, αδρανοποιεί τη φαντασία. Η αφήγηση φτιάχνει εικόνες, αφήνει να αναδυθούν συναισθήματα. Η μορφή και η δομή των παραμυθιών υποβάλλουν στο άτομο εικόνες με τις οποίες μπορεί να δομήσει τις ονειροπολήσεις του και να προσανατολιστεί καλύτερα στη ζωή του. 

Η ταύτιση και η κατανόηση είναι άμεσες. Το παραμύθι κινείται στο χώρο του φανταστικού όπου όλα επιτρέπονται, η δικαιοσύνη πάντα νικάει και στο τέλος οι καλοί δικαιώνονται. Το παιδί δομεί, έτσι, την εμπιστοσύνη του στη ζωή και στους ανθρώπους και βλέπει θετικά τον εαυτό του. Ταυτίζεται με τους ήρωες, καταλαβαίνει καλύτερα τον εαυτό του, βάζει σε τάξη το εσωτερικό του χάος.

Το παραμύθι δίνει τη δυνατότητα στον άνθρωπο να αναγνωρίσει τα δικά του συναισθήματα και να βιώσει καταστάσεις που λειτουργούν λυτρωτικά για τον ίδιο. Η προσωποποίηση των συμβολικών στοιχείων μπορεί να μας δώσει έρωτα, χορό, θυμό , αντιδράσεις , γέλιο, κλάμα. Η αφήγηση γίνεται έργο, πράξεις, διάλογος.

Ο μύθος είναι ένα πολύ δυνατό μέσο αυτογνωσίας από μόνο του.
Διηγούμαστε στην προσπάθειά μας να βρούμε νόημα στη ζωή μας. Το να κατανοήσει κανείς με σιγουριά το νόημα που έχει ή θα έπρεπε να έχει η ζωή του, σημαίνει ότι έχει πετύχει την ψυχολογική ωριμότητα. Σε κάθε ηλικία επιδιώκουμε και πρέπει να είμαστε ικανοί να βρούμε μέρος του νοήματος, ανάλογα με το πώς έχουν αναπτυχθεί η νόηση και η κατανόησή μας.

Για να βρει κανείς βαθύτερο νόημα πρέπει να γίνει ικανός να υπερβεί τα στενά όρια της εγωκεντρικής ύπαρξης και να πιστέψει πως η συμβολή του στη ζωή θα είναι σημαντική, αν όχι τώρα, τουλάχιστον στο μέλλον. 

Αυτό το αίσθημα είναι αναγκαίο για να αισθάνεται κανείς ικανοποιημένος με τον εαυτό του και με ό, τι κάνει. Τα θετικά συναισθήματα μας δίνουν τη δύναμη να αναπτύξουμε τη λογική μας. Μονάχα η ελπίδα για το μέλλον, μπορεί να μας στηρίζει στις αντιξοότητες που αναπόφευκτα θα συναντήσουμε.

Αν οι άνθρωποι ανατρέφονταν, έτσι, ώστε η ζωή να έχει νόημα γι’ αυτούς, τότε δεν θα χρειάζονταν ειδική βοήθεια. Έτσι, οι άνθρωποι φτάνουν στην απόγνωση, λόγω της ανικανότητάς τους να αναπτύξουν και να διατηρήσουν ικανοποιητικές διαπροσωπικές σχέσεις. 

Φτάνουν σε απόγνωση, ως αποτέλεσμα της αναμέτρησής τους με σκληρά δεδομένα της ανθρώπινης μοίρας, με τα δεδομένα της ζωής. Σύμφωνα με τον Ir.Yalom, τέσσερις βασικές έγνοιες του ανθρώπου, συνδέονται με την ψυχοθεραπεία : «ο θάνατος, η απομόνωση, το νόημα της ζωής και η ελευθερία.»

Η ψυχοθεραπευτική διαδικασία, είναι από μόνη της μία αφήγηση : η αφήγηση του θεραπευόμενου στον θεραπευτή, όπου υπάρχει πάντα ένας αφηγητής και ένας ακροατής. 

Ο θεραπευόμενος εξιστορεί το δικό του μύθο, τη δική του ψυχική πραγματικότητα, ξανά και ξανά, μέχρις ότου βρεθεί το νόημα πίσω από τις λέξεις, που καθοδηγεί την πορεία των επιλογών του, μέσα στη ζωή. 

Η ψυχοθεραπεία γίνεται η διαδικασία βαθμιαίας αποκάλυψης όπου ο θεραπευτής επιχειρεί να γνωρίσει τον ασθενή όσο πληρέστερα γίνεται. Αποτελεί μία βαθιά και περιεκτική εξερεύνηση της πορείας και του νοήματος της ζωής του ανθρώπου, καθώς ασχολείται με τα παράδοξα της ύπαρξης, με την αμφιθυμία ως κινητήριος δύναμη του ψυχισμού.

Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να ξαναπροσεγγίσουμε την αξία του να μιλάμε, να αφηγούμαστε αλλά και να αφήνουμε να μας αφηγηθούν τις καθημερινές τους ιστορίες, οι φίλοι, οι αγαπημένοι μας, τα παιδιά μας, οι μαθητές μας. 

Η αξία της αφήγησης είναι που καθιστά την ψυχοθεραπεία « δώρο», όπως αφηγείται ο IrvinYalom. Η ενσυναίσθηση, η υποστήριξη, η συμμετοχή του θεραπευόμενου στη ψυχοθεραπευτική διαδικασία, η αποδοχή ότι εν τέλει σε αυτό το μακρύ ταξίδι προς την αυτογνωσία, θεραπευτής και θεραπευόμενος είναι συνταξιδιώτες και συνοδοιπόροι, η σημαντικότητα του ασθενή για τον θεραπευτή του, είναι οι παράγοντες τελικά που επουλώνουν το τραύμα και δίνουν τη δυνατότητα βίωσης επανορθωτικής εμπειρίας που οδηγεί στην ίαση και θεραπεία.

Ο ψυχοθεραπευτικός τόπος και χρόνος, γίνεται αυτός ο ενδιάμεσος χώρος ανάμεσα στα όνειρα και την πραγματικότητα που περιγράφει ο J.M.Barrie. Ο ενδιάμεσος χώρος που δημιουργείται μέσα στο πλαίσιο των ψυχοθεραπευτικών συνεδριών, όπου η δημιουργία και η αφήγηση μίας ιστορίας από τη φαντασία αλλά και την ψυχική πραγματικότητα συνάμα του ασθενούς, βρίσκει τη θέση της στο ψυχικό του παρόν και μέλλον.





ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Λουλές Β. « Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί. Παραμύθια για πάντα». (ντοκιμαντέρ)
2. Μάτσα Κ. «Ψυχοθεραπεία και Τέχνη στην Απεξάρτηση», 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Τέχνη και Ψυχιατρική», 20-23 Μαίου 2010
3. Mάτσα Κ. «Φαντασία κα οδύνη της ψυχής», 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Τέχνη και Ψυχιατρική», 20-23 Μαίου 2010
4. Παπαδογεωργοπούλου Α. «Παιδιά-«πτυσσόμενα τηλεσκόπια»… όταν ανακάλυψαν το μαγικό χαλί της Παιγνιοθεραπείας» Εκδ. Κοντύλι, Αθήνα 2010
5. Σφακιανάκης Εμ., Σιώμος Κ., Φλώρος Γ. «Εθισμός στο Διαδίκτυο και άλλες Διαδικτυακές Συμπεριφορές Υψηλού Κινδύνου», Εκδ. Λιβάνη, 2012
6. Tσουκαλά Κ. «Lacan και Vygotsky. Η λέξη, το κενό και η διαλογική συνθήκη», Τμήμα Προβληματικής Χρήσης Διαδικτύου 18 ΑΝΩ, Ψ.Ν.Α.-ΔΑΦΝΙ
7. Φιλίππου Δ.-Καραντάνα Π. (2010) Ιστορίες για να ονειρεύεσαι… Παιχνίδια για να μεγαλώνεις… Εκδ. Καστανιώτη, Αθήνα.
8.Χρόνη Δ., Χουρμούζογλου Μ. «Αποκλειστικά Διαδικτυακές σχέσεις. Παρουσίαση Κλινικής Περίπτωσης. Μία ψυχοδυναμική ανάγνωση» Τμήμα Προβληματικής Χρήσης Διαδικτύου 18 ΑΝΩ Ψ.Ν.Α.-ΔΑΦΝΙ, 2013


ΞΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Bargh J., Mc Kenna K., Fitzsimions Gr., “Can you see the real me ? Activation and Expression of the “True self” on the Internet” Journal of Social Issues Vol.58, No. 1 2002, pp.33-48
2. BarrieJ.M. «Πίτερ Παν ή το παιδί που αρνιόταν να μεγαλώσει», εκδ. ΑΓΡΑ, 1987
3. Bettelheim Br., The Uses of Enchantment, 1976
4. Jennings S., Cattanach A., Meldrum B., Mitchell S., Chesner A. «The Handbook of Dramatherapy», Routlegde, 1994
5 Johnson L. “Creative therapies in the treatment of addictions : the art of transforming shame”, , The Arts in Psychotherapy, Vol.17, pp.299-308
6. Mc Cown J., FischerD., Page R., Homant M.«Internet Relationships : People Who Meet People”, , Cyber Psychology & Behavior, vol. 4, No 5, 2001
7. Mc Kenna K., Grenn A., Gleason M. “Relationship Formation on the Internet : What’s the Big Attraction ? ”, , Journal of Social Issues, Vol. 58, No. 1, 2002, pp.9-31
8. MastropaoloL. « Νέες παθολογίες της εφηβείας ή νέα αναδυόμενα κοινωνικά φαινόμενα ; Το hikikomori είναι αποκλειστικά ιαπωνικό;», Περιοδ. Συστημική σκέψη και Ψυχοθεραπεία, Τεύχος 3, 2014
9. WinnicottD. (1980) Το παιδί, το παιχνίδι και η πραγματικότητα. Εκδ. Καστανιώτη, Αθήνα.
10. YalomE., «Το δώρο της ψυχοθεραπείας», εκδ. ΑΓΡΑ, 2004
11. YalomE., «Η Μάνα και το νόημα της Ζωής», εκδ. ΑΓΡΑ, 2007

Συγγραφή Άρθρου : Μακρογιάννη Ελένη - Ψυχολόγος, Δραματοθεραπεύτρια . Εξειδίκευση στην Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία καθώς και στη Ψυχοθεραπεία μέσω Θεάτρου (Dramatherapy).

Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

5 πράγματα που λένε οι χειριστικοί άνθρωποι για να μας χειραγωγήσουν και να μας κάνουν ότι θέλουν....!!!!!!!

Χειραγωγώ : να ελέγξω ή να παίξω με κάποιον, χρησιμοποιώντας άδικα ή ύπουλα μέσα προς όφελός μου.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο : οι χειριστικοί άνθρωποι είναι πολύ καλοί σε αυτό που κάνουν και μπορούν να παραπλανήσουν.

Είναι οι χειριστικοί άνθρωποι “καλλιτέχνες;”
Σίγουρα, δεν δημιουργούν έργα τέχνης, αλλά μπορούν να παίξουν πολύ σοβαρά με τα συναισθήματα του άλλου, όπως ακριβώς ένας ταλαντούχος καλλιτέχνης γεμίζει τον άδειο καμβά του. Είναι ενοχλητικό, αλλά παρόλα αυτά είναι αλήθεια.

Είναι οι χειριστικοί άνθρωποι άδικοι;
Πέρα από κάθε αμφιβολία. Οι χειριστικοί άνθρωποι δεν νοιάζονται για το τι είναι δίκαιο ή άδικο. Νοιάζονται μόνο για το τι μπορούν να αποκομίσουν από κάθε κατάσταση, ανεξάρτητα από τον πόνο που μπορεί να προκαλέσουν στους άλλους ανθρώπους.

Είναι οι χειριστικοί άνθρωποι ύπουλοι;
Για να θεωρηθεί κάποιος ύπουλος, πρέπει να προκαλέσει εν γνώση του κακό σε κάποιον άλλον με έναν αμφιλεγόμενο τρόπο και οι χειριστικοί άνθρωποι το κάνουν πολύ καλά αυτό. Οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στους χειριστικούς ανθρώπους δεν καταλαβαίνουν τα πραγματικά του κίνητρα παρά μόνο, όταν είναι αργά και το κακό έχει ήδη γίνει.

Δείτε παρακάτω 5 φράσεις που χρησιμοποιούν οι χειριστικοί άνθρωποι για να κάνουν τους άλλους να νομίζουν, ότι είναι τρελοί.

1.Παρεξήγησες αυτό που είπα.
Αυτή είναι μια συνηθισμένη φράση των χειριστικών ανθρώπων, όταν τους πιάνουν να λένε ή να κάνουν κάτι παραπλανητικό. Με αυτόν τον τρόπο, προσπαθούν να δημιουργήσουν αμφιβολίες.

Οι χειριστικοί άνθρωποι είναι πολύ καλοί στο να δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα. Παίρνουν χαρά, όταν προκαλούν σύγχυση στους άλλους. Πρέπει να είμαστε απόλυτα σίγουροι, ότι δεν ήμασταν εμείς αυτοί που μπερδευτήκαμε και ότι κατανοήσαμε πλήρως αυτό που έγινε ή που ειπώθηκε.

2.Φέρεσαι τρελά/παράλογα.
Αυτή η φράση μοιάζει πολύ με την προηγούμενη. Ο σκοπός και πάλι είναι να δημιουργήσουν αμφιβολίες. Η βασική διαφορά είναι πως αυτή η φράση είναι μια ευθεία επίθεση στις διανοητικές μας ικανότητες.

Δεν έχει καμία σημασία το ύφος με το οποίο λέγεται αυτή η φράση. Σημασία έχει το περιεχόμενο και το πλαίσιο. Οι χειριστικοί άνθρωποι μπορεί να αποστασιοποιηθούν από την κατάσταση για να την κάνουν λιγότερο προσωπική. Αλλά, η είναι προσωπική και χρήσει άμεσης αντίδρασης.

3.Είσαι πολύ ευαίσθητος.
Όχι, δεν είσαι. Είσαι ένας λογικός άνθρωπος. Κανείς δεν αντιδρά ωραία, όταν καταλαβαίνει, ότι προσπαθούν να τον εκμεταλλευτούν.

Συνήθως, οι ευαίσθητοι άνθρωποι πέφτουν θύματα χειραγώγησης, γιατί είναι εκείνοι που νοιάζονται, καταλαβαίνουν και συμπάσχουν.

4.Δεν μου αρέσουν τα δράματα.
Ναι, τους αρέσουν. Στην ουσία, όσοι χειραγωγούν τους άλλους κατά συρροήν τους αρέσει το δράμα, απλά το κάνουν με διαφορετικό τρόπο. Δεν τους αρέσει το δράμα με την έννοια των ξεσπασμάτων, αλλά θέλουν να ελέγχουν κρυφά και υπόγεια τους άλλους.

Το θέμα είναι, ότι το θύμα για άλλη μια φορά πρέπει να εξετάσει τις πράξεις του.

Μήπως ήταν πολύ υπερβολικός; Μήπως έγινε πολύ κακό για το τίποτα; Όχι, αν και πολλοί από τους δέκτες της χειραγώγησης καταλήγουν να παραδέχονται λάθη που δεν έχουν κάνει.

5.Τα σκέφτεσαι όλα υπερβολικά.
Εδώ έχουμε μια αλλαγή : μπορεί να υπεραναλύετε τα πράγματα, μπορεί και όχι.

Βέβαια, ακόμα και αν το κάνετε, είναι καλό, γιατί σημαίνει πως δεν δέχεστε την χειραγώγηση που προσπαθούν να σας κάνουν.

Προειδοποίηση : είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να καταλάβουμε έναν χειριστικό άνθρωπο. Είναι αδύνατον, γιατί η χειραγώγηση δεν είναι μια λογική συμπεριφορά.

Για να το πούμε απλά : ένας άνθρωπος που αγαπάει πραγματικά και νοιάζεται για έναν άλλον, δεν προσπαθεί να τον χειραγωγήσει.

Συμπερασματικά :
Αν είστε ο άνθρωπος που δέχεται αυτή την συμπεριφορά, σίγουρα είστε πληγωμένοι και γεμάτοι αμφιβολίες. Πρέπει να καταλάβετε καλά πως δεν υπάρχει κανένα λάθος σε εσάς.
Το λάθος είναι των χειριστικών ανθρώπων και μόνο.




Αυτό είναι το κόλπο για να μην σας τσιμπήσουν τα κουνούπια ποτέ ξανά....!!!!!

Πείτε τέλος στα κουνούπια. Αυτός είναι ο τρόπος να μην σας τσιμπίσουν ποτέ ξανά….

Σε ένα μπολάκι τρίψτε φύλλα βασιλικού, προσθέστε ξύδι και ανακατέψτε. Αφήστε το μπολάκι δίπλα σας ή εάν θέλετε αλείψτε λίγο από το μείγμα σε σημεία του σώματός σας. Δοκιμάστε το και θα δείτε ότι δε θα σας ξαναενοχλήσουν ποτέ!




medicalland.gr

Το αποχετευτικό σύστημα στο Βυζάντιο : Όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν υπήρχαν καν τουαλέτες....!!!!!!!

Πώς βγήκε η λέξη παστρικός και γιατί τιμωρούνταν οι ιερείς αν έκαναν περισσότερα από δύο λουτρά την ημέρα;

Η εξέδρα
Ενώ σε πολλές πρωτεύουσες πολιτισμένων λαών έλειπε από τα σπίτια το πιο «αναπόφευκτο» μέρος, η τουαλέτα (εξέδρα ή απόπατος), στα βυζαντινά σπίτια αυτή δεν ήταν σπάνια.

Στη βυζαντινή τουαλέτα υπήρχαν πήλινοι σωλήνες για απομάκρυνση των λυμάτων, οι οποίοι έπρεπε να συναντώνται με τους σωλήνες των διπλανών σπιτιών και να σχηματίζουν δίκτυο.

Σε περίπτωση βλάβης έπρεπε να επιδιορθώνονται με ευθύνη του ιδιοκτήτη, μέχρι του σημείου που συναντούσαν τους σωλήνες των γειτόνων.

Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά
Οι Βυζαντινοί έτρεφαν μεγάλη αγάπη στην καθαριότητα. Σύμφωνα με την άποψη της επίσημης Εκκλησίας, τρία μπάνια την ημέρα ήταν υπερβολικά, ωστόσο τα δύο δεν ήταν ασυνήθιστο φαινόμενο. Όμως, οι κληρικοί που συλλαμβάνονταν να κάνουν δύο λουτρά την ημέρα δέχονταν αυστηρές επιπλήξεις.

Οι πλούσιοι είχαν ιδιόκτητα λουτρά, ενώ για όλους τους άλλους υπήρχαν τα δημόσια, τα οποία ωστόσο στεγάζονταν σε επιβλητικά κτίρια, ήταν πολυτελή και παρείχαν όλες τις ανέσεις. Από την εποχή του Ιουστινιανού, ίσως και πιο πριν, τα δημόσια λουτρά είχαν μπανιέρες σε χωριστά διαμερίσματα, τα οποία βρίσκονταν γύρω από μια μεγάλη κυκλική λίμνη.

Το νερό ζεσταινόταν σε μεγάλους λέβητες και διοχετευόταν στους κατάλληλους χώρους μέσα από ένα σύστημα σωληνώσεων, ενώ υπήρχε η δυνατότητα να επιλέξει κάποιος το κρύο μπάνιο ή ακόμα και το ατμόλουτρο. Στα δημόσια λουτρά η είσοδος στους άντρες επιτρεπόταν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, ενώ στις γυναίκες μόνο το βράδυ.

Νερό και σαπούνι
Γενικά, οι Βυζαντινοί πρόσεχαν την εικόνα τους και λούζονταν σχετικά συχνά με εξαίρεση τους μοναχούς, που υπέβαλλαν τον εαυτό τους σε στερήσεις.

Σύμφωνα με τα «ιατρικά» βιβλία της εποχής, οι Βυζαντινοί τον Γενάρη δεν έπρεπε να κάνουν περισσότερα από τέσσερα λουτρά, τον Μάρτη έξι και τον Απρίλη οκτώ.

Ως μέσα καθαρισμού χρησιμοποιούνταν ίνες από σπάρτα ή άλλο λουτρόχορτο και σαπούνι, το οποίο πήραν οι Βυζαντινοί απ’ τους Γάλλους, ή παλαιότερα από νίτρο. Από το σπάρτο προήλθε η λέξη «σπαρτεύω» και από αυτήν το «παστρεύω» (καθαρίζω).

Μπάνιο όλοι μαζί (Bain mixtes)
Κοινά λουτρά αντρών και γυναικών όπως τα εννοούμε σήμερα, δηλαδή σε ανοικτό χώρο (θάλασσα κλπ), οι βυζαντινοί δεν είχαν. Σε κλειστό χώρο όμως το κοινό λουτρό, ιδιαίτερα κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, δεν ήταν κάτι το ασυνήθιστο, παρά τις διαμαρτυρίες των πατέρων της Εκκλησίας και των συνόδων.

Πολλοί λαϊκοί, επίσης, θεωρούσαν σκάνδαλο το να ξεγυμνώνονται σε κοινή θέα όσοι και όσες χρησιμοποιούσαν τα λουτρά. Ωστόσο, στα λουτρά ο επισκέπτης συναντούσε ακόμα και κληρικούς ή ασκητές. Η προσωπική υγιεινή ήταν και παραμένει θέμα πολιτισμού και στο Βυζάντιο το πολιτιστικό επίπεδο ήταν υψηλό.




Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Να φεύγεις όσο είναι νωρίς - Να φεύγεις με το κεφάλι ψηλά και να κλείνεις την πόρτα χαμογελώντας....!!!!!

Να φεύγεις από τελειωμένες καταστάσεις. Από ανθρώπους που τους ανεβάζεις και αυτοί με τονισμένο το εγώ τους σε ρίχνουν.

Από αυτούς που δεν ρισκάρουν, αλλά βολεύονται.

Από ανθρώπους που δεν δίνουν παρά μόνο παίρνουν. Και αυτά που τους παρέχεις δεν τα εκτιμούν. Τα θεωρούν δεδομένα, απλά, αδιάφορα…

Από ανθρώπους που σε κοιτάζουν και ψάχνουν να βρουν στα μάτια σου κάποιον άλλον…

Από αυτούς που σου χαρίζουν στιγμές δανεικές, που περιμένεις να σου δώσουν σημασία με το σταγονόμετρο.

Να φεύγεις όσο είναι νωρίς από αυτούς που αντί για έρωτα σου πουλάνε εξυπνάδες.

Που σου προκαλούν ανασφάλειες και σκέψεις πολλές. Γιατί εάν στα αλήθεια σε ήθελαν στη ζωή τους, θα το είχες καταλάβει…

Να φεύγεις όσο είναι νωρίς από αυτά που σε πληγώνουν. Γιατί στο τέλος θα πληγωθείς περισσότερο.

Να φεύγεις με το κεφάλι ψηλά και να κλείνεις την πόρτα χαμογελώντας.

Γιατί εσύ ένιωσες, δεν κρύφτηκες.

Γιατί εσύ ότι είχες να δώσεις το έδωσες.

Και γιατί, πολύ απλά, σε περιμένουν άλλα καλύτερα που μόνο όταν φύγεις θα τα συναντήσεις… 




Μαρίνας Αβραάμ - dolce.com.cy