Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

Είναι τα 60 τα νέα 40 και για τις Ελληνίδες ;

Φέτος το καλοκαίρι, τριγυρίζοντας σε πλαζ, νησιά, μπαράκια, παραλίες, λιμανάκια και καφέ, είδα όλο και περισσότερες Ελληνίδες, που τις λες ” νέες γυναίκες” και που μαθαίνεις μετά ότι είναι γιαγιάδες! Με φούξια γυαλιά πρεσβυωπίας, σου δείχνουν με καμάρι ένα μωρό και σου λένε ” αυτό είναι το εγγόνι μου”! 

Και ρωτώ : είναι τα 60 τα νέα 40; Οι γιαγιάδες αυτές – δεν τις λες γιαγιάδες με τίποτα, τις λες κυρίες- φοράνε φλούο μπικίνι, πολύχρωμα καφτάνια, βάφουν κατακόκκινα τα μαλλιά τους , οδηγούν, εργάζονται και… λατρεύουν το εγγόνι τους! Μέχρι και το παίρνουν μαζί τους στο ιστιοπλοϊκό! Γιατί έχουν πολλά ακόμα να δώσουν στην οικογένειά τους! 

Το αρχέτυπο της Ελληνίδας γιαγιάς, με το γαϊδουράκι, το τσεμπέρι, που δυσκολεύεται να ανέβει την ανηφόρα και βγάζει νερό από το πηγάδι, είναι μόνο για τις νοσταλγικές διαφημίσεις. 

Όπως γράφω και στο μυθιστόρημά μου “ Οι Ελληνίδες είναι θεές”, ( εκδόσεις Χάρτινη Πόλη ) , τα ''κορίτσια'', ανεξάρτητα από την ηλικία τους, όλες οι Ελληνίδες που μεγαλώνουν, διατηρούν τη νεανικότητα και τη ζωντάνια τους, όπως η θεά Άρτεμη. Είτε είναι έξι είτε …ήντα έξι ετών! 

Οι Ελληνίδες, πλέον, μεγαλώνουμε σε ηλικία με αυτοπεποίθηση.Προσέχοντας τον εαυτό τους με πιλάτες, περπάτημα, καλλυντικά, περιποίηση, και διατηρώντας τα πολιτιστικά τους ενδιαφέροντα, πηγαίνοντας με φίλες , μαμάδες ή κουμπάρες στο θέατρο, εκδρομές, παραστάσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, διατηρώντας επαφή με συλλόγους και κοινωνικές παρέες, ακονίζουν το μυαλό τους και διατηρούν το σώμα τους νεανικό. Όπως έκανε και η θεά Άρτεμη που τριγύριζε με τις φίλες της τις Νύμφες στα βουνά, ακούραστη και γεμάτη ενέργεια. 

Οι μαμάδες έχουν τα ίδια γούστα με τις κόρες, αφού ψωνίζουν τα ίδια ρούχα, στα ίδια μαγαζιά, διασκεδάζουν στα ίδια στέκια ( σινεμά, μπουζούκια, διακοπές, εκδρομές, εξοχικά σπίτια ), σαν να είναι συνομήλικες! Οι γενιές έχουν ταυτιστεί με κοινά ενδιαφέροντα και τρόπο ζωής. 

Οι μεν επιδιώκουν την παρέα των δε, αντί να την αποφεύγουν λόγω ” χάσματος γενεών!”. Ποιο χάσμα; με την ίδια μπλούζα από του Ζάρα; ή με τα ίδια σνίκερς της Nike; Οι λέξεις ” ο γέρος μου” και ” η γριά μου ” είναι delete από το ελληνικό λεξιλόγιο. (Μόνο στο Facebook αποκλείεις τη μάνα σου για να μη σου τη λέει - με comment - για όσα κάνεις)… 

Η λέξη γιαγιά αποκτά νέα έννοια στις σύγχρονες Ελληνίδες θεές.Διατηρώντας την υγεία μας, έχουμε να ζήσουμε πολλά , για πολλά χρόνια ακόμα, σε ηλικίες που άλλες Ελληνίδες κλείνονταν στα σπίτια, αποκλεισμένες από την κοινωνία! Σε αυτό, μοιάζουμε με τη θεά Άρτεμη που αλώνιζε τον κόσμο και δεν το έβαζε κάτω! Ούτε και μείς! 

ΥΓ. Στην κεντρική φωτογραφία, η πιο διάσημη stylish και σέξι 60άρα της παγκόσμιας show biz, Kris Jenner. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου