Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Κουρκουμάς : Πως πρέπει να καταναλώνεται. Προφυλάξεις......!!!!!!!!

Ο κουρκουμάς είναι ένα από τα υγιέστερα βότανα στον κόσμο! Ανήκει στην λεγόμενη κατηγορία των superfoods. Περιέχει κουρκουμίνη, που αποτελεί το κύριο δραστικό συστατικό του και διεγείρει περισσότερες από 150 δυνητικά θεραπευτικές λειτουργίες ενώ διαθέτει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. 

Αυτό το φυσικό συστατικό είναι το νούμερο ένα συστατικό για τη μείωση της φλεγμονής στο σώμα. Αλλά θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το καταναλώνετε με το σωστό τρόπο :

- Πρώτον, αγοράστε βιολογικό κουρκουμά σε σκόνη από έναν αξιόπιστο κατασκευαστή. Εκτός από σκόνη, ο κουρκουμάς μπορεί να βρεθεί σε φρέσκια μορφή, του οποίου η ρίζα μοιάζει πολύ με την ρίζα του τζίντζερ.

- Η καλύτερη χρήση του κουρκουμά είναι σε συνδυασμό με λάδι (όπου είναι και διαλυτό) για τη βέλτιστη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών του. Συνήθως παρασκευάζεται με ψυχρής σύνθλιψης έλαιο καρύδας ή ελαιόλαδο.

- Η ημερήσια συνιστώμενη δόση είναι στα 3 έως 10 γραμμάρια. Ωστόσο, μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα σταδιακά σε περίπου 1 κουταλιά της σούπας.

Για να αποκτήσετε μέγιστα αποτελέσματα, θα πρέπει να καταναλώνετε αυτή την δόση καθημερινά, ή τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.

Παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών πρέπει να καταναλώνουν μειωμένη δόση, στο μισό απ’ ότι οι ενήλικες, μία φορά την εβδομάδα για αρχή και, στη συνέχεια αλλά σταδιακά να αυξήσουν τις δόσεις. Πάντα υπό γονικό έλεγχο και όχι από τυχόν μεγαλύτερα αδέρφια.

Σε περίπτωση που αισθανθείτε πεπτικά προβλήματα ή παρενέργειες, συμβουλευτείτε ένα γιατρό.

Σημαντικό :
Συνδυάστε τον κουρκουμά με πιπέρι καθώς έτσι αυξάνεται η αποτελεσματικότητα της κουρκουμίνης. Αξιοποιήστε αυτόν τον συνδυασμό και αποκτήστε ακόμα μεγαλύτερα ωφέλη.

Ποτέ μην τρώτε αυτό το συνδυασμό με άδειο στομάχι!

Προφυλάξεις :

Ρωτήστε 
Αν έχετε πέτρες στη χολή, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν αρχίσετε να καταναλώνετε οποιοδήποτε συνδυασμό ή δόση.

Αποφύγετε
Δεν πρέπει να συνδυάσετε τον κουρκουμά με φάρμακα που προορίζονται κατά της πήξης του αίματος, όπως η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη (ibuprofen) ή βαρφαρίνη (warfarin). Η κουρκουμίνη έχει την ιδιότητα να αραιώνει το αίμα, επίσης.

Ποια είναι η καλύτερη μορφή προς κατανάλωση.
Πολλοί άνθρωποι προσθέτουν σκόνη κουρκουμά σε ένα φλιτζάνι γάλα, προκειμένου να παραχθεί ο δημοφιλής συνδυασμός που ονομάζεται «χρυσό γάλα» ή «χρυσό μέλι».

Σε μορφή τσαγιού είναι μία ακόμη δημοφιλή παρασκευή. Και πολύ υγιεινή. Ακολουθεί μία συνταγή του :

Συστατικά που απαιτούνται:

- 1 ποτήρι ζεστό νερό
- 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι καρύδας
- ¼ κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά σε σκόνη
- Χυμό μισού λεμονιού
- Μέλι (προαιρετικό)
- Λίγη κανέλα

Τρόπος παρασκευής :
Μόλις ζεσταθεί το νερό, προσθέτουμε μέσα τον κουρκουμά, το μέλι, το λάδι καρύδας και το χυμό λεμονιού. Ανακατέψτε πάρα πολύ καλά το περιεχόμενο. Έχετε υπόψη σας ότι, μόλις σταματήσετε την ανάδευση, η σκόνη θα κατακαθίσει στον πάτο του ποτηριού σιγά-σιγά, γι’ αυτό πριν το πιείτε φροντίστε να ανακατέψτε καλά και πάλι.

Τρόπος Αποθήκευσης :
Ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης είναι σε σκούρο γυάλινο μπουκάλι, το οποίο πρέπει να τοποθετείται σε στεγνό και ξηρό χώρο. Ποτέ στο ψυγείο. Αποφύγετε με κάθε τρόπο την έκθεσή του στο φως του ήλιου. Θα χάσει το χρώμα του και την γεύση του.

Αφού εφαρμόσετε τα παραπάνω, μπορείτε τώρα να απολαύσετε τα υγιή οφέλη του κουρκουμά.





credits: fthinopolis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου