Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Πλέον δεν θυμώνω – απλά ακούω....!!!!!!

Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό και σχεδόν καθημερινό συναίσθημα. Είναι κοινό στους ενήλικες αλλά πάνω από όλα στα μικρά παιδιά που δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους και να ακούσουν.

Δεν πρέπει να βλέπετε αυτό το συναίσθημα με απόλυτα αρνητικό τρόπο. Όλοι θυμώνουμε, όλοι γεμίζουμε με οργή σε καταστάσεις που θεωρούμε άδικες. Επιπλέον, είναι απολύτως φυσιολογικό και μας επιτρέπει να αντιδράμε σε οτιδήποτε δεν επιτρέπεται, σε οτιδήποτε μας πληγώνει.

Ωστόσο, ο θυμός θα πρέπει να είναι συγκεκριμένος και περιορισμένος. Θα πρέπει να θεωρείται σαν ένας διακόπτης, σαν κάτι που ενεργοποιείται στον εγκέφαλό σας. Σας προειδοποιεί ότι κάποια πτυχή του περιβάλλοντός σας θα πρέπει να σας ανησυχεί και ότι πρέπει να πάρετε μια απόφαση.

Αν αφήσετε αυτό το συναίσθημα να σας ελέγχει, θα εμπέσετε σε ένα παράλογο ξέσπασμα, φωνάζοντας και πιθανότατα κάνοντας πράγματα που αργότερα θα μετανιώσετε. Ο θυμός θα πρέπει να παρακολουθείται και αργότερα να ελέγχεται για να μπορέσετε να έχετε την κατάλληλη αντίδραση.

Στο σημερινό άρθρο, σας ενθαρρύνουμε να μελετήσετε σε βάθος αυτό το κοινό συναίσθημα που μερικές φορές δεν μπορούμε να το αναγνωρίσουμε.

Προσπαθήστε να γνωρίσετε καλύτερα το θυμό σας για να αντιδράτε καλύτερα στο περιβάλλον σας

Ένας από τους πιο δημοφιλείς ειδικούς στο θυμό και στην αντίσταση είναι χωρίς αμφιβολία ο Eckhart Tolle. Αυτός ο θετικιστικός ψυχολόγος και εκπρόσωπος των πιο πνευματικών πτυχών της επιστήμης της συμπεριφοράς παρουσιάζει μια πολύ ιδιαίτερη προοπτική αυτού του ψυχολογικού κατασκευάσματος.

· Ο θυμός είναι ένα πανίσχυρο, αρνητικό και καθηλωτικό συναίσθημα. Ο θυμός που είναι ανεξέλεγκτος και τον αφήνετε να δραπετεύει ανά πάσα στιγμή, πλημμυρίζει το μυαλό σας με αρνητικές σκέψεις.

· Πλέον δεν υπάρχουν λόγοι αλλά ούτε και τα ισορροπημένα και λογικά μέρη σας αλλά αυτό το έντονο και αρνητικό συναίσθημα.

· Μια πτυχή που πρέπει να λάβετε υπόψη σας και την οποία ο Eckhart Tolle αναφέρει είναι ότι μερικές φορές είστε θυμωμένοι με κάτι χωρίς καν να το έχετε αντιληφθεί.

Σύντομα αυτό το συναίσθημα αρνητικότητας θα εισχωρήσει σε άλλους τομείς της ζωής σας σε σημείο που θα σας κυριεύσει η απαισιοδοξία.

· Ο θυμός μπορεί επίσης να μεταδοθεί και να εξαπλωθεί σαν μια αποπνικτική ενέργεια που δημιουργεί απόσταση και δυσφορία γύρω σας. Είναι πολύ δυσάρεστη κατάσταση.

Τώρα, θα σας δείξουμε πώς να επιλύσετε αυτή τη δυσφορία, αυτή την έλλειψη αρμονίας με τον εαυτό σας και το περιβάλλον σας.

Πώς θα γνωρίζετε τι δημιουργείτε
Θα σας δώσουμε ένα παράδειγμα. Φανταστείτε ότι είχατε μια άσχημη μέρα στη δουλειά. Κάποιος συνάδελφος στο γραφείο έχει δημιουργήσει ένα τοξικό περιβάλλον γεμάτο με αβάσιμες φήμες και κριτική που σας πληγώνει και αυτό σας ενοχλεί.

· Εσείς, ως πρωταγωνιστές, συγκεντρώνετε ένα μεγάλο ποσοστό θυμού, αισθάνεστε κουρασμένοι και εκδηλώνετε αρνητικότητα στο σπίτι και στην οικογένειά σας. Κάθε γεγονός πυροδοτεί μια δυσανάλογη αντίδραση.

· Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι αυτό το εσωτερικό συναίσθημα, αυτή η δυσφορία και αυτό το κακό συναίσθημα είναι κάτι που δημιουργείται στο περιβάλλον σας.

· Ένα αρνητικό συναίσθημα όχι μόνο δημιουργεί αρνητικές σκέψεις αλλά και ακατάλληλη συμπεριφορά. Θα πρέπει να μάθετε πώς να το βλέπετε, πώς να αντιλαμβάνεστε ότι γίνεται μια μάχη μέσα σας.

Πώς να ακούτε και να ενεργείτε αργότερα
Ήδη γνωρίζετε τι σας συμβαίνει και τι προκαλείται γύρω σας. Το επίκεντρο αυτού του προβλήματος δεν πρέπει να είναι στο σπίτι αλλά ούτε και στη δουλειά σας : είναι στο μυαλό σας.

· Μερικές φορές δεν μπορείτε να αλλάξετε τη συμπεριφορά ενός ατόμου ή μιας ομάδας ανθρώπων. Σε αυτή την περίπτωση, ο συνάδελφος δεν πρόκειται να αλλάξει. Η προσωπικότητά του είναι αυτή που είναι. Πάντα ήταν επικριτικός και διέδιδε φήμες.

· Όταν δεν μπορείτε να αλλάξετε οτιδήποτε αρνητικό στο περιβάλλον σας τότε πρέπει εσείς να αλλάξετε τον τρόπο που επηρεάζει τα συναισθήματά σας.

· Δεν χρειάζεται να μην δώσετε τη σημασία που του αναλογεί αλλά ούτε και να κάνετε σαν να μην σας επηρεάζει τίποτα. Προσπαθήστε να ασκήσετε λίγο «έλεγχο». Εξουδετερώστε τα αρνητικά συναισθήματά σας ώστε να μην σας κυριαρχούν και μετατρέπουν τη ζωή σας σε μια αληθινή κόλαση.

· Οτιδήποτε σας ελέγχει, σας αιχμαλωτίζει και αφαιρεί την ποιότητα ζωής σας. Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει ποτέ να επιτρέψετε να συμβεί.

Θα πρέπει να ηρεμήσετε το θυμό σας και να είστε δυναμικοί, ειρηνικοί και ισορροπημένοι. Να πείτε στον εαυτό σας ότι αυτή η συμπεριφορά είναι ανάρμοστη. Επειδή ένα άτομο είναι ικανό να ρυθμίζει τα συναισθήματά του δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αντιδράσει.

Εφόσον ξεκαθαρίσετε στην πηγή του θυμού και του πόνου σας ότι η συμπεριφορά τους δεν είναι σωστή, μπορείτε να εξορθολογήσετε όλα τα αρνητικά συναισθήματα που παραμένουν μέσα σας.

· Οι επικρίσεις αυτές δεν ισχύουν για μένα επειδή δεν με καθορίζουν. Αυτές οι προσβολές δεν με πληγώνουν : ξέρω ποιος είμαι, προστατεύω την αυτοεκτίμησή μου.

· Ό,τι και αν σκέφτεται ένα άτομο για μένα, είναι δική του άποψη. Είναι μέρος του δικού του κόσμου, στη συγκεκριμένη και περιορισμένη σφαίρα αλλά αυτή δεν μπορεί να καθορίσει αυτός που είμαι στον κόσμο μου. Γι’ αυτό θα συνεχίσω να απενεργοποιώ όλο το θυμό και τα αρνητικά συναισθήματά μου. Είμαι ελεύθερος.

Ο θυμός θρέφει τα αρνητικά συναισθήματα, τα ελέγχει και τα διαχειρίζεται. Μην ξεχνάτε ότι αυτές οι στρατηγικές ταιριάζουν επίσης για τα μικρά παιδιά.

Όσο πιο σύντομα μάθετε να αντιλαμβάνεστε τα συναισθήματά τους, τόσο το καλύτερο. Διδάξτε τους πώς να μάθουν μόνο να ακούν, να παραμένουν ήρεμα και να μένουν δυνατά.




Πηγή: meygeia.gr

10 σημάδια ότι έχετε βρει κάποιον στην ψυχική σας ομάδα....!!!!!

Έχετε ακούσει για τις αδελφές ψυχές, έτσι; Τους ανθρώπους που έρχονται στη ζωή σας για πολλούς και διάφορους λόγους συνήθως για να σας βοηθήσουν μέσω κάποιων μαθημάτων ζωής. Αυτοί είναι άνθρωποι τους οποίους μπορεί να ερωτευτείτε και μετά να ξε-ερωτευτείτε, ή φίλοι που έρχονται και μετά φεύγουν.

Η ψυχική σας ομάδα αποτελείται από αυτές τις διαφορετικές αδερφές ψυχές που θα είναι μέσα και έξω από τη ζωή σας. Φανταστείτε τους ως μια πνευματική οικογένεια. Όλοι προέρχεστε από την ίδια ενέργεια.

Κάθε μέλος της ομάδας, δονείται σε μια διαφορετική συχνότητα και κάθε μία από τις αδερφές ψυχές σας δονείται με αρμονία η μία με την άλλη. Μέλη της ομάδας σας κινούνται στην ίδια κατεύθυνση, καθώς όλοι μαζί δουλεύετε σε κοινούς στόχους ενώ βρίσκεστε μαζί στη Γη. Έτσι και αλλιώς το ότι θα γνωρίσετε κάθε μέλος αυτής της ομάδας σε αυτή τη ζωή, δεν είναι βέβαιο.

Θα προσέξετε μια άμεση σύνδεση ή αίσθηση οικειότητας όταν γνωρίσετε κάποιον από την ψυχική σας ομάδα.

Ακολουθούν δέκα σημάδια ότι βρήκατε έναν:
1. Η ζωή του και εμπειρία του ως τώρα μοιράζονται κοινά γνωρίσματα με τα δικά σας, δρώντας σχεδόν σαν καθρέφτης, βοηθώντας σας να καταλάβετε καλύτερα την δική σας κατάσταση.

2. Φέρνει στο φως σίγουρα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σας, στηρίζοντας την εξέλιξή σας.

3. Σας βοηθάει να πάρετε δυνάμεις από τις αδυναμίες σας

4. Ίσως να έχει αντίθετη ενέργεια από τη δική σας , δείχνοντάς σας ένα διαφορετικό δρόμο ύπαρξης

5. Συχνά σας βοηθάει να είστε υπομονετικοί, συμπονετικοί και να δείχνετε κατανόηση

6. Μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε ότι πρέπει να να αφήσετε ή να ξεπεράσετε συγκεκριμένα αισθήματα ή γεγονότα του παρελθόντος

7. Δουλεύετε άνετα μαζί, μοιράζοντας ιδέες και οράματα για σχέδια ή έργα

8. Έρχεται στη ζωή σας ακριβώς την στιγμή που θα τον χρειαστείτε, βοηθώντας σας να εξελιχτείτε

9. Θα βοηθήσει στην στήριξη της προόδου της ψυχής σας και στην εξέλιξη του ταξιδιού σας

10. Μπορεί να δουλέψετε μαζί για έναν καθολικό σκοπό ή για κάτι μακροπρόθεσμο




Μετάφραση: awakengr.com via expandedconsciousness

Πώς να προστατέψετε τον εαυτό σας ενάντια στο Αλτσχάιμερ με ένα μόνο φθηνό συστατικό....!!!!!!

Αν ρωτήσετε τους περισσότερους γιατρούς θα σας πούνε ότι δεν υπάρχει θεραπεία για το Αλτσχάιμερ, ούτε θεραπευτική αγωγή. Η Δρ. Mary Newport φαίνεται να διαφωνεί. Όταν ο άντρας της διαγνώστηκε με Αλτσχάιμερ στην ηλικία των 51, ήταν έτοιμη να πιάσει δουλειά ερευνώντας την ασθένεια και κατανοώντας γιατί συμβαίνει και πώς μπορεί να σταματήσει. 

Η παραδοσιακή φαρμακευτική αγωγή του άντρα της δεν λειτουργούσε στην επιβράδυνση της νόσου η οποία προχωρούσε γρήγορα. Δεν πήρε πολύ καιρό μέχρι να μην μπορεί να δέσει ούτε τα παπούτσια του. Έτσι, η Δρ. Newport δοκίμασε κάτι που ήταν κατά κάποιο τρόπο λύση ανάγκης.

Λάδι καρύδας
Ξεκίνησε να δίνει στον άντρα της 4 κουταλιές καθημερινά και είδε αποτελέσματα αμέσως. Έγινε διανοητικά πιο εύστροφος και μπορούσε να διαβάσει ξανά, να έχει συζητήσεις και να δένει τα παπούτσια του πάλι. Η Mary είχε πίσω τον σύζυγό της. Αλλά η Mary ήταν γιατρός και ήξερε ότι τα άμεσα αποτελέσματα στη βελτίωση του συζύγου της δεν αποτελούσαν θεραπεία, έτσι αποφάσισε να ποσοτικοποιήσει τα ευρήματά της με περισσότερη εις βάθος έρευνα. Το επόμενό της βήμα ήταν να αιτηθεί χρηματοδότηση για την έρευνα της θεραπείας.

Μετά από λίγο καιρό, της δόθηκε το πράσινο φως να ερευνήσει 65 περιπτώσεις πρόωρης εμφάνισης με ήπιο Αλτσχάιμερ. Ερευνά πώς το λάδι καρύδας επηρεάζει την ικανότητα των ασθενών να συνεχίσουν να λειτουργούν σε κάποιο υψηλότερο επίπεδο. 

Το Αλτσχάιμερ αποκαλείται και διαβήτης τύπου 3. Για να λειτουργήσει κανονικά ο εγκέφαλός σας χρειάζεται λίπη και γλυκόζη. Αυτά θεωρεί καύσιμα ο εγκέφαλος. Έρευνες έχουν δείξει ότι διατροφές με λίγους υδατάνθρακες και λίπη, για παράδειγμα, μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στην λειτουργία του εγκεφάλου. Έτσι, εδώ είναι που μπήκε το λάδι καρύδας στο παιχνίδι.

Το λάδι καρύδας είναι πλούσιο σε κετόνες. Οι κετόνες είναι ένα μόριο που ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί για ενέργεια όταν δεν υπάρχει αρκετή γλυκόζη. 

Η Δρ Newport πιστεύει ότι με αυτόν τον τρόπο βοηθήθηκε ο άντρας της από το λάδι καρύδας. Ο εγκέφαλός του δεν χρησιμοποιούσε πια γλυκόζη και λιπαρά για τροφή, και μιας και αυτά έλειπαν πρόσθεσε κετόνες που γέμισαν κάποια κενά για ενέργεια.

Αυτή είναι μία πραγματικά συναρπαστική έρευνα. Ανυπομονούμε να μάθουμε τα αποτελέσματα. Στο μεταξύ, εκτός αν εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειά σας είστε αλλεργικοί στις καρύδες, το λάδι καρύδας είναι κάτι που οπωσδήποτε δεν θα πείραζε να προστεθεί στην διατροφή σας, ειδικά αν είστε στα πρώιμα στάδια του Αλτσχάιμερ



.
Μετάφραση: awakengr.com via simpleorganiclife.org

Ζεις ή απλά επιβιώνεις; Η απόφαση είναι δική σου.....!!!!!!

Εσείς αποφασίζετε αν θα ζήσετε ή απλά θα επιβιώσετε. Αν θα αφήσετε τον εαυτό σας να πάει με το ρεύμα, αν θα προχωρήσετε προσεκτικά στη ζωή στις μύτες των ποδιών σας εξαιτίας των πολλών κινδύνων που υπάρχουν ή αν πάρετε ρίσκα και απολαύσετε ό,τι σας φέρει στο δρόμο σας η ζωή. Επειδή αυτός που δεν παίρνει ρίσκα δεν κερδίζει τίποτα και σε αυτή τη ζωή δυστυχώς, ασχέτως του πόσο πολύ το θέλουμε, δεν μπορούμε να ελέγξουμε οτιδήποτε συμβαίνει γύρω μας.

Εσείς θα αποφασίσετε αν θα ζείτε κάτω από το βάρος των ανησυχιών σας για τις χιλιάδες κακοτυχίες που μπορούν να συμβούν σε εσάς και σε αυτούς που αγαπάτε ή αν θα αποδεχτείτε την αβεβαιότητα ως ακόμα ένα κομμάτι της ζωής σας. Στο τέλος της ημέρας, το να κάνουμε την τρίχα τριχιά είναι απλά άλλη μία από τις διαθέσιμες επιλογές που έχει ο καθένας μας στην καθημερινή του ζωή.

Ωστόσο, αν παρόλα αυτά δεν μπορείτε να αποφύγετε να αισθάνεστε σαν οι υπερβολικές ανησυχίες των πολλών καταστάσεων να σας γονατίζουν στην καθημερινή σας ζωή, τότε υποφέρετε από αυτό που είναι γνωστό ως αγχώδης διαταραχή, ή αλλιώς GAD.

«Αυτός που δεν είναι αιχμάλωτος της ανάγκης, είναι αιχμάλωτος του φόβου. Μερικοί δεν κοιμούνται από το άγχος για τα πράγματα που θέλουν να αποκτήσουν και δεν έχουν και άλλοι δεν κοιμούνται εξαιτίας του πανικού τους μην χάσουν τα πράγματα που ήδη έχουν» – Eduardo Galeano
Υποφέρετε περισσότερο αν ζείτε χωρίς να ζείτε

Αν ζείτε χωρίς να ζείτε, προσπαθώντας να αποφύγετε οτιδήποτε κακό, στο τέλος θα υποφέρετε χωρίς να έχει γίνει στην πραγματικότητα αυτό που προσπαθείτε να αποφύγετε. Η αναμονή μιας πιθανής πηγής πόνου, ενός ατυχήματος ή καταστροφής, απλά σας κάνει να υποφέρετε για κάτι που δεν έχει έρθει και πιθανότατα ποτέ δεν θα έρθει.

Αυτή η διαρκής ανησυχία σας οδηγεί στο να έχετε προβλήματα με την συγκέντρωσή σας και με τον ύπνο σας επειδή σκέφτεστε συνεχώς ένα δραματικό μέλλον στο οποίο υπερβολικές καθημερινές καταστάσεις επηρεάζονται από φρικτά πράγματα. 

Νομίζετε ότι ο λόγος που το παιδί σας δεν σας έχει πάρει τηλέφωνο είναι επειδή είχε κάποιο ατύχημα ή πιστεύετε πως θα είστε ανίκανοι να κάνετε τις δουλειές που θα σας ζητήσει στο τέλος το αφεντικό σας.

Και όλα αυτά θα σας οδηγήσουν στο να έχετε ένα χαμηλότερο επίπεδο απόδοσης κάτι που μερικώς υπονοεί ότι επιβεβαιώνετε τις ανησυχίες σας και έτσι επιβεβαιώνετε το αίσθημα που σας οδηγεί να είστε διαρκώς ανήσυχοι. Κάτι που με τη σειρά του σας οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο που τρέφεται από τη δυσφορία σας και το άγχος σας, επειδή αν νιώθετε άγχος, έχετε μια χειρότερη απόδοση.

Η αιτία αυτού είναι το άγχος που δε σας αφήνει να κάνετε πράγματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και για αυτό νιώθετε πιο ευέξαπτοι απ’ ότι συνήθως.

Επιπλέον, αυτό συμπληρώνεται από σωματικές αλλαγές που προκαλεί το άγχος στα σώματά μας, οι οποίες στην περίπτωση της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής τείνουν να εκδηλώνονται με τη μορφή μυϊκής έντασης και εξάντλησης. 

Επομένως αν έχετε συνεχή μυϊκό πόνο, χωρίς να τον δικαιολογεί κάτι ή είστε ανήμποροι να γυμνάζεστε όσο γυμναζόσασταν, αυτά ίσως γίνονται γιατί το άγχος αφήνει τα σημάδια του πάνω στο κορμί σας.

Εσείς αποφασίζετε αν θα ζήσετε τη ζωή σας
Εσείς αποφασίζετε αν θα ζήσετε τη δική σας τη ζωή. Αν θα αποδεχτείτε ότι ο καθένας χωρίς εξαίρεση πρόκειται να υποφέρει κάποια στιγμή και επιπλέον εκείνοι που ανησυχούν για αυτό δεν κάνουν τίποτα για να βοηθήσουν τον εαυτό τους να το αποφύγουν. Μπορείτε να σπάσετε αυτό τον φαύλο κύκλο.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν κάνουν πραγματικότητα τα όνειρά τους επειδή είναι απασχολημένοι με το να ζουν με τους φόβους τους. Μπορείτε να αποφασίσετε τι είδους άνθρωπος θέλετε να γίνετε. 

Από αυτούς τους ανθρώπους που ζουν και απολαμβάνουν κάθε δευτερόλεπτο της ζωής τους ή από αυτούς που δεν ζουν γιατί ανησυχούν για τους πόνους και τις ταλαιπωρίες κάθε στιγμή της ημέρας;

Μπορείτε να αρχίσετε να ζείτε αμέσως μόλις αρχίσετε να εστιάζετε σε όλες αυτές τις υπέροχες ευκαιρίες που η ζωή σας δίνει και τις έχετε αφήσει να ξεγλιστρήσουν μέχρι τώρα, απλά με το να είστε παράλυτοι από το φόβο σας ότι θα τις χάσετε. Απολαύστε τα πάντα ακόμα και τα μικρά πράγματα επειδή δεν ξέρουμε τι θα συμβεί αύριο. 

Σκεφτείτε το γεγονός ότι ασχέτως του τι συμβαίνει, αυτή η ζωή που ζούμε είναι μονάχα μία, και γι’ αυτό πρέπει να την κάνουμε να μετράει!




Μετάφραση: awakengr.com via exploringyourmind.com

Μην κάνετε ΠΟΤΕ αυτό το λάθος με τους σπόρους chia....!!!!!!!

Υπάρχει καλός λόγος που οι σπόροι κία (chia) είναι “στο στόμα” κάθε διατροφολόγου αυτές τις μέρες. Αυτοί οι μικροσκοπικοί σπόροι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, ασβέστιο, αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Αλλά υπάρχει ο σωστός και ο λάθος τρόπος για να καταναλώσετε τους “μαγικούς” σπόρους από το φυτό chia...

Πριν από καιρό έγινε γνωστή η περίπτωση ενός άντρα που αντιμετώπισε έντονη δυσφαγία (δυσκολία στην κατάποση) αφότου έφαγε μια κουταλιά της σούπας από ξηρούς σπόρους chia και τις κατάπιε μαζί με νερό “για να κατέβουν” εύκολα στο στομάχι.

Ένας από τους λόγους, όμως, που οι σπόροι chia έχουν γίνει διαβόητοι για την απώλεια σωματικού βάρους, είναι επειδή αυξάνουν πολλές φορές το μέγεθός τους, όταν μουλιάζουν στο νερό, και έτσι σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, το να καταπιείτε ξηρούς σπόρους κία με νερό, μπορεί να αποδειχτεί πολύ επικίνδυνο ακόμα και για την ίδια σας την ζωή.

Ο άντρας που το δοκίμασε παραλίγο να πνιγεί, αφού οι σπόροι διογκώθηκαν σε μέγεθος προτού φτάσουν στο στομάχι του με αποτέλεσμα να κλείσουν τον οισοφάγο του και να έχει δυσκολία στην αναπνοή.
Γι' αυτό το μόνο ασφαλές είναι να μουλιάζετε καλά τους σπόρους chia στο νερό προτού τους καταναλώσετε. Αφότου μουλιάζουν, οι σπόροι chia αναπτύσσουν ένα ζελατινώδες επίχρισμα που τους βοηθά να διέρχονται γρήγορα μέσα από το πεπτικό σύστημα.




Μουλιάστε σπόρους chia για να ενεργοποιήσετε τον μεταβολισμό σας, να κάψετε λίπος και να καταπολεμήσετε τις φλεγμονές....!!!!!!


Οι σπόροι chia είναι μικροί μαύροι σπόροι που προέρχονται από το φυτό Salvia hispanica που ανήκει στην οικογένεια της μέντας. Προέρχονται από το Μεξικό, αν και οι Αζτέκοι, οι Μάγιας, οι Ίνκας και ιθαγενείς Αμερικανοί σε όλη την Κεντρική και Νότια Αμερική κατανάλωναν τον σπόρο αυτό. Το όνομα «Chia» είναι η αρχαία λέξη των Μάγια για τη «δύναμη». 

Γιατί πρέπει να καταναλώνετε σπόρους Chia; 
Οι σπόροι περιέχουν 5 γραμμάρια φυτικών ινών ανά κουταλιά της σούπας. Οι σπόροι αυτοί διογκώνονται στο στομάχι, βοηθούν στην πέψη, και σαν κάνουν να αισθάνεστε πιο χορτάτοι. Επίσης, έχουν υψηλή περιεκτικότητα ωμέγα-3 λιπαρών, μαγγανίου, φωσφόρου και πρωτεϊνών. 

Ελέγχει τα επίπεδα ζακχάρου 
Το τζελ από σπόρους chia, χρησιμοποιείται σε επιδόρπια, για να επιβραδύνει την αφομοίωσή των σακχάρων, δημιουργώντας ένα φράγμα μεταξύ των υδατανθράκων και των πεπτικών ενζύμων. 

Αυτό οδηγεί σε μια σταθερή απελευθέρωση της ενέργειας αντί για απότομες αυξομειώσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, το οποίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τους διαβητικούς. Την επόμενη φορά που θα φτιάξετε γιαούρτι με φρούτα, δοκιμάστε να προσθέσετε αυτό το τζέλ. 

Σας κρατάει ενυδατωμένους 
Εξαιτίας της ιδιότητάς τους να απορροφούν πολύ νερό, μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να διατηρήσει τα υγρά και τους ηλεκτρολύτες, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για αθλητές και δραστήρια παιδιά. 

Εάν σχεδιάσετε να περάσετε μια μέρα έξω στον ήλιο, φροντίστε να προσθέσετε στο πρωινό σας τζελ από σπόρους chia και να πιείτε πολύ νερό, ώστε να προστατευτείτε από τη θερμοπληξία. 

Είναι εύπεπτοι 
Οι σπόροι Chia είναι εύπεπτοι και απορροφούνται εύκολα από το πεπτικό σας σύστημα. Τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν είναι υδατοδιαλυτά, οπότε αν οι σπόροι είναι μουλιασμένοι, είναι ακόμα πιο εύκολο να τους επεξεργαστεί το σώμα σας.

Καθαρίζουν το έντερο 
Οι σπόροι Chia καθαρίζουν την πεπτική οδό, απομακρύνοντας τυχόν απομεινάρια. Επίσης βοηθούν στη διάσπαση υπολλειμάτων που μπορεί να έχουν μείνει παγιδευμένα στο έντερο. Χρησιμοποιούνται συχνά για να διατηρήσουν το έντερο ενεργό και υγιές. 

Mπορεί να καταναλωθεί με ποικίλους τρόπους 
Οι σπόροι Chia έχουν ωραία γεύση και μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε οτιδήποτε θελήσετε. Προσθέστε τους σε σαλάτες, σε σάλτσες, σε σούπες, αλλά και ακόμα σε χυμούς. 

Δεν περιέχουν γλουτένη 
Οι σπόροι Chia δεν περιέχουν γλουτένη. Αυτό τους καθιστά ως μια εξαιρετική πηγή πρωτεινών και φυτικών ινών, κατάλληλη για όλους, Χρησιμοποιήστε τους για να αντικαταστείσετε το σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη και βρώμη. 
Επιπρόσθετα οφέλη των σπόρων Chia στην υγεία 

Οι μικροσκοπικοί σπόροι, προάγουν την απώλεια βάρους καταπολεμώντας την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία συνδέεται με το αυξημένο λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. 

Επιπλέον περιέχουν ένα αμινοξύ που ονομάζεται Τρυπτοφάνη, που βοηθά στη ρύθμιση της όρεξης, προσφέρει καλύτερη ποιότητα ύπνου και βελτιώνει τη διάθεση. Μπορεί επίσης να βελτιώσει την αρτηριακή πίεση σε διαβητικούς. 

Οι σπόροι αυτοί μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων, στη βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων, ακόμα να να στην αναστροφή του μεταβολικού συνδρόμου

Επιπλέον οφέλη : 

1. Ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, 

2. Μειώνουν τη χοληστερόλη LDL (κακή χοληστερόλη) 

3. Αυξάνουν την HDL χοληστερόλη 

4. Καταπολεμούν τα καρδιαγγειακά νοσήματα 

5. Καταπολεμούν τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Πως να χρησιμοποιήσετε τους σπόρους Chia 
Οι σπόροι Chia, όπως αναφέραμε προηγουμένως μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ποικίλους τρόπους στην κουζίνα. Έχουν μια απαλή γεύση, η οποία πάει σχεδόν με όλα τα γεύματα σας. 

Είναι πολύ υδρόφιλοι, αυτό σημαίνει ότι μπορούν να απορροφήσουν πολύ νερό και να δημιουργήσουν τζέλ. Σε λιγότερο από 10 λεπτά μουλιάματος, μπορούν να διαογκωθούν και να απορροφήσουν περίπου 10 φορές το βάρος τους σε νερό. 

Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας τζελ Chia, μουλιάζοντας 1/3 του φλιτζανιού σπόρους Chia σε 2 φλιτζάνια νερού ή χυμού της επιλογής σας και αφήστε τα σε σφραγισμένο γυάλινο δοχείο για ένα βράδυ. 

Όταν το φτιάχνετε με νερό το τζελ μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο έως 3 εβδομάδες. Αυτό το τζελ στη συνέχεια μπορείτε να το προσθέσετε σε ροφήματα, σε επιδόρπια ή να το καταναλώσετε μόνο του. 

Οι σπόροι μπορούν επίσης να αλεστούν και να γίνουν αλεύρι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για το κοινό αλεύρι, σε άτομα που θέλουν να αποφύγουν τη γλουτένη ή σαν σκόνη για ένα πρωτεϊνούχο ρόφημα . Αν σας αρέσει η υφή των σπόρων, προσθέστε τα ωμά στο πρωινό σας για ενίσχυση της ενέργειάς σας. 

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στο hippieteepee.gr έχουν πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα κάποιον ειδικό πριν εφαρμόσετε οποιαδήποτε πληροφορία. Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη. 




Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Αν έχεις το γράμμα ''Μ'' στην παλάμη σου - Υπάρχει κάτι Πραγματικά Ξεχωριστό για εσένα....!!!!!!!

Πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πιστεύουν ότι οι γραμμές στις παλάμες μας μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για την προσωπικότητα μας και μπορούν ακόμη και να βοηθήσουν να προβλέψουμε το μέλλον. Πιστεύεται τώρα ότι αυτοί που έχουν το γράμμα 'Μ' στην παλάμη τους είναι πραγματικά ευλογημένοι.

Γρήγορα, δες την παλάμη σου! Έχεις ένα 'Μ'; Ναι, τότε είσαι πραγματικά τυχερός/η! Είσαι ταλαντούχος/η, διαισθητικός/η και πρωτοπόρος/α. Πιστεύεις ότι η ειλικρίνεια είναι ο καλύτερος τρόπος και μισείς να λες ψέματα. 

Οι άνθρωποι με ένα 'Μ' έχουν αναπτύξει εξαιρετικά την έκτη αίσθηση τους και γνωρίζουν αμέσως πότε τους λένε ψέματα ή κάποιος ετοιμάζεται να πει. Παρά το γεγονός ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες με το γράμμα M στις παλάμες τους είναι πολύ διαισθητικοί, οι άνθρωποι λένε ότι οι γυναίκες είναι λίγο πιο έξυπνοι από ό,τι το άλλο φύλο. 

Οι άνθρωποι που έχουν επίσης το ίδιο σύμβολο είναι πολύ γενναίοι, δεν προσπαθούν να αποφύγουν τις προκλήσεις άλλα αντίθετα αδράχνουν κάθε ευκαιρία και με τα δύο χέρια. 

Λέγεται συχνά ότι πολλοί γνωστοί άνθρωποι όπως προφήτες ή διάσημοι ηγέτες ήταν άνθρωποι με το 'Μ'. Έτσι, εάν είσαι ένας από τους τυχερούς ανθρώπους και έχεις ένα M στην παλάμη σου, τότε ας είναι μια υπενθύμιση ότι είσαι πραγματικά εξαιρετικός/η και ότι μπορείς να πετύχεις όλα όσα θέλεις να στη ζωή σου. Εάν γνωρίζεις κάποιον με το γράμμα 'Μ' στην παλάμη του, παρακαλούμε να μοιραστείς αυτό το άρθρο μαζί του.




Γιατί γίναμε διώκτες για τα γράμματα «Ν» και «Σ» του Ελληνικού αλφάβητου ;

Γιατί γίναμε διώκτες για τα γράμματα «Ν» και «Σ» του Ελληνικού αλφάβητου;

Κάθε λέξη τέθηκε από τους «Ονοματοθέτες», με ακρίβεια και όχι τυχαία και έχει άμεση σχέση Αιτίας και Αιτιατού, μεταξύ Σημαίνοντος και Σημαινομένου.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το γράμμα «Ν» συντονίζει τον εγκέφαλο.

Το 1996 στο Ιατρικό Περιοδικό MEDIZIN-JOURNAL στη Γερμανία, δημοσιεύτηκε μία επιστημονική εργασία, σύμφωνα με την οποίαν :

«Η εκφορά του γράμματος «Ν» μεταφέρει οξυγόνο στον εγκέφαλο και ότι δεν ήταν τυχαίο το γεγονός της τοποθέτησης του «Ν» στο μέσον ακριβώς του Αλφαβήτου – στο πρώτο Ελληνικό Αλφάβητο με τα 27 γράμματα».

Επίσης, στο Χάρβαρντ, από ιατρικές έρευνες διαπιστώθηκε ότι η απαγγελία των Ομηρικών Επών στο πρωτότυπο, εκτός των άλλων, κάνει καλό στην καρδιά, ως αναπνευστική άσκηση. Και δικαιούμαι να ερωτήσω :

Γιατί εμείς γίναμε διώκτες του «Ν»; Ως μάχιμος εκπαιδευτικός και συγγραφέας του συγγράμματος: ΔΥΣΛΕΞΙΑ, (Αθήνα 1994, Εκδόσεις ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ) νομιμοποιούμαι να ρωτήσω, αλλά και να προτείνω στο τέλος :

Η Ελληνική Γλώσσα έχει πάρει πλέον μία μορφή τέτοια που δεν έχει ανάγκη από άλλες ακρότητες.

Όμως αναρωτιέμαι : Είναι τυχαίο άραγε που καταργήσαμε το γράμμα «Ν»στο τέλος των λέξεων και τα σχολικά μας βιβλία γράφουν το «εμβαδό» (!), αντί το εμβαδόν! Στα σχολικά βοηθήματα όμως διαβάζομε « το εμβαδόΝ », δηλ. εκεί διατηρείται το Ν, ενώ το επίσημο Κράτος στα βιβλία (ΥΠΕΠΘ, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο) το έχουν καταργήσει !!

Για ποιον λόγο αυτή η ακρότητα; Για ποιον λόγο επίσημα διδάσκουμε στα σχολεία μας κανόνες που κατασκευάστηκαν αυθαίρετα, π.χ. χθες συνάντησα το Δήμαρχο (το φίλο, το Σύμβουλο κλπ.).

Το γράμμα Ν είναι οργανικό και όταν το κόβομε πονάει. Είναι σαν να κόβομε το δακτυλάκι μας.

Εάν κάποιος αντιτείνει ότι αυτό είναι μία ασήμαντη λεπτομέρεια, θα πρέπει να του πούμε ότι «η λεπτομέρεια κρατάει τον Παρθενώνα»!

Να θυμίσω όμως εδώ και το ωραίο, ειρωνικό κείμενο του Οδ. Ελύτη:«ΓΙΑ ΜΙΑΝ ΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΗΧΟΥ», όπου καταλήγει, «Κανένας Ηρώδης δεν θα τολμούσε να διατάξει τέτοια γενοκτονία, όπως αυτή του τελικού -Ν-, εκτός κι αν του” λειπε η οπτική του ήχου». Ο Γ. Ρίτσος έγραψε επίσης : «Και οι λέξεις φλέβες είναι. Μέσα τους αίμα κυλάει».

Δυστυχώς, όμως, διαπιστώνομε σήμερα, ότι μετά το Νι, έρχεται και η σειρά του τελικού Σίγμα (ς). Κάποιοι δημοσιογράφοι στα κανάλια λένε κιόλας : «η μέθοδο», η «οδό», «η πλήρη ένταξη»

Καλλιεργούν έτσι αυθαίρετα ένα αρνητικό γλωσσικό πρότυπο στους νέους μας με την τεράστια δύναμη των ΜΜΕ και N το σχολείο ανήμπορο να αντιδράσει, αλλά και την κοινωνία παθητικά να δέχεται ως περίπου μοιραία την εξέλιξη αυτή.

Μετά από όλα αυτά διατυπώνω την εξής άποψη και καταθέτω την δική μου «Θεωρία» για το εν λόγω ζήτημα: Διεθνώς μελετάται η μοναδική μουσικότητα της Ελληνικής Γλώσσας και ο αντίκτυπός της στην πνευματική διαύγεια του ανθρώπου. Το γράμμα «Ν» διεγείρει τον εγκέφαλο θετικά και ενεργοποιεί τον άνθρωπο να σκέφτεται σωστά.

Το τελικό Σίγμα ηρεμεί τον άνθρωπο. Αυτό το δέχεται και η σύγχρονη Ψυχιατρική.

Οι Αρχαίοι Έλληνες τα γνώριζαν όλα αυτά και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μόνον εμείς, οι Έλληνες, λέμε: «Τα είπα με το Νι και με το Σίγμα» και δεν λέμε με άλλα γράμματα (παρ΄ όλο που έχομε στις καταλήξεις των λέξεων και άλλα γράμματα), διότι το Νι ενεργοποιεί το μυαλό μας να σκεφθούμε σωστά και το Σίγμα ηρεμεί την ψυχή μας, αφού μιλήσουμε δημόσια ή ιδιωτικά. 

Η σύγχρονη Ψυχογλωσσολογία δέχεται ότι η Γλώσσα και η Σκέψη γεννιούνται ταυτόχρονα και εξελίσσονται παράλληλα και συνιστούν ανά πάσα στιγμή μία αξεχώριστη ενότητα.

Η Γλώσσα ενσαρκώνει την Σκέψη και η Σκέψη μετουσιώνεται σε Γλώσσα. Είναι ένα νόμισμα με τις δύο όψεις του. Δεν μπορεί να υπάρχει η μία πλευρά, χωρίς την άλλη. 

Δεν μπορούσε να υπάρξει Ελληνική Σκέψη χωρίς την Ελληνική Γλώσσα. Είναι γεγονός ότι η ποιότητα και ποσότητα «καταγραφών» στην Σκέψη προσδιορίζει και το νοητικό επίπεδο κάθε λαού. Επομένως και το νοητικό επίπεδο καθορίζει και την ικανότητα της δημιουργίας Πολιτισμού.

Το Ελληνικόν Αλφάβητον, στην πορεία των χιλιάδων ετών του ήταν αρχικά: Ιδεογραφικό, στη συνέχεια επινοήθηκε το Εικονογραφικό, έπειτα φθάσαμε στο Γραμμογραφικό, κατόπιν στο Συλλαβογραφικό (Γραμμική Α και Β) και τέλος καθιερώθηκε το ισχύον σήμερα Φθογγογραφικό, που είναι αξεπέραστο και στο οποίο οφείλεται η δημιουργία της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Οικουμενικού Πολιτισμού.

Έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε, ως κόρην οφθαλμού, την Ελληνική Γλώσσα και να αντισταθούμε στην κακοποίησή της.




http://www.pentapostagma.gr

Πώς χτίζουμε την αυτοπεποίθηση στα παιδιά....!!!!!!

                          
Σε πόσα θέματα έχεις ακόμα την εντύπωση ότι ακούς μέσα στο μυαλό σου τη φωνή της μητέρας ή του πατέρα σου, από την εποχή των παιδικών χρόνων, να μιλά και να σου δίνει «οδηγίες»;

Ε, λοιπόν αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο για να βοηθήσουμε τα παιδιά να ενστερνιστούν «κανόνες» που θα τους ανοίξουν το δρόμο προς μια ζωή με περισσότερη αυτοπεποίθηση! Έχω καταγράψει τους «κανόνες» που θεωρώ πιο σημαντικούς και, με την πρώτη ευκαιρία, τους υπενθυμίζω στα παιδιά μου.

Είμαι σίγουρη πως την κατάλληλη στιγμή θα τους ανακαλέσουν :

1. Συμπεριφέρομαι στους άλλους με τον τρόπο που θα ήθελα να μου συμπεριφέρονται. Αν θέλω οι άνθρωποι να είναι ευγενικοί μαζί μου, μαθαίνω να είμαι ευγενικός. Αν μ΄αρέσει να με ενθαρρύνουν, μαθαίνω να ενθαρρύνω κι εγώ.

2. Γελάω με τις γκάφες και τις αστείες καταστάσεις, χωρίς ποτέ να γελάω εις βάρος κάποιου παιδιού. Η αξιοπρέπεια είναι πάνω απ΄όλα.

3. Το κουτσομπολιό είναι ανόητο και ανώφελο. Οταν κάποιος δεν είναι μπροστά, θα πω γι’ αυτόν μόνο κάτι καλό.

4. Οταν νιώθω θλίψη, μπορώ να κάνω κάτι για να νιώσω καλύτερα. Στρέφομαι σε μια δημιουργική απασχόληση, πάω για τρέξιμο, μιλάω με τους γονείς μου, γράφω τις σκέψεις μου, απαριθμώ τις όμορφες στιγμές και καταστάσεις που έχω στη ζωή μου.

5. Στο παιχνίδι ακολουθώ τους κανόνες και παίζω έντιμα. Αποδέχομαι την ήττα, χαίρομαι με τη νίκη, γνωρίζοντας πως και οι δυο καταστάσεις είναι φυσιολογικές.

6. Δεν είμαι μόνο ό,τι φαίνεται εξωτερικά. Η εμφάνιση είναι μόνο μια πτυχή αυτού που είμαι. Ο,τι σκέφτομαι και νιώθω είναι ακόμα πιο σημαντικό. Οταν είμαι μέσα μου καλά, δείχνω καλά κι «απ΄έξω».

7. Φροντίζω τον εαυτό μου με σεβασμό και προσέχω την υγεία μου. Δίνω σημασία στα μηνύματα που μου δίνει το σώμα μου. Του προσφέρω ξεκούραση, ύπνο, καλό φαγητό, κίνηση, ενέργεια!

8. Λέω κατηγορηματικά «όχι» σε ό,τι μπορεί να βλάψει το σώμα μου, να απειλήσει την ασφάλειά μου ή μου ζητούν άλλοι να ακολουθήσω παρά τη θέλησή μου. Εμπιστεύομαι την εσωτερική μου φωνή όταν με προειδοποιεί για κάποιο κίνδυνο.

9. Λέω την αλήθεια. Το ψέμα φέρνει κι άλλο ψέμα και κάνει τη ζωή μου δύσκολη. Δεν το χρειάζομαι.

10. Η δημιουργικότητα φέρνει χαρά και ομορφιά στη ζωή μου. Γίνομαι δημιουργικός όταν ζωγραφίζω, χορεύω, κατασκευάζω, παίζω μουσική ή ασχολούμαι με κάποια μορφή τέχνης.

11. Αποδέχομαι τα παιδιά που είναι διαφορετικά από μένα. Μπορώ να μάθω πολλά απ’ αυτά. Μπορώ να έχω φίλους που είναι διαφορετικοί από μένα και μας ενώνουν τα κοινά μας ενδιαφέροντα.

12. Τα λάθη επιτρέπονται. Ολοι κάνουν λάθη. Αντί να θυμώνω με τον εαυτό μου, δοκιμάζω ξανά. Δεν εγκαταλείπω την προσπάθεια όταν συναντώ τις πρώτες δυσκολίες.

13. Οταν σχεδιάζω να κάνω κάτι που φαίνεται μεγάλο και δύσκολο, μαθαίνω να το «σπάζω» σε μικρότερα κομμάτια που μου είναι πιο εύκολο να ολοκληρώσω.

14. Οταν θέλω να αγοράσω κάτι, ρωτάω τον εαυτό μου: «Είναι στ΄αλήθεια κάτι που χρειάζομαι;».

15. Οταν κοιτάω τον εαυτό μου στον καθρέφτη πάντα του λέω μια καλή κουβέντα και του χαμογελάω!

16. Κάθε μέρα μαθαίνω κάτι καινούργιο. Η μάθηση μού ανοίγει κανούργιους δρόμους και πλουτίζει κάθε στιγμή τη ζωή μου.

17. Είμαι υπεύθυνος και επιμελής με ό,τι αναλαμβάνω. Διαβάζω τα μαθήματά μου και κάνω τις εργασίες μου πρώτα για μένα κι όχι για να αποσπάσω το «μπράβο» από δασκάλους και γονείς.

18. Προσέχω τον εαυτό μου. Δίνω σημασία στις σκέψεις και στα συναισθήματά μου. Πριν επιλέξω, μαθαίνω να αναρωτιέμαι “είναι καλό για μένα να….. ;» ή «θα νιώθω καλά αν……. ;». Αφουγκράζομαι την απάντηση που δίνει η καρδιά και το σώμα μου. Αναγνωρίζω και σέβομαι τα μηνύματα αυτά και δεν τα υποτιμώ.

19. Το μοίρασμα με ανθρώπους που εμπιστεύομαι και αγαπώ κάνει τη χαρά μου μεγαλύτερη και τη λύπη μικρότερη. Αναγνωρίζω πως μέσα από τη συνεργασία ακόμα και τα πιο δύσκολα έργα γίνονται ευκολότερα.

20. Υπάρχει πάντα λύση σε κάθε πρόβλημα. Τη λύση αυτή μπορώ να τη βρω και να την ακολουθήσω!

Αυτοί οι 20 κανόνες μού φαίνονται πολύ σημαντικοί για να τους υπενθυμίζουμε στα παιδιά (και στους εαυτού μας), έχοντας την επίγνωση ότι δεν αρκούν μόνο τα λόγια. Χρειάζεται και οι πράξεις μας να συμβαδίζουν με ό,τι λέμε!




Photo artist: Gioia Albano

Πείτε Ομμμ… και διώξτε το στρες - Τι λέει η νευροεπιστήμη για τον διαλογισμό....!!!!!!!

Για πρώτη φορά οι ειδικοί καταφέρνουν να καταδυθούν στα πιο σκοτεινά σημεία του ανθρώπινου εγκεφάλου και να παρατηρήσουν όλα όσα συμβαίνουν εκεί την ώρα που εμείς εφαρμόζουμε την πανάρχαια αυτή πρακτική. Πλέον επιβεβαιώνουν ότι μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην ευτυχία.

Ο διαλογισμός μπήκε στη ζωή μου σε μια εποχή κατά την οποία όλοι ψάχναμε κάτι για να μας ισορροπήσει. Ήταν στα τέλη της πιο ξέφρενης δεκαετίας, αυτής του ΄60. 

Σε στιγμές τρέλας με βοήθησε να βρω τη γαλήνη» έχει δηλώσει ο σερ Πολ Μακάρτνεϊ, ο οποίος από τότε μέχρι σήμερα διαλογίζεται όποτε το έχει ανάγκη. Η ίδια συνήθεια έκανε και τον Τζεφ Μπρίτζες να αλλάξει εντελώς τη ζωή του. Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός και τραγουδιστής γύρισε την πλάτη μια για πάντα στα ναρκωτικά όταν μυήθηκε στο διαλογισμό.

«Είναι η μόνη στιγμή που αδειάζει το μυαλό μου και δεν με απασχολεί καθόλου τι συμβαίνει γύρω μου» αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά. Στη λίστα με τους φανατικούς αναζητητές της ηρεμίας βρίσκουμε από τον Aλμπερτ Αϊνστάιν και τον Τόμας Έντισον μέχρι τον Κλιντ Ίστγουντ και την Αντζελίνα Τζολί.

Ακόμα και ο μεγιστάνας των media Ρούπερτ Μέρντοχ ανακοίνωσε μέσω του Twitter πως ξεκίνησε να αναφωνεί «ομμμ»: «Όλοι το προτείνουν! Μπορεί να μην είναι εύκολο στην αρχή, όμως λένε ότι βελτιώνει όλους τους τομείς της ζωής σου» έγραψε ο ίδιος στο timeline του.

Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, αιώνες τώρα, άνθρωποι με διαφορετική κουλτούρα και συνήθειες κάνουν το ίδιο: κλείνουν τα μάτια, αναπνέουν ρυθμικά, αδειάζουν το κεφάλι τους από τις σκέψεις και ταξιδεύουν νοερά σε παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά, θωρακίζοντας το σώμα και το μυαλό τους.

Στα σκοτεινά μονοπάτια του μυαλού
Τώρα πια ξέρουμε γιατί ο διαλογισμός μάς ηρεμεί και μας ανανεώνει. Διότι φέρνει τα πάνω κάτω στον εγκέφαλό μας. Πρόσφατα και για πρώτη φορά νευροεπιστήμονες από το πρωτοπόρο στην αναγεννητική ιατρική Πανεπιστήμιο Wake Forest στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ κατόρθωσαν να δουν ποιες περιοχές του μυαλού μας δραστηριοποιούνται και ποιες απενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια ασκήσεων διαλογισμού.

Για τις ανάγκες του πειράματος οι ειδικοί ζήτησαν από μια ομάδα υγιών εθελοντών, οι οποίοι δεν είχαν έρθει ποτέ ξανά σε επαφή με ανάλογες πρακτικές, να παρακολουθήσουν τέσσερις 20λεπτες συνεδρίες διαλογισμού. 

Πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα αλλά και αφού αυτά ολοκληρώθηκαν, όλοι υποβλήθηκαν σε μια τελευταίας τεχνολογίας απεικονιστική εξέταση του εγκεφάλου. Παράλληλα μετρήθηκαν τα επίπεδα του στρες τους, τόσο πριν όσο και μετά το τέλος της δοκιμασίας.

Αυτά που διαπίστωσαν οι μελετητές είναι ιδιαίτερα σημαντικά: όταν οι αρχάριοι ολοκλήρωσαν το… οδοιπορικό τους στην τέχνη του ζεν, όλα είχαν αλλάξει προς το καλύτερο. Σύμφωνα με δηλώσεις των ίδιων, το άγχος τους υποχώρησε αισθητά (τουλάχιστον κατά 39%). 

Τα λόγια τους ήρθε να επαληθεύσει και ο ίδιος τους ο εγκέφαλος. Οι ειδικοί παρατήρησαν πως έπειτα από το διαλογισμό υπήρξε αυξημένη κινητικότητα στον πρόσθιο φλοιό του προσαγωγίου. 

Αυτός βρίσκεται στο μέσο τμήμα του εγκεφάλου και συμμετέχει ενεργά στη δημιουργία και την επεξεργασία των συναισθημάτων, στις λειτουργίες της μάθησης και της μνήμης, ενώ σχετίζεται και με το αίσθημα ασφάλειας.

Τη στιγμή που παρατηρήθηκε έντονη δραστηριότητα στην παραπάνω περιοχή, αυτομάτως μειώθηκε η αντίστοιχη στο μεσοκοιλιακό προμετωπιαίο φλοιό. Πρόκειται για ένα τμήμα που συνδέεται με το αίσθημα του πόνου, του στρες και της ανησυχίας. Όσο αυτό αδρανεί, τόσο πιο χαλαρές και απαλλαγμένες από το άγχος νιώθουμε. 

Με λίγα λόγια, ο διαλογισμός διώχνει μακριά τις δυσάρεστες σκέψεις και κάνει τον εγκέφαλό μας να δουλεύει υπέρ μας: ανασυντάσσεται και είναι έτοιμος να μας βοηθήσει να πάρουμε σωστές αποφάσεις, με θάρρος και αισιοδοξία. Μας προτρέπει να δούμε τα πράγματα όπως είναι, να τα αντιμετωπίσουμε, να συμφιλιωθούμε με τα συναισθήματά μας.

Γιατί να τον δοκιμάσω;
Είναι δεδομένο πια ότι ο διαλογισμός δεν είναι θρησκεία ούτε απευθύνεται σε όσες θέλουν να εγκαταλείψουν τα εγκόσμια και να απομονωθούν από όλους και όλα. Τι είναι; «Μια φυσική κατάσταση της ύπαρξής μας που χαρακτηρίζεται από γαλήνη, έντονη αίσθηση του παρόντος και αποταύτιση από τις σκέψεις, τα άγχη και τα συναισθήματά μας» αναφέρει η Μόνα Κωνσταντινίδου, εναλλακτική θεραπεύτρια και υπεύθυνη του κέντρου Breath of Life Institute.

Ιδιαίτερα αυτή την εποχή, που χαρακτηρίζεται από μεγάλη αβεβαιότητα και ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε πού πάμε και τι θέλουμε, ο διαλογισμός μπορεί πράγματι να γίνει ο σύμμαχός μας στην προσπάθειά μας να αγαπήσουμε τον εαυτό μας, να ξεκαθαρίσουμε τις σκέψεις μας, να διαχειριστούμε τις δυσκολίες. 

«Οι έντονοι ρυθμοί της ζωής και το γεγονός ότι όλα πρέπει να τα ελέγχουμε οδηγούν πολλές φορές σε εσωτερικό έλλειμμα. Ζούμε επιφανειακά. Όπως το σώμα μας, λοιπόν, χρειάζεται αποτοξίνωση, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την ψυχή μας» επισημαίνει ο Κριστόφ Αντρέ, ψυχίατρος και συγγραφέας του μπεστ σέλερ βιβλίου Méditer, Jour après Jour(Διαλογιστείτε μέρα παρά μέρα, εκδ. L΄ Iconoclaste).

Ο ίδιος τονίζει πως στην αρχή δεν είναι εύκολο, αφού έχουμε μάθει να είμαστε τόσο προγραμματισμένες ώστε η ηρεμία να μην έρχεται αυτόματα, αλλά να κερδίζεται σιγά σιγά. Αυτό είναι στο τέλος της ημέρας και το νόημα του διαλογισμού: δεν λύνει προβλήματα, δεν αποκαλύπτει μαγικές λύσεις, αλλά μας ανοίγει το δρόμο για να τα καταφέρουμε μόνες μας.

Οι σταρ ποντάρουν στις αναπνοές
Πολλές είναι και οι celebrities που έχουν δοκιμάσει το διαλογισμό και τον προτείνουν. Η Εύα Μέντες τον χαρακτηρίζει φυσικό αγχολυτικό, αφού της εξασφαλίζει γαλήνη και ηρεμία. Για τη διάσημη παρουσιάστρια Όπρα Γουίνφρι πάλι αποτελεί το μέσο που της επιτρέπει να βλέπει τη θετική πλευρά της ζωής, ενώ για τη Ζιζέλ αποδείχτηκε πολύτιμο αντιστρές εργαλείο που τη βοήθησε να απολαύσει τις εγκυμοσύνες της απαλλαγμένη από φόβους και άγχος.

Φανατική της πανάρχαιας πρακτικής δηλώνει και η Κέιτι Πέρι. Η ποπ σταρ πρόσφατα ζήτησε μέσω του λογαριασμού της στο Twitter από τους φαν της να ενισχύσουν οικονομικά το David Lynch Foundation, το ίδρυμα που έχει δημιουργήσει ο διάσημος σκηνοθέτης με σκοπό να μυήσει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο στις αρχές της συγκεκριμένης τεχνικής.

New age meditation
Αφού πέρασε δέκα χρόνια ως βουδιστής μοναχός σε μοναστήρια στα βάθη της Ασίας, ο Βρετανός Iντι Πούντικομπ - ο «Τζέιμι Όλιβερ του διαλογισμού», όπως τον χαρακτήρισαν οι New York Times - επέστρεψε στη γενέτειρά του και ξεκίνησε ένα ενδιαφέρον πρότζεκτ : επιχείρησε να προσαρμόσει τις τεχνικές της πανάρχαιας πρακτικής στην ταραχώδη σημερινή πραγματικότητα.

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το HeadSpace, www.getsomeheadspace.com , ένα app για smartphones, το οποίο μυεί στις βασικές αρχές του διαλογισμού εύκολα, γρήγορα, αποτελεσματικά αλλά και με χιούμορ. «Θέλω να απομυθοποιήσω το διαλογισμό. Οι τεχνικές θα πρέπει να είναι εύκολες και διασκεδαστικές ώστε να ενταχθούν στην καθημερινότητα κάθε ανθρώπου» δηλώνει ο ίδιος στο ELLE.

Από τη θεωρία στην πράξη
Με το διαλογισμό μπορούμε να ασχοληθούμε όλοι. Δεν απαιτεί ειδικές γνώσεις, μόνο προσπάθεια και συγκέντρωση. Υπάρχουν απλές τεχνικές που εφαρμόζονται στο σπίτι, το γραφείο, το αυτοκίνητο, όταν είμαστε φορτισμένες. Ειδικοί προτείνουν ορισμένες ασκήσεις που απευθύνονται τόσο σε αρχάριες όσο και σε πιο προχωρημένες.

1.Εστιάστε στην αναπνοή : Η αρχή των πάντων

Πότε: Κάθε πρωί ή βράδυ για 10 έως 30 λεπτά

Πού: Κάπου όπου μπορείτε να απομονωθείτε, ακόμα και καθώς ταξιδεύετε, σε πλοίο ή τρένο.

1ο στάδιο
Κλείστε τα μάτια και αρχίστε να παρακολουθείτε την εισπνοή σας, από τα ρουθούνια μέχρι εκεί που φτάνει στο στήθος
σας.

2ο στάδιο
Εστιάστε την προσοχή σας στο διάστημα που ακολουθεί πριν την εκπνοή.

3ο στάδιο
Τώρα παρατηρήστε τη διαδικασία της εκπνοής.

4ο στάδιο
Στο τέλος της εκπνοής συγκεντρωθείτε στο διάστημα που ακολουθεί.

Παρακολουθήστε αυτό τον κύκλο της αναπνοής χαλαρά. Αν έρχονται σκέψεις, εσείς συνεχίστε να είστε συγκεντρωμένες στον κύκλο αφήνοντάς τες να φύγουν σαν σύννεφα Αυτό που θα βιώσετε μετά από λίγη εξάσκηση είναι ότι οι σκέψεις σας θα αρχίσουν να περιορίζονται και το μυαλό σας να ησυχάζει, ενώ η αναπνοή σας θα βαθαίνει μέσα στο σώμα.

2.Εύκολος διαλογισμός για αλλαγή διάθεσης
Από τη Μόνα Κωνσταντινίδου :

Πότε: Κάθε πρωί για 10΄ ή όποτε το χρειάζεστε.

Πού: Στο δωμάτιό σας, το χώρο εργασίας ή οπουδήποτε μπορείτε να απομονωθείτε.

1ο στάδιο (5λεπτά)
1. Πάρτε μια μεγάλη εισπνοή και βγάλτε τον αέρα από το στόμα μέχρι να νιώσετε ότι η κοιλιά σας έχει μπει μέσα. Φανταστείτε ότι μαζί με τον αέρα θα απαλλαγείτε και από την κακή διάθεση.

2. Κρατήστε την αναπνοή σας για λίγα λεπτά. Μην εισπνέετε, μετρήστε μέχρι το 10 ή το 20 και στη συνέχεια πάρτε μια βαθιά εισπνοή (πάλι από το στόμα) και νιώστε την κοιλιά σας να γεμίζει.

3. Κρατήστε την αναπνοή σας όπως πριν και στη συνέχεια εκπνεύστε με δύναμη (Βήμα 1). Επαναλάβετε αυτή τη βαθιά εισπνοή και την έντονη εκπνοή για 5΄.

2ο στάδιο (5λεπτά)
Μείνετε για λίγο ήσυχοι νιώθοντας την αναπνοή σας να φτάνει στην κοιλιά σας. Είστε έτοιμοι. Η διάθεσή σας έχει αλλάξει!

3.Διαλογισμός για ηρεμία του νου
Από την ψυχοθεραπεύτρια Λοράνς Λιγιέ Τανέ:

Πότε: Κάθε πρωί.

Πού: Στις διακοπές ή τα Σαββατοκύριακα, γιατί τότε όλοι έχουμε περισσότερα ψυχικά αποθέματα.

1ο στάδιο
Καθίστε οκλαδόν στο έδαφος ή σε μια καρέκλα με την πλάτη πίσω και κλείστε τα μάτια.

2ο στάδιο (5λεπτά)
Επιχειρήστε να γίνετε ένα με το εξωτερικό περιβάλλον: ακούστε τα πουλιά, τα κύματα, τα τζιτζίκια και διώξτε όλες τις σκέψεις από το μυαλό.

3ο στάδιο (5λεπτά)
Εστιάστε στην αναπνοή σας. Στην αρχή όλες οι σκέψεις θα σας έρχονται στο μυαλό αβίαστα. Σιγά σιγά όμως θα αισθανθείτε καλύτερα, θα ηρεμήσετε και θα επιδιώξετε να μείνετε περισσότερη ώρα σ' αυτή την κατάσταση ηρεμίας.

4.Οι εκφράσεις του λιονταριού: Διώχνουν την ένταση και τα αρνητικά συναισθήματα
Από τη Μόνα Κωνσταντινίδου :

Πότε: Όποτε νιώθετε ότι το χρειάζεστε. Διαρκεί από 10΄ έως 30΄.

Πού: Σε ένα μέρος όπου μπορείτε να απομονωθείτε.

1ο στάδιο (5΄, 10΄ ή 15΄)
Κάντε γκριμάτσες, μιμούμενες τους βρυχηθμούς ενός λιονταριού. Ανοίξτε το στόμα, βγάλτε έξω τη γλώσσα, τεντώστε τους μυς του λαιμού, εκφράστε όλη σας την ένταση, είτε σιωπηλά είτε με ήχους. Αφήστε την κίνηση να απλωθεί στο λαιμό και τους ώμους σας, απελευθερώνοντας το σώμα σας και διώχνοντας την αρνητική ενέργεια. Οραματιστείτε ότι γίνεστε σαν ένα λιοντάρι και βγάλτε προς τα έξω οτιδήποτε σας θυμώνει ή σας κουράζει.

2ο στάδιο (5΄, 10΄ ή 15΄)
Καθίστε έτσι ώστε η πλάτη σας να είναι όσο το δυνατόν πιο ευθυγραμμισμένη. Μπορείτε να ακουμπήσετε σε τοίχο ή σε μια καρέκλα. Τοποθετήστε τα χέρια στα γόνατα με τις παλάμες προς τα πάνω. Εστιάστε στην αναπνοή σας. Mείνετε ήσυχες και σιωπηλές και επικεντρωθείτε στη διαδικασία εισπνοής και εκπνοής (από τη μύτη).

5. Για μεγαλύτερη επίγνωση, χαλάρωση και έμπνευση

Από το δρα Κριστόφ Αντρέ :

Πότε: Πρωί ή απόγευμα, όποτε το έχετε ανάγκη.

Πού: Στη βεράντα, το δωμάτιο ή όπου αισθάνεστε άνετα.

1ο στάδιο (5λεπτά)
Καθίστε σε μια βολική στάση (οκλαδόν) και κλείστε τα μάτια. Εστιάστε στην αναπνοή σας καθώς ο αέρας εισέρχεται και εξέρχεται από το σώμα σας.

2ο στάδιο (5λεπτά)
Επιχειρήστε να παραμερίσετε τις προσωπικές έγνοιες για λίγα λεπτά και να δώσετε χώρο στην καρδιά και το μυαλό να ανακτήσουν την ισορροπία τους. Πάρτε βαθιές αναπνοές. Συνεχίστε να μένετε συγκεντρωμένες στην εισπνοή και την εκπνοή. Νιώστε τον αέρα στο πρόσωπό σας, τους ώμους, σε όλο το σώμα. Τον αισθάνεστε στο θώρακα και τους πνεύμονες.

3ο στάδιο (5λεπτά)
Η αναπνοή σας έχει σταθεροποιηθεί και εσείς επικεντρώνεστε σε κάθε περιοχή του σώματός σας διαδοχικά. Εισπνέοντας δέχεστε κάτι θετικό - έμπνευση, αισιοδοξία, κουράγιο- και εκπνέοντας διώχνετε μακριά όλα αυτά που σας απασχολούν ή σας κρατούν πίσω.

6. Διαλογισμός με χορό
Από τη Μόνα Κωνσταντινίδου:

Πότε: Το απόγευμα από 30΄ έως 50΄.

Πού: Όπου μπορείτε να απομονωθείτε.

1ο στάδιο (από 10΄ έως 30΄)
Διαλέξτε τη μουσική που σας αρέσει. Κλείστε τα μάτια, δώστε την προσοχή σας στη μουσική και νιώστε ότι αυτή αρχίζει να κινεί το σώμα σας. Κάντε κινήσεις που θα ξαφνιάσουν και εσάς τις ίδιες. Μη χορέψετε όπως συνήθως. Αφήστε το σώμα να εκφραστεί και εκτονωθείτε.

2ο στάδιο (10΄)
Κάντε διαλογισμό εστιάζοντας στην αναπνοή.

3ο στάδιο (10΄)
Ξαπλώστε και χαλαρώστε. Νιώστε ότι το σώμα σας γίνεται βαρύ, ένα με το πάτωμα.




Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Μηνύματα από το ζωικό βασίλειο. Τι προσπαθούν να μας πουν ;

Έχει υπάρξει κάποιο συγκεκριμένο ζώο, πουλί ή έντομο που έκανε τακτικά σε εσάς γνωστή την παρουσία του ή εμφανίστηκε ακριβώς τη στιγμή που χρειαστήκατε επιβεβαίωση; Υπάρχουν λόγοι που έχουμε θεάσεις ζώων και όλες έχουν νοήματα από πίσω τους που μας παρέχουν σοφία και επιβεβαίωση.

Συνηθισμένοι Αγγελιοφόροι Ζώα/Πουλιά/Έντομα

Γεράκι : Δώστε προσοχή σε οτιδήποτε συμβαίνει σε αυτή την συγκεκριμένη στιγμή. Ένας δάσκαλος ίσως φτάνει σε εσάς. Μπορεί επίσης να είναι προειδοποίηση ή ανάγκη για γρήγορη επαναξιολόγηση.

Αετός : Δυνατός αγγελιοφόρος, Μεγάλου Πνεύματος. Είστε ευλογημένοι, προστατευμένοι και σκέψεις υψηλής συνειδητότητας είναι διαθέσιμες σε εσάς αυτή την περίοδο.

Καρδινάλιος :  φιγούρα πατέρα ή παππού που πνευματικά αποκαλύπτεται η ίδια σε εσάς. Δύναμη και αυτοπεποίθηση. Είστε σε υπεροχή σε κάποιον τομέα της ζωής σας

Κίσσα : φιγούρα μητέρας ή γιαγιάς που αναγνωρίζεται πνευματικά. Ήπια θηλυκή καθοδήγηση. Περίοδος για προσήλωση στην οικογένεια.

Σκύλος : Αφοσίωση. Προστασία

Γάτα : Μυστικισμός. Αστρικά ταξίδια. Ώρα για παιχνίδι. Ανεξαρτησία.

Αράχνη : Υφαίνετε έναν ιστό συνδέοντας μαζί ιδέες. Όλα τα πράγματα σχετίζονται μεταξύ τους. Αφηγητής.

Πασχαλίτσα : Περίοδος τύχης μπροστά σας. Έχετε το άγγιγμα του Μίδα

Κουκουβάγια : Σοφία, νυχτερινές δραστηριότητες, Εποχή για εκπαίδευση

Λιβελούλα : Το πνεύμα είναι παντού τριγύρω σας. Περίοδος επιβεβαίωσης ότι είστε στον σωστό δρόμο για την εξέλιξή σας.

Λύκος : Δάσκαλος, οικογενειακή στήριξη. Ζουν σε αγέλες. Βεβαιωθείτε ότι περιτριγυρίζεστε από ομοϊδεάτες

Φίδι : Ώρα για αλλαγή, αφαιρώντας το δέρμα του παλιού. Ενέργεια κουνταλίνι. Επίσης προσέξτε τις ύπουλες επιρροές τριγύρω σας.

Πεταλούδες : ώρα για μεταμόρφωση - μια όμορφη μεταμόρφωση. Μια αλλαγή μέσα και έξω.

Περιστέρια :  Μια γαλήνια περίοδος είναι μπροστά σας. Ρομάντζο και συντροφικότητα έρχονται.

Αυτοί είναι μόλις λίγοι από τους αγγελιοφόρους που μπορεί να συναντήσετε στην καθημερινή σας ζωή. Προτείνω να αγοράσετε το Animal Speak του Ted Andrews , βιβλίο που δεν πρέπει να απομακρύνετε από το χέρι σας όσο διαφορετικά ζώα έρχονται σε σας. 

Μερικές φορές χρειαζόμαστε σημάδια από πνεύματα στην καθημερινή μας ζωή για να μας βοηθήσουν να επιβεβαιώσουμε ότι είμαστε στον σωστό δρόμο ή για να προσέξουμε αυτά που έρχονται.




Μετάφραση: awakengr.com

Από ποια σοβαρή ασθένεια προλαμβάνει η κανέλα....!!!!!!!

Είναι γνωστό ότι η κανέλα έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση, ενώ βοηθά στη δυσπεψία, στην υπέρταση, στην βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, στους πονοκεφάλους, στις κράμπες, στους πόνους της περιόδου και του στόμαχου.

Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες η κανέλα μπορεί να αποτελεί ασπίδα για πιο σοβαρές παθήσεις. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η κανέλα περιέχει ένα συστατικό που μπορεί να προλάβει τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα ένα συστατικό της κανέλας μπορεί να προλαμβάνει τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Η έρευνα βρήκε ότι το να προσθέτουμε κινναμαλδεϋδη, το συστατικό που δίνει στην κανέλα τη χαρακτηριστική μυρωδιά και τη γεύση της, στη δίαιτα των πειραματόζωων τα προστατεύει από την ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου. 

Οι επιστήμονες θέλουν να διερευνήσουν επίσης, τις πιθανές ευεργετικές ιδιότητες της κανέλας στον διαβήτη ή σε άλλες ασθένειες.




Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ !!! Τρία οχήματα μεταφοράς αίματος δώρισε η Βίκος στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας....!!!!!!!

Η εθελοντική αιμοδοσία πρωταγωνιστεί στις κοινωνικές δράσεις της εταιρίας από τις πρώτες κιόλας ημέρες λειτουργίας της, εδώ και 25 χρόνια.

Τρία ειδικά οχήματα (τύπου van) με υπερσύγχρονο εξοπλισμό για την ασφαλή μεταφορά φιαλών αίματος δώρισε η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων ΒΙΚΟΣ Α.Ε. στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α) σε μια συγκινητική τελετή κατά τη λήξη της 14ης Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας εθελοντών αιμοδοτών.

“Όσο φυσικό είναι να πίνεις νερό, τόσο φυσικό είναι να δίνεις αίμα!” είναι το μήνυμα που μεταφέρουν όλες οι ενέργειες της της ΒΙΚΟΣ Α.Ε. καθώς η εθελοντική αιμοδοσία πρωταγωνιστεί στις κοινωνικές δράσεις της από τις πρώτες κιόλας ημέρες λειτουργίας της, εδώ και 25 χρόνια. 

Στόχος της εταιρείας είναι να εμπεδωθεί στη συνείδηση όλων των πολιτών η σπουδαιότητα της προσφοράς και ταυτόχρονα να προβληθεί η αναγκαιότητα της εθελοντικής αιμοδοσίας. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αφοσίωσης της εταιρείας σε αυτήν την προσπάθεια είναι ότι πάνω σε όλες τις συσκευασίες των προϊόντων της βρίσκεται η “καρδιά” που αποτελεί το σήμα της εθελοντικής αιμοδοσίας, ενώ όλοι οι εργαζόμενοι της ΒΙΚΟΣ Α.Ε., στα Ιωάννινα και στην Αθήνα προσφέρουν αίμα εθελοντικά δύο φορές το χρόνο.

Η κυρία Ελένη Θεοχάρη, Γενική διευθύντρια και Αναπλ. Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΒΙΚΟΣ Α.Ε. παραδίδοντας τα τρία ειδικά οχήματα δήλωσε τα εξής: 

“Η αιμοδοσία είναι πράξη αγάπης. Τα αποτελέσματά της σώζουν ζωές και αυτό είναι ένα μήνυμα που στέλνουμε σε όλους.

Εμείς, η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων, εδώ και χρόνια, στηρίζουμε με πολλούς τρόπους, έμπρακτα, την αιμοδοσία και τον εθελοντισμό. Στα πλαίσια όλων αυτών των ενεργειών εντάσσεται και η δωρεά των τριών οχημάτων, τα οποία θα εξυπηρετούν την ασφαλή μεταφορά αίματος για τις ανάγκες όλης της Αττικής. Τα ειδικά αυτά οχήματα γίνονται το μέσο, για τη ζωή, την προσφορά, την κοινωνική αλληλεγγύη”.




Πίνοντας νερό με άδειο στομάχι θεραπεύεις τα εξής.....!!!!!!!

Είναι συνηθισμένο στις μέρες μας, στην Ιαπωνία, να πίνουν νερό αμέσως μετά το ξύπνημα, κάθε πρωί.

Πονοκέφαλο, σωματικό πόνο, καρδιαγγειακό σύστημα, αρθρίτιδα, ταχυπαλμία, επιληψία, περίσσιο λίπος, ασθματική βρογχίτιδα , φυματίωση *** (επαλήθευση από έναν εμπειρογνώμονα) ***, μηνιγγίτιδα, ασθένειες των νεφρών και των ούρων , έμετο, γαστρίτιδα, διάρροια, αιμορροίδες, διαβήτη, δυσκοιλιότητα, όλες οι ασθένειες των ματιών, της μήτρας, του καρκίνου και διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, ασθένειες της μύτης, του αυτιού και του λαιμού .

ΜΕΘΟΔΟΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

1. Όταν ξυπνάτε το πρωί, πριν το βούρτσισμα των δοντιών, πίνεται 4 x 160ml ποτήρια νερό

2. Βουρτσίστε και καθαρίστε το στόμα, αλλά μην φάτε ή πιείτε τίποτα για 45 λεπτά

3. Μετά από 45 λεπτά μπορείτε να φάτε και να πιείτε κανονικά.

4. Μετά από 15 λεπτά από το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα, μην τρώτε ή πίνετε τίποτα για 2 ώρες

5. Εκείνοι που είναι ηλικιωμένοι ή άρρωστοι και δεν είναι σε θέση να πιουν 4 ποτήρια νερό στην αρχή μπορούν να αρχίσουν με τη λήψη λίγου νερού και να το αυξήσουν βαθμιαία σε 4 ποτήρια την ημέρα.

6. Η παραπάνω μέθοδος θεραπείας θα θεραπεύσει τις ασθένειες των αρρώστων ενώ οι υπόλοιποι μπορούν να απολαύσουν μια υγιή ζωή.

Ο παρακάτω κατάλογος δίνει τον αριθμό των ημερών της θεραπείας που απαιτείται για την θεραπεία/ έλεγχο / μείωση των κυριότερων ασθενειών :

1. Υψηλή αρτηριακή πίεση (30 ημέρες)

2. Γαστρικό έλκος (10 ημέρες)

3. Διαβήτης (30 ημέρες)

4. Δυσκοιλιότητα (10 ημέρες)

5. Καρκίνος (180 ημέρες)

6. TB Φυματίωση (90 ημέρες) *** (επαλήθευση από έναν σύμβουλο) ***

7. Ασθενείς με αρθρίτιδα θα πρέπει να ακολουθήσουν την πιο πάνω θεραπεία μόνο για 3 ημέρες στην 1η εβδομάδα, και από την 2η εβδομάδα και μετά – καθημερινά.

Αυτή η μέθοδος θεραπείας δεν έχει παρενέργειες, ωστόσο, κατά την έναρξη της θεραπείας μπορεί να χρειαστεί να ουρήσουμε αρκετές φορές.Πίνουμε νερό και παραμένουμε υγιείς και δραστήριοι.

Αυτό έχει μία λογική .. Οι Κινέζοι και οι Ιάπωνες πίνουν ζεστό τσάι με τα γεύματα τους και όχι κρύο νερό.

Για εκείνους που τους αρέσει να πίνουν κρύο νερό, το άρθρο αυτό έχει εφαρμογή και για εσάς.

Μόλις αυτή η «λάσπη» αντιδράσει με το οξύ, θα καταρρεύσει και θα απορροφηθεί από το έντερο ταχύτερα από την στερεά τροφή.

Μια σοβαρή σημείωση σχετικά με τα εμφράγματα :

· Οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι σύμπτωμα κάθε καρδιακής προσβολής η πλήξη του αριστερού χεριού,

· Να έχετε το νου σας για έντονο πόνο στην γραμμή του σαγονιού (γνάθος).

· Μπορεί να μην υπάρξει πρώτα πόνος στο στήθος κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής.

Ναυτία και έντονη εφίδρωση είναι επίσης κοινά συμπτώματα.

· το 60% των ανθρώπων που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή, ενώ κοιμούνται, δεν ξύπνησαν.

· Πόνος στο σαγόνι μπορεί να σας ξυπνήσει από βαθύ ύπνο.Ας είμαστε προσεκτικοί και να γνωρίζουμε.





Τι είναι τα Μαθήματα Θαυμάτων....!!!!!!!!!

Τι είναι τα Μαθήματα Θαυμάτων, ποιες είναι οι βασικές θέσεις τους και πώς σχετίζονται με τις διάφορες ψυχολογικές προσεγγίσεις

Το Course in Miracles , δηλαδή τα Μαθήματα Θαυμάτων, είναι μια ψυχολογική και μεταφυσική θεωρία η οποία περιέχεται σε ένα βιβλίο που γράφτηκε με τη μέθοδο της αυτόματης γραφής από την ψυχολόγο Helen Schucman στη δεκαετία του 70. Η ίδια ήταν δύσπιστη και δεν ενδιαφερόταν για αυτά τα θέματα. Μια μέρα όμως το χέρι της έγραψε τη φράση :

«Παρακαλώ γράψε, αυτή είναι μια σειρά μαθημάτων για θαύματα».

Έκτοτε ξεκίνησε η συγγραφή αυτού που έμελλε να διαρκέσει 7 χρόνια και να γίνει ένα βιβλίο 1300 σελίδων. H Schucman δέχθηκε κατόπιν πολλών πιέσεων να εκδοθεί αλλά όχι με το δικό της όνομα μιας και θεωρούσε ότι δεν το είχε γράψει η ίδια αλλά είχε μόνο χρησιμεύσει ως διάμεσο. 

Μολονότι αναγνώριζε τη μεγάλη σπουδαιότητα και τη θεραπευτική δύναμη όσων περιγράφονται σ’ αυτά που έγραψε, δυσκολευόταν να τα εφαρμόσει στη ζωή της και συνέχισε να βρίσκεται σε μια κατάσταση εσωτερικής σύγκρουσης με τη σχετική θεωρία. 

Έτσι λέγεται ότι λίγο πριν πεθάνει είπε το περίφημο «Ι know it’s true but I don’t believe it», δηλαδή «ξέρω ότι είναι αλήθεια αλλά δεν το πιστεύω».Το βιβλίο σήμερα έχει μεταφραστεί σε 17 γλώσσες και έχει κυκλοφορήσει σε εκατομμύρια αντίτυπα από την Αμερική ως την Ινδία, από την Τουρκία ως τη Ρωσία, από την Αφρική ως την Ευρώπη. 

Υπολογίζεται ότι αποτελεί αντικείμενο μελέτης ή ψυχοθεραπευτικής εργασίας σε πάνω από 3000 ομάδες διεθνώς. Χωρίζεται σε τρία μέρη : στη Θεωρία, στις Ασκήσεις που είναι 365 – μία για κάθε μέρα του χρόνου – και στο Εγχειρίδιο για Δασκάλους το οποίο στην ουσία απευθύνεται σε όλους τους μελετητές των Θαυμάτων μιας και όλοι διδάσκουμε αυτό που είμαστε με τη συμπεριφορά μας. Μολονότι το Course in Miracles, τα Μαθήματα Θαυμάτων, έχουν μια έντονη μεταφυσική πλευρά θα μπορούσε κάποιος ακόμα και άθεος να τα προσεγγίσει μόνο ως ένα σπουδαίο ψυχοθεραπευτικό εργαλείο και μια μέθοδο εκπαίδευσης του νου. 

Το βασικό μοτίβο των Μαθημάτων Θαυμάτων γύρω από το οποίο περιστρέφονται και αυτό που επιχειρούν με κάθε τρόπο να καλλιεργήσουν είναι η συγχώρεση. 

Αυτή χαρακτηρίζεται ως «ο τελευταίος» και αποτελεσματικότερος μηχανισμός άμυνας. Όμως η συγχώρεση που εισηγούνται τα θαύματα δεν έχει την ηθική σημασία που συνήθως δίνουμε αλλά στηρίζεται σε μια άλλη κοσμοθέαση σύμφωνα με την οποία συγχώρεση είναι η αποδέσμευση του άλλου από την ενοχή όχι από καλοσύνη αλλά επειδή δεν έχει επέλθει βλάβη. 

Και δεν έχει επέλθει βλάβη επειδή η όποια βλάβη θα αφορούσε στο σώμα ή στο εγώ ενώ αυτά στην πραγματικότητα δεν υφίστανται. Κι εδώ εισερχόμαστε στη μεταφυσική των Θαυμάτων.

Η Μεταφυσική των Μαθημάτων Θαυμάτων
Σύμφωνα με αυτήν αυτός ο κόσμος είναι ένα κατασκεύασμα, ένα ψευδαισθητικό όνειρο που έφτιαξε ο Υιός του Θεού (που είμαστε όλοι μας) όταν πίστεψε στην εξωπραγματική ιδέα ότι μπορεί να διαχωριστεί από τον Δημιουργό του. 

Ο αληθινός μας εαυτός είναι καθαρή συνειδητότητα, πλήρως ενωμένος με τον Δημιουργό του, αμετάβλητος, άτρωτος και αιώνιος όπως Αυτός. Ό,τι βιώνεται ως κόσμος, σώμα κλπ είναι απλά μια ψευδαίσθηση. Ένα άσκοπο όνειρο που έχει ήδη τελειώσει αλλά εμείς το αναπολούμε σαν να είναι εδώ, τώρα παρόν. 

Στην Πλατωνική προσέγγιση, ο αληθινός κόσμος όπου κατοικεί το Όντως Όν, ο κόσμος των Ιδεών, αντιστοιχεί στον αδιαφοροποίητο ενιαίο Εαυτό όπου Πατέρας και Υιός είναι ένα. Μέσα στο νου του Υιού δημιουργήθηκε κάποια στιγμή η ανάγκη να είναι δημιουργός του εαυτού του κι έτσι ονειρεύτηκε ότι διαχωρίστηκε από τον Πατέρα του και τότε γεννήθηκε η πρωταρχική αρχέγονη ενοχή που αντιστοιχεί στη Βιβλική ενοχή της παραβίασης της Θείας Εντολής από τους πρωτόπλαστους. (Πρέπει να θυμόμαστε πως όλα αυτά δεν είναι παρά μεταφορικές συμβολικές αναπαραστάσεις ψυχολογικών καταστάσεων). 

Για τα Θαύματα αυτός ο κόσμος (ο φυσικός) είναι στην ουσία μια ψυχολογική κατάσταση! Αποτελεί το καταφύγιο του μέρους της Υιότητας που ονειρεύτηκε ότι διαχωρίστηκε από τον Πατέρα και που πρόβαλε στον Θεό την ανάγκη του για τιμωρία για την παραβίαση που ονειρεύεται ότι έκανε βλέποντάς Τον ως τιμωρό. 

Προκειμένου να ξεφύγει από τη θεϊκή οργή έφτιαξε τα σώματα για να κρυφτεί μέσα τους διαχωριζόμενος όμως έτσι ακόμα περισσότερο από τον εαυτό του αφού τον διαμοίρασε μέσα στις μορφές. Οι «άλλοι» είναι στην πραγματικότητα ο εαυτός του. Η τέλεια ενότητα είναι ο εαυτός μας. Αλλά αυτό δεν αναγνωρίζεται κι έτσι καθένας θεωρεί ότι τα συμφέροντά του είναι ξεχωριστά από των υπολοίπων. 

Στην πλάνη αυτή υπάρχει η ανάγκη να είμαστε ξεχωριστοί έτσι ώστε να προβάλλουμε ο ένας στον άλλο την ενοχή. Αυτό εκφράζεται με την κάθε μορφής επιθετικότητα και επίκριση προς τους άλλους. 

Καθώς τους αποδίδουμε διάφορες μομφές στην ουσία προσπαθούμε να ξεφύγουμε από την πρωταρχική ενοχή (για το διαχωρισμό μας από το Θεό) και να τη φορτώσουμε σε αυτούς. Από την άποψη αυτή ο φυσικός κόσμος είναι ανυπόστατος αλλά λειτουργεί ως προβολή της ενοχής μας και μόνο. Δεν υπάρχει, δεν υφίσταται παρά μόνο μέσα στο νου του Υιού του Θεού που τον συναποτελούμε όλοι.

Η Συγχώρεση των Θαυμάτων
Όταν λοιπόν τα Θαύματα καλούν σε συγχώρεση στην ουσία καλούν σε αναγνώριση ότι η φαινομενική βλάβη δεν υφίσταται γιατί αφορά σε ένα σώμα και έναν κόσμο που αποτελούν στοιχεία ενός ονείρου και δεν είναι αληθινά. Όλες οι αρνητικές συμπεριφορές στα Θαύματα δεν έχουν αληθινό αντίκρισμα. Δεν έχουμε αρνητικές ιδιότητες. 

Μόνο θετικές όπως η χαρά και η ειρήνη. Ένα μεγάλο αξίωμα των Θαυμάτων λοιπόν είναι πως κάθε «αρνητική» συμπεριφορά είναι στην ουσία μια κραυγή για αγάπη από εκείνους που έχουν ξεχάσει Ποιοι αλήθεια είναι.Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. 

‘Ο,τι βλέπουμε γύρω μας είναι μόνο η ερμηνεία που έχουμε δώσει εμείς σ’ αυτό. Αλλάζοντας την ερμηνεία αλλάζουμε τον κόσμο. Δεν υπάρχει αμαρτία για τα Θαύματα υπάρχει μόνο λάθος αντίληψης, και κάθε λάθος μπορεί να διορθωθεί. Και διορθώνεται μέσω της καθολικής συγχώρεσης, της καθολικής αθώωσης όχι από εκείνον που έχει υποστεί βλάβη αλλά από αυτόν που ξαναθυμάται την αληθινή του ταυτότητα και έτσι διαφεύγει από αυτόν τον κόσμο. 

Στην ουσία δηλαδή διαφεύγει από την ψυχολογική του κατάσταση που του γινόταν αντιληπτή ως κόσμος πόνου, φθοράς, θανάτου, επίθεσης κ.λ.π.

Μερικές θέσεις των Μαθημάτων Θαυμάτων : 
«Βλέπουμε μόνο το παρελθόν» Κατανοούμε κάτι αν μας είναι γνωστό και για να μας είναι γνωστό έχει ήδη καταγραφεί στη μνήμη μας, συνεπώς ανήκει στο παρελθόν. Κατ’ αυτήν την έννοια βλέπουμε το παρόν με τα μάτια του παρελθόντος γι αυτό και δεν το βλέπουμε καθόλου. Το ζητούμενο είναι να κάνουμε χώρο μέσα στη συνείδησή μας για να δοθεί μια νέα ερμηνεία και ένα νέο νόημα. 

Η συμπεριφορά μας είναι είτε κάλεσμα αγάπης είτε κραυγή για αγάπη. Αυτός είναι ένας νέος τρόπος να δούμε ένα νόημα του παρελθόντος σύμφωνα με το οποίο θα ονομάζαμε την επιθετική συμπεριφορά κραυγή για αγάπη. 

«Ό,τι δίνουμε δίνεται στον εαυτό μας» Καθώς ο άλλος είναι στην ουσία μέρος του Είναι μας, ό,τι φαίνεται να δίνουμε στον άλλον το λαμβάνουμε μέσω αυτού. Παράλληλα, καθώς δίνουμε κάτι ταυτόχρονα πιστοποιούμε ότι το έχουμε και το ενισχύουμε. Για παράδειγμα αν δώσουμε σε κάποιον κουράγιο εκείνη τη στιγμή ενισχύεται και το δικό μας κι έτσι δίνοντας λαμβάνουμε. 

«Αν υπερασπιστώ τον εαυτό μου μού επιτίθενται» . Αυτή είναι μια από τις πιο δυσνόητες σε πρώτη ανάγνωση θέσεις των Θαυμάτων που επισημαίνουν: «στην απουσία υπεράσπισης γινόμαστε δυνατοί και έτσι μαθαίνουμε τι κρύβουν οι άμυνές μας». 

Εννοείται εδώ ότι εκείνος που έχει ανάγκη υπεράσπισης είναι κάποιος που σίγουρα δεν νιώθει δυνατός αλλά αντίθετα τρωτός και ευάλωτος και κάποιος ο οποίος νιώθει ότι δέχεται επίθεση. 

Τα Μαθήματα Θαυμάτων επίσης λένε πως τη στιγμή που ένα κομμάτι της Υιότητας νόμισε ότι διαχωρίστηκε, ο Πατέρας πρόσφερε τη θεραπεία του υποτιθέμενου διαχωρισμού. 

Η θεραπεία αυτή είναι η φωνή του Αγίου Πνεύματος μέσα στο νου μας. Βιώνεται ως η φωνή της συνείδησής μας αλλά δεν πρέπει να συγχέεται με τις προτροπές του Υπερεγώ που είναι αυστηρές, καταπιεστικές και επιχειρούν να «νουθετήσουν» με το ζόρι. Στην πραγματικότητα μοιάζει πιο πολύ με αυτό που λέμε «φωνή της καρδιάς μας» και που μας ωθεί να ενωθούμε, να αγαπήσουμε, να συγχωρήσουμε. 

Δεν επικρίνει και δεν πιέζει. Περιμένει υπομονετικά να την επιλέξουμε. Κι εδώ μπαίνει η διεργασία της επιλογής την οποία προσπαθούν να αφυπνίσουν τα Θαύματα μέσω των 365 ασκήσεων. Μια αληθινή επιλογή δεν είναι ούτε μηχανική και μισοασυνείδητη ούτε καταναγκαστική. 

Για να ασκήσουμε την ελεύθερη επιλογή μας πρέπει πρώτα να ξυπνήσουμε και να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό που ονομάζουμε επιλογές μας είναι ένα είδος υπνωτισμένων συμπεριφορών που είτε αποτελούν μίμηση είτε μηχανισμούς άμυνας. Αφύπνιση νοείται η στιγμή της αποταύτισης από το σώμα και το εγώ. 

Το εγώ για τα Θαύματα είναι ένα νοσούν τμήμα του νου ταυτισμένο με το σώμα, αυτό που φέρει μέσα του την «πρωταρχική ενοχή» του διαχωρισμού από τον Θείο Εαυτό.

Τα Μαθήματα Θαυμάτων και οι ψυχολογικές προσεγγίσεις
Σε αρκετά ακόμα σημεία τα Θαύματα επαναδιατυπώνουν όρους της ψυχολογίας. Ας δούμε μερικά από αυτά :

Κατά τον Άντλερ όλα τα παιδιά γεννιούνται με μια βαθιά αίσθηση κατωτερότητας ή μειονεξίας λόγω του μικρού τους μεγέθους, των φυσικών αδυναμιών και της έλλειψης γνώσης και δύναμης. Κατά τα Μαθήματα Θαυμάτων όλα τα παιδιά γεννιούνται με μια αίσθηση ενοχής λόγω του διαχωρισμού. 

Είναι η πρωταρχική ενοχή. Η άποψη του Άντλερ περί υποκειμενικής αντίληψης και ερμηνειών της πραγματικότητας που ονομάζει «ιδιωτική λογική» συμφωνεί με αυτή των Θαυμάτων που υποστηρίζουν ότι «τίποτα δεν έχει νόημα επειδή στο κάθε τι έχω δώσει όλο το νόημα που έχει για μένα». Αυτό συμβαίνει επειδή κρίνουμε βάσει παρελθόντος.

Σύμφωνα με τις δυο θεωρητικές ψυχοθεραπευτικές τοποθετήσεις :
Α. Το άτομο αλλάζει στάση και συμπεριφορά αν καταλάβει τα υποσυνείδητα κίνητρα και τις συγκρούσεις που του δημιούργησαν το πρόβλημα (ψυχοδυναμικές θεωρίες).

Τα Μαθήματα Θαυμάτων λένε πως το άτομο αλλάζει όταν συνειδητοποιήσει την αληθινή Θεία του Ταυτότητα. Το πρόβλημα – η αιτία της σύγκρουσης – είναι η «πτώση», δηλαδή ο διαχωρισμός από την αρχική κατάσταση ενότητας και η λησμονιά της αληθινής ταυτότητας όταν διαχωριστήκαμε σε ατομικά εγώ. Από αυτό προέκυψε βαθιά ενοχή και φόβος τιμωρίας εξ ου και η ανάγκη να «κρυφτούμε» μέσα στο σώμα.

Β. Το άτομο αλλάζει εξετάζοντας τις συνθήκες που δημιούργησαν το πρόβλημα και που συντηρούν την εσφαλμένη μάθηση (θεωρίες μάθησης).

Τα Μαθήματα Θαυμάτων λένε πως ό,τι διδάσκουμε αυτό πιστεύουμε ότι είμαστε. Διδάξαμε στον εαυτό μας κι ο ένας στον άλλον την ταύτιση με το σώμα και το εγώ και εξ αυτού την πεποίθηση ότι έχουμε χωριστά συμφέροντα.

Στην ψυχολογία των συγκρούσεων ,της Ψυχαναλυτικής θεωρίας που ο Φρόιντ είδε στη διπλή φύση του ανθρώπου ορίζοντάς την ως βιολογική και κοινωνική, τα Μαθήματα Θαυμάτων λένε πως βασικά η σύγκρουση είναι και παραμένει μόνο μέσα στο νου ανάμεσα στο «υγιές» και στο «διαχωρισμένο» κομμάτι του, το οποίο είναι ταυτισμένο με το σώμα και το εγώ. 

Όμως στην πραγματικότητα όλα συμβαίνουν μέσα στο νου γιατί ο εξωτερικός κόσμος είναι μόνο μια προβολή του και δεν υφίσταται ως μια αντικειμενική ύπαρξη.

Η αρχή της ηδονής της ψυχαναλυτικής θεωρίας (σύμφωνα με την οποία ο άνθρωπος έχει την τάση να αποζητά την ευχαρίστηση και να αποφεύγει τον πόνο) αποκτά την εξής διάσταση σύμφωνα με τα Μαθήματα Θαυμάτων : Υπάρχει μια διαστρεβλωμένη ηδονή που μας λέει: θα κυριαρχώ, θα επιτίθεμαι, θα καταδικάζω τον άλλον και έτσι θα «αθωώνομαι».

Σύμφωνα με τη δυναμική άποψη του Φρόυντ για την εξήγηση της προσωπικότητας στην ψυχή συνυπάρχουν οι γενετήσιες ορμές « Έρως» και οι επιθετικές ορμές «Θάνατος». Αυτό το δίπολο, Έρως-Θάνατος θα μπορούσε να αντιστοιχιστεί στα Μαθήματα Θαυμάτων με τη φυσική μας κατάσταση που είναι η χαρά και η αγάπη (Έρως) και η ενοχή, επιθετικότητα του εγώ (Θάνατος).

Για την ψυχαναλυτική θεωρία οι μηχανισμοί άμυνας αναπτύσσονται όταν το άτομο συνθλίβεται είτε από τις παρορμήσεις του «Εκείνου» είτε από τις αξιώσεις του «Υπερεγώ».Τα Μαθήματα Θαυμάτων βλέπουν τους μηχανισμούς άμυνας ως απόπειρες επιστροφής στην – απωλεσθείσα εξ αιτίας του διαχωρισμού – αρχική αθωότητα. Είναι προσπάθειες απενοχοποίησης του ατόμου. 

Στην ουσία πρόκειται για ανεπαρκείς απόπειρες θεραπείας του διαχωρισμού ή άρνησής του. Π.χ. στην άρνηση μιας απειλητικής για τη ζωή κάποιου διάγνωσης κρύβεται όχι απλά ο φόβος του θανάτου αλλά η άρνηση παραδοχής της τρωτότητας του σώματος η οποία αποτελεί τη δήλωση της ενοχής του έναντι του Θεού. 

Η ασθένεια και ο θάνατος είναι η δίκαιη τιμωρία του Θεού για τον ένοχο, διαχωρισμένο Υιό Του, όπως θα το έβλεπε το εγώ. Έτσι η άρνηση, εν προκειμένω, είναι μια αυθαίρετη απόπειρα αθώωσης. Το ίδιο και η παλινδρόμηση είναι και πάλι απόπειρα αθώωσης.

Το Υπερσυνείδητο στα Μαθήματα Θαυμάτων μοιάζει με το συλλογικό ασυνείδητο του Γιουνγκ αλλά θα μπορούσαμε να το χωρίσουμε στο ανώτερο και ταυτισμένο με τον αδιαφοροποίητο Νου και στο κατώτερο όπου βρίσκονται οι συλλογικές αναμνήσεις και εμπειρίες μας μετά το διαχωρισμό.

Ο Γιούνγκ λέει ότι η ολοκλήρωση έρχεται μέσα από τη σύζευξη των αντίθετων δυνάμεων μέσα μας (άνιμους, άνιμα, σκιά κλπ). Τα Μαθήματα Θαυμάτων λένε ότι η επανασύνδεση με το Όλον, η επαναφορά του νου στην προ του διαχωρισμού κατάσταση επέρχεται με την αναγνώριση ότι το πολικό αντίθετο δεν είναι ισοδύναμο και υπαρκτό αλλά ψευδές, επειδή μόνο το ένα είναι αληθινό. 

Έτσι δεν συνενώνονται «καλό» και «κακό» αλλά καθώς το αληθές συναντά το ψεύδος, αυτό (το ψεύδος) εξαφανίζεται και μαζί του χάνεται και η φαινομενική πολικότητα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι κάθε νους είναι διαποτισμένος από την Πρωταρχική ενοχή. Προέρχεται από την ψευδαίσθηση του διαχωρισμού από το Θεό. 

Αυτή η ιδέα – του διαχωρισμού – ανήκει στην μεταφυσική πλευρά του Course in Miracles. Ωστόσο, η καθαρά ψυχολογική του πλευρά μπορεί να σταθεί από μόνη της καθώς όλοι οι άνθρωποι νιώθουμε ένοχοι και όλοι κάνουμε προβολές.

Για τα Μαθήματα Θαυμάτων λοιπόν η θεραπεία είναι η αθώωση, η συγχώρεση, εκείνη όμως η συγχώρεση που δεν δίνεται με αναστολή αλλά απορρέει από την επανερμηνεία. Αλλάζοντας ερμηνεία αθωώνουμε κι έτσι αποσύρουμε την προβολή. Τότε σταματά η επίκριση και ελευθερώνουμε μαζί τον κόσμο και τον εαυτό μας.