Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Τα τσάκρα και η σημασία τους - 3ο Ηλιακό Πλέγμα.....!!!!!!!!!

Ηλιακό Πλέγμα (Manipura Chakra)

Κεντρικά Θέματα: Θέληση, Προσωπικότητα, Ανάπτυξη του εγώ, Αυτοκυριαρχία, Συναισθήματα, Ευαισθησία, Ισχύς, Αυτοπεποίθηση, Εμπιστοσύνη στον εαυτό μας

Αριθμός πετάλων λωτού: 10

Χρώμα: κίτρινο, χρυσό, χρυσοκίτρινο

Μάντρα: RAM

Στοιχείο: Φωτιά

Βασικό Σύμβολο: Τρίγωνο

Πλανήτης: Άρης

Αίσθηση: Όραση

Στα σανσκριτικά το 3ο ενεργειακό κέντρο, φέρει την ονομασία manipura, που σημαίνει "φωτεινό πετράδι" ή "κατοικία των πετραδιών". Πολύ συχνά αναφέρεται επίσης ως "ηλιακό πλέγμα", ενώ στο εξωτερικό αναφέρεται και ως "τσάκρα του αφαλού", μολονότι ανατομικά βρίσκεται αρκετά πιο ψηλά, προς το στομάχι. 

Με την ενέργεια του τροφοδοτεί κυρίως το στομάχι. το λεπτό έντερο, τη σπλήνα, το πάγκρεας, το συκώτι και τη χολή. Πέρα από τα όργανα της κοιλιάς όμως, είναι υπεύθυνο για την καλή λειτουργία της πέψης και του αυτόνομου νευρικού συστήματος. 

Ορμονικά συνδέεται με το πάγκρεας, που παράγει τη σημαντική για την επιβίωση ινσουλίνη και τα ένζυμα της πέψης. Στη Διδασκαλία των Τσάκρα θεωρείται ένα ιδιαίτερα ενεργειακό κέντρο, το οποίο σαν φωτεινός ήλιος φωτίζει ολόκληρο το σώμα και το τροφοδοτεί με πράνα, τη συμπαντική ζωτική ενέργεια. 

Στα δέκα πέταλα του λωτού με τον οποίο αναπαρίσταται αντιστοιχούν οι συλλαβές da, dha, na, ta, tha, da, dha, na, pa, pha. To δε μάντρα με το οποίο ζωογονείται είναι το RAM που προφέρεται σαν RANG. 

Στο κέντρο τούτο αντιστοιχούν οι θεότητες Lakini, Rudra και κυρίως Agni, θεός της φωτιάς. Η φωτιά είναι το στοιχείο του κέντρου τούτου και το κίτρινο, όπως και το χρυσό χρώμα αντιστοιχούν σε αυτό, συμβολίζοντας τη ζωτική, φλογάτη ενέργεια του κέντρου.

Σύμβολο του είναι το τρίγωνο και το κριάρι. Ενώ στο επίπεδο των μετάλλων του αναλογεί ο υδράργυρος και πλανητικά ο Άρης. Κατά τη φωνητική ενδυνάμωση βοηθά το ανοιχτό "Ο", ενώ στη φύση εμφανίζεται με το φως του ήλιου, τα κίτρινα στάχια, τα κίτρινα άνθη, τη λάβα, αλλά και κάθε ανοιχτή εστία φωτιάς. Η δράση του κέντρου τούτου είναι ιδιαίτερα έντονη κατά τη γέμιση του φεγγαριού. 

Κεντρικά Θέματα
Το κέντρο τούτο αναπτύσσεται κυρίως μεταξύ 15-21 ετών, ηλικίες κατά τις οποίες σημαντικό ρόλο παίζει η εκπαίδευση και η δημιουργία μιας υγιούς προσωπικότητας και η εδραίωση της αυτοπεποίθησης. Από το κέντρο τούτο ξεπηδά και η δύναμη των συναισθημάτων. 

Οι άνθρωποι που έχουν ένα δυνατό ηλιακό πλέγμα, έχουν έντονη αίσθηση της ταυτότητας και της ατομικότητας τους. Το στοιχείο της φωτιάς τους χαρίζει υψηλό επίπεδο ενέργειας και ζωντάνιας. Τούτη η ενέργεια είναι απαραίτητη στο άτομο για να μπορέσει να αναπτύξει ένα υγιές εγώ, που να διαθέτει την απαραίτητη αυτοπεποίθηση, να είναι σε θέση να πραγματώνει τα όνειρα του και ενεργά να συν-δημιουργεί τον κόσμο. 

Όταν η ενέργεια ρέει ανεμπόδιστα στο κέντρο τούτο, ο άνθρωπος βαδίζει το δρόμο του εύκολα και γεμάτος δραστηριότητα. Αναπτύσσει μια ισχυρή προσωπικότητα, ωστόσο διαθέτει και ευαισθησία και συμπόνια.

Οι άνθρωποι με δυνατό ηλιακό πλέγμα ξεχωρίζουν συχνά από τον αυθορμητισμό τους. Δρουν ακολουθώντας τη διαισθητική παρόρμηση που πηγάζει από την "κοιλιακή χώρα" και συνήθως πετυχαίνουν ακριβώς το κέντρο του στόχου τους. Αφήνουν ελεύθερα τα αισθήματα τους: γελούν δυνατά και εγκάρδια, κλαίνε γοερά σαν είναι στενοχωρημένοι ή ξεσπούν με θυμό και οργή αν κάποιος τους ερεθίσει. 

Η ύπαρξη μπλοκαρισμάτων ή η υπερβολική ενέργεια στο κέντρο δημιουργούν σοβαρά προβλήματα που μπορούν να πάρουν τη μορφή συναισθηματικής παγωμάρας, αδιαφορίας ή ανασφάλειας και μειωμένης αυτοπεποίθησης. 

H λαθεμένη διοχέτευση του κέντρου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε εμμονές εξουσίας, υπερβολικό ζήλο, υπερβολές σχετικά με τις επιδόσεις, απερισκεψία ή ακόμη και καταστροφικά ξεσπάσματα οργής.

Η ισορροπημένη του ανάπτυξη αποτελεί τη βάση για ένα πολύχρωμο συναισθηματικό κόσμο συνδυασμένο με την απαραίτητη αντικειμενικότητα και τον αυτοέλεγχο. 

Το υγιές Ηλιακό Πλέγμα 
Τα άτομα που διαθέτουν ένα καλά ανεπτυγμένο και ισορροπημένο ηλιακό κέντρο έχουν καλή όρεξη και καλό μεταβολισμό. Σπάνια πάσχουν από ασθένειες του στομάχου, του συκωτιού ή του λεπτού εντέρου. Συνήθως έχουν γερά νεύρα, κοιμούνται καλά και σπάνια έχουν στρες.

Ψυχοσωματικά μιλώντας αναφέρουμε συχνά για το συναισθηματικό μας κέντρο τους όρους "νευρικό στομάχι", ταραγμένο έντερο κτλ... καθόλου περίεργο μιας και το 3ο μας κέντρο είναι το κέντρο των συναισθημάτων. 

Ακόμη και τα προβλήματα με το σωματικό μας βάρος σχετίζονται συχνά με συναισθήματα που εμπλέκουν το ηλιακό πλέγμα. Σε περιπτώσεις λοιπόν όπου εργαζόμαστε προς την αποθεραπεία της παχυσαρκίας ή της ανορεξίας καλό είναι να εναρμονίζεται και το ηλιακό πλέγμα κατάλληλα. 

Πιθανά Συμπτώματα όταν είναι αδύναμο ή μπλοκαρισμένο
· Ενοχλήσεις στο στομάχι, έλκος

· καούρες 

· παθήσεις της χολής, του συκωτιού και της σπλήνας

· ίκτερος

· πόνοι στην άνω κοιλιακή χώρα

· προβλήματα της πέψης

· πόνοι στην αντίστοιχη περιοχή της σπονδυλικής στήλης

· Παθήσεις των νεύρων

· Διαβήτης

· Ανορεξία

· Παχυσαρκία

Εναλλακτικές Μέθοδοι εναρμόνισης του Ηλιακού Πλέγματος

Κρύσταλλοι : κιτρίνης, κεχριμπάρι, μάτι της τίγρης, κίτρινος ίασπης

Αρωματικά Έλαια : λεβάντα, χαμομήλι, λεμόνι, γλυκάνισο

Ανθοϊάματα Bach : Impatiens, Scleranthus, Hornbeam

Μπαχαρικά : κάρδαμο, γλυκάνισο

Βότανα : χαμομήλι, άρκευθος,μάραθο

Χρώμα: κίτρινο

εύχομαι ένα χαμογελαστό στομάχι...
να λάμπει σαν ήλιος ολόλαμπρος μέσα σας...





Βίκυ Χρυσού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου