Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Ο ένας και απλός τρόπος που θα σώσει το μυαλό σου....!!!!!!

Πώς μπορείς με καθημερινή άσκηση να "γυμνάσεις" το μυαλό σου απέναντι στη φθορά του χρόνου

Περπάτημα, αεροβική, ποδήλατο, ή γιόγκα. Ακόμη και χορός. Λίγη άσκηση τη μέρα, την αμνησία και τη γήρανση του εγκεφάλου, κάνει πέρα.

Δύο πρόσφατες έρευνες του NCBI (National Center for Biotechnology Information) των ΗΠΑ, αναφέρουν πως οποιαδήποτε αεροβική άσκηση που αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς και προκαλεί εφίδρωση στον οργανισμό μας, έχει θετικό αντίκτυπο στη λειτουργία του εγκεφάλου. Οι συντάκτες της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο μπλογκ του Harvard Medical School, αναφέρουν πως η αεροβική άσκηση "είναι το κλειδί για το κεφάλι και για την καρδιά".

Brain train
Οι ασκήσεις, όπως η ποδηλασία, αν τηρούνται σε καθημερινό πλαίσιο μπορούν μεσοπρόθεσμα να αυξήσουν τη θετική διάθεση, ενώ σε μακροπρόθεσμο επίπεδο βοηθούν τη μνήμη, αρκεί να επαναλαμβάνονται με περιοδική συνέπεια.

Η καλύτερη άσκηση για το μυαλό, είναι αεροβική, διάρκειας 45 λεπτά τη μέρα. Επίσης, οι ερευνητές κατέληξαν πως το μισάωρο περπάτημα κάθε μέρα, λειτουργεί θετικά απέναντι στην κατάθλιψη. Η αεροβική, σύμφωνα πάντα με την ίδια μελέτη, μπορεί να λειτουργήσει θετικά για τα άτομα που δεν πάσχουν από κλινική κατάθλιψη αλλά αντιμετωπίζουν κρίσεις άγχους, μιας και μειώνει τις στρεσογόνες ορμόνες που παράγει ο οργανισμός, όπως την αδρεναλίνη.

Για τα άτομα που βρίσκονται στα 50 τους, συνίσταται συνδυασμός αεροβικής με δυναμική άσκηση, που θα μπορούσε να είναι 7 λεπτά δυναμικής γιόγκα, push ups ή χορός. 

Για τα άτομα 60-88, το περπάτημα 30 λεπτών για τέσσερις ημέρες την εβδομάδα και για 12 συνεχείς εβδομάδες, ενδυναμώνει τα μέρη του εγκεφάλου που σχετίζονται άμεσα με τη μνήμη. Η αυξημένη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο που προκαλείται με την άσκηση, βοηθά τον εγκέφαλο να οξυγονωθεί καλύτερα. 

Μπορεί τα παραπάνω να θεωρούνται για πολλούς "αυτονόητα", ωστόσο ελάχιστοι τα εφαρμόζουμε στην καθημερινή μας ζωή.




Φωτογραφία: AP Photo/Alastair Grant
news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου