Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Τα τσάκρα και η σημασία τους - 5ο Τσάκρα Λαιμού.....!!!!!!!

Το Κέντρο του Λαιμού (Vishuddha Chakra)

Κεντρικά Θέματα: επικοινωνία, λεκτική συνείδηση, έμπνευση, αλήθεια, ψυχική δύναμη, σύνθεση, δημιουργικότητα, μουσικότητα (αρμονία ήχου), ...σε προχωρημένα πνευματικά-άτομα εμπλέκεται και υποστηρίζει τα "ταξίδια στο χρόνο" ή αλλιώς τη σύνδεση με τα ακασικά πεδία...

Χρώμα: ανοιχτό μπλέ, γαλάζιο

Μάντρα: ΗΑΜ

Στοιχείο: αιθέρας

Βασικό Σύμβολο: κύκλος

Πλανήτης: Κρόνος

Αίσθηση: Ακοή

Αριθμός πετάλων λωτού: 16

Το τσάκρα του λαιμού βρίσκεται στην περιοχή που ανατομικά έχουμε το λακάκι στη βάση του λαιμού μας, στην περιοχή που εδρεύει και ο θυρεοειδής αδένας. Το όνομα του στα σανσκριτικά είναι Vishuddha, που σημαίνει "εξαγνισμός", "κάθαρση" και αφορά την εξαγνιστική και καθαρτική δύναμη της αλήθειας και της συνείδησης του ορθού Λόγου, μέσω της οποίας επιτυγχάνεται εσωτερική διαύγεια. Άλλες ονομασίες του κέντρου είναι "Κέντρο της επικοινωνίας", ''κέντρο της έκφρασης" ή απλά 5ο κέντρο. 

Ο λωτός με τον οποίο συμβολίζεται αποτελείται από 16 πέταλα σε αποχρώσεις του μπλέ και του γαλάζιου, ενω άλλες φορές του αποδίδεται και η ασημένια απόχρωση. Σαν τον ουρανό με τα χρώματα του, έτσι και το στοιχείο του αιθέρα μας συνδέει με το χώρο, αλλά και με την καθαρότητα και τη διαύγεια. Ο αιθέρας θεωρείται στην παράδοση της γιογκα ως ο φορέας του ήχου και κατά προέκταση και το μέσο της επικοινωνίας. 

Το μάντρα με το οποίο ενεργοποιείται είναι το ΗΑΜ και σύμβολο του είναι ο κύκλος. Ορισμένος αλλά κενός χώρος που παραπέμπει σε μια αιθέρια κενότητα, εντός της οποίας είναι εφικτή η προσέγγιση της βαθύτερης επίγνωσης...

Στο ίδιο σημείο βρίσκεται και η δεύτερη έξοδος των αρνητικών ενεργειών. Όσα δηλαδή δεν γειώθηκαν προς μετουσίωση, ανέρχονται για να εξαγνιστούν και να βγουν απο την νοερή καμινάδα του κέντρου του λαιμού.

Ζώο σύμβολο του κέντρου είναι ο λευκός ελέφαντας, ζώο πάνω στο οποίο ιππεύει ο θεός Indra, ο βασικότερος ίσως θεός που αναφέρεται στις Βέδες. Το όνομα του σημαίνει ¨ο Ισχυρός", είναι ο θεός των κεραυνών, αντίστοιχος του Δία, αλλά και της γονιμότητας, καθώς προσφέρει και το νερό στη γη. Στο επίπεδο των μετάλλων αντιστοιχεί στο ασήμι. 

Το φωνήεν που το ενεργοποιεί ιδιαίτερα είναι το ''Ε'' και πλανήτης του ο Κρόνος. 

Στη φύση το βλέπουμε στον γαλάζιο ανέφελο ουρανό και το μπλε της θάλασσας. 

Είναι ιδιαίτερα ενεργό κατά τη χάση της σελήνης.

Η ενέργεια του τροφοδοτεί και επηρεάζει το λαιμό, τις σιαγόνες, τo το λάρυγγα, τον πεπτικό και αναπνευστικό σωλήνα (μαζί με το άνω τμήμα των πνευμόνων). Η διαδικασία της αναπνοής, αλλά και ο ήχος της φωνής επίσης σχετίζονται με το κέντρο τούτο. 

Επιπλέον ο αυχένας, οι ώμοι, αλλά και η ακοή επίσης τροφοδοτούνται ενεργειακά από το κέντρο αυτό. 

Ο θυρεοειδής και ο παραθυρεοειδής εργάζονται αρμονικά μόνον όταν η ενέργεια σε τούτο το κέντρο ρέει ομαλά. 

Κεντρικά Θέματα
Κατά τη Διδασκαλία των Τσάκρα θεωρείται το Κέντρο του Ήχου. Είναι το κέντρο που είναι υπεύθυνο για την επικοινωνία και τη φωνή. Ως επίπεδο συνείδησης αφορά την προσπάθεια να λέγονται μόνον αλήθειες και να εκφράζεται ο Εαυτός, ως ανώτερες εργασίες της εξέλιξης μας. 

Το Κέντρο τούτο αποτελεί επίσης τη σύνδεση της Καρδιάς με το Νου, και εκεί στηρίζεται η αρμονική έκφραση μας μέσα από μια ανοιχτή καρδιά κι έναν ανοιχτό Νου...

Οι άνθρωποι που διαθέτουν ένα καλά ανεπτυγμένο κέντρο λαιμού, μπορούν να χρησιμοποιούν πολύ καλά το λόγο. Γνωρίζουν πως να χρησιμοποιούν την ποιότητα της φωνής τους και πως να εκφράσουν τη θέση τους. Η ανώτερη χρήση του εκφρασμένου Λόγου Αλήθειας έχει τη δύναμη να συν-κινεί τις Ψυχές... κι αυτή είναι μια ικανότητα που γνωρίζουν να εφαρμόζουν πολλοί ηθοποιοί και καλοί ομιλητές, δίνοντας ενέργεια και συναίσθημα στο λόγο τους.

Όπως είπαμε, πέρα από το λόγο, επηρεάζει το κέντρο του λαιμού και την ακοή. Η Δύναμη του Ήχου, ο οποίος μπορεί μέσα σε δευτερόλεπτα, μέσα από τις συχνότητες του να μας επηρεάσει και να μας συγκινήσει εν δράσει επίσης εδώ. 

Τέλος να σημειώσουμε πως το τσάκρα του λαιμού συνδέεται στενά και με τις σκέψεις μας. Το μεγαλύτερο μέρος των σκέψεων μας δεν είναι τίποτε άλλο από λέξεις... Λέξεις που λέμε προς τον ίδιο μας τον εαυτό... εσωτερικά. Έτσι επιδρά το κέντρο τούτο και στο συναισθηματικό μας πεδίο... μιας και οι σκέψεις συμπαρασύρουν και τα συναισθήματα....

Βλάβες στο κέντρο τούτο εμφανίζονται με η μορφή ντροπαλότητας, αναστολών, προβλημάτων στο λόγο και μια φτωχή έκφραση (είτε με λόγο, είτε με άλλες μορφές τέχνης...). 

Η ανισορροπία στο Τσάκρα του λαιμού γίνεται εμφανής με τάσεις για κουτσομπολιό, φλυαρία, εμμονή με τη δημοσιότητα και την απόκτηση φήμης όπως και την τάση να χειραγωγούμε ή να παραπλανούμε άλλους... 

Ένα ιδιαίτερα αδύναμο Κέντρο λαιμού ή και εμπλοκές στο σημείο αυτό οδηγεί π.χ. αδυναμία καλής άρθρωσης, "τσίβδισμα" και άλλες ασθένειες της φωνητικής έκφρασης. 

Όμως σπάνια εμφανίζονται τόσο έντονες βλάβες. Πιο σύνηθες είναι να παραπονιούνται οι άνθρωποι με ασθενές τσάκρα λαιμού για το ότι δυσκολεύονται να βρουν τις κατάλληλες λέξεις για να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους. 

Υπάρχουν όμως και πιο αδιόρατα θέματα που αφορούν κάποια δυσλειτουργία του κέντρου τούτου. Για παράδειγμα ο φόβος να εκφράσουμε τη δική μας άποψη, αποτελεί ένα υποσυνείδητο θέμα που συχνά δεν έχει συνειδητοποιήσει ο πάσχων. Μπορεί να βλέπουν την αδυναμία επικοινωνίας των σκέψεων και των συναισθημάτων τους, ωστόσο αδυνατούν να δουν τη ρίζα του φόβου. Από την αδυναμία επικοινωνίας όμως προκύπτουν σε βάθος χρόνου αναστολές και ντροπή. 

Η αδυναμία έκφρασης και επικοινωνίας είναι όμως κυρίως εσωτερική. Οι άνθρωποι με αδύναμο και υπανάπτυκτο τσάκρα λαιμού αδυνατούν να επικοινωνήσουν με το υποσυνείδητο τους και να αφουγγραστούν καθαρά τα αληθινά και βαθύτερα θέλω τους. 

Καλό θα ήταν σε κάθε περίπτωση οι άνθρωποι οι ανακαλύπτουν αδυναμίες στο τσάκρα του λαιμού τους να στρέφονται συνειδητά προς τη μουσική. Μέσω αυτής μπορούν να βιώσουν τη θεραπευτική δύναμη της μουσικής και του ήχου και παρακινούνται να εκφράσουν τα συναισθήματα τους... κι ας θεωρούν τους εαυτούς τους "άμουσους"...

Τσάκρα Λαιμού και Υγεία
Το καλά ανεπτυγμένο κέντρο του λαιμού φαίνεται καθαρά στην καλόηχη και γεμάτη φωνή και την γεμάτη αναπνοή. Όσοι χαίρουν ενός ενεργού και ισορροπημένου τσάκρα λαιμού, σπάνια αρρωσταίνουν από αμυγδαλές ή φλεγμονές του λαιμού. Αντίθετα η φαρυγγίτιδα, τα προβλήματα με τις φωνητικές χορδές ή τις σιαγόνες μπορούν να φανερώνουν ένα ασθενές τσάκρα λαιμού. 

Από ορμονικής πλευράς, μέσω της σύνδεσης του με το θυρεοειδή και τον παραθυρεοειδή, είναι υπεύθυνο για την καλή ισορροπία του σώματος μας, καθώς οι αδένες αυτοί παράγουν ιωδιούχες ενώσεις και ρυθμίζουν το μεταβολισμό και την διανομή ενέργειας στο σώμα. 

Ωστόσο ο θυροειδής δεν επιδρά μόνον στο μεταβολισμό του λίπους, των υδατανθράκων, του νερού και των ιχνοστοιχείων, αλλά και στο νευρικό μας σύστημα. Προβλήματα του θυρεοειδή μπορούν να οδηγήσουν τόσο σε νευρικότητα, όσο και σε νωθρότητα. 

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως μία από τις σημαντικότερες λειτουργίες του παραθυρεοειδή είναι η ρύθμιση του ασβεστίου στο σώμα, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των δοντιών, των οστών αλλά την ίαση των φλεγμονών γενικότερα. 

Πιθανά Συμπτώματα όταν είναι αδύναμο ή μπλοκαρισμένο

· πονόλαιμος

· φλεγμονή στις αμυγδαλές

· βραχνάδα

· φωνητικά προβλήματα όπως το "τσίβδισμα"

· πονόδοντος, φλεγμονές των ούλων, άφθες

· πόνοι στους σπονδύλους του λαιμού 

· Αυχενικά προβλήματα

· Πόνοι των ώμων

· Εντάσεις και πιασήματα σε αυχένα και ώμους

· υπερ- και υποθυροειδησμός

Εναλλακτικές Μέθοδοι εναρμόνισης του κέντρου

Κρύσταλλοι : λάπισλάζουλι, ακουαμαρίνα, τοπάζι

Αρωματικά Έλαια : ευκάλυπτος, μέντα, καμφορά

Ανθοϊάματα Bach : Mimulus, Agrimony, Cerato

Μπαχαρικά : γαρύφαλο

Βότανα : μέντα, φασκόμηλο
Χρώμα : αποχρώσεις του γαλάζιου και του πολύ απαλού λιλά-βιολετί

Λόγια ευλογίας να ρέουν από τα χείλη σας και δημιουργίες ανώτερης έμπνευσης να γεμίζουν τις ζωές σας...





Βίκυ Χρυσού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου