Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Forest bathing : Μπάνιο στο δάσος....!!!!!!

Τι σχέση έχει το δάσος με την μπανιέρα και τα δέντρα με τις ορμόνες μας; Το forest bathing είναι μια νέα τάση που αξίζει όλοι να υιοθετήσουμε.

Forest bathing. Μεταφράζεται «μπάνιο στο δάσος», αλλά δεν έχει καμία σχέση με το νερό και την μπανιέρα μας, ενώ είναι κάτι περισσότερο από ένας ποιητικός τρόπος να περιγράψουμε τη «βόλτα στο δάσος». 

Πρόκειται ουσιαστικά για μια δραστηριότητα στην οποία επιδίδεται ο άνθρωπος από τότε που εμφανίστηκε στη Γη. Ως όρος («forest bathing» ή «shinrin-yoku») επινοήθηκε από την ιαπωνική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει τους Ιάπωνες να ακολουθήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και να μειώσουν τα επίπεδα του στρες. 

Η λογική του περιστρέφεται γύρω από μια απλούστατη τακτική : το ήρεμο περπάτημα στο δάσος και την εξερεύνηση στη φύση με τη συμμετοχή όλων των αισθήσεων. Στόχος είναι κάθε κύτταρο του οργανισμού μας να «κάνει μπάνιο», να βυθιστεί στην ουσία του δάσους. 

Η συναίσθηση και η φύση συναντιούνται και γίνονται ένα. Δεν πρόκειται για πεζοπορία, αλλά για αργή περιπλάνηση, σε συνδυασμό με βαθιές αναπνοές και αποβολή όλων των αρνητικών σκέψεων από το μυαλό μας. Σας ακούγεται πολύ ποιητικό; Μπορεί. Απολαυστικό; Σίγουρα. Πίσω πάντως από την παγκόσμια αυτή τάση κρύβονται εντυπωσιακά οφέλη, που επιβεβαιώνουν και οι επιστήμονες. Ας τους ρίξουμε μια ματιά.

Είναι στη φύση μας 
Κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης εξέλιξης, ο άνθρωπος δαπανούσε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του σε φυσικά περιβάλλοντα. Ωστόσο, ο σύγχρονος άνθρωπος κατοικεί σε αστικές περιοχές - σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%, σύμφωνα με αμερικανικές έρευνες -, με αποτέλεσμα να περνάει σήμερα - παρά ποτέ - πολύ λιγότερο χρόνο στη φύση. Γι’ αυτό και είναι αναγκαίο να φέρουμε με οποιονδήποτε τρόπο τη φύση στις πόλεις ή… να πάμε εμείς στη φύση. 

Διώχνει το στρες
Ένας περίπατος στο δάσος ρίχνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες, μειώνoντας έτσι την πίεση και περιορίζοντας το άγχος. Όταν χαλαρώνουμε, ενεργοποιείται το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το αντίθετο δηλαδή του μηχανισμού «πάλης ή φυγής», που αναλαμβάνει δράση σε στιγμές έντονου στρες. Έτσι, αντί για τις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τις γνωστικές λειτουργίες (όπως η οργάνωση ή η επίλυση προβλημάτων), τον έλεγχο παίρνουν οι περιοχές που εγκεφάλου που σχετίζονται με την ευχαρίστηση και την ενσυναίσθηση. 

Ξυπνά τις αισθήσεις
Smartphones, τάμπλετ και ακουστικά μένουν σπίτι. Η εμπειρία του forest bathing απαιτεί τη συμμετοχή και των 5 αισθήσεων. Ακούμε το θρόισμα των φύλλων, τους ήχους των εντόμων, τη ροή του νερού. Αισθανόμαστε την επιφάνεια του κορμού μιας βελανιδιάς, νιώθουμε το χάδι του αέρα στο πρόσωπό μας, θυμόμαστε την αίσθηση της λάσπης στα γυμνά μας πόδια όταν ήμασταν παιδιά. 

Η σύγχρονη καθημερινότητα επιτίθεται στις αισθήσεις μας και ως αντίδραση ο οργανισμός μας αδιαφορεί για τα ερεθίσματα που δέχεται. Έφτασε η στιγμή, λοιπόν, να κάνουμε κάτι για τις αισθήσεις μας. 

Συμβάλλει στην αυτογνωσία 
Εμπνευσμένο από βουδιστικές πρακτικές, το forest bathing είναι μια πνευματική εμπειρία. Μας εισάγει στη μη καθοδηγούμενη προσοχή και τον διαλογισμό. Ανοίγοντας τις αισθήσεις μας στη φύση, αναπτύσσουμε τη διαίσθησή μας. Βιώνουμε το δέος, το θαύμα και την υπέρβαση. Γινόμαστε πιο δεκτικοί και στοχαστικοί, δίνοντας έτσι χώρο στην αυτογνωσία και την προσωπική μας ανάπτυξη. 

Αποτελεί πηγή έμπνευσης 
Είναι τυχαίο ότι σπουδαίοι συγγραφείς ή ζωγράφοι απομονώνονται κάπου στη φύση αναζητώντας την έμπνευση; Μάλλον όχι. Αν θέλουμε να είμαστε δημιουργικοί, πρέπει να συνδεθούμε με τη δημιουργία και αυτό φαίνεται να επιτυγχάνεται ανάμεσα σε συστάδες δέντρων, ρυάκια και ζώα του δάσους. Και με τη βούλα μάλιστα της επιστήμης, αφού όπως δείχνουν οι έρευνες ακόμη και μετά από μόλις 3 ημέρες παραμονής στην εξοχή η δημιουργικότητά μας αυξάνεται θεαματικά (κατά 50%). 

Τα δέντρα θεραπεύουν
Ιάπωνες ερευνητές πιστεύουν ότι κάποια οφέλη από την παραμονή μας στη φύση προέρχονται από τη μυρωδιά που αναδίδουν τα δέντρα, και κυρίως τα αειθαλή (π.χ. βελανιδιά, πεύκο). Αυτές οι αρωματικές ουσίες (που προστατεύουν τα φυτά από το να σαπίσουν ή το να τα φάνε τα έντομα και τα ζώα) θεωρείται ότι βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ζήστε την εμπειρία 
Για να ζήσουμε την εμπειρία του forest bathing, χρειάζεται να συμμετέχουν όλες μας οι αισθήσεις. Έτσι : 

* Κοιτάζουμε τα δέντρα και τα φυτά που βρίσκονται γύρω μας, παρατηρούμε τα μανιτάρια, τα βρύα και τις λειχήνες κάτω από τα πόδια μας. 

* Αφουγκραζόμαστε το θρόισμα των φύλλων, τους ήχους των εντόμων, το κελάηδισμα των πουλιών. 

* Μυρίζουμε τον καθαρό αέρα, τα λουλούδια και τα βότανα. 

* Αγγίζουμε το χώμα, ακουμπάμε τους κορμούς των δέντρων και αισθανόμαστε το αεράκι στο πρόσωπό μας. 

* Γευόμαστε τους καρπούς των δέντρων και ό,τι άλλο μας προσφέρει η φύση.




Μυρτώ Αντωνοπούλου
http://www.shinrin-yoku.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου