Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Για να φροντίσεις τους άλλους, πρέπει πρώτα να φροντίσεις τον εαυτό σου...!!!!

Στην ερώτηση ''πόσο φροντίζεις και προσέχεις τον εαυτό σου''; δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι μου απαντούν ''λίγο έως καθόλου''. Η πρώτη και πιο συχνή δικαιολογία είναι: ''δεν έχω χρόνο''. Είναι όμως πραγματικά έτσι; Δεν έχεις λίγο χρόνο να φροντίσεις τον εαυτό σου και να γεμίσεις την εσωτερική σου μπαταρία; Ή μήπως δεν σε βάζεις προτεραιότητα; Πού θα βρεις την ενέργεια να ανταπεξέρθεις σε αυτά που καλείσαι να κάνεις καθημερινά, να αποδώσεις στην εργασία σου, να χτίσεις μια καλή σχέση με το παιδί και με το σύντροφό σου, να κυνηγήσεις τα όνειρα σου, αν είσαι άδειος;

Η αυτό-φροντίδα (self-care) πέρα από ένδειξη ότι αγαπάμε και σεβόμαστε τον εαυτό μας είναι και απαραίτητο στοιχείο ευεξίας. Φροντίζοντας τον εαυτό μας γεμίζουμε την εσωτερική μας μπαταρία με ενέργεια, είμαστε πιο ανθεκτικοί και υγιείς και νιώθουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση και δύναμη να επιτύχουμε όλα αυτά που επιθυμούμε στη ζωή μας αλλά και να χτίσουμε καλή υγεία για το μέλλον. 

Οι περισσότεροι που έχετε ταξιδέψει με αεροπλάνο γνωρίζετε ότι στις οδηγίες που σας δίνει η αεροσυνοδός σας λέει ότι σε περίπτωση κινδύνου θα πέσουν οι μάσκες οξυγόνου. Πρώτα φοράτε τη δική σας και μετά βοηθάτε το παιδί σας να φορέσει τη δική του. Όπως καταλαβαίνετε αν δεν φροντίσετε πρώτα τον εαυτό σας δεν θα μπορείτε κάποια στιγμή να φροντίσετε κανέναν.

Μπορείς να πιεις από άδεια κούπα; Μπορείς να προσφέρεις στον εαυτό σου και στους γύρω σου αν εσύ είσαι άδειος; Και αν καταφέρεις τελικά να δώσεις από το υστέρημα σου πόσο χαρούμενος ή θυμωμένος νιώθεις μετά;

Το να βρεις τρόπους να φροντίσεις τον εαυτό σου μπορεί να είναι μια πρόκληση. Θα υπάρξουν στιγμές που το πρόγραμμά σου θα είναι πιο φορτωμένο, όμως έχοντας πάντα στο μυαλό σου ότι η αυτό-φροντίδα είναι το κλειδί για ένα πιο ισορροπημένο και υγιή τρόπο ζωής είμαι σίγουρη ότι θα βρεις λίγο χρόνο μέσα στην ημέρα και κάθε μέρα για να σε φροντίσεις και να σε αγαπήσεις λίγο περισσότερο.

Παρακάτω θα βρεις μερικές ιδέες αυτo-φροντίδας για Σώμα – Ψυχή – Πνεύμα και φυσικά μπορείς να τις εμπλουτίσεις και με αυτά που εσύ αγαπάς περισσότερο να κάνεις. Το να κάνουμε αυτά που αγαπάμε είναι ούτως ή άλλως η μεγαλύτερη αυτό-φροντίδα. Μην αφήνεις τη μέρα να περάσει αν δεν κάνεις κάτι που σε γεμίζει με ενέργεια και ευεξία. Ξεκίνα από σήμερα!

Σώμα
Ανέπνευσε πιο βαθιά απ’ ότι συνήθως
Πήγαινε μια βόλτα με το ποδήλατο
Βάλε μουσική και χόρεψε
Φάε ένα υγιεινό φαγητό
Τεντώσου κάθε πρωί και αρκετές φορές μέσα στην ημέρα

Πιες βότανα αντί για καφέ μερικές φορές
Κοιμήσου το λιγότερο 8 ώρες
Κάνε ιατρικές εξετάσεις
Πήγαινε για μασάζ
Περιποιήσου το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια σου

Φάε καλό πρωινό
Ενυδατώσου
Κάνε κάποια μορφή άσκησης
Περπάτησε 10 λεπτά παραπάνω κάθε μέρα
Πιες ένα πράσινο χυμό λαχανικών

Ψυχή
Δείξε συμπόνια στον εαυτό σου
Πες σ’ αγαπώ
Φλέρταρε
Συγχώρεσε
Βρες ένα χόμπι
Πάρε ένα δώρο στον εαυτό σου

Κάνε μια βόλτα στη φύση
Πες όχι όταν το θες
Χαμογέλασε
Δες μια κωμωδία στο θέατρο

Φτιάξε μια νέα συνταγή
Κάνε μια εθελοντική εργασία
Πες στον εαυτό σου: είσαι υπέροχη/ος
Παίξε με το παιδί σου
Κάνε παρέα με θετικούς ανθρώπους

Πνεύμα
Διάβασε ένα βιβλίο
Μάθε να κάνεις διαλογισμό
Ξεκίνα ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης
Οργάνωσε μια εκδρομή για το Σαββατοκύριακο

Απόλαυσε το ηλιοβασίλεμα
Ξεκίνα ένα δωρεάν on-line μάθημα
Κάνε κηπουρική
Ανανέωσε το χώρο που ζεις
Κλείσε το κινητό για 1 ώρα
Γράψε 5 καλά για τον εαυτό σου

Κάνε yoga
Πες ευχαριστώ γι’ αυτά που έχεις
Απόλαυσε την κάθε στιγμή αυτό που κάνεις
Εμπιστεύσου τη διαίσθησή σου
Κάνε τη δουλειά που αγαπάς




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου