Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Έχουμε γεννηθεί για κάτι περισσότερο από το απλώς να πηγαινοερχόμαστε σε μια δουλειά....!!!!!!

Ίσως τώρα, παρά ποτέ άλλοτε, να χρειάζεται να το πιστέψουμε ότι, ναι, έχουμε γεννηθεί για κάτι περισσότερο από το απλώς να πηγαινοερχόμαστε σε μια δουλειά, μόνο και μόνο για να πληρώνουμε τους λογαριασμούς.

Τώρα κινδυνεύουμε περισσότερο από ποτέ να εγκαταλείψουμε την ελπίδα, την προσπάθεια , την αντίδραση. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, μας πνίγει η αγωνία, μας παραλύει ο φόβος και μας τρομάζει το αβέβαιο αύριο. Γιατί όταν την ψυχή μας την πλακώνει η μαυρίλα είναι δύσκολο να δούμε το φως. Να δούμε ότι είμαστε εδώ για κάτι μεγαλύτερο. Ότι αξίζουμε μια ζωή με περισσότερη προοπτική.

Μην αφήσουμε την ψυχική, νοητική και πνευματική παραλυσία της εποχής, σαν πέπλο, να μας σκεπάσει τον ήλιο, το φεγγάρι, τα αστέρια. 

Πρέπει να πιστεύουμε στο μεγαλείο της ύπαρξής μας, στην μοναδικότητά μας, στις δυνάμεις μας. Και θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε εκείνες τις δυνάμεις που σίγουρα υπάρχουν μέσα μας για να αλλάξει η ψυχολογία μας. Ο άνθρωπος μπορεί να κάνει τα πάντα όταν θέλει και αποφασίσει να εργαστεί με πίστη, με θέληση και δύναμη.

Ο καθένας μας διαθέτει αυτές τις αρετές μέσα του. Απλώς πρέπει να τις ξεθάψουμε και να οπλιστούμε με ενθουσιασμό, με πείσμα και επιμονή. 

Ξανά και ξανά έχει αποδειχτεί ότι τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει αυτόν που πραγματικά θέλει. Βρες το δικό σου κουμπί και πίστεψε σε σένα. Γιατί αξίζεις πολλά περισσότερα από ότι νομίζεις. Γιατί αξίζεις πολύ περισσότερο από ό,τι τα τελευταία χρόνια μας έκαναν να πιστέψουμε.





Γιάννη Αραχωβίτη

Όταν η μοναξιά συνάντησε τη ματαιοδοξία, γεννήθηκε το Facebook....!!!!!!

Η επίδραση του Facebook στη ζωή μας, η αναπαραγωγή του φθηνού μας εαυτού στο κυνήγι της αποδοχής.

Εάν λίγα χρόνια πριν μου λέγανε ότι η ερώτηση του μέλλοντος θα ήταν "έχεις facebook", θα κοίταγα απορημένος. Ήρθε η μέρα όμως που αυτό έγινε πραγματικότητα. Οι διαπροσωπικές σχέσεις πέρασαν σε νέο επίπεδο και η προθυμία μας να ξεμπροστιάζουμε κάθε τι προσωπικό και ιδιωτικό μας, χωρίς κανένας να μας υποχρεώνει άμεσα έγινε και αυτό αυτονόητο. 

Πλέον δε φωτογραφιζόμαστε για την ανάμνηση μιας ωραίας στιγμής, αλλά για να προβάλλουμε τις φωτογραφίες μας στο facebook, ξορκίζοντας ανασφάλειες και ταΐζοντας τη ματαιοδοξία του ασήμαντου στα σημαντικά εαυτού μας. Ανέραστη διαδικασία κάθε φωτογραφία, κρύα, υποκριτική διαδικασία. 

Μέχρι χθες περπατούσαμε στο δρόμο αποπνέοντας ο ένας στον άλλο μυστήριο και γοητεία για αυτό που μέσα μας κρυμμένο μας έκανε δεκαδικούς πολύπλοκους, σήμερα όλοι ακέραιοι απολαμβάνουμε το μεγαλείο της απολυτότητας και μεγαλοπιανόμαστε πίσω από ηλεκτρονικά προφίλ, ενός εαυτού που η κοινωνία μας ζήτησε να έχουμε.

Και άντε και όλα αυτά γίνανε και τώρα μαζεμένοι όλοι μαζί, σε γειτονιές του ένα κλικ μακριά, χαίρουμε μιας συμφωνίας μυστικής, γιατί και πάλι αναλωνόμαστε σε φθηνές λέξεις; 

Γιατί οι σκέψεις μας είναι μαγνήτες εύκολης αποδοχής και επιβράβευσης μασημένης τροφής, μικροκλιματικής εμβέλειας; Αφού ξέρεις ότι τα "θέλω σου" είναι άλλο χρώμα, γιατί βλέπεις τα πράγματα φιλτραρισμένα μέσα από τους φακούς της μόδας και των τάσεων; Γιατί δε σπας τα δεσμά του κοινωνικού προτύπου που σε κρατάει ημιτελή σαν άνθρωπο;

Σήμερα άφησες ένα μήνυμα στον τοίχο σου.

Σε έκανε καλύτερο άνθρωπο; Επηρέασες δημιουργικά τα γύρω μάτια; Τόλμησες να μιλήσεις για όσα αφορούν τη ζωή σου; Έδωσες τροφή για λίγους; Μήπως τελικά η φράση σου βρίσκει συμπόνια σε μερικά "likes" ικανοποιώντας την εγωκεντρικότητά σου;

Πόσο πολύ πρέπει να ψάξει κανείς να βρει μηνύματα ουσίας και σκέψεις με τόλμη σε αυτό το "facebook". Δεν ζούμε σε εποχές αθώες, κάποιοι παίζουν με το μυαλό μας, ένα μέσο σαν το "facebook" που η ροή και η μετάδοση ειδήσεων και μηνυμάτων γίνεται με τόσο γρήγορους ρυθμούς πρέπει να έχει μέρα με τη μέρα πιο βαθιά μηνύματα. 

Δημοσιεύσεις για να κάνουμε ο ένας τον άλλον καλύτερο. Προστασία της ιδιωτικότητάς μας και σεβασμό στον εαυτό μας, με ανάλωση λιγότερου χρόνου σε παιχνίδια και δραστηριότητες δίχως ουσία, που γίνονται εθιστικές και πολλές φορές αυτοσκοπός για πολλούς χρήστες αυτού του ιστού κοινωνικής δικτύωσης.

Η προβολή ενός fashion εαυτού που ζει πολλά και είναι μέσα σε όλα, καλό είναι να γίνει προβολή θετικών μηνυμάτων. αξιόλογων ιδεών και καθημερινών σκέψεων με κριτική σκοπιά. Όλα τα άλλα πυροτεχνήματα δεν έχουν το ανάλογο φως στη ζωή μας, παρά μόνο αποθεώνουν βιτρίνες και συντηρούν μια κατάσταση σπατάλης νοημοσύνης.

Εάν ισχύει ότι ο Θεός ξέρει τα πάντα για σένα, τότε μη δίνεις στο Θεό σου ανεξέλεγκτα στοιχεία για τη ζωή σου, αδειάζοντας με ευκολία κάθε γωνιά του μυαλού σου. Μη μένεις γυμνός με δική σου πρωτοβουλία. 

Ο Θεός της εποχής είναι η Google. Ρώτα τη Google ποιος είσαι, τι κάνεις, με ποιους μιλάς, τι λες, τι πιστεύεις τι ελπίζεις και τι μισθό παίρνεις. Εύκολα θα πάρεις απαντήσεις. Όσο βέβαια οι σκέψεις σου είναι η αναπαραγωγή ενός υποκριτικού εαυτού, ψηφοθηρικών προθέσεων "like" δεν έχεις τίποτα να φοβάσαι...





Να επιζητούμε συναναστροφή με ανθρώπους που μας κάνουν καλύτερους, όχι με εκείνους που ενθαρρύνουν τον χειρότερο μας εαυτό.....!!!!!!

Οι άνθρωποι είναι σαν τα χημικά στοιχεία : όταν δύο από αυτά έρχονται σε επαφή, είτε αδρανούν είτε αντιδρούν. Στη δεύτερη περίπτωση αλλάζουν και τα δύο.

Πολλές φορές, μετά από μια βραδιά που περάσαμε μαζί με άλλους, λέμε: «Απόψε το κανιβαλίσαμε». Τι σημαίνει αυτό; Το αισθητικό μας επίπεδο έπεσε, η συμπεριφορά μας αλλοιώθηκε λόγω της ύπαρξής μας στο εσωτερικό μιας ομάδας. Η ομάδα εξασκεί μια μορφή πίεσης, μας κάνει όλους λίγο πολύ όμοιους, μας ισοπεδώνει.

Χρειάζεται προσοχή : όταν συναναστρεφόμαστε ανθρώπους, είτε γινόμαστε ίδιοι με αυτούς («Αν ο γείτονάς σου είναι βρόμικος, θα σε βρομίσει κι εσένα» λέει ο Επίκτητος) είτε εκείνοι ακολουθούν τους δικούς μας τρόπους. 

Οι περισσότεροι από μας δεν καταφέρνουμε να κατευθύνουμε τις συναναστροφές μας — αφηνόμαστε να μας κατευθύνουν εκείνες. Η οχλοκρατία είναι η ακραία μορφή αυτής της συμπεριφοράς : το άτομο αποποιείται κάθε ευθύνη και συμπεριφέρεται σαν μέλος ενός κοπαδιού.

Λέει ο Βρετανός συγγραφέας Τέρρυ Πράτσετ : «Το IQ του όχλου ισούται με το IQ του πιο ηλιθίου που βρίσκεται μέσα σ’ αυτόν διαιρεμένο διά του πλήθους του».

Συχνά παρασυρόμαστε από χυδαίες αντιλήψεις, χρησιμοποιούμε χυδαία γλώσσα, η αυτοάμυνά μας εξασθενεί. Κατά κάποιον τρόπο χάνουμε τον εαυτό μας — ο Όσκαρ Ουάιλντ έλεγε: «Να είσαι ο εαυτός σου, όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι». Για να διατηρήσουμε τον εαυτό μας, χρειάζεται ένστικτο και αυστηρότητα στην επιλογή των ανθρώπων που μας περιβάλλουν. 

Χρειάζεται ένστικτο και αυστηρότητα στην επιλογή των συζητήσεων και των πράξεων στις οποίες συμμετέχουμε. Το ερώτημα είναι ένα: θα το έλεγα αυτό, θα έκανα το Α ή θα έκανα το Β αν ήμουν μόνος; Θα έλεγα το Α ή το Β, θα έκανα το Α ή το Β αν έπρεπε να αναλάβω ολόκληρη την ευθύνη;

Καλό είναι να μη συζητάμε πράγματα που είναι σημαντικά για μας με ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε και δεν εμπιστευόμαστε. «Ου πάντα τοις πάσι ρητά» (δεν λέγονται όλα σε όλους) έγραφε ο Πυθαγόρας ο Σάμιος. Οι άνθρωποι μπορούν να παρερμηνεύσουν, να διαστρεβλώσουν, να κουτσομπολέψουν.

Ανεξαρτήτως τόπου και χρόνου, πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν διακεκριμένα πρόσωπα. Και να θυμόμαστε πως ο φθόνος των άλλων για μας δεν είναι παρά συντετριμμένος θαυμασμός.

Max Exelman, 61 Μαθήματα καθημερινής σοφίας από τους στωικούς εκδ. Πατάκη





Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

20 πράγματα που θα ήθελα να είχα ακούσει στα 18 μου

Τα 18 είναι μια υπέροχη ηλικία, είναι η ηλικία που οι περισσότεροι νέοι άνθρωποι αφού τελειώσουν το σχολείο ξεκινούν μια νέα ζωή κάνοντας σκέψεις και όνειρα για αυτά που θέλουν να ζήσουν. 

Είναι πολύ σημαντικό την περίοδο αυτή να έχουν κοντά τους ανθρώπους που να μπορούν να σέβονται την ατομικότητα, τη διαφορετικότητα και τα όνειρα τους. Πολύ συχνά όμως οι γονείς προβάλουν τα απωθημένα τους στα παιδιά, ενώ η κοινωνική πραγματικότητα τα ωθεί σαν πρόβατα στη σφαγή, σε κατευθύνσεις που οδηγούν σε αδιέξοδα.

Αν εγώ ήμουν τώρα 18 ετών θα ήθελα να υπήρχε κάποιος να μου πει πως αυτοί που σε συμβουλεύουν δεν ξέρουν περισσότερα από εσένα και φυσικά κανείς δεν ξέρει εσένα καλύτερα από σένα. Μην ακούς λοιπόν κανένα και κάνε αυτό που λέει η καρδιά σου, ακόμα κι αν κάνεις λάθος σίγουρα θα έχεις κερδίσει μια εμπειρία που θα την έχεις διαλέξει εσύ. Θα έχεις μάθει, θα έχεις γίνει πιο δυνατός.

Έχοντας περάσει τα 18 εδώ και καιρό αναρωτιέμαι πως θα ήταν η ζωή μου αν είχα ακούσει την καρδιά μου πιο νωρίς και αν δεν είχα κάνει τα λάθη που έχω κάνει. 

Η ανασκόπηση αυτή δεν εστιάζει στο παρελθόν, αντίθετα συνδέεται με την αλλαγή στο παρόν και μια λίστα από tips που θα σε βοηθήσουν να ακούσεις από κάποιον αυτό που έχεις στο μυαλό σου.

Απόσταγμα εμπειρίας τα tips αυτά, δεν πάνε να σε πείσουν, αλλά να σε αφυπνίσουν από το παραμύθι που σου πουλάνε.

1. Γίνε στη ζωή σου αυτό για το οποίο γεννήθηκες. Άκου μόνο την καρδιά σου και κάνε αυτό που πραγματικά θέλεις, ότι κι αν είναι αυτό.

2. Μην πέσεις στην παγίδα να ζεις τη ζωή κάποιου άλλου και να εκπληρώνεις τις προσδοκίες των γύρω σου.

3. Κάνε τις δικές σου επιλογές και αγαπά τα λάθη σου, μόνο μέσα από αυτά μαθαίνεις.

4. Αποδεσμεύσου από τους φόβους σου, αλλά και τους φόβους του περιβάλλοντος σου.

5. Επένδυσε χρόνο, χρήματα και ενέργεια στο εαυτό σου. Κάθε μέρα κάνε κάτι μόνο για σένα.

6. Άσε την περπατημένη οδό και βρες το δρόμο σου μόνος σου. Μη φοβάσαι την αποτυχία είναι και αυτή μέρος στο παιχνίδι της ζωής.

7. Ανακάλυψε σε τι είσαι καλός και δούλεψε σκληρά ώστε να γίνεσαι συνεχώς καλύτερος. Μην αναλώνεσαι με πολλά!

8. Σκέψου, αποφάσισε και δραστηριοποιήσου άμεσα! Μην αφήνεις το χρόνο να χάνεται αξιοποίησε τον.

9. Βρες τι θέλεις να κάνεις και κάντο με πάθος!

10. Ότι δε σου αρέσει αναγνώρισε το και άλλαξε το άμεσα! Μη χάνεις χρόνο!

11. Ξεφορτώσου ότι δεν είναι χρήσιμο, όμορφο ή γεμάτο χαρά.

12. Πίστευε στα θαύματα.

13. Μη ζηλεύεις κανένα.

14. Μην αντιγράφεις κανένα.

15. Μη σε νοιάζει τι πιστεύουν οι άλλοι για σένα.

16. Ότι διάθεση και να έχεις, σήκω, ντύσου και πήγαινε εκεί που έχεις να πας.

17. Να ενδίδεις στα θέλω σου.

18. Να μη ντρέπεσαι.

19. Να μη διστάζεις.

20. Να μη ξεχνάς πως κανείς δεν είναι υπεύθυνος για την ευτυχία σου παρά μόνο εσύ.

Να θυμάσαι πάντα πως η ζωή είναι μικρή και πολύτιμη. Δεν πρέπει να τη χαραμίζεις και κυρίως να χαραμίζεσαι σε πράγματα που δε σου ταιριάζουν. Μάθε να λες ευχαριστώ για τα μικρά και τα μεγάλα και ζήσε τη ζωή σου όπως την ονειρεύεσαι! Μη διστάζεις και μη συμβιβάζεσαι!





neolaia.gr

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Ύψωση του Τίμιου Σταυρού : Τι γιορτάζουμε και γιατί ;

14 Σεπτεμβρίου η Εκκλησία τιμά τον Σταυρό του Κυρίου. Η τιμή προς τον Τίμιο Σταυρό ανάγεται στους αποστολικούς χρόνους.

Οι επιστολές του αποστόλου Παύλου είναι γεμάτες από χωρία στα οποία εξαίρεται ο ρόλος του Σταυρού για τη σωτηρία του κόσμου. Το γεγονός ότι οι κατακόμβες είναι γεμάτες από χαραγμένους σταυρούς αποδεικνύει ότι οι διωκόμενοι χριστιανοί θεωρούσαν τους εαυτούς τους τύπους του αδίκως παθόντος Κυρίου Ιησού Χριστού. Το ιερό αυτό σύμβολο τους εμψύχωνε και τους έδινε τη δύναμη του μαρτυρίου.

Η θαυματοποιός δύναμη του Σταυρού
Η δύναμη του Τιμίου Σταυρού φάνηκε στο θαυμαστό όραμα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, στα 312, ενώ βάδιζε εναντίον του Μαξεντίου κοντά στη Ρώμη. Οι ιστορικοί της εποχής αναφέρουν ότι ο αυτοκράτορας είδε στον ουρανό, ημέρα μεσημέρι, το σημείο του σταυρού, σχηματισμένο με αστέρια, και την επιγραφή «ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ», επίσης σχηματισμένη με αστέρια.

Ήταν η 28η Οκτωβρίου 312. Από εκείνη την ώρα έδωσε διαταγή το σημείο αυτό να γίνει το σύμβολο του στρατού του. Ο εχθρός κατατροπώθηκε και ο Κωνσταντίνος έγινε μονοκράτωρ του απέραντου κράτους. Δεν είχε καμιά αμφιβολία ότι η δύναμη του Σταυρού του είχε χαρίσει αυτή την περήφανη νίκη, γι’ αυτό προσέγγισε τον χριστιανισμό.

Η εύρεση του Τιμίου Σταυρού
Το 326 αναχώρησε για τους Αγίους Τόπους η ευσεβής χριστιανή μητέρα του αγία Ελένη, όπου άρχισε το κτίσιμο λαμπρών ναών. Επίκεντρο ήταν ο Πανάγιος Τάφος του Κυρίου.

Στο σημείο εκείνο ο αυτοκράτορας Αδριανός είχε κτίσει το 135, κατά τη δεύτερη καταστροφή της Ιερουσαλήμ, ναό της Αφροδίτης. Η αγία Ελένη επιδόθηκε σε προσπάθειες για την ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού. Ύστερα από επίπονες ανασκαφές τελικά βρέθηκαν τρεις σταυροί, του Κυρίου και των δύο ληστών.

Η πιστή βασιλομήτωρ, με δάκρυα στα μάτια παρέδωσε τον Τίμιο Σταυρό στον Πατριάρχη Μακάριο, ο οποίος στις 14 Σεπτεμβρίου του έτους 335 τον ύψωσε στον Γολγοθά και τον τοποθέτησε στον ναό της Αναστάσεως, τον οποίο είχε ανεγείρει η αγία πάνω από τον Πανάγιο Τάφο και ο οποίος σώζεται ως σήμερα.

Η επανάκτηση του Τιμίου Σταυρού
Την αγία αυτή ημέρα εορτάζουμε και την δεύτερη ύψωση. Στα 613 οι Πέρσες κυρίεψαν την Παλαιστίνη, λεηλάτησαν και κατέστρεψαν τα ιερά προσκυνήματα και πήραν ως λάφυρο τον Τίμιο Σταυρό και τον μετέφεραν στη χώρα τους.

Λόγω των θαυμάτων που επιτελούνταν χάρη στον Τίμιο Σταυρό οι Πέρσες τον θεώρησαν μαγικό και γι’ αυτό τον φύλασσαν και τον προσκυνούσαν, χωρίς να γνωρίζουν την πραγματική του φύση και ιδιότητα!

Ο αυτοκράτορας Ηράκλειος μετά την νίκη του εναντίον των Περσών παρέλαβε τον Τίμιο Σταυρό και τον μετέφερε στην Ιερουσαλήμ. Ο Πατριάρχης Ζαχαρίας τον ύψωσε εκ νέου στο ναό της Αναστάσεως. Ήταν 14 Σεπτεμβρίου του 626.

Η εκκλησία των Ιεροσολύμων θεώρησε ότι ο Σταυρός του Χριστού ανήκει σε όλη την χριστιανοσύνη και γι’ αυτό αποφάσισε να τεμαχίσει το Τίμιο Ξύλο και να το διανείμει σε όλη την Εκκλησία.

Έτσι διασώθηκαν μέχρι σήμερα πολλά τεμάχια, τα οποία φυλάσσονται ως τα πολυτιμότερα κειμήλια.





Dogma.gr

Γιατί μοιράζουν βασιλικό στις εκκλησίες στη γιορτή της Ύψωσης του Τιμίου ;

Τον ξύλινο σταυρό οι Χριστιανοί τον έθαψαν βαθιά στο χώμα για να μην τον βρουν οι ειδωλολάτρες και τον μολύνουν. Έτσι ο Τίμιος Σταυρός έμεινε χρόνια πολλά θαμμένος μέσα στη γη.

Όταν έπειτα από καιρό επικράτησε ο Χριστιανισμός, η Αγία Ελένη αποφάσισε να βρει και να ξεθάψει τον Τίμιο Σταυρό και να τον στήσει μέσα στην εκκλησία στα Ιεροσόλυμα για να τον προσκυνούν οι Χριστιανοί. Πήγε λοιπόν η ίδια στα Ιεροσόλυμα και ζήτησε να μάθει σε ποιο μέρος ήταν θαμμένος ο Σταυρός.

Όμως κανένας Χριστιανός δεν ήξερε να της πει. Εκείνοι που πριν από πολλά χρόνια τον είχαν θάψει βαθιά στο χώμα, είχαν πια πεθάνει, όπως διαβάζουμε στο vimaorthodoxias.gr.

Έβαλε λοιπόν η Αγία Ελένη χιλιάδες εργάτες κι άρχισαν να σκάβουν όλα τα χωράφια εκεί γύρω. Είχε ακλόνητη πίστη πως κάπου θα τον έβρισκε. Πολλούς μήνες δούλευαν οι εργάτες χωρίς αποτέλεσμα. Κάποια μέρα, καθώς η Αγία Ελένη βάδιζε μέσα σ' ένα χωράφι, πάτησε ένα χορτάρι και αμέσως μια γλυκιά μυρωδιά γέμισε τον αέρα.

"Τι ωραία μυρωδιά είναι αυτή", είπε από μέσα της η Αγία Ελένη.

"Από που να χύνεται αυτή η γλυκιά μοσχοβολιά;".

Καθώς κοίταξε γύρω της έσκυψε κι έκοψε ένα κλαδάκι απ' το φυτό που πάτησε, το μύρισε και τότε κατάλαβε πως το χορτάρι εκείνο ήταν που σκορπούσε την γλυκιά ευωδιά.

Μεμιάς ο νους της φωτίστηκε, φώναξε έναν εργάτη και του είπε να σκάψει σ' εκείνο το μέρος.

Σε λίγο, τι θαύμα! Ο εργάτης βρήκε εκεί τον Τίμιο Σταυρό όπου επάνω ξεψύχησε ο Χριστός μας.

Από εκείνη τη στιγμή, το μυρωδάτο αυτό φυτό λέγεται βασιλικός, γιατί φύτρωσε στο σημείο που ήταν θαμμένος ο Σταυρός, όπου είχε σταυρωθεί ο βασιλιάς του κόσμου. Γι' αυτό μοιράζουν βασιλικό στις εκκλησίες στη γιορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, στις 14 Σεπτεμβρίου.





Δες για Εσένα. Βίωσε για Εσένα. Ζήσε για Εσένα. Πέθανε μόνο για Εσένα.....!!!!!!!!

Για όλους μας - αργά ή γρήγορα - φτάνει εκείνη η στιγμή που συνειδητοποιούμε πως το επόμενο βήμα μας είναι μετέωρο. Στηριχτήκαμε για πολύ καιρό σε δεκανίκια άλλων. Σε λόγια, απόψεις, ταμπέλες, θεωρίες και πραγματικότητες άλλων. Σε δασκάλους, φίλους ή απλά οικείους, που εμείς επιτρέψαμε να μας καθοδηγούν τυφλά. 

Ακόμα και οι φαινομενικές μας διαφωνίες ή αμφισβητήσεις, ήταν ακριβώς αυτό. Φαινομενικές. Για να μας δώσουμε την ψευδαίσθηση πως είχαμε δική μας άποψη και θεώρηση των πραγμάτων. Ενστερνιστήκαμε πράγματα που "έβλεπαν" άλλοι για εμάς. Που βίωναν άλλοι για εμάς. Την αδυναμία αυτή την ονομάσαμε πίστη και αγάπη. 

Λέγαμε στον εαυτό μας πως μάλλον κάτι παραπάνω θα ξέρουν. Σταματήσαμε να προσπαθούμε να "δούμε" από μόνοι μας και μας καθησυχάσαμε γι' αυτές μας τις πράξεις στην προοπτική μιας οικογένειας. Ενός σπιτιού. Κάπου να ανήκουμε.

Είναι τόσο δύσκολο όμως να ακολουθήσεις εσένα. Είναι δύσκολο επειδή - για κάποιο διεστραμμένο λόγο - είναι τόσο εύκολο να πιστεύεις και να ακολουθείς άλλους. 

Όταν αποφασίζεις να κοιτάξεις μέσα, το μόνο φως στο οποίο μπορείς να στηριχτείς είναι το δικό σου. Αλλά κάπως πρέπει να το ανάψεις. Και για αρκετό καιρό θα είσαι αντιμέτωπος μόνο με σκοτάδι. Ένα φαινομενικό κενό. 

Μια σκιά που καλύπτει τα πάντα, γιατί απλούστατα τα μάτια σου δεν έχουν συνηθίσει να βλέπουν από μόνα τους. Είναι αποκαρδιοτικό το ξέρω. Απλά επειδή είμαστε ανυπόμονοι. Είναι δύσκολο να περπατήσεις χωρίς δεκανίκια και εξίσου δύσκολο να δεις όταν ήσουν τυφλός για τόσο πολύ καιρό.

Καλοθελητές θα βρεθούν πολλοί να σου προσφέρουν το χέρι τους για καθοδήγηση. Να σου πουν που κάνεις λάθος και δε "βλέπεις". Να σε κρίνουν γιατί δεν ακολουθείς πιστά τα βήματά τους. Να σε επιπλήξουν γιατί τα δικά σου βήματα αποκλίνουν από τα δικά τους, άρα αυτομάτως είσαι εχθρός. Τέρας. Κακός. Μίασμα. 

Πρέπει να παλέψεις για κάθαρση. Μιας βρωμιάς που εκείνοι έχουν "δει", αλλά εσύ όχι. Δε θα σε προτρέψουν να "δεις" από μόνος σου. Και ακόμη και αν το κάνουν, ό,τι δεις θα είναι ελλιπές και λάθος. Γιατί "ξέρουν". Γιατί "νιώθουν".

Δυστυχώς το Θέλημα δεν είναι καθολικό. Δυστυχώς ο Σεβασμός δεν είναι καθολικός. Πόλεμος Πατήρ Πάντων. Δε σου είπαν ποτέ όμως ότι θα πρέπει να παλέψεις με τον Εαυτό σου. Οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες όταν έχουμε να κάνουμε με εγωισμούς. 

Όταν έχουμε να κάνουμε με θελήσεις και σχέδια. Σε ποιόν ανήκει όμως αυτή η θέληση; Είναι κομμάτι αυτού που είμαστε ή του εγωισμού μας, που μας επιβάλλει να είμαστε; Ποιός καταστρώνει όλα αυτά τα σχέδια; Ποιός είναι ο φάρος; Ποιό είναι το μονοπάτι; Ποιός Είσαι;

Υπάρχει μια συνείδηση κάπου εκεί έξω σου λένε, αλλά είναι μέσα τελικά. Είσαι ένα κέλυφος με εγωισμό που γεμίζει ανάλογα με τα καπρίτσια κάποιων και αδειάζει εξίσου. Αυτό δε συμβαίνει επειδή μπορούν. Συμβαίνει επειδή τους άφησες.

Είσαι ήδη σπίτι. Αρκεί να το Θελήσεις για Εσένα, με Εσένα. Υπέταξε την καρδιά σου στο Θέλημά Σου. Τίποτα δεν ορίζεται από πάνω ή από κάτω μονομερώς. Αντικρουόμενα συμφέροντα και εγωισμοί πάντα θα υπάρχουν. Δες για Εσένα. Βίωσε για Εσένα. Ζήσε για Εσένα. Πέθανε για Εσένα.






Το Κέλυφος και η Διάνοια 

15 σοφά αποφθέγματα του Σωκράτη που αξίζει να διαβάσετε.....!!!!!!!

Ο Σωκράτης (470/469 – 399 π.Χ.) ήταν Έλληνας Αθηναίος φιλόσοφος και μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ελληνικού και παγκόσμιου πνεύματος και πολιτισμού και ένας από τους ιδρυτές της Δυτικής φιλοσοφίας.

Ενδεικτικό της σημασίας του για την Αρχαία ελληνική φιλοσοφία είναι ότι όλοι οι Έλληνες φιλόσοφοι πριν από αυτόν ονομάστηκαν Προσωκρατικοί. 

Αναρίθμητοι είναι οι μελετητές που έχουν ασχοληθεί με τον Σωκράτη, στους αιώνες που ακολούθησαν το θάνατό του, πολλοί από τους οποίους είναι ιδιαίτερα φημισμένοι, έτσι ώστε ο W.K.C. Guthrie να γράψει πως «στο τέλος ο καθένας έχει το δικό του, ως ένα βαθμό Σωκράτη, που δεν είναι ίδιος ακριβώς με τον Σωκράτη κανενός άλλου».

Είχε έναν πολυάριθμο κύκλο πιστών φίλων, κυρίως νέων από αριστοκρατικές οικογένειες, απ' όλη την Ελλάδα. Ορισμένοι από αυτούς έγιναν γνωστοί ως ιδρυτές φιλοσοφικών σχολών διαφόρων κατευθύνσεων. Οι γνωστότεροι ήταν ο Πλάτωνας και ο Αντισθένης στην Αθήνα, ο Ευκλείδης στα Μέγαρα, ο Φαίδωνας στην Ηλεία και ο Αρίστιππος στην Κυρήνη. 

Οι κυριότερες πηγές για τη ζωή του είναι κατ' αρχάς ο μαθητής του Πλάτων, ο ιστορικός Ξενοφών, ο φιλόσοφος Αριστοτέλης και ο συγγραφέας κωμωδιών Αριστοφάνης.

To σύνολο της επιρροής του, συχνά τον κατατάσσει μεταξύ των κορυφαίων παγκοσμίων προσωπικοτήτων όλων των εποχών με τη μεγαλύτερη επιρροή, μαζί με τον μαθητή του, τον Πλάτωνα.

1. Εκείνος που θέλει να ταρακουνήσει τον κόσμο ας ταρακουνήσει τον εαυτό του.

2. Δεν είμαι αθηναίος, ούτε Έλληνας πολίτης, αλλά πολίτης του κόσμου.

3. Ο καλύτερος γάμος : όταν η γυναίκα είναι τυφλή και ο άνδρας κουφός.

4. Η Νομική είναι η ανώτερη επιστήμη : Ένας πολιτικός ανατροπέας, αν αποτύχει, κρίνεται ένοχος εσχάτης προδοσίας. Ο ίδιος όμως, αν επιτύχει, κρίνεται ήρωας των ηρώων. Αυτό θα πει ανωτερότητα!

5. Θα προτιμήσω να πεθάνω, παρά να ζω χωρίς ελευθερία.

6. Όπως όσοι βαδίζουν στον ήλιο, παρακολουθούνται από τη σκιά τους,έτσι κι όσοι έχουν μεγάλη δόξα, παρακολουθούνται από το φθόνο.

7. Στην αληθινή φίλια δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ του να δώσεις και να πάρεις.

8. Αυτός που αρκείται στα ελάχιστα είναι πλουσιότατος.

9. Τα μεν άδεια ασκιά τα φουσκώνει ο αέρας,τους δε ανόητους ανθρώπους η αλαζονεία.

10. Έλεγε στους συμπολίτες του που έβγαζαν βουλευτές και άλλους αξιωματούχους με κλήρο:"
Γιατί δεν βγάζετε με κλήρο και πλοίαρχους, αρχιτέκτονες και άλλους τεχνίτες;

11. Ένας έξυπνος μαθητής επαινείται και είναι παράδειγμα προς μίμηση. Γιατί ο ίδιος εκείνος έξυπνος μαθητής, όταν γίνει έξυπνος ενήλικος, θεωρείται βλάσφημος και επικίνδυνος επαναστάτης;

12. Και στη ζωή προξενεί πολύ μεγάλο κακό το ότι ενώ οι περισσότεροι είναι ανόητοι, νομίζουν ότι είναι μυαλωμένοι.

13. Σοφία είναι να νικήσουμε τον εαυτό μας. Ενώ άγνοια είναι να νικηθούμε απο αυτόν.

14. Ούτε τη φωτιά μπορείς να σβήσεις με το ρούχο σου, ούτε τις αισχρές πράξεις με το πέρασμα του καιρού.

15. Η ομορφιά είναι μια βασίλισσα που κυριαρχεί όχι και πολύ καιρό 





Η ψυχή είναι αθάνατη και κρατάει μνήμες......!!!!!!!!

Η αθανασία της ψυχής και οι αναμνήσεις της. 
Υποστηρίζει δηλαδή, ότι η Ψυχή μας, λόγω της αιώνιας και άφθαρτης φύσης της, είναι σε θέση να γνωρίζει τα πάντα, αφού κατά την διάρκεια των προηγουμένων ενσαρκώσεών της, έχει ζήσει πάρα πολλές και διαφορετικές καταστάσεις, τις οποίες όμως δυστυχώς δεν μπορεί να θυμάται, όσο βρίσκεται σε ένσαρκη κατάσταση.

Σε αυτήν την λογική βασίζεται η περίφημη άποψη του Πλάτωνα ως προς το θεμελιώδες θέμα της ανάμνησης, υποστηρίζοντας ξεκάθαρα ότι «Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΜΝΗΣΗ».

Ας δούμε όμως αναλυτικά, το σχετικό απόσπασμα του διαλόγου μεταξύ του Σωκράτη και του Μένωνα, σε ό,τι αφορά στο θέμα της ΑΝΑΜΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΑΣ :

-Σωκράτης : ἔγωγε: ἀκήκοα γὰρ ἀνδρῶν τε καὶ γυναικῶν σοφῶν περὶ τὰ θεῖα πράγματα.
(Βεβαίως, έχω ακούσει πολλούς σοφούς άνδρες και γυναίκες, που ανέπτυξαν θεολογικές συζητήσεις).

-Μένων : τίνα λόγον λεγόντων;
(Ποια επιχειρήματα πιστεύεις ότι χρησιμοποιούσαν;)

-Σωκράτης : ἀληθῆ, ἔμοιγε δοκεῖν, καὶ καλόν.
(Πιστεύω ότι ο τρόπος που ανέπτυσσαν τα θέματά τους, βασιζόταν στην αλήθεια και γι αυτό παρουσίασαν ωραίες ιδέες.)

-Μένων : τίνα τοῦτον, καὶ τίνες οἱ λέγοντες;
(Ποια είναι αυτά τα λόγια και ποιοι ήταν αυτοί οι σοφοί άνθρωποι που τα ανέπτυσσαν;)

-Σωκράτης : οἱ μὲν λέγοντές εἰσι τῶν ἱερέων τε καὶ τῶν ἱερειῶν ὅσοις μεμέληκε περὶ ὧν μεταχειρίζονται λόγον οἵοις τ᾽ εἶναι διδόναι.
(Άλλοι μεν από τους ομιλητές ανήκαν στην τάξη των ιερέων ή και των ιερειών, εφόσον αυτοί είχαν το ενδιαφέρον να αναπτύξουν τέτοιου είδους θεολογικά θέματα, κάτι που βεβαίως θεωρούμε δεδομένο.)

-Σωκράτης : λέγει δὲ καὶ Πίνδαρος καὶ ἄλλοι πολλοὶ τῶν ποιητῶν ὅσοι θεῖοί εἰσιν.
(Το αναφέρει μάλιστα και ο Πίνδαρος, όπως και πολλοί άλλοι ποιητές που ασχολούνται με θεολογικά θέματα και είναι θεόπνευστοι.)

-Σωκράτης : ἃ δὲ λέγουσιν, ταυτί ἐστιν:
(για τα οποία ισχυρίζονται ότι όσα λένε είναι αλήθεια.)

-Σωκράτης : ἀλλὰ σκόπει εἴ σοι δοκοῦσιν ἀληθῆ λέγειν.
(Αλλά προσπάθησε να διερευνήσεις αν πράγματι τα όσα λένε ανταποκρίνονται στην αλήθεια.)

-Σωκράτης : φασὶ γὰρ τὴν ψυχὴν τοῦ ἀνθρώπου εἶναι ἀθάνατον.
(Αυτοί οι σοφοί, ισχυρίζονται λοιπόν ότι η ψυχή του ανθρώπου είναι αθάνατη.)

-Σωκράτης : καὶ τοτὲ μὲν τελευτᾶν ὃ δὴ ἀποθνῄσκειν καλοῦσι τοτὲ δὲ πάλιν γίγνεσθαι.
(και αυτό που ΟΝΟΜΑΖΟΥΝ ΘΑΝΑΤΟ θεωρείται ένα προσωρινό τέλος που συμβαίνει κάποια δεδομένη στιγμή, ενώ κάποια άλλη στιγμή αργότερα, Η ΨΥΧΗ ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΝΕΟ ΣΩΜΑ.)

-Σωκράτης : ἀπόλλυσθαι δ᾽ οὐδέποτε:
(με αποτέλεσμα, Η ΨΥΧΗ ΠΟΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ.)

-Σωκράτης : δεῖν δὴ διὰ ταῦτα ὡς ὁσιώτατα διαβιῶναι τὸν βίον:
(Για τον λόγο αυτόν, θα έπρεπε κάθε άνθρωπος να διάγει τον βίο του με ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΕΝΤΙΜΟΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ.)

-Σωκράτης : οἷσιν γὰρ ἂν
(Αυτοί οι σοφοί, θα πρέπει να γνωρίζουν το εξής ποίημα (του Πινδάρου) που ακολουθεί).

-Σωκράτης : Φερσεφόνα ποινὰν παλαιοῦ πένθεος δέξεται,
(«Η Περσεφόνη υποδέχεται την Ψυχή του νεκρού, (στον κάτω κόσμο του Πλούτωνα) και της επιβάλλει την ποινή που αναλογεί στις αμαρτίες του προηγούμενου ένσαρκου βίου της)

-Σωκράτης : εἰς τὸν ὕπερθεν ἅλιον κείνων ἐνάτῳ ἔτεϊ ἀνδιδοῖ ψυχὰς πάλιν.
(Για να τιμωρηθεί όταν επανενσαρκωθεί, μετά την πάροδο εννέα ετών (στον επάνω κόσμο της θάλασσας του Ποσειδώνα) που ζούνε οι ένσαρκες Ψυχές.»)

-Σωκράτης : ἐκ τᾶν βασιλῆες ἀγαυοὶ.
(Μέσα από αυτήν την διαδικασία της επανενσάρκωσης, επανέρχονται στη ζωή ακόμα και οι βασιλικές ψυχές.)

-Σωκράτης : καὶ σθένει κραιπνοὶ σοφίᾳ τε μέγιστοι ἄνδρες αὔξοντ᾽.
(με ισχυρό σθένος και με σοφία, ώστε να εξελιχθούν σε ανθρώπους μέγιστης σημασίας).
ἐς δὲ τὸν λοιπὸν χρόνον ἥρωες ἁγνοὶ πρὸς ἀνθρώπων καλεῦνται.
(Αυτές τις ενσαρκωμένες ψυχές οι άνθρωποι τις αποκαλούν ήρωες και τις λατρεύουν αιωνίως.)

-Σωκράτης : ἅτε οὖν ἡ ψυχὴ ἀθάνατός τε οὖσα καὶ πολλάκις γεγονυῖα,
(Εφόσον λοιπόν αυτή η Ψυχή έχει ενσαρκωθεί πολλές φορές ΚΑΘΟΤΙ ΕΧΕΙ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΑΘΑΝΑΤΗ.)

-Σωκράτης : καὶ ἑωρακυῖα καὶ τὰ ἐνθάδε καὶ τὰ ἐν Ἅιδου καὶ πάντα χρήματα.
(και έχει δει πάρα πολλά, τόσο τα ΟΡΑΤΑ που συμβαίνουν στον κόσμο των ζωντανών, όσο και τα ΑΟΡΑΤΑ που συμβαίνουν στον κόσμο του Άδη, και με τον τρόπο αυτόν, έχει γνωρίσει όλα αυτά που κάποια στιγμή θα της χρησιμεύσουν.)

-Σωκράτης : οὐκ ἔστιν ὅτι οὐ μεμάθηκεν.
(ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ, ΟΤΙ Η ΨΥΧΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΔΑΧΘΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.)

-Σωκράτης : ὥστε οὐδὲν θαυμαστὸν καὶ περὶ ἀρετῆς καὶ περὶ ἄλλων οἷόν τ' εἶναι αὐτὴν ἀναμνησθῆναι, ἅ γε καὶ πρότερον ἠπίστατο.
(Ώστε δεν πρέπει να μας προκαλεί εντύπωση ούτε και θαυμασμό, το γεγονός ότι η Ψυχή έχει την δυνατότητα να επαναφέρει στην μνήμη της όλα αυτά για τα οποία έχει αποκτήσει γνώσεις στις προηγούμενες ενσαρκώσεις της, τόσο όσον αφορά το θέμα της αρετής όσο και όλα τα άλλα θέματα.)

-Σωκράτης : ἅτε γὰρ τῆς φύσεως ἁπάσης συγγενοῦς οὔσης.
(Επειδή λοιπόν ο,τιδήποτε που βρίσκεται μέσα στη φύση, συγγενεύσει με το σύνολό της,.)

-Σωκράτης : καὶ μεμαθηκυίας τῆς ψυχῆς ἅπαντα.
(και εφόσον Η ΨΥΧΗ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ.)

-Σωκράτης : οὐδὲν κωλύει ἓν μόνον ἀναμνησθέντα ὃ δὴ μάθησιν καλοῦσιν ἄνθρωποι
(δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο, η Ψυχή να μπορέσει να επαναφέρει στην μνήμη της ένα γεγονός, το οποίο οι άνθρωποι ονομάζουν διδασκαλία.)

-Σωκράτης : τἆλλα πάντα αὐτὸν ἀνευρεῖν.
(Κατόπιν η Ψυχή θα έχει την δυνατότητα να θυμηθεί όλα τα υπόλοιπα γεγονότα που έχει βιώσει στις προηγούμενες ζωές της, όπως επίσης και όλες τις γνώσεις που είχε αποκτήσει.)

-Σωκράτης : ἐάν τις ἀνδρεῖος ᾖ
(Όλα αυτά θα συμβούν υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτει κάποιος την απαιτούμενη ανδρεία, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμα και τις δύσκολες καταστάσεις που βίωσε η ψυχή στις προηγούμενες ζωές).

-Σωκράτης : καὶ μὴ ἀποκάμνῃ ζητῶν.
(και να μην παραιτηθεί με την δικαιολογία της εξάντλησης από αυτήν την προσπάθεια.)

-Σωκράτης : τὸ γὰρ ζητεῖν ἄρα καὶ τὸ μανθάνειν ἀνάμνησις ὅλον ἐστίν.
(Σαν τελικό συμπέρασμα καταλήγουμε ότι κάθε έρευνα αλλά και κάθε διδασκαλία πρέπει να έχει σαν στόχο, ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΑΙ ΓΝΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι Αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι είχαν απίστευτες γνώσεις πάνω στο θέμα ''ΨΥΧΉ'' και την πορεία που αυτή διαγράφει στο πέρασμα των ετών με τις μετενσαρκώσεις της. Άλλωστε δεν ήταν μόνο ο Σωκράτης που είχε μιλήσει γι' αυτήν, αλλά σχεδόν όλοι οι φιλόσοφοι μας: Θαλής, Αναξίμανδρος, Πλάτων, Ηράκλειτος κτλ. 

Συμπερασματικά λοιπόν, με βάση αυτά τα δεδομένα που επί 1.750 ''κάποιοι'' μας κρατούσαν κρυφά, προτρέποντάς μας να... ''μην δοκιμάσουμε ποτέ το ξύλο της γνώσης'', καταλαβαίνουμε το εξής: Ξανά υπήρξαμε εδώ, ξανά βιώσαμε πράγματα, ξανά βρεθήκαμε μεταξύ μας ακόμη κάποιοι που τώρα έχουμε κοινές ιδέες, σκοπούς, στόχους. 

Πιθανόν να έχουμε ξανά πολεμήσει κιόλας μαζί (μην σας φαίνεται καθόλου παράξενο αυτό), και τώρα που η πατρίδα μας καλεί και πάλι σε βοήθεια, αφού κάποιοι λυσσαλέα προσπαθούν να την καταστρέψουν. Το κάλεσμα της ψυχής μας ενώνει ξανά.

Η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ, ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ, ΗΤΑΝ ΓΝΩΣΤΗ, ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ ΜΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΣ, ΕΙΧΑΝ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ-ΟΠΛΙΤΕΣ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ -IDIOTS- ΟΠΩΣ ΛΕΓΟΝΤΑΙ, ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΜΕΤΑΤΡΑΠΗΚΑΝ ΣΗΜΕΡΑ), 

ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΙΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΓΟΥΝ. Ο ΗΡΩΙΣΜΟΣ, ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ, ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ Η ΕΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ, ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΑΚΟΜΑ, ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ.... 

ΣΕ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ ΜΕ ΤΑ 147 ΔΕΛΦΙΚΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΜΑΤΑ, ΠΟΥ ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ, ΤΗΝ ΚΑΛΟΨΥΧΙΑ, ΚΑΛΙΕΡΓΟΥΣΑΝ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟ... ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΛΑΟΥΣ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΑΡΓΗΣΑΝ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΟΥΝ.

Αυτοί που διέλυσαν αυτή την γνώση, την κατέστρεψαν καίγοντας και λεηλατώντας, (γνωρίζετε όλοι πολύ καλά ποιοι ήταν), έφτασαν στο σημείο αυτοί οι ίδιοι, να βεβηλώνουν την μνήμη ενός ανθρώπου σαν τον Σωκράτη (και όλων των υπολοίπων), διαστρεβλώνοντας όσα είπε και μετατρέποντας τον από ΕΛΛΗΝΑ σε ΕΒΡΑΙΟ.Κατόπιν οι ίδιοι αντέστρεψαν την άποψη των ανθρώπων στο θέμα ''ΨΥΧΗ'', κι ενώ αυτή ήταν άφοβη ως αθάνατη... την γέμισαν φοβίες και δουλοπρέπεια. 

Αποτέλεσμα : Η Ελλάδα έχασε τα σκήπτρα της, έχασε τα εδάφη της, έχασε την δυναμική της, έχασε το Κλέος και την Περηφάνια της. όλα αυτά είναι αποτελέσματα της δουλοπρέπειας και του σκοταδισμού, κατά τον οποίο... ότι γίνεται, είναι: ΘΕΛΗΜΑ ΘΕΟΥ(!) 

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΟΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ. 





Περίανδρος Αθηνάδης

Προσοχή : Αυτός είναι ο νέος νόμος για τα σκυλιά - Τι πρέπει να ξέρετε....!!!!!!!

Ψηφίστηκε ο νέος νόμος για αδέσποτα και κατοικίδια!
Ο νέος νόμος για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό ψηφίστηκε και είναι αυτός που θα ισχύει πλέον στη χώρα μας.

Οι σημαντικότερες αλλαγές που πέρασαν είναι :

– Η διατήρηση της βάσης δεδομένων των microchips περνά πλέον στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ενώ μέχρι σήμερα την ευθύνη είχε ο Πανελ. Κτηνιατρικός Σύλλογος).

– Δημιουργείται διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση microchips ώστε να μπορούν οι κτηνίατροι να καταχωρούν απευθείας ή να αναζητούν στοιχεία ζώου.

– Προβλέπεται προαιρετικά από κάθε Δήμο να επιβάλλει τέλος σήμανσης για τα ιδιόκτητα ζώα έως 3 ευρώ, με σκοπό τα έσοδα που θα συγκεντρώνει να χρησιμοποιούνται για πρόγραμμα/καταφύγιο αδέσποτων

– Ο ιδιοκτήτης ζώου θα πρέπει να δηλώνει μέσα σε 5 μέρες την απώλεια του ζώου, με τον αριθμό microchip (για να μην θεωρηθεί εγκατάλειψη αλλά και για να τον εντοπίσουν)

– Απαγορεύεται η συμμετοχή ακρωτηριασμένων ζώων σε εκθέσεις. (Μπαίνει έτσι ένα τέλος στους ακρωτηριασμούς αυτιών και ουρών).

– Επιτρέπονται 2 ζώα ανά διαμέρισμα και ο κανονισμός της πολυκατοικίας δεν μπορεί να απαγορεύει ζώα – δεν υπάρχει περιορισμός στις μονοκατοικίες

– Η ευθύνη διαχείρισης αδέσποτων δεν ανήκει πλέον μόνο στους Δήμους οι οποίοι οφείλουν να έχουν καταφύγια αλλά και στα φιλοζωικά σωματεία που μπορούν να συνεργάζονται με τους Δήμους - η δωρεάν στείρωση αδέσποτων από αλλοδαπούς εθελοντές κτηνιάτρων επιτρέπεται, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία

– Η μεταφορά ζώων επιτρέπεται σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (και ταξί) και πλοία, τα οποία μάλιστα υποχρεούνται να διαθέτουν καθαρά κλουβιά

– Απαγορεύονται ρητώς τα τσίρκο και κάθε είδους θεάματα με ζώα για ψυχαγωγικούς σκοπούς, ακόμα και η παρουσία/διατήρηση ζώων σε πανηγύρια/συναυλίες κλπ.

Δυστυχώς καμία αλλαγή δεν προβλέπεται για ζωολογικούς κήπους, pet shops και εκτροφεία θηραμάτων, τα οποία μαζί με τα κέντρα περίθαλψης άγριων ζώων εξαιρούνται.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Αυτός είναι ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ για τα σκυλιά!!! Τι πρέπει να ξέρετε;;;

Ακόμα :
– Προβλέπεται ''παράδοση'' ιδιόκτητου ζώου στο Δήμο αν κάποιος δεν επιθυμεί να κρατήσει το ζώο του, ώστε να μην το εγκαταλείψει. Άγνωστο βεβαίως τι θα γίνει με τους Δήμους που δεν έχουν εγκαταστάσεις και καταφύγια!

– Απαγορεύονται πλέον αγγελίες υιοθεσίας ή πώλησης σε εφημερίδες/αφίσες/Διαδίκτυο αν δεν αναφέρεται ο αριθμός microchip του ζώου

– Προβλέπεται άδεια εκτροφής αλλά και άδεια εκπαιδευτή σκύλων

– Προβλέπεται υπογραφή δήλωσης αγοράς ζώου από νέο ιδιοκτήτη όταν πωλούνται ζώα (για να μπει ένα τέλος στις απρόσωπες αγοραπωλησίες που καταλήγουν σε εγκαταλείψεις ζώων)

Ο εισαγγελέας μπορεί να δώσει διαταγή για να κατασχέσει ζώα αλλά και να απαγορεύσει μελλοντική απόκτηση ζώου από άτομα που τα κακομεταχειρίζονται και να ελέγξει καταγγελίες για κυνοκομεία ή εκτροφεία.

Οι ποινικές κυρώσεις : 
Η παράνομη εμπορία ζώων : φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτος και πρόστιμο 5.000-15.000 ευρώ. 

Η κακοποίηση ζώων : φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτος και 5.000 -15.000 ευρώ. 

Η κλοπή ζώου : φυλάκιση 6 μήνες και 3.000 ευρώ.





athensmagazine

Είστε πραγματικά έτοιμοι για ένα κατοικίδιο ;

Είτε σκέφτεστε να αποκτήσετε ένα κουταβάκι που είδατε στο Facebook ότι ψάχνει για σπίτι είτε βρήκατε ένα μωρό γατί να κλαψουρίζει στην πόρτα του σπιτιού σας, θα πρέπει να λάβετε υπόψη κάποια πράγματα.

Η ροπή του ανθρώπου στα ζώα είναι έμφυτη. Γι΄ αυτό και συχνά δεν μπορείτε να αντισταθείτε στα μικρά μαλλιαρά πλάσματα που συναντάτε στις βόλτες σας ή ακόμα και σε αστείες φωτογραφίες στο Facebook. Όμως η αγάπη σας για τα ζώα γενικώς, με την αφοσίωση που θα πρέπει να δείξετε σε αυτό το – κατά πάσα πιθανότητα- τετράποδο είναι δύο έννοιες εντελώς διαφορετικές. 

Ακόμα κι αν έχετε παιδιά και άρα γνωρίζετε από ατέρμονη φροντίδα και αφοσίωση θα πρέπει να σκεφτείτε ότι ένα ζωάκι δεν ανεξαρτητοποιείται ποτέ και άρα θα εξαρτάται από εσάς για όλη του τη ζωή.

Από την άλλη, επειδή η απόκτηση ενός κατοικίδιου και ειδικά η υιοθεσία του είναι μια πράξη η οποία μόνο καλό μπορεί να κάνει, τόσο σε εσάς όσο και στο εν λόγω κατοικίδιο, θα σας προτείναμε να το επιχειρήσετε αφού πρώτα όμως απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις για να βεβαιωθείτε ότι είστε έτοιμοι!

«Γιατί θέλω να αποκτήσω ένα κατοικίδιο;»
Μια ερώτηση τόσο απλή αλλά και τόσο διαφωτιστική για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Εάν η απάντηση είναι επειδή σας φάνηκαν πολύ γλυκά στη φωτογραφία ή επειδή νιώθετε τύψεις που είναι μόνα και αβοήθητα τότε θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Σίγουρα το να δώσετε σπίτι σε ένα αδέσποτο σκυλάκι είναι μια πολύ ωραία κίνηση, αλλά εάν το κάνετε θα πρέπει να δεσμευτείτε. Τα περισσότερα αδέσποτα προέρχονται από ακριβώς αυτό: από κακές αποφάσεις των ιδιοκτητών τους.

«Μπορώ να το συντηρήσω;»
Ένα άλλο ζήτημα που θα πρέπει να σκεφτείτε είναι το κόστος που απαιτείται για να συντηρήσετε ένα κατοικίδιο. Η έρευνα στο internet θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τις ανάγκες κάθε είδους κατοικίδιου αλλά και κάθε ράτσας προκειμένου να αποφασίσετε. 

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι κάποια από τα πάγια έξοδα περιλαμβάνουν συνήθως τροφή, λιχουδιές, καλλωπισμό, εκπαίδευση, υγιεινή κλπ. ανάλογα με το κατοικίδιο που θα επιλέξετε. Επιπλέον, οι απαραίτητες επισκέψεις στο γιατρό και τα εμβόλια είναι ένα έξοδο που πρέπει να λάβετε υπόψη σας. Όμως οι περισσότερες φιλοζωικές παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες σε προνομιακές τιμές.

«Πόσο χρόνο μπορώ να αφιερώσω σε ένα κατοικίδιο;»
Το ότι οι γάτες για παράδειγμα είναι πιο ανεξάρτητες από τους σκύλους δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζονται την προσοχή σας. Τα κατοικίδια είναι σαν τον άνθρωπο. Χρειάζονται φρέσκια τροφή, καθαρό νερό, παρέα, αγάπη και άσκηση σε καθημερινή βάση. Μην ξεχνάτε επίσης ότι για να τα πραγματοποιήσουν όλα αυτά χρειάζονται απαραιτήτως τη δική σας συμβολή. 

Εάν λοιπόν η καθημερινότητά σας δεν το επιτρέπει γιατί γυρίζετε πολύ αργά από τη δουλειά, ταξιδεύετε συχνά, πρόκειται να λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα κλπ. καλό θα ήταν να το αφήσετε προς το παρών και να επανεξετάσετε το ζήτημα όταν θα το ευνοούν περισσότερο οι περιστάσεις.

«Ο χώρος που μένω είναι φιλικός προς τα κατοικίδια;»
Εάν το σπίτι στο οποίο διαμένετε δεν είναι δικό σας τότε θα πρέπει να ρωτήσετε τον ιδιοκτήτη του εάν το εγκρίνει. Όσον αφορά τώρα το μέγεθος του σπιτιού οι απόψεις διίστανται καθώς κάποιοι υποστηρίζουν πως ένας σκύλος για παράδειγμα δεν μπορεί να διαμένει σε διαμέρισμα ενώ άλλοι λένε ότι το μόνο που έχει πραγματικά σημασία είναι η αγάπη. Άλλωστε ο σκύλος θα πρέπει να πηγαίνει για βόλτα και άσκηση σε καθημερινή βάση. 

«Είμαι αρκετά υπεύθυνο άτομο;»
Ο ιδιοκτήτης ενός κατοικίδιου έχει κάποιες συγκεκριμένες αρμοδιότητες τις οποίες θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας. Είστε σε θέση να παρακολουθείτε τακτικά το βιβλιάριό του προκειμένου να κάνει τα απαραίτητα εμβόλια; 

Προτίθεστε να το στειρώσετε; Πρόκειται να το εκπαιδεύσετε προκειμένου να υπακούει στις εντολές σας και να μπορεί να συνυπάρξει με άλλα κατοικίδια; Είστε διατεθειμένοι να μαζεύετε τις ακαθαρσίες του από το πάρκο ή από την άμμο; Αυτά και άλλα πολλά εξαρτώνται από εσάς όμως η αγάπη που λαμβάνει κανείς από αυτά τα κατοικίδια είναι τόσο μεγάλη που πολλές φορές αξίζει τον κόπο!

Σε αυτό το σημείο πιθανό να γνωρίζετε εάν είστε έτοιμοι ή όχι να αποκτήσετε ένα κατοικίδιο. Σε περίπτωση όμως που δεν γνωρίζεται τι είδους κατοικίδιο θα είναι αυτό θα μπορούσατε να επισκεφθείτε κάποια φιλοζωική εταιρεία και σίγουρα κάποιος από τους τετράποδους ενοίκους της θα σας κλέψει την καρδιά. 

Και επειδή ως γνωστών “sharing is caring” μη ξεχάσετε να μοιραστείτε μαζί μας ιστορίες με το αγαπημένο σας κατοικίδιο, αλλά και tips, τα οποία πιστεύετε ότι μπορούν να βοηθήσουν κάποιον ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα για την απόκτηση ενός κατοικίδιου.





Ο εγκέφαλος των σκύλων αντιλαμβάνεται τόσο τι λένε οι άνθρωποι όσο και πώς το λένε σύμφωνα με ουγγρική έρευνα.....!!!!!!

Ο σκύλος παρακολουθεί τόσο τα λόγια των ανθρώπων, όσο και τον τρόπο που μιλάει κάποιος, επισημαίνουν επιστήμονες από την Ουγγαρία οι οποίοι έδωσαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της έρευνας τους. 

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και τον δημοσιογράφο Παύλος Δρακόπουλο η μελέτη - η πρώτη που ερευνά εξονυχιστικά πώς «δουλεύει» ο εγκέφαλος των σκύλων- δείχνει ότι ο τελευταίος επεξεργάζεται τα ανθρώπινα λόγια και, τελείως ξεχωριστά, τον συναισθηματικό τονισμό των λέξεων. Βέβαια, παραμένει μυστήριο τι ακριβώς καταλαβαίνει ο σκύλος από όλα αυτά που ακούει.

Όπως και οι άνθρωποι έτσι και οι σκύλοι χρησιμοποιούν αφενός το αριστερό ημισφαίριο για να επεξεργασθούν τις λέξεις που ακούνε και αφετέρου το δεξιό ημισφαίριο για να επεξεργασθούν τον επιτονισμό των λέξεων, δηλαδή τις αυξομειώσεις της έντασης, τον ρυθμό, το χρωματισμό της φωνής και άλλες προσωδιακές παραμέτρους του προφορικού λόγου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ατίλα Άντικς του Τμήματος Ηθολογίας του Πανεπιστημίου Έοτβος Λόραντ της Βουδαπέστης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», εκτιμούν ότι οι νευρωνικοί μηχανισμοί επεξεργασίας των λέξεων εξελίχθηκαν πολύ νωρίτερα από ό,τι θεωρείτο έως τώρα, καθώς φαίνεται πως δεν είναι μοναδικοί στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

«Αυτό που κάνει τις λέξεις ανθρώπινες με μοναδικό τρόπο, δεν είναι μια ξεχωριστή νευρωνική ικανότητα στον εγκέφαλό μας. Οι άνθρωποι είναι μοναδικοί στο να εφευρίσκουν και να χρησιμοποιούν λέξεις, συνδέοντας αυθαίρετες αλληλουχίες ήχων με νοήματα», ανέφερε ο Άντικς.

Αν ένα ζώο, όπως ο σκύλος μιας οικογένειας, ζει σε ένα περιβάλλον που του μιλάνε συνεχώς, τότε οι αναπαραστάσεις του νοήματος των λέξεων μπορούν να αναδυθούν στον εγκέφαλό του, παρόλο που ο ίδιος δεν μπορεί να μιλήσει.

«Ο ανθρώπινος εγκέφαλος όχι μόνο αναλύει σε ξεχωριστές περιοχές του αριστερού και του δεξιού ημισφαιρίου τι λέμε και πώς το λέμε, αλλά επίσης ενοποιεί αυτά τα δύο διαφορετικά είδη πληροφοριών, διαμορφώνοντας έτσι ένα ενιαίο νόημα. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι και οι σκύλοι μπορούν να κάνουν το ίδιο, χρησιμοποιώντας παρόμοιους εγκεφαλικούς μηχανισμούς», δήλωσε ο Άντικς.

Οι ερευνητές μελέτησαν 13 σκύλους με λειτουργική μαγνητική απεικόνιση (fMRI), μια μη επεμβατική τεχνική που δεν φάνηκε να ενοχλεί καθόλου τα ζώα. Οι επιστήμονες κατέγραφαν σε πραγματικό χρόνο τις εγκεφαλικές αντιδράσεις των σκύλων, καθώς τους μιλούσαν οι εκπαιδευτές τους με μια ποικιλία συνδυασμών.

Οι σκύλοι άκουγαν λόγια επιβράβευσης με τον αντίστοιχο τόνο στη φωνή του ανθρώπου, λόγια επιβράβευσης με ουδέτερο «χρωματισμό» φωνής, ουδέτερα λόγια με χροιά επιβράβευσης στη φωνή και ουδέτερα λόγια με ουδέτερη χροιά. 

Αποδείχθηκε ότι οι σκύλοι κάνουν τη διάκριση στο περιεχόμενο των λέξεων στο αριστερό ημισφαίριο, αναγνωρίζοντας κάθε λέξη ως ξεχωριστή, ενώ στο δεξιό αναλύουν ξεχωριστά τη χροιά των λέξεων (θετική, ουδέτερη ή αρνητική). Όταν κανείς επαινεί ένα σκύλο, σύμφωνα με τη μελέτη, ενεργοποιείται το κέντρο ανταμοιβής στον σκυλίσιο εγκέφαλο, μόνο όταν ταιριάζουν οι λέξεις και ο επιτονισμός τους.





Ψυχομετρία : Η επιστήμη του Μέλλοντος.....!!!!!!!!

Η επιστήμη αδυνατεί να εξηγήσει το φαινόμενο της ψυχομετρίας, για την αυθεντικότητα της οποίας υπάρχουν άφθονα καταγεγραμμένα ντοκουμέντα. Φαίνεται όμως ότι προς το παρόν, μόνο η αστυνομία καταφεύγει στις ικανότητες αυτών των ανθρώπων που αγγίζουν αντικείμενα και "διαβάζουν" την ιστορία τους.

Ανέκαθεν μου άρεσαν τα υπερφυσικά φαινόμενα, που νευριάζουν τους επιστήμονες, και με την ευκαιρία των διακοπών των Χριστουγέννων, όπου τα θέματα πρέπει να είναι πιο χαλαρά, βρίσκω την ευκαιρία να γράψω για την παρεξηγημένη ψυχομετρία, την οποία χρησιμοποιεί, περισσότερο από τον οιονδήποτε άλλο, η αστυνομία πολλών χωρών για να εξιχνιάσει εγκλήματα. 

Η επιστήμη την εντάσσει, ανεπίσημα, γιατί δεν έγινε ποτέ κάποια επίσημη έρευνα, στα παραψυχολογικά ή υπερφυσικά φαινόμενα.

Πολλοί άνθρωποι κατέχουν αυτό το χάρισμα, χωρίς να το γνωρίζουν. Το 1921 συναντήθηκε στο Παρίσι μια ομάδα μορφωμένων και πέρα από κάθε αμφιβολία, έξυπνων και λογικών ανθρώπων για να τσεκάρει κάποιο μέντιουμ. Ανάμεσά τους και ο - τότε διάσημος - συγγραφέας Pascal Forthuny ο οποίος ήταν σκεπτικιστής, ήταν σίγουρος ότι όλα τα υπερφυσικά ήταν κόλπα ταχυδακτυλουργών απατεώνων. 

Καθώς κάποιος έδινε το φάκελο που περιείχε μια επιστολή στο μέντιουμ, ο Forthuny είπε ότι δεν θα ήταν και πολύ δύσκολο να πει το μέντιουμ κάτι σχετικό με αυτόν που την έγραψε, πήρε τον φάκελο και τον ακούμπησε, αστειευόμενος, στο μέτωπό του. Στη συνέχεια το πρόσωπό του σκοτείνιασε και είπε : “Βλέπω όμως ένα έγκλημα, μια δολοφονία...” 

Έβαλε κάτω την επιστολή και ο ιδιοκτήτης της επιστολής τον πληροφόρησε ότι είχε γραφεί από τον Λαντρύ, τον περίφημο δολοφόνο που εκείνη την περίοδο δικαζόταν για τη δολοφονία μιας ντουζίνας γυναικών. Ο Forthuny εντυπωσιάστηκε και άρχισε να πιάνει στα χέρια του διάφορα αντικείμενα, μπροστά στο μέντιουμ και την ομάδα που ήθελε να αποδείξει την απάτη, και έλεγε την ιστορία των αντικειμένων με αξιοσημείωτη ακρίβεια.

Η ψυχομετρία είναι η ομολογουμένως παράξενη ικανότητα που έχουν μερικά άτομα να πιάνουν ένα αντικείμενο με τα χέρια τους και να “διαβάζουν” την ιστορία του. Εφευρέτης του όρου, το 1840, ήταν ένας νεαρός Αμερικανός καθηγητής Ιατρικής, ονόματι Joseph Rodes Buchanan. 

Σε μια συζήτηση που είχε με τον φίλο του επίσκοπο Πολκ, έμαθε ότι ο Πολκ μπορούσε να πιάσει στο σκοτάδι μπρούτζο και να τον αναγνωρίσει επειδή η επαφή με αυτό το μέταλλο δημιουργούσε μια παράξενη μεταλλική γεύση στο στόμα του. 

Ο Buchanan αποφάσισε να κάνει ένα πείραμα με τους φοιτητές του και ανακάλυψε ότι πολλοί εξ’ αυτών δεν ανίχνευαν μόνο τον μπρούτζο, αλλά και διάφορα άλλα μέταλλα, όπως σίδηρο και χαλκό, ενώ μερικοί μπορούσαν να ξεχωρίσουν τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι, το ξύδι... 

Συμπέρανε ότι τα δάχτυλά μας πρέπει να έχουν την ίδια ικανότητα που έχει και η γλώσσα μας για να ξεχωρίζει τις γεύσεις. Αισθάνθηκε ότι είχε κάνει μια μεγάλη επιστημονική ανακάλυψη. Το επόμενο πείραμα με τους φοιτητές ήταν με επιστολές που είχαν γραφεί από ανθρώπους με ισχυρή προσωπικότητα. Μερικοί φοιτητές μπορούσαν να περιγράψουν την προσωπικότητα του ανθρώπου που είχε γράψει την επιστολή με μεγάλη ακρίβεια. 

Ο Buchanan πίστεψε ότι θα μπορούσε να εξηγήσει το φαινόμενο επιστημονικά, ήταν η εποχή όπου μόλις είχε ανακαλυφθεί η φωτογραφία. Η φωτογραφία είναι κατά κάποιο τρόπο η ζωγραφιά που είχε γίνει από το φως πάνω στα ευαίσθητα χημικά της φωτογραφικής πλάκας. Αν κάποιο άτομο ήταν “ευαίσθητο” μπορούσε να “φωτογραφήσει” την προσωπικότητα κάποιου άλλου;

Το επόμενο πείραμα ήταν πιο δύσκολο. Έβαζε στους φακέλους φωτογραφίες των ατόμων και τις έδινε στους φοιτητές του. Μερικοί τα κατάφερναν και πάλι περίφημα. Αλλά πώς το έκαναν; Η φωτογράφηση είναι μια εντελώς μηχανοποιημένη διαδικασία. 

Σκέφτηκε όμως ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πιάνουν και κοιτούν τις φωτογραφίες τους, αφήνοντας έτσι ένα αποτύπωμα της προσωπικότητάς τους το οποίο στη συνέχεια “έπιαναν” οι ευαίσθητοι - ή χαρισματικοί - φοιτητές του. Αυτή η θεωρία αποδείχθηκε λανθασμένη όταν άρχισε να χρησιμοποιεί φωτογραφίες από εφημερίδες και τα πειραματόζωα του εξακολουθούσαν να δίνουν ακριβείς απαντήσεις. Πώς στο καλό το άτομο που πόζαρε για μια φωτογραφία, άφηνε πάνω της το αποτύπωμα της προσωπικότητάς του; 

Η μοναδική λογική λύση είναι ότι οι άνθρωποι διαθέτουν ικανότητες αντίληψης που είναι ακόμα άγνωστες. Το 1848 βάφτισε ψυχομετρία αυτή τη νέα ικανότητα που ανακάλυψε, αλλά η ανακάλυψή του -που θα μπορούσε να του αποφέρει μεγάλη φήμη, αφού είχε τεκμηριωθεί με πλήθος επιστημονικών πειραμάτων- γρήγορα σκεπάστηκε από το θόρυβο που έκαναν τα υπερφυσικά φαινόμενα που συνέβαιναν στο σπίτι της οικογένειας Fox στη Νέα Υόρκη, και τα οποία σήμερα θα ονομάζαμε φαινόμενα poltergeist. 

Κάποιοι γείτονες της οικογένειας βρήκαν τρόπο να επικοινωνήσουν με το πνεύμα που είχε καταλάβει το σπίτι και σύντομα συνέρρεαν σε αυτό εκατοντάδες ψυχικοί και τσαρλατάνοι από όλο τον κόσμο, για να μιλήσουν με τα πνεύματα. Ξέσπασε η μεγάλη μόδα του πνευματισμού (το 1949 ιδρύθηκε στο Ρότσεστερ η πρώτη επίσημη εταιρεία πνευματιστών) και άρχισαν να γίνονται σε όλο τον τότε πολιτισμένο κόσμο συνεδρίες, με κεριά, λιβάνια, κλπ. 

Οι επιστήμονες της εποχής εξαγριώθηκαν, και με το δίκιο τους, κατανοούσαν αυτή τη μαζική υστερία με τον πνευματισμό ως επιστροφή στο Μεσαίωνα και πέταξαν και την ψυχομετρία του Buchanan στον ίδιο κάλαθο των αχρήστων όπου είχαν πετάξει και τον πνευματισμό.

Ο Buchanan είχε όμως κερδίσει στο μεταξύ ένα φανατικό οπαδό. Ο κατά 9 χρόνια νεότερός του Wiliiam Denton, καθηγητής Γεωλογίας στο πανεπιστήμιο της Βοστώνης διάβασε κείμενα του Buchanan πάνω στην ψυχομετρία και γοητεύθηκε από μια παράγραφο που έγραφε ότι κάποιος που κατέχει αυτό το χάρισμα, μπορεί να πιάσει ένα απολιθωμένο κόκκαλο ενός δεινόσαυρου και να “διαβάσει” όλη του τη ζωή. 

Η αδελφή του Άννα ήταν αρκετά ευαίσθητο, πιθανά ψυχικό άτομο και άρχισε πειράματα μαζί της. Της έδινε σφραγισμένες επιστολές που είχαν γραφεί από άτομα με ισχυρή προσωπικότητα και οι ακριβείς απαντήσεις της Άννας τον άφησαν κατάπληκτο. 

Στη συνέχεια έβαλε σε ένα φάκελο ασβεστόλιθο γεμάτο με μικρά απολιθωμένα κοχύλια και η αντίδρασή της μόλις έπιασε τον φάκελο ήταν: “ω, κοχύλια, πολλά κοχύλια...”. Και περιέγραψε με θαυμαστή ακρίβεια το μέρος, στον ποταμό Μισούρι, απ’ όπου τα είχε συλλέξει. Άρχισε να ψάχνει μανιωδώς απίθανα πράγματα για να δει αν η Άννα θα έβρισκε κάτι. Τα τύλιγε σε ύφασμα και τα έδινε στην Άννα. 

Βρήκε κομμάτια λάβας από την έκρηξη ενός ηφαιστείου στη Χαβάη και η Άννα είδε “έναν ωκεανό φωτιάς που έπεφτε από ένα γκρεμό και έκανε τη θάλασσα να βράζει”. Είδε επίσης και καράβια στη θάλασσα. Ο Denton μελέτησε τα της έκρηξης και έμαθε ότι είχε γίνει το 1840 όταν ο στόλος των ΗΠΑ βρισκόταν στη Χαβάη.

Την έβαλε να πιάσει ένα απολίθωμα από την Κούβα και η Άννα περιέγραψε ένα τροπικό νησί. Ένα κεραμικό Ινδιάνων έφερε την εικόνα ερυθρόδερμων, ένα κομμάτι μετεωρίτη έφερε αυτή του “κενού χώρου”. Με αυτά και πολλά άλλα, ο Denton συμπέρανε ότι η ψυχομετρία ήταν ένα είδος τηλεσκοπίου στο παρελθόν.

Από το 1919 ως το 1922, ο Γερμανός γιατρός, Gustav Pagenstecher, ανακάλυψε ψυχομετρικές ικανότητες σε μια ασθενή του, την Maria Reys. Όταν έπιανε ένα αντικείμενο, η Μαρία έπεφτε σε κατάσταση έκστασης και έλεγε γεγονότα της ιστορίας του αντικειμένου (πολλά από αυτά μπορούσαν να επαληθευτούν) και περιέγραφε εικόνες, μυρωδιές, ήχους και συναισθήματα . 

Η θεωρία του Pagenstecher ήταν ότι ο ψυχομέτρης μπορούσε να συντονιστεί με τις δονήσεις του αντικειμένου. Κατά κάποιο τρόπο, ανθρώπινες πράξεις και συναισθήματα, εγγράφονται στα αντικείμενα και κάποιοι άνθρωποι ξέρουν, με άγνωστο τρόπο, να διαβάζουν τη γλώσσα τους.

Ο Michael Talbot, στο βιβλίο του The Holographic Universe, λέει ότι οι ψυχομετρικές ικανότητες υποδεικνύουν ότι το παρελθόν δεν έχει χαθεί και ότι εξακολουθεί να υπάρχει σε μορφή στην οποία μπορεί να έχει πρόσβαση η ανθρώπινη αντίληψη. Η θεωρία του λέει ότι η συνειδητότητα και η πραγματικότητα συνυπάρχουν σε ένα είδος ολογράμματος το οποίο περιέχει τις εγγραφές (θα μπορούσαμε να πούμε αρχεία) του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος. 

Άτομα με ειδικές ικανότητες μπορούν να έχουν πρόσβαση και να διαβάζουν αυτά τα αρχεία, αφού όλες οι ενέργειες παραμένουν γραμμένες, ηχογραφημένες αν προτιμάμε, στο κοσμικό ολόγραμμα.

Θα τελειώσω με μια σύντομη αναφορά σε ανθρώπους που κατείχαν αυτή την πραγματικά παράξενη ικανότητα, η οποία επιβεβαιώθηκε ξανά και ξανά, ύστερα από πολλές εξετάσεις δύσπιστων σκεπτικιστών. 

Ένας από τους πιο διάσημους ψυχομέτρες ήταν ο Ρώσος Stefan Ossowiecki που ισχυριζόταν σε όλη του τη ζωή ότι έβλεπε την αύρα των ανθρώπων ενώ είχε την ικανότητα της τηλεκίνησης (που παρατηρήθηκε συχνά σε Ρώσους, ό,τι και να σημαίνει αυτό), την ικανότητα να μετακινεί αντικείμενα με τη δύναμη της σκέψης. 

Το πιο περίφημο πείραμα προγραμμάτισε ο σκεπτικιστής, και πάμπλουτος Ούγγρος Dionizy Jonky. Ο Jonky αποφάσισε το πείραμα, που κατά τη γνώμη του θα ξεμπρόστιαζε τον απατεώνα Ossowiecki, να διεξαγόταν 8 χρόνια μετά το θάνατό του. Οι δυο άνδρες δεν είχαν γνωριστεί ποτέ. Ο Jonky είχε βάλει απίθανο υλικό, πολύ δύσκολα αναγνωρίσημο, σε ένα κλειστό φάκελο και ο Ossowiecki έπρεπε να αναγνωρίσει το περιεχόμενό του.

Όταν ήρθε η στιγμή, το 1935, οι επιστήμονες που έκαναν το πείραμα, έβαλαν μπρος στον Ossowiecki 14 φωτογραφίες, σε μιά εκ των οποίων πόζαρε ο Jonky. Ο Ossowiecki τον αναγνώρισε αμέσως. Στη συνέχεια περιέγραψε με πολύ μεγάλη ακρίβεια το χαρακτήρα του και τα κύρια συμβάντα της ζωής του. Αξίζει να πούμε ότι ο Ossowiecki δεν είχε ιδέα για το πείραμα που ήθελε να κάνει μαζί του κάποιος εντελώς άγνωστος στον ίδιο νεκρός. 

Στο τέλος του πειράματος, έδωσαν στον ψυχομέτρη τον σφραγισμένο φάκελο, αυτός τον άγγιξε, συγκεντρώθηκε και είπε : “Ηφαιστειακή ύλη! Εδώ μέσα υπάρχει κάτι που με τραβάει σε άλλους κόσμους, σε άλλο πλανήτη” Επίσης, κούφανε τους πάντες όταν δήλωσε ότι νιώθει ότι υπάρχει και ζάχαρη μέσα στον φάκελο. Ο φάκελος περιείχε θραύσματα μετεωρίτη που ήταν τυλιγμένα σε χαρτί από γλυκά!

Ο George McMullen, ξυλουργός, απόκτησε φήμη σε πολύ νεαρή ηλικία, όταν πρόβλεψε το θάνατο ενός γείτονα με μηχανάκι. Έκανε πειράματα μαζί του, όταν ενηλικιώθηκε (το 1975), ο καθηγητής Norman Emerson που ειδικευόταν στην ιστορία της φυλής των Ιροκουά, Ινδιάνων που ζούσαν στον Καναδά. Ο Emerson του έδωσε, τυλιγμένο σε πανί, ένα θραύσμα πήλινης πίπας που είχαν κατασκευάσει οι Ιροκουά. 

Ο McMullen περιέγραψε με απόλυτη ακρίβεια το αντικείμενο, πώς είχε κατασκευαστεί, τη χρήση του και κατέπληξε τον ειδικό ζωγραφίζοντας τις διακοσμήσεις που είχε πάνω της η πίπα. Ο Emerson τρελάθηκε, πήρε μαζί του τον McMullen σε τόπους στην ερημιά όπου κατοικούσαν κάποτε Ιροκουά, του έδινε αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν και ο McMullen τους άκουγε να μιλούν και ...έμαθε τη γλώσσα τους, όπως διαβεβαίωσε πάμπολλες φορές ο Emerson. 

Αυτή ήταν η αρχή μιας ένδοξης και χρήσιμης καριέρας αφού ο ξυλουργός έγινε βοηθός αρχαιολογικών αποστολών και χρησιμοποιήθηκε σε ανασκαφές στη Μέση Ανατολή και την Αίγυπτο.

Αυτοί οι άνθρωποι γίνονται, όπως μαντεύουμε, διάσημοι μόνο σε μικρούς κύκλους που αναγνωρίζουν τις ικανότητές τους και τους χρησιμοποιούν. Οι περισσότεροι άνθρωποι τους περνούν για απατεώνες και η επιστήμη δίνει τη σιωπηλή της συγκατάθεση σε αυτή την αδικία, αφού αδυνατεί να εξηγήσει τα φαινόμενα. Ο γνωστότερος όλων αυτών των ψυχικών ντετέκτιβ είναι ο Oλλανδός Gerard Croiset, ο πρώτος άνθρωπος στην Ιστορία εξάλλου τον οποίο αποκάλεσαν επίσημα ψυχικό ντετέκτιβ. 

Τον χρησιμοποιούσε συστηματικά η αστυνομία της Ολλανδίας όταν τα έβρισκε σκούρα με κάποια υπόθεση και είχε τρομερές επιτυχίες, τόσο μεγάλες, στα τέλη της δεκαετίας το 1930 και όλη τη δεκαετία του 1940, που άρχισαν να τον καλούν αστυνομίες από όλη την Ευρώπη για να λύνει ανεξιχνίαστα εγκλήματα. 

Η πιο γνωστή ιστορία εξιχνίασης εγκλήματος έγινε όταν ζήτησε τη βοήθειά του η αστυνομία του Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης για να την βοηθήσει στην επίλυση της μυστηριώδους εξαφάνισης ενός τετράχρονου κοριτσιού που είχε κάνει τότε πάταγο στις ΗΠΑ. Ο Groiset δεν μπορούσε να ταξιδέψει στις ΗΠΑ, ζήτησε όμως να του στείλουν μια φωτογραφία του κοριτσιού και ένα κομμάτι από ρούχο της. 

Απάντησε την ίδια μέρα και τα όσα είπε ήταν αληθινά. Η κοπέλα ήταν νεκρή, τους είπε που ακριβώς θα βρουν το πτώμα της, και κυρίως, τους αποκάλυψε το ονοματεπώνυμο του δολοφόνου, ο οποίος συνελήφθη, ομολόγησε και καταδικάστηκε. Είναι η πρώτη γνωστή και καταγεγραμμένη υπόθεση εξιχνίασης εγκλήματος από ψυχικό ντετέκτιβ.

Μου φαίνεται παράξενη αυτή η τάση των επιστημόνων να τα βάζουν όλα στον ίδιο σάκο, αλλά από την άλλη αντιλαμβάνομαι το πρόβλημά τους, είναι τρομερά δύσκολο, μάλλον αδύνατο να διατυπώσουν κάποια θεωρία. 

Τα περί δονήσεων και κοσμικών ολογραμμάτων είναι ωραία, αλλά θα συμφωνήσω αρκετά με αυτούς που λένε ότι ακούγονται ως παπάρες... Ίσως όμως και να μην είναι, απλά δεν χωράνε εύκολα στο μυαλό μας, ειδικά σε εποχές όπου είμαστε υποχρεωμένοι να ασχοληθούμε με πρακτικά, μα πολύ πρακτικά, προβλήματα. Περιμένω την άποψή σας.





Διαλογοι στο E-net της Ελευθεροτυπίας

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Η ευγένεια είναι είδος υπό εξαφάνιση......!!!!!!!

Θα βοηθούσες ένα παιδάκι που έχει χαθεί σ’ ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο ή έναν τυφλό να περάσει το δρόμο; Θα έδινες τη θέση σου, στο λεωφορείο, σε κάποιον ηλικιωμένο; Αυτές είναι κάποιες απ’ τις ερωτήσεις που κάνουμε κατά καιρούς στον εαυτό μας και πολλές φορές προβληματιζόμαστε απ’ την ειλικρίνεια των απαντήσεών μας. 

Φαίνεται λες κι έχουμε χάσει το ένστικτο της ευγένειας και φοβόμαστε να αναμειχθούμε σε καταστάσεις για να μη βρεθούμε μπλεγμένοι.

Ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο και το κοινωνικό στάτους του καθενός, υπάρχει ένας γενικός κανόνας που διευκολύνει τις ανθρώπινες σχέσεις και συναναστροφές. Η επικοινωνία και η συνεννόηση επιτυγχάνονται ευκολότερα όταν κάνουμε χρήση αυτής της χρυσής τομής, που δεν είναι άλλη από την ευγένεια.

Τα συναισθήματα πρέπει να συμβαδίζουν με την επιθυμία της εφαρμογής της. Η καθημερινή μας διάθεση μπορεί να έχει σκαμπανεβάσματα αλλά αυτό δεν πρέπει να επηρεάζει τη γενικότερή μας συμπεριφορά. Ας κρατήσουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας, σαν παράδειγμα, όλους εκείνους τους ανθρώπους που παρά τα όσα περνούν διατηρούν ακέραιο το χαμόγελο τους.

Ο κώδικας καλής συμπεριφοράς αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία της κοινωνικής συμβίωσης. Διαφορετικά δε θα συμβιώναμε σε κοινωνίες. Θα έπιανε ο καθένας από ένα δέντρο ή από ένα ξερονήσι και θα χάραζε μόνος του τη μοναχική του πορεία. 

Μερικές φορές πρέπει να ακούμε για να καταλάβουμε τι προσπαθούν οι άλλοι να μας πουν και όχι απλά για να μπορέσουμε να τους απαντήσουμε. Αυτό αποτελεί από μόνο του ένα δείγμα ωριμότητας.

Κάποιοι τείνουν να επικαλούνται τον αυθορμητισμό ως πρόφαση για να μεταμφιέσουν την αγένεια που κουβαλούν. Άλλο πράγμα το να είσαι ειλικρινής όμως και άλλο το να είσαι αγενής. Κάθε φορά που θα έχεις την επιθυμία να κριτικάρεις κάποιον, σκέψου ότι ίσως να μην ήταν τόσο τυχερός όσο εσύ στη ζωή του. Το να πεις μια κουβέντα παραπάνω δε θα φέρει και τη συντέλεια του κόσμου, το να λες όμως πολλές παραπάνω σίγουρα θα επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα.

Οι καλοί τρόποι είναι ένας συνδυασμός ευφυΐας, εκπαίδευσης, γούστου και στυλ. Ακόμα και όταν δε σε σέβονται δείξε ανοχή. Εκπροσωπείς τον εαυτό σου και όχι το παράδειγμα των άλλων. Μην τους επιτρέψεις ν’ αλλάξουν τον τρόπο που σκέφτεσαι. 

Η ευγένεια πρέπει να έχει ως αποδέκτες τους πάντες. Αν κάποιος είναι ευγενικός προς εσένα αλλά δεν είναι προς έναν σερβιτόρο ή έναν οδηγό λεωφορείου, τότε κάτι δε γίνεται σωστά. Ο ευγενικός άνθρωπος δεν κάνει διακρίσεις και δεν επιλέγει το πού θα δείξει τους καλούς του τρόπους. Δε φοράει προσωπεία.

Ένα κραυγαλέο παράδειγμα αγένειας αποτελεί η πλήρης ασέβεια στις θέσεις στάθμευσης ΑΜΕΑ. Προφανώς και οι θέσεις αυτές δε δημιουργήθηκαν για να παρκάρει κανείς το αμάξι του και να κάνει επίδειξη την ώρα που πίνει καφέ. Κάποιοι συμπολίτες μας έχουν όντως ανάγκη αυτές τις θέσεις. Δεν έπαθε κανείς τίποτα επειδή περπάτησε 10 μέτρα επιπλέον. Είναι και ένας τρόπος άσκησης στο κάτω κάτω.

Στον αντίποδα, βέβαια, θα έλεγε κανείς ότι η μεγαλύτερη δοκιμασία είναι να μπορέσεις να μείνεις ήρεμος απέναντι σε άσχημες συμπεριφορές. Λεκτικές προκλήσεις, αθυροστομία χωρίς λόγο και αιτία. Πόσα ν’ αντέξεις προτού αναγκαστείς να τους βάλεις στη θέση τους; Υπομονή είναι και εξαντλείται. 

Το άσχημο στην όλη υπόθεση είναι ότι και τα παιδιά δεν μπορούν να διδαχθούν καλούς τρόπους αν δεν μπορούν να δουν ίχνος απ’ αυτούς στην πράξη. Χάνουν έτσι ένα από τα μεγαλύτερα εφόδια που θα μπορούσαν να αποκτήσουν.

Από την πλευρά μας μπορούμε να βοηθήσουμε ώστε να το αλλάξουμε αυτό. Ξεκινώντας από τα πολύ βασικά, που δεν είναι άλλα από ένα χαμόγελο και μια καλημέρα, μέχρι τα πιο αναγκαία όπως οι πράξεις εθελοντισμού, ο σεβασμός και η βοήθεια προς όλους εκείνους γύρω μας που την έχουν πραγματικά ανάγκη. 

Δεν είναι κακό στην προκειμένη περίπτωση να είσαι παλαιάς σχολής. Ο σεβασμός προς τους μεγαλύτερους, οι καλοί τρόποι στις συναναστροφές και η λίγη βοήθεια που μπορούμε να προσφέρουμε παραμένουν πάντα διαχρονικές αξίες.

Η γενναιοδωρία του πνεύματος επιτρέπει στην καλοσύνη και την ευγένεια να ευδοκιμήσουν και να ανθίσουν, μετατρέποντας τες σε έναν πυρήνα πάνω στον οποίο μπορεί η κοινωνία να βασιστεί. Πολλές φορές η ευγένεια ανοίγει πόρτες που ούτε η εκπαίδευση δε θα μπορούσε να φανταστεί. Η παιδεία είναι θέμα αρχών και όχι πτυχίων. 

Όσο μορφωμένος και αν είναι κάποιος, από τη στιγμή που δε γνωρίζει από τρόπους καλής συμπεριφοράς παραμένει μισός.

Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι η ευγένεια και οι καλοί τρόποι είναι πάντα στη μόδα και είναι δωρεάν. Το «παρακαλώ» και το «ευχαριστώ» είναι μαγικές λέξεις. Κερδίζεις πολλά πράγματα με αυτόν τον τρόπο και αργά ή γρήγορα αυτό θα σου επιστραφεί. Αν δε δείχνεις τον απαραίτητο σεβασμό, μην περιμένεις να σε σεβαστούν. 

Η σωστή συμπεριφορά δείχνει, σαν ένας καθρέφτης, το ποιοι είμαστε και η ευγένεια λειτουργεί σαν τον ήλιο. Κάνει τα πάντα να μοιάζουν πιο όμορφα.





Μαρία Τσιρίγου