Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Η Εκπληκτική Δύναμη του Οραματισμού της Επιτυχίας...!!!!!

Όλοι αυτοί που έχουν κορυφαίες επιδόσεις, ανεξάρτητα από το επάγγελμα, γνωρίζουν τη σημασία και τη δύναμη του οραματισμού.

Οραματίζονται τους εαυτούς τους να πετυχαίνουν πριν να το κάνουν στην πραγματικότητα. Κάτι που ήμουν σε θέση να μεταφράσω από τον αθλητισμό πάνω στην αρένα της επιχειρηματικότητας, είναι η δύναμη του οραματισμού. Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός όταν αξιοποιηθεί και χρησιμοποιηθεί σωστά.

Κάθε Παρασκευή βράδυ μετά το δείπνο της ομάδας μας, οι συμπαίκτες μου κι εγώ συγκεντρωνόμασταν στην αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου κατά την προετοιμασία για το παιχνίδι μας το Σάββατο.

Οδηγηθήκαμε μέσα από μια σειρά τεχνικών και πρακτικών οραματισμού με επικεφαλής τον αθλητικό ψυχολόγο. Αμέσως, άρχισα να βιώνω τα απίστευτα οφέλη του να φαντάζομαι τον εαυτό μου να πετυχαίνω πριν πραγματικά παίξω στο παιχνίδι. Οραματιζόμουν κάθε μικρή λεπτομέρεια, από το περπάτημα στα αποδυτήρια, δένοντας τα παπούτσια μου και συνομιλώντας με τους συμπαίκτες και τους προπονητές μου.

Φανταζόμουν τον εαυτό μου να έχω το “τέλειο” παιχνίδι, εκτελώντας το αμυντικό πλάνο του παιχνιδιού και κάνοντας μεγάλο έργο μέσα στο γήπεδο. Όσο πιο ζωντανά έκανα τον οραματισμό, τόσο πιο καλύτερα έπαιζα. 

Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Πριν το παιχνίδι ακόμα ξεκινήσει, είχα ήδη παίξει όλο το παιχνίδι στο μυαλό μου. Αυτό έκανε μια τεράστια διαφορά, διότι αύξησε σημαντικά τα επίπεδα αυτοπεποίθησης και άνεσής μου.

Στη συνέχεια, μπορούσα να αξιοποιήσω τη δύναμη του οραματισμού έξω από τον αθλητισμό. Πριν ανέβω στη σκηνή και να μιλάω σε μεγάλο ακροατήριο, πάντα φαντάζομαι τον εαυτό μου να δίνει την “τέλεια ομιλία”. 

Αρχίζω εβδομάδες πριν οραματίζοντας το κοινό, την επιλογή των λέξεών μου και την αντίδραση από το πλήθος μόλις έχω τελειώσει. Ο οραματισμός μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε τομέα της ζωής σας, καθώς γνωρίζω ότι είναι πολύ ευεργετικός στην δική μου.

Σκεφτείτε αυτά τα τρία παραδείγματα :
§ Ο θρύλος της πυγμαχίας Muhammad Ali τόνιζε πάντα τη σημασία του να βλέπει τον εαυτό του να νικάει πολύ πριν από την πραγματική μάχη.

§ Ως αγωνιζόμενος νεαρός ηθοποιός, ο Jim Carrey συνήθιζε να οραματίζεται τον εαυτό του ότι είναι ο καλύτερος ηθοποιός στον κόσμο.

§ Ο Michael Jordan έριχνε την τελευταία βολή στο μυαλό του πριν να την ρίξει στην πραγματικότητα.

Αυτές οι κορυφαίες προσωπικότητες, μεταξύ πολλών άλλων, είχαν γίνει αυθεντίες στην τεχνική του θετικού οραματισμού και τον επαίνεσαν ανοιχτά ως τακτική επιτυχίας.

Όταν σκέφτεστε έναν μεγάλο στόχο ή όνειρο που θέλετε να επιτύχετε, είναι φυσικό να σκεφτείτε όλα τα εμπόδια που θα βρεθούν στο δρόμο σας. Το πρόβλημα πάρα πολύ συχνά είναι ότι επιτρέπουμε αυτά τα εμπόδια να γίνουν τόσο μεγάλα στο μυαλό μας και αυτό μας εμποδίζει από το να κινηθούμε προς τα εμπρός. Τότε είναι που πολλοί μένουν ικανοποιημένοι με τη μετριότητα.

Μην επιτρέψετε να συμβεί αυτό σε εσάς. Αντί να δημιουργείτε εμπόδια “μεγαλύτερα από την ζωή” στο μυαλό σας και να ρίχνετε το βάρος σε ότι θα σας κρατήσει πίσω, οραματιστείτε τον εαυτό σας νικηφόρο όπως ο Muhammad Ali. Φανταστείτε τον εαυτό σας επιτυχημένο όπως ο Jim Carrey. Οραματιστείτε την επόμενη βολή σας ως την νικητήρια, όπως ο Michael Jordan.

Τι θα χρειαστεί; Τι θυσίες θα κάνετε; Πώς μπορείτε να χειριστείτε τα οποιαδήποτε εμπόδια και να εξακολουθείτε να έχετε αρκετή αντοχή για να φτάσετε στη γραμμή του τερματισμού; Το κλειδί είναι να κάνετε το θετικό όραμά σας ισχυρότερο από οτιδήποτε άλλο που μπορεί να σας κρατήσει πίσω.

Η αλήθεια είναι, ότι εάν δεν μπορείτε να φανταστείτε τον εαυτό σας να πετυχαίνει κάποιον στόχο, οι πιθανότητες είναι ότι δεν θα τον πετύχετε. Όσο πιο ζωντανά μπορείτε να οραματιστείτε, τόσο καλύτερα θα λειτουργήσει για σας. Αρχίστε να σκέφτεστε τους προσωπικούς σας στόχους. Ξοδέψτε περίπου 10 έως 15 λεπτά οραματίζοντας τον εαυτό σας να τους πετυχαίνει έναν-έναν.

Να είστε όσο πιο λεπτομερέστεροι γίνεται. Φανταστείτε τι θα κάνετε μόλις επιτευχθεί ο στόχος σας. Πόσο καταπληκτικά θα αισθάνεστε; Πώς αυτό θα αλλάξει την πορεία της ζωής σας; Θυμηθείτε, οι μικρές λεπτομέρειες αυξάνουν την πιθανότητα της μεγάλης εικόνας.

Δεν χρειάζεται να ξοδεύετε ατελείωτες ώρες. Απλά, αναπτύξτε τη συνήθεια του να προσθέσετε ένα θετικό όραμα μέσα στην καθημερινότητά σας. Οραματιστείτε τον εαυτό σας επιτυχημένο, το να κατορθώνετε την επίτευξη κάθε στόχου, την ολοκλήρωση κάθε έργου. Δείτε τι κάνει για σας και πώς σας κάνει να αισθάνεστε. Αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει ένα κεντρικό μέρος του “οπλοστασίου” της επιτυχίας σας.

Η κύρια γραμμή είναι αυτή: Εάν δεν μπορείτε να φανταστείτε τον εαυτό σας στο νου σας εξαιρετικά επιτυχημένο, να κυριαρχείτε στην αγορά, και να λειτουργείτε μια αξιοσημείωτη επιχείρηση, τότε οι πιθανότητες είναι ότι ποτέ δεν θα το καταφέρετε.




Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στο entrepreneur.com και μεταφράστηκε από το Visual Meditation.
Σχετικά με τον συγγραφέα
Ο Matt Mayberry είναι ομιλητής και ειδικός στρατηγικής μέγιστης απόδοσης. CEO της Matt Mayberry Enterprises.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου