Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Το χαλί που το πατούσαν όλοι....!!!!!!!!

Ένα παραμύθι για τα προσωπικά όρια..
Μια φορά κι έναν καιρό στα βάθη της Περσίας ήταν το πιο όμορφο, το πιο πολύτιμο, το πιο ακριβό και ξεχωριστό χαλί του κόσμου. Το διακοσμούσαν παραστάσεις που περιέγραφαν τη χαρά της ζωής και ήταν κατασκευασμένο από μετάξι και ίνες από χρυσό και ασήμι. 

Ο ιδιοκτήτης του, ένας έμπορος χαλιών, ήταν τόσο περήφανος για το απόκτημά του, που αντί να το κρεμάσει, όπως και όλα τα άλλα χαλιά, το έστρωσε στην είσοδο, για να το καμαρώνει ο ίδιος αλλά και για να είναι το πρώτο πράγμα που θα έβλεπε ο κάθε πελάτης την ώρα που θα έμπαινε στο μαγαζί του.

Έτσι η φήμη για την ομορφιά του χαλιού εξαπλώθηκε στα πέρατα της οικουμένης και χιλιάδες κόσμου συνέρρεαν στο κατάστημα, για να θαυμάσουν αυτό το μοναδικό χαλί. 

Ο έμπορος ούτε για μια στιγμή δε διανοήθηκε να το πουλήσει, όμως κατάφερε να πουλήσει αμέτρητα χαλιά σε πολύ ακριβές τιμές. Η προσφορά λοιπόν του χαλιού μας ήταν τεράστια. 

Ένιωθε να το πλημμυρίζει η ευτυχία, γιατί έκανε πάμπλουτο και τον ιδιοκτήτη του και την οικογένειά του, έκανε όμως χαρούμενους και χιλιάδες ανθρώπους, που θαυμάζοντας ένα τέτοιο σπάνιο αντικείμενο τέχνης γέμιζαν τα μάτια τους και τις ψυχές τους με απίστευτη ομορφιά. Δυστυχώς η ευτυχία του καταστηματάρχη και του χαλιού δεν κράτησαν για πάντα. Με την πάροδο του χρόνου, επειδή όλοι το πατούσαν ασταμάτητα χωρίς να σκεφτούν ότι κι αυτό ήταν φθαρτό και θα μπορούσε να καταστραφεί, άρχισε να λερώνεται, να ξεθωριάζει και να ξεφτίζει. 

Τότε το κυρίευσε ο πανικός και προσπαθούσε συνέχεια να φαίνεται πιο όμορφο, τεντωνόταν και φώναζε σε κάθε επισκέπτη : «Σε παρακαλώ, πέρασε, μπορείς να με κάνεις ό τι θέλεις, πάτα με κι άλλο!». Νόμιζε το δύστυχο ότι όσο πιο πολύ το πατούσαν, όσο πιο πολλά πρόσφερε στους ανθρώπους, τόσο πιο πολύ θα το αγαπούσαν και θα γίνονταν κι αυτοί αλλά και το ίδιο ευτυχισμένοι.

Η πραγματικότητα όμως ήταν άλλη. Μπορεί να συνέχιζαν να το πατάνε, έπαψαν όμως να του δίνουν και σημασία κι αυτό, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειές του, φθειρόταν ολοένα και η αρχική αγαλλίαση του μετατρεπόταν σε δυσαρέσκεια, θυμό και φόβο που το δηλητηρίαζαν κάθε λεπτό της ημέρας.

Ο έμπορος έπαψε φυσικά να είναι περήφανος γι’ αυτό και το κοίταζε με περιφρόνηση στην αρχή και με θυμό στη συνέχεια, γιατί οι πελάτες είχαν λιγοστέψει πολύ και ο ίδιος, όντας και πολύ επιπόλαιος, είχε φτωχύνει ξανά.

Το τελειωτικό χτύπημα ήρθε μια μέρα, όταν ένας πελάτης μπαίνοντας στο μαγαζί είπε: «Τι το θέλεις αυτό το παλιόχαλο στην είσοδο του μαγαζιού σου; Αυτό το ξεφτισμένο και ξεθωριασμένο κουρέλι είναι για πέταμα!». 

Το κακόμοιρο το χαλί μας λοιπόν, έχοντας χάσει όλη του την ομορφιά, διαλυμένο και βαθύτατα δυστυχισμένο, κατέληξε πεταμένο στη γωνιά μιας σκοτεινής και υγρής αποθήκης, παρέα με τα ποντίκια που κι αυτά δεν το σεβάστηκαν και το ροκάνιζαν καθημερινά δίνοντάς του ακόμα μεγαλύτερο πόνο.

Έτσι συμβαίνει και με τις ζωές μας. Όταν συνέχεια «γινόμαστε χαλί να μας πατήσουν», πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα προσφέρουμε την ευτυχία και στον εαυτό μας και στους άλλους πετυχαίνουμε συνήθως το αντίθετο. Αυτοί που τους προσφέρουμε ασταμάτητα παύουν να αναγνωρίζουν την αξία μας, τους βλάπτουμε κακομαθαίνοντάς τους κι εμείς καταλήγουμε φθαρμένοι και διαλυμένοι.





Της Νίκης Ορφανουδάκη
Η Νίκη Ορφανουδάκη διοργανώνει στην Αθήνα εργαστήρι με τίτλο «Πες επιτέλους ΟΧΙ»

Να εκτιμάς τους ανθρώπους που έδιωξες κι όμως έμειναν…..!!!!!!!

Πέντε, δέκα, δεκαπέντε.
Θα ήθελες! Πάμε πάλι!
Ένας, δύο, τρεις…
Όχι. Πάλι δε μέτρησες σωστά.
Μέτρα ξανά και ξανά. Μέτρα ανθρώπους.

Φίλους και συγγενείς. Συνοδοιπόρους και συμπαραστάτες.
Μέτρα και δείξε μου όλους εκείνους που ήρθαν κι έμειναν. Αυτούς που σου στάθηκαν όταν ο κόσμος σου κατέρρεε. Που πανηγύρισαν όταν όλα ήταν καλά.

Ποιοι είναι; Δείξε μου.
Μα κυρίως, πόσοι είναι;

Με πόσους ξεκίνησες και πόσους έχεις τώρα; Πόσοι σε άφησαν στα μισά και πόσους άφησες εσύ;

Σωρός τα λάθη. Δικά σου και ξένα. Μαζεύονται και φτιάχνουν τον ανθρώπινο χάρτη σου.

Ποιοι οι αγαπημένοι, οι πολύτιμοι, οι οικείοι.
Δεν είναι πολλοί. Έτσι το θέλησες.
Θα μπορούσαν ίσως και να είναι. Αλλά δεν έτυχε.

Για την ακρίβεια δεν το κυνήγησες. Βλέπεις πάντα ήθελες τα αυθεντικά, τα δύσκολα. Τα μίσησες τα δήθεν. Σιχάθηκες τα ψεύτικα χαμόγελα, τις κρύες αγκαλιές, τα παραφουσκωμένα λόγια.

Κυνήγησες τις αγκαλιές, τις πόθησες. Μα σου κλήρωσαν οι πλάτες. Πλάτες με μαχαιριές, όχι με χάδια. Με πληγές από ανθρώπους που κάποτε μέτρησες δικούς σου, μα έκανες λάθος.

Δικό σου λες είναι το φταίξιμο. Δική σου η επιλογή, δική σου και η ευθύνη.

Ναι, φταις. Όχι γιατί επέλεξες λάθος. Ανθρώπινα τα λάθη, μάτια μου και ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου κληρώσει.

Φταίς γιατί δε φυλάχτηκες. Μόνο στα λόγια αγάπησες τον εαυτό σου. Δόθηκες άνευ όρων.

Κι εκείνη τη φωνή μέσα σου που ούρλιαζε να προσέξεις, την αγνόησες. Τη φίμωσες να μην ακούγεται κι εμπιστεύτηκες ένα ένστικτο που αποδείχτηκε λανθασμένο.

Τι φοβήθηκες; Τη μοναξιά;
Ένα άδειο σπίτι; Μια κρύα καρδιά; Μια έρημη αγκαλιά;

Μάλλον αυτά φοβήθηκες. Κι από φόβο δε δίστασες να γεμίσεις από τη σαβούρα του καθενός.

Και γέμιζες, ολοένα γέμιζες. Κι ήταν αυτή η κίβδηλη πληρότητα που σε έκανε να μην έχεις καθαρή ματιά. Δεν έκρινες σωστά τους ανθρώπους. Κρατούσες τους σκάρτους. Τους βάφτιζες δικούς σου και γατζωνόσουν πάνω τους.

Κι αυτούς που έπρεπε να κρατήσεις κοντά σου, δεν τους έδωσες ποτέ την ευκαιρία. Χλωρά που κάηκαν μαζί με τα ξερά. Εξιλαστήρια θύματα ξένων τραυμάτων.

Κι έφτασες στο τώρα. Να μετράς και για πρώτη σου φορά να μπορείς να εκτιμάς.

Να εκτιμάς εκείνους που δεν κάλεσες, αλλά ήρθαν. Που έδιωξες μα έμειναν. Που πλήγωσες και σου ζήτησαν να συνέλθεις.

Μετράς τους ανθρώπους της ζωής σου, τους βρίσκεις λίγους και το χαίρεσαι.

Λίγους και πιστούς. Λίγους και σωστούς. Λίγους κι αυθεντικούς.

Λίγους μα δικούς σου. Ολόψυχα κι ολότελα δικούς σου…
Δύσκολη η ζωή. Δύσκολες οι σχέσεις. Κι εσύ τις έμαθες με το δύσκολο τρόπο.

Τώρα πια ξέρεις. Δε μετρούν οι αριθμοί. Μετρούν μόνο οι καρδιές. Εκείνες που αξίζουν θα μείνουν να χτυπούν δίπλα στη δική σου. Στα καλά και τα άσχημα.

Όσο για τις άλλες, θα κάνουν τον κύκλο τους και θα φύγουν.
Στο καλό να πάνε. Για σένα δεν κάνουν.
Δεν τις θέλεις, να το θυμάσαι.





Στεύη Τσούτση

Κάθε άνθρωπος που συναντάτε στη ζωή σας είναι ένας δάσκαλος.....!!!!!!!

Συχνά μπορεί να σκεφτόμαστε: «Αν δεν ήμουν αναγκασμένη να ζω με τον τεμπελχανά τον άντρα μου και τα ανυπόφορα παιδιά μου, θα μπορούσα να ασχοληθώ με την προσωπική μου εξέλιξη…». 

Μεγάλο λάθος! Αυτοί ακριβώς οι άνθρωποι αποτελούν την πηγή της προσωπικής σας εξέλιξης. Οι άνθρωποι που συναντούμε στη ζωή μας είναι οι δάσκαλοί μας. Οι σύζυγοι που ροχαλίζουν και αφήνουν ανοιχτά τα ντουλάπια της κουζίνας, τα «αχάριστα» παιδιά, οι γείτονες που παρκάρουν έξω από την πόρτα μας…

Για πόσο καιρό, όμως, θα εξακολουθούμε να σκεφτόμαστε: «θα ήμουν πιο ευτυχισμένος αν όλοι αυτοί οι άνθρωποι συμπεριφέρονταν καλύτερα!»;

Αν εκνευρίζεστε με τη γυναίκα σας, τότε, σύμφωνα με το σχέδιό σας, θα πρέπει να μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε αποτελεσματικά το θυμό σας. Και έχετε μέσα στο ίδιο σας το σπίτι το ιδανικό άτομο για να πάρετε αυτό το μάθημα. Ένα δάσκαλο! Τι τυχερός που είστε!

Μπορεί να σκέφτεστε: «Θα τη χωρίσω! Έτσι θα λυθούν όλα τα προβλήματά μου!». Έχετε υπόψη σας, όμως, ότι θα λυθούν μόνο προσωρινά, αφού το πιθανότερο είναι ότι κάποια στιγμή θα παντρευτείτε μια άλλη γυναίκα που θα σας εκνευρίζει όσο και η πρώτη σας!

Με λίγα λόγια, κάθε άνθρωπος που συναντάτε στη ζωή σας είναι ένας δάσκαλος. Ακόμα κι αν σας… βγάζει από τα ρούχα σας, σας βοηθάει να εξελιχθείτε, γιατί σας αποκαλύπτει τα όριά σας. Το γεγονός ότι οι άνθρωποι είναι δάσκαλοί σας δεν σημαίνει ότι πρέπει και να τους συμπαθείτε!

Από το βιβλίο «άκου την ΚΑΡΔΙΑ σου» του ANDREW MATTHEWS – ΕΚΔ. διόπτρα





Ανακάλυψε τεστ που εντοπίζει το Αλτσχάιμερ 10 χρόνια πριν την εκδήλωση του....!!!!!

                        ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΠΟΓΙΑΝΝΗΣ
Ένα νέο τεστ αίματος για το Αλτσχάιμερ θα μπορεί ανιχνεύσει την ασθένεια 10 χρόνια πριν την κλινική διάγνωση, πολύ νωρίτερα δηλαδή από ότι όλα τα άλλα τεστ. Ο Δημήτριος Καπόγιαννης, νευροεπιστήμονας στο Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης των ΗΠΑ και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins είναι ο επικεφαλής της συγκεκριμένης μελέτης.

Το τεστ διάγνωσης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Νευροεπιστημών στην Ουάσιγκτον και θα μπορούσε σύντομα να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό και τη θεραπεία ασθενών με Αλτσχάιμερ νωρίτερα στην εξέλιξη της νόσου τους. Αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε κλινικές δοκιμές για την εξεύρεση νέων θεραπειών. Ήδη, το τεστ διακρίνει τους ασθενείς και τους υγιείς ηλικιωμένους με 100% ακρίβεια.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος πως αυτό το τεστ θα ευοδωθεί» είπε ο Δημήτρης.

Το τεστ είναι ακόμα στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης του και έχει εφαρμοστεί μόνο σε 174 άτομα. Απαιτείται μια μεγαλύτερη, μακροπρόθεσμη μελέτη πριν από την ευρεία χρήση. Ήδη η εταιρεία βιοτεχνολογίας NanoSomiX, που αναπτύσσει αναλύσεις αίματος για τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις και είναι χορηγός της μελέτης, σχεδιάζει να παράγει μια εμπορική έκδοση του τεστ.

Στο Εθνικό Ινστιτούτο για τη Γήρανση, ο Καπόγιαννης και η ομάδα του εντόπισαν μια μοναδική πρωτεΐνη στον εγκέφαλο που εμπλέκεται στη σηματοδότηση της ινσουλίνης, που ονομάζεται IRS-1, και που η ανενεργή της μορφή εμφανίζεται σε μεγάλα ποσά στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ,

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δείγματα αίματος από 70 άτομα με τη νόσο του Alzheimer, 20 ηλικιωμένους με διαβήτη και 84 υγιείς ενήλικες. 22 από τους συμμετέχοντες με τη νόσο Αλτσχάιμερ παρείχαν δείγματα που είχαν ληφθεί 1 έως 10 χρόνια πριν από τη διάγνωση τους. 

Από τα δείγματα, οι ερευνητές απομόνωσαν εξωσώματα, μικρούς θύλακες λιπιδίων που εξέχουν από τις κυτταρικές μεμβράνες και μεταφέρουν σήματα προς άλλα κύτταρα και ιστούς. Από την προκύπτουσα πισίνα εξωσωμάτων, ταυτοποίησαν μόνο εκείνα που προέρχονται από τον εγκέφαλο, τα οποία περιέχουν IRS-1, και μετρήθηκαν τα επίπεδα της πρωτεΐνης.

Βρήκαν ότι οι ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ είχαν υψηλότερες ποσότητες της αδρανούς μορφής της πρωτεΐνης και μικρότερες ποσότητες της δραστικής μορφής από τα υγιή άτομα. Οι διαβητικοί είχαν ενδιάμεσα επίπεδα. 

Αυτά τα επίπεδα ήταν τόσο συνεπή, ώστε η ομάδα μπορούσε να προβλέψει εάν ένα δείγμα αίματος προήλθε από ασθενή με Αλτσχάιμερ, από υγιές άτομο ή από διαβητικό, χωρίς σφάλματα. Αυτό συνέβη ακόμη και για τα δείγματα από ασθενείς με Αλτσχάιμερ που είχαν ληφθεί 10 χρόνια πριν την κλινική διάγνωση τους.

Ο Δημήτριος Καπόγιαννης είναι κλινικός ερευνητής στο Εργαστήριο Νευροεπιστημών του Εθνικού Ινστιτούτου Γήρανσης των ΗΠΑ. Είναι επίσης Επίκουρος Καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. 

Απέκτησε το πτυχίο της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε την εκπαίδευση του στη Νευρολογία στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και την ειδίκευση του στη Νευροψυχιατρική στο Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικών Επεισοδίων.

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του επικεντρώνονται στις συνδέσεις μεταξύ του διαβήτη, του μεταβολισμού του εγκεφάλου και της νόσου του Alzheimer και στις παρεμβάσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση του μεταβολισμού του εγκεφάλου ως πιθανές θεραπείες της νόσου. Είναι υπεύθυνος για κλινικές δοκιμές για τη νόσο του Alzheimer και διάφορες άλλες ερευνητικές μελέτες όσον αφορά τη γήρανση του εγκεφάλου και της νόσου του Alzheimer.





Το βιολογικό ρολόι του οργανισμού μας. Ποιες ώρες αποκαθίσταται κάθε όργανο στο σώμα μας....!!!!!!!!!

Ο οργανισμός μας διαθέτει βιολογικό ρολόι και κάθε όργανο στο σώμα μας διαθέτει ένα πρόγραμμα επιδιόρθωσης / συντήρησης που λειτουργεί σε καθημερινή βάση. Αν νιώθετε κάπως περίεργα τις παρακάτω ώρες της ημέρας (πονοκέφαλος, έλλειψη ενέργειας), να ξέρετε ότι κάποιο όργανο προσπαθεί να αποκαταστήσει τη βλάβη που έχει υποστεί και αυτό που νιώθετε ενδέχεται να είναι το αποτέλεσμα της ενέργειας που δαπανάται για την επιδιόρθωση.

Ώρες αποκατάστασης εσωτερικών οργάνων :

– πνεύμονες : 3-5 πμ
– παχύ έντερο : 5-7 πμ
– στομάχι : 7-9 πμ
– σπλήνα : 9-11 πμ
– καρδιά : 11 πμ-1 μμ
– λεπτό έντερο : 1-3 μμ
– ουροδόχος κύστη : 3-5 μμ
– νεφρά : 5-7 μμ
– πάγκρεας : 7-9 μμ
– αιμοφόρα αγγεία και αρτηρίες : 9-11 μμ
– χοληδόχος κύστη : 11 μμ-1 πμ
– ήπαρ : 1-3 πμ

Πνεύμονες
Οι πνεύμονες είναι τα πρώτα όργανα που ο οργανισμός φροντίζει να επισκευάζει και να συντηρεί. Οι πνεύμονες αρχίζουν να αποβάλλουν τις τοξίνες μεταξύ 3-5 το πρωί και γι’ αυτό όταν ξυπνάτε μερικές φορές μπορεί να βήχετε. Αν βήχετε το πρωί, αυτό δείχνει ότι η διατροφή και ο τρόπος ζωής σας χρειάζεται μικρές αλλαγές.

Παχύ έντερο
Από τις 5-7 πμ είναι η ώρα που επιδιορθώνεται αυτό το όργανο. Ένα υγιές παχύ έντερο χρειάζεται νερό για να λειτουργήσει σωστά, δηλαδή να αποβάλλει τις άχρηστες ουσίες όλο το 24ωρο. 

Το πρωί είναι η πιο σημαντική στιγμή για να πίνετε άφθονο νερό προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτή τη διαδικασία και η χειρότερη στιγμή για να καταναλώσετε καφεΐνη. Η καφεΐνη είναι διουρητική και απομακρύνει το νερό από το παχύ έντερο προς τα νεφρά και την ουροδόχο κύστη με σκοπό να αποβληθεί.

Το σώμα σας χρειάζεται νερό το πρωί για να κάνει την επισκευή και τη συντήρηση του παχέος εντέρου. Αυτό βοηθά στη σωστή πέψη, τη διατήρηση του βάρους και την επιβράδυνση της διαδικασίας της γήρανσης. Αν πίνετε κάθε πρωί καθαρό νερό (ως 900 ml), η υγεία σας θα βελτιωθεί. Αν περιμένετε μέχρι να αφοδεύσετε προτού φάτε το πρωί, είναι επίσης πιο υγιεινό για το παχύ σας έντερο.

Στομάχι
Μεταξύ 7 και 9 πμ είναι οι ώρες που το στομάχι επιδιορθώνεται και δεν χρειάζεται να καταναλώσετε μεγάλο γεύμα. Ενώ το παχύ έντερο χρειάζεται υγρά για να επιδιορθωθεί σωστά το πρωί, το στομάχι χρειάζεται ελάχιστα. Ξεκινήστε πίνοντας υγρά (νερό ή φρέσκο χυμό λαχανικών) ή τρώγοντας φρέσκα φρούτα που είναι εύπεπτα. Ωστόσο, αν είναι εφικτό, πίνετε μόνο υγρά το πρωί για καλύτερη υγεία.

Σπλήνα
Από τις 9 -11 το πρωί η σπλήνα καθαρίζει. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου / διαδικασίας ή όταν η σπλήνα είναι αδύναμη, μπορεί να υποφέρετε από αλλεργίες ή να μην μπορείτε να απαλλαγείτε από ένα κρυολόγημα ή γρίπη. Αυτό συμβαίνει επειδή η σπλήνα συνεργάζεται με το ήπαρ και το ανοσοποιητικό σύστημα. Μια υγιής σπλήνα παράγει αντισώματα όταν υπάρχει λοίμωξη και βρίσκεται συνεχώς σε επιφυλακή για πιθανούς εισβολείς.

Καρδιά
Ο χρόνος επιδιόρθωσης της καρδιάς είναι από 11 πμ ως 1 μμ. Το σώμα σας απομακρύνει τις άχρηστες ουσίες από την καρδιά και μερικές φορές μπορεί να παρατηρήσετε ταχυκαρδία, έκτακτες συστολές και / ή φτερουγίσματα. Το 70% των καρδιακών προσβολών συμβαίνουν όταν η καρδιά βρίσκεται σε περίοδο επιδιόρθωσης.

Λεπτό έντερο
Έχετε παρατηρήσει ότι το χρονικό διάστημα από 1 ως 3 μμ είναι πιο πιθανό να παρουσιάσετε δυσπεψία, φούσκωμα και πόνο; Αν σας συμβαίνει κάτι τέτοιο, ίσως κάνετε λάθος 2 πράγματα :

1. Η διατροφή σας δεν είναι σωστή και το φαγητό που καταναλώνετε δεν είναι εύπεπτο.

2. Η διατροφή σας προκαλεί προβλήματα που σας δημιουργούν άγχος. Μια σωστή διατροφή θα σας βοηθήσει να λύσετε αυτά τα προβλήματα.

Νεφρά και ουροδόχος κύστη
Από τις 3 έως τις 7 μμ ίσως παρατηρήσετε ότι είστε κουρασμένοι και θέλετε να πάρετε έναν υπνάκο. Όταν τα νεφρά είναι υγιή και λειτουργούν σωστά, θα νιώθετε ότι έχετε ενέργεια εκείνη την ώρα κι όχι κούραση.

Πάγκρεας
Μήπως από τις 7 ως τις 9 μμ έχετε έντονη επιθυμία για γλυκά ή επεξεργασμένους υδατάνθρακες που μετατρέπονται αμέσως σε ζάχαρη μέσα στον οργανισμό σας; Τα νεφρά ρυθμίζουν το πάγκρεας και αν καταναλώσετε γλυκά κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου ίσως παρατηρήσετε πόνο στη μέση, το οποίο είναι σύμπτωμα που προέρχεται από τα νεφρά. 

Τα νεφρά, η ουροδόχος κύστη και το πάγκρεας αποτελούν μέρη του ίδιου συνόλου. Αν χρειάζεστε έναν υπνάκο νωρίς το απόγευμα οφείλεται απλώς στο πάγκρεας το οποίο καθοδηγείται από τα νεφρά ώστε να μπορέσει να επιδιορθωθεί.

Αιμοφόρα αγγεία και αρτηρίες
Από τις 9 ως τις 11 μμ τα αιμοφόρα αγγεία επιδιορθώνονται. Η επίδραση αυτής της διαδικασίας στο σώμα είναι πονοκέφαλος κι αδυναμία.

Ήπαρ και χοληδόχος κύστη
Μεταξύ 11 μμ και 3 πμ αυτά τα 2 όργανα αναλαμβάνουν δράση. Σας έχουν τύχει νύχτες που δεν μπορείτε να κοιμηθείτε σε αυτό το χρονικό διάστημα; Αυτό σημαίνει ότι τα οι άχρηστες ουσίες δεν επεξεργάζονται από το ήπαρ και ερεθίζουν το σώμα σας προκαλώντας αϋπνίες και τεντωμένα νεύρα. Ο εγκέφαλός σας σίγουρα δεν πρόκειται να ηρεμήσει.

Παρακολουθήστε την υγεία σας και γνωρίστε το σώμα σας. Όσο περισσότερα γνωρίζετε για το σώμα σας, τόσο πιο εύκολο είναι να διατηρήσετε την υγεία σας έτσι ώστε να αρχίσετε να δίνετε προσοχή στο βιολογικό σας ρολόι και το πρόγραμμα επιδιόρθωσης του οργανισμού σας και να δείτε αν μπορείτε να καταλάβετε τι συμβαίνει στο εσωτερικό του.





Να συνηθίζεις…..!!!!!!!

Tο χειρότερο όλων είναι να συνηθίζεις... 
Να συνηθίζεις τον πόνο, να βλέπεις τη βαρβαρότητα και να μην σου κάνει εντύπωση καμιά. Να αισθάνεσαι μα να μη νιώθεις το παγωμένο, γυάλινο βλέμμα του ανθρώπου που κάθεται σ’ ένα παγκάκι περιμένοντας το τίποτα.

Το χειρότερο όλων είναι να ζεις μια ζωή σα να ‘βλεπες ταινία. Που οι πρωταγωνιστές είναι οι άλλοι κι εσύ είσαι απλά ο θεατής.Να πιστεύεις πως δεν υπάρχει τίποτα που να μπορείς να κάνεις γιατί σου είναι αδύνατον να μπεις μεσα στο πανί ή ν’ ανέβεις στη σκηνή.

Να συνηθίζεις την εικόνα ανθρώπων που κρυώνουν, ανθρώπων που συνωστίζονται για μια θέση στο συσσίτιο της γειτονιάς σου.

Να φοβάσαι μην τυχόν και χάσεις το σπίτι σου μα να μην περνάει απ’ το μυαλό σου πως κι όλοι αυτοί που χαλάνε την αισθητική της εξουσίας σε πάρκα και πλατείες είχαν κάποτε ένα σπίτι...

Να γνωρίζεις πως τόσοι και τόσοι φίλοι σου κρύβονται γεμάτοι με ντροπή γιατί τους έβγαλαν στην ανεργία και να μη σε πιάνει το στομάχι.

Και να περιμένεις. Δίχως να ξέρεις τι να περιμένεις. Υπομονετικά, χωρίς φωνές και γκρίνια... Να περιμένεις να αλλάξει ο κόσμος γύρω σου. Μα να μην κάνεις τίποτα για αυτό... Να περιμένεις τη στιγμή που θα ‘ρθει κι η σειρά σου και να μην κάνεις τίποτα για να το σταματήσεις. Να βλέπεις το παιδί σου να ετοιμάζεται να παλέψει έναν αγώνα δίχως όπλα και να μην το παίρνεις αγκαλιά για να το σώσεις.

Απλά να περιμένεις...





Στέφανος Μαντζαρίδης
Πηγή: enfo
Αντικλείδι , http://antikleidi.com

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

«Προορίζεστε για να ζήσετε μια εκπληκτική ζωή» ....!!!!!!!

Όλοι θα έχετε ακούσει για το «Νόμο της Έλξης» ή αλλιώς όπως ονομάζεται «Νόμος του Σύμπαντος».

Τί είναι όμως ο «Νόμος της Έλξης»; Λειτουργεί για όλους;

Όλοι στην καθημερινή μας ζωή θα έχουμε παρατηρήσει πως άμα κάτι πάει στραβά απο την αρχή έτσι θα τελειώσει! Ξυπνάς το πρωί με κακή διάθεση και αρνητική ενέργεια…σίγουρα θα συναντήσεις κίνηση στο δρόμο, δεν θα βρεις να παρκάρεις, θα τσακωθείς με το αφεντικό σου και τελικά θα θες να διαγράψεις αυτή τη μέρα απο το ημερολόγιο σου σαν να μην πέρασε ποτέ.

Απο την άλλη, ξυπνώντας με καλή διάθεση όλα πάνε όπως τα θέλεις…όλη η μέρα σου κυλάει όμορφα και χαλαρά.

Αυτό λοιπόν είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του Συμπαντικού νόμου!Όλοι αποτελούμαστε απο ενέργεια! Το Σύμπαν γυρίζει πίσω την ενέργεια που του εκπέμπεις…σε ακούει,σε αισθάνεται…είναι σαν ένα μαγικό τζίνι που σου πραγματοποιεί τα όνειρα σου!

Το μυστικό όμως είναι στα συναισθήματα! Πρέπει να σκέφτεσαι οτι μπορείς και να το νιώθεις. Αυτή είναι άλλωστε και η αλήθεια.. Μπορείς! Λειτουργεί για όλους! Πρέπει να σκέφτεσαι πως αυτό που επιθυμείς τοσο πολύ είναι ήδη δικό σου…

Οι μεγαλύτεροι φιλόσοφοι ανα τους αιώνες μιλάνε για το Νάμο της Έλξης σαν να είναι ενα πολύ καλα κρυμμένο μυστικό… ένα πανίσχυρο όπλο που ο κόσμος δεν πρέπει να μάθει να χρησιμοποιεί!

Αυτός ειναι ο λόγος που τα ΜΜΕ μας στέλνουν οσο το περισσότερο αρνητικά vibes…δεν έχουν να μας πουν τίποτα καλο, τίποτα θετικό! Μας γεμίζουν με κακία, με αρνητισμό, με φόβο…

Κλείστε την τηλεόραση και τα αυτιά σας σε καθετί αρνητικό…

Γυρίστε πλάτη σε αυτούς που προσπαθούν να σας σπρώξουν στη δυστυχία.

Ζήστε θετικά, αισιόδοξα! Μπορείτε να αλλάξετε τη ζωή σας.

Δεν χρειάζετε λεφτά για να νιώσετε καλά…μόνο καθαρό μυαλό και καλές σκέψεις…

Προορίζεστε να ζήσετε μια εκπληκτική ζωή και θα το κάνετε!





Ειρήνη Αγγελίδη

Πώς οι αδελφές ψυχές μπορούν να θεραπεύσουν η μία την άλλη.....!!!!!!!!!!

Πιστεύετε ότι ο/η σύντροφός σας αποτελεί την αδελφή ψυχή σας; Όταν δείτε ότι η αδελφή ψυχή σας είναι λυπημένη, ενοχλημένη, εθισμένη σε κάτι, πολύ ευαίσθητη ή φοβισμένη, στην πραγματικότητα είναι σαν να κοιτάζετε έναν καθρέφτη κι όλα αυτά αντανακλούν την αόρατη πλευρά σας.

Οι αδελφές ψυχές αγαπιούνται τόσο πολύ, ώστε οι ενέργειές τους αντικατοπτρίζουν τα πάντα μέσα τους. Σας δείχνει κάτι που είστε, έχετε ήδη υπάρξει ή έχετε ξεχάσει και θα πρέπει να το ελέγξετε. Κοιτάξτε τις επιθυμίες, τις πεποιθήσεις της και τι έχει να σας πει. Αυτές είναι οι δικές σας ανάγκες και οι πεποιθήσεις που αντανακλώνται ξανά σε σας. 

Η αδελφή ψυχή σας σας μεταφέρει μέσα από ένα πνευματικό ταξίδι που κανένας άλλος δεν μπορεί να δημιουργήσει για εσάς. Ο/η σύντροφός σας σας παρουσιάζει τα πράγματα μέσα από τη βαθύτερη δυνατή αγάπη και σας οδηγεί πίσω στη δική σας πηγή αντανακλώντας οτιδήποτε σας αφορά. 

Οι ενέργειες ανάμεσα στις αδελφές ψυχές αναλαμβάνουν (με λέξεις και με πράξεις) να σας δείξουν ποιοι είστε ή τι χρειάζεται να αλλάξετε.

Μερικά πράγματα είναι βαθιά κρυμμένα μέσα σας ή ξεχασμένα. Απλώς εξετάστε τα λόγια, τους φόβους και τη συμπεριφορά της αδελφής ψυχής σας για να δείτε τον εαυτό σας. Αν είστε ειλικρινείς, τότε θα βιώσετε την ανώτερη αγάπη ανάμεσα στις ψυχές που θα μπορούσε ποτέ να βιώσει κανείς. 

Αυτή αντανακλά το καλό και το κακό μέσα σας. Πρόκειται για μια δέσμευση που έχει ήδη γίνει προτού καν γεννηθείτε. Συμφωνήσατε να γνωριστείτε και να θεραπεύσετε ο ένας τον άλλο μέσω της αντανάκλασης της ψυχής και του εγώ σας.

Θεραπεύστε ο ένας τον άλλον γρήγορα
Αν η γυναίκα δεν μπορεί να ξεπεράσει τους φόβους της, τότε είναι πιθανό ότι και ο άντρας της δεν θα τα καταφέρει. Αν έχει εμμονή με κάποιον εθισμό ή ένα πρόβλημα στη ζωή της, είναι πάρα πολύ πιθανό ότι και ο άντρας θα ακολουθεί την ίδια ακριβώς πορεία. 

Αν εκείνος το παρατηρήσει αυτό και είναι πρόθυμος να απαλλαγεί από τον εθισμό ή τον φόβο να εγκαταλείψει ένα μέρος ή μια εμμονή, τότε αυτομάτως θα θεραπευτεί και η γυναίκα του.

Έτσι, αν δύο αδελφές ψυχές έχουν επίγνωση αυτής της σχέσης της ψυχής τους, μπορούν να θεραπεύσουν ο ένας τον άλλο αντικατοπτρίζοντας τον εθισμό, τη θλίψη, τον φόβο ή τη συμπεριφορά. Όταν ένας από τους δύο απαλλαγεί από οποιοδήποτε από τα παραπάνω, μπορεί αυτομάτως να θεραπευτεί. Αυτό γενικά δεν συμβαίνει σε μια άλλη κανονική σχέση ή συνεργασία. 

Αν δείτε ότι ο/η σύντροφός σας υποφέρει από κάτι (κατάθλιψη, λύπη, εθισμό, αρρώστια κλπ), τότε δείτε την αντανάκλαση μέσα σας και απλώς πείτε «θέλω να απελευθερωθώ από αυτό για να θεραπευτούμε και οι δύο». Έτσι, θα θεραπευτείτε και οι δύο. Χρειάζεται αγάπη προς τον εαυτό σας για να δείτε αυτά τα σημάδια και αγάπη ανάμεσά σας για να θεραπευτείτε.

Η αλλαγή έρχεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Αυτό που χρειάζεστε είναι αντανάκλαση και γνώση! Αυτός είναι ο λόγος που οι σχέσεις των αδελφών ψυχών είναι η υψηλότερη μορφή μεταμόρφωσης που μπορεί να συμβεί σε όλες τις σχέσεις. Η δέσμευση στη σχέση σας (και φυσικά το να σταματήσετε να αποφεύγετε τα προβλήματά σας) σημαίνει επίσης και δέσμευση απέναντι στον εαυτό σας. 

Αυτό λειτουργεί αμφίδρομα. Πώς μπορείτε να γυρίσετε την πλάτη σας στην αδελφή ψυχή σας; Είναι το ίδιο με το να μην αγαπάτε τον εαυτό σας. Αν αγαπάτε τον εαυτό σας, θα αγαπάτε και την αδελφή ψυχή σας και εκείνη θα σας αγαπά περισσότερο αγαπώντας επίσης τον εαυτό της.

Η αποφυγή είναι σαν να αποφεύγετε εσάς τους ίδιους. Αν ο/ η σύντροφός σας θυμώνει επειδή τον/την παραμελείτε, προσέξτε μήπως η συμπεριφορά σας δείχνει ότι παραμελείτε τον εαυτό σας. Μπορεί να είστε θυμωμένος με τον εαυτό σας για κάποιο λόγο ή μπορεί να προσποιείστε ότι είστε κάποιος που δεν είστε. Ο/η σύντροφός σας είναι ευαίσθητος ή κρύβει τις αδυναμίες του;

Οι αδελφές ψυχές προβάλλουν την αγάπη και το φως μεταξύ τους. Στο τέλος, θα σας οδηγήσει στο να δεχτείτε και να συναντήσετε τον αληθινό εαυτό σας κι όχι το εγώ σας. Όσο περισσότερο αποφεύγετε ορισμένα προβλήματα που έχετε μεταξύ σας, τόσο περισσότερο θα τρέχετε μακριά από τον εαυτό σας. Δεν υπάρχει βαθύτερη αγάπη από αυτή ανάμεσα σε εσάς και την αδελφή ψυχή σας που έχει δεσμευτεί να αντικατοπτρίζει απολύτως εσάς και μόνο!

Άρθρο της συγγραφέως και δημοσιογράφου Leda De Zwaan





Tα γονίδιά μας, είναι η μοίρα μας ;

Είμαστε τα μόνα ζώα που μπορούμε να νικήσουμε τα γονίδιά μας. Όταν κάποιος (έστω γενετικά προσδιορισμένος) αλκοολικός αποφασίζει να κόψει το ποτό ή ένας με τάσεις παχυσαρκίας αποφασίζει να κάνει δίαιτα, τότε τα γονίδια υποκλίνονται στην ανθρώπινη θέληση…

O Jim Lewis και ο Jim Springer είναι δύο δίδυμα αδέλφια που πέντε εβδομάδων υιοθετήθηκαν από διαφορετικές οικογένειες στο Ohio. 

Όταν μετά από 39 χρόνια συναντήθηκαν για πρώτη φορά οι ομοιότητες ήταν εκπληκτικές. Πέρα από το ευνόητο γεγονός ότι και οι δύο είχαν τα ίδια χαρακτηριστικά, ίδιο βάρος και ίδιο ύψος, διαπιστώθηκε πως μιλούσαν το ίδιο, έκαναν τις ίδιες χειρονομίες, κάπνιζαν τα ίδια τσιγάρα, έπιναν την ίδια μπίρα, οδηγούσαν το ίδιο μοντέλο αυτοκινήτου και πήγαιναν στην ίδια περιοχή της Florida για διακοπές.

Kαι οι δύο λάτρευαν τους αγώνες αυτοκινήτων και μισούσαν το baseball. Kαι οι δύο είχαν παντρευτεί γυναίκες με το όνομα Linda, χώρισαν και ξαναπαντρεύτηκαν γυναίκες με το όνομα Betty.Και οι δύο είχαν υψηλή πίεση, υπέφεραν από ημικρανίες και είχαν κάνει βασεκτομή. 

Kαι οι δύο έτρωγαν τα νύχια τους. Tα καρδιογραφήματά τους και τα εγκεφαλογραφήματά τους ήταν σχεδόν πανομοιότυπα, έπιαναν τους ίδιους βαθμούς στα IQ tests και τα ψυχολογικά τεστ προσωπικότητας ήταν τόσο όμοια σαν να τα έκανε ο ίδιος άνθρωπος δύο φορές.

Oι δύο Jim έχουν το ίδιο γονιδιακό χάρτη, αλλά μεγάλωσαν σε διαφορετικές οικογένειες. Eίναι ένα εκπληκτικό παράδειγμα για εκείνους που υποστηρίζουν ότι τα γονίδιά μας είναι η μοίρα μας, αλλά πρέπει να εμπεριέχει και ένα μεγάλο βαθμό τυχαιότητας. 

Tο Kέντρο Έρευνας Διδύμων και Yιοθεσίας της Minnesota, μελετάει 7.000 ζευγάρια διδύμων που χωρίστηκαν στην βρεφική ηλικία. H προσπάθειά του είναι να βρει με στατιστικό τρόπο πόσα από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας κληρονομούνται και πόσα διαμορφώνονται από το περιβάλλον.

Xρησιμοποιώντας ψυχολογικά τεστ και μελετώντας την ιστορία του ατόμου βρήκαν για παράδειγμα ότι η ευτυχία είναι 80% κληρονομική και δεν έχει να κάνει με το περιβάλλον τον πλούτο κ.λ.π. 

H «δογματικότητα» είναι 60% κληρονομική, ενώ η κλίση προς τις καλές τέχνες εξαρτάται από τα γονίδια κατά 55%. Tο DNA μας λοιπόν μπορεί να ορίσει αν κάποιος γίνει εργάτης και κάποιος άλλος επιχειρηματίας; Yπάρχει γονίδιο που έκανε τον Picasso ζωγράφο, και τον Hendel συνθέτη;

Oι μοριακοί βιολόγοι σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τα μυστικά του DNA και προσπαθούν να βρουν συγκεκριμένα γονίδια τα οποία ελέγχουν συγκεκριμένες συμπεριφορές. Tο έργο τους δεν είναι εύκολο. Kάθε αλυσίδα DNA έχει περίπου 3 δισεκατομμύρια γονιδιακά στοιχεία. 

Tα περισσότερα βέβαια δείχνουν να είναι ανενεργά — «γονίδια σκουπίδια» τα αποκαλούν οι βιολόγοι. Έχει υπολογιστεί ότι μόνο τα 80.000 (συν, πλην 20.000) είναι ενεργά, αλλά κανείς δεν μπορεί ακόμη να είναι σίγουρος. Στόχος λοιπόν αυτών των βιολόγων είναι να βρουν το ένα στα τρία δισεκατομμύρια γονίδια που να αντιστοιχεί σε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά.

Aν αυτό ακούγεται δύσκολο, σκεφθείτε να είναι δύο τα γενετικά στοιχεία που είναι υπεύθυνα π.χ. για το άγχος. Yπάρχουν τρισεκατομμύρια πιθανά ζευγάρια γονιδίων που μπορεί να παράγουν το άγχος. Aν ο συνδυασμός είναι τριών ή τεσσάρων γονιδίων, τότε αφήστε το να πάει: ο αριθμός των πιθανών συνδυασμών είναι ασύλληπτος…

Tότε γιατί κάθε λίγο και λιγάκι διαβάζουμε στις εφημερίδες ότι βρέθηκε το γονίδιο του αλκοολισμού ή της βίας; Yπεύθυνο για αυτό το φαινόμενο είναι μια αλυσίδα απλούστευσης και υπερβολής που ξεκινάει από τον ερευνητή και φτάνει μέχρι τους δημοσιογράφους των Mέσων.

O Dean Hamer ηγείται μιας ερευνητικής ομάδας που ασχολείται με την δομή των γονιδίων στο Eθνικό Iνστιτούτο Kαρκίνου που εδρεύει στο φημισμένο Nοσοκομείο Bethesda των HΠA. 

H ομάδα του ερευνά το DNA εκατοντάδων ατόμων που έχουν κάποιο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, προσπαθώντας να βρει κοινά γονίδια ή συνδυασμό γονιδίων. Tο 1993 η ομάδα του απομόνωσε το χρωμόσωμα X που μπορεί να έχει σχέση με την ανδρική ομοφυλοφιλία. 

Tρία χρόνια αργότερα βρήκε ένα γονίδιο στο χρωμόσωμα 11 που εμφανίζεται περισσότερο σε ανθρώπους που αγαπούν την περιπέτεια. Πριν λίγα χρόνια ανακάλυψαν ένα γονίδιο που καθορίζει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, μια χημική ουσία που είναι υπεύθυνη για τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης σε κάθε άνθρωπο. 

Kαι στις τρεις περιπτώσεις οι «ξύλινοι τίτλοι» των δελτίων ειδήσεων και των εφημερίδων ξεφώνισαν: «Bρέθηκε το γονίδιο της ομοφυλοφιλίας», «Aνακαλύφτηκε το γονίδιο της περιπέτειας» «Aπομονώθηκε το γονίδιο του άγχους».

H αλήθεια όμως είναι διαφορετική. Tα γονίδια δεν παράγουν ομοφυλόφίλους ή νευρικούς. Παράγουν πρωτεϊνες, οι οποίες πυροδοτούν πολύπλοκες χημικές διεργασίες στον εγκέφαλο, διεργασίες που με την σειρά τους πυροδοτούν συγκεκριμένες συμπεριφορές. 

Tα αποτελέσματα των εργαστηρίων δείχνουν μόνο στατιστικές συχνότητες που εμφανίζεται ένα φαινόμενο και όχι ευθεία σχέση γονιδιακού αιτίου και συμπεριφορικού αιτιατού.

Για παράδειγμα, το «γονίδιο του άγχους», όπως εξηγεί στο περιοδικό «Life» ο Dean Hamer δεν είναι παρά μια σειρά στατιστικών πιθανοτήτων: «Aπό την έρευνα στους δίδυμους ξέρουμε πως το άγχος είναι 40-50% γονιδιακό», λέει. «Aπό τα δεδομένα που έχουμε συλλέξει ξέρουμε πως το γονίδιο που απομονώσαμε ευθύνεται περίπου για το 5% αυτής της συμπεριφοράς». 

Tο 5% του 50% είναι μια ελάχιστη επιρροή, που δεν μπορεί να γίνει τίτλος εφημερίδας, ούτε «γκραν σουξέ» σε ένα δελτίο ειδήσεων. Tο «Δείτε στο δελτίο των 8.00: βρέθηκε το γονίδιο του άγχους» όμως, μπορεί να ανεβάσει τις θεαματικότητες. Όσο για τις στατιστικές λεπτομέρειες…

Oι βιολόγοι πιστεύουν πως η συμπεριφορά μας ελέγχεται από συνδυασμούς γονιδίων που μπορεί να είναι δέκα ή και μερικές χιλιάδες. «Πιστεύουμε πως για το άγχος ευθύνεται ένας συνδυασμός 10 γονιδίων» λέει ο Hamer. «Mπορεί όμως να είναι 100 μπορεί και χίλια. 

Διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικούς συνδυασμούς. Kάποιοι που έχουν λίγα «γονίδια άγχους» μπορεί απλώς να είναι νευρικοί μπροστά σε ακροατήριο. Kάποιοι άλλοι με περισσότερα μπορεί να πετάγονται όταν χτυπάει το τηλέφωνο. Άλλοι που έχουν ολόκληρη την γκάμα, μπορεί να φοβούνται να βγουν και από το σπίτι τους…»

Όπως και να έχει όμως το ζήτημα, ακόμη και οι πλέον ένθερμοι υποστηρικτές της συμπεριφορικής γενετικής παραδέχονται ότι τα «γονίδια δεν είναι ακριβώς η μοίρα μας. Kάποια συγκεκριμένα γονίδια στρέφουν τον άνθρωπο προς κάποια κατεύθυνση. 

«H δύναμη όμως που αυτά τα γονίδια σε σπρώχνουν προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση εξαρτάται από τα άλλα γονίδια και από τις εξωτερικές εμπειρίες», λέει ο καθηγητής ψυχολογίας του Harvard, Jerome Kagan. «Kάποιος που γεννήθηκε με έμφυτη συστολή μπορεί να γίνει αγοραφοβικός, μπορεί όμως να γίνει και ποιητής».

Στο κάτω – κάτω της γραφής είμαστε τα μόνα ζώα που μπορούμε να νικήσουμε τα γονίδιά μας. Όταν κάποιος (έστω γενετικά προσδιορισμένος) αλκοολικός αποφασίζει να κόψει το ποτό ή ένας με τάσεις παχυσαρκίας αποφασίζει να κάνει δίαιτα, τότε τα γονίδια υποκλίνονται στην ανθρώπινη θέληση…

Σύμφωνοι! Kάποτε θα αποκαλυφθεί όλος ο γονιδιακός χάρτης του ανθρώπου. Θα μάθουμε πως ακριβώς λειτουργεί κάθε πρωτεΐνη, κάθε χημικό συστατικό στην ανθρώπινη νευροφυσιολογία. Θα βρούμε πως ακριβώς αλληλεπιδρά το α’ γονίδιο του χρωμοσώματος 11, με το β’ του χρωμοσώματος 12. 

Tο πρόβλημα όμως είναι πως αυτά τα γονίδια είναι πάρα πολλά: τρία δισεκατομμύρια (3.000.000.000). Aυτός είναι αριθμός υπερβολικά μεγάλος, ακόμη και για ένα πανίσχυρο υπολογιστή, αν θελήσουμε να καταγράψουμε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς που μπορεί αυτά το γονίδια να αναπτύσσουν. Στην καλύτερη περίπτωση δηλαδή θα έχουμε να μελετήσουμε ένα χαοτικό φαινόμενο, στο οποίο « το πέταγμα μιας πεταλούδας στο Tόκιο κ.τ.λ., κ.τ.λ.»

Όσο κι αν προσπαθήσουμε να προβλέψουμε την συμπεριφορά πολύπλοκων συστημάτων δεν μπορούμε να πάρουμε παρά πιθανότητες αποτελεσμάτων. Aυτές οι πιθανότητες μπορεί να βελτιώνονται με τον καιρό, αλλά θα παραμείνουν πάντα πιθανότητες. 

Στην περίπτωση της ανθρώπινης συμπεριφοράς ενυπάρχει ένα ακόμη στοιχείο το οποίο κάνει πιο δύσκολη την πρόβλεψη. Eίναι το ίδιο ακριβώς πρόβλημα που έχουν και οι κοινωνικές επιστήμες: το αποτέλεσμα μιας έρευνας για μια κοινωνική ομάδα, μεταβάλει την υπο μελέτη ομάδα.

Tο ίδιο ακριβώς θα συμβεί και με τους ανθρώπους, των οποίων το μέλλον υποτίθεται ότι θα είναι προβλεπτό. Kάποιος, βλέποντας ότι τα αποτελέσματα των γονιδιακών του εξετάσεων προβλέπουν το A’ για την ζωή του, μπορεί να πυροδοτήσει διαφορετικές «σχέσεις των γονιδίων του» για να επιτύχει το B’. 

Aυτό με την παλιά ορολογία ονομαζόταν «ανθρώπινη θέληση». Aύριο μπορεί να βαπτισθεί «γονιδιακή αβεβαιότητα». Όπως και λέγεται όμως, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο: το ριζικό μας δεν μπορεί να γραφεί πουθενά. Tο χτίζουμε μέρα με την μέρα…






Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

15 έξυπνα ψυχολογικά κόλπα που όλοι πρέπει να γνωρίζουν.....!!!!!!!!!

Το 80% της ανθρώπινης συμπεριφοράς ερμηνεύεται από το ασυνείδητο και μόλις το 20% από το συνειδητό κομμάτι της ψυχής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η γλώσσα του σώματος, στην οποία δεν μπορούμε να ασκήσουμε πλήρη έλεγχο και έτσι μπορεί αρκετές φορές να προδώσει αυτό που πραγματικά θέλουμε και δεν λέμε. Δείτε παρακάτω 15 έξυπνα ψυχολογικά κόλπα που θα κάνουν την ζωή σας ευκολότερη και θα σας γλιτώσουν από δύσκολες καταστάσεις.

1. Όταν μια ομάδα ανθρώπων γελάει, οι άνθρωποι συνήθως στρέφουν το βλέμμα τους σε αυτούς που αισθάνονται πιο κοντά τους.

2. Αν μασάς τσίχλα ή τρως, όταν κάνεις κάτι που σε αγχώνει, αυτό μειώνει το άγχος. Ξεγελάει ένα κομμάτι του εγκεφάλου, ώστε να νομίζει, ότι αφού τρως δεν κινδυνεύεις.

3. Αν κάποιος είναι νευριασμένος μαζί σας και σας φωνάζει, παραμείνετε ψύχραιμοι. Το πιθανότερο είναι να εκνευρισθεί ακόμα περισσότερο, αλλά αργότερα θα ντρέπεται για την συμπεριφορά του.

4. Αν κάνετε μια ερώτηση σε κάποιον και δεν σας απαντήσει επαρκώς, διατηρήστε οπτική επαφή μαζί του και παραμείνετε σιωπηλοί. Ο άνθρωπος που απαντάει θα υποθέσει, ότι η αρχική του απάντηση δεν ήταν καλή και θα συνεχίσει να μιλάει.

5. Με τις εκφράσεις του προσώπου μπορείτε να προκαλέσετε το συναίσθημα που επιθυμείτε. Αν θέλετε να νιώσετε χαρούμενοι, χαμογελάστε όσο περισσότερο γίνεται.

6. Μην λέτε “Πιστεύω” ή “Νομίζω”. Αυτό υπονοείται έτσι και αλλιώς, και φαίνεται ότι έχετε έλλειψη αυτοπεποίθησης.

7. Όταν έχετε συνέντευξη για δουλειά φανταστείτε, ότι αυτός που σας κάνει την συνέντευξη είναι κάποιος παλιός φίλος. Έτσι, θα νιώσετε περισσότερο άνετα και θα βγάλετε τον πραγματικό εαυτό σας.

8. Αν δείχνετε χαρούμενοι και ενθουσιασμένοι, όταν συναντάτε κάποιους ανθρώπους την επόμενη φορά που θα τους ξαναδείτε θα δείχνουν και αυτοί χαρούμενοι και ενθουσιασμένοι, που ξαναβρεθήκατε. Πάρτε παράδειγμα τα σκυλιά, που εφαρμόζουν συνέχεια αυτό το κόλπο.

9. Οι άνθρωποι είναι πιθανότερο να σας κάνουν μια μικρή χάρη, αν πρώτα σας έχουν αρνηθεί μια μεγάλη.

10. Πολλές φυσικές συνέπειες του στρες είναι ίδιες με εκείνες της πολύ μεγάλης ευφορίας, όπως βαριά αναπνοή και επιτάχυνση της καρδιάς. Αν επανασχεδιάσετε την στρεσογόνο κατάσταση ως πρόκληση, τότε το άγχος θα μετατραπεί σε χαρά.

11. Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν την ευφυΐα από την αυτοπεποίθηση. Αν δείχνεις, ότι είσαι πολύ καλός γνώστης του αντικειμένου σου, τότε οι άνθρωποι έχουν την συνήθεια να μαζεύονται γύρω σου.

12. Αν εργάζεστε στην εξυπηρέτηση πελατών, τοποθετήστε ένα καθρέπτη πίσω σας. Οι πελάτες θα σας συμπεριφέρονται πιο ευγενικά, γιατί κανένας δεν θέλει να βλέπει την κακή εκδοχή του εαυτού του.

13. Αν είστε σε ένα meeting και νομίζετε, ότι κάποιος θέλει να σας επιτεθεί, καθίστε ακριβώς δίπλα του. Με αυτόν τον τρόπο θα τον κάνετε να νιώσει ανασφαλής και να μην σας επιτεθεί. Ή τουλάχιστον να μετριάσει την κακία του.

14. Όταν βγαίνετε πρώτο ραντεβού με κάποιον, επιλέξτε ένα πρωτότυπο και συναρπαστικό μέρος. Με αυτόν τον τρόπο ο άλλος θα συνδυάσει αυτό το συναρπαστικό συναίσθημα μαζί σας.

15. Παρατηρήστε το χρώμα των ματιών κάποιου, όταν τον συναντάτε για πρώτη φορά. Οι άνθρωποι με το ίδιο χρώμα ματιών επιζητούν περισσότερο την οπτική επαφή.





Ηθική νοημοσύνη : Το επίκτητο χάρισμα.....!!!!!!!!

Ηθική νοημοσύνη είναι η ικανότητα να ξεχωρίζεις το καλό απ’ το κακό, αλλά και να σέβεσαι τις αξίες των άλλων. Με άλλα λόγια, το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε σ' ένα παιδί.

Υπάρχουν πολλοί και διάφοροι τύποι νοημοσύνης. Κάποιοι άνθρωποι έχουν το χάρισμα της μαθηματικής και φιλοσοφικής σκέψης, όπως ο Άλμπερτ Αϊνστάιν ή ο Μπιλ Γκέιτζ. Κάποιοι άλλοι είναι συναισθηματικά προικισμένοι, για παράδειγμα οι μεγάλοι συγγραφείς, όπως ο Τζον Στάινμπεκ και η Άιρις Μέρντοχ, άνθρωποι δηλαδή που μπορούν να αποτυπώσουν ή να μεταφέρουν το συναίσθημά τους στο ευρύ κοινό.

Επίσης, υπάρχει η πρακτική νοημοσύνη. Είναι οι άνθρωποι που δίνουν λύσεις σε προβλήματα, μπορούν να φτιάξουν ένα αυτοκίνητο, να δώσουν λύση όταν πλημμυρίσει το υπόγειο ή να λύσουν εύκολα μια εξίσωση.

Επιπλέον, υπάρχει και η αισθητική νοημοσύνη, αυτή που διαθέτουν οι καλλιτέχνες, οι ζωγράφοι και οι μουσικοί. Κάποιες φορές, ιδιαίτερα στους μουσικούς και στους συνθέτες, η ευφυΐα αυτή συνδυάζεται με μαθηματική ευφυΐα. Τέλος, υπάρχει κι ένα άλλο είδος ευφυΐας, ίσως το λιγότερο γνωστό, η λεγόμενη ηθική νοημοσύνη. 

Πρόκειται για το είδος εκείνο της εξυπνάδας που συνδυάζει τη δύναμη του χαρακτήρα με την ορθή κρίση, δύο προσόντα που συνήθως απαξιώνουμε γιατί δεν τα θεωρούμε και τόσο σημαντικά. Είναι η αρετή που μας μαθαίνει να κάνουμε όλα αυτά που οφείλουμε και όχι αυτά που μας αρέσει να κάνουμε.

Τι είναι η ηθική νοημοσύνη;
Ο καθηγητής του Χάρβαρντ Robert Coles στο βιβλίο του The Moral Intelligence Of Children (Η ηθική νοημοσύνη των παιδιών) διατυπώνει την άποψη ότι τα παιδιά χρειάζονται κάτι περισσότερο από επιτυχία στις σπουδές τους και από την ικανότητα να τα πηγαίνουν καλά με τους άλλους για μια ικανοποιητική ζωή. 

Χρειάζονται συνείδηση, δηλαδή την ικανότητα να ερμηνεύουν αυτά που νιώθουν και να είναι σίγουρα γι’ αυτά που ξέρουν. Τα παιδιά με αναπτυγμένη την ηθική νοημοσύνη βιώνουν συναισθηματική ασφάλεια επειδή εμπιστεύονται την εσωτερική αίσθηση που διαθέτουν για να διακρίνουν το σωστό απ’ το λάθος, το καλό απ’ το κακό. 

Αυτό είναι που τα βοηθάει να αισθάνονται ισχυρούς δεσμούς με τους άλλους ανθρώπους, όπως με την οικογένεια, τους φίλους ή τους συμμαθητές τους.

Οι επτά βασικές αρετές της ηθικής νοημοσύνης
Στο βιβλίο Building Moral Intelligence (Χτίζοντας την Ηθική Νοημοσύνη) ο καθηγητής Dr Michele Borba και συγγραφέας του βιβλίου δίνει ένα σαφές πλάνο για το πώς μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά τις αρετές της ηθικής νοημοσύνης. Αυτές λοιπόν είναι επτά και καθεμία μπορεί να διδαχτεί με συγκεκριμένους τρόπους.

Ενσυναίσθηση: Είναι η ικανότητα να μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματα και τις ανάγκες των άλλων.
Για να την αποκτήσει το παιδί θα πρέπει να το βοηθήσουμε να καλλιεργήσει την ευαισθησία του, να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του, αλλά και να του δείξουμε τον τρόπο να αναγνωρίζει τα συναισθήματα των άλλων.

Συνείδηση: Είναι η ικανότητα να αναγνωρίζεις το σωστό και να μπορείς να το κάνεις.
Πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για ηθική ανάπτυξη στην οικογένεια, να διδάξουμε στο παιδί να ξεχωρίζει το καλό απ’ το κακό και να ενισχύσουμε την ηθική του ανάπτυξη (να βοηθάει, για παράδειγμα, όσους έχουν ανάγκη).

Αυτοέλεγχος: Είναι η ικανότητα να ελέγχουμε τις σκέψεις και τις πράξεις μας και να λειτουργούμε με τον τρόπο που έχουμε μάθει πως είναι ο σωστός.
Καλό είναι να διδάξουμε ως προτεραιότητα την αρετή της αυτοπειθαρχίας. Επίσης, να μάθουμε στο παιδί να θέτει στόχους και να βάζει τα δυνατά του για να τους πραγματοποιήσει.

Σεβασμός: Είναι το να δείχνεις πως εκτιμάς τους άλλους φροντίζοντάς τους, αλλά και μιλώντας τους με πολιτισμένο τρόπο.
Για να βοηθήσουμε το παιδί θα πρέπει να του διδάξουμε το σεβασμό αφού πρώτα το… σεβαστούμε. Πρέπει επίσης να του μάθουμε την αρετή της ευγένειας δίνοντας έμφαση στους καλούς τρόπους. Είναι ένα εφόδιο που θα έχει για όλη του τη ζωή.

Καλοσύνη: Το να νοιάζεσαι για την ευημερία και τα αισθήματα των άλλων.
Διδάσκοντας στα παιδιά την αξία της καλοσύνης, αλλά και μαθαίνοντάς τα να επαναστατούν στη φτώχεια και στη μιζέρια τα εισάγουμε στη δύσκολη αξία της καλοσύνης.

Ανεκτικότητα: Το να σέβεσαι τις αξίες και τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων ακόμη κι αν διαφωνείς με τα πιστεύω τους.
Από πολύ νωρίς τα μικρά παιδιά πρέπει να μάθουν και να τους γίνει συνείδηση πως όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι, ανεξαρτήτως χρώματος, καταγωγής, θρησκείας ή εμφάνισης.

Δικαιοσύνη: Το να διαλέγεις την ανοιχτόμυαλη συμπεριφορά και να συμπεριφέρεσαι δίκαια στους άλλους.
Μάθετε στο παιδί σας τι είναι δικαιοσύνη, διδάξτε του να συμπεριφέρεται δίκαια καθώς και τους τρόπους να αντιδρά στο άδικο.

Πώς θα χτίσετε την ηθική νοημοσύνη του παιδιού
Μια άλλη επίσης ενδιαφέρουσα άποψη για την ηθική νοημοσύνη είναι αυτή της αμερικανίδας ψυχολόγου και ειδικής σε θέματα ανατροφής Mimi Doe. «Η διανοητική και η συναισθηματική αντίληψη είναι σημαντικές», λέει η ψυχολόγος «στην ερώτηση όμως για το τι μετράει περισσότερο, το μυαλό ή η καρδιά, συνήθως ξεχνάμε την ψυχή. 

Και αυτή είναι που έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στη διαμόρφωση της προσωπικότητας ενός παιδιού». Μέσω της ιστοσελίδας της για την πνευματική ανατροφή των παιδιών, η Ντο παρέχει συμβουλές και υποστήριξη στους γονείς που θέλουν να αναθρέψουν ηθικά τα παιδιά τους.

Να σκέφτεστε θετικά
Τα παιδιά ανταποκρίνονται πάντα στις υψηλές ή χαμηλές προσδοκίες των γονιών τους, γι’ αυτό τοποθετήστε τον πήχη ψηλά. Να εμπιστεύεστε τις επιλογές του παιδιού σας. Προτιμήστε να πιστεύετε ότι θα κάνει το σωστό και όχι το λάθος. Και περιμένετε από αυτό να δείχνει σεβασμό σε σας, στους άλλους και στον εαυτό του. 

Πάνω απ’ όλα, όμως, να πιστεύετε ότι θα έχει μια ευτυχισμένη ζωή. Αποφεύγετε να διαβάζετε δυσάρεστες έρευνες και να φοβάστε διαρκώς για το μέλλον του. Στην εποχή του υλισμού και της «τοξικής παιδικής ηλικίας» είναι εύκολο να μας κατακλύσει ο φόβος ότι οι ζωές των παιδιών μας πήγαν στραβά με κάποιον τρόπο. 

Κι όμως, η παιδική ηλικία μπορεί να είναι ακόμα μια περίοδος διασκέδασης και αθωότητας και να έχει πολλά ηλιόλουστα απογεύματα με παιχνίδια στην πλατεία.

Μάθετε να ζείτε τη στιγμή
«Τα παιδιά το καταλαβαίνουν όταν δεν είστε πραγματικά συγκεντρωμένοι σε αυτά», μας λέει η Ντο. Η αφηρημάδα και η συνεχής έγνοια για άλλα πράγματα εκλαμβάνεται από εκείνα ως αδιαφορία. Όπως χαρακτηριστικά είπε ένα τετράχρονο παιδί: «Μαμά, μπορείς να με ακούσεις με το μπροστινό μέρος του προσώπου σου;» 

Το πιο σημαντικό πράγμα λοιπόν που μπορείτε να διαθέσετε στο παιδί σας είναι ο χρόνος σας. 

Και αν αφιερώσετε χρόνο, θα μπορέσετε να χαλαρώσετε και να απολαύσετε τη στιγμή. Πολύ συχνά, πολύτιμες στιγμές μάς προσπερνούν γιατί είμαστε πολύ απασχολημένοι για να τις διακρίνουμε ή ανησυχούμε για κάτι που έχει ήδη περάσει ή μας απασχολεί κάτι άλλο που μπορεί να συμβεί ή και να μη συμβεί. Αντ’ αυτού, δοκιμάστε να αφιερώσετε όλη σας την προσοχή στο παρόν.

Κατεβάστε ταχύτητα
Αυτό είναι πολύ σημαντικό αν θέλετε να απολαύσετε τις ώρες που περνάτε με τα παιδιά σας. Αναπτύξτε δομές και υιοθετήστε συνήθειες στη ζωή σας που να δίνουν και σε σας και σε εκείνα χώρο να αναπνεύσετε. 

Για παράδειγμα, ξεκινήστε δέκα λεπτά νωρίτερα για το ραντεβού με το γιατρό, για να μπορέσετε να περπατήσετε με το παιδί στο πάρκο που βρίσκεται στο δρόμο για το ιατρείο και να σταματήσετε για να μυρίσετε τα λουλούδια. Αυτά τα μικρά πράγματα είναι που βοηθούν τα παιδιά να καλλιεργήσουν τον ψυχισμό τους και τα κάνει να αισθάνονται ότι ζουν σε έναν θαυμαστό κόσμο.

Να επιβραβεύετε και τη συλλογική προσπάθεια
Παρακολουθείτε το παιδί σας που παίζει ποδόσφαιρο. Στο τέλος του αγώνα τρέχει προς το μέρος σας ζητώντας την επιβράβευση. Εσείς του λέτε: (α) «Ουάου! Ήσουν με διαφορά ο καλύτερος παίκτης στο γήπεδο. Είσαι πραγματικά εκπληκτικός» ή (β) «Τι καταπληκτική ομάδα που έχετε, όλοι σας δουλέψατε έξοχα. Ήταν ένα συναρπαστικό παιχνίδι». 

Όλοι μπαίνουμε στον πειρασμό να υιοθετήσουμε την πρώτη επιλογή επειδή τα παιδιά λατρεύουν τους επαίνους και διψούν για την αποδοχή των γονιών τους. Καλύτερα όμως να επιλέξετε τη δεύτερη. «Υπενθυμίζοντας στο παιδί ότι είναι μέρος ενός συνόλου - σε αυτή την περίπτωση μιας ποδοσφαιρικής ομάδας- αποκτά την αίσθηση ότι συνυπάρχει δημιουργικά και σε σχέσεις εξάρτησης με τους άλλους ανθρώπους. Αυτό είναι στοιχείο-κλειδί για την ανάπτυξη μιας υγιούς συνείδησης», λέει η ψυχολόγος.

Γίνετε χαρούμενοι
Πριν αρχίσετε να ανησυχείτε για την ευτυχία του παιδιού σας, χρειάζεται πρώτα να αναζητήσετε τη δική σας. Τα παιδιά μπορούν να δουν πέρα από τα ψεύτικα χαμόγελα. Αν εκτιμάτε τον εαυτό σας, το παιδί σας θα το νιώσει και αυτό θα είναι ένα από τα πιο πολύτιμα μαθήματα ζωής. 

Η Μίμι Ντο μιλά για ένα δίλημμα που αντιμετώπισε κάποιο Σάββατο πρωί, όταν δεν μπορούσε να αποφασίσει αν θα πήγαινε στο μάθημα της γιόγκα (η «εγωιστική» επιλογή) ή αν θα έμενε στο σπίτι για να περάσει λίγο ποιοτικό χρόνο παρέα με τα παιδιά της (η επιλογή της «καλής μητέρας»). 

Τελικά, αποφάσισε η μικρή της κόρη για εκείνη: «Μου είπε να πάω επειδή μετά το μάθημα της γιόγκα είμαι καλύτερος άνθρωπος και πιο καλή παρέα», θυμάται η Ντο. Όταν είστε χαρούμενοι και χαλαροί, αντανακλάτε θετική ενέργεια. Είναι μεταδοτική. Μην προσποιείστε ότι είστε οι τέλειοι γονείς, απλώς να είστε χαρούμενοι. Τόσο απλά.

Βρείτε την ψυχή σας
Δεν χρειάζεστε την επίσημη θρησκεία για να έρθετε σε επαφή με την ψυχή σας. «Λαμβάνω συνεχώς γράμματα από γονείς που λένε ότι έχουν ανάγκη και πραγματικά διψάνε να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σε ένα πνευματικό σπίτι, αλλά δεν ξέρουν πώς να το κάνουν, επειδή έχουν απομακρυνθεί από την οργανωμένη θρησκεία», εξηγεί η Ντο. 

«Ωστόσο, η πνευματικότητα έρχεται από μέσα μας. Είναι το να έρθουμε σε επαφή με την εσώτερη αίσθηση του θαυμασμού και της χαράς και με το τι σημαίνει να είμαστε σε επαφή με τους άλλους ανθρώπους».

Κάνετε τα πιστεύω σας πράξεις
«Τα παιδιά είναι άγρυπνοι φρουροί της ηθικής των μεγάλων – ή της έλλειψής της», επισημαίνει ο καθηγητής Ρόμπερτ Κόουλς. «Ένα παιδί θα ψάξει για ενδείξεις σχετικά με το πώς πρέπει να συμπεριφέρεται και σίγουρα θα βρει πολλές από τον τρόπο με τον οποίο εμείς οι γονείς ζούμε τη ζωή μας». Με άλλα λόγια, μη μένετε στα λόγια. Κάνετε τα πιστεύω σας πράξη.

Ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε…
Τα μικρά παιδιά είναι πνευματικά από τη φύση τους. Δεν χρειάζεται να τους μάθετε να βιώνουν το θαυμασμό και τη χαρά. Επίσης, έχουν έναν φυσικό δεσμό με τους άλλους ανθρώπους και με το σύμπαν, αλλά η κουλτούρα μας τον καταστρέφει. Όταν γίνεστε γονείς, έχετε μια καλή ευκαιρία να επανεκτιμήσετε τις αξίες σας και να επανασυνδεθείτε με τον δικό σας πνευματικό εαυτό. 

«Η εγκυμοσύνη είναι το σημείο εκκίνησης για τόσες πολλές μητέρες», λέει η Ντο. «Είναι η περίοδος κατά την οποία επανασυνδέονται με την πνευματικότητά τους. Τι θα μπορούσε να είναι πιο πνευματικό από μια νέα ζωή που μεγαλώνει μέσα μας;» 

Το κλειδί είναι να διατηρήσουμε αυτό το συναίσθημα σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της ανατροφής του παιδιού. «Πολύ συχνά η φυσική πνευματικότητα των παιδιών συνθλίβεται από καλοπροαίρετους γονείς που ενδιαφέρονται να δουν αποτελέσματα και από ένα ανταγωνιστικό σχολικό σύστημα», προειδοποιεί η Ντο. «Ό,τι κι αν συμβεί, όμως, μην αφήσετε την αίσθηση θαυμασμού του παιδιού σας να μαραθεί και να σβήσει».

…και ποτέ δεν είναι αργά
Όλοι οι γονείς τα θαλασσώνουν μερικές φορές, μην ανησυχείτε. Μάθετε να λέτε συγγνώμη και να προχωράτε. Είναι πάντα χρήσιμη μια δεύτερη ευκαιρία τόσο για τον εαυτό σας όσο και για τα παιδιά. Με αυτό τον τρόπο τους δείχνετε και πώς να αντιμετωπίζουν τα δικά τους λάθη.

Ηθική νοημοσύνη για μια πιο έξυπνη κοινωνία
Το χτίσιμο της ηθικής νοημοσύνης δεν είναι βοηθητικό μόνο για το παιδί, αλλά και για όλη την κοινωνία. Με άλλα λόγια, η ηθική εξυπνάδα είναι το αντίδοτο στη μιζέρια και στην απώλεια της ελπίδας. Ένα ηθικά εκπαιδευμένο άτομο μπορεί να κυριαρχήσει στον άκρατο αυθορμητισμό του, να πολεμήσει τη βία και την κατάθλιψη. 

Είναι αντίδοτο στη βίαιη συμπεριφορά και μπορεί να δώσει υπόσταση σε μια άδεια ζωή. Η ηθική νοημοσύνη είναι ίσως η πιο ανθρωποκεντρική απ’ όλες και σίγουρα εκείνη που μπορεί να συμβάλλει στο χτίσιμο μιας πιο δίκαιης και ευτυχισμένης κοινωνίας.





Ελένης Χαδιαράκου

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Τα κύτταρά σας ακούνε: Πώς το να μιλάτε στο σώμα σας, σας βοηθά να θεραπευτείτε....!!!!!!!

«Κάθε μέρος του σώματός σας διαθέτει τη δική του συνείδηση ή τη δική του ψυχή». Έχοντας στο μυαλό μου αυτά τα λόγια που άλλαξαν τη ζωή μου και που ειπώθηκαν από γιατρούς, ξεκίνησα το ταξίδι μου με σκοπό να ανακαλύψω την εξαιρετική ικανότητα ίασης του ανθρώπινου σώματος. 

Όταν συνάντησα για πρώτη φορά αυτή την προοπτική έπασχα από σοβαρή χρόνια διαταραχή πόνου. Ξαφνικά αποφάσισα να ενσωματώσω αυτή την αντίληψη στο πρόγραμμα του Διαλογισμού μου. Σκέφτηκα αν μπορούσε να με ακούσει το σώμα μου…θα μπορούσα άραγε να του μιλήσω με σκοπό να συμβάλλει στη θεραπεία της ασθένειάς μου; 

Εκείνο το βράδυ, αφού βρέθηκα σε κατάσταση βαθιάς ηρεμίας μέσω Διαλογισμού, έκανα μια εσωτερική συνομιλία με το σώμα μου έχοντας μεν ελπίδες αλλά χωρίς ιδέα για το τι έπρεπε να περιμένω. Μετά από περίπου 1 ώρα συγκεντρωμένης επικοινωνίας συνέβη κάτι εκπληκτικό. Οι ιστοί μου άρχισαν να ανταποκρίνονται. Ο συνδετικός ιστός τραβήχτηκε και τεντώθηκε ξεχωριστά από τα στρώματα του ουλώδους ιστού. 

Τα νεύρα άρχισαν να κινούνται και οι μύες της γάμπας μου άρχισαν να εκτελούν ασκήσεις κάμψης και έκτασης ανεξαρτήτως από τη δική μου θέληση. Καθώς αυτή η αντίδραση συνεχιζόταν, ένας από τους μυς της γάμπας μου που είχε παραλύσει από τη νευροπάθεια – η διάγνωση ήταν αντανακλαστική συμπαθητική δυστροφία – άρχισε να ξαναλειτουργεί καθώς οι ηλεκτρικές ώσεις κατέκλυζαν τη συγκεκριμένη περιοχή. 

Η καρδιά μου άρχισε να σφυροκοπά όταν κατάλαβα ότι επιτέλους βρισκόμουν στον δρόμο απαλλαγής από αυτή την ασθένεια. Μέσω του Βελονισμού και της Κινέζικης ιατρικής ήξερα πολύ καλά πόσο συχνό είναι το πρόβλημα του χρόνιου πόνου και αναρωτιόμουν τι θα μπορούσαν να σημαίνουν οι συνέπειες αυτού του φαινομένου για τόσους άλλους ανθρώπους που υπέφεραν. 

Καθώς συνέχιζα να σημειώνω πρόοδο με την κατάστασή μου, οργάνωσα μια προσέγγιση την οποία θα μπορούσα να διδάξω σε όσους είχαν το ίδιο πρόβλημα. Συστήνω το διαλογισμό διότι σε αυτή τη κατάσταση, η επικοινωνία ανάμεσα στον συνειδητό εγκέφαλο και το σώμα βελτιώνεται σημαντικά. 

Έχω διαπιστώσει ότι κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας είναι απαραίτητα 3 βασικά βήματα προκειμένου να υπάρξει η συνεργασία του σώματος : 

– Προσεγγίστε το σώμα σας με πραγματική συμπόνια και κατανοήστε ότι αποτελείται από συνειδητά κύτταρα που βιώνουν συναισθήματα. 

– Δημιουργήστε το αίσθημα εμπιστοσύνης κάνοντας το σώμα σας να συμμετέχει στις συζητήσεις που κάνετε με τον εσωτερικό σας εαυτό σχετικά με την επιθυμία σας να υπάρξει συνεργασία σώματος-ψυχής με σκοπό να ξεπεράσετε την ασθένεια. 

– Επιτρέψτε να γίνουν αλλαγές στη συνομιλία χρησιμοποιώντας διαφορετικές σκέψεις και λόγια που προκαλούν αυθόρμητα και έντονα συναισθήματα. 

Η εμπειρία μου έδειξε ότι οι παραπάνω οδηγίες είναι απαραίτητες για την επίτευξη δυναμικών θεραπευτικών αντιδράσεων στο σώμα.Προσφάτως συνάντησα ένα παρόμοιο σύνολο παραγόντων που ανακαλύφθηκαν από τον ερευνητή Cleve Backster, ο οποίος πέρασε 36 χρόνια μελετώντας τη βιο-επικοινωνία στα φυτικά, ζωικά και ανθρώπινα κύτταρα. Αυτοί οι παράγοντες είναι η πρόθεση, ο συντονισμός και ο αυθορμητισμός. [1] 

O Backster, πρώην ειδικός ανακριτής της CIA, έγραψε στο βιβλίο του «Primary Perception» για την καθοριστική στιγμή που τον οδήγησε στον πραγματικό του σκοπό στον κόσμο. [2] Αυτή η στιγμή παρουσιάστηκε ένα πρωί του Φεβρουαρίου του 1966, όταν αποφάσισε να παρακολουθήσει το φυτό Δράκαινα στο εργαστήριο χρησιμοποιώντας ένα μηχάνημα ανίχνευσης ψεύδους. Συνέδεσε τα ηλεκτρόδια σε ένα φύλλο και άρχισε να σκέφτεται με ποιούς τρόπους θα μπορούσε να προκαλέσει ένα κύμα ηλεκτρικής δραστηριότητας στο φύλλο. 

Στον άνθρωπο αυτή η αύξηση της ηλεκτρικής δραστηριότητας συνδέεται με τα έντονα συναισθήματα. Ξαφνικά φαντάστηκε το φύλλο που ήταν συνδεδεμένο με τα ηλεκτρόδια να καίγεται. Την ίδια στιγμή που η συγκεκριμένη ιδέα μπήκε στο μυαλό του, η βελόνα του ανιχνευτή εκτοξεύτηκε στην κορυφή του διαγράμματος δείχνοντας ιδιαίτερα έντονη αντίδραση από την πλευρά του φυτού.

Έκπληκτος, πήγε στο γραφείο της γραμματέως του για να πάρει σπίρτα σκεπτόμενος το ενδεχόμενο το φυτό να ανιχνεύει με κάποιον τρόπο την ισχύ της ανθρώπινης πρόθεσης. 

Όταν επέστρεψε με τα σπίρτα το φυτό εξακολουθούσε να δείχνει την ίδια αντίδραση υψηλού επιπέδου η οποία προκάλεσε επιπλέον αλλαγές στο γράφημα. Ο Backster αποφάσισε να «σταματήσει την απειλή» επιστρέφοντας τα σπίρτα στο γραφείο. 

Σε αυτό το σημείο το γράφημα παρουσίασε πτωτική τάση αφού προφανώς το φυτό άρχισε να ηρεμεί. [3] Όταν ο Backster προσπάθησε να επαναλάβει την ίδια διαδικασία υποκρινόμενος ότι επρόκειτο να κάψει το φυτό, δεν υπήρξε καμία αντίδραση. 

Το φυτό φάνηκε ότι κατάλαβε τη διαφορά ανάμεσα στην πραγματική και την τεχνητή πρόθεση. Τελικά ανακάλυψε ότι τα φυτά προσαρμόζονται σε εκείνον που τα φροντίζει ανταποκρινόμενα τόσο στα θετικά όσο και στα αρνητικά του συναισθήματα ακόμα κι όταν επιστρέφει μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα απουσίας. [4] 

Τα ευρήματα του γραφήματος έδειξαν επίσης ότι τα φυτά δίνουν προτεραιότητα στα συναισθήματα εκείνου που τα φροντίζει σε σύγκριση με τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων που βρίσκονται γύρω. 

Αργότερα ο Backster επέκτεινε την έρευνά του συμπεριλαμβάνοντας δοκιμές στα ανθρώπινα κύτταρα με σκοπό να διαπιστώσει σημάδια συνείδησης. Συνέλεξε λευκά αιμοσφαίρια από διάφορους δότες, τα συνέδεσε με ηλεκτρόδια σε έναν δοκιμαστικό σωλήνα και στη συνέχεια κατέγραψε τις αντιδράσεις των κυττάρων καθώς οι δωρητές βίωναν διαφορετικές συναισθηματικές καταστάσεις.

Ανακάλυψε ότι τα αυθόρμητα συναισθήματα ήταν απαραίτητα προκειμένου να προκληθεί ηλεκτρική αντίδραση στα κύτταρα. Για παράδειγμα, αν ένας δότης ανάγκαζε τον εαυτό του να νιώσει κάποιο συναίσθημα, τα κύτταρα δεν είχαν καμία αντίδραση. Ωστόσο, όταν κάποια δότρια έλαβε ένα δυσάρεστο τηλεφώνημα από την κόρη της, τα κύτταρα παρουσίασαν σημαντική αντίδραση. [5] 

Παρατήρησε ότι η απόσταση φάνηκε πως δεν έπαιξε κανένα ρόλο σε αυτά τα πειράματα. Για παράδειγμα, ένας δότης άφησε τα κύτταρα με τα ηλεκτρόδια στο εργαστήριο και κράτησε ένα λεπτομερές αρχείο στο οποίο κατέγραφε κάθε αγχωτικό συναίσθημα που βίωσε στο ταξίδι του από το σπίτι του σε μια άλλη χώρα, όπως όταν έχασε μια στροφή στον δρόμο, όταν περίμενε σε μια μεγάλη ουρά στο αεροδρόμιο και όταν απογειώθηκε το αεροπλάνο του. 

Αργότερα, τα περιστατικά που είχε καταγράψει συγκρίθηκαν με το γράφημα κι έδειξαν ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στον χρόνο που συνέβησαν τα στρεσογόνα γεγονότα και στις ηλεκτρικές αντιδράσεις στα κύτταρά του. Το γράφημα έμεινε ακίνητο και πάλι όταν έφτασε στο σπίτι του και πήγε για ύπνο. [6] 

Αυτά τα πειράματα διεξήχθησαν με τη χρήση εξοπλισμού που προέβαλλε την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, μια συνηθισμένη διαδικασία που χρησιμοποιείται για τη μετάδοση πληροφοριών. Τα κύτταρα συμπεριφέρονταν σαν να μην υπήρχαν οι οθόνες εκεί, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτή η επικοινωνία προέρχεται από ένα πεδίο άγνωστο ακόμα στη συμβατική επιστήμη. [7] 

Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι η περαιτέρω εξέλιξη της κβαντικής φυσικής μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε αυτό το πεδίο επικοινωνίας των συναισθηματικών προθέσεων ανάμεσα στα έμβια όντα. [8] 

Η Κβαντική Διεμπλοκή είναι μια διαδικασία κατά την οποία δύο σωματίδια ύλης που έχουν αλληλεπίδραση εξακολουθούν να συμπεριφέρονται σαν να είναι συνδεδεμένα ακόμα κι αφού τα χωρίσει απόσταση πολλών μιλίων. Όταν προκύψει κάποια αλλαγή στις ιδιότητες (θέση, ταχύτητα και περιστροφή) ενός από τα σωματίδια, οι ιδιότητες του άλλου απομακρυσμένου σωματιδίου θα αλλάξουν την ίδια στιγμή. 

Αυτό το επιστημονικό φαινόμενο και η έρευνα του Cleve Backster αποδεικνύουν την έννοια της ενότητας, δηλαδή την άποψη ότι τα πάντα στη Φύση είναι αλληλοεξαρτώμενα. Οι αρχαίοι πολιτισμοί είχαν κατανοήσει αυτή τη σύνδεση ως ένα ζωντανό καθολικό ενεργειακό πεδίο που συντηρεί τη ζωή ενώ ταυτοχρόνως οδηγεί στην εξέλιξη της συνείδησης σε ολόκληρο το Σύμπαν. 

Η πρόθεσή σας έχει τη δύναμη να θεραπεύσει το σώμα σας, αρκεί να εστιάσετε σωστά και να του στείλετε τα κατάλληλα μηνύματα θεραπείας και αποκατάστασης. 

Άρθρο της Βελονίστριας, Ιατρού της Κινέζικης Ιατρικής και Κλινικής Υπνοθεραπεύτριας Therese Wade 

Πηγές : 
[1] C. Backster, Primary Perception: Biocommunication with plants, living foods, and human cells, White Rose Millennium Press, 2003, pp. 29, 31-34, 39, 49-50. ISBN 0-966435435. 

[2] Ibid., p. 20 

[3] Ibid., pp. 21-25. 

[4] Ibid., pp. 29-32 

[5] Ibid., pp. 119-120 

[6] Ibid., pp. 127-128. 

[7] Ibid., pp. 40, 79, 151 

[8] D. Radin, Entangled Minds: Extrasensory experiences in a quantum reality, Pocket Books, 2006, ISBN 13: 978-1-4165-1677-4; R. Sheldrake, Morphic Resonance: The nature of formative causation, Park Street Press, 2009, ISBN 978-1-59477-317-4; D. Wilcock, The Source Field Investigations, Penguin Group, 2011, ISBN 978-0-525-95204-6. 





Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Αν φοβάσαι κάτι το παθαίνεις – Η σκέψη σου έλκει σαν μαγνήτης….!!!!!!!!

Για να φέρεις κάποιον ή κάτι κοντά σου, αρκεί να φανταστείς ότι είναι κοντά σου. Μπορείς να το περιβάλλεις με χρυσό φως αν θέλεις. Αν το έχεις συλλάβει καθαρά στην σκέψη σου, όπου να΄ ναι φτάνει σαν βενζινοκίνητο αμάξι…

«Λοιπόν, Ρίτσαρντ, είμαστε μαγνήτες, έτσι δεν είναι; Μάλλον όχι μαγνήτες - σίδηρος τυλιγμένος με χάλκινο σύρμα κι όποτε θελήσουμε να μετατραπούμε σε μαγνήτες μπορούμε. Διοχετεύουμε το εσωτερικό μας βολτάζ μέσω του σύρματος και ελκύουμε ότι θέλουμε. Ο μαγνήτης δεν ενδιαφέρεται για το πώς λειτουργεί. Είναι αυτό που είναι και από τη φύση του ελκύει ορισμένα πράγματα ενώ σ’ άλλα δεν ασκεί καμιά επίδραση.

Έβαλα στο στόμα μου μερικά τσιπς και γύρισα και κοίταξα συνοφρυωμένος. «Κάτι ξέχασες να μου πεις. Με ποιο τρόπο μπορώ να το κάνω αυτό;»

«Τίποτα δεν έχεις να κάνεις. Πρόκειται για φυσικό νόμο, μην το ξεχνάς. Τα όμοια έλκονται. Να είσαι απλώς αυτός που είσαι, ήρεμος και φυσικός.

Να δείχνεις τον πραγματικό εαυτό σου. Κι όταν είμαστε φυσικοί και ατόφιοι, και ρωτάμε κάθε λεπτό τον εαυτό μας: «αυτό είναι πράγματι που θέλω να κάνω;» και κάνουμε αυτό το κάτι μόνο όταν η απάντησή μας είναι ναι, αυτόματα εκείνοι που δεν έχουν τίποτα να μάθουν από ανθρώπους σαν κι εμάς μένουν αδιάφοροι, ενώ προσελκύονται εκείνοι που έχουν κάτι να μάθουν κι από τους οποίους κι εμείς έχουμε κάτι να μάθουμε».

«Αυτό όμως απαιτεί πολλή πίστη και υπομονή και στο μεταξύ ζεις μόνος».

Με κοίταξε παράξενα, δαγκώνοντας το σάντουιτς που κρατούσε.

Ανοησίες. Δεν απαιτεί καθόλου πίστη. Φαντασία απαιτεί.

Άρχισε να καθαρίζει το τραπέζι που βρισκόταν ανάμεσά μας, τραβώντας στην άκρη τη σάλτσα, τις τηγανητές πατάτες, τα πιρούνια και τα μαχαίρια, ενώ εγώ τον κοιτούσα απορημένος, περιμένοντας να δω πού το πήγαινε και τι επρόκειτο να κάνει.

«Αν έχεις φαντασία σαν κόκκο σουσαμιού», είπε σπρώχνοντας με το δάχτυλο ένα τέτοιο κόκκο και φέρνοντάς τον στη μέση του τραπεζιού, «όλα είναι δυνατά».

Κοίταξα πρώτα το σουσάμι και μετά εκείνον.

«Νομίζω πως θα 'ταν καλύτερα αν κανονίζατε μια συνάντηση όλοι οι Μεσσίες και καταλήγατε σε μια συμφωνία. Γιατί απ’ ότι ξέρω ο Χριστός είπε αν είχατε πίστη σαν κόκκο σινάπεως…»

«Όχι, ήθελα να το διορθώσω αυτό από τότε, πριν παραιτηθώ από το ρόλο του Μεσσία, αλλά θα ήταν δύσκολο να το καταλάβουν. Πριν από δύο χιλιάδες χρόνια, δεν υπήρχε η λέξη φαντασία κι η λέξη πίστη ήταν η καλύτερη που μπορούσαν να βρουν. Ούτε και σουσάμι είχαν τότε.

Έτυχε να ξέρω πως υπήρχε σουσάμι τότε, αλλά προτίμησα ν’ αφήσω αυτό το ψεματάκι να περάσει απαρατήρητο.

«Ας πούμε λοιπόν πως φαντάζομαι μια όμορφη και μυαλωμένη γυναίκα στο χωράφι όπου έχουμε τ’ αεροπλάνα μας, στο Ταραγκόν του Ιλλινόις. Μπορώ βέβαια να το κάνω, αλλά τι θα βγει μ’ αυτό, αφού θα πρόκειται απλώς για φαντασία.

Κοίταξε προς τον ουρανό μ’ ένα απελπισμένο ύφος. Από πάνω μας βέβαια δε φαινόταν ο ουρανός αλλά το ταβάνι του μπαρ με τον ψυχρό του φωτισμό. «Θα πρόκειται απλώς για φαντασία, ε;» ναι βέβαια θα πρόκειται για φαντασία.

Αφού αυτός ο κόσμος δεν είναι παρά φαντασία, το ξέχασες;

Όπου είναι η σκέψη σου εκεί είναι οι εμπειρίες σου.

Ο άνθρωπος είναι αυτό που σκέφτεται πως είναι.

Εκείνο που φοβάμαι το παθαίνω.

Σκέψου και γίνε πλούσιος.

Δημιουργικός οραματισμός για ψυχαγωγία και κέρδος.

Πώς να κάνεις φίλους με το να είσαι αυτός που είσαι.

Η φαντασία σου δεν αλλάζει την πραγματικότητα ούτε κατά το ελάχιστο.

Μιλάμε για κόσμους της Γουώρνερ Μπρος και της Μέτρο-Γκόλντεν-Μάγερ που το καθετί σ’ αυτούς είναι ψευδαίσθηση και φαντασία, για όλα εκείνα τα όνειρα και τα σύμβολα που πλάθουμε για τους εαυτούς μας όλοι εμείς πού ονειρευόμαστε στο ξύπνιο μας.

Τοποθέτησε το πιρούνι και το μαχαίρι του με τέτοιο τρόπο σαν να ‘θελε να φτιάξει γέφυρα ανάμεσά μας. «Αναρωτιέσαι τι συμβολίζουν τα όνειρά σου; Ρίξε μια ματιά στα έργα σου όταν είσαι ξύπνιος και ν’ αναρωτηθείς τι συμβολίζουν εκείνα. Εσύ, για παράδειγμα με τ’ αεροπλάνα σου που κάθε τόσο αλλάζεις τόπο διαμονής».

«Ναι, Ντόναλντ, λοιπόν;» Προτιμούσα να κάνει σιγότερα, να μου τα λέει λίγα-λίγα.

Ένα χιλιόμετρο την ώρα είναι μεγάλη ταχύτητα για καινούριες ιδέες.

«Αν ονειρευόσουν αεροπλάνα, τι θα σήμαινε αυτό για σένα;» με ρώτησε.

«Ελευθερία. Τα όνειρα για αεροπλάνα σημαίνουν απόδραση, πέταγμα, κι απελευθέρωση του εαυτού μου».

«Πώς αλλιώς να σου το εξηγήσω. Το όνειρο που βλέπεις ξύπνιος και που θεωρείς πραγματικότητα είναι το ίδιο πράγμα.

Η επιθυμία σου να απελευθερωθείς απ’ όλα εκείνα τα πράγματα που σε αλυσοδένουν - τη ρουτίνα, την εξουσία των άλλων, την πλήξη, τη βαρύτητα - εκφράζεται με το να έχεις αεροπλάνο. Εκείνο που δεν έχεις καταλάβει είναι πως είσαι κιόλας ελεύθερος και πως πάντα ήσουν. Φαντασία χρειάζεται, λοιπόν, τίποτε άλλο. Τι λες γι’ αυτό;» ‘

Η σερβιτόρα που ήταν λίγο πιο πέρα και σκούπιζε τα πιάτα, γύριζε κάπου-κάπου και του έριχνε ματιές γεμάτες περιέργεια, τεντώνοντας το αυτί της για ν’ ακούσει καλύτερα τι έλεγε.

«Ώστε ποτέ δε νιώθεις μοναξιά, Ντόναλντ;» ρώτησα πάλι.

«Όχι, εκτός αν θέλω. Έχω φίλους από άλλα μήκη και πλάτη, που βρίσκονται κοντά μου από καιρού σε καιρό. Κι εσύ το ίδιο».

«Όχι, εννοώ απ’ αυτόν εδώ το φανταστικό κόσμο. Δώσε μου ένα χειροπιαστό παράδειγμα σχετικά με όσα μου είπες για το μαγνητισμό που διαθέτουμε, ένα μικρό θαύμα… θέλω να το μάθω αυτό».

«Δοκίμασε μόνος σου», αποκρίθηκε. «Για να φέρεις κάποιον ή κάτι κοντά σου, αρκεί να φανταστείς ότι είναι κοντά σου».

«Σαν τι; Εκείνη την ωραία κοπέλα, για παράδειγμα;»

«Οτιδήποτε. Όχι την κοπέλα. Κάτι μικρό πρώτα».

«Υποτίθεται πως εξασκούμαι τώρα;»

«Ναι».

«Εντάξει… Ένα γαλάζιο φτερό».

Με κοίταξε παραξενεμένος. «Γαλάζιο φτερό, Ρίτσαρντ;»

«Μου είπες οτιδήποτε, κάτι μικρό».

Ανασήκωσε τους ώμους. «Εντάξει, ένα γαλάζιο φτερό. Φαντάσου το φτερό. Δες με τη φαντασία σου κάθε του λεπτομέρεια, κάθε γραμμούλα και γωνιά του. Μόνο για ένα λεπτό. Μετά άφησέ το».

Έκλεισα για ένα λεπτό τα μάτια μου κι είδα με τη φαντασία μου την εικόνα ενός φτερού, δέκα εκατοστά μήκος, σε γαλάζιο και ασημί χρώμα, ένα φωτεινό φτερό να αιωρείται μέσα στο σκοτάδι.

«Μπορείς να το περιβάλλεις με χρυσό φως, αν θέλεις», μου είπε ο Ντόναλντ.

Το φαντάστηκα μέσα σε χρυσές φλόγες. «Εντάξει», είπα.

«Αυτό είναι. Τώρα άνοιξε τα μάτια σου».

Τα άνοιξα. «Πού είναι το φτερό;» τον ρώτησα μη βλέποντας τίποτα.

«Αν το έχεις συλλάβει καθαρά στη σκέψη σου όπου να ‘ναι φτάνει σαν βενζινοκίνητο αμάξι».

«Το φτερό; Σαν αμάξι;»

«Ακριβώς, Ρίτσαρντ».

Όλο το απόγευμα περίμενα να εμφανιστεί το φτερό αλλά μάταια. Ήταν η ώρα του δείπνου κι έτρωγα ένα ζεστό σάντουιτς με γαλοπούλα όταν το είδα τελικά. Ήταν μια εικόνα και μια μικρή επιγραφή στο κουτί του γάλατος.

«Συσκευασμένο από τις κτηνοτροφικές επιχειρήσεις Γαλάζιο φτερό, Μπράϊαν Οχάιο».

«Ντόναλντ, το φτερό μου!» φώναξα.

Γύρισε και το είδε. «Εγώ νόμιζα πως ήθελες πραγματικό φτερό», είπε.

«Για ένα αρχάριο καλό είναι κι αυτό, έτσι δεν είναι;»

«Στη φαντασία σου είδες μόνο το φτερό ή είδες και τον εαυτό σου να το κρατά;»

«Μόνο το φτερό».

«Έτσι εξηγείται. Αν θέλεις να είσαι μαζί μ’ εκείνο που προσπαθείς να μαγνητίσεις, πρέπει να βάλεις και τον εαυτό σου στην εικόνα. Με συγχωρείς που δε σου το είπα».

Ένιωσα να με πλημμυρίζει ένα παράξενο συναίσθημα. Τα κατάφερα. Είχα καταφέρει να μαγνητίσω το πρώτο πράγμα. «Σήμερα ένα φτερό», είπα, «αύριο τον κόσμο».

«Πρόσεξε Ρίτσαρντ», με προειδοποίησε μ’ ένα περίεργο ύφος, «για να μην το μετανιώσεις». (Προσέχουμε πολύ καλά τι ζητάμε, γιατί σίγουρα θα το αποκτήσουμε!)

Απόσπασμα από το βιβλιο του Richard Bach «Ψευδαισθήσεις»