Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

7 Βουδιστικές φράσεις που θα αλλάξουν τη ζωή σας....!!!!!!

Ο πόνος είναι αναπόφευκτος, η ταλαιπωρία είναι προαιρετική. Είναι γνωστό πως οι άνθρωποι μπορούν να μας βλάψουν μόνο σε αυτά τα οποία δίνουμε σημασία. Για να αποφύγετε την περιττή ταλαιπωρία μπορείτε απλά να κάνετε ένα βήμα πίσω και να απομακρυνθείτε συναισθηματικά ώστε να δείτε τα πράγματα με μια άλλη προοπτική, πιο ψύχραιμα και πιο καθαρά.

Να ζεις τα πάντα στο εδώ και στο τώρα. Έχουμε την τάση να σκεφτόμαστε αρκετά πράγματα τα οποία έγιναν στο παρελθόν ή να ανησυχούμε υπερβολικά για το μέλλον. Αυτό μας οδηγεί στο να μη ζήσουμε τη στιγμή και να χάνουμε το εδώ και τώρα. Πρέπει να μάθουμε να είμαστε πλήρως παρόντες και να απολαμβάνουμε την κάθε στιγμή σαν να είναι μοναδική.

Προσέξτε το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό, διότι όλα είναι ένα. Για να βρείτε την πραγματική ισορροπία είναι απαραίτητο το μυαλό και το σώμα μας να είναι σε ισορροπία. Μην εστιάζετε πάρα πολύ στην εξωτερική σας εμφάνιση ή αντίθετα μην ασχολείστε μονάχα με ότι σας κάνει να αισθάνεστε συναισθηματική πληρότητα. Ισορροπήστε πνεύμα και σώμα.

Γνωρίστε τον εαυτό σας. Μονάχα έτσι θα τα καταφέρετε στην ζωή σας. Για να βρούμε την εσωτερική μας ειρήνη πρέπει να γνωρίζουμε τις προσωπικές μας δυνατότητες. Με βάση αυτές θα μπορέσουμε να εξελισσόμαστε σε όλη την διάρκεια της ζωής μας.

Μην προκαλείται πόνο σε κάποιον επειδή σας προκάλεσε αυτός πόνο. Είναι γνωστή η φράση «μην κάνετε στους άλλους αυτό που δεν θα θέλατε να κάνουν αυτοί σε εσάς».

Δεν είναι πλουσιότερος αυτός που έχει περισσότερα, αλλά αυτός που χρειάζεται λιγότερα. Η επιθυμία μας για περισσότερα, τόσο σε υλικό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο, είναι η κύρια πηγή των ανησυχιών και του άγχους μας. Αν μάθουμε να ζούμε με λίγα και αποδεχόμαστε ότι η ζωή μας δίνει θα οδηγηθούμε σε μια πιο ισορροπημένη ζωή, μειώνοντας το άγχος και πολλές εσωτερικές εντάσεις.

Για να καταλάβετε τα πάντα, θα πρέπει να ξεχάσετε τα πάντα. Στον ουρανό δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα στην ανατολή και τη δύση, είναι οι άνθρωποι που δημιουργούν αυτές τις διακρίσεις στο μυαλό τους και στη συνέχεια να νομίζουν ότι είναι αλήθεια. Μην έχετε προκαταλήψεις και στερεότυπα. Ανοίξτε το μυαλό σας, νιώστε με κάθε σας αίσθηση, δοκιμάστε καινούργια πράγματα. Η διαρκής γνώση μας κρατά υγιείς.




Βιβλιογραφία: Βουδισμός και ψυχανάλυση, 
Έριχ Φρομ – David Suzuki – Richard de Martino, 
Εκδ. Μπουκουμάνης
Το Κλειδί της Σκέψης – www.tokleidi.com

Αυτοεκτίμηση. Το κλειδί για την επιτυχία ή την αποτυχία σε όλους τους τομείς της ζωής....!!!!!!

Αυτοεκτίμηση είναι μια έμφυτη κινητήρια δύναμη του ατόμου για την ζωή. Είναι μια εσωτερική δύναμη που συμβάλει στην αρμονική εκτέλεση όλων των λειτουργιών του ατόμου (γνωστικών, συναισθηματικών, ψυχολογικών κτλ) αλλά και στην ανάπτυξή του. Η αυτοεκτίμηση είναι το αίσθημα της βαθιάς εμπιστοσύνης προς τον εαυτό μας που μας πηγαίνει πέρα από αυτό που κατέχουμε, που γνωρίζουμε ή που έχουμε επιτύχει.

Η αυτοεκτίμηση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο το άτομο αγαπήθηκε και έγινε αποδεκτό από τους άλλους, αλλά και πόση αξία, αγάπη και αποδοχή έχει το άτομο για τον ίδιο του τον εαυτό. Οι απόψεις και οι παρατηρήσεις των τρίτων παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της εικόνας που έχουμε για τον εαυτό μας και μπορούν να επηρεάσουν άμεσα την αξιολόγηση που κάνουμε για τους εαυτούς μας. 

Οι άνθρωποι με υγιή αυτοεκτίμηση αισθάνονται καλά για τον εαυτό τους, εκτιμούν τη δική τους αξία και είναι υπερήφανοι για τις δεξιότητες, τις ικανότητες και τα επιτεύγματά τους. Οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση αισθάνονται άσχημα για αυτό που είναι, πιστεύουν πως δεν είναι αρκετά καλοί σε τίποτα και νιώθουν πως κανείς δεν τους έχει αποδεχθεί και αγαπήσει.

Να επισημάνω όμως, πως το να δεχόμαστε τον εαυτό μας δεν σημαίνει έλλειψη επιθυμίας για αλλαγή, για βελτίωση και εξέλιξη. Η ίδια η αυτό-αποδοχή είναι προϋπόθεση για την αλλαγή. Αν δεχτούμε αυτό που αισθανόμαστε και που είμαστε σε οποιαδήποτε στιγμή της ύπαρξής μας, σημαίνει πως έχουμε πλήρη επίγνωση της φύσης μας, των επιλογών μας και των πράξεων μας και τότε μονάχα μπορούμε να διαβούμε τον δρόμο για την ανάπτυξή. 

Η αυτοεκτίμηση έχει ως βάση την εμπιστοσύνη. Έχοντας μια πραγματική εκτίμηση για τον εαυτό μας μπορούμε να οικοδομήσουμε μια διαρκή εμπιστοσύνη προς αυτόν.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση σχετίζεται με τη στρέβλωση της σκέψης (κύριο πρόβλημα ο αρνητισμός στην σκέψη). Οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση έχουν μια πολύ διαστρεβλωμένη άποψη του τι πραγματικά είναι. 

Την ίδια στιγμή αυτοί οι άνθρωποι εμφανίζουν μια τελειομανία δηλαδή απαιτούν από τον εαυτό τους και τους άλλους να είναι και να κάνουν τα πάντα αψεγάδιαστα. Φυσικά η τελειομανία αυτή και οι εκτός πραγματικότητας απαιτήσεις τροφοδοτούν περαιτέρω την ανασφάλεια του ατόμου και την αρνητική του σκέψη.Να θυμάστε πως θέτοντας ανέφικτους στόχους είναι σίγουρο πως βοηθάτε τον εαυτό σας να νιώσει αποτυχημένος. 

Η ιδέα που έχετε για το δικό σας πρόσωπο είναι αυτό που ονομάζεται αυτοεκτίμηση και αυτή μπορεί να σας οδηγήσει στην επιτυχία ή την αποτυχία σε όλους τους τομείς της ζωής σας. Η αυτοεκτίμηση είναι μια ασπίδα στον αγώνα της ζωής. Ενισχύστε την αυτοεκτίμησή σας, αγαπήστε τον εαυτό σας, νιώστε ευχαριστημένος μαζί του και καταλάβετε πως ο καθένας μας κρύβει μέσα του έναν πολύ σπουδαίο άνθρωπο. Αρκεί μονάχα να τον ανακαλύψει και να τον αποδεχτεί.

Όσο πιο υψηλό το επίπεδο αυτοεκτίμησης, τόσο πιο πιθανό είναι να συμπεριφέρεται κανείς προς τους άλλους με σεβασμό, καλοσύνη και γενναιοδωρία.
Nathaniel Branden





Βιβλιογραφία: Η δύναμη της αυτοεκτίμησης, 
Nathaniel Branden, Εκδ. Δίοδος

Τα μυστικά της αυτοεκτίμησης, 
Πατρίσια Κλεγκχορν, Εκδ. Καστανιώτης
Το Κλειδί της Σκέψης – tokleidi.wordpress.com

Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

10 πιθανοί λόγοι για τους οποίους δεν μπορείτε να φτάσετε στο στόχο σας - Μέρος 2o.....!!!!!!

6. Παίρνει πολύ χρόνο
Κατά τη γνώμη μου, αυτός είναι ο πιο κοινός λόγος για τον οποίο ένας στόχος δεν επιτυγχάνεται. Φυσικά δεν έχει νόημα να τρέχουμε πίσω από ένα στόχο αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε να πετύχουμε κάτι με το που αρχίσουμε να προσπαθούμε για αυτό. Παρ ‘όλα αυτά, πολλοί χάνουν την επιθυμία τους με την παραμικρή δυσκολία και καθυστέρηση. Δείξτε υπομονή και επιμονή αλλά όχι εμμονή.

7. Δεν έχουν τον χρόνο
Κάθε στόχος απαιτεί χρόνο – που συχνά είναι ένας παράγοντας που παραβλέπουμε. Ένας στόχος που έχει τεθεί γρήγορα και χωρίς την απαιτούμενη σκέψη παραβλέπει συνήθως το κόστος που απαιτείται για να επιτευχθεί. Θα πρέπει να βρείτε χρόνο να ασχοληθείτε με τους στόχους σας αν θέλετε να τους πραγματοποιήσετε.

8. Η έλλειψη αυτοπειθαρχίας
Υπάρχουν στόχοι όπου το πάθος και η θέληση είναι έντονα. Αυτό το πάθος μπορεί με την πάροδο του χρόνου να εξασθενίσει. Πέρα από το πάθος και την θέληση είναι απαραίτητη η προσήλωση και η πειθαρχία στον στόχο. Χωρίς αυτοπειθαρχία, ο στόχος είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

9. Η έλλειψη δομημένης προσέγγισης
Ένας στόχος επιτυγχάνεται κάνοντας το ένα βήμα μετά το άλλο. Αν και μπορεί να φαίνεται λογικό στην πράξη πάρα πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να κάνουν τα πάντα. Πρέπει να γίνεται μια προσεκτικά σχεδιασμένη προσέγγιση ώστε να γνωρίζετε ποια επιμέρους βήματα θα ακολουθήσετε για να φτάσετε στον στόχο. Η έλλειψη σχεδίου μπορεί να σας απομακρύνει από τον στόχο.

10. Δεν ζητάτε υποστήριξη
Κάθε στόχος μπορεί να υλοποιηθεί ευκολότερα με βοήθεια και υποστήριξη. Το να ζητήσετε βοήθεια, παρά το γεγονός ότι πολλοί θέλουν να τα καταφέρουν μόνοι τους για να αποδείξουν πως μπορούν να τα καταφέρουν στον εαυτό τους ή στους άλλους, θα κάνει τον στόχο σας πιο εύκολο. Αυτή η ψεύτικη υπερηφάνεια δεν είναι χρήσιμη για τον εαυτό σας.

Αυτές είναι κατά τη γνώμη μου οι πιο συχνές ατομικές αιτίες που ένας στόχος δεν έχει επιτευχθεί. Φυσικά, υπάρχουν και αρκετοί άλλοι εξωγενείς παράγοντες και συγκυρίες που μπορεί να είναι υπεύθυνες για τη μη επίτευξη των στόχων σας. Στην κοινωνία μας, η αποτυχία συχνά θεωρείται κάτι αρνητικό. Φυσικά και δεν είναι έτσι αφού η αποτυχία είναι ένα μέρος της επιτυχία. Μια αποτυχία δε σας κάνει αυτόματα αποτυχημένο αλλά σας δίνει την ένδειξη ότι πρέπει να δοκιμάσετε με άλλο τρόπο.

Η αποτυχία είναι μια εξαιρετικά πολύτιμη εμπειρία.





Το Κλειδί της Σκέψης –www.tokleidi.com
Βιβλιογραφία: Πέρα από την αποτυχία, John Maxwell, Εκδ. Κλειδάριθμος

10 πιθανοί λόγοι για τους οποίους δεν μπορείτε να φτάσετε στο στόχο σας - Μέρος 1o....!!!!!!

Πριν πούμε τους λόγους για τους οποίους ένας στόχος δεν επιτυγχάνεται, είναι απαραίτητο να ορίσουμε τι είναι »ο στόχος». Στόχος είναι η απόφαση να επιτευχθεί μια συγκεκριμένη κατάσταση ή ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα σε ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα.

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι έχετε θέσει έναν συγκεκριμένο στόχο, δηλαδή έχετε προσδιορίσει τι ακριβώς θέλετε να πετύχετε και πότε. Οι ακόλουθοι λόγοι μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας, γιατί μην φτάσετε στο στόχο σας:

1. Δεν είναι ο στόχος σας
Το αφεντικό σας, η οικογένεια σας, οι φίλοι σας, η σχέση σας μπορεί να έχουν δημιουργήσει ένα στόχο που να έχετε και εσείς μερίδιο για να επιτευχθεί. Αλλά αυτός σίγουρα δεν είναι προσωπικός σας στόχος. Πρόκειται λοιπόν για έναν «ξένο» στόχο. Ένας προσωπικός στόχος χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι υπάρχει μια έντονη προσωπική επιθυμία. Η έλλειψη της επιθυμίας, στερεί συνήθως το κίνητρο και το πάθος για την επίτευξη του στόχου.

2. Ο στόχος είναι διαφορετικός από τις προσωπικές σας αξίες
Ο καθένας έχει το δικό του σύστημα αξιών που έχει διαμορφωθεί κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του. Έτσι, για παράδειγμα, αν θέλετε να κάνετε μια μεγάλη καριέρα και πρέπει να καταπατήσετε κάποιες αξίες σας αυτό δημιουργεί μια έντονη εσωτερική σύγκρουση. Αυτό σας αποδυναμώνει και σας βάζει σε αναρώτηση για τις επιλογές σας. Καλό θα ήταν να θέσετε ένα στόχο που δεν έρχεται σε σύγκρουση με το σύστημα αξίων σας.

3. Είναι ο στόχος σας ρεαλιστικός ;
Υποστηρίζω ότι πρέπει οπωσδήποτε να θέτετε υψηλούς στόχους στη ζωή σας. Αλλά φυσικά να είναι όσο πιο ρεαλιστικοί γίνεται. Αφού αν είναι ρεαλιστικοί έχουν και περισσότερες πιθανότητες να επιτευχθούν. 

Για παράδειγμα, έχω θέσει στον εαυτό μου ως στόχο να μάθω ένα μουσικό όργανο και να παίζω μέσα στα επόμενα δύο χρόνια με τη Φιλαρμονική της Βιέννης. Το να μάθω ένα μουσικό όργανο είναι ρεαλιστικό αλλά το να παίξω μέσα σε δύο χρόνια στην Φιλαρμονική της Βιέννης, ακόμη και αν ήμουν μεγάλο ταλέντο, δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα.

4. Ο στόχος είναι πολύ μεγάλος και δύσκολος
Ένας σημαντικός στόχος για πολλούς αντιπροσωπεύει μια σημαντική πρόκληση, η οποία μπορεί τελικά να οδηγήσει σε αποτυχία. Επειδή ένας τόσο σημαντικός στόχος ενέχει τον κίνδυνο να πάρει πάρα πολύ χρόνο και έτσι να χαθούν τα όποια κίνητρα. Η καλύτερη λύση θα ήταν να σπάσει ο μεγάλος στόχος σε πολλούς μικρότερους και κάθε φορά να πετυχαίνουμε και έναν που θα μας φέρνει πιο κοντά στην τελική επίτευξη του μεγάλου μας στόχου.

5. Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνάμεις σας
Όσο περισσότερο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο δρόμο για την επίτευξη των στόχων σας τις δυνάμεις και τα ταλέντα σας, τόσο πιο εύκολη θα είναι η επίτευξη των στόχων.

Ως παράδειγμα θα αναφέρω δύο φίλους που θέλανε να συμμετέχουν σε ένα τουρνουά Beach Volley. Ο ένας ήταν σε καλή φυσική κατάσταση και είχε και γνώση του αθλήματος. Ενώ ο δεύτερος ήταν σε καλή φυσική κατάσταση αλλά δεν είχε γνώση του αθλήματος. Ως ζευγάρι στο τουρνουά ο ένας εμπόδιζε τον άλλον να αναπτύξει πλήρως το ταλέντο του αφού έκανε λάθη και δεν άκουγε τον συμπαίκτη του που ήταν πιο έμπειρος.

συνεχίζεται…




Το Κλειδί της Σκέψης –www.tokleidi.com
Βιβλιογραφία: Πέρα από την αποτυχία, John Maxwell, Εκδ. Κλειδάριθμος

Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Οι γιατροί έχουν μείνει έκπληκτοι! Αυτή η Αρχαία Ελληνική συνταγή δυναμώνει και αποκαθιστά τα κόκκαλα, τα γόνατα και τις αρθρώσεις....!!!!!!!

Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς υγείας, η κακή στάση σώματος, είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που ευθύνονται για τους πόνους στη μέση, στην πλάτη, στις αρθρώσεις και στα πόδια. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να τη διορθώσουμε, προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω επιπλοκές.

Επιπλεόν, σας συνιστούμε τη χρήση της παρακάτω φυσικής συνταγής που είναι ικανή να δυναμώσει και να αποκαταστήσει τα κόκκαλα και τις αρθρώσεις σας και να σας ανακουφίσει από τον πόνο.

Αυτή η απλή συνταγή προέρχεται από την Αρχαία Ελλάδα και παρέχει εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα.

Οδηγίες για να την φτιάξετε:

Συστατικά
1κιλό ανθόμελο

10 κουταλιές της σούπας λιναρόσπορος

50γρ σπόροι κολοκύθας

5 κουταλιές της σούπας ταχίνι

3 κουταλιές της σούπας σταφίδες

50γρ ηλιόσποροι

50γρ σπόροι σιταριού

Μέθοδος προετοιμασίας
Αναμείξτε όλα τα συστατικά σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε καλά και αποθηκεύστε το μείγμα σε ένα γυάλινο βάζο.

Χρήση :
Πρέπει να τρώτε μια κουταλιά της σούπας από αυτό το μείγμα πριν το πρωινό σας και το μεσημεριανό σας.

Η κατανάλωση αυτής της ισχυρής φυσικής θεραπείας θα ενισχύσει το μεταβολισμό, τις αρθρώσεις, την καρδιά τους μυς σας και θα αποκαταστήσει και θα ενισχύσει την ελαστικότητα των συνδέσμων και των τενόντων.




Επιμέλεια-Μετάφραση : 
copyrights © www.hippieteepee.gr

Όταν προκαλείς την μοίρα σου....!!!!!!!!!

Η σκοτεινή όψη του PLACEBO....Πετάξτε το «nocebo» απ΄ τη ζωή σας....Μήπως είστε τύπος nocebo; Δεν υπάρχει λόγος.

Η ζωή είναι ωραία, γιατί να την ταράζετε με ανύπαρκτες απειλές, άγχος και ανασφάλεια; Δείτε την αλλιώς κι απελευθερωθείτε. Το φαινόμενο placebo το γνωρίζουμε καλά. Εδώ κι έναν αιώνα έχει μελετηθεί συστηματικά και φαίνεται να αποδίδει. 

Τα φάρμακα γίνονται μαγικά κι ένα σκεύασμα, για παράδειγμα από ζάχαρη και αλεύρι μπορεί να μας θεραπεύσει και μόνο επειδή το πιστεύουμε. Η πίστη όμως έχει και την αρνητική της πλευρά. Και σ΄ αυτήν ακριβώς την πλευρά βρίσκεται το nocebo, που παραδόξως βιώνουμε σχεδόν όλοι σε καθημερινή βάση…

Πιστεύω πως θα με βλάψει…
«Το φαινόμενο nocebo είναι ακριβώς το ίδιο με το φαινόμενο placebo μόνο που λειτουργεί αντίστροφα. Δηλαδή το ίδιο φαινόμενο το βλέπεις από τη μια πλευρά σαν placebo και από την άλλη πλευρά σαν nocebo. 

Απ΄ τη μια έχουμε την πίστη ότι θα μας ωφελήσει (placebo) ένα φάρμακο και από την άλλη ότι θα μας βλάψει (nocebo) ένα φάρμακο και γενικότερα μια ενέργεια, μια κίνηση, μια επαφή, οτιδήποτε. Σαν nocebo το φαινόμενο δεν είναι πολύ γνωστό. Θα σας πω όμως απλά πράγματα που είναι γνωστά, αλλά δεν ξέρουμε ότι οφείλονται στο nocebo.

Παράδειγμα, η μαύρη μαγεία, το κακό μάτι, καταστάσεις όπου κανείς υποθέτει ότι αισθάνεται άσχημα επειδή κάποιος του έχει κάνει κάτι. Αυτή είναι μια τυπική, καθημερινή νεοελληνική εκδήλωση του nocebo. Δεν το συναντάμε δηλαδή μόνο στην ιατρική.

Απλά τι συμβαίνει; Μας σκοτώνει αυτό που πιστεύουμε».
Προκαλούμε τη μοίρα μας;

Το nocebo είναι μέρος της καθημερινότητάς μας,. Σχεδόν κανείς δεν ξεφεύγει από την επίδρασή του. «Βέβαια, κανείς δεν θέλει εύκολα να παραδεχτεί ότι υπάρχει. Το κρύβουμε στη ζωή μας. Δεν λέμε ότι μόνοι μας προκαλέσαμε την συμφορά, την αναποδιά, ένα δυσάρεστο συναίσθημα, θέλουμε πάντα να φταίνε οι άλλοι γύρω μας, τρίτοι παράγοντες, το σύστημα, η μόλυνση, τα κινητά.

Και μια που μιλάμε για κινητά, να σας πω το κλασικό φαινόμενο των τελευταίων ετών: όλοι γκρινιάζουνε και λένε ότι τα κινητά ψήνουν τον εγκέφαλο, δημιουργούν καρκίνο, κάνουν το ένα κάνουν το άλλο. 

Έχει κατ΄ επανάληψη μετρηθεί και έχει αποδοθεί η όποια ισχύς τους στο φαινόμενο nocebo. Διότι πλέον με όλη αυτή την πλύση εγκεφάλου έχει πιστέψει ο κόσμος ότι το κινητό βλάπτει.

Λέει κάποιος : έχω πονοκέφαλο γιατί μίλαγα μισή ώρα στο κινητό.
Ναι, μπορεί να έχει πονοκέφαλο αλλά δεν φταίει το κινητό. Μπορεί να φταίει η νοητική προσπάθεια, το περιεχόμενο της κουβέντας, ένας τσακωμός, μπορεί να κρυολόγησε γιατί ήταν στο μπαλκόνι εκείνη την ώρα, μπορεί να φταίνε χίλιοι παράγοντες, αλλά οπωσδήποτε δεν φταίει η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Αν πιστεύω ότι μια σχέση θα με βλάψει, ε στο τέλος θα την κάνω τη σχέση αυτή να με βλάψει και θα τον χωρίσω τον ή την. Αν πιστεύω ότι αυτός ο πρωθυπουργός είναι κακός και θα μας βλάψει, θα πιστεύω ότι έπαθα τα δεινά μου εξαιτίας αυτού του πρωθυπουργού. Ό, τι πιστεύουμε, το παθαίνουμε».

Πιο ευπαθείς οι αγχώδεις
Δεν είμαστε όλοι το ίδιο επιρρεπείς στο φαινόμενο nocebo. Εκείνοι που υποφέρουν περισσότερο είναι οι αγχώδεις τύποι. Κι αυτό έχει μετρηθεί με επιστημονικό τρόπο. «Πιο ευπαθείς είναι οι πάσχοντες από την αγχώδη διαταραχή. Ο Λόγος; Πολύ απλός.

Στον Αστερίξ οι Γαλάτες περίμεναν να τους πέσει ο ουρανός στο κεφάλι.
Αυτό είναι το άγχος, η προσδοκία ενός δυσάρεστου επικείμενου συμβάντος. Το να περιμένεις ότι κάτι θα στραβώσει, θα σπάσει, θα χαλάσει, δεν θα συμβεί όπως τόχεις προγραμματίσει. 

Αυτό, σε συνδυασμό με μια σειρά από άλλους σωματικούς και διανοητικούς παράγοντες- συμπτώματα. Άρα όσοι έχουν άγχος περισσότερο ή λιγότερο περιμένουν να συμβούν τα χειρότερα σε κάποιους τομείς της ζωής τους. Όταν λοιπόν περιμένεις να συμβεί το χειρότερο, τότε θα συμβεί και θα το αποδώσεις στην επίδραση του φαρμάκου που σου έδωσε ο γιατρός, στο καυσαέριο, στο σύμπαν, κάπου».

nocebo
Και η ζάχαρη φέρνει παρενέργειες 
«Ο χειρότερος εχθρός στη θεραπεία του αγχώδους ασθενούς είναι ο ίδιος ο ασθενής με την ανησυχία που έχει σχετικά με το φάρμακο που θα του γράψεις.

Αυτό είναι που συμβαίνει συχνά και μας απελπίζει καμιά φορά. Υπάρχουν ασθενείς που λένε ότι νιώθουν ζαλάδες, πονοκεφάλους, έχουν αϋπνίες, τρεμούλες, ακούν περίεργα, χωρίς να υπάρχουν τέτοιες παρενέργειες στο φάρμακο που τους χορηγείς. 

Απλά θεώρησαν πολύ φυσικό να τους συμβεί το δυσάρεστο αφού λόγω του άγχους έχουν την τάση να περιμένουν τα δυσάρεστα – αυτό, άλλωστε, είναι η πάθησή τους – και τελικά τους συμβαίνουν, έχοντας πραγματικά συμπτώματα ή πραγματικό πόνο. 

Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι ψεύτες, υποφέρουν πραγματικά. Nocebo είναι και το να μην πάρεις τίποτα, να σου δώσω λίγη ζάχαρη πλασμένη με αλεύρι να σε πείσω ότι αυτό είναι ένα χάπι που θα σου κάνει καλό κάπου, και συ να αρχίσεις να έχεις παρενέργειες από τη ζάχαρη».

Μη διαβάζετε τη λίστα με τις παρενέργειες
Μπορεί να ακούγεται παράλογο αλλά πολλοί ψυχίατροι συμφωνούν με την άποψη να μην διαβάζουμε τη λίστα με τις παρενέργειες που έχει φάρμακο εφόσον μας το έχει χορηγήσει γιατρός κατόπιν διερεύνησης της πάθησής μας. 

«Συμβαίνει συχνά κάποιος να έχει διαβάσει το χαρτί με τις παρενέργειες και να έχει επηρεαστεί. 

Αυτό είναι μια σοβαρή συζήτηση που έχουμε στην ψυχιατρική και μια μόνιμη γκρίνια μας ότι είναι μεγάλο λάθος να δίνεις για παράδειγμα σε μεσογειακούς λαούς το φάρμακο μαζί τη λίστα με τις παρενέργειες – που έγραψαν οι δικηγόροι της εταιρίας για να είναι καλυμμένοι σε περίπτωση που συμβεί κάτι. Στην Αγγλία και σε άλλες χώρες τα φάρμακα δεν συνοδεύονται από λίστα παρενεργειών».

Άγνωστες δυνάμεις
Ο κ. Δασκαλόπουλος χαρακτηρίζει το nocebo, αλλά και το placebo φαινόμενα συναρπαστικά και μαγικά, που αποδεικνύουν ότι όλοι έχουμε τη δυνατότητα να κινητοποιούμε δυνάμεις είτε για το καλό είτε για το κακό. «Πολύς κόσμος πάει στον γιατρό με την ελπίδα ότι θα γίνει καλά, παίρνει το φάρμακο με την ελπίδα ότι θα τον θεραπεύσει και πάει καλά. 

Δεν μπορούμε όμως να ξεχωρίσουμε πόσο τοις % βοηθάει το φάρμακο και πόσο τοις % βοηθάει ο ασθενής γιατί συντονίζει όλο του τον εαυτό, το σύστημά του προς τη θεραπεία. Άλλοι πάλι συντονίζονται προς την καταστροφή. Γεννιούνται και πιστεύουν ότι όλα θα πάνε στραβά και θα πάνε στραβά ό, τι κι αν τους δώσεις».

nocebo
Ένα πειστικό πείραμα
Έχουν γίνει αρκετά πειράματα για το φαινόμενο nocebo. Ένα χαρακτηριστικό πραγματοποιήθηκε πέρσι στην Ιταλία, με εθελοντές από τρεις πόλεις στο βορά, τον νότο και τα κεντρικά της χώρας. 

Τρεις ψυχίατροι - ερευνητές συντόνισαν τις προσπάθειές τους δίνοντας σε 90 συνολικά άτομα ένα χάπι λέγοντας τους ότι θέλουν να μελετήσουν τις επιδράσεις του στην δηλητηρίαση. «Το χάπι ήταν εικονικό, αδρανές ας πούμε ένα ψίχουλο βουτηγμένο σε ζάχαρη. Είπαν λοιπόν στους εθελοντές ότι ενδεχομένως να είχαν κάποιες παρενέργειες, όπως εμετό. Λοιπόν, χοντρικά ο 1 στους 3 επηρεάστηκε και έκανε όντως εμετό».

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο;
«Μόνο τα τελευταία χρόνια έχουμε αρχίσει να κάνουμε κάπως πιο προχωρημένα πειράματα κατανόησης για να μάθουμε τι συμβαίνει στις βαθύτερες στιβάδες του εγκεφάλου. Ωστόσο, είμαστε σε μαύρα μεσάνυχτα ως προς τη μοριακή εξήγηση του φαινομένου και μπορούμε μόνο να υποθέσουμε γενικά πράγματα ότι δηλαδή:

Ως προς το placebo, ως προς τη θετική εξέλιξη μιας υποβολής, μιας πίστης, παίζει ρόλο το σύστημα των ενδορφινών, των ενδογενών οπιούχων, που εκκρίνονται στον εγκέφαλο. Είναι ένα σύστημα που εκκρίνει καναβινοειδή ακριβώς ίδια μ΄ αυτά που έχει η μαριχουάνα, που σημαίνει ότι όταν έχουμε έντονη άσκηση, οργασμό, θρησκευτική έκσταση, ή βαθιά πίστη σε κάτι, το απολαμβάνουμε στον εγκέφαλο, αφού εκκρίνονται αυτές οι ουσίες.

Ως προς το nocebo, ενεργοποιείται ένας νευροδιαβιβαστής, η χολοκυστεϊνη, η οποία προάγει την αίσθηση του πόνου και γενικότερα μιας δυσφορίας».

Η μαγική λέξη
Στα φαινόμενα placebo και nocebo κρύβεται πάντα μια πανάρχαια και μυστηριώδης λέξη : η υποβολή. «Με άλλα λόγια η ύπνωση. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει δυνάμεις που είτε ενεργοποιούνται είτε νεκρώνουν κάτω από την πίεση του περιβάλλοντος.

Δηλαδή εντέλει και το χαρτάκι με τις παρενέργειες και ο φίλος που θα μας μιλήσει και θα μας επηρεάσει θετικά ή αρνητικά όλα αυτά είναι περιβάλλον. Και φαίνεται ότι έχουμε μέσα μας τη δυνατότητα να προσαρμοζόμαστε πολύ έντονα ως προς το περιβάλλον, αγνοώντας το ίδιο το περιβάλλον και υπακούοντας τυφλά σ΄ αυτό που ο εγκέφαλος θα ερμηνεύσει σαν περιβάλλον.

Κάπου στο βάθος του μυαλού αυτού που έχει απομονώσει ένα σύμπτωμα ή ένα πρόβλημα και το παρουσιάζει, θα βρούμε τον υπεύθυνο που του το έβαλε στο κεφάλι.

Θά'ναι οι γονείς, τα αδέλφια, θάναι κάποιος που στην παιδική ηλικία έπαιξε σημαντικό ρόλο γι΄ αυτόν, θείος, παπάς, παππούς, φίλος, δάσκαλος, πάντως είναι σίγουρο ότι πάντα φτάνουμε και βρίσκουμε τον υπαίτιο».

Πώς ριζώνουν οι βλαβερές ιδέες
Πώς γίνεται όμως να μας υποβάλλουν ιδέες και πεποιθήσεις, άνθρωποι που μπορεί όχι μόνο να μην τους εμπιστευόμαστε απόλυτα αλλά ακόμα και να τους αντιπαθούμε; «Θα το παρομοιάσω με το σύμπαν. 

Σήμερα πια πιστεύουμε ότι τα ουράνια σώματα απλά κυλάνε μέσα σ΄ έναν ήδη καμπυλωμένο χωροχρόνο, όσο δύσκολο κι αν είναι να το συλλάβουμε αυτό. Δηλαδή τα βαρυτικά φαινόμενα στους πλανήτες συμβαίνουν γιατί ο χωροχρόνος είναι καμπυλωμένος και είναι ο δρόμος με τη μικρότερη δυνατή αντίσταση.

Περίπου το ίδιο συμβαίνει και στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Αν θέλουμε να πιστέψουμε κάτι γιατί μας βολεύει, τότε ο δρόμος για να διεισδύσει μέσα στο πολύπλοκο σύστημα πεποιθήσεων και αξιών που έχουμε, είναι ανοιχτός. 

Αν μια ιδέα είναι πρόσφορη θα μπει και θα ριζώσει χωρίς αντίσταση. Αν είμαστε δεκτικοί, δηλαδή ήδη το μυαλό μας είναι καμπυλωμένο σ΄ αυτήν την τροχιά, εύκολα θα δεχτεί οτιδήποτε θέλει να γεννηθεί πάνω σ΄ αυτήν καμπυλότητα, πάνω σ΄ αυτό το αυλάκι που είναι χαραγμένο από την παιδική μας ηλικία.

nocebo – υποβολή
Αυτό κάνουμε στην ψυχοθεραπεία, προσπαθούμε να βρούμε ποια είναι αυτά τα άσχημα μονοπάτια που είναι χαραγμένα και επιτρέπουν να κατηφορίζουν μέσα στα ανθρώπινα πλάσματα, δεκαετίες μετά, βλαβερές ιδέες και παράλογα συμπτώματα».

Μπορούμε να προστατευθούμε από το nocebo;
«Είναι πολύ δύσκολο να αποφύγει κανείς τις παγίδες του πολιτισμού. Δεν θα μπορούσα εύκολα να πω τρόπους για να αποφύγει κανείς το nocebo, είναι μια ολόκληρη στάση ζωής. Να μην επιτρέπεις να περνάει μέσα σου το οτιδήποτε άκριτα. 

Στην ουσία όσο περισσότερο διαβασμένος είναι κανείς και ψαγμένος σε πολλούς νοητικούς χώρους, τόσο πιο δύσκολο είναι να περάσει μέσα του κάτι το οποίο θα τον βλάψει.

Αντίθετα, ένας που είναι σχεδόν πρώτη ύλη, αδιάβαστος, μπορεί πιο εύκολα να τρομάξει από καταστάσεις που θα του φέρουν στην πραγματικότητα και μια αντίδραση καταστροφική, ένα φαινόμενο nocebo. 

Η γνώση είναι δύναμη. Η πολύπλευρη και βαθιά γνώση σε πολλά θέματα υπερασπίζει τον άνθρωπο απέναντι στον πολιτισμό. Αλλά ποτέ δεν θα είναι κανείς τόσο ισχυρός ώστε να μην επιτρέψει σε τίποτα να τον βλάψει. Πάντα το φαινόμενο nocebo θα ασκεί την επιρροή του όσο υπάρχει η έννοια του πολιτισμού. Γιατί πολιτισμός σημαίνει ντρεσάρισμα, απαγορεύσεις, και κανόνες για να ζήσουμε ομαδικά».

Μερικές χρήσιμες συμβουλές κατά του NOCEBO

Μετριάστε το άγχος και δείτε πιο θετικά τη ζωή

Αν δεν καταφέρνετε να παλέψετε αποτελεσματικά αγχώδεις καταστάσεις και βλέπετε ότι τα πράγματα χειροτερεύουν απευθυνθείτε σ΄ έναν ειδικό. Με την κατάλληλη ψυχιατρική θεραπεία θα απαλλαχτείτε από τα συμπτώματα.

Αποφύγετε να διαβάζετε τις παρενέργειες και τις αντενδείξεις στα φάρμακα που χρησιμοποιείτε, εφόσον σας τα έχει χορηγήσει κάποιος ειδικός.

Ξεριζώστε αρνητικές πεποιθήσεις και ιδέες για να μην σας επηρεάζουν άνθρωποι και περιβάλλον χωρίς φιλτράρισμα. Αν δεν μπορείτε μόνοι γι΄ αυτό υπάρχουν οι κατάλληλες ψυχοθεραπείες






http://psi-gr.tripod.com
Ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής 
Θοδωρής Π. Δασκαλόπουλος