Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Τα τσάκρα και η σημασία τους - 4ο Τσάκρα της Καρδιάς.....!!!!!!!!!

Καρδιακό τσάκρα (Anahata Chakra)

Κεντρικά Θέματα: Αγάπη, Συμπόνοια, Ανθρωπιά, Καλοσύνη, Ανοιχτή Καρδιά, Στοργή, εσώτερη γαλήνη, χαρά

Αριθμός πετάλων λωτού: 12

Χρώμα: πράσινο (σε ανώτερα επίπεδα ροζ)

Μάντρα: ΥAM

Στοιχείο: αέρας

Βασικό Σύμβολο: Εξάγραμμο

Πλανήτης: Δίας

Αίσθηση: Αφή

Το ενεργειακό αυτό κέντρο βρίσκεται στο κέντρο ακριβώς του ενεργειακού μας συστήματος. Είναι το ακριβές μας Κέντρο, ο Πυρήνας της Ύπαρξης μας. Είναι το σημείο ισορροπίας ανάμεσα στα κατώτερα πιο γήινα κέντρα μας και τα ανώτερα, πιο πνευματικά κέντρα. Η εμπειρία δείχνει πως στο σημείο τούτο, ειδικά όταν διαλογιζόμαστε με την εστίαση μας εκεί, βιώνουμε την απόλυτη ασφάλεια, πληρότητα, στοργή και στήριξη εντός της γαλήνης και της ακινησίας του Είναι. 

Στα σανσκριτικά φέρει την ονομασία Anahata που σημαίνει την "αβλάβεια", εννοώντας πως ότι κι αν συμβαίνει γύρω μας, όταν καταφέρνουμε και συνδεόμαστε με την αστείρευτη πηγή της Αγάπης, είναι σαν να καθόμαστε στο κέντρο του κυκλώνα, όπου βιώνουμε την παρηγοριά και τη γαλήνη. 

Συνήθως αναπαρίσταται με 12 πέταλα λωτού, στα οποία αντιστοιχούν οι 12 σανσκριτικές συλλαβές kam, kham, gam, gham, ngam, cham, chham, jam, jham, nyam, tam, than. Κατά τη γιογκικη παράδωση για την ενδυνάμωση του βοηθά η χρήση του μάντρα YAM που προφέρεται σαν YANG.

Οι θεότητες Isa και Kakini της ινδουιστικής παράδοσης, αλλά και ο Χριστός της χριστιανικής παράδοσης λεγεται πως αφορούν το κέντρο τούτο της καρδιάς με το σμαραγδένιο χρώμα.

Ας σημειωθεί βέβαια εδώ πως η πνευματική αγάπη δεν έχει σχέση με την αισθησιακή, γεμάτη πάθος σχέση που θεωρούμε ως αγάπη στη δύση. Η αγάπη σε αυτό το επίπεδο αποτελεί ένα συνειδησιακό χώρο ουδέτερης αγάπης... με αυταπάρνηση, στοργή, ανθρωπιά και αρμονία προς όλους και όλα, ελεύθερη από ανταλλάγματα, πάθη και εστιασμένη μεταξύ προσώπων σχέση.

Η αρμονική σύνδεση των δύο τριγώνων, τα οποία σχηματίζουν το εξάγραμμο που αποτελεί σύμβολο του κέντρου τούτου, φανερώνει επίσης την αρμονία και την απόλυτη ισορροπία που το χαρακτηρίζει. 

Άλλο σύμβολο του καρδιακού κέντρου είναι ο χαλκός, ενώ πλανήτης - κυβερνήτης του είναι ο Δίας. Τέλος το φωνήεν που ενεργοποιεί καλύτερα το κέντρο είναι το "Α".

Στη φύση το βλέπουμε στα καταπράσινα λιβάδια, στα δάση και γενικότερα στην παρθένα ανέγγιχτη φύση. Ιδιαίτερα ενεργό είναι το κέντρο τούτο κατά τη νέα σελήνη, αλλά και κατά την πανσέληνο. 

Στο σώμα μας βρίσκεται στο ύψος της φυσικής καρδιάς, αλλά ακριβώς στην ευθεία της σπονδυλικής μας στήλης, στο κέντρο του στήθους. Η ενέργεια του τροφοδοτεί ολόκληρη την περιοχή του στήθους, την καρδιά, τους πνεύμονες, την άνω πλάτη, το κυκλοφορικό σύστημα, το δέρμα, το αίμα, τους βραχίονες και τα χέρια, τα οποία λέμε συχνά πως είναι η προέκταση της καρδιάς. ... 

Ο θύμος αδένας, που είναι τόσο σημαντικός για το ανοσοποιητικό μας σύστημα, επίσης συνδέεται με το καρδιακό κέντρο. 

Κεντρικά Θέματα
Μέσω του κέντρου τούτου συνδεόμαστε με την συμπαντική, απρόσωπη Αγάπη και μέσω τούτου ρέουν οι δυνάμεις που μας συνδέουν με τους συνανθρώπους μας με ανώτερα συναισθήματα συμπόνοιας, ενσυναίσθησης, κατανόησης, που σαν ιδιότητες φανερώνουν την κατάκτηση ενός ανώτερου επιπέδου συνείδησης. 

(Ας σημειώσουμε στο σημείο τούτο, πως η ανθρωπότητα σαν σύνολο, και ασχέτως πνευματικού μονοπατιού ή θρησκείας, μόλις στις μέρες μας κινείται προς την κατάκτηση του επιπέδου της καρδιάς... ενώ επί χιλιετίες είχε μείνει στην κατάκτηση του ηλιακού πλέγματος... της ατομικότητας-προσωπικότητας)

Οι άνθρωποι που διαθέτουν ένα δυνατό καρδιακό κέντρο, ξεπερνούν τα εγωιστικά ενδιαφέροντα και τους περιορισμούς τους. Η αγάπη τους δεν περιορίζεται στους προσωπικούς φίλους, το σύντροφο ή την οικογένεια τους, αλλά ως στάση ανοχής ανοίγεται προς κάθε άλλο "εγώ" που συναντούν, ασχέτως θρησκείας, κουλτούρας ή ιδεολογίας. Όταν έχει δυναμώσει το κέντρο τούτο, εύκολα αποδεχόμαστε τη ευθύνη που μας αναλογεί και η αποδοχή των άλλων έτσι όπως είναι γίνεται όλο και πιο εύκολη. 

Αν όμως είναι αδύναμο ή έχει μπλοκαρίσματα, μπορεί να προκαλεί μια κατάσταση πικρίας και έλλειψη αγάπης. Δημιουργεί μια αίσθηση χωριστικότητας και απομόνωσης από τους άλλους. Προβλήματα στην επαφή με άλλους, αλλά και η μοναξιά απορρέουν από τούτο. Μια άλλη όψη προβλημάτων στο καρδιακό κέντρο μπορεί να είναι και η έλλειψη επαρκούς οριοθέτησης του ατόμου σε σχέση με τους άλλους, που μπορεί να οδηγήσει σε απομάκρυνση από την ατομική του ταυτότητα. 

Η απαλή ενεργοποίηση και καλλιέργεια του κέντρου μπορούν να βοηθήσουν την ανάπτυξη του και την προαγωγή των ιδιοτήτων που το συνοδεύουν... συμπόνοια, αγάπη, στοργή, ανθρωπιά κτλ.

Καρδιακό Κέντρο και Ψυχολογία
Όπως είπαμε το καρδιακό κέντρο αποτελεί την πηγή της ενέργειας της Αγάπης. Οι άνθρωποι που έχουν ένα αδύναμο καρδιακό κέντρο έχουν συχνά προβλήματα με την αγάπη, αλλά και με καταστάσεις με το δούνε και λαβείν. Πάσχουν συχνά από μοναξιά, απομονώνονται και δε βρίσκουν επαρκή συναισθηματική σύνδεση με τους άλλους. 

Τους έρχεται δύσκολο να ανοιχτούν στους άλλους και να εκδηλώσουν τα συναισθήματα τους ή να αποδεχτούν τα συναισθήματα των άλλων. Δεν μπορούν ούτε να λάβουν, ούτε να προσφέρουν αγάπη. 

Οι άλλοι τους χαρακτηρίζουν ψυχρούς και πράγματι όταν το μπλοκάρισμα ή η αδυναμία του κέντρου είναι έντονη τα συναισθήματα δεν μπορούν ούτε εντός του ατόμου να αναπτυχθούν. 

Οι άνθρωποι με αδύναμο, μα όχι μπλοκαρισμένο κέντρο αντιλαμβάνονται το θέμα τους και προσπαθούν να φερθούν με προθυμία, φιλικότητα και ανοχή, όμως το αποτέλεσμα είναι ένα είδος απρόσωπης φιλικότητας...

Μάλιστα όταν ανοίγονται σε άλλους το κάνουν δίχως διάκριση και σε ακατάλληλες περιστάσεις... καθώς δύσκολα νιώθουν τα όρια τους. 

Το μπλοκάρισμα συχνά σχετίζεται με παλαιότερες εμπειρίες, πιθανόν κατά την πρώτη παιδική ηλικία και την εποχή ανάπτυξης του 2ου Κέντρου (8-14 ετών), ή τις πρώτες στενές επαφές με το άλλο φύλο, όπου εγγράφηκε κατά κάποιο τρόπο εντός τους το πρόγραμμα πως το να ανοίγονται συναισθηματικά σε άλλους συνδέεται με κάποιο είδος κινδύνου. Παιδιά χωρισμένων γονέων για παράδειγμα υποφέρουν συχνά από μπλοκαρίσματα του καρδιακού κέντρου.

Όταν το κέντρο τούτο χρειάζεται περισσότερη ενέργεια, σημαίνει βασικά να αναγνωρίσουμε την έλλειψη ικανοποίησης των συναισθηματικών μας αναγκών και κατ' επέκταση να προσέξουμε συνειδητά τα πολλά μικρά πράγματα, τα οποία σε καθημερινή βάση είναι αξιαγάπητα, δίχως να περιμένουμε κάποιο αντάλλαγμα...

Καρδιακό Κέντρο και Υγεία 
Η καρδιά, οι καρδιακές παθήσεις, οι παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος, (πίεση, υπόταση), αλλά και παθήσεις των πνευμόνων και του θώρακα προκύπτουν από προβλήματα στη λειτουργία του καρδιακού κέντρου.

Οι άνθρωποι που έχουν ένα δυνατό καρδιακό κέντρο αναπνέουν βαθιά και ήρεμα. (Δεν είναι τυχαία η αντιστοίχηση του στοιχείου του αέρα με το κέντρο τούτο.) Έχουν καλή κυκλοφορία του αίματος και ισορροπημένο παλμό, ενώ σπάνια νοσούν από παθήσεις των πνευμόνων ή βρογχικά και πολύ λιγότερο από καρδιακές παθήσεις.

Όπως ειπώθηκε και πιο πάνω, το καρδιακό κέντρο τροφοδοτεί ενεργειακά και τους βραχίονες, τους ώμους, το θωρακικό χώρο της σπονδυλικής στήλης και την άνω πλάτη. Ρυθμίζει επίσης την αφή και ως εκ τούτου σχετίζεται με την ετοιμότητα μας να αγγίζουμε ή να επιτρέπουμε να μας αγγίζουν. (Και εδώ φανερώνεται μια σύνδεση με το 2ο κέντρο κατά το οποίο εκδηλώνεται η άνεση μας κατ΄αρχήν με το δικό μας σώμα... )

Ορμονικά σχετίζεται με το θύμο αδένα, όπου παράγονται τα αντισώματα, που αποτελούν βασικό δομικό στοιχείο του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Η αποδυνάμωση του καρδιακού κέντρου οδηγεί λοιπόν και σε πτώση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και ειδικά μια ευπάθεια σε ιώσεις, αλλεργίες και καρκίνους. 

Πιθανά Συμπτώματα όταν είναι αδύναμο ή μπλοκαρισμένο

· στηθάγχη

· στεφανιαίες καρδιακές παθήσεις

· αρρυθμίες, ταχυκαρδίες

· Υπέρταση, υπόταση

· Υψηλή χοληστερίνη

· προβλήματα κακής αιμάτωσης

· Φλεγμονές πνευμόνων, πνευμονικές παθήσεις

· Άσθμα, αναπνευστικές παθήσεις

· κρυολογήματα

· αλλεργίες

· Πόνοι στην περιοχή του θώρακα

· Πόνοι στους ώμους

· Ρευματικές παθήσεις στα χέρια

· Δερματολογικά προβλήματα

Εναλλακτικές Μέθοδοι εναρμόνισης του κέντρου

Κρύσταλλοι : σμαράγδι, χρυσοπράσιο, ροζ χαλαζίας

Αρωματικά Έλαια : τριαντάφυλλο, γιασεμί, εστραγκον

Ανθοϊάματα Bach : red chestnut, willow, Chockory

Μπαχαρικά : σαφράν

Βότανα : θυμάρι, βάλσαμο,
 
Χρώμα : ανοιχτό πράσινο, ροζ





Βίκυ Χρυσού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου