Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Ένα Απλό εργαλείο για να έλξεις στη ζωή σου όλα όσα ονειρεύεσαι....!!!!!!

Είναι πανεύκολο, διασκεδαστικό και σούπερ αποτελεσματικό!
Τι κοινό έχουν ο Robbie Williams, ο Leonardo DiCaprio, ο Hugh Jackman, ο Barack Obama, η Oprah Winfrey, ο Andre Agassi και η Serena Williams; Είναι όλοι επιτυχημένοι σε αυτό που κάνουν και για να πετύχουν όσα ονειρεύονται χρησιμοποιούν ανάμεσα σε άλλα και τη μέθοδο του NLP (Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός).

Όπως λέει η Life & Relationship Coach Μάρεα Λαουτάρη Δεληγιάννη, το NLP δημιουργήθηκε τo 1975 από τον μαθηματικό Richard Bandler και τον John Grinder, καθηγητή Γλωσσολογίας του πανεπιστημίου της Santa Cruz. Το NLP θεωρήθηκε η αντίδραση έναντι της κλασικής ψυχολογίας που απέδειξε ότι οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν εύκολα και να βιώσουν τη χαρά στη ζωή τους αλλάζοντας τον τρόπο που αντιλαμβάνονται και ερμηνεύουν τα γεγονότα /ερεθίσματα στη ζωή τους.

Όλοι όσοι εκπαιδεύονται στη συγκεκριμένη μέθοδο προσωπικής ανάπτυξης γνωρίζουν ότι ένα από τα πιο δυνατά εργαλεία της είναι το «vision board» δηλαδή ο πίνακας οραματισμού ή ο οπτικός πίνακας της ζωής μας.

Πρόκειται για ένα εργαλείο που μας βοηθά να έλξουμε στη ζωή μας όλα όσα ονειρευόμαστε και να πετύχουμε τους στόχους μας στην επαγγελματική αλλά και την προσωπική ζωή μας. Το καλύτερο είναι ότι για να φτιάξει κανείς ένα vision board είναι πανεύκολο, ανέξοδο, διασκεδαστικό και σούπερ αποτελεσματικό!

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ VISION BOARD ΚΑΙ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ
Η λογική είναι πολύ απλή : φτιάχνουμε έναν πίνακα με εικόνες ή και φράσεις και ποιήματα από όλα όσα ονειρευόμαστε να έχουμε στη ζωή μας και τον τοποθετούμε σε ένα σημείο όπου τον βλέπουμε κάθε μέρα. 

Πώς λειτουργεί; Σε πρώτο επίπεδο, βλέποντας καθημερινά αυτό το κολάζ που έχουμε δημιουργήσει, αισθανόμαστε χαρά, ευχαρίστηση, ικανοποίηση. 

Σε βαθύτερο επίπεδο, όπως γράφει η Ronda Byrne στο βιβλίο της Το Μυστικό, «ο Νόμος της Έλξης διαμορφώνει ολόκληρη τη ζωή μας μέσω της σκέψης μας. Όταν οραματιζόμαστε κάτι, εκπέμπουμε αυτή την πανίσχυρη ενέργεια προς το σύμπαν». 

Και το σύμπαν, με τη σειρά του, μας το στέλνει πίσω. Ακόμα κι αν ανήκεις στους πιο δύσπιστους, που θεωρούν το Νόμο της Έλξης μια ακόμα παράνοια της New Age φιλοσοφίας, σκέψου ότι πλέον κορυφαίοι αθλητές χρησιμοποιούν την εικονοποίηση στην προετοιμασία τους για τους Ολυμπιακούς και πως οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν την επίδραση της σκέψης μας στην καθημερινότητά μας : ο ανθρώπινος νους δεν μπορεί να διακρίνει αν το ερέθισμα που του δίνουμε είναι αληθινό ή όχι, οπότε αντιδρά με τον ίδιο τρόπο είτε πραγματικά βρισκόμαστε κάτω από ένα φοίνικα σε μια εξωτική παραλία είτε απλώς κοιτάζουμε μια τέτοια ονειρεμένη φωτογραφία.

«Άλλωστε, και οι αναμνήσεις μας, αν το σκεφτείτε», λέει η κα. Λαουτάρη Δεληγιάννη, «δεν είναι τίποτα άλλο από εικόνες που έχουν αποθηκευθεί στον εγκέφαλό μας. Αν χρειαστεί να απαντήσετε στην ερώτηση ''πού ήσουν σήμερα το πρωί;'', θα χρειαστεί να φέρετε στο μυαλό σας την εικόνα για να απαντήσετε. Με το vision board λοιπόν αντιστρέφουμε συνειδητά τη διαδικασία και δημιουργούμε εικόνες που συνειδητά επιλέγουμε να βιώσουμε».

Το κλειδί όσον αφορά το vision board μας είναι να επικεντρωνόμαστε στο πώς θέλουμε να νιώθουμε, αντί να μένουμε σε όσα θέλουμε να αποκτήσουμε, κατ’ ουσίαν δηλαδή σκοπός του είναι να μας δημιουργήσει περισσότερο και εντονότερο συναίσθημα.

ΤΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΣ
Για να φτιάξεις το δικό σου vision board θα χρειαστείς : ένα χαρτόνι ή μια επιφάνεια με φελλό, φωτογραφίες δικές σου ή από περιοδικά, εικόνες/ρητά που θα εκτυπώσεις από το internet, κόλλα, ψαλίδι, πινέζες, και ό,τι άλλο βάλει η φαντασία σου (π.χ. υλικά για χειροτεχνίες, πολύχρωμα χαρτιά, κορδέλες, αυτοκόλλητα…).

TIPS & TRICKS ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΟΥ
• «Το καλύτερο με τα vision boards είναι ότι μοναδικός τους σκοπός είναι να μπορείς να φτιάξεις ότι θέλεις, όπως το θέλεις, αρκεί να σου αρέσει και να σου δίνει έμπνευση και δύναμη», τονίζει η κα. Λαουτάρη Δεληγιάννη.

• Ξεκίνησε βάζοντας την αγαπημένη σου μουσική και σβήνοντας το κινητό, άναψε κεριά, κάνε ότι χρειάζεται για να φτιάξεις την ατμόσφαιρα που θα σε εμπνεύσει.

• Συγκέντρωσε το υλικό σου. «Τοποθέτησε μία δική σου φωτογραφία στο κέντρο του χαρτονιού. Η φωτογραφία σου χρειάζεται να κοιτάζει ευθεία μπροστά ή προς τα δεξιά (όπως κοιτάζεις το χαρτόνι), καθώς το βλέμμα δεξιά συμβολίζει το μέλλον». 

Βρες φωτογραφίες που αποτυπώνουν στο χαρτί τα όνειρά σου και τους στόχους σου, ζωγράφισε κάτι μόνη σου, αντίγραψε το αγαπημένο σου ποίημα, κόψε από ένα περιοδικό μια φράση που θα ήθελες να σου ψιθυρίζει ο σύντροφός σου στο αφτί όταν είσαι «πεσμένη» ή βάλε ερωτικά σημειώματα που σε έκαναν να αισθάνεσαι υπέροχα… Κράτα μόνο όσα σε κάνουν να νιώθεις όμορφα! 

«Τις φωτογραφίες που θα επιλέξεις χρειάζεται να τις τοποθετήσεις γύρω από την προσωπική σου φωτογραφία και να φροντίσεις να μην επικαλύπτονται, αλλά να συνδέονται μεταξύ τους. Φρόντισε να μην αφήνεις κενά μεταξύ των φωτογραφιών ώστε να ρέει η ενέργεια φυσικά από την μία εικόνα στην άλλη. 

Κάτι τελευταίο που θα έχεις υπόψη σου είναι να μην τοποθετήσεις πάνω από το κεφάλι σου φωτογραφίες που θα σε “βαραίνουν”. Για παράδειγμα, καλό θα ήταν να μη βάλεις τον ιδανικό σου σύντροφο, το ιδανικό σου σπίτι ή την ιδανική σου εργασία πάνω από το κεφάλι σου για, να μην αισθάνεσαι ότι “καπελώνεσαι” από αυτές τις εικόνες. 

Τοποθέτησέ τες εκατέρωθεν της φωτογραφίας σου και βάλε από πάνω σου όμορφες φράσεις που σε εκφράζουν ή τοποθεσίες που θα ήθελες να επισκεφθείς».

• Μπορείς αν θέλεις να φτιάξεις διαφορετικά vision boards για κάθε τομέα της ζωής σου (δουλειά, σχέση, φιλία, fitness/διατροφή, διακοπές κ.λπ.) ή ένα μεγαλύτερο όπου θα συμπεριλάβεις τα πάντα. Θυμήσου, δεν υπάρχουν κανόνες και «πρέπει» – μόνο ότι σε κάνει να νιώθεις καλά!

• «Όταν δημιουργείς το vision board μην επιτρέπεις στον εαυτό σου να σου λέει ''σιγά μην σου συμβεί εσένα αυτό'' (πάτησε mute σε αυτή τη φωνούλα της επίκρισης) και να θυμάσαι ότι δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορεί να σου ''συμβεί '' εάν πραγματικά το θέλεις, τίποτα δεν είναι άπιαστο και αδύνατο να γίνει».

• Αφού συνθέσεις όλο τον πίνακα, κοίταξέ τον και απόλαυσε τα συναισθήματα που σου δημιουργεί! «Εάν χρειαστεί να κάνεις κάποιες αλλαγές κοιτώντας το τελικό αποτέλεσμα, κάντο. Διασφάλισε ότι αυτό που κοιτάς σου δημιουργεί όμορφα συναισθήματα και δεν σε αγχώνει».

Τοποθέτησέ τον σε ένα σημείο που θα το βλέπεις κάθε μέρα. Πολλοί προτιμούν να είναι το πρώτο πράγμα που βλέπουν όταν ανοίγουν τα μάτια τους το πρωί.

• Φωτογράφισέ τον ώστε να μπορείς να τον έχεις πάντα μαζί σου στο κινητό σου ή κατέβασε μια εφαρμογή όπως αυτή του Hay House.

• Ανανέωσέ τον ή φτιάξε έναν καινούριο όταν και αν νιώθεις πως χρειάζεται.




Όταν επιθυμούμε κάτι πολύ, ο εγκέφαλος το κάνει πραγματικότητα.....!!!!!!

Η Βρετανίδα επταθλήτρια Τζέσικα Ένις κάθεται αναπαυτικά στον καναπέ της και φαντάζεται με κάθε λεπτομέρεια την επικείμενη εμφάνισή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Δημιουργεί στο νου της ολόκληρη τη σκηνή : την είσοδό της στο στάδιο, τη στιγμή που ξεκινά να αγωνίζεται, την επίδοσή της, τα δευτερόλεπτα που ανεβαίνει στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Έπειτα από μήνες η παραπάνω ονειρική εικόνα γίνεται πραγματικότητα : η ίδια κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο σημαντικότερο αθλητικό γεγονός παγκοσμίως και κερδίζει παράλληλα τον τίτλο της καλύτερης αθλήτριας στην Ευρώπη για το 2012. Η Ένις είναι μία μόνο από τους πολλούς κορυφαίους αθλητές οι οποίοι γνωρίζουν καλά ότι δεν είναι απαραίτητη μόνο η εκγύμναση του σώματος για να ξεχωρίσουν αλλά και του πνεύματος.

Τι κάνουν για αυτό; Λίγο πριν μπουν στο στάδιο κλείνουν τα μάτια, συγκεντρώνονται, αδειάζουν το κεφάλι τους από τις άχρηστες σκέψεις και επικεντρώνονται σε αυτό που πρόκειται να συμβεί. Με το νου τους προετοιμάζουν σταδιακά το έδαφος για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Χωρίς στρες, δίχως λάθη.

Αυτό που στην αρχή μοιάζει μόνο με πιθανότητα με την επανάληψη γίνεται σιγά σιγά πίστη. Και όταν η πίστη μετατραπεί σε βαθιά πεποίθηση, τότε μαγικά πράγματα αρχίζουν να συμβαίνουν… Το όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Η νίκη έρχεται. 

Η διαδικασία αυτή ονομάζεται «δημιουργικός οραματισμός» ή «νοερή απεικόνιση». Πρόκειται για μια μέθοδο επιστημονικά τεκμηριωμένη, που θέτει τον εγκέφαλο στην υπηρεσία των μελλοντικών μας στόχων.

Πώς; Τον τροφοδοτεί με την πληροφορία, το όνειρό μας δηλαδή, και έπειτα αυτός βρίσκει τον τρόπο να το κάνει πράξη. Για να συμβεί όμως αυτό, πρέπει να ξέρουμε τι θέλουμε να πετύχουμε, να βρούμε δηλαδή το στόχο μας.

Υπόθεση… νευρώνων
Αρκεί άραγε μόνο η φαντασία για τη μετάβαση από τη νοερή σύλληψη στην υλοποίηση; Σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν είναι απαραίτητο να ξέρουμε πώς θα φτάσουμε σε ένα στόχο. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τον έχουμε ορίσει με σαφήνεια. Μετά πιάνει δουλειά ο εγκέφαλος. 

Σύμφωνα μάλιστα με την ερευνήτρια και συγγραφέα πολλών μπεστ σέλερ βιβλίων Λιν ΜακΤάγκαρτ, ο εγκέφαλος δεν κάνει διάκριση μεταξύ της σκέψης που αφορά μια πράξη από την ίδια την πράξη.

Σε πείραμα που διεξήγαγε με τη συμμετοχή μιας ομάδας σκιέρ ανακάλυψε ότι, όταν οι αθλητές επιχειρούσαν νοερά να κάνουν κατάβαση στην πίστα, ο εγκέφαλος έστελνε σήματα στους μυς αντίστοιχα με αυτά που θα μετέδιδε εάν έκαναν όντως σκι εκείνη την ώρα. Για να οδηγηθούμε λοιπόν με ακρίβεια στο στόχο μας, το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να προγραμματίσουμε τον εγκέφαλο σωστά τροφοδοτώντας τον με την κατάλληλη πληροφορία.

Σύμφωνα με έρευνες, το υποσυνείδητό μας έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί αφαιρετικά, δηλαδή να συνθέτει την τελική εικόνα ενός παζλ ακόμα και χωρίς να έχει στη διάθεσή του εξαρχής όλα τα κομμάτια.

Στην ουσία μπορούμε να του δώσουμε οδηγίες για το αποτέλεσμα (το σπίτι κοντά στη θάλασσα που θέλουμε να αποκτήσουμε, τις ιδανικές αναλογίες που ονειρευόμαστε, τη δουλειά που θα μας κάνει ευτυχισμένες κ.ά.) και αυτό να μας βοηθήσει να κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να τα καταφέρουμε.

Με ποιον τρόπο όμως δίνουμε την κατάλληλη εντολή στο υποσυνείδητο; Μέσα από τη ζωηρή απεικόνιση του επιθυμητού αποτελέσματος στη σκέψη μας. «Ουσιαστικά χρησιμοποιούμε όλες μας τις αισθήσεις για να δημιουργήσουμε στο μυαλό μας την εμπειρία που θέλουμε να ζήσουμε» εξηγεί η κ. Έφη Κεραμιδά, ψυχολόγος MSc, θεραπεύτρια γνωσιακής συμπεριφορικής προσέγγισης.

Σκεφτόμαστε το σπίτι δίπλα στη θάλασσα και μπορούμε να μυρίσουμε την αρμύρα, να νιώσουμε με την αφή μας την ακατέργαστη επιφάνεια του τραπεζιού στη βεράντα, να δούμε τον ήλιο να το λούζει.

Και η ειδικός συνεχίζει : «Η νοερή απεικόνιση δημιουργεί μια εμπειρία που μπορούμε να αντιληφθούμε με τις αισθήσεις μας, χωρίς να έχουμε στη διάθεσή μας χειροπιαστά ερεθίσματα». Το τραπέζι αντίκα δεν βρίσκεται μπροστά μας, όμως εμείς μπορούμε να το αγγίξουμε…

Στην τελική ευθεία
Υπάρχουν άνθρωποι που εφαρμόζουν τις αρχές του δημιουργικού οραματισμού χωρίς καν να το συνειδητοποιούν. Ατομα που αντιμετωπίζουν θετικά τη ζωή και τα οποία, ακόμη και όταν συναντούν δυσκολίες και εμπόδια, έχουν αυτοπεποίθηση και ξέρουν πως κάποια στιγμή θα τα υπερνικήσουν. Το βλέπουν μπροστά τους, το αισθάνονται. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Τομ Χούπερ, δημιουργός μεταξύ άλλων της ταινίας Οι Αθλιοι.

Ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε : «Από παιδί, κάθε φορά που πήγαινα στον κινηματογράφο, οραματιζόμουν τη δική μου παραγωγή. Καθόμουν στην είσοδο του σινεμά και σκεφτόμουν ότι κάποια μέρα το δικό μου φιλμ θα φιλοξενούνταν σε αυτόν το χώρο». Ο ίδιος μπορεί να μην το ήξερε τότε, αλλά κατ' ουσίαν έκανε πρακτική στο δημιουργικό οραματισμό.

Πώς θα μπορούσαμε άραγε να εφαρμόσουμε και εμείς αυτή τη μέθοδο προκειμένου να ξεπεράσουμε εμπόδια και να δούμε τα όνειρά μας να πραγματοποιούνται; Υπάρχουν πολλοί τρόποι. Το… μελλοντικό ημερολόγιο είναι ένας από αυτούς. Οι ειδικοί προτείνουν και τους εξής :

να επαναλαμβάνουμε συχνά μια λέξη που μας φτιάχνει τη διάθεση ή να κολλήσουμε στο ψυγείο ένα σημείωμα με τη φράση που μας βοηθά να βγάλουμε στην επιφάνεια τη θετική μας πλευρά. Εναλλακτικά, μπορούμε απλώς να κλείσουμε τα μάτια και με όχημα τη φαντασία μας να δημιουργήσουμε νοερές εικόνες. Να προβάλουμε στο μυαλό μας ένα φιλμ με πρωταγωνιστές εμάς τους ίδιους έπειτα από χρόνια.

Σε αυτό θα δούμε το νέο μας, ιδανικό εαυτό να χαμογελά και να κάνει όλα όσα θέλει. Η επανάληψη αυτών των εικόνων θα οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Στην αρχή δεν θα είναι εύκολο, ωστόσο με εξάσκηση θα έρθουμε ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο μας. Σε αυτό το σημείο ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει, αφού θα μας χαλαρώσει και έτσι θα μπορέσουμε ευκολότερα να εστιάσουμε στο όραμά μας.

Το μυστικό είναι να έχουμε κάνει εικόνα και την παραμικρή λεπτομέρεια.

Κατά τη διάρκεια του δημιουργικού οραματισμού συντελούνται πολλές και θαυμαστές διεργασίες. «Οι ανώτερες γνωστικές λειτουργίες μας, όπως και η νοερή απεικόνιση, συνδέονται με τη συνείδηση. 

Στη διαδικασία εμπλέκονται ο προμετωπιαίος φλοιός (περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με γνωστικές λειτουργίες, όπως ο σχεδιασμός και η λήψη αποφάσεων). 

Σε έρευνες παρατηρήθηκε επίσης αυξημένη δραστηριότητα στο βρεγματικό λοβό (υπεύθυνος, μεταξύ άλλων, για τη σύνθεση των πληροφοριών που προέρχονται από διάφορες αισθήσεις)» εξηγεί η κ. Κεραμιδά.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι, πριν ακόμα ολοκληρωθεί η διαδικασία της νοερής απεικόνισης, στα πρώτα κιόλας στάδια, θα έχουμε καταφέρει να αποβάλουμε το στρες και να δούμε το ποτήρι της ζωής μισογεμάτο.

Ακόμα και αν έπειτα από πέντε χρόνια δεν καταφέρουμε να δούμε το σενάριο της ζωής μας να «παίζεται» μπροστά μας έτσι ακριβώς όπως το είχαμε οραματιστεί, θα έχουμε κερδίσει μικρές καθημερινές στιγμές ονείρου. Και αυτό είναι κάτι παραπάνω από σημαντικό. Είναι μαγικό!





Η Δύναμη και οι Ευεργετικές Ιδιότητες των Βιταμινών Β - Β12, Β6 και Φολικό Οξύ....!!!!!!!


                            Β12, Β6 και Φολικό Οξύ
Αν θέλουμε να επιβραδύνουμε τη γήρανση του οργανισμού μας, σίγουρα χρειαζόμαστε τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Σύμφωνα με έρευνες, μπορούμε να ξεχωρίσουμε την βιταμίνη Β12, Β6 και το φολικό οξύ ή φυλλικό οξύ, ως τις πλέον σημαντικές λόγω των σπουδαίων αντιγηραντικών τους ιδιοτήτων.

Για παράδειγμα, μια ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β12, μπορεί να φθείρει σταδιακά το μυαλό του ανθρώπου, μιας και είναι ουσιαστική για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου.

Πρόκειται για μια διαταραχή γνωστή και ως ατροφική γαστρίτιδα, η οποία επηρεάζει εξ’ ολοκλήρου μόνο τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα, καθώς αυξάνεται η ηλικία μας, λόγω του ότι το στομάχι μας εκκρίνει προοδευτικά λιγότερο υδροχλωρικό οξύ, πεψίνη και ενδογενή παράγοντα, μια πρωτεΐνη απαραίτητη για την απορρόφηση της βιταμίνης Β12 από τις τροφές.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 συνήθως έχει τα ίδια συμπτώματα με τη γεροντική άνοια ή τη νόσο Αλτσχάιμερ, αφού όταν βρίσκεται στα κατώτατα όρια των φυσιολογικών τιμών του αίματος προκαλεί την εμφάνιση αρκετών συμπτωμάτων νευρολογικών διαταραχών, όπως είναι η απώλεια μνήμης.

Την βιταμίνη Β12 την βρίσκουμε μόνο σε ζωικές τροφές, όπως το κρέας, το ψάρι, το κοτόπουλο και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ πολλές φορές μετά την ηλικία των πενήντα, συνίσταται και η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης Β12 ως επιπρόσθετη αντιγηραντική προστασία.

Το φολικό οξύ ή βιταμίνη Β9, αποτελεί επίσης ένα πολύ ισχυρό όπλο κατά της γήρανσης, συμβάλλοντας σημαντικά στην υγεία του δέρματος, στην αντιμετώπιση της αναιμίας και στην διατήρηση της καλής λειτουργίας του εγκεφάλου, καθώς αυξάνεται η ηλικία του ανθρώπου.

Παράλληλα μας κάνει λιγότερο ευάλωτους στην καρδιαγγειακή νόσο, λόγω της ικανότητας της να κρατά σε χαμηλά επίπεδα αλλά και να διασπά την ομοκυστεΐνη, μίας πρωτεΐνης του αίματος, η οποία θεωρείται πολύ συχνά υπεύθυνη για τις καρδιοπάθειες.

Συνεπώς, η ανεπάρκεια βιταμίνης Β αυξάνει επικίνδυνα τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης, οδηγώντας στην απόφραξη των αρτηριών.

Επιπλέον, πολλές μελέτες δείχνουν ότι το φολικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή, ή ακόμη και στην αναστροφή του καρκίνου, ίσως λόγω της ικανότητάς του να εμποδίζει την εξέλιξη μιας διαδικασίας που ενεργοποιεί τα καρκινικά γονίδια.

Επομένως, μια ανεπάρκεια σε φολικό οξύ μπορεί να μας κάνει πιο επιρρεπείς σε διάφορες μορφές καρκίνου, καθώς και στη δημιουργία πολυπόδων, που αποτελούν συνήθως το πρώτο στάδιο για την ανάπτυξη καρκίνου.

Το φολικό οξύ το συναντάμε σε τροφές όπως τα πράσινα λαχανικά, τα όσπρια, το συκώτι, τα δημητριακά, το αβοκάντο, τα ξερά φασόλια, τα αυγά, τα ακτινίδια, τα αμύγδαλα, κ.α.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμβάλλουν στην διατήρηση της ομαλής λειτουργίας του δέρματος και της λίπανσής του, στην ανανέωση των κυττάρων αλλά και τη σφριγηλότητα της επιδερμίδας, προλαμβάνοντας έτσι την πρόωρη γήρανση και την ξηροδερμία.

Επίσης, η βιταμίνη Β6 συμβάλλει σημαντικά στην ταχύτερη επούλωση του δέρματος σε περιπτώσεις κακώσεων ή εγκαυμάτων.

Γι’ αυτό και σε περιπτώσεις σοβαρής έλλειψης της συγκεκριμένης βιταμίνης, παρατηρούνται δερματικά προβλήματα, πληγωμένες άκρες των χειλιών και ευαισθησία στις μολύνσεις.

Μια ανεπάρκεια βιταμίνης Β6 (πυριδοξίνη) μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή Τ-λεμφοκυττάρων και αντισωμάτων, με αποτέλεσμα την εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος και των διανοητικών λειτωργιών, στην εμφάνιση καρδιολογικών προβλημάτων και στην προσβολή από διάφορες λοιμώξεις, νόσους, ή ακόμη και καρκίνου.

Τέλος, οι βιταμίνες Β6 και Β12 δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αποτελούν πολύτιμους συμμάχους για τις γυναικείες ορμόνες και την εξισορρόπησή τους, ενώ πολλές φορές συμπτώματα κατάθλιψης σε γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά υποδηλώνουν έλλειψη της βιταμίνης Β6.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β6 είναι το γάλα, το κρέας, τα ψάρια, τα μη επεξεργασμένα δημητριακά, η σόγια, το καλαμπόκι, οι ξηροί καρποί, οι μπανάνες, οι γλυκοπατάτες και τα δαμάσκηνα.

Καταναλώνετε ψωμί και προϊόντα από αλεύρι ολικής αλέσεως, μιας και η επεξεργασία του προκειμένου να γίνει άσπρο, μειώνει κατά 85% την περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Β6.

Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε ότι σε κανονική διαδικασία ψησίματος των τροφίμων, χάνεται γύρω στο 40% βιταμίνης Β6, λόγω της χαμηλής αντοχής της σε υψηλές θερμοκρασίες.




Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Κανείς δεν είναι κατώτερος και κανείς δεν είναι ανώτερος....!!!!!!!!

              
Osho : ‘Ολοι πρέπει να το συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχει μόνο μια δυνατότητα να έχουμε ψυχική υγεία στις σχέσεις, ώστε να μην μετατρέπονται σε παιγνίδι ανωτερότητας και κατωτερότητας, ώστε να μην τρέπονται σε σαδομαζωχιστικά βασανιστήρια. Και η μόνη αυτή δυνατότητα βρίσκεται στην ύπαρξη αγάπης δίχως όρους. 

Η αγάπη αποτελεί την μεγαλύτερη αλχημεία. Μετατρέπει τα κοινά μέταλλα σε χρυσάφι. Τα συστατικά σου είναι τα ίδια. O δολοφόνος και ο Γκωτάμα Βούδας δεν διαφέρουν σε ό,τι αφορά τα συστατικά τους, τις εγγενείς τους δυνατότητες. 

Απλώς ο άνθρωπος δεν είναι ένα μονοδιάστατο μηχάνημα. Ο άνθρωπος δεν είναι μονοδιάστατος διαφορετικά, όλος του ο κόσμος θα ήταν σκέτη πλήξη. Και η αναζήτηση τού ανθρώπου είναι κατά βάση πώς θα γίνει ένα με την ύπαρξη, ο χωρισμός πονάει.

Στις άλλες μας σχέσεις αγάπης, σε μικρό βαθμό αναζητούμε την ίδια ενότητα. Στην αγάπη για μια γυναίκα, στην αγάπη για έναν άντρα, στην αγάπη για έναν φίλο, στην αγάπη για μια δημιουργική δραστηριότητα, χορό, μουσική, ποίηση, προσπαθούμε να έχουμε κάποιον συγχρονισμό με την ύπαρξη. Η κατάστασή μας είναι εκείνη του μικρού παιδιού που είναι μέσα στο δάσος, που έχει χάσει τη μητέρα του και ψάχνει μέσα στο δάσος, μην ξέροντας πού να πάει. 

Η κατάσταση αυτή επιτρέπει να υπάρχουν πολλοί εκμεταλλευτές. Την ανίσχυρη αυτή κατάσταση τη χρησιμοποιούν εκείνοι που βρίσκονται στην εξουσία, εκείνοι που έχουν χρήματα. Χρησιμοποιούν το γεγονός ότι είσαι ανίσχυρος για να σε μετατρέψουν σε σκλάβο, να σε κάνουν εξαρτημένο...

Κανείς δεν είναι κατώτερος. Οι άνθρωποι μπορεί να βρίσκονται σε διαφορετική κατάσταση, κανείς όμως δεν είναι κατώτερος και κανείς δεν είναι ανώτερος. Είναι όλοι φτιαγμένοι από το ίδιο υλικό που ονομάζεις Θεό. Πώς γίνεται να είναι κάποιος ανώτερος και κάποιος να είναι κατώτερος; Ανήκουμε στην ίδια ύπαρξη, τις ρίζες μας τις θρέφει η ίδια ύπαρξη.

Η ύπαρξη δεν ξεχωρίζει, δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ αμαρτωλών και αγίων. Η προσέγγισή μου είναι υπαρξιακή. Έτσι λοιπόν, κανείς δεν είναι ανώτερος και κανείς δεν είναι κατώτερος εδώ. Φυσικά, καταστρέφοντας το σύμπλεγμα κατωτερότητας και ανωτερότητας, απομακρύνουμε την ίδια τη δυνατότητα να υπάρχει κάποιο είδος φασιστικής νοοτροπίας, φασιστικής προσωπικότητας, γιατί κατ΄ εμένα, είναι αδιανόητο να μπορεί ποτέ να είναι θρήσκος ένας φασίστας. 

Και οι δήθεν θρήσκοι σου άνθρωποι είναι λίγο-πολύ όλοι τους φανατικοί φασίστες. Δεν βρίσκονται σε αναζήτηση τής αλήθειας, νομίζουν ότι ήδη την έχουν βρει, μέσα στις γραφές τους που είναι νεκρές, μέσα στις παλιές προκαταλήψεις που ακόμη και οι ίδιοι ξέρουν ότι δεν έχουν βάση στην πραγματικότητα.

Η καθαρότητα της όρασης αρκεί για να διαλύσει όλο το σκοτάδι μέσα από το οποίο γεννιούνται όλα τα τέρατα. Εδώ μαζί μου, είτε είσαι άντρας είτε γυναίκα, είτε είσαι λευκός είτε μαύρος, δεν έχει σημασία, κανείς δεν το παρατηρεί καν αυτό. Είναι αρκετό που είσαι άνθρωπος. 

Και έχεις την ελευθερία να διαλέξεις τον δικό σου τρόπο ζωής. Είναι βασικό σου δικαίωμα το πώς θέλεις να ανθίσεις. Εκείνοι που σε αγαπούν μπορούν να βοηθήσουν στη φροντίδα τού κήπου μέσα στον οποίο μεγαλώνεις, ποτίζοντας τις ρίζες σου, ρίχνοντάς σου βροχή τη ζεστασιά τους.

Έχει αποδειχθεί επιστημονικά τώρα ότι ακόμη και τα φυτά ξέρουν ποιοι είναι οι φίλοι τους και ποιοι είναι οι εχθροί τους. 

Έχουν δημιουργήσει κάτι σαν τον καρδιογράφο, τον οποίο συνδέουν με το δέντρο, και αν πλησιάζει ένας άνθρωπος με την ιδέα να κόψει κάποιο κλαδί τού δέντρου ή να ξεριζώσει το δέντρο, αν έχει απλώς αυτή την ιδέα, ξαφνικά αρχίζει να τρέμει το καρδιογράφημα που δίνει το μηχάνημα πάνω στο δέντρο. Χάνει τον ρυθμό που είχε... τώρα βλέπεις πώς αισθάνεται φόβο το δέντρο.

Και να θυμάσαι ότι το δέντρο έχει τηλεπαθητική ευαισθησία, διαφορετικά δεν θα μπορούσε να ξέρει τη σκέψη στον νου τού ανθρώπου. Δεν έχει κάνει τίποτε εκείνος, τίποτε το ορατό δεν έχει συμβεί. Κι όταν έρχεται ο κηπουρός, με τη ζεστασιά του, με την αγάπη του, ξαφνικά το διάγραμμα γίνεται πιο αρμονικό. Τώρα το δέντρο δεν είναι πια φοβισμένο, το δέντρο είναι εξαιρετικά μακάριο.

Η ζεστασιά της αγάπης δεν είναι απλώς ένα ποιητικό φαινόμενο. Είναι πραγματικότητα κι έχει μεγάλη σημασία. Τώρα τα λουλούδια θα είναι πιο μεγάλα, οι καρποί θα έχουν πιο πολύ χυμό, το δέντρο θα ανταποκριθεί. Με εξαίρεση τον άνθρωπο, δεν υπάρχει ίσως αγνωμοσύνη μέσα σε όλη αυτή την ύπαρξη. 

Το δέντρο δεν μπορεί να δώσει τίποτε περισσότερο, δεν μπορεί να δώσει χρήματα, δεν μπορεί να δώσει χρυσάφι. Μπορεί όμως να δώσει όμορφα λουλούδια, όσο πιο μεγάλα γίνεται, σε μια καρδιά που είναι γεμάτη αγάπη. Μπορεί να δώσει πιο ζουμερούς καρπούς.

Δεν έχουμε ποτέ σκεφτεί την αγάπη ως τροφή, πρόκειται όμως για πολύ αδιόρατη τροφή. Και τώρα έχουν συμπεράνει οι ψυχολόγοι ότι αν λάβει όλα τα απαραίτητα ένα παιδί, όλες τις χημικές ουσίες, όλες τις ορμόνες, τροφή, άσκηση, φρέσκο αέρα, ανάπαυση, όλα όσα είναι απαραίτητα για τη ζωή, θα πεθάνει παρόλα αυτά μέσα σε τρεις έως έξι μήνες αν δεν υπάρχει κάποιος να το γεμίζει αγάπη. Δεν θα αισθάνεται ότι αξίζει να ζει αν η ζωή είναι χωρίς αγάπη. Θα συρρικνωθεί και θα πεθάνει. 
Έχω κάνει ό,τι μπορούσα για να σε πείσω για ένα μόνο πράγμα : ότι η φώτιση αποτελεί την φύση σου, ότι δεν πρόκειται για κάτι που το πετυχαίνεις, αλλά το φέρνεις με τη γέννησή σου. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι όχι να την δημιουργήσεις, αλλά να ανοίξεις απλώς το κρυμμένο μυστικό της ζωής σου. 

Μόλις αρχίσεις να αισθάνεσαι το εσωτερικό σου φως, αρχίζει να αλλάζει όλη σου η οπτική. Αισθάνεσαι ευσπλαχνία προς τους ανθρώπους, ακόμη κι αν κάνουν ανόητα πράγματα. Και θα νιώθεις εξαιρετικά χαρούμενος, γιορταστικός, παρόλο που δεν έχεις κάτι για το οποίο να γιορτάζεις. 

Δεν χρειάζεται τίποτε προκειμένου να γιορτάζεις, προφάσεις μόνο. Αν θέλεις όμως να γιορτάσεις, θα βρεις χίλιες δυο προφάσεις. Πρόκειται για τη δική σου ζωή, και ό,τι γίνεται μέσω αυτής αποτελεί δικό σου δημιούργημα.

Να θυμάσαι, βρίσκονται πάνω της κρυμμένες υπογραφές. Δεν μπορείς να αποσυνδέσεις τον εαυτό σου από εκείνο που δημιουργείς, από τον τρόπο που ζεις, τον τρόπο που ανταποκρίνεσαι. Όταν ξεχειλίζεις από αγάπη και μακαριότητα, δεν μπορείς, ούτε καν στον ύπνο σου, να δρας με τρόπο που να είναι εξευτελιστικός προς κάποιον άλλον. Επειδή ο άλλος δεν είναι πραγματικά άλλος, είναι μέρος μας. 
Είμαστε μια συνειδητότητα που γεμίζει ολόκληρο το σύμπαν.

Θα βοηθήσει όμως λίγη εμπειρία... και θα αρχίσεις να βλέπεις και στους άλλους το ίδιο φως. Κι αν βλέπεις φως μέσα σου και φως μέσα στους άλλους, ζεις ολόκληρο το έτος περιβαλλόμενος από την γιορτή των φώτων.
Osho
Απόσπασμα από την ομιλία #12
"Sermons in Stones"




Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Διαισθητική Νοημοσύνη αυτή η Υπερδύναμη..Δείτε αν την Έχετε....!!!!!!


Αν και σε ορισμένους μπορεί να μοιάζει σαν υπερδύναμη, στην πραγματικότητα η διαισθητική νοημοσύνη βασίζεται μόνο στις γνώσεις και στις εμπειρίες που αποθηκεύει το υποσυνείδητο.

Για πολλούς ανθρώπους, πέρα από ένα δώρο ή δεξιότητα, η διαισθητική νοημοσύνη είναι κάτι που φαίνεται πολύ αντιεπιστημονικό ή ακόμη και υπερφυσικό.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι οι ψυχολόγοι ερευνούν τη διαίσθηση εδώ και πολλά χρόνια.

Βιβλία όπως το «Educating Intuition» του Robin M. Hogarth ή το «Intuitive Intelligence: Why We Know What We Know» του Malcolm Gladwell παρέχουν εξαιρετικά παραδείγματα που υπογραμμίζουν τη σημασία αυτής της διάστασης.

Ένα άτομο με διαισθητική νοημοσύνη είναι ικανό να ακούσει τη φωνή του υποσυνείδητού του η οποία καταλήγει σε πιο γρήγορες και χρήσιμες απαντήσεις.Δεν είναι κάποια «μαγική» τέχνη, είναι μια λογική πτυχή της καθημερινής σας ζωής που αξίζει να αναπτύξετε.

Στο σημερινό άρθρο θα σας δώσουμε όλες τις σημαντικές απαντήσεις που χρειάζεστε.

Διαισθητική νοημοσύνη :
παράγοντες για την ανάπτυξή της. Μια κοινή και εσφαλμένη αντίληψη είναι ότι η ανθρώπινη διαίσθηση είναι ανεπτυγμένη μόνο στο γυναικείο εγκέφαλο. Αυτό δεν είναι εξ ολοκλήρου αληθές καθώς τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες έχουν αυτή την ικανότητα.

Η μόνη διαφορά είναι ότι οι γυναίκες συνήθως ακούν πιο προσεκτικά αυτή την εσωτερική φωνή τους, τα προαισθήματά τους. Οι γυναίκες συνηθίζουν να δημιουργούν έναν πιο στενό δεσμό με το υποσυνείδητό τους.

Ένα παράξενο φαινόμενο το οποίο σίγουρα θα σας ενδιαφέρει είναι ότι πολλοί άνδρες χρησιμοποιούν τη διαίσθησή τους χωρίς να το καταλάβουν. Σύμφωνα με τον Daniel Goleman, ειδικός στη συναισθηματική νοημοσύνη:

Οι χρηματιστές παίρνουν αποφάσεις μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα. Με τόσο λίγο χρόνο στη διάθεσή τους για να αναλύσουν όλα τα δεδομένα υποκινούνται από τα ένστικτά τους και η διαισθητική νοημοσύνη τους είναι απλώς η αυτόματη αντίδραση των δικών τους εμπειριών.

Οι γιατροί, οι ψυχίατροι και άλλοι επαγγελματίες συνήθως χρησιμοποιούν τη διαίσθησή τους καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να μπορούν να αναγνωρίζουν κάτι επιφανειακό που βασίζεται στα αποθέματα των γνώσεών τους.

Ας δούμε πώς μπορείτε να αναπτύξετε τη διαισθητική νοημοσύνη σας λίγο περισσότερο.

Μάθετε να εμπιστεύεστε την εσωτερική σας φωνή
Σίγουρα σας έχει συμβεί. Να γνωρίσετε έναν άνθρωπο αλλά να μην ξέρετε αν πρέπει να τον εμπιστευτείτε ή όχι. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να κάνετε λάθος αλλά συνήθως είστε σίγουροι. Μήπως έχετε κάποιο χάρισμα;

Φυσικά. Έχετε βιώσει εκατοντάδες, εκατομμύρια εμπειρίες σε όλη τη διάρκεια της ζωής σας που σας έκαναν να μάθετε πράγματα και να καταλήξετε σε συμπεράσματα ακόμη και χωρίς να το κάνετε συνειδητά.

Ο εγκέφαλός σας αποθηκεύει και ταξινομεί εικόνες, αισθήσεις, μυρωδιές και άλλες πληροφορίες τόσο βαθιά που σταδιακά σχηματίζει αυτό που γνωρίζουμε ως υποσυνείδητο αλλά στην πραγματικότητα είναι μέρος του εαυτού σας – η ταυτότητά σας, ικανή να δώσει γρήγορες απαντήσεις σε πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις.

Σε αυτό το σημείο μπορεί να αναρωτιέστε αν είναι καλή ιδέα ή όχι να εμπιστεύεστε τη διαίσθησή σας. Η απάντηση είναι ναι.

Η διαισθητική νοημοσύνη σας επιτρέπει να καταλήγετε σε συμπεράσματα που βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία με την ίδια την ταυτότητά σας, η οποία προσδιορίζει ποιοι είστε. Όσοι αγνοούν τη διαίσθησή τους, αγνοούν και τον ίδιο τους τον εαυτό.

Για παράδειγμα η οικογένειά σας, σας προτείνει να δεχτείτε μια συγκεκριμένη δουλειά. Μπορεί από οικονομικής άποψης να σας διασφαλίζει ένα πιο ασφαλές μέλλον αλλά έχετε ένα προαίσθημα ότι δεν θα είστε ευτυχισμένοι.

Από την άλλη πλευρά, βάση λογικής τα περισσότερα χρήματα ισοδυναμούν με μια καλύτερη ζωή.

Σε αυτή την περίπτωση τι πρέπει να κάνετε;

Ακούστε προσεκτικά τη διαίσθησή σας. Συνδέεται άμεσα με τα συναισθήματά σας, τις εμπειρίες σας και την ταυτότητά σας.

Εφόσον ακούσετε τη διαίσθησή σας, προσπαθήστε να επικεντρωθείτε στην περίπτωση με έναν πιο λογικό τρόπο: γιατί θα διάλεγα μια δουλειά η οποία ξέρω ότι δεν θα με κάνει ευτυχισμένο ή ευτυχισμένη; Η διαισθητική νοημοσύνη σας έχει ήδη δώσει την απάντηση.

Σκεφτείτε το «Ζεν»
Ας επικαλεστούμε πάλι τον Daniel Goleman. Σύμφωνα με τον Goleman, οι επικεφαλείς των μεγάλων εταιρειών (όπως η Google ή το Facebook) προτείνουν στους υπαλλήλους τους «να σκέφτονται το Ζεν». Αυτό βασίζεται στα παρακάτω:

Όταν πρέπει να βρείτε τη σωστή απάντηση σε κάτι, ακούστε τον εαυτό σας.
Όταν λέμε σκεφτείτε το Ζεν, εννοούμε ότι πρέπει πρώτα να φτάσετε σε μια κατάσταση απόλυτης ηρεμίας, παραμερίζοντας τις πιέσεις, το στρες, τις περιορισμένες σκέψεις και τα άγχη. Μόνο τότε θα μπορέσετε να αξιοποιήσετε τη διαίσθησή σας.

Μόλις μπορέσετε να συνδεθείτε με αυτή τη βαθιά και προσωπική υπόσταση, με αυτή την εσωτερική φωνή, αφήστε τον εαυτό σας να συνδεθεί και πάλι με τον εξωτερικό κόσμο – αλλά μόνο εκείνα τα στοιχεία που χρειάζονται για να πάρετε μια καινοτόμα, πρωτότυπη και δημιουργική απόφαση.

Όπως βλέπετε, η διαισθητική νοημοσύνη μπορεί να μας φανεί εξαιρετικά χρήσιμη στην καθημερινότητά μας καθώς μας επιτρέπει να ανακαλύπτουμε πιο ισορροπημένες λύσεις, σύμφωνα με τις ανάγκες και την προσωπικότητά μας.

Ορισμένες φορές η ορθολογική και λογική προσέγγιση παραμερίζει αυτά τα στοιχεία που είναι ζωτικής σημασίας για τη συναισθηματική και προσωπική μας ανάπτυξη. Γι’ αυτό το λόγο ποτέ δεν είναι κακό να χρησιμοποιούμε και τα δυο: τη διαίσθηση και τη λογική μας.